Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB"

Transkript

1 Datum Diarienummer /2009 1(12) Minnesanteckningar: Boverkets referensgrupp brandskydd Måndagen 17 oktober 2016 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna Byggmaterialindustrierna Byggmaterialindustrierna Fastighetsägarna Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Lunds universitet, LU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges byggindustrier, BI Sveriges kommuner och landsting, SKL Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Luleå tekniska universitet, LTU Ulla Rosenius Ville Bexander Thomas Jennlinger Ola Berg Magnus Wallin Rikard Silverfur Johan Lundin Mattias Heimdahl Nils Johansson Patrik Perbeck Caroline Bernelius Cronsioe Per-Anders Marberg Thomas Järphag Max Ekberg Michael Strömgren Helena Karlsson Boverket Anders Johansson Anders Larsson Ej närvarande Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSBS Svensk Försäkring, SF Ulrika Nolåker Hans-Eric Zetterström Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: Webbplats:

2 Agenda 1. Genomgång av föregående mötesanteckningar 2. Kort uppdatering om flykting- och nyanländasituationen 3. Boverkets byggregler, BBR a. BBR 23 b. Ev. nytt regeringsuppdrag att förenkla byggreglerna/ta bort onödiga regler Länk till artikel i DI i. Vad utgör hinder för bostadsbyggande? ii. Vilka regler behöver ändras/tas bort? iii. Andra typer av hinder? c. Serietillverkade hus d. Vägledningstexter PBL Kunskapsbanken e. Översättning: PBL, PBF, BBR, BBRAD, ATA f. Uppdrag till Sweco 4. Runda runt bordet - Vad händer generellt hos er som är av intresse för gruppen? 5. Kort info om a. E-learning, brandmodul b. Marknadskontroll, utrymningsbeslag c. Brian Meacham 6. Nästa möte 7. Övrigt a. Vägledning om räddningstjänstens roll i byggprocessen b. Presentation av BRA:s arbete med syfteshandboken c. övrigt ej föranmält 2(12)

3 1. Genomgång av föregående mötesanteckningar Boverket öppnar mötet och tackar Max och SKL att vi får vara hos dem och hälsar alla välkomna. Föregående mötes frågor följs upp lite kort. En del av frågorna återkommer på dagens agenda. 3(12) 2. Kort uppdatering om flykting- och nyanländasituationen Boverket får just nu främst frågor kring anvisningslagen och boende för personer som har fått uppehållstillstånd. Boverket får färre frågor nu om tillfälliga anläggningsboenden. Många frågor handlar om delning av lägenheter och villor som avses hyras ut i separata delar. Detta är samma diskussion som tidigare har förts kring studentbostäder. Svaret från Boverket blir att en bostadslägenhet är en självständig enhet som vid uppförande av byggnader enligt BBR ska vara en egen brandcell och ha tillgång till två utrymningsvägar. Ett alternativ är att skapa gemensamhetsboenden i verksamhetsklass 3B. SKL jobbar numer ur ett opinionsbildningsperspektiv snarare än med akuta frågor. WSP har fortfarande en hel del jobb till Migrationsverket om anläggningsboenden. Upplever stor skillnad på kvalitet på de olika projekten. SBB de mer seriösa brandkonsulterna har inte riktigt den tid som behövs för att ta sig an dessa projekt och de mindre seriösa brandkonsulterna har fått fler projekt. Räddningstjänsten var generellt oroliga kring införandet av ATA men ATA kom samtidigt som flyktingströmmen minskade, vilket gjorde att farhågorna inte infriades. BRA, både konsulter och myndigheter måste hjälpa de som är okunniga om byggprocessen men vill jobba med denna typ av verksamhet. Ett dilemma är den ökade risken för anlagd brand i anläggningsboenden. Boverket, en promemoria från regeringen finns om undantag i PBL för planfrågor i samband med stort asylmottagning, liknande den paragraf som finns om naturkatastrofer. 3 Boverkets byggregler, BBR BBR 23 Boverket redovisade de ändringar som började gälla från den 1/7, se presentation i bilaga 1. Eventuellt nytt regeringsuppdrag att förenkla byggreglerna och ta bort onödiga regler I regerings budget har det avsatts 10 miljoner per år i två års tid för att se över byggreglerna och förenkla byggandet Länk till artikel i DI. Boverket vet i dagsläget inte om arbetet kommer att utföras på Boverket eller om det kommer att tillsättas en utredning eller något liknande.

4 Ett grupparbete genomfördes på mötet för att ge ett underlag till vad som kan vara hinder för ett effektivt bostadsbyggande, se bilaga 2. 4(12) Serietillverkade hus Boverket har fått i uppdrag att utreda kontrollsystemet för serietillverkade hus, se presentation i bilaga 1. Boverket frågande om gruppens erfarenheter och om de upplevt problem med likartade byggnader i olika kommuner. BRA En central tillståndsmyndighet kan behövas, nationellt tillstånd, för enklare förfaranden i kommunerna. Brandskyddet är inte det största problemet vad avser tekniska regler. Ofta tar man i extra med brandskyddet för att det inte ska vara ett problem. SBF Lidl är ett typexempel på en byggnad som skulle byggas i flera kommuner med en lösning men av olika anledningar gick det inte att bygga Lidl lika i alla kommuner de ville bygga i. BI Fasadytterväggar med brännbart material är ett stort problem. Projekteringsanvisningar finns för olika fasadutformningar men inga är verifierade med godkända provningar trots att man hävdar detta. Här får man olika besked i olika kommuner och från olika projektörer. Fastighetsägarna Mindre krångligt uppdrag då tanken behöver vara att om en byggnad är godkänd och deklarerad på ett standardiserat sätt på ett ställe (kommun) bör den vara godkänd på ett annat ställe (kommun), i likhet med byggprodukter. Den digitala processen behöver utvecklas för att kunna följa likadana byggnaders godkännande i olika kommuner, att man kan se projekten i olika kommuner. Typgodkän processen snarare än husen. BIV har alla kommuner tillräcklig kompetens? Det finns en risk att byggherren går till en kommun som kan sakna viss kompeten om de tekniska egenskapskraven för att lättare få in sin byggnad, som ska byggas i flera kommuner, i systemet. SP Kontrollen behöver ökas, t.ex. kan det behöva krävas tredjepartskontroll och mer marknadskontroll. Bra med nationellt stöd. Finns det andra regler än de i PBL, t.ex. i LSO eller i AML, där krav har olika tolkningar i olika kommuner. SBB två typfall när det brukar strula 1. Lidl-varianten, lite mer komplicerade analyser. Kompetensen hos kommunerna varierar och analysernas transparens varierar, är t.ex. uppställda olika. 2. Enklare varianter, gjort enligt FD, men byggnaden är inte anpassad till tomten och detaljplanen, t.ex. att man bygger för nära tomtgräns. Vägledningstexter PBL Kunskapsbank Boverkets PBL kunskapsbank kommer att utökas med fler texter om de tekniska egenskapskraven i 8 kap. PBL. Gruppen hade inte möjlighet att komma med input då texterna redan ska var klara.

5 BRA på nästa möte bör denna fråga tas med i dagordningen och gruppen bör ges en chans att ge input till nya texter, eller ha synpunkter på redan skrivna texter. 5(12) Översättning: PBL, PBF, BBR, BBRAD, ATA Engelsk översättning av PBL, PBF, ATA och BBRAD är klara. PBL och PBF finns publicerade på Boverkets hemsida men BBRAD och ATA har ännu inte publicerats. Boverket skickar ut en länk så fort de är publicerade. Översättningen av BBR pågår fortfarande och kommer att publiceras preliminärt i slutet av året. Uppdrag till Sweco Under Carolines tjänstledighet utnyttjas de pengar som blir över för projekt hos Sweco som Boverket har ramavtal med. 1. Löpande stöd till Anders 2. Insatstid + boendesprinkler 3. Översyn av verksamhetsklasserna & byggnadsklasserna. I denna punkt ingår att ta in kunskap och synpunkter från de som jobbar med klasserna. Boverket hoppas ni tar er tid att svara på Swecos frågor om ni blir tillfrågade. 4 Runda runt bordet Vad händer generellt hos er som är av intresse för gruppen? SBF planerar konferensen brand 2017 samt en utbildning om analytisk dimensionering. SBF har nyligen skapat ett kunskapscentrum inom SBF med Thomas Gell som chef. Kunskapscentrumet håller fortfarande på att formas men Brandforsk är en stor del av den verksamheten. BI fria standarder från SIS och SEK, behövs. Standarder som hänvisas till (även i allmänt råd) i myndighetsregler bör vara fria. Vad avser eurokoderna så behöver det avtalet förlängas. BI föreslår att verksamheten flyttas till Boverket med avseende på översättningar så att alla åberopade standarder kan ges ut utan kostnad. NCC i samverkan med andra via SBUF har tre viktiga projekt på gång. 1. Byggprojekt i BIM. 2. Personsäkerhet vid brandutsatta bärande delar. 3. Strategiska val för trycksatta trapphus. MSB Har precis påbörjat ett arbete med att ta fram en vägledning om brandskydd i byggprocessen, se punkt 7. Vartannat år har MSB en förebyggandekonferens och nästa är mars 2017 i Karlstad, mer info kommer att komma efter årsskiftet. Flyktingboenden: MSB har tagit fram nya rädda-varna-larma-släck-filmer utan tal och ny broschyr om att begränsa risken för anlagda bränder Projektet om skriftlig redogörelse är avvaktande just nu men nya tag ska tas 2017.

6 LTU Ny årskull (29 studenter) har precis börjat, därutöver har LTU just nu 3 doktorander på brandteknik. Ulf Wikström har nyligen gett ut en ny lärobok. I övrigt jobbar man delvis om kursutbudet. Fastighetsägarna - Från december påbörjas omförhandlingarna av brandskyddsklausulen för lokalhyresavtal. Här finns en checklista (bilaga) och den används inte alltid som det var tänkt och även den ska arbetas om. Arbetsmiljöverket Regelförnyelsearbeteprojekt pågår men för två veckor sedan togs ett beslut att alla regler ska ingå och de regler som inte har varit på extern remiss redan förskjuts i minst 3 månader. Arbetsplatsens utformning kommer som tidigast gå på remiss april Dock kan denna projektförändring innebära att strukturen i arbetsplatsens utformning kan behöva arbetas om. AV är med i ett arbete att ta fram en mandaterad standard om tillgänglighet. BRA Konferensen branskydd2016 om byggnadsteknisk brandskydd kommer att hållas den november i Upplands-Väsby. Arbetet med syfteshandboken pågår, se punkt 7. SBB Just nu sker det en återhämtning hos många räddningstjänster då förra årets flyktingsituation gjorde att mycket arbete fick läggas åt sidan. SBB ser fram emot de kommande texterna på PBL kunskapsbank. Föreningen kommer troligen komma med input till Boverket kring lämpliga texter. Vk3A och kvarboende är en stor fråga i föreningen. En annan fråga är att förse kommunens väktare med brandsläckare och liknande för att få till en tidigare insats. BIV strategiarbete har pågått under en längre period, nu börjar det arbetet utkristallisera sig. Samarbetar med Utkiken har inletts. BIV sitter med i referensgruppen i ett LTH-forsknings-projekt. Omarbetning av hederskodexen inom BIV pågår. Stipendium för förtjänstfulla insatser (ej nödvändigtvis för medlemmar) kan man nu komma med nomineringar till. LTH Brand och utrymning är grovt de två stora forskningsspåren. LTH har ett nytt VR-labb. Pågående forskningsprojekt: 1. Bostadsbränder som har gått bra (happy fires) 2. Tekniska lösningar för att reducera antalet omkomna i bostadsbränder 3. Glödbränder 4. Gasflaskor för konsumentbruk 5. Trycksättning av trapphus 6. Evakuering vid skogsbränder Alla projekt har referensgrupper, delta gärna! LTH är aktiva i ISO och SIS, men inget nytt att rapportera. IAFSS (stor internationell konferens) kommer hållas juni 2017 i Lund. Räknar med deltagare från hela världen. 6(12)

7 Brandingenjörsutbildningen har förändrats något, bland annat mer konstruktionsteknik samt tillämpad riskanalys brand har tillkommit. Byggherrarna jobbar mest med energifrågor just nu. Byggmaterialindustrierna Ola och Magnus ska försöka starta upp en grupp för brandfrågor i föreningen, har inte varit en aktiv fråga på ett tag. I övrigt jobbar föreningen med byggvarudeklarationer och energi. På ventilationssidan har man nyligen gett ut en bok om ventilation och brand. Försöker få till en certifierad installatör brand/vent. SP Vid årsskiftet byter man namn till RISE och går samman med några andra forskningsinstitut. Inget överlapp på brandskyddsområdet så de berörs mindre av denna förändring. Anders Sjelvgren är sedan i början på hösten ny chef (tidigare avdelningschef på Boverket) på SP certifiering. Brandskyddsfärg ett avslutat BrandForsk-forskningsprojekt på SP som visat att färgen inte alltid hänger kvar i verkliga fall. Kvantitativ riskanalys, samt kvalitetsfrågor i byggprocessen två standarder som ska komma under 2017 i norden. Branddörrar är nu nära CEmärkning, troligen 2 års samexistensperiod. Står mer om detta i SP:s tidning brandposten. Från TK181 (Michael ordf.) är en nationell terminologistandard på gång till årsskiftet, samt en guide för vad olika klasser betyder. Brandbeteende hos fasader finns det idag ingen standard för men nu har EU tagit in offerter för att ta fram en standard på sikt. SP har lämnat en offert tillsammans med andra. SFPE Michael kandiderar till president i SFPE. SKL pågår inte så mycket på byggnadstekniskt brandskyddssidan. På bosstadssidan däremot är SKL mer aktiva. Max fokus är 112-utredningen samt översyn av kommunal räddningstjänst. 7(12) 5 Kort info om E-learning, brandmodul Efter att ha blivit försenad är nu brandmodulen, en interaktiv e-learningmodul på gång igen. Det finns fler moduler publicerade sedan tidigare, du hittar dem här, t.ex. om ändring, buller, EKS och utformngingskrav och tekniska egenskapskrav. Marknadskontroll, utrymningsbeslag Marknadskontroll på utrymningsbeslag, både SS-EN 1125 och SS-EN 179 gav blandade resultat. Vissa var bra (klarade testerna) och andra var mindre bra såväl tekniskt som på dokumentationskontrollen. Ett 179-beslag från Dorma hade så stora brister att Boverket la båda försäljningsförbud och återkallelse av produkten från vissa tillverkningsår. Dorma har överklagat till Mark- och miljödomstolen. Beslutet gäller först efter det avgjorts i domstol, se

8 Brian Meacham Kort information om Brians besök på Boverket och hos andra som arbetar med brandskyddsfrågor i Sverige. Han har ett sabbatsår och gör motsvarande besök i en rad andra länder och kommer skriva en rapport om möjligheterna att införa riskbaserade byggregler. Fundera till nästa möte på hur vi kan ta till vara hans arbete när han återkommer till Sverige i vår. 8(12) 6 Nästa möte Nästa möte planeraders till vecka 18 eller 19 i Göteborg. 7 Övrigt Vägledning om brandskydd i byggprocessen Tanken är att MSB och Boverket ska ta fram en vägledning om brandskyddsfrågor i byggprocessen. Caroline presenterade i korthet syftet med vägledningen och att fokus bör ligga fram till startbesked då man har som mest påverkansmöjligheter. Vad bör en sådan vägledning ta upp? Input från gruppen Fundera på om brandskydd under byggtiden ska vara med. Definiera så tydligt som möjligt brandkompetensens roll på ett tekniskt samråd. Förtydliga när man ska använda PBL och LSO när fel & brister eller svartbygge upptäcks i den färdiga byggnaden. Förtydliga olika roller och dess mandat. Förtydliga vad ska brandkompetensen respektive byggnadsnämnden ska granska i de olika skedena. Tryck på den tidiga dialogen mellan byggherre och räddningstjänst i mer komplexa byggärenden. Hur ska man hantera konsekvenserna när räddningstjänsten tar betalt för att delta i byggärenden? Och vad ska byggnadsnämnden göra om de inte har brandkompetens eller har råd att ta in räddningstjänsten? Om det finns ett förbund, blir ofta räddningstjänsten en inte lika naturlig del av kommunen. Det finns särskilda avtal upprättade för hur förbundet ska samarbeta med de olika kommunerna, hur dessa avtal är utformade, kan spela roll för räddningstjänstens roll i byggprocessen. Presentation av BRA:s arbete med syfteshandboken Per-Anders presenterade BRA:s arbete med syfteshandboken, se presentation i bilaga 3. Pilotavsnittet behandlar främst avsnitt 5:3 och består av 21 utvalda syften. BRA ser en stor nytta och stort värde av arbetet och vill göra samma sak för resten av BBR avsnitt 5 med prioritering på de regler som man har mest nytta av. Det är dock inte bestämt hur det fortsatta arbetet ska finansieras? Vems är produkten och vilka ska få tillgång till den? BRA har styrgruppsmöte nästa vecka, och hur man väljer att gå vidare med frågan återkommer BRA om vid nästa möte.

9 Ej föranmälda frågor LTH frågade om tidsplan för framtida byggregler, nästa revidering av BBR. Någon sådan tidsplan finns inte för närvarande. Michael undrade om någon hade erfarenhet med byggnader där man bygger ett extra skal likt ett växthus runt en byggnad, vad det gällde krav på bärförmåga utrymning mm. 9(12) Bilagor: 1. Redovisning av gruppövning 2. Boverkets visade presentationer under dagen 3. BRA:s presentation om syfteshandboken

10 Bilaga 2 10(12) Gruppövning - bikupa utifrån frågeställningarna Vad utgör hinder för bostadsbyggande? Vilka regler behöver ändras eller tas bort? o Regler i BBR avsnitt 5 o Andra regler i BBR o Andra regler i PBL Regler i annan lagstiftning Andra typer av hinder? Grupp 1: Ville, Thomas Jä, Caroline Grupp 2: Patrik, Helena, Ulla Grupp 3: Per-Anders, Mattias, Johan Grupp 4: Nils, Thomas Je, Magnus Grupp 5: Ola, Michael, Max Grupp 6: Rikard (anslöt till mötet under redoviningen) Grupp 1 Syftena saknas till reglerna för att kunna göra likartade bedömningar över landet och för att underlätta serietillverkning. Kan behövas en central myndighet (istället för byggnadsnämnderna) som tittar på de serietillverkade byggnader som ska byggas i flera kommuner för en likartad bedömning. Få byggregler i brandreglerna som berör bostäder. Det bör bli färre regler i vissa andra verksamheter och fler regler för verksamheten bostäder. Luddiga regler om brandvägg och småhus. Grupp 2 Göra reglerna nationella för serietillverkning, t.ex. att reglerna kring vattenförsörjning av sprinklersystem är lika i alla kommunerna. Uppföljning eller tillsyn om kommunerna inte gör det de ska, veckor följs inte alltid. Kan behövas påföljder om de reglerna byggnadsnämnderna ska följa inte följs. SKL - Dricksvattenutredningen tog aldrig upp frågan vad mer dricksvattnet kan behöva användas för. Vattnet måste få användas till mer än bara dricksvatten. Frågan behöver lyftas lite högre. SP är klar med en rapport om just kapacitetsprov och dricksvatten som livsmedel.

11 Grupp 3 Ventilationsbrandskydd borde kunna vara enklare i flerbostadshus. Ligger vi i Sverige på rätt nivå? Räddningstjänstens medverkan vid utrymning, subjektiva bedömningar med unika lösningar. Bra om räddningstjänsten bara är en bonus och inte en del av brandskyddet. Kompetensen i projektet är ofta inte tillräckligt i början av projekt (både nytt och ändring). Det behövs vägledning vilken typ av kompetens som behövs i olika bostadsbyggnadsprojekt. Inför verkligt förenklad dimensionering, a la IKEA bruksanvisningar. För en snabbare och enklare process att bygga bostäder. 11(12) Grupp 4 Oftast inte brandkraven som är begränsande men det kan finnas hörn som man kan behöva runda. Processen är den som behöver blir mer effektiv och likriktad. Mer analytisk dimensionering (AD) behöver användas, och vi måste bli duktigare på att använda AD, för att kunna använda andra lösningar och att göra på annat sätt än i förenklad dimensionering (FD). Standardiserad AD, snabbare bättre billigare lösningar, t.ex. för fläkt i drift. Lägg till krav på spisvakt. Grupp 5 Ett problem är att det inte finns en enhetlig tillämpning av byggreglerna över landet, både hos byggherrar och hos byggnadsnämnderna. Försvårar serietillverkning av byggnader, typlösningar och produkter. Svårt för utländsk arbetskraft att komma in i Sverige och i Norden. Många små skillnader i t.ex. de nordiska ländernas byggregler, vilket innebär många små byggmarknader. Byggregler för bänkrader, känns gammalmodiga, och som inte gör så mycket för brandskyddet och skulle kunna tas bort. Länsstyrelsen har en viktig roll. Grupp 6 De stora hindren är en fråga som inte Boverket rår över. Det gäller att få en fungerande bostadsmarknad. Risktagandet, vem tar över allmännyttans byggande, vem ska exploatera var? Lämplighet för användande, är ett konstigt krav i PBL och bör tas bort. Bostadsutformningsstandarden behöver ses över. Bullerfrågor, strandskydd, riksintressen, en del av problemet finns i miljöbalken.

12 12(12) Generell diskussion BRA Hoppas att miljonerna inte bara handlar om byggreglerna utan att man tittar på hela kedjan från det vita pappret och idén till en byggnad till den färdiga byggnaden. En idé kan vara att Länsstyrelsen och Boverket gör gemensam sak med de pengarna som de kanske får. Fastighetsägarna Särkraven fortsätter tyvärr existera genom markanvisningar SKL Planprocessen och Länsstyrelsens deltagande och utredande är viktigt. MSKL Riskkriterier för etablering. Detta ser väldigt olika ut på olika håll i landet. Kan man ta fram nationell standard eller regler hade det varit bra. BIV Det finns en departementsskrivele ute nu, för ändring i miljöbalken 6 kap. Ta chansen att lämna synpunkter. BIV En god bebyggd miljö och farligt gods transporter, vad ska man planera för på sikt? Vilka mängder och typer av farligt av gods ska få gå var om år? MSB MSB anser att det är en Boverksfråga. Det är en stor fråga att titta på risk i planprocessen.

13 Boverkets referensgrupp brandskydd

14 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Avsnitt 1: Ändring av byggnad förtydligande av reglerna om ändring av byggnad i syfte att förenkla och göra tillämpningen mer likformig Avsnitt 3 Bostadsutformning och tillgänglighet förenkling av reglerna i syfte att öppna för ökad flexibilitet i bostadsbyggandet Avsnitt 5 Brandskydd nya regler om brandskydd för förskolor som bedrivs nattetid i syfte att möta ett behov Avsnitt 6 Hygien, hälsa och miljö ändring av övergångsbestämmelsen om bly i tappvatten i syfte att underlätta för branschen att ställa om produktion

15 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Bostadsutformning och tillgänglighet Alla bostäder avsedda för en person ska kunna ha delade gemensamma utrymmen, exempelvis hygienrum och kök Syftet är att öka flexibiliteten och därmed underlätta möjligheterna att få bostad för personer som normalt kan ha det svårt att komma in på bostadsmarknaden, exempelvis ungdomar och nyanlända

16 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Bostadsutformning och tillgänglighet Exempel på bostad utan gemensamma utrymmen

17 Föreslagna ändringar i BBR 1 juli 2016 Bostadsutformning och tillgänglighet Exempel på bostäder för en person med gemensamma utrymmen

18 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Bostadsutformning och tillgänglighet I föreskrifterna tas kraven bort på: plats för parsäng i större bostäder (införs i allmänt råd) plats för hemarbete tas bort I allmänna råd förtydligas det att: plats för parsäng inte behövs i mindre lägenheter plats för medhjälpare inte behövs i studentbostäder man kan godta plats för s.k. kombimaskin

19 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Brandskydd Nya regler för att tydliggöra vilka krav på brandskydd som ställs på barnomsorg som bedrivs nattetid Bakgrunden är att Boverket har utrett att det finns eller planeras sådan verksamhet i ca 50 % av landets kommuner Brandskyddet i förskolor är i dag inte anpassat för sovande personer Boverkets utredning visar att även personalen kan vara sovande på förskolor som bedrivs nattetid Särskilda nattis finns men de flesta bedrivs i samma lokaler som används dagtid och det är oklart vilka krav på brandskydd som egentligen gäller

20 Ändringar i BBR 1 juli 2016 Verksamhetklass 5A ändras så att den även avser viss verksamhet som bedrivs nattetid Om verksamhet bedrivs nattetid ska brandskyddet kompletteras med följande Automatisk brand- och utrymningslarm Nödbelysning i aktuell del av byggnaden Brandcellsgräns runt aktuell del av byggnaden Mindre förändring av brandcellskrav även dagtid Nya förskolor enklare kan projekteras så de kan användas såväl dag- som nattetid Befintliga förskolor som i framtiden avser att bedriva verksamheten nattetid kan förstärka brandskyddet enligt de nya reglerna

21

22 Vad ska Boverket göra med alla miljonerna? Vad utgör hinder för bostadsbyggande? Vilka regler behöver ändras/tas bort? Regler i BBR avsnitt 5 Andra regler i BBR Andra regler i PBL Regler i annan lagstiftning Andra typer av hinder?

23 Enhetligare kontroll av egenskaper hos serietillverkade hus

24 Regeringens 22 punkter, punkt 5 5. Förenklad kontroll av serietillverkade hus Boverket får i uppdrag att lämna förslag på hur kommunerna ska kunna befrias från uppdraget att kontrollera att kraven på tekniska egenskaper är uppfyllda hos bostadshus som produceras i serier om många likadana eller liknande hus. Förslaget ska innebära att olika bedömningar av samma krav på samma hus inte längre ska vara möjliga. För byggherrar och tillverkare av serietillverkade bostadshus innebär det en osäkerhet att byggnadsnämnderna kan göra olika bedömningar om husets konstruktion är förenligt med de tekniska egenskapskraven. Detta utgör ett hinder för ökat bostadsbyggande. Uppdraget bör genomföras i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting.

25 Enhetlighet i kontrollen av serietillverkade hus Dagens regler är funktionskrav där varje individuell byggnad kontrolleras var för sig av respektive kommun. Kraven kan tillämpas olika Olika tillämpningar skapar en osäkerhet bland byggföretag att bygga efter ett visst koncept, att kunna återanvända ritningar, konstruktioner och utrustning Försvårar repeterbarhet, leder till ökade byggtider och byggkostnader, det är inte rationellt

26 Uppdrag Uppdrag att lämna förslag som bidrar till enhetlighet i kontrollen av egenskaper hos serietillverkade hus Klart 30 juni 2017 I samråd med Sveriges kommuner och landsting samt företrädare för byggherrar och entreprenörer Ska svara på frågan: Vilket är det mest effektiva sättet att få en enhetlig tillämpning av tekniska egenskapskrav (PBL 8 kap. 4 ) och tillgänglighet och lämplighet (PBL 8 kap. 1, delvis)?

27 Syfteshandboken Syftet med syftet: Bakgrund, historia och syften för BBR kap 5 Öka förståelsen Öka kvalitén vid analytisk dimensionering, Fler och bättre verifieringar Inte främst att göra egna tolkningar Arbetsgruppen för Pilotavsnitt kap. 5:3 Utrymning Nils Olsson, projektledare Henrik Alling Charlotte Berggren Axel Mossberg Mattias Skjöldebrand

28 Syfteshandboken Omfattning & Ekonomi: 100 tkr för pilotarbetet à 300:-/h 200 tkr totalt från BRA 21 utvalda syften Ca 120 sidor med bilagor

29 Syfteshandboken - Underlag Litteraturgenomgång från 1932 och framåt Intervjuer av 11 kunniga personer Utländska regler (5 länder) USA Australien England Nya Zeeland Norge

30 Syfteshandboken - Exempel

31 Syfteshandboken - Exempel

32 Syfteshandboken - Fortsättning Stor nytta, stort värde, Vi vill fortsätta! Prioritera de viktigaste föreskrifterna Referensgrupp & Remissarbete Paketering Försäljning? Ekonomi

33 En ideell Branschförening för Brandkonsultföretag

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2015-11-11 Diarienummer 1239-2413/2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-11-09 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning 1(14) Datum 2017-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: 09.00-09.30 Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2016-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2016-04-12 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen REDOVISNING AV TILLÄMPNINGSGRUPPENS ARBETE BIV-KONFERENS 2013 NILS OLSSON, BENGT DAHLGREN BRAND & RISK Arbetsgruppen Henrik Alling Cecilia

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Minnesanteckningar Datum 2014-10-17 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-10-17 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-02-08 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 8 februari Tid: 9.30 16.00 Var: V-huset, John Ericssons väg 1, Lund Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändringar i BBR 2014 Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning ATEX och Brand 2014 P-O Nilsson, Inspecta Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning 1 ATEX och Brand 2014 - Boverkets byggregler Boverkets byggregler Byggprocessen ATEX och Brand 2014 - Boverkets

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Syfteshandboken - Bakgrund

Syfteshandboken - Bakgrund Syfteshandboken - Bakgrund Funktion enligt föreskrift Acceptabel nivå enligt allmänt råd Alternativa utformningar enligt analytisk dimensionering Syfte med föreskrift och allmänt råd Skapa inriktning för

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar En sammanställning över lagkrav på sprinkler i vårdanläggningar, vid nybyggnation samt ändring av byggnad. Capital District Fire and Rescue Service (SHS)

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Minnesanteckningar 1(10) Datum 2012-06-04 Diarienummer 1239-2413/2012 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Regeringens förslag till ändringar i PBL

Regeringens förslag till ändringar i PBL Regeringens förslag till ändringar i PBL Kerstin Åkerwall Kerstin.akerwall@boverket.se Proposition om studentbostäder Prop. 2013/14:59 Prop. 17/12-13 Gäller från 1/7-14 Beslut 10/4-14 Proposition om studentbostäder

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA 19 april 2012 Nyhet i nya PBL Utformningskravet på lämplighet för sitt ändamål ska från Sida 2 maj 2011 prövas i bygglovet

Läs mer

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Genomförda regelförenklingar i BBR från år 2014 och framåt

Genomförda regelförenklingar i BBR från år 2014 och framåt Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Genomförda regelförenklingar i BBR och EKS Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch konstruktionsregler.

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Ingrid Hernsell Norling Björn Fredljung 10 oktober 2016 Lättnader i BBR på senare tid Nya föreskrifter och allmänna råd i syfte att tydliggöra kravnivåerna

Läs mer

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Michael Strömgren 2013-09-05 Brandteknik 010-516 58 92 Michael.Stromgren@sp.se Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Syfte och mål Detta projekt syftar till

Läs mer

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-03 B 2016-000054 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Flyktingsituationen - ur räddningstjänstens perspektiv Hur hanterades situationen inom Räddningstjänsten Storgöteborg Vilka problembilder behövde hanteras

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll.

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll. Promemoria 2016-06-21 Finansdepartementet Näringsdepartementet Sammanfattning av regeringens förslag Innehåll Mer byggklar mark... 1 Sänkta byggkostnader... 2 Kortare ledtider... 3 Förändrade uppskovsregler

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt:

Läs mer

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för?

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för? 2014-10-30 Nyhetsbrev oktober 2014 Vad är vi rädda för? Vid införandet av BBR 19 och EKS 8 var känslorna blandade. Det var uppenbart att det skulle krävas fler och mer detaljerade utredningar om allt mellan

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Släck då för fan! En rundtur i samhällets olika krav och förväntningar på brandskydd BRAND!!! 1.000 döda och skadade per

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB BBR Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter Nybyggnad, om-och tillbyggnad, mark-eller rivningsarbeten, med avseende på Baseras på Byggproduktdirektivet (CPD)och från och med 1 juli

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

PM 626. Södertörns brandförsvarsförbund. Sbff i byggprocessen. Bakgrund. Syfte. Ansvar. Nr: 626 Datum:

PM 626. Södertörns brandförsvarsförbund. Sbff i byggprocessen. Bakgrund. Syfte. Ansvar. Nr: 626 Datum: Södertörns brandförsvarsförbund PM 626 Sbff i byggprocessen Nr: 626 Datum: 2019-04-16 Bakgrund Plan- och bygglagen (2010:900) reglerar hur byggandet i Sverige får utföras vilket även inkluderar brandskyddet.

Läs mer

Förslag till moderna byggregler för brandskydd

Förslag till moderna byggregler för brandskydd 2019-02-08 Förslag till moderna byggregler för brandskydd Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor

Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Patrik Perbeck, MSB Göran Lindmark, MSB Kenneth Karlsson, Migrationsverket Rikard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH

Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH Upplägg Hur verifierar vi och varför? Vilka krav ska man kunna ställa på en brandteknisk verifiering? Vilka problem

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund Datum 2012-11-26 Diarienummer 1239-2413/2009 1(8) Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Lagförändringar januari 2015 Prop. 2013/14:126 Förenklingar i detaljplaneprocessen underlättar byggandet 1/1-2015 Plan- och bygglagen görs tydligare för bättre tillämpning

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Hur kan den enskildes brandskydd stärkas? LSO (Ds 2009:47) (juni 2011) 2004 april 2009 juli 2009 sept

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau Bakgrund: Kännedom om byggprocessen och dess styrande dokument kan vara av avgörande betydelse för ett konsultföretags fortlevnad. God kännedom om processen och om olika dokuments status i förhållande

Läs mer

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE 2012-12-04 PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE TUMBA CENTRUM, TILLBYGGNAD AV KÖPCENTRUM OCH NYBYGGNAD AV BOSTÄDER - BRANDSKYDDSSTRATEGI Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Minnesanteckningar 1(8) Boverkets referensgrupp brandskydd, Caroline Cronsioe & Michael Strömgren Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd MSBs lokaler Stockholm, 09.30-15.30, Närvarande Boverket

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-09-27 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 27 september Tid: 9.30 16.00 Var: Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap, Fleminggatan 14, Stockholm

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS EN VÄGLEDNING för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS Provning, certifiering och typgodkännande av byggnadsmaterial

Läs mer

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 2011-09-12 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 Finns det möjlighet att ladda ner PowerPoint bilder som visades?

Läs mer