Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB"

Transkript

1 Agenda Datum Diarienummer /2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna Fastighetsägarna Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Lunds universitet, LU Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges byggindustrier, BI Sveriges kommuner och landsting, SKL Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Ulla Rosenius Ville Bexander Thomas Jennlinger Rikard Silverfur Johan Lundin Nils Johansson Mikael Försth Per Karlsson Per-Anders Marberg Thomas Järphag Max Ekberg Mikael Försth Boverket Caroline Bernelius Cronsioe Anders Johansson Anders Larsson Ej närvarande Byggmaterialindustrierna Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSBS Svensk Försäkring, SF Lars-Erik Olsson Peter Arnevall Ulrika Nolåker Hans-Eric Zetterström Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: Webbplats:

2 Agenda 1. Genomgång av föregående mötesanteckningar 2. EKS, remiss och tidsplan 3. Flyktingsituationen a. Vad gör Boverket? b. Vad gör MSB, arbetsmiljöverket och övriga organisationer? 4. SAK3 (BIV) 5. Arbetsplatsens utformning (AV) 6. Runda runt bordet 7. Aktuella regeringsuppdrag a. Bokaler b. Standarder och standardisering 8. Fördjupningsmoduler e-learning: brandskydd, ändring, generellt och EKS 9. Nattis 10. Nästa möte 11. Övrigt a. Franska balkonger från BI b. Frågor från BRA 2(9) Bilaga: Material och presentationer som visades på mötet

3 Boverket hälsade alla välkomna och tackade särskilt Thomas Järphag som hade ordnat med lokal och hjälp oss ordna med fika och lunch. Boverket hälsade också Nils Johansson välkommen som ny representant för LTH. 3(9) 1. Genomgång av föregående mötesanteckningar Caroline gick igenom föregående mötes frågor och återkopplade vad som hade skett sedan sist. 2. EKS Anders J gick igenom de viktigaste ändringarna och tidplanen, se bifogade bilder. BIV, hur mycket hänger kraven på brandskyddsdokumentation med konstruktionsdokumentation ihop? Var kommer bärförmåga vid brand att beskrivas? Boverket, detta kommer bli upp till byggherren att samordna, men sannolikt blir det inga stora skillnader mot i dag. Brandskyddsdokumentationen beskriver vilka krav på brandskydd som finns på byggnaden och hur brandskyddet i stort är utformat. Konstruktionsbeskrivningen beskriver konstruktionens uppbyggnad och vilken bärförmåga den har. Det kommer dock finnas gränsdragningar, olyckslast för Tr2 trapphus kan vara ett sådant område. AV, är kravet på dokumentation samordnat med loggboken? Boverket, uppdraget om en loggbok pågår och vi vet inte ännu vad det kommer att resultera i. Någon samordning har inte skett och det är också två skilda saker. Loggboken handlar om vilka material och produkter som finns i byggnaden. Kraven på brandskydd- och konstruktionsdokumentation handlar om byggnadens utformning och kapacitet. 3. Flyktingsituationen a. Vad gör Boverket? Anders J presenterade Boverkets arbete och det förslag på ändringar i plan- och byggförordningen, PBF, som regeringen nyligen föreslagit, se bifogade bilder. BIV, om krav på hushållning med avfall inte behöver uppfyllas kan det innebära en ökad risk för anlagd brand i sopkärl m.m. Vad det gäller brandskydd finns snarast skäl att höja nivån istället mot bakgrund av inträffade händelser. b. Vad gör MSB, AV och övriga närvarande organisationer? MSB MSB har många olika roller, dels ge vägledning till kommunerna och samordna myndigheternas arbete, och dels även som byggherre. Regeringsuppdrag om att stötta Migrationsverket med bostäder i år och är dock inte möjligt att komma upp till i år. MSB deltar i en samverkanskonferens om boende varje vecka. Till följd av flyktingsituationen har en del annat arbete fått prioriteras ner, t.ex. regler om skriftlig redogörelse.

4 AV Inte lika direkt inblandade som Boverket och MSB. Skyddsombud på anläggningarna anmäler om mycket övertid. Tillsynen anpassas efter rådande förhållanden. 4(9) BRA Inga särskilda organiserade åtgärder men medlemmarna är inblandade i många projekt. En risk är att dessa engångskunder inte prioriteras om man har god arbetsbeläggning i övrigt. Ofta handlar det om små projekt för engångskunder i byggnader med dåliga förutsättningar som många gånger kräver förhållandevis mycket arbete. BIV Inget centralt arbete inom föreningen. Håller delvis med om den bild som BRA beskriver vad det gäller enskilda medlemmars praktiska problem. SBF Har skickat ut förfrågan till olika aktörer hur de kan hjälpa till med sin kunskap. Bland annat har skyddsnivån på Vk3B diskuterat. Har tagit fram en utbildning för bland annat skydd mot anlagd brand, samt underlag för tolkning av lagen om skydd mot olyckor, LSO, och plan- och bygglagen, PBL. Snabbremiss är ute nu. SKL Kommunerna är hårt ansatta. Kommunerna ser även mer lånsiktiga problem som vård och skola och annan infrastruktur. SKL har uppdrag att hjälpa Migrationsverket liknande som för MSB. SP Ordinarie verksamhet, provar det som förfrågas. För närvarande brandprovas tält för MSB. LTU Gör inget organiserat. Eventuellt kan sistaårsstudenter vara lämpliga att ta hjälp av för vissa projekt. BI Inget särskilt arbete. Upplever att det går väldigt fort och de stora byggbolagen har redan planer på var de ska bygga bostäder de närmaste åren. Upplever även att det kan vara svårt att få hjälp av brandkonsulter i vissa lägen. Fastighetsägarna Frågorna hanteras lokalt men ingen central verksamhet förutom att svara på remisser och liknande. Byggherrarna För närvarande inga särskilda aktiviteter.

5 LTH Skicka inte remisser om brandskydd till universitet centralt utan direkt till Nils då det kan ta lång tid annars. LTH kan likt LTU erbjuda studenter till projektarbeten. Stor kunskap om anlagd brand finns efter forskningsprojekt under de senare åren. Denna forskning rör främst skolor men kan kanske anpassas i tilllämpliga delar för rådande situation med anlagda bränder på asylboenden. 5(9) Alla Risken för ett försämrat brandskydd diskuterades. Migrationsverkets nya upphandlingsregler gör att kontrollen initialt blir mindre. Detta i kombination med svårighet att få hjälp av brandkonsulter och eventuellt även problem att få försäkring ger en totalt sätt besvärlig situation. 4. SAK3 BIV presenterade bakgrunden till sina frågor och den okunskap kring rollen som SAK3 som han upplevt finns. Han ansåg att kunskap och tillämpning av kontrollsystemet är dålig och behöver uppdateras och spridas. Anders L redovisade Boverkets syn, se bifogade bilder. Boverket tryckte på att det enbart finns två parter i byggprocessen byggnadsnämnden och byggherren. Därav finns inget krav på oberoende utan det är kompetensen hos en certifierad person som efterfrågas. De kontroller den certifierade utför ska ersätt en för dålig egenkontroll av byggherren och sker därmed på uppdrag av byggherren även om de beslutats av byggnadsnämnden i kontrollplanen. Byggnadsnämnden ska sedan inte ifrågasätta att de kontrollerna är korrekt utförda. När en certifierad person utför annat arbete för byggherren som vanlig brandskyddsprojektering har certifikatet däremot ingen betydelse annat än som ett bevis på en viss säkerställd kompetens. Det är i det fallet byggnadsnämndens uppgift att avgöra om de tekniska egenskapskraven kan anses vara uppfyllda och om startbesked kan ges. Möjlighet att återkalla ett certifikat finns enligt de allmänna certifieringsreglerna även om det inte finns någon särskild paragraf om det i SAK3. Är man missnöjd med en certifierad persons agerande kan man anmäla det till certifieringsorganet (SP certfiering). Swedac har sedan tillsyn över certifieringsorganen. BRA påpekade också att den enskilde certifierade har en skyldighet att vidarebefordra eventuella klagomål på sitt arbete till certifieringsorganet. Dock kan det vara lämpligt att först ha en diskussion med aktuell certifierad person som man anser inte har utfört sitt jobb korrekt. Boverket påminde även om det arbete som pågår på Boverket med vägledning om kontrollplaner, vilket kommer att innebära ett förtydligande av de olika rollerna.

6 5. Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverket presenterade den förstudie som är klar i arbetet med att ta revidera arbetsplatsen utformning. Reglerna görs om som helhet och kommer även innefatta regler som i dag finns i en del andra föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Kort sammanfattning i punktlistan nedan: Målet är bättre struktur och ökad fokus på bland annat tillgänglighet och organisatoriska frågor. Allmänna råd i anslutning till föreskrift istället för separat. Utrymningsplatser ses över i samordning med Boverket. Remiss först runt nästa årsskifte 2016/2017 och i kraftträdande tidigast 1/ Eventuellt kommer Arbetsmiljöverkets byggförskrifter att inarbetas i arbetsplatsens utformning. Tydliggöra att kraven även gäller byggherrar. BI, upplever att det är stor spridning vad det gäller nödbelysning. Vad är en farlig arbetsplats? BIV vad krävs utöver det som följer av BBR? Utrymningslarm i arbetslokaler kan vara ett exempel där förtydligande behövs. Fastighetsägarna, vilka krav går utanför direktivet och vilka funderar ni eventuellt på att ta bort. Är dagsljus och utblick till exempel samma sak. Funderar ni på att byta namn på föreskriften då arbetsplatsens utformning knyter dåligt till kraven på organisation. Alla uppmandes att maila syna synpunkter till Ulla. 6(9) 6. Runda runt bordet Alla deltagarna fick möjlighet att i korthet berätta vad som pågår på brandskyddsområdet i deras organisationer. MSB Skriftlig redogörelse, regler på gång kring detta men det är ej högprioriterad nu under flyktingsituationen. Arbetar även med föreskrifter om samlingstält. MSB ska omorganisera till årsskiftet, två avdelningar ska bli en. Brandförebyggande frågorna kommer på enheten för brand och olycksförebyggande arbete som kommer få fler frågor att hantera. Vägledning om riktade kommunikationsminister beräknas vara klar till årsskiftet 2015/2016. Vägledningen för individanpassat brandskydd finns publicerad. BRA Har haft medlemsseminarium om brandskydd i byggprocessen. Brandskydd 2015 hålls den november i Stockholm.

7 AV Se redovisning under punkt 5. 7(9) SBF Bedriver verksamhet som vanligt. SBF har många anställningar på gång. Ett kunskapscentrum för brandskydd har bildats och rekrytering av ny chef dit pågår. Remisser ute på hisshandbok och brandskydd i flyktingboenden. SKL Öppna jämförelser har tema kommunal räddningstjänst. Gäller främst operativa frågor. Byggherrarna Mest fokus på energi och ekonomisk utveckling, inte så aktuellt med brandskyddsfrågor för tillfället. SP Växer för närvarande mycket, bland annat inom forskningsområdet resilience. LTU Milan har slutat på LTU och har börjat på universitet i Delft, Nederländerna. Vi önskar honom lycka till. Fastighetsägarna Har tagit fram ett standardavtal för lokaler där brandskydd ingår. Gränsdragningslistor finns som bilaga till avtalet. LTH Forskning om brandskydd och utrymning. Seminarium om brand i bostäder tillsammans med SP den 19 november i Borås. Seminarium om utrymning (utrymning uppåt och utrymningsplats) 23 november i Lund. Fasadkonferens kommer hållas i vår i Lund tillsammans med bland andra SP. Aktiva inom internationell standardisering (ISO) där Patric van Hees är ordförande i TC 92 och Daniel Nilsson har hand om arbetsgruppen Fire safety engineering. BIV Årsmöte kommer hållas i Göteborg den 10 december april planeras en konferens i Luleå. Har tagit fram vägledning om insatser i höga byggnader, remiss på gång. Moderföreningens SFPE stora handbok utgåva 5 har kommit. BI Nordiskt projekt om byggregler i olika länder finanserat av NICE (Nordic innovation). SBUF projekt om trycksättning av trapphus håller på att dras igång. SBUF projekt om cellplastprodukter i produktionsskedet. Genomfört av Skanska tillsammans med b.la. NCC. Stor skillnad på olika sorters plaster. Upplever att kunskapen om det behöver bli bättre i branschen bland såväl byggare, kunstruktörer som brandkonsulter.

8 7. Aktuella regeringsuppdrag 8(9) a. Bokaler Boverket redovisade kort regeringsuppdraget om bokaler, se bifogade bilder. b. Standarder och standardisering Boverket redovisade regeringsuppdragen om standarder som inom kort ska redovisas till Näringsdepartementet, se bifogad bild. 8. Fördjupningsmoduler e-learning: brandskydd, ändring, och EKS Boverket redovisade och demonstrerade Boverkets arbete med att ta fram webb-utbildningar inom ramen för PBL-kompetenssatsning. En politikerutbildning finns sedan ett halvår på hemsidan och nu går Boverket vidare med fördjupningsmoduler som främst vänder sig till byggnadsnämndernas tjänstemän. Utbildningarna kan dock med fördel användas av andra som jobbar med brandskydd. BRA, bra att detta tas fram. Vi upplever ofta att en större kunskap behövs vid samråd så att byggnadsnämnderna kan ställa rätt frågor. Kan vi hjälpa till på något sätt, tex vad behöver fortsättningsvis fördjupas i kommande moduler? Boverket, vi vill ha återkoppling på vad man tycker om denna brandskyddsmodul som är på gång. Förhoppningsvis kommer vi även få göra en modul till, till den vill vi gärna ha idéer från er vad den kan innehålla. 9. Nattis Boverket redovisade de slutsatser som tagits fram av Boverkets sommararbetare, se bifogade bilder. Beslut finns inte idag om det blir någon regeländring och vilken tidplan den i så fall skulle kunna ha. BI, höj kraven generellt och ge istället lättnader om verksamhet endast ska bedrivas dagtid. Påminner mer om andra regelsystem. SKL, fundera på kostnaden för detta Än så länge fins inga krav på att kommunerna ska tillhandahålla nattis. SBF, frågorna till oss har minskat. Kanske har en viss praxis redan bildats. Om krav införs bör det göras så fort så möjligt innan branschpraxis har fått för stort fäste. 10. Nästa möte Nästa möte planers bli i vecka 15 eller 16. Doodle-förfrågan kommer skickas ut. Karlskrona föreslogs som mötesplats. 11. Övrigt a. Franska balkonger BI, frågade om möjligheten att göra analytisk dimensionering för franska balkonger. Boverket menade att eftersom 1,2 m står i rådstext är det möjligt, men att det kan vara svårt då man inte vet vad det innebär rent praktiskt i form av

9 risk för brandspridning, strålning mot fönster m.m. Boendesprinkler kan vara ett alternativ då det minskar risken för övertändning och brand ut genom dörr eller fönster. 9(9) b. Frågor från BRA Ändringsregler i PBL kunskapsbank Frågan var mer av karaktären keep up the good work. Boverket passade ändå på att informera om att en del av det som finns om ändring på PBL kunskapsbank kommer att omarbetas till föreskrifter och allmänna råd och arbetas in i BBR. Remiss på regeländringarna beräknas komma innan årsskiftet och reglerna förväntas träda i kraft till hösten Exakt datum kommer vara beroende av andra regeländringar som rör vissa utformningskrav och energihushållningsregler som ska anpassas till EU:s krav på så kallade nära-noll-byggnader. Syfte med enskilda föreskrifter Boverket menade att analytisk dimensionering bör kunna göras mot kravnivån även i de fall när något bestämt syfte inte finns i föreskriften. I slutändan är alltid syftet att uppfylla de fem punkterna i PBF. Boverket efterlyste exempel på vilka föreskrifter som branschen ansåg att syfte saknas för och där det är av stor vikt att det finns och varför. BRA lovade att återkomma med sådana exempel. Olika kravnivåer mellan Boverket och Arbetsmiljöverket Myndigheterna menade att så sällan är fallet, eftersom reglerna reglera olika områden. Arbetsmiljöverket reglerar arbetsplatser oavsett i vilken byggnad de förekommer och när den är byggd och Boverket har främst regler för uppförande av nya byggnader och vid ändring av befintliga byggnader. Vi försöker dock samordna oss där vi har föreskrifter som ligger nära varandra som krav på vägledande markering. Olika nivåer för skadeförbyggande åtgärder i samhället Det blev en mer allmän diskussion om vi satsar våra resurser på rätt sätt när det gäller att rädda liv. Boverket menade att MSB har en viss roll att samordna skadeförebyggande åtgärder mellan olika discipliner. Samtidigt konstaterades att det även inom Boverkets verksamhetsområde kan finnas anledning till eftertanke. Fallolyckor är ett exempel på ett område med mycket stora skador och många dödsfall som kanske borde prioriteras väl så högt som brandskydd. Vid anteckningarna, Anders Johansson

10 Referensgruppsmöte brandskydd

11 Agenda 1. Välkomna! 2. Genomgång av föregående mötesanteckningar 3. EKS Remiss och tidsplan 4. Flyktingsituationen Vad gör Boverket, MSB och Arbetsmiljöverket? Gör någon av de närvarande organisationerna något speciellt? 5. SAK3 (JL) 6. Arbetsplatsens utformning (UR) 7. Runda runt bordet 8. Regeringsuppdrag Bokaler Standarder och standardisering 9. Fördjupningsmoduler e-learning: brandskydd, ändring, generellt och EKS 10. Nattis 11. Nästa möte 12. Övrigt Franska balkonger (TJ) 4 frågor från BRA (PAM)

12 Genomgång av förra mötets frågor Välkomna! Uppföljning av föregående mötesfrågor Pågående regeringsuppdrag Bokaler Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Strategi för hänvisning till standarder Resultatkontrakt Expertfunktion byggskador Brandskydd i asylboenden Samverkan kring revidering av BBR Runda runt bordet Kort info, max ett par minuter, vad er organisation med jobbar inom brandskydd som Boverket och övriga referensgruppen kan behöva känna till. Diskussionsmöjlighet - efter rundan runt bordet Information från Boverket Remiss av EKS Bostadsanpassningsbidrag för brandskydd PBL kunskapsbank ändring av byggnader PBL kunskapsbank kontrollplaner Haverikommissionens rapport om Norrtäljebranden Övriga inkomna frågor Uthyrning av stugor/lägenheter i fjällen Dörröppnare och dörrstängare i brandcellgräns Övriga frågor Nästa möte

13 EKS Remissynpunkter övervägande positivt Inga direkta ändringar i förslaget Beräknas börja gälla 1/ med övergångstid på 1 år Andra nyheter än brand Konstruktionsdokumentation Förtydligande om dimensioneringskontroll Struktur avdelning A Regler om ändring Regler om järnvägsbroar till Transportstyrelsen Se även nyhetsbrev ändrade konstruktionsregler 2016 på

14 Flyktingsituationen Vad har Boverket gjort? Inrättat e-post och särskild svarstjänst till kommuner m.fl. Lagt upp frågor och svar på hemsidan Haft ett webseminarium Bistått MSB och regeringen

15 Regeringens förslag om anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Med tillfälligt anläggningsboende menas: en byggnad eller en del av en byggnad som under en begränsad tid används för boende i förläggningsform inom ramen för Migrationsverkets mottagande För tillfälliga anläggningsboenden föreslås särskilda regler om anpassning och avsteg från utformningskraven och de tekniska egenskapskraven i 8 kap. PBL

16 Förslag till anpassning och avsteg från utformningskraven Avsteg i skälig omfattning 1. lämplighet för sitt ändamål 2. god form-, färg- och materialverkan 3. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga Även avsteg på kravet att ha hiss

17 Förslag till anpassning och avsteg från de tekniska egenskapskraven Måste uppfyllas 1. bärförmåga, stadga och beständighet 2. säkerhet i händelse av brand Avsteg i skälig omfattning 3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön 4. säkerhet vid användning 5. skydd mot buller 7. lämplighet för det avsedda ändamålet 8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga Behöver inte uppfyllas 6. energihushållning 9. hushållning med vatten och avfall

18 Inga avsteg från kraven på bärförmåga och brandsäkerhet Kraven har stor betydelse för människors hälsa och säkerhet Kraven i Boverkets föreskrifter (EKS och avsnitt 5 i BBR) ska tillämpas Vid ändring av en byggnad tar man hänsyn till ändringens omfattning, byggnadens förutsättningar, krav på varsamhet och förvanskningsförbudet (se även avsnitt 1:22 i BBR) Boverket kan ge vägledning om tillämpningen för tillfälliga anläggningsboenden

19 Avsteg i skälig utsträckning Kraven har betydelse för människors hälsa och säkerhet Anpassning och avsteg får göras vid nybyggnad, ombyggnad och annan ändring än ombyggnad i den utsträckning det är skäligt i förhållande till åtgärdens art, omfattning och varaktighet Anpassningen och avstegen får inte medföra en oacceptabel risk för människors hälsa och säkerhet Boverket får meddela föreskrifter om tillfälliga anläggningsboenden

20 Avsteg från kraven på energihushållning och hushållning med vatten och avfall Kraven har begränsad betydelse för människors hälsa och säkerhet Man behöver inte ta hänsyn till mängden energi som byggnaden förbrukar Kravet på termisk komfort ska fortfarande uppfyllas Avsteg från kravet på hushållning med avfall kan innebära att lösa behållare får användas istället för att man bygger ett separat soprum Boverket kan ge vägledning om tillämpningen för tillfälliga anläggningsboenden

21 När kan den nya regleringen börja gälla? Ändringarna i plan- och byggförordningen föreslås träda i kraft i december 2015 Boverket arbetar med vägledning Vid ikraftträdandet kommer det sannolikt inte att finnas färdiga föreskrifter från Boverket Reglerna tillämpas i det enskilda fallet av byggnadsnämnden

22 Vad gäller för brandskydd? Ordinarie regler gäller, det vill säga BBR avsnitt 5. Vid ändring kan som vanligt hänsyn tas till ändringens omfattning, byggnadens förutsättningar, och krav på varsamhet. Lagen om skydd mot olyckor kan tillämpas under en begränsad tid. Om boendet är avsett att vara varaktigt gäller kraven från början. Boverket har möjlighet att utnyttja sitt ordinarie bemyndigande att skriva föreskrifter eller allmänna råd.

23 Sammanfattning Enligt förslaget från regeringen förändras inte brandskyddkraven. Boverket har möjlighet att ge ut föreskrifter utifrån vårt ordinarie bemyndigande. Innebär att samma brandskyddsnivå ska gälla, men reglerna kan preciseras för tillfälliga anläggningsboenden. Verksamhetsklass 4 gäller i dag i de flesta fall, men Vk3A, Vk3B och Vk5B kan bli aktuella för vissa asylboenden.

24 Certifierad sakkunnig brandskydd Finns någon uppföljning från Boverkets sida av kvalitén i SAK3-certifierade kontrollanters bedömning av efterlevnad av regelverken BBR kap 5 och EKS 1.1.2? Finns det i kontrollsystemet någon möjlighet att fånga upp om SAK3 certifierade kontrollanter tillämpar regelverket på annat vis än vad Boverket finner lämpligt? Vart vänder man sig vid missnöje med bedömning som gjorts av en SAK3 certifierad kontrollant? Frågan till Boverket är hur man ser på detta att den certifierade sakkunnige kommer från samma företag som tagit fram den lösning som han/hon är satt att granska?

25 Certifierad sakkunnig brandskydd För att byggnadsnämnden ska ge startbesked krävs att åtgärden kan antas uppfylla kraven i PBL (inklusive BBR) I samband med startbeskedet beslutar byggnadsnämnden en kontrollplan Byggnadsnämnden har till uppgift att bedöma om kraven kan antas bli uppfyllda Certifierade sakkunniga har till uppgift att utföra kontroller i den utsträckning som framgår av kontrollplanen

26 Certifierad sakkunnig brandskydd Certifierad sakkunnig är ett alternativ till byggherrens egenkontroll Det finns inget krav på oberoende för certifierad sakkunnig Utlåtanden om utförda kontroller enligt kontrollplanen av certifierad sakkunnig ska inte ifrågasättas av byggnadsnämnden Boverket har inte gjort någon särskild uppföljning av kvaliteten i certifierade kontrollanters bedömning av efterlevnad av regelverken

27 Certifierad sakkunnig brandskydd Certifierad sakkunnig ska uppfylla kraven i Boverkets föreskrifter Certifieringsorgan som certifierar personer ackrediterats av Swedac Swedac har föreskrifter med allmänna regler om personcertifiering Certifieringsorganen ska ha rutiner för att pröva eventuella återkallelser av certifieringar Swedac har tillsyn över certifieringsorganen (och kan begära hjälp av Boverket vid sin tillsyn)

28 Arbetsplatsens utformning

29 Runda runt bordet

30 Regeringsuppdrag Bokaler Möjlighet att etablera så kallade Bokaler Finns det hinder i regler, t.ex. BBR eller andra regelverk som hindrar lösningar där bostad och lokaler blandas i samma byggnad?

31 Vad är en bokal? Finns inte juridiskt men har börjat användas som begrepp för en blandning av bostäder och lokaler Blandning inom samma byggnad? Blandning i samma utrymme? I rapporten används följande definition: Bokal=Kombination av bostad och lokal avsedd för att samma person ska kunna både bo och arbeta inom en byggnad eller i två sammanbyggda byggnader. Direkt förbindelse bör finnas mellan bostaden och lokalen.

32 Finns det hinder för bokaler? Ja massor! PBL BBR EKS Arbetsmiljölagen Skattelagstiftning Hyreslagstiftning Livsmedelslagen m.fl. Men Om bostad och lokal hålls åtskilda är det inga stora problem Rosengårdsmodellen kan tjäna som förebild Om bostad och lokal finns i samma utrymme och hyresavtal bör man utgå från bostadsreglerna

33 Ställningstaganden i rapporten Bostad och lokal bör utgöra separata enheter i enlighet med dagens lagstiftning Specialkontrakt möjligt men ej rättsligt prövat Om integrering bör man utgå från bostaden Inte lämpligt att bo i en lokal De strängaste reglerna blir styrande Alternativt integrera mer vanliga lokaler i bostadsområden

34 Regeringsuppdrag Standarder och standardisering Strategi för hänvisning till standarder Resultatkontrakt mellan staten och SIS Deadline 15 december Beslutsdragningar: 18 nov 8 dec

35 E-learning

36 Nattis Slutsatser från sommarjobb av brandingenjörsstudent Runt 40% av kommunerna beräknas ha nattis idag Förväntas öka till 50 % närmaste året Vanligast att verksamheten bedrivs i förskola Personalen har hand om 3-6 barn på natten Vanligt att personalen sover (65 %)

37 Ändring av BBR Två alternativa vägar Höja kraven på förskolor i allmänhet Tilläggskrav för förskolor nattitid Ej beslutat men kan möjligen följa samma tidplan som för ändringsreglerna Innebär i så fall remiss innan jul I kraft till hösten

38 Övrigt, franska balkonger Om Boverkets diariesvar är särskilt viktigt borde man ge ett särskilt informationsmeddelande om detta på deras hemsida. Eftersom man inte har utnyttjat denna möjlighet så borde det finns möjligthet att göra en analytisk dimensionering som kan motivera ett utförande med en normalfunktion för en dörr Dvs att den under normaldrift skall gå att öppna.

39 Övrigt, frågor från BRA 1. Vi vill gärna framföra att vi gärna ser att Boverket fortsätter arbetet med förtydliganden av ändringskraven på PBL Kunskapsbanken. 2. Många i branschen saknar i många gånger syftet med föreskrifterna, Man upplever det svårt/omöjligt att göra korrekta AD i många fall p.g.a det. Kan vi Branschen hjälpa till med detta på något sätt? 3. Hur ska vi hantera det faktum att t.ex Arbetsmiljöverket och Boverket inte har samma kravnivåer i vissa fall? Vad är det som gör att olika myndigheter inte kan synka sig? 4. Om man jämför brand med andra risker i samhället är mångas bedömning att samhället lägger betydligt större resurser på att hindra att personer skadas eller dör av brand än av många andra orsaker. Sverige skulle, ur ett samhällsperspektiv, få mer nytta för pengarna genom att lägga dessa på t.ex. psykiatrisk vård för unga, stöttning till utsatta grupper etc på bekostnad av minskat brandskydd. Det hade varit mycket intressant att se en analys av vad som ger mest samhällsskydd

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Promemorians huvudsakliga innehåll Det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som har kommit till

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen.

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Blir det några ändringar kring byggherrens ansvar?...

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Vilka handlingar ska/bör krävas för att startbesked ska kunna ges? Jonas Andersson Verksamhetschef bygglov och inspektion Umeå kommun

Vilka handlingar ska/bör krävas för att startbesked ska kunna ges? Jonas Andersson Verksamhetschef bygglov och inspektion Umeå kommun Vilka handlingar ska/bör krävas för att startbesked ska kunna ges? Jonas Andersson Verksamhetschef bygglov och inspektion Umeå kommun Tre olika exempel 1. Nybyggnad av enbostadshus 2. Tillbyggnad av kontorsbyggnad

Läs mer

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu)

Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Plan- och bygglagen! Förändringar som träder i kraft vid årsskiftet 2014/2015 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (remiss ute nu) Boverkets informationspaket 2014-2016 Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef

Läs mer

REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R

REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R Vår ref Verksamhetsutskottet för Miljö, Teknik och Kvalitet Per Lilliehorn Miljödepartementet 103 33 Stockholm Er ref REMISS OM EN NY PLAN- OCH BYGGLAG M2009/2171/R Byggherrarna är en intresseförening

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen PM 1(5) Framtagen 2015-10-21 Uppdaterad 2015-11-23 Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen Allmänt Basera era beslut på en verksamhetsbeskrivning. Verksamheter

Läs mer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Ewa Krynicka Storskog 22 oktober, Lund Funktionsnedsättning och funktionshinder = två olika saker Funktionsvariation? 2016-02-29 Sida 2 2016-02-29 Sida 3 Bindande

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen 2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013 Byggprocessen Illustration: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket Förslag till riktlinjer för handläggning och rutiner under byggprocessen, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Lov- och byggprocessen 4 Vad är bygglov? 5 Intervju med Magnus Olsson 6 Vad är syftet med bygglov? 7 Vad är nyttan med bygglov? 8 Olika typer av ärenden

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

BIG BROTHER FÖRSLAG TILL KONTROLLPLAN-PBL

BIG BROTHER FÖRSLAG TILL KONTROLLPLAN-PBL 1 0 KV. SKEBO 2 FAGERSTAGATAN 21 STOCKHOLM BIG BROTHER FÖRSLAG TILL KONTROLLPLAN-PBL Dnr: 2014-05418 Upprättad av Sven Hjälmeby Datum 2014-05-19 Rev, datum 0 r INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Organisation Sida

Läs mer

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Sida 1 (1) Kommunledningskontoret Eslövs kommun att: Minna Hatti 241 80 Eslöv 20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Angående detaljplan för förskola i Skytteskogen, del av Eslöv 53:4 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Plan- och bygglagen i din vardag Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten

Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten Uppdaterad 2016-01-25 1 Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten Avgift för prövningen ska vara inbetalad innan vi behandlar ansökan. Prövningsavgiften

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

Kontroll av brandskydd i byggprocessen. 1. Bakgrund och innehåll. Lund 2013-01-11

Kontroll av brandskydd i byggprocessen. 1. Bakgrund och innehåll. Lund 2013-01-11 Swedish Chapter Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Kontroll av brandskydd i byggprocessen 1. Bakgrund och innehåll Lund 2013-01-11 Processen från idé till färdig byggnad är en lång resa

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson Regler om kontroll i PBL och EKS Anders Larsson & Björn Mattsson Riksdag (PBL) Myndighet (EKS, BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Avdelning A 21 EKS Särskilt om

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

2009-05-26 M2009/2171/R

2009-05-26 M2009/2171/R Promemoria 2009-05-26 M2009/2171/R Miljödepartementet Rättsenheten Camilla Adolfsson Remiss om lagtexten för en ny plan- och bygglag samt en ändring i anläggningslagen (1973:1149) Sammanfattning En ny

Läs mer

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet.

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet Lag-Förordning-föreskrift-Allmänt råd Riksdagen Lagar Plan- och bygglagen, PBL Nikolaj Tolstoy, Tegnik AB Miljösamverkan Stockholms län

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se 5.2.3 Utrymning genom fönster

Läs mer

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter SP Kontenta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Denna skrift är en kortversion

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE EN FALLSTUDIE AV BIBLIOTEK ERIKA PALMKLINT DISPOSITION Presentation Problemställning Barriärer Lagar, förordningar och allmänna råd Utrymning Människors

Läs mer

P-märkning av byggprodukter

P-märkning av byggprodukter P-märkning av byggprodukter Certifieringsregel CR BBR - Generella regler avseende krav i BBR 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Förord 2 1 Inledning 3 2 Villkor för certifiering 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll På grund av personuppgiftslagens bestämmelser är vissa uppgifter i detta protokoll xxx-markerade. 3-5 Plats och tid 9.00 9.30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2016-02-10 Sekreterare

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012 Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Götaholms äldreboende, Göteborgs stad Bakgrund Götaholms äldreboende är beläget i de centrala delarna av Göteborg. Byggnaden uppfördes 1993 för i huvudsak den

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Minnesanteckningar Datum 2014-10-17 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-10-17 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Nikolaj Tolstoy Tekn dr

Nikolaj Tolstoy Tekn dr Nikolaj Tolstoy Tekn dr Takras 2010 delrapport Regeringsuppdrag 1 juni 2010 2009-03-11 Sida 2 2010-11-16 Sida 3 Athletics Hall 2010-11-16 Sida 4 Boverket Analys: Troliga orsaker Formfaktorer för låglutande

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

P-märket är SPs kvalitetsmärke

P-märket är SPs kvalitetsmärke KVALITET SPs P-märke har länge använts som kvalitetsmärke för exempelvis fabrikstillverkade småhus och fjärrvärmecentraler. Nu utvidgas användningen inom byggområdet. Varje produktområde har särskilda

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL

Kontrollplan enligt PBL Kontrollplan enligt PBL Upprättad av: Lennart Lindström Tältet 3 Sollentuna Sida 2 av 6 1 ORGANISATION KONTROLLANSVARIG Kontrollansvarig Lennart Lindström Adress Fridshyddevägen 11 191 36 Sollentuna Telefon

Läs mer

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Varför? Seminarier 2012-2013 Pilotseminarier i Örebro och Jönköping 2014 Identifierat behov + önskan om mer stöd och fördjupning av vissa

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Bygglov 2014 Övriga lagändringar mm

Bygglov 2014 Övriga lagändringar mm Bygglov 2014 Övriga lagändringar mm Anna-Bie Agerberg sakkunnig planering och byggande avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Fler ändringar i PBL 1 januari Planförfarandet förändras Standardförfarande

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

ÖP DP BL (Genomförande)

ÖP DP BL (Genomförande) Nyheter i Plan- och bygglag Lagen börjar gälla från 2 maj 2011. ÖP DP BL (Genomförande) Slutbesked ANSÖKAN OM LOV Besked till bygglovansökande ska lämnas inom tio veckor. Redan i bygglov ska en bedömning

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Ändring av Boverkets byggregler

Ändring av Boverkets byggregler Datum 203-0-4 Diarienummer 20-2770/203 (2) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Ändring av Boverkets byggregler Boverket önskar synpunkter på förslag till ändrade byggregler

Läs mer

Säkerhet vid fasad- och takarbete

Säkerhet vid fasad- och takarbete Säkerhet vid fasad- och takarbete Detta dokument samt medföljande checklista är framtagna för att underlätta att hålla en hög säkerhet under byggprocessen vid fasadrenovering. Informationsmaterialet är

Läs mer

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-08 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Fredrik

Läs mer

Brandskydd i kulturhistoriskt värdefull trähusbebyggelse

Brandskydd i kulturhistoriskt värdefull trähusbebyggelse Upprättad av Staffan Rystedt Christer Dahlberg Johan Wendt Beslutad Bo Carlsson, 2014 10 27 Giltig t.o.m. 2016 12 31 Revideringsdatum 2014 05 15, Cd, Jwt Råd och anvisning nr: 114 Brandskydd i kulturhistoriskt

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 1(5) Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2013-12-10 Remisslämnare Carl Älfvåg Organisation Handisam Kontaktperson Birgitta Mekibes E-postadress

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning 1(14) Datum 2017-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: 09.00-09.30 Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg

Läs mer

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Michael Strömgren 2013-09-05 Brandteknik 010-516 58 92 Michael.Stromgren@sp.se Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Syfte och mål Detta projekt syftar till

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande Promemoria Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande Näringsdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Det stora antalet asylsökande som sökte sig till

Läs mer

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen REDOVISNING AV TILLÄMPNINGSGRUPPENS ARBETE BIV-KONFERENS 2013 NILS OLSSON, BENGT DAHLGREN BRAND & RISK Arbetsgruppen Henrik Alling Cecilia

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag 1 (13) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Innehåll Energikartläggning i stora företag... 1 - Frågor och svar... 1 Om detta dokument... 4 Definition

Läs mer

Regelsamling för byggande, BBR

Regelsamling för byggande, BBR Regelsamling för byggande, 2015 Boverket 2015 Titel: Regelsamling för byggande, Utgivare: Boverket maj 2015 Upplaga: 1 Antal ex: 7 000 Tryck: Elanders Sverige AB ISBN (tryck): 978-91-7563-253-7 ISBN (pdf):

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2:1 Material och produkter 2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2 5 Allmänna regler för byggnader Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 9 kap. 1 PBL samt

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket Titel: Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Utgivare:

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 2015 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 Knivsta Kommun 2015-03-12 Handläggare: Christofer Mattsson BMN 2015/19 Bygg- och miljönämndens tillsynsplan enligt plan- och bygglagen för 2015 Tillsyn

Läs mer