Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare"

Transkript

1 Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag Mer upplysningar På Boverkets webbplats finns frågor och svar om reglerna. Om du inte hittar svaret på din fråga där, kan du ställa en ny fråga till oss via ett formulär som finns på webbplatsen, under sidan kontakta oss. De fem senaste utgivningarna 2010:7 om dimensioneringskontroll vid nybyggnad för balkar av stål eller trä med stora spännvidder 2010:6 om förslag på åtgärder vid misstanke om underdimensionering av takkonstruktionen i hallbyggnad 2010:5 om nyheter i byggreglerna från den 1 januari :4 om certifierade kontrollansvariga i nya plan- och bygglagen 2010:3 om att myndigheten byter logotyp den 1 september 2010 På Boverkets webbplats finns alla utgivningar. Fri prenumeration gå in på vår webbplats! Ansvarig utgivare: Birgitta Frejd, informationschef Boverket, Box Karlskrona Besök: Drottninggatan 18, Tel: Fax: E-post: registraturen@boverket.se webbplats: om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011 Boverket har beslutat om tretton nya grundförfattningar och två ändringsförfattningar inom byggområdet. De träder i kraft den 2 maj Detta på grund av att den nya plan- och bygglagen (2010:900) och den nya plan- och byggförordningen (2011:383) träder i kraft denna dag. I de flesta fall handlar det om att ange korrekta hänvisningar till den nya lagen och förordningen, inte om ändringar i sak av Boverkets regler. Den 2 maj 2011 upphör följande lagar och förordningar på byggområdet att gälla: plan- och bygglagen (1987:10) lagen (1994:847) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m. plan- och byggförordningen (1987:383) förordningen (1994:1215) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m. förordningen (1991:1273) om funktionskontroll av ventilationssystem förordningen (1999:371) om kontroll av hissar och vissa andra motordrivna anordningar i byggnadsverk. Motsvarande bestämmelser införs i stället i den nya plan- och bygglagen (2010:900), PBL, och i den nya plan- och byggförordningen (2011:338), PBF. PBL har beslutats av riksdagen medan PBF har beslutats av regeringen. Boverkets regler inom byggområdet har ändrats och anpassats till den nya lagen och förordningen. Kort om nyheter och ändringar i författningarna 2011:1 Sid 1(5) Boverkets byggregler (föreskrifter och allmänna råd), BFS 2011:6, BBR 18 De nya reglerna innehåller inga ändringar i sak. Här har det i huvudsak handlat om att rätta reglerna så att det blir korrekta hänvisningar och så att begreppen stämmer med den nya lagen och förordningen. Nu finns också länkar till aktuell information om gällande harmoniserande standarder och europeiska tekniska godkännanden under byggproduktdirektivet.

2 Sid 2(5) Till hösten, preliminärt den 1 oktober, kommer BBR att revideras i sak. Det handlar då om tre delar. Den ena delen gäller brandskydd (avsnitt 5). Den andra delen är energihushållning (avsnitt 9). Den tredje delen är att införa ändringsföreskrifter i BBR. De tre delarna har remissbehandlats. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), 2011:10, EKS 8 förordning är införda. Viss nödvändig unionsrättslig anpassning har gjorts jämfört med EKS 7 och den enda ändringen i sak gäller omfattningen av maximalt brandskadeområde, se avd. C, kap 1.1.2, 3. Nu finns också länkar till aktuell information om gällande harmoniserande standarder och europeiska tekniska godkännanden under byggproduktdirektivet. kontrollansvariga, BFS 2011:14, KA 4 I den nya plan- och bygglagen ersätts kvalitetsansvarig av kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska vara certifierad, men fram till utgången av år 2012 finns dock övergångsbestämmelser. Boverket ger ut regler som innehåller krav för att kunna bli certifierad som kontrollansvarig. Mer information om kontrollansvariga finns på till exempel en Youtube-film, Boverket informerar 2010:4 och frågor med svar. Boverkets personcertifieringsregler om sakkunniga: sakkunniga avseende kulturvärden, BFS 2011:15, KUL 2 sakkunniga av tillgänglighet, BFS 2011:18, TIL 2. sakkunniga inom brandskydd, BFS 2011:17, SAK 3 Boverkets föreskrifter om ändring av föreskrifter och allmänna råd (BFS 2007:5) för certifiering av energiexpert, BFS 2011:9, CEX 3 Här har det i huvudsak handlat om att rätta reglerna så att det blir korrekta hänvisningar till den nya lagen och förordningen. Med den nya plan- och bygglagen finns det fortsatt ett system som bygger på byggherrens egenkontroll. Men om byggherrens egenkontroll inte räcker kan byggnadsnämnden ställa krav på att en sakkunnig anlitas. En nyhet i lagen är att den sakkunnige måste vara certifierad. Boverket har inte gett ut certifieringsregler för alla områden. Vi har tagit fram ett förslag till reglering inom områdena fuktsäkerhet, buller, geoteknik, betong, trä och stålkonstruktioner som har remissbehandlats (betecknades SKR 1 i remissutgåvan).

3 Sid 3(5) Till hösten 2011 räknar Boverket med att dessa regler kan beslutas. Om det inte finns några certifierade sakkunniga får byggnadsnämnden under övergångsskedet kräva att byggherren ser över och stärker sin egenkontroll. Förslag till omfattande ändringar i reglerna för sakkunniga inom brandområdet har varit ute på remiss (ändringar i SAK, som i remissutgåvan kallades Brand 1). Dessa större ändringar i reglerna för sakkunniga inom brand, räknar Boverket med kan beslutas till hösten Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funtionskontrollanter, BFS 2011:16, OVK 1 (tidigare BFS 2009:5-ÖVR 85) Förutom att rätta hänvisningar så har regler införts om att den som är eller blir certifierad funktionskontrollant automatiskt även blir certifierad sakkunnig inom luftområdet. Sakkunniga inom radon är personer som har K-behörighet (komplicerad art). För att få K-behörighet krävs att man har kunskap om radonmätningar och möjliga åtgärdsförslag för att minska radon i byggnader. Enligt den nya plan- och bygglagen ska en funktionskontrollant alltid vara certifierad. Det finns inte någon övergångsbestämmelse i lagen som gör det möjligt för personer som saknar certifiering att arbeta som funktionskontrollant. Funktionskontrollanter kan alltså inte längre godkännas av kommunen för viss kontroll. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser, BFS 2011:13, HIN 2 Hänvisningar har rättats så att de stämmer med den nya lagen och förordningen. Den paragraf i HIN som beskriver vad som avses med enkelt avhjälpta hinder (5 ) har fått en ny formulering. Syftet är att, tillsammans med lagen och förordningen, förtydliga bestämmelserna och underlätta tillämpningen. Reglerna har alltså inte fått någon ändrad omfattning eller kravnivå. Reglernas sakinnehåll i övrigt är detsamma som tidigare. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga på allmänna platser och inom områden för andra anläggningar än byggnader, BFS 2011:5, ALM 2 Här handlar det om rätt hänvisningar till den nya plan- och bygglagen och den nya förordningen samt att begreppen stämmer med den nya lagen. Boverkets föreskrifter om CE-märkning av byggprodukter, BFS 2011:8, CE 2 gjorts jämfört med CE 1 och ett förtydligande av att föreskrifterna enbart gäller CE-märkning enligt byggproduktdirektivet.

4 Sid 4(5) Boverkets föreskrifter och allmänna råd om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle, BFS 2011:11, EVP 3 gjorts jämfört med EVP 1 och 2, men därutöver inga nyheter i sak. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar, BFS 2011:12, H 12 Den nya författningen föranleds av den nya plan- och bygglagen och dess förordning som bland annat upphäver hisskontrollförordningen och förordningen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, mm. Förutom korrekta hänvisningar till de nya överordnade författningarna och unionsrättslig anpassning har vi gjort vissa redaktionella ändringar. Hänvisningar är uppdaterade till andra myndighetsföreskrifter och harmoniserade standarder enligt hissdirektivet. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll, BFS 2011:19, TYP 5 gjorts jämfört med tidigare TYP-föreskrifter. Samtidigt har vissa bestämmelser om kompetenskrav lyfts in från regler som ges ut av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac, så att de kan upphäva sina regler. Nu finns också länkar till aktuell information om gällande harmoniserande standarder och europeiska tekniska godkännanden under byggproduktdirektivet. Boverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (BFS 2007:4) om energideklaration för byggnader, BFS 2011:7, BED 4 Här handlar det om rätt hänvisningar till den nya plan- och bygglagen och dess förordning samt att begreppen stämmer med den nya lagen. Övergångsregler till Boverkets författningar I den nya plan- och bygglagen och förordningen finns övergångsbestämmelsen att äldre föreskrifter fortfarande ska gälla för mål och ärenden som har påbörjats före den 2 maj 2011 och för mål och ärenden som avser överklagande av beslut i ett sådant mål eller ärende till dess målet eller ärendet är slutligt avgjort. Motsvarande övergångsbestämmelse finns därför även i flera av Boverkets författningar. I några fall har särskilda övergångsbestämmelser införts, till exempel när det gäller reglerna för certifiering av kontrollansvariga, CE-märkning och typgodkännande.

5 Sid 5(5) Hur hänvisar man till Boverkets författningar? Alla nya eller ändrade föreskrifter som ges ut av Boverket får ett BFS-nummer. BFS står för Boverkets författningssamling. Eftersom det är med stöd av den nya plan- och bygglagen och den nya förordningen som Boverket ger ut sina föreskrifter blir det helt nya grundförfattningar. Enda undantagen är Boverkets regler med koppling till energideklarationer som är ändringsförfattningar, BED 4 och CEX 3. Det är viktigt att känna till om det är en grundförfattning eller inte för att hänvisningen ska bli rätt. När man hänvisar till en regel är det lämpligt att hänvisa till grundförfattningsnumret. När det gäller Boverkets byggregler ska man inte längre hänvisa till BFS nr 1993:57 (det tidigare grundförfattningsnumret), utan till det nya grundförfattningsnumret BFS 2011:6. Hänvisar man till (BFS 1993:57) betyder det numera att man hänvisar till de regler som gällde tidigare, vilket förstås kan vara avsikten i vissa sammanhang. För att underlätta för användarna av reglerna behålls förkortningen BBR och löpserien som nu är uppe i nummer 18 det vill säga BBR 18. Motsvarande gäller för de andra författningsserierna. Läs mer Alla regler finns på Boverkets webbplats. Boverkets byggregler, BBR, konstruktionsregler (tillämpning av eurokoder), EKS, och Boverkets hissregler, H, ges ut i kompendieform. De kan beställas i Boverkets webbokhandel. I maj ger Boverket också ut en ny regelsamling om hushållning, planering och byggande. Den innehåller den nya plan- och bygglagen och förordningen, delar av miljöbalken och flera av de nya Boverksförfattningarna. Regelsamlingen går att förhandsbeställa i webbokhandeln. Mer information om förändringarna i Boverkets författningar med anledning av den nya plan- och bygglagen finns på webbplatsen Du hittar alla nya och ändrade författningar under och rätt.

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Svensk lag, Myndigheten & standarder

Svensk lag, Myndigheten & standarder Svensk lag, Myndigheten & standarder PBL & PBF, BFS, BKR, EKS & Eurocode Svensk lag: Plan & ByggLagen + Plan & ByggFörordningen PBL & PBF Myndigheten: Boverkets FörfattningsSamling & Boverkets ByggRegler

Läs mer

En ny plan- och byggförordning

En ny plan- och byggförordning En ny plan- och byggförordning Camilla Adolfsson Sara Benjamin PBL-kommitténs bet. Får jag lov (SOU 2005:77) Regeringens prop. Ett första steg för en enklare plan- och bygglag (prop. 2006/07:122) Andra

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Förord. Stockholm i augusti 2018 AB Svensk Byggtjänst

Förord. Stockholm i augusti 2018 AB Svensk Byggtjänst Förord Denna författningshandbok utgavs för första gången 1979 av Svensk Byggtjänst. Boken har sedan dess utgetts årligen och denna utgåva är den fyrtionde i ordningen. I boken återges författningstexter

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL kap

Kontrollplan enligt PBL kap Dnr B 2016-001291 Ankom 2016-11-15 Adress: Sida 1 av 10 Byggherre Byggherre namn Propio Tollare 3 AB Adress Box 3621 103 59 Stockholm Kontaktperson John Hunter Telefon 073-313 3283 E-postadress john@propio.se

Läs mer

Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar.

Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar. 2012-03-14 1(5) Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar. Dokumenten nedan är tillåtna hjälpmedel vid skriftligt prov (tentamen).

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2011:x Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av sakkunniga inom områdena betong-, trä- och stålkonstruktioner, geoteknik,

Läs mer

Konsekvensutredning CEX 5. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:5) för certifiering av energiexpert

Konsekvensutredning CEX 5. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:5) för certifiering av energiexpert Konsekvensutredning CEX 5 s föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:5) för certifiering av energiexpert Konsekvensutredning CEX 5 s föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter

Läs mer

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Till dig som använder byggprodukter Vilka byggprodukter kan jag välja? Hur kan jag få reda på vad produkten har för egenskaper? Varför CEmärks byggprodukter?

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till kan du

Läs mer

ÖP DP BL (Genomförande)

ÖP DP BL (Genomförande) Nyheter i Plan- och bygglag Lagen börjar gälla från 2 maj 2011. ÖP DP BL (Genomförande) Slutbesked ANSÖKAN OM LOV Besked till bygglovansökande ska lämnas inom tio veckor. Redan i bygglov ska en bedömning

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? 2 Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till behöver

Läs mer

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Föreläsare för det här avsnittet är Lars Nygård, Byggnadsinspektör Stockholms Stad, 1 december 2015

Läs mer

Regelsamling för hushållning, planering och byggande

Regelsamling för hushållning, planering och byggande Regelsamling för hushållning, planering och byggande 2013 Regelsamling för hushållning, planering och byggande 1 Regelsamling för hushållning, planering och byggande Boverket 2013 2 Titel: Regelsamling

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se FunkiS Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se Certifierade funktionskontrollanter Kommunala handläggare 1 250 medlemmar av 1 400 Vägledning OVK FARO FARO-S AV OVK Remissinstans 1 Kurser 2015

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21

Innehåll. Lagar och förordningar. Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Förord...3 Läsanvisning...5 Litteratur och webbplatser...15 Sakordsregister...21 Lagar och förordningar SFS 1977:994 Förordning om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel m.m...55 SFS

Läs mer

Fastighetsbranschens Energidag 2016

Fastighetsbranschens Energidag 2016 Fastighetsbranschens Energidag 2016 Skärpta energikrav skärps ytterligare Vad blir nästa steg 1 Mats Östlund AB Svensk Byggtjänst 2 Svensk Byggtjänst 1 Plan- och bygglagen, PBL Byggnadsverks tekniska egenskaper

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

KONTROLLPLAN Kontrollplanen upprättas i minst två ex, varav byggnadsnämnden erhåller ett ex.

KONTROLLPLAN Kontrollplanen upprättas i minst två ex, varav byggnadsnämnden erhåller ett ex. KONTROLLPLAN Kontrollplanen upprättas i minst två ex, varav byggnadsnämnden erhåller ett ex. Datum: Fastighetsbeteckning: Diarienummer: Byggherre: akkunniga kontrollanter Företag: Namn: (Vänd) Byggherren

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2

Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2 1(5) Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2 1) Litteratur / kursmaterial som delas ut på kursen och ingår i kursavgiften PBL - Plan- och bygglagen (2010:900) PBF Plan- och byggförordningen

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Konsekvensutredning BED 9. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader

Konsekvensutredning BED 9. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader Konsekvensutredning BED 9 s föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader Konsekvensutredning BED 9 s föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-05-29 Remisslämnare Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Organisation Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Kontaktperson

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Datum 2015-04-14 Diarienummer 1203/2015 1(5) Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter i 8 kap. 3 plan- och byggförordningen (2011:338),

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

1. Fråga om brand och ventilation

1. Fråga om brand och ventilation 1. Fråga om brand och ventilation PBL kap 8 25 tekniska egenskapskrav Varför ingår inte 4 pkt 2 Säkerhet i händelse av brand i det vi ska kontrollera? Bov: OVK handlar om skydd för människors hälsa, säkerställa

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:14 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifiering av kontrollansvariga; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den 19 april

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Certifiering av byggprodukter

Certifiering av byggprodukter 1 (9) Certifiering av byggprodukter Certifieringsregel 068 Hygienkrav för produkter i kontakt med tappvatten 2 (9) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 0 Förord 3 1 Inledning 5 2 Omfattning 5 3

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

Regler för lekplatser och lekredskap

Regler för lekplatser och lekredskap Regler för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö. FN: s konvention om barnets rättigheter understryker att samhällets olika organ ska känna ansvar

Läs mer

Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar

Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar Transportstyrelsens nya uppdrag att ta fram föreskrifter för spårvägar 27 mars 2015 Spårvagnsstädernas årsmöteskonferens Per Andersson Reijo Rosendal Hur regleras byggmarknaden? EU s Byggproduktförordning

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:5) för certifiering av energiexpert; beslutade den 0 månad 0. BFS 2013:xx Utkom från trycket

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Förnamn Efternamn BFS 2012:xx Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2007:4) om energideklaration för byggnader; Utkom från trycket

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2009:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (1991:36) om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom

Läs mer

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap

Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap Alla barn har rätt till lek i en stimulerande, trygg och lämplig miljö, vilket fn:s konvention om barnets rättigheter understryker. Samhällets olika organ

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Regelsamling för byggande, BBR

Regelsamling för byggande, BBR Regelsamling för byggande, 2015 Boverket 2015 Titel: Regelsamling för byggande, Utgivare: Boverket maj 2015 Upplaga: 1 Antal ex: 7 000 Tryck: Elanders Sverige AB ISBN (tryck): 978-91-7563-253-7 ISBN (pdf):

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter BFS 2011:16 med ändringar till och med BFS 2017:10 Detta är en konsoliderad

Läs mer

Kvalitetssäkrare: Nya och förbättrade standarder för betongbyggande med högre och säkrare kvalitet

Kvalitetssäkrare: Nya och förbättrade standarder för betongbyggande med högre och säkrare kvalitet Kvalitetssäkrare: Nya och förbättrade standarder för betongbyggande med högre och säkrare kvalitet Varför standardisering och hur funkar det? Några goda exempel Markus Peterson, Betongforum Varför standardisering?

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19849-575 Sida 1 (4) Brf Oporto 1 Danko Melchior Sandhamnsgatan 13 115 40 Stockholm Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300 stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson

Regler om kontroll i PBL och EKS. Anders Larsson & Björn Mattsson Regler om kontroll i PBL och EKS Anders Larsson & Björn Mattsson Riksdag (PBL) Myndighet (EKS, BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Avdelning A 21 EKS Särskilt om

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2016-09-01 1 (12) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2018-03-06 1 (11) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.30 16.45 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M) Börje Andreasson (S) Tjänstgörande

Läs mer

Konsekvensutredning för BBR 17

Konsekvensutredning för BBR 17 Konsekvensutredning för BBR 17 Revidering av avsnitten 1, 2, 4 och 5 i Boverkets byggregler (BFS 1993:57) med ändringar t.o.m. BFS 2008:20, BBR 16 med avseende på arbetet med BKR/EKS (Inkl. beaktade remissynpunkter.

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (2011:6) om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga

Läs mer

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Grästorps kommun Miljö- och byggnämnden Styrdokument Dnr 321/2018 Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Fastställd av miljö- och byggnämnden 2018-10-25 Uppdateras före 2012-10-25

Läs mer

Konsekvensutredning REMISS

Konsekvensutredning REMISS Konsekvensutredning Revidering av avsnitten 1, 2, 4 och 5 i Boverkets byggregler (BFS 1993:57) med ändringar t.o.m. BFS 2008:20, BBR 16 med avseende på arbetet med BKR/EKS (enligt Förordning 2007:1244

Läs mer

Anmälan av KA (kontrollansvarig)

Anmälan av KA (kontrollansvarig) MBF_46.Anmälankontrollansvarig 2018-04-19 Sida 1 / 3 Anmälan av KA (kontrollansvarig) Din KA (kontrollansvarig) ska vara ett stöd för dig under byggprocessen, är din sakkunnige under tekniskt samråd och

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:16 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter;

Läs mer

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet.

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet Lag-Förordning-föreskrift-Allmänt råd Riksdagen Lagar Plan- och bygglagen, PBL Nikolaj Tolstoy, Tegnik AB Miljösamverkan Stockholms län

Läs mer

Nya energikrav i BBR. Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle

Nya energikrav i BBR. Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Nya energikrav i BBR Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle BBR 19 (BFS 2011:26) 5. Brandskydd 9. Energihushållning Regler för ändring av byggnader 2012-06-18 Sida

Läs mer

DELEGATIONSORDNING BYGG

DELEGATIONSORDNING BYGG DELEGATIONSORDNING BYGG MILJÖ- OCH BYGGNÄMND ANTAGEN 2012-12-05 145 REVIDERAD 2013-02-06 10 2015-02-11 7 2015-12-16 234 2016-12-08 261 Sidan 2 av 12 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader, BED

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader, BED Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader, BED BFS 2007:4 med ändringar till och med BFS 2016:14 Detta är en konsoliderad version. Den konsoliderade versionen är en sammanställning

Läs mer

Marknadskontrollplan 2014

Marknadskontrollplan 2014 Datum 2013-11-20 Diarienummer 1110-4841/2012 1(10) Marknadskontrollplan 2014 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se

Läs mer

Ärende 8 En presentationsversion av delegationsordningen, som redovisar förändringarna med röd text. Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Förkortningar;

Läs mer

Författningshandbok för byggsektorn 2015/16

Författningshandbok för byggsektorn 2015/16 Författningshandbok för byggsektorn 2015/16 Författningshandbok för byggsektorn är en årlig sammanställning av de lagar och förordningar som berör samhällsplanering, byggande och förvaltning samt även

Läs mer

Nya PBL: s uppbyggnad

Nya PBL: s uppbyggnad Nya PBL: s uppbyggnad 2010-08-09 Den nya plan- och bygglagen har delvis fått en ny struktur där bestämmelserna delas in i sexton kapitel. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner Ingen kommentar. 2 kap.

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson

Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Behärskar vi konstruktioner? Föreläsare Stefan Andersson Egenskapskrav 8:4 Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om: 1. bärförmåga, stadga och beständighet, 2. säkerhet

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11 Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll 2015-02-05 11 Bn 9 Dnr 2013/845 Delegationsrätt Beslut beslutar att med stöd av 6 kap 33 kommunallagen och 12 kap 6 plan- och bygglagen uppdra beslutanderätten enligt

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer