Boverkets referensgrupp brandskydd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverkets referensgrupp brandskydd"

Transkript

1 Dagordning Datum Diarienummer /2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 27 september Tid: Var: Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap, Fleminggatan 14, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen Byggmaterialindustrierna, BMI Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Research Institutes of Sweden, RISE Svensk Försäkring, SF Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges byggindustrier, SBI Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Brandskyddsföreningen, SBF Mats Björs Johan Lundin Ulrika Nolåker Per Karlsson Mikael Försth Hans-Eric Zetterström Per-Anders Marberg Thomas Järphag Mattias Heimdahl Ville Bexander Boverket Anders Johansson Anders Larsson Fabian Ardin Ej närvarande Byggherrarna Fastighetsägarna Sveriges kommuner och landsting, SKL Luleå tekniska universitet, LTU Arbetsmiljöverket, AV Lunds universitet, LU Thomas Jennlinger Mikael Johansson Max Ekberg Helena Klasson Ulla Rosenius Nils Johansson Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: Webbplats:

2 1. Välkomna och presentationsrunda 2(9) Anders Johansson förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna. Mötet inleddes med en presentationsrunda där alla fick presentera sig och berätta vilken organisation de representerade. Anders Johansson gick kortfattat genom dagordningen. 2. Föregående protokoll Anders Johansson gick översiktligt genom mötesprotokollet från föregående referensgruppsmöte. 3. Kommittén för modernare byggregler a. Presentation av det andra betänkandet - Resurseffektiv användning av byggmaterial b. Vägval för Sveriges nya byggregler (läs gärna vägval s 49-53) c. Välkommen till en hearing om vägval för framtida svenska byggregler Anders Johansson berättade om kommittén för modernare byggregler och de olika delrapporterna. Vidare berättade Anders Johansson att det varit en hearing om de sex vägvalen som kommittén för moderna byggregler har identifierat för framtida byggregler i Sverige. FSB berättade att man deltagit i workshop där gruppvisa diskussioner genomförts utifrån de sex punkterna i betänkandet. FSB framför att det skulle vara en fördel om fler personer som faktiskt har erfarenhet av att arbeta med BBR och EKS var delaktiga. Också SBF hade deltagit och berättade särskilt om vägvalet kring föreskrifter och allmänna råd. SBF framförde att man upplever att det verkar finnas en vilja att bara ha föreskrifter i regelverket och sedan ha vägledning om föreskrifterna. Anders Johansson förtydligade att vägledning i Sverige inte har samma juridiska status om allmänna råd och inte är att förväxla med veiledning i norska och danska regler som i praktiken motsvara våra allmänna råd.

3 Allmänna diskussioner i gruppen om att kommitténs arbete upplevs spretigt och fluffigt och att man kanske inte alltid har full koll på vad man gör. 3(9) Vid workshopen har Mentometerknappar använts där deltagare uppmanats att skriva nyckelord, ordet digital var särskilt förekommande. BRA berättade att SBB, BIV, BRA, SBF skrivit till kommittén och precis fått svar från dem. RISE berättade att det kommer att hållas en workshop den 9 oktober och att alla i referensgruppen har fått inbjudan till workshopen. Även kommittén är inbjuden och avskiten är att fokus ska vara på brandfrågor. SBF framförde att BIV:s lokalgruppsträffar som kommer att anordnas under hösten kommer att handla om kommittén för moderna byggregler och vara öppna för alla, även de som inte är medlemar i BIV. Anders Larsson berättade att Boverket har en begränsad insyn i kommitténs arbete och därmed också begränsad möjlighet att påverka. Det är antagligen så att detta också är meningen då man vill ha en oberoende utredning. SBF berättade att nästa hearing kommer att hållas den 19 november och handla om kontrollsystemet. BIV och FSB diskuterade frågor kring kostnadseffektivitet, kanske borde man utgå från det system vi har idag som är ändamålsenligt och fungerar tillräckligt bra istället för att ändra allt för mycket. BRA berättade att kommittén har lyft fram brandskydd och särskilt BBRAD som ett gott exempel kring funktionskrav, allmänna råd och så vidare. FSB och BRA berättade om syfteshandboken som BRA utarbetat och att just detta tagits upp som ett gott exempel, men att det också framförts att detta arbete kanske snarare borde göras av Boverket. 4. Nya vägledningstexter till PBL Kunskapsbanken Input från referensgruppen, se bifogade förslag Anders Johansson berättade om bakgrunden till valet av de nya vägledningstexterna som Boverket tagit fram under sommaren och hösten. Dessa ämnen har valts dels därför att många frågor inkommer till Boverket som rör dessa ämnen, men också eftersom att system med brandklasser av dörrar med mera ofta kan upplevas som krångligt och att man vill göra reglerna mer tillgängliga.

4 Anders Johansson berättade vidare att tanken är att göra mer vägledning, till att börja med i första hand för Br0-byggnader och EKS när EKS 11 ska träda i kraft under nästa år. 4(9) BRA framförde att Boverkets vägledningar i praktiken får en nivåsättande status i branschen och att dessa inte alltid används som just vägledningar, utan snarare kanske som om de hade haft samma status som allmänna råd. Detta kan skapa problem och bidra till rättsosäkerhet. SBI la till att det förekommer att man detaljgranskar satsbyggnad och så vidare i vägledningstexterna för att avgöra vad Boverket menar, när det samtidigt kan vara så att Boverket inte själva lagt några större resurser på språklig kontroll av texterna. BRA och SBI poängterade att det borde framgå tydligt på PBL kunskapsbanken att vägledningstexterna är att betrakta som informativt material, eftersom dessa annars kan få en för stark status i att avgöra sakfrågor. BIV framförde att vägledningstexterna ändå har en positiv effekt och är ett bra komplement som hjälper till att öka förståelsen för regelsystemet med mera, men att texterna inte kan användas för att avgöra detaljfrågor mot bakgrund av ordföljder i texterna och liknande. BRA lyfte fram att man upplever att vägledningstexterna kring höga byggnader och loftgångar i vissa avseenden är en högre kravnivå en den som faktiskt tilllämpas idag. SBI frågade om resurser finns för att hålla vägledningstexterna på PBL kunskapsbanken aktuella och underhålla dess över tid då dessa ofta kan vara att betrakta som färskvara. Anders Johansson svarade att detta är planen och att det just är en av fördelarna med att ha vägledningarna digitalt på PBL kunskapsbanken. BIV föreslog att man ska försöka samla information om vägledningsbehov och följa upp den på något vis. BRA påtalade att det ofta är korta tidsfrister för att lämna synpunkter när Boverket producerat vägledningstexter och att man inte har några direkta resurser för arbetet. BRA efterfrågade om man skulle kunna göra på annat sätt. Diskussionen kring vägledningstexterna avslutades med att Anders Johansson tackade för synpunkterna från referensgruppen och påminde om att skriftliga kommentarer på de senaste producerade vägledningstexterna kan lämnas till Anders Johansson eller Fabian Ardin senast den 5 oktober.

5 5(9) 5. En effektivare kommunal räddningstjänst, SOU 2018:54 MSB var föredragande och presenterade sakinnehållet i betänkandet en effektivare kommunal räddningstjänst, SOU 2018:54. BRA påpekade att byggprocessen och räddningstjänstens roll i denna förefaller saknas i betänkandet, Anders Johansson menade att koppling till PBL är begränsad i utredningen. Boverket har dessutom inte ens fått utredningen på remiss, men Boverket avser trots detta att lämna ett remissvar till regeringen. 6. Runda runt bordet Beskriv vad som pågår i din organisation med kopplingar till brandskydd LTU (Mikael Försth förde LTU:s talan): Förklarade att det finns en brandingenjörsutbildning samt en påbyggnadsutbildning i form av civilingenjörsutbildning i brandteknik vid LTU. Civilingenjörsutbildningen är till stor del inriktad mot bärande konstruktioner och brandskydd och beräkningsmodeller kopplade till detta. Antalet sökande till brandingenjörsutbildningen har gått ned och antagningskraven har sjunkit. På civilingenjörsutbildningen finns 15 platser men det är svårt att fylla dessa, rekryteringsunderlaget utgörs enbart av brandingenjörsstudenter och konkurrensen med arbetsmarknaden är hård. LTU efterfrågar nya sätt att locka fler studenter till båda utbildningarna. RISE: Deltar i arbete med att utarbeta förslag på europagemensam standard för brandprovning av fasadkonstruktioner. Standarden bygger på tyska och brittiska brandprovningsmetoder och bättre möjligheter till repeterbarhet i testerna. Eu-komissionen skulle behandla förslaget, men Rise har inte hört något. BRA: Föreningen arbetar med att förbereda inför konferensen Brandskydd Programmet för konferens är nu fastställt och finns på hemsidan. Vidare arbetar föreningen med att ta fram etiska riktlinjer för certifierade sakkunniga brand (SAK 3). SBI: För tillfället stort fokus på att följa kommittén för moderna byggreglers arbete. I övrigt har det varit en del diskussioner kring den extra remiss på EKS som Boverket skickat ut för Br0-byggnader. Även träbyggande en central fråga just nu.

6 FSB: Föreningen fokuserar mycket på kommittén för moderna byggreglers arbete. Vidare framför FSB att kommunerna har svårt att få tag i kompetens, kommunerna har inte betalningskraft för att få kompetens likt privata aktörer. Ser risker att bristen på kompetens hos kommunerna kan få konsekvenser i framtiden. Detta gör det också svårt att utöva tillsyn över regeluppfyllnad. 6(9) SBF: Det är just nu en intensiv konferensperiod för SBF. Konferensen skadeplats med räddningstjänsten som huvudsaklig målgrupp har precis varit. Den 8-9 november är det konferensen skolan brinner om anlagda bränder. SBF har för tillfället remiss ute som omfattar regelverk för trycksatta stigarledningar. Håller på att revidera en norm om brandskydd i lager. Förstudier görs på normer för samordnad provning av brandlarm och för en som handlar om brandtätningar. SF: Arbetar med ett gemensamt system för klassificering av byggnader i FTR 108. Syftet är att förenkla för försäkringstagare att kunna byta bolag. BIV: En Round Robin-studie har genomförts för CFDberäkningsprogramvaran FDS där olika deltagare oberoende av varandra fått simulera samma problem. Medlemmarna engagerade i olika referensgrupper och i Brandforsk. BIV håller på att ta fram tillämpningsstöd för beräkningar av ventilationsbrandskydd (med PFS) och för sprinklersystem där man jämför EN- och SBF-regelverken. I maj månad nästa år kommer det att hållas en SFPE-konferens i Malaga, programmet för konferensen finns framme. BIV avslutade med att förklara att Johan Lundin kommer att lämna sitt uppdrag som representant i Boverkets referensgrupp och att en ny representant för BIV kommer att ta över från och med nästa möte. MSB: Den 17 oktober är det resultatseminarium för forskningsprojekt om bränder i bostadsmiljö och den 18 oktober är den workshop kring resultaten. En studie om brandvarnare i bostäder som omfattar bland annat ljudnivåer för att väcka sovande och innerväggars dämpning har genomförts under Håller vidare på att utveckla vägledningar kring individanpassat brandskydd m.m. MSB flaggar för förebyggande konferensen som går av stapeln i Karlstad den mars 2019 i Karlstad. Programmet är inte klart ännu, MSB eftersöker inspel till detta. Målgruppen är de som arbetar med brandförebyggande inom kommunen, men även brandkonsulter och andra som kommer i kontakt med brandförebyggande frågor. MSB har besökt länsstyrelserna för att utvärdera hur deras tillsyn av kommunerna har fungerat, omkring hälften av alla länsstyrelser har besökts. BMI: Brandskydd har traditionellt inte varit en stor fråga men intresset har ökat på senaste tiden och organisationen har startat ett utskott som ska jobba med brandfrågor. Frågor är bland annat vilket ansvar materialleverantörerna har för att utbilda kring produkter, användning osv. Undersöker möjligheten att ta fram utbildningar. Lyfter fram att byggprocessen är komplex, det finns många små aktörer och man byter ut till sämre material i produktionsskedet, egenkontroller

7 fungerar inte alltid. Förspråkar en skärpt kontroll, till exempel tredjepartskontroll. Lyfter fram att det finns fler aspekter än personskydd. t ex egendomsskydd. Ser fördelar med att förhindra att man ska behöva bygga nytt efter brand, detta är miljöbelastande. Framför att man anser att modernare byggregler inte i tillräcklig stor utsträckning fokuserar på brandskydd. 7(9) SBB: Har mottagit betänkandet om en effektivare kommunal räddningstjänst, SOU 2018:54, med glädje. Sommarens skogsbränder har satt sin prägel för föreningens medlammar och först nu som det börjat lugna ned sig. Det är mycket diskussioner kring träbyggnader, särskilt höga byggnader och hur dessa ska angripas vid insatser. Lyfter också fram att träbyggnader kan vara ett problem vid brandsläckning, eftersom släckvatten förstör vid insats. 7. EKS Förslag på ändring av olyckslast och krav på bärförmåga vid brand i Br0 byggnader Fabian Ardin redogjorde för det huvudsakliga innehållet i synpunkterna som inkommit till Boverket om den extra remiss som skickats ut för EKS 11 avseende Br0-byggnader. Vidare visades nytt förslag för 2 samt den särskilda bedömning som ska göras för byggnadsdelar i Br0-byggnader och som i det nya förslaget hamnar i 2 a. BIV påpekade att Boverket bör vara tydliga så att det framgår i regelverket att det är olika byggnadsdelar inom en Br0-byggnad som ska bedömas. BRA frågade över om det kommer att komma ett nytt remissutskick med möjlighet att lämna synpunkter på det nya förslaget. 8. Kort information från Boverket a. Serietillverkade hus Anders Larsson berättade kort att Boverkets rapport om seriebyggda hus och en mer förutsägbara byggprocess har skickats på remiss av regeringskansliet. Mottagandet har varit blandat. Under sommaren har man arbetat vidare med ärendet på regeringskansliet. En fråga är om reglerna ska avgränsas till enbart seriebyggda hus. Om ytterligare utredningar ska göras och skickas på remiss är i dagsläget oklart. Om regeringen väl fattar beslut om att gå vidare i ärendet tar det antagligen minst ett år tills de nya reglerna kan träda i kraft.

8 8(9) b. Marknadskontroll Anders Johansson informerade om ett marknadskontrollärende som omfattade utrymningsbeslag. Utrymningsbeslaget saknade erforderlig dokumentation för att få CE-märka, hade en felaktig prestandadokumentation och klarade inte relevanta tester. Det belades därför med försäljningsförbud och begäran om återkallelse. Vid överklagande till mark- och miljödomstolen fick Boverket inte rätt att vidta dessa åtgärder. Boverket har nu fått prövningstillstånd i högre instans, ärendet är därför ännu inte avgjort. c. Nya webbutbildningar Anders Johansson informerade om nya webbutbildningar som kommer att publiceras inom kort på PBL, Kunskapsbanken, t.ex. en om kök och badrum. Han visade även upp vilka webbutbildningar som finns idag och rekommenderade förutom de för brandskydd och EKS den om ändring av byggnader. SBI undrade över vad som gällde upphovsrättsligt för webbutbildningarna och hur man får använda materialet, sprida det vidare med mera. Svaret från Boverket var att Boverket generellt är generösa med detta men om man är osäker kan man kontakta Boverkets kommunikationsenhet. d. Konsekvenser av valet I dagsläget är det oklart vilka konsekvenser valet kan komma att få. 9. Vad har hänt efter Grenfell a. Brittiska utredningar i. Building a Safer Future (regelverket) ii. Dr Barbara Lane's expert report (teknisk utredning) b. Vad gör EU? i. FIEP - Fire Information Exchange Plattform ii. Förslag på ny gemensam fasadprovning

9 Anders Johansson berättade om branden i Grenfell Tower i fjol och vad som har hänt sedan dess. Flertalet brittiska utredningar har färdigställts. Både tekniska undersökningar om händelseförloppet och om det brittiska regelsystemet. 9(9) Vidare berättade Anders Johansson att EU bildat FIEP (Fire Information Exchange Plattform) samt att arbete pågår med att ta fram förslag på en ny och gemensam europeisk metod för fasadprovning av brandskydd. 10. Övrigt a. Nästa möte, förslag vecka (1-12 april 2019) Boverket kommer att skicka ut doodle-förfrågan till deltagarna. Stockholm förordades av de flesta deltagare. I första hand Boverkets lokaler, annars kanske Brandskyddsföreningen kan vara behjälpliga med lokaler. När anteckningarna fastställs står det klart att nästa möte planeras till onsdagen den tredje april. Johan Lundin tackades av med en varm applåd för sitt deltagande som BIV:s representant i referensgruppen. Anders Johansson förklarade möte avslutat. Vid anteckningarna Fabian Ardin

10 Referensgruppsmöte brandskydd Stockholm

11 Resurseffektiv användning av byggmaterial Föreslå EU om innehållsdeklaration av byggprodukter Gäller produkter som omfattas av harmoniserad standard eller ETA Omfatta produktens alla beståndsdelar alternativt endast farliga ämnen enligt Reach Särskilt ange förekomst av nanomaterial Nationellt främjandepaket för resurseffektiva byggmaterialval för minskat bygg- och rivningsavfall Skapa grupper med aktörer som har avgörande infyltande på val av byggmaterial (beställargrupper) Lämna bidrig till forskning och utveckling av näranollavfallsbyggnader Sprida information om erfarenheter från beställargrupper och forsknings- och utvecklingsstudier

12 Vägval för Sveriges nya byggregler 1. Vad behövs för att kunna använda funktionskrav? 2. Bör BBR och EKS endast innehålla föreskrifter, inte allmänna råd? 3. Hur kan tillämpningen av Boverkets föreskrifter underlättas? 4. Ska staten reglera vilka krav som är viktigast och ska tillämparna kunna göra avvägningar? 5. Vilka krav är rimliga vid ändringar i befintligt bestånd? 6. Vad innebär ett modernt och framtidssäkrat regelverk?

13 Förslag på nya vägledningstexter Branddörrar Brandklasser för ytskikt m.m. Loftgångar Taktäckning Uterum och inglasade balkonger Val av brandsäkerhetsklass i EKS

14 EKS 11 - Bärförmåga vid brand 11 remisslämnare - drygt 60 kommentarer Därtill mycket kommentarer angående olyckslast. Beslut att skjuta upp införandet av EKS 11 Remisskommentarer berör i huvudsak: 1. 9 remisslämnare: Upplägget på 2 för Br0-byggnader och den särskilda bedömnigen. Otydligheter kring referensnivå, särskild bedömning, kriterier etc remisslämnare: Kostnadsökning kontra tillförd säkerhet ej fullvärdigt utrett. Ojämn kravnivå, Boverket bara tänkt på höga byggnader, straffar låga byggnader med hög brandbelastning etc remisslämnare: Brännbart stommaterial, oro för bärförmåga, fullständigt brandförlopp, ugnsprovning etc.

15 EKS 11 - Bärförmåga vid brand Obs utkast! Nytt förslag: Nivåsättande allmänt råd om bsk för Br0 införs. Föreskrift i 2 samma utseende som i EKS 10.

16 EKS 11 - Bärförmåga vid brand Obs utkast! Nytt förslag: Särskild bedömning för Br0 flyttad till ny (egen) föreskrift.

17 EKS 11 Bärförmåga vid brand Obs utkast! Steg 1 Byggnadsdelar hänförs till brandsäkerhetsklass enligt 2 Snegla på tabellerna för Br1/Br2 Steg 2 Särskild bedömning för byggnadsdelar enligt 2 a Utvändig släckinsats? Komplicerad invändig räddningsinsats? Konsekvensen vid kollaps mycket stor? Utrymningsförloppet förenat med stora svårigheter? => Utökat skyddsbehov JA/NEJ

18 EKS 11 - Bärförmåga vid brand Obs utkast!

19 EKS 11 - Bärförmåga vid brand Obs utkast!

20 En mer förutsägbar byggprocess Boverkets rapport remitterades november 2017 februari 2018 Remissvaren var varierande positiva och negativa Några förordade certifierade sakkunniga, några förordade certifierade byggprojekteringsföretag, några avstyrkte båda alternativen och några tyckte att båda alternativen var framkomliga Invändningar mot att utformningskraven inte skulle granskas i bygglovet utan senare i processen Avgränsning till seriebyggda hus Ärendet bereds nu vidare inom regeringskansliet

21 Nya webutbildningar PBL Akademin Nya Kök och badrum Huvudmannaskap och planbestämmelser Glöm inte! Ändring och ombyggnad EKS Brandskydd Att arbeta med PBL Introduktion till reglerna i PBL, PBF och BBR

22 Grenfell vad har hänt? Brittiska undersökningar Tester av fasadtyper och rekommendationer Independent Review of Building Regulations and fire safety, Dame Judith Hackit Teknisk undersökning, Dr Barbara Lane's expert report Polisutredning

23 Storskaliga tester hösten 2017 Test Aluminiumpanel med kärna av Bakomliggande isolering Test avbruten Resultat enligt BS Polyeten 3 mm Polyisocyanurate PIR 6:35 Underkänd 2 Polyeten 3 mm Stenull 4:35 Underkänd 3 Flamskyddad polyeten 3 mm Polyisocyanurate PIR 23:22 Underkänd 4 Flamskyddad polyeten 3 mm Stenull Nej (60 min) Godkänd 5 Mineralull 3 mm Polyisocyanurate PIR Nej (60 min) Godkänd 6 Mineralull 3 mm Stenull Nej (60 min) Godkänd 7 Flamskyddad polyeten 3 mm Fenolisolering 26:19 Underkänd

24 Independent Review of Building Regulations and fire safety Ej tekniskt utredning, eftersom föremål för polisutredning Slutrapport maj 2018 Efterlyser större ansvar av industrin Behövs ett kulturskifte där alla måste ta sitt ansvar för att få långsiktigt hållbara och säkra byggnader

25 A personal view from Dame Judith Hackitt As the review has progressed, it has become clear that the whole system of regulation, covering what is written down and the way in which it is enacted in practice, is not fit for purpose, leaving room for those who want to take shortcuts to do so. The mindset of doing things as cheaply as possible and passing on responsibility for problems and shortcomings to others must stop. Everyone s focus must be on doing the right things because it is their responsibility as part of a system which provides buildings that are safe and sustainable for those who will live in and use them for many decades. Changes to the regulatory regime will help, but on their own will not be sufficient unless we can change the culture away from one of doing the minimum required for compliance, to one of taking ownership and responsibility for delivering a safe system throughout the life cycle of a building.

26 Dr Barbara Lane's expert report Mycket snabb brandspridning längs fasaden och in i byggnaden Många öppna fönster i värmen Räddningstjänsten startade utrymning i allt för sent skede Litade inledningsvis på stay in place trots den kraftiga fasadbranden Branddörrar och trapphus har inte fungerat som avsett Ändringar har gjorts på dörrar Dörrar till trapphus var inte utbytta

27 Kan det inträffa i Sverige? Ja men förhoppningsvis inte på mycket höga byggnader Klar högst sannolikt inte kraven för flervåningsbyggnader genom SP-fire 105 Kan finnas brandkonsulter som gjort bedömningar Fasadpanelerna har bra klassning (B) för ytskikt genom att man eldar på ytan i testmetoden för rumsbrand (SBI) Uppges finnas sådana fasader i de studier som Briab gjort Kan även finnas genom rent fusk eller okunskap hos byggherre Så har vi byggt i andra länder då måste det vara ok i Sverige Byter material till billigare utan att fråga brandkonsult

28 Vad gör EU? Kommissionen har bildat FIEP Fire Information Exchange Platform Första möte hösten 2017 Fem arbetsgrupper bildades Några arbetsgruppsmöten har varit varav jag deltog i grupp 1 och 2 i juni Nästa arbetsgrupp 3 den 13/9 Ordinarie arbeta med fasader fortsätter parallellt i ständiga byggkommittén och advisory group fire

29 Vad händer i EU under SCC Uppdraget att ta fram förslag på fasadmetod baserat på Brittiska och Tyska provningar försenat, klar i sommar Kommissionen menade att uppdraget från SCC innebar att det skulle gå att återanvända historiska data fullt ut Resulterade i två förslag Ett huvud alternativ med varianter av de befintliga provningsmetoderna och 54 olika klasser Ett alternativt förslag med något större ändringar i provningsmetoderna och endast 4 klasser Svar till kommissionen senast den 31/8. Sverige förordade den alternativa lösningen

Branden i Grenfell Tower i London Kan det hända här? Fabian Ardin Brandingenjör Helsingborg

Branden i Grenfell Tower i London Kan det hända här? Fabian Ardin Brandingenjör Helsingborg Branden i Grenfell Tower i London Kan det hända här? Fabian Ardin Brandingenjör Helsingborg 2018-11-07 Foto: Peijin Chen Wikimedia Commons Foto: Bling Bling gold Wikimedia Commons Foto: 최광모 Wikimedia Commons

Läs mer

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-02-08 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 8 februari Tid: 9.30 16.00 Var: V-huset, John Ericssons väg 1, Lund Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2015-11-11 Diarienummer 1239-2413/2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-11-09 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning 1(14) Datum 2017-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: 09.00-09.30 Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Minnesanteckningar Datum 2014-10-17 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-10-17 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Beprövat isoleringsmaterial med många fördelar

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Kvalitetsmärke för isoleringsprodukter av

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Datum 2016-11-02 Diarienummer 1239-2413/2009 1(12) Minnesanteckningar: Boverkets referensgrupp brandskydd Måndagen 17 oktober 2016 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen,

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-06-01 Remisslämnare Organisation Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Kontaktperson Henrik Rosenqvist

Läs mer

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Michael Strömgren 2013-09-05 Brandteknik 010-516 58 92 Michael.Stromgren@sp.se Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Syfte och mål Detta projekt syftar till

Läs mer

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS EN VÄGLEDNING för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS Provning, certifiering och typgodkännande av byggnadsmaterial

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Minnesanteckningar 1(10) Datum 2012-06-04 Diarienummer 1239-2413/2012 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Under året har styrelsemöten hållits enligt följande: Arbetsmöte i Stockholm den 15 februari Telefonmöten 1 gång per månad med undantag för juli och december. Telefonmötet den

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Remiss av nya brandskyddsregler, dnr /2006

Remiss av nya brandskyddsregler, dnr /2006 Remiss av nya brandskyddsregler, dnr 1239-4550/2006 Svar mailas till yvonne.svenssonby@boverket.se Datum 2010-09-18 Remisslämnare Organisation Kontaktperson E-postadress Adress Telefon Remissvar Avstår

Läs mer

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 1 (6) KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 0. INLEDNING I kv Radiomasten i Luleå planeras ett större radhusområde. I detta dokument redovisas översiktligt förutsättningar

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB

Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB 2018-12-14 Remiss Remissvar: Boverkets rapport 2018: 22 Dokumentationssystem för byggprodukter Dnr: N2018/04684/BB Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Brand i fasader på höga hus

Brand i fasader på höga hus Brand i fasader på höga hus Lars Boström Oktober 24, 2017 RISE Research Institutes of Sweden Safety Fasadbränder Ett par exempel Greenfell-branden i London The Torch i Dubai ACM (Aluminium Composite Modules)

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad

Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Workshop om risk- och säkerhet och solceller 21 september på Quality Hotel Grand, Kristianstad Projektet Sol i Syd anordnade en workshop om frågor om risk- och säkerhet och solceller den 21 september i

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2016-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2016-04-12 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

hållbart byggande och brandsäkerhet

hållbart byggande och brandsäkerhet Rubrik Text Workshop om hållbart byggande och brandsäkerhet Fredag 7 april hölls en workshop om hållbart byggande och brandsäkerhet hos Brandskyddsföreningen. Det här dokumentet sammanfattar vad vi kom

Läs mer

Valet av takisolering är viktigt

Valet av takisolering är viktigt Valet av takisolering är viktigt När det brinner Ökat fokus på brandskydd Erfarenheter från flera större bränder har fått byggherrar och konstruktörer att allt mer fokusera på konstruktioner som effektivt

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, december,

Läs mer

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research Fasader och brand Lars Boström, SP Fire Research 5:55 Ytterväggar Fasadbeklädnader får vid brand endast utveckla värme och rök i begränsad omfattning. (BFS 2011:26). Allmänt råd: Med begränsad omfattning

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Sida 1 (7) Urban Larsson AB att: Urban Larsson Gamla Bo Nils Johans väg 14 241 80 Eslöv Objektnamn: Gruppbostad Vedelsvägen Handläggare: Sebastian Thuns Objektnummer: 11856 Telefonnr: 046-540 46 91 Objektadress:

Läs mer

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 2014-05-20 Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 Nytt namn och utseende Under kongressperioden har Svenska Brandbefälets Riksförbund bytt namn och utseende till

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Hur påverkar valet av byggmaterial brandsäkerheten?

Hur påverkar valet av byggmaterial brandsäkerheten? Hur påverkar valet av byggmaterial brandsäkerheten? Cecilia Uneram 0705532301 cecilia@uneramutveckling.se Obrännbart vs brännbart Miljonprogrammet Trähus Kungälv Huddinge Nya sätt att bygga Före 1994

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förslag till moderna byggregler för brandskydd

Förslag till moderna byggregler för brandskydd 2019-02-08 Förslag till moderna byggregler för brandskydd Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm Svarsfil till remiss Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), Svar mailas till remiss@boverket.se Datum

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för?

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för? 2014-10-30 Nyhetsbrev oktober 2014 Vad är vi rädda för? Vid införandet av BBR 19 och EKS 8 var känslorna blandade. Det var uppenbart att det skulle krävas fler och mer detaljerade utredningar om allt mellan

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER FÖR Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns

Läs mer

Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning

Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning PM 2012:109 RIII (Dnr 307-1122/2012) Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning Remiss från Boverket Borgarrådsberedningen

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Malin T. Vester WSP Brand & Risk / kassör BIV Agenda: Allmänna råd om ändring av byggnad, BÄR (1996:4 och ändrad genom 2006:1) Allmän

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén. Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet

UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén. Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet 1 (9) Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Omfattning... 2 1.2. Syfte

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-21 Remisslämnare

Läs mer

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau Bakgrund: Kännedom om byggprocessen och dess styrande dokument kan vara av avgörande betydelse för ett konsultföretags fortlevnad. God kännedom om processen och om olika dokuments status i förhållande

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 1(6) Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2017-02-24 Remisslämnare Organisation Byggmaterialindustrierna Kontaktperson

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

TYPGODKÄNNANDE. Vad är typgodkännande och hur kan det vara till hjälp? Johan Åkesson 14 Mars 2018 CERTIFIERING. RISE Research Institutes of Sweden

TYPGODKÄNNANDE. Vad är typgodkännande och hur kan det vara till hjälp? Johan Åkesson 14 Mars 2018 CERTIFIERING. RISE Research Institutes of Sweden TYPGODKÄNNANDE Vad är typgodkännande och hur kan det vara till hjälp? Johan Åkesson 14 Mars 2018 RISE Research Institutes of Sweden CERTIFIERING Tre blir ett - RISE Innventia, SP och Swedish ICT har gått

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer