Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU"

Transkript

1 Minnesanteckningar Datum Diarienummer /2009 Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna Fastighetsägarna Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Lunds universitet, LU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges kommuner och landsting, SKL Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Sveriges byggindustrier, BI Ulla Rosenius Ville Bexander Thomas Jennlinger Rikard Silverfur Johan Lundin Mikael Försth Håkan Frantzich Patrik Perbeck Kjell Fallqvist Max Ekberg Patrik Johansson Thomas Järphag Boverket Caroline Bernelius Cronsioe Anders Johansson Anders Larsson Ej närvarande Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSBS Svensk Försäkring, SF Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Byggmaterialindustrierna Ulrika Nolåker Hans-Eric Zetterström Peter Arnevall Lars-Erik Olsson Box 534, Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: Fax: E-post: Webbplats:

2 2(10) Dagordning 1. Nya medlemmar! 2. Information från Boverket a. Förra mötets frågor: Hur har Boverket fortsatt arbeta med dessa? b. Marknadskontroll av brandvarnare c. Revidering EKS d. BBR 21, 22 & e. Regeringsuppdraget: Expertfunktion för byggskador f. Ny boverket.se och utveckling av PBL kunskapsbank 3. Runda runt bordet Kort info, max 5 min, vad er organisation jobbar med som Boverket och övriga referensgruppen kan behöva känna till. a. Diskussionsmöjlighet - efter rundan runt bordet 4. Input från referensgruppen a. Ny regering, ny bostadsminister: trendspaning, vilka kommer fokusområdena bli vad avser byggande och brandskydd? b. Föranmälda frågor/diskussionspunkter i. Beklädnad (SP) ii. Oinredd kallvind och luftad takfot? (BI) iii. Brandskyddsdokumentationen redan till slutbesiktningen? (BRA) iv. Räddningshiss och strömförsörjning? (BRA) v. Ytterligare kolumn i tabell C-7, EKS (BRA) vi. Funktionskravet för brandsluss, syftet? (BRA) vii. Utrymning av Vk3B, i Br2 och Br3? (BRA) viii. Uterum, motstridighet mellan PBL 1:4 och BBR 5:537? (FSB) 5. Nästa möte I slutet finns det presentationsmaterial som har visats under mötet.

3 3(10) Minnesanteckningar Caroline hälsar alla välkomna och tackar Rikard för att han har ordnat med lokal och utmärkt fika hos Fastighetsägarna. 1. Nya medlemmar Vi hade inte mindre än fyra nya personer med oss vid mötet, Patrik Johansson som tillfälligt ersätter Mikael Strömgren för SP, Mikael Först som ersätter Milan Veljkovic för LTU och Thomas Jennlinger för Byggherrarna som ersätter Mats Franzon. Dessutom har en ny medlem tillkommit till gruppen i form av Arbetsmiljöverket som representeras av Ulla Rosenius. Slutligen har Byggmaterialindustrierna en ny representant genom Lara-Erik Olsson som ersatt Anders Lindholm. Han kunde dock ej medverka på mötet. 2. Information från Boverket a. Förra mötets frågor Anders J gick igenom förra mötets protokoll. Många frågor återkom senare på dagordning och togs därför inte upp nu. Vad det gäller inglasade uterum kvarstår den syn som finns beskriven i förra mötets minnesanteckningar. Det innebär att man först måste bestämma om det är brandspridning mellan brandceller eller mellan byggnader som gäller och sedan tillämpa aktuell regel (BBR avsnitt 5:5 eller 5:6). Thomas Jä hade skissat upp vilka krav det i normalfallet skulle innebära (bifogas). Om reglerna kommer ändras i framtiden så att de bägge situationerna får ett mer likartat skydd kunde Boverket inte svara på, men tills vidare gäller dagens regler. BRA, det är bra om figurer bifogas Boverkets svar, ofta säger de mer än tusen ord. b. Marknadskontroll av brandvarnare Caroline redogjorde för Boverkets marknadskontroll av brandvarnare. Tre produkter, som finns på den svenska marknaden, har fått försäljningsförbud och krav på återkallelse från marknaden. En av dem, snapalarm har överklagat beslutet, försäljningsförbudet gäller dock tills vidare. 6 av de testade brandvarnarna har också fått påpekande om brister. Av de19 testade modellerna som finns på den svenska marknaden var det 10 stycken som klarade sig helt utan anmärkning.

4 4(10) Fastighetsägarna, vad händer med de brandvarnare som hade brister i de andra länderna, det är ju en gemensam marknad (EES). Boverket, vi kan enbart agera på den svenska marknaden men det finns ett system som heter Rapex som medlemsländerna rapporterar till. De andra länderna kan då ta liknande beslut som gäller inom deras gränser. Andra områden som Boverket haft eller har marknadskontroll på den senaste tiden är ballast samt cement. Ett nytt marknadskontrollprojekt har startat och gäller kaminer. c. Revidering EKS Anders J redovisade tidplanen för pågående revidering av EKS. Målsättningen är att ändringarna ska träda i kraft till den 1/ Ändringarna berör inte enbart bärförmåga vid brand utan även andra delar av EKS, tex kommer det göras ändringar utifrån Statens Haverikommissions rekommendationer efter Ystadsraset. Thomas Järphag redovisad syftet och slutsatserna från SBUF-rapporten om bärförmåga vid brand i hallbyggnader ( C39053AEBFE7%5CFinalReport%5CSBUF% %20Slutrapport%20SP %20Rapport%202014_49%20B%C3%A4rf%C3%B6rm%C3%A5ga%20vid% 20brand%20i%20hallbyggnader.pdf). En större samsyn i branschen har varit målet med rapporten. Ett önskemål eller rekommendation till Boverket i rapporten är att få till en förenkling eller ett tekniskt byte. Istället för R30 skulle man tex kunna installera sprinkler och ha R15 på de bärande delarna. Hur lätt är det att uppnå R15 och om R15 + sprinkler motsvarar R30 framgår inte av rapporten, det är upp till Boverket att studera och eventuellt reglera. Boverket, vi har gjort vissa studier kring R15 + sprinkler för stål men även andra fall än stål behöver studeras. BRA, det är dax för branschen att släppa fokus på envåningsbyggnader och gå vidare att för att få nästa BBR att fungera. BIV, hur har Boverket tänkt driva arbetet med revideringen av EKS, kommer branschen involveras? Boverket, just nu sker arbetet på egen kammare: Dock planerar vi någon förankring innan det går ut på remiss. Vi vill ha ett förslag framme som kan diskuteras. BI, arbete med handboken om olyckslaster är ett steg framåt för att länka kallt tillstånd till olyckslasten brand. BIV, finns behov av handböcker och råd och inte enbart regler.

5 5(10) d. BBR 21, 22 & BBR 21 började gälla den 1/ Någon ny regelsamling, vilket innehåller föreskrifter och allmänna råd men även läsanvisningar och utdrag ur PBL och PBF, är inte utgiven. Däremot är BBR 21 ett omtryck (anm: vad omtryck, ändringsförfattning m.m. betyder går att läsa på ratt/forfattningssamling/forklara-forfattning-och-omtryck/) så man behöver inte korsläsa för att få gällande lydelse av hela BBR. BBR 22 planeras till årsskiftet och berör ändringar i energihushållningsavsnittet, avsnitt 9. Därefter planerar vi att ge ut en ny regelsamling. Boverket har också inlett ett förutsättningslöst arbete med att se över hela BBR (eventuellt BBR 23). Detta projekt har än så länge ingen tidsram men handlar delvis övergripande om formerna för hela regelverket. BI, är BBRAD oberoende av detta? Boverket, ja BBRAD är en egen BFS (Boverkets författningssamling). Någon revidering av BBRAD är inte planerad under Vad det gäller försstudie för nattis har Boverket avvaktat en försenad ramupphandling som nu har blivit överklagad. Vi tittar nu på alternativa vägar att börja utreda frågan i år. e. Regeringsuppdraget: Expertfunktion för byggskador Anders J redovisade kort Boverkets svar till regeringen på uppdraget expertfunktion för byggskador (rapporten kan du ladda ner här: Ärendet bereds nu i regeringskansliet och kommer troligen att skickas på remiss. f. Ny boverket.se och utveckling av PBL kunskapsbank Boverket.se har fått ett helt nytt utseende. En av anledningarna till att vi har skapat en ny hemsida är för att vi har infört så kallad följsam eller responsiv design. Det innebär att sidan anpassar sig till storleken på skärmen. Någon app eller liknande för tex BBR är därmed inte aktuellt i nuläget. Även PBL Kunskapsbank har fått ett nytt utseende och en responsiv design. Nytt sen den 1/ är att läsanvisningar till BBR finns på PBL Kunskapsbank (länk: I framtiden kommer läsanvisningarna endast att finns på webben. Detta gör att vi kan uppdatera och revidera läsanvisningarna vid behov istället för att avvakta en utgivning av en regelsamling. Även de planerade läsanvisningar till EKS kommer att finnas på PBL Kunskapsbanken. Anders L presenterade arbetet med vägledningstexter om ändring och ombyggnad samt kontrollplaner till PBL kunskapsbanken. Presentationen bifogas.

6 6(10) 3 Runda runt bordet Fastighetsägarna Mycket SBA (systematiskt brandskyddsarbete) för tillfället. Kurser och uppdatering av handbok på gång. Förslag på avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst ses över. Lunds universitet, LU Håkans presentation bifogas. Arbetsmiljöverket, AV Totalt 550 personer arbetar med föreskrifter och inspektionsverksamhet på Arbetsmiljöverket. De som arbetar med att skriva regler är ca 50 personer. Arbetsplatsens utformning är en av de viktigaste föreskrifterna. Förstudie sker för närvarande inför revidering av Arbetsplatsens utformning. Revideringen beräknas vara klar till januari Frågor till Arbetsmiljöverket Revidering av arbetsplatsens utformning är det en totalrevidering? Kommer tillfälliga utrymningsplatser beröras? Verifierbara krav är viktig, är det ett av målen med revideringen? Kommer nivåerna ändras eller skärpas? Hur planeras den externa förankringen? Arbetsmiljöverket, ja det är en totalrevidering och verifierbarheten är viktig. Det går inte att svar på idag om det blir några skärpta krav. Ibland upplevs förtydliganden i reglerna som skärpningar även om det inte har varit syftet. Exakt hur den externa förankringen kommer att gå till är inte klart men branschen ska involveras. Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Sysslar bland annat med forskning, provning och standardisering. En stor fråga för SP brandteknik är och har varit branddörrar. CE-märkning av brandmotstånd på branddörrar är på gång. Standarden är klar men ännu inte publicerad av kommissionen (I EUT, Europeiska unionens officiella tidning). Samexistensperioden är därför ej heller fastställd men blir gissningsvis 5 år, vilket är ovanligt lång samexistensperiod. Det innebär att först från år 2020 får det endast finnas CE-märkta branddörrar. Svenska brandskyddsföreningen, SBF SBF är en ideell förening men har en stor kommersiell sida. Vinsten går tillbaks till den ideella delen. Publikationer kopplat till heta arbeten är i behov av omarbetning och ett sådant arbete har påbörjats. SBFs handbok Brandskydd i Boverkets byggregler har reviderats utifrån revideringarna i BBR 21. Handboken gick nyss i tryck. SBF samarbetar med BIV om en publikation som handlar om kontroller i byggprocessen. Ny publikation om brandskydd i hissar har kommit. Seminarium om frångänlighet kommer att arrangeras den 3/12 kl , för mer information följ länken

7 7(10) Sveriges brandkonsultförening, BRA BRA startade Föreningen har i dagläget 14 medlemsföretag och några står på kö. Föreningens uppgift är att främja branschen genom att arbeta med etiska regler, besvara remisser m.m. BRA anordnar konferensen brandskydd 20XX varje år. I år hålls konferensen den 26 till 27 november. För mer information om konferensen följ länken: BRA påtalade vikten av att de regler som Arbetsmiljöverket och Boverket ger ut behöver stämma överens. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB MSB har ca 850 anställda. MSB arbetar just nu med lagen om skydd mot olyckor, LSO, kopplat till brukskedet. Avsikt är att revidera föreskriften om den skriftliga redogörelsen och den kommer att knytas tydligare till brandskyddsdokumentationen. Sannolikt kommer en mer omfattande beskrivning behövas från användaren, men det kommer också finnas en tydligare koppling till SBA. Inget utåtriktat arbete i frågan innan årsskiftet men branschen kommer att få delta i arbetet. Frågor till MSB Finns tankar på en gemensam databas för skriftliga redogörelser istället för att dessa samlas på kommunerna? Bättre med enklare redogörelse men mer strukturerad. MSB, tankar finns på centralt stöd för datainsamling, men det är för tidigt att säga om det blir så. Vad det gäller omfattningen av redogörelsen är det viktigt att syftet framgår för den som ska arbeta med det och att informationen kan användas för att underlätta tillsyn. Arbetar MSB med frågor som berör arbetsmiljö för räddningstjänst under byggtiden? MSB, det är en viktig fråga som vi behöver bli bättre på. Sveriges kommuner och landsting, SKL SKL är en intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner. Max roll på SKL är mycket att bevaka räddningstjänstsidan, men stödjer de som jobbar med byggfrågor när det berör brandskydd, t.ex. remisser från Boverket. Sveriges byggindustrier, BI Sveriges byggindustrier är den största organisationen för byggindustrin och organisationen har fokus på arbetsmiljö och hälsa. De driver dessutom forskningsverksamhet genom SBUF. Frågor som är kopplade till Boverket och som de just nu tycker behöver korrigeras är:

8 8(10) konsekvensbeskrivningar vad det gäller kostnads-nytto-analyserna, att våningsbegreppet ställer till det i många projekt och leder till kommunala särkrav beroende på olika tolkningar av byggnadsnämnderna. Rapporten från Boverket ställer till med mer oreda än nytta. Runt våningar är det supersnurrigt. Byggherrarna Thomas Jennlinger är ny på posten som representant för byggherrarna. Han arbetar själv för Akademiska hus som förvaltar byggnaderna som högskolor och universitet använder. Det innebär mycket jobb med bland annat brandskyddsfrågor framförallt med fokus på SBA. Luleå tekniska universitet, LTU Bedriver brandingenjörsutbildning och de tar in 30 elever per år. De har även en mastersutbildning inom brandteknik. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV BIV är en intresseförening som arbetar med erfarenhetsåterföring, svarar på remisser m.m. Har system för auktorisering av brandprojektörer för att stärka kvalitetstänkande inom området. Lokalgrupper i olika delar av landet har då och då medlemsträffar i aktuella ämnen. BIV har individer som medlemmar och ej företag. BIV är den svenska avdelningen till SFPE (Society of Fire Protection Engineers). 4 Input från referensgruppen Ny regering, ny bostadsminister: trendspaning, vilka kommer fokusområdena bli vad avser byggande och brandskydd? Boverket, den nya bostads- och stadsutvecklingsminstern är Mehmet Kaplan (MP). (anm: nu är även statssekreteraren utsedd och det är Conny Wahlström) Boverkets frågor har även bytt departement från social- till näringsdepartementet. De flesta tjänstemännen brukar dock följa med när man byter departement. Mehmet har så här långt pratat mycket om miljonprogramsområdena. Budgetpropositionen läggs den 23 oktober. Även MSB har bytt departement från försvars- till justitiedepartementet och deras minister är inrikesministern Anders Ygeman (S). Denna förflyttning innebär att blåljusfrågorna samlas på ett departement. Arbetsmiljöverket stannar på arbetsmarknadsdepartementet och ministern är Ylva Johansson (S). Gruppen hade inga konkreta idéer vad dessa förändringar kommer att innebär för brandskyddsområdet de kommande åren. Vi får avvakta och se.

9 9(10) Föranmälda frågor/diskussionspunkter Beklädnad (SP) SP, frågan diskuterads även under föregående möte. Boverket har inte tagit ställning till eller kommenterat det PM SP gett ut på området. Boverket menade att det är viktigt att särskilja produkter och deras deklarerade egenskaper från byggherrens ansvar att uppfylla kraven i den färdiga byggnaden. Boverket har också fått en skrivelse från träindustrin med en rad frågor och lovade att skicka svaret på skrivelsen till referensgruppen när det är klart. Oinredd kallvind och luftad takfot? (BI) BI, går det att ha luftat takfot i något fall. Boverket menade att det numera är tydligt att det ska vara tätt om risk för brandspridning till vinden från fönster föreligger. Vinden kan normalt betraktas som en egen brandcell då den uppfyller definitionen i BBR 5:242 även om den inte är avsedd att vistas i. Alternativa lösningar kan möjligen göras med analytisk dimensionering. Brandskyddsdokumentationen redan till slutbesiktningen? (BRA) BRA, det har blivit vanligare att det krävs att relationshandlingen brandskyddsdokumentation ska finnas redan till slutbesiktningen. Boverket menade att det är viktigt att hålla isär entreprenadbesiktningen från kravet på slutbesked i PBL. Vid slutbeviset ska byggnaden vara klar att ta i bruk och brandskyddsdokumentationen är då en beskrivning av brandskyddet i den färdiga byggnaden. Att det däremot ibland inte är möjligt att ha en relationshandling färdig till slutbesiktningen eftersom besiktningen i sig kan utgöra en väsentlig del av kontrollunderlaget för att ta fram handlingen är inget som berörs i PBL. Brandskyddprojektören kan då välja att istället ta fram underlag till relationshandling eller något liknande inför besiktningen. Vad man inom entreprenaden väljer att kalla en sådan handling har Boverket inga synpunkter på. Alternativ kan särskilda brandbesiktningar utföras innan slutbesiktningen för att säkerställa att brandskyddet är korrekt utfört och för att utfärda en relationshandling. Räddningshiss och strömförsörjning? (BRA) Boverket har tidigare svarat på frågor om hur elförsörjningen till räddningshiss ska tolkas. Vilken typ av strömavbrott är det man ska skydda sig emot? I standarden för räddningshiss används begreppet secondary supply. I Boverkets svar framgår att reservmatning t.ex. kan ske från en annan byggnad. (dnr: /2013) Boverket har i det svaret inte uttalat att denna matning nödvändigtvis måste komma från ett annat ställverk eller inte.

10 10(10) Ytterligare kolumn i tabell C-7, EKS (BRA) Frågan handlade om en nyansering av tabellen för att kunna komma ner till R60 med hjälp av sprinkler i vissa fall, t.ex. i en tvåvåningsgalleria. Boverket tar med denna synpunkt hem till det pågående revideringsarbetet med EKS. Funktionskravet för brandsluss, syftet? (BRA) Boverket, kravet kommer främst från det som kallas fire fighters lobby i standarden för räddningshissar. Slussen hindrar även brandspridning till och från hisschaktet så båda syftena måste beaktas vid utformningen. Kravet står idag i föreskrift vilket innebär att analytisk dimensionering inte går att tillämpa. Boverket tog även till sig synpunkten att brandgastäta dörrar i klass Sm kan bli svåra att stänga i brandslussar då luften inte får någonstans att ta vägen med två sådana dörrar. Utrymning av Vk3B, i Br2 och Br3? (BRA) BRA, fråga om utrymningsstrategin i Br2 och Br3 byggnader med Vk3B. Boverket, fönsterutrymning behövs inte från varje enskilt boenderum utan det räcker att det finns i gemensamhetsutrymmet, se bifogad skiss. Uterum, motstridighet mellan PBL 1:4 och BBR 5:537? (FSB) Boverket, se kommentarer om detta tidigare i anteckningarna. Boverket anser inte att det finns motsättningar mellan BBR och PBL vad det gäller vad som tillhör byggnaden eller inte. Däremot kan kraven bli olika beroende på om det är brandspridning inom eller mellan byggnader vilket kan uppfattas som otydligt. 5. Nästa möte Boverket skickar ut en doodle i närtid för beslut av datum. Datum som skickas på förslag är främst datum i slutet av april och början av maj När dessa anteckningar färdigställts har vi beslutat att mötet blir den 11/5hos Länsförsökringar på Tegeluddsvägen i Stockholm Vid pennan Anders Johansson Bilagor Presentationerna från mötet (Boverket och LU) Skisser på uterum (från Thomas Järphag, BI) Skiss på Vk3B (från Boverket)

11 Boverkets referensgrupp brandskydd

12 Hålltider för dagen Lunch Scandic Sergel Plaza Eftermiddagsfika ca Mötet slut senast 16.00

13 Dagordning Nya medlemmar! Information från Boverket Förra mötets frågor: Hur har Boverket fortsatt arbeta med dessa? Marknadskontroll av brandvarnare Revidering EKS BBR 21, 22 & Regeringsuppdraget: Expertfunktion för byggskador Ny boverket.se och utveckling av PBL kunskapsbank Runda runt bordet Kort info, max 5 min, vad er organisation jobbar med som Boverket och övriga referensgruppen kan behöva känna till. Diskussionsmöjlighet - efter rundan runt bordet

14 Dagordning forts Input från referensgruppen Ny regering, ny bostadsminister: trendspaning, vilka kommer fokusområdena bli vad avser byggande och brandskydd? Föranmälda frågor/diskussionspunkter Nästa möte Beklädnad (SP) Oinredd kallvind och luftad takfot? (BI) Brandskyddsdokumentationen redan till slutbesiktningen? (BRA) Räddningshiss och strömförsörjning? (BRA) Ytterligare kolumn i tabell C-7, EKS (BRA) Funktionskravet för brandsluss, syftet? (BRA) Utrymning av Vk3B, i Br2 och Br3? (BRA) Uterum, motstridighet mellan PBL 1:4 och BBR 5:537? (FSB)

15 Marknadskontroll av brandvarnare Danmark Norge och Sverige Tester Riktningsberoende Indikeringskänslighet Ljud Känslighet för rökdetektering 23 brandvarnare 19 st svenska marknaden 10 st klarade alla testerna 6 st mindre avvikelser 3 försäljningsförbud + återkallelse Dokumentationskontroll

16 Nya boverket.se

17 Nya PBL Kunskapsbanken inkl. BBRs läsanvisningar

18 Lunds universitet 2014 UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

19 Ett universitet i världsklass Grundat studenter (individer) anställda professorer lärare/forskare och doktorander Omsättning 7,5 miljarder 1/3 utbildning, 2/3 forskning

20 Ett fullskaligt universitet åtta fakulteter Medicinska fakulteten Lunds Tekniska Högskola Naturvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten Humanistiska och teologiska fakulteterna Ekonomihögskolan Juridiska fakulteten De konstnärliga högskolorna (konst, musik och teater)

21 Ett universitet flera campus Lund huvudcampus Malmö Konsthögskolan Musikhögskolan Teaterhögskolan (Delar av Medicinska fakulteten) Helsingborg Campus Helsingborg Ljungbyhed Trafikflyghögskolan

22 Lunds tekniska högskola 19 institutioner + kansli Bygg- och miljöteknologi (7 avd) avd för brandteknik avd för konstruktionsteknik avd för byggnadsmaterial avd för byggnadsfysik Byggvetenskaper Forskning Grundutbildning

23 Brandteknik - forskning brandsäkerhet i bostad och industri modellutveckling brandförlopp metoder för projektering fire safety engineering

24 Brandteknik - forskning utrymning vid brand byggnader tunnlar människors beteende utrymning i rök teknik som underlättar människa byggnad teknik

25

26 BBR 21, avsnitt 5:535 Vinds- och undertaksutrymmen Oinredd kallvind och luftad takfot Brandfråga: I konsekvensutredning BBR 2014 anges att en vind bör betraktas som en annan brandcell om vindsbjälklaget är brandavskiljanade oavsett om det finns verksamhet på vinden eller inte. BI undrar vilka skyddsmål som gäller? Så att en analytisk dimensionering kan utföras för en luftad takfot. Är skyddsmålen ändrade från BBR 20? eller är avsikten att en luftad takfot utan skydd inte kan medges NCC Construction Sverige AB

27 Tack för idag!

28 Texter om ändring av byggnader i PBL Kunskapsbanken Ingrid Hernsell, Otto Ryding, Anders Larsson

29 Projekt pågår - Texter om ändring av byggnader på PBL Kunskapsbanken Sida 2

30 Texter om ändring av byggnader på Kunskapsbanken Bakgrund Oklarhet om hur reglerna om ändring av byggnad ska tolkas. Gäller både byggbransch och kommuner. Särskilt för ombyggnadsbegreppet finns stort behov av vägledning. Mål Mer enhetlig tillämpning av PBL vid ombyggnad och annan ändring av byggnader Sida 3

31 Tidplan Förstudie klar i augusti Texterna publiceras på Kunskapsbanken senast 31 december Arbetet med eventuella föreskrifter och allmänna råd fortsätter under Sida 4

32 Arbetsmetod - förstudie Förstudie med insamling av erfarenheter och synpunkter Intern och extern workshop Interna möten med experter på Boverket Externa möten med olika intressenter t.ex. Fastighetsägare Hyresgästföreningen Myndigheten för delaktighet Intervjuer med fem kommuner Analys av Bofasts intervjuunderökning Sida 5

33 Arbetsmetod -fortsatt arbete under hösten Texter till PBL Kunskapsbanken tas fram Förankras internt och externt Föreskrifter och allmänna råd om det behövs inkl. konsekvensutredning påbörjas Innebär fortsatt arbete under Sida 6

34 Förstudien - regelverket Regelverket om ändring av byggnader PBL, PBF Bemyndiganden Förarbetsuttalanden om ombyggnad Rättsfall Sida 7

35 Förstudien - tillämpningen Hur ändringsreglerna tillämpas i praktiken Det råder stor osäkerhet om regelverket vid ändring av byggnader, bland annat pga. att begrepp är otydliga. Osäkerhet om vilka delar man kan ställa krav på och utifrån vilka kriterier man kan göra det. T.ex. vid stambyten Sida 8

36 Förstudien - problemområden Ombyggnadsbegreppet Påtaglig förnyelse Bygglovkriteriet Ändrad användning Sambandet mellan kraven och ändrad del Vanliga ändringar Ändrad del kan innefatta krav utanför den berörda delen ibland, t.ex. utrymning och tillgänglighet Sida 9

37 Exempel på acceptabel utformning av boenden i Vk3B Fönster för utrymning och räddningstjänst i Br1 byggnad Fönster i markplan Br2, Br3 byggnader Utvändig trappa Br2, Br3 byggnader på plan 2 Bostad/sovrum EI 30 Trapphus Gemensamt dagrum/kök mm Brandcell EI 60

38

39

40

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2015-11-11 Diarienummer 1239-2413/2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-11-09 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Olika sorters bindande regler Lag Riksdagen (bindande) t ex Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken Förordning Regeringen (bindande)

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Minnesanteckningar 1(10) Datum 2012-06-04 Diarienummer 1239-2413/2012 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning 1(14) Datum 2017-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: 09.00-09.30 Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Datum 2016-11-02 Diarienummer 1239-2413/2009 1(12) Minnesanteckningar: Boverkets referensgrupp brandskydd Måndagen 17 oktober 2016 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen,

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute Byggproduktförordningen 1 juli 2013 Byggprodukter ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas OM de omfattas

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar En sammanställning över lagkrav på sprinkler i vårdanläggningar, vid nybyggnation samt ändring av byggnad. Capital District Fire and Rescue Service (SHS)

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund Datum 2012-11-26 Diarienummer 1239-2413/2009 1(8) Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Sida 1 (7) Urban Larsson AB att: Urban Larsson Gamla Bo Nils Johans väg 14 241 80 Eslöv Objektnamn: Gruppbostad Vedelsvägen Handläggare: Sebastian Thuns Objektnummer: 11856 Telefonnr: 046-540 46 91 Objektadress:

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Minnesanteckningar 1(8) Boverkets referensgrupp brandskydd, Caroline Cronsioe & Michael Strömgren Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd MSBs lokaler Stockholm, 09.30-15.30, Närvarande Boverket

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

FSBs informations- & utbildningsdagar

FSBs informations- & utbildningsdagar Anmälan för åtgärder som inte är bygglovpliktiga Caroline Bernelius Cronsioe brand- & civilingenjör Antal svar VÄS Remissen Svarsstatistik VÄS1 Avstyrker; 2 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3

Läs mer

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 1 (6) KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 0. INLEDNING I kv Radiomasten i Luleå planeras ett större radhusområde. I detta dokument redovisas översiktligt förutsättningar

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen REDOVISNING AV TILLÄMPNINGSGRUPPENS ARBETE BIV-KONFERENS 2013 NILS OLSSON, BENGT DAHLGREN BRAND & RISK Arbetsgruppen Henrik Alling Cecilia

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter 7 200 anställda - 820 professorer - 4 030 lärare/forskare och doktorander Omsättning 6,9 miljarder

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Släck då för fan! En rundtur i samhällets olika krav och förväntningar på brandskydd BRAND!!! 1.000 döda och skadade per

Läs mer

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Vad är skriftlig redogörelse? Regeringens proposition 2002/03:119,

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-02-08 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 8 februari Tid: 9.30 16.00 Var: V-huset, John Ericssons väg 1, Lund Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändringar i BBR 2014 Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Datum 2015-04-14 Diarienummer 1203/2015 1(5) Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter i 8 kap. 3 plan- och byggförordningen (2011:338),

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2016-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2016-04-12 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

PM 626. Södertörns brandförsvarsförbund. Sbff i byggprocessen. Bakgrund. Syfte. Ansvar. Nr: 626 Datum:

PM 626. Södertörns brandförsvarsförbund. Sbff i byggprocessen. Bakgrund. Syfte. Ansvar. Nr: 626 Datum: Södertörns brandförsvarsförbund PM 626 Sbff i byggprocessen Nr: 626 Datum: 2019-04-16 Bakgrund Plan- och bygglagen (2010:900) reglerar hur byggandet i Sverige får utföras vilket även inkluderar brandskyddet.

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2012-10-15 Remisslämnare Karl Fridolf Organisation BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Läs mer

Tekniska åtgärder mot anlagd brand

Tekniska åtgärder mot anlagd brand Tekniska åtgärder mot anlagd brand Patrick van Hees, Nils Johansson Foto: Polisen Gotland Lunds Tekniska Högskola Margaret McNamee, Lars-Gunnar Klason SP Brandteknik Projektgrupp Lunds Tekniska Högskola:

Läs mer

Säkerhet vid fasad- och takarbete

Säkerhet vid fasad- och takarbete Säkerhet vid fasad- och takarbete Detta dokument samt medföljande checklista är framtagna för att underlätta att hålla en hög säkerhet under byggprocessen vid fasadrenovering. Informationsmaterialet är

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se 5.2.3 Utrymning genom fönster

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

svenskbyggtjänst AB Svensk Byggtjänst, 113 87 Stockholm. Besöksadress S:t Eriksgatan 117, 9 tr. Tel 08-457 10 00, fax 08-457 11 99. www.byggtjanst.

svenskbyggtjänst AB Svensk Byggtjänst, 113 87 Stockholm. Besöksadress S:t Eriksgatan 117, 9 tr. Tel 08-457 10 00, fax 08-457 11 99. www.byggtjanst. Stockholm 2014-01-28 Kompletteringar av Brandskydd Byggvägledning 6 (ISBN 978-91-7333-552-2) till följd av BBR 20 (BFS 2013:14) Bakgrund Utgåva 5 av Brandskydd. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler.

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving Marknadskontroll 2014-03-13 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Byggprocessen Vilka dokument behövs när?

Byggprocessen Vilka dokument behövs när? Byggprocessen Vilka dokument behövs när? Caroline Bernelius Cronsioe & Anders Johansson, Boverket, Claes Nicklasson, Räddningstjänsten Östra Blekinge Mats Sjökvist, byggnadsnämnden i Karlskrona kommun

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

w w w. b e n g t d a h l g r e n. s e

w w w. b e n g t d a h l g r e n. s e Presentation Höga hus Specifika utmaningar Trapphus Hisschakt Fasader Grenfell Tower Förloppet Byggnaden Uppföljning Grundat 1952 6 bolag 450 anställda 14 kontor Malmö Östersund Verksamhetsområden Installation

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering.

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering. HUS A H:\LULEÅ\SKUTVIKEN\ORMEN 7 HUS A\BD\BD4\ORMEN et 1 bdf4.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2013-10-29 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Skeppsbrogatan 39 SE-972

Läs mer

Syfteshandboken - Bakgrund

Syfteshandboken - Bakgrund Syfteshandboken - Bakgrund Funktion enligt föreskrift Acceptabel nivå enligt allmänt råd Alternativa utformningar enligt analytisk dimensionering Syfte med föreskrift och allmänt råd Skapa inriktning för

Läs mer

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA Fråga 1 En fråga vi fått från en medlem: Brandspridning från ett miljöhus i ett plan som ligger exempelvis 7 meter från ett bostadshus i 3 eller fler våningsplan.

Läs mer