Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar"

Transkript

1 Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar

2

3 Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar

4 Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, december, 2015 Diarienummer: /2010 Webbplats: Telefon: Postadress:, Box 534, Karlskrona Rapporten finns i pdf-format på s webbplats. Den kan också tas fram i alternativt format på begäran.

5 Förord Denna rapport avslutar s marknadskontrollprojekt avseende prefabricerade stålhallar. Mot bakgrund av att det har gått en tid sedan kontrollen genomfördes och att reglerna förändrats under tiden har bedömt att resultat av marknadskontrollen inte kan ligga till grund för några åtgärder i fråga om de enskilda produkterna. Istället utgör detta projekt en förstudie inför en riktad informationsinsats och en ny marknadskontroll av lastbärande konstruktioner i stål och aluminium. Slutrapporten är sammanställd av juristen Ieva Kisieliute på enheteten för Hållbara byggnader och byggprodukter. Karlskrona december 2015 Lena Hagert Pilenås enhetschef

6 Innehåll Sammanfattning... 5 Proaktiv marknadskontroll av prefabricerade stålhallar... 6 Inledande uppgifter...6 Leder resultatet från marknadskontrollen till någon åtgärd?...8

7 Marknadskontroll av byggprodukter 5 Sammanfattning Denna rapport avslutar s marknadskontrollärende avseende prefabricerade stålhallar. Slutrapporten är sammanställd av juristen Ieva Kisieliute på enheten för Hållbara byggnader och byggprodukter. Syftet med marknadskontrollen är att säkerställa att produkter som tillhandahålls på den inre marknaden uppfyller gällande krav i unionslagstiftningen och inte utgör en risk för människors hälsa och säkerhet. Inom ramen för detta projekt kontrollerades tre prefabricerade stålhallar. Inga av dessa var CE-märkta eftersom projektet påbörjades innan det fanns krav på CE-märkning av sådana produkter. Sedan den 1 juli 2013 gäller byggproduktförordningen 1 fullt ut, vilket innebär att byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard vars samexistensperiod har löpt ut ska vara försedda med prestandadeklaration och CE-märkning för att få tillhandahållas på den inre marknaden. Kravet på att bärverksdelar i stål och aluminium ska åtföljas av en prestandadeklaration och vara CE-märkta gäller sedan 1 juli 2014, då den harmoniserade standarden SS-EN blev obligatorisk. har tagit fram ett omfattande material för att informera om de ändrade reglerna. Mot bakgrund av att det har gått en tid sedan kontrollen genomfördes och att reglerna förändrats under tiden har bedömt att resultat av marknadskontrollen inte kan ligga till grund för några åtgärder i fråga om de enskilda produkterna. Istället kommer kontrollen av hallarna att utgöra underlag, en förstudie, för en riktad informationsinsats till branschen och en ny marknadskontroll av bärverksdelar i stål och aluminium. 1 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 av den 9 mars 2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG, EUT L 88, , s. 5, rättad i EUT L 103, , s. 10; ändrad i Kommissionens delegerade förordning (EU) 568/2014 av den 18 februari 2014, EUT L 157, , s. 76; ändrad i Kommissionens delegerade förordning (EU) 574/2014, EUT L 159, , s SS-EN :2009+A1:2011 Utförande av stål- och aluminiumkonstruktioner - Del 1: Bedömning av bärverksdelars överensstämmelse med ställda krav.

8 6 Marknadskontroll av byggprodukter Proaktiv marknadskontroll av prefabricerade stålhallar Under 2010 genomförde marknadskontroll av prefabricerade hallar. Fältarbetet utfördes av ProDevelopment i Sverige AB på uppdrag av. Resultatet av marknadskontrollen redovisas här. Inledande uppgifter Slutrapport från ProDevelopment inkom den 30 december 2010, Stomstabilitet hos stålhallar Tre fallstudier, s Dnr /2010. Aktuella standarder 2010 I de dimensioneringsförutsättningar som redovisas i de tillhandahållna handlingarna anges bland annat att följande regler, handböcker och standarder använts: BFS (BKR) BSK ENV , ENV (stålkonstruktioner) ISO 898 (skruvar) ISO 4014 (skruvar) ISO 4032 (skruvar) ISO 7089 (brickor) EN 10292, EN (stål) EN Beträffande de grundläggande principerna för dimensioneringen hänvisas till SS-EN 1990:2002. För primärstommen har säkerhetsklass 2 tillämpats och för sekundärstommen (inklusive gavelpelare och gavelbalkar) säkerhetsklass 1. Uppgift saknas om stålhallarnas avsedda användning och hur många personer som ska vistas i dem, varför rimligheten i dessa val inte har bedömts. Antal kontrollerade produkter Tre prefabricerade stålhallar har kontrollerats.

9 Marknadskontroll av byggprodukter 7 Antal CE-märkta produkter Av de tre produkterna som kontrollerades var ingen CE-märkt eftersom det vid tidpunkten för kontrollen inte var krav på CE-märkning av sådana produkter. Konsultrapporten bedömer att det utifrån ProDevelopment AB:s konsultrapport inte är möjligt att dra några konkreta slutsatser som kan leda till åtgärder avseende de enskilda produkterna. Ur ett mer generellt perspektiv har ProDevelopment AB i sin rapport kommit fram till följande slutsatser: De tre studerande fallen indikerar att myndigheternas krav på redovisningshandlingarnas innehåll och struktur bör stramas åt och förtydligas. Myndigheterna bör tydligt kommunicera vilket regelverk (normer, standarder etc.) som gäller för bärande konstruktioner i Sverige och från vilken tidpunkt dessa gäller. Möjlighet till ytterligare kontrollberäkningar har övervägt att handla upp ytterligare kontrollberäkningar. Dessvärre har under en period inte haft möjlighet att använda sig av några konsulttjänster på grund av ett överklagande av s konsultupphandling. Det blev möjligt att använda konsultavtalet först i oktober Eftersom bärverksdelar i stål omfattas av ett nytt regelverk sedan 1 juli 2014 bedömde att det inte var aktuellt att göra några nya kontrollberäkningar i detta projekt. Istället får man använda det som framkommit i projektet som en förstudie inför en ny marknadskontroll. Vilka regler gäller 2015? Sedan 2013 gäller byggproduktförordningen fullt ut och sedan 2014 ska lastbärande stålkonstruktioner i stål och aluminium som omfattas av SS ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas. Vad gäller dimensionering av byggnadsverk ställs nationella krav på dessa genom eurokoderna. Eurokoderna utgör tillsammans med föreskriftsserien EKS ett system som är de svenska reglerna för verifiering av bärförmåga, stadga och beständighet. har genom ett licensavtal med SIS sett till att Eurokoderna blir tillgängliga kostnadsfritt för de som är verksamma eller bosatta i Sverige.

10 8 Marknadskontroll av byggprodukter I EKS görs Sveriges nationella val till eurokoderna. EKS har reviderats ett antal gånger sedan Den senaste versionen, EKS 10, träder ikraft den 1 januari Leder resultatet från marknadskontrollen till någon åtgärd? Beräkningarna i detta projekt är genomförda under Marknaden för bärverksdelar utvecklas ständigt och består till stora delar av produkter som tillverkas på beställning. Det är därför inte säkert att de produkttyper som ingick i kontrollen 2010 finns kvar på marknaden Konsultrapporten från 2010 pekar på ett stort informationsbehov hos branschen, främst vad gäller redovisning av produkters egenskaper. Även om kontrollberäkningarna visar på resultat som i vissa fall skulle kunna bedömas som avvikelser, är det därför bättre att använda den genomförda kontrollen som en försstudie för en riktad informationsinsats till branschen och en ny marknadskontroll av bärverksdelar i stål och aluminium. Sedan 2013 gäller byggproduktförordningen fullt ut och sedan 2014 omfattas lastbärande stålkonstruktioner i stål och aluminium av kravet på prestandadeklaration och CE-märkning. I samband med det nya regelverket har gjort omfattande informationsinsatser till stålbranschen i form av artiklar på webben och i pressen, samt seminarier både i eget regi och tillsammans med branschorganisationerna. Våren 2015 gav ut en illustrerad broschyr om CE-märkning av bärverksdelar i stål och aluminium. Hösten 2015 påbörjades s marknadskontroll av bärverksdelar i stål och aluminium som omfattas av byggproduktförordningen och den harmoniserade standarden SS-EN Kontrollen avser dokumentationskontroll och inleddes med ett informationsbrev som riktar sig till tillverkare av bärverksdelar i stål och aluminium och sammanfattar gällande regelverk. Vid tiden för kontrollen av de prefabricerade stålhallarna gällde inte byggproduktförordningen med krav på prestandadeklaration och CEmärkning och övrig dokumentation. Det saknas därmed en viktig parameter i den utförda marknadskontrollen. bedömer därför att marknadskontrollprojektet avseende prefabricerade stålhallar kan avslutas utan att några särskilda åtgärder mot tillverkarna vidtas.

11

12 Box 534, Karlskrona Telefon: Webbplats:

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för cement

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för cement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för cement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för cement Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, oktober 2016 Diarienummer: 3.5.4 1989/2013 Webbplats:

Läs mer

Boverket. Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport takpannor av betong

Boverket. Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport takpannor av betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport takpannor av betong Marknadskontroll av bygg prod ukter Slutrapport takpannor av betong Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, september, 2016 Diarienummer:

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Titel: Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN 1090-1 Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och

Läs mer

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Datum 2017-03-01 Diarienummer 408/2017 Till företag enligt intern sändlista Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Boverket kommer under våren 2017 att påbörja marknadskontroll av förtillverkade

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, maj

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för kallformade konstruktionsrör

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Titel: Marknadskontroll av byggprodukter,

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för duschväggar

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för duschväggar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för duschväggar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för duschväggar Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, juni 2017 Diarienummer:

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning Marknadskontroll och kontaktpunkt Europaparlamentets

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport ytskyddsprodukter för betong

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:,

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport fasta vägmärken

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport fasta vägmärken Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport fasta vägmärken Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport fasta vägmärken Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, december 2017 Diarienummer:

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för gipsskivor

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för gipsskivor Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för gipsskivor Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för gipsskivor Titel: Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport för gipsskivor, januari 2019

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 Dags att CE-märka bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 1 Ett verktyg för CE-märkning Den här broschyren är ett verktyg för dig som arbetar med lastbärande konstruktioner i stål och aluminium.

Läs mer

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute Byggproduktförordningen 1 juli 2013 Byggprodukter ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas OM de omfattas

Läs mer

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving Marknadskontroll 2014-03-13 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015 Promemoria Datum 2016-03-15 Diarienummer 774/2016 Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter (inklusive hissar, linbaneanläggningar

Läs mer

NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 2013-04-21

NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 2013-04-21 NYTT REGELVERK FÖR BÄRVERK STÅLKONSTRUKTIONER 1 NYTT REGELVERK STÅLKONSTRUKTIONER REGELVERKET INNEHÅLLER TVÅ TYPER AV REGLER DIMENSIONERINGSREGLER EN 1990 EN 1999 (Eurokoder) BOVERKETS FÖRESKRIFTER OCH

Läs mer

Marknadskontroll av brandvarnare

Marknadskontroll av brandvarnare INFORMATION 1(5) Datum 2013-11-14 Diarienummer 1119-2494/2013 Till tillverkare, importörer och distributörer av brandvarnare. Marknadskontroll av brandvarnare Byggproduktförordningen (EU) nr 305/2011,

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen - Vad är CPR? - Vilka byggprodukter omfattas? - Prestandadeklaration och CE-märkning - Boverkets roll 120504 Sida 2 Europaparlamentets

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel Byggproduktförordningen CPR Annika Wessel 2013-02-21 Byggproduktförordningen 120504 Sida 2 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11/12/2003 K(2003) 4639 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 11/12/2003 om genomförandet och användningen av Eurokoder för byggnadsverk och byggprodukter

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR Boverket har utfört marknadskontroll av förtillverkade avloppsanläggningar som omfattas av standarden SS-EN 12566-3:2005+A2:2013.

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar?

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Ska mitt företag vara certifierat? Är det mitt företag som ska CE-märka produkterna När säljs en produkt? Vad är en byggprodukt?

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(5) Birger Hägg Spektrumavdelningen 08-678 56 41 birger.hagg@pts.se Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-09 Dnr: 18-77 4 Polla Hadi, Thomsons väg 54, lgh 1701 213 72 Malmö Beslut om förbud enligt

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Datum 2015-04-14 Diarienummer 1203/2015 1(5) Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter i 8 kap. 3 plan- och byggförordningen (2011:338),

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster Boverket februari 2013 Slutrapport marknadskontroll Fönster Dnr: 1102-1172/2010 Boverket 2013 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar Boverket februari 2013 Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen ytterdörrar Dnr: 1202-4097/2011 Boverket

Läs mer

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Till dig som använder byggprodukter Vilka byggprodukter kan jag välja? Hur kan jag få reda på vad produkten har för egenskaper? Varför CEmärks byggprodukter?

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖRTILLVERKADE BETONGPRODUKTER Boverket har under 2017 utfört marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter som omfattas av ett antal olika

Läs mer

Marknadskontrollplan 2016

Marknadskontrollplan 2016 Promemoria Datum 2015-12-15 3.10 Diarienummer 3511/2015 Marknadskontrollplan 2016 Boverket, Box 534, 371 23 Karlskrona. Telefon: 0455-35 30 00. Fax: 0455-35 31 00. E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Betongbyggnadsdagen AnnMargret Kindlund Boverket

Betongbyggnadsdagen AnnMargret Kindlund Boverket Vad betyder byggproduktförordningen CPR - för Sverige? Betongbyggnadsdagen 2011-09-29 AnnMargret Kindlund Boverket am.kindlund@boverket.se Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande

Läs mer

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell CE-märkning av byggprodukter Ebbe Rosell Ni vet redan: Att våra regelverk kräver CE-märken på många produkter. Att det finns harmoniserade europeiska produktstandarder. Att det finns olika bekräftelseprocedurer

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel

CPR. 27 sep 2012 Annika Wessel CPR 27 sep 2012 Annika Wessel Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EEG

Läs mer

Vägledning för stålbyggare och andra berörda

Vägledning för stålbyggare och andra berörda Vägledning för stålbyggare och andra berörda 5 utgåvan, 2019 CE-märkning av byggprodukter CE-märkning är ett system för produktmärkning inom EU- och EES-området som infördes av den Europeiska gemenskapen

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för fasta vägmärken

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för fasta vägmärken Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för fasta vägmärken Boverket har under 2016 påbörjat marknadskontroll av vägmärken som omfattas av den harmoniserade standarden SS-EN 12899-1:2007.

Läs mer

Boverkets plan för marknadskontroll 2019

Boverkets plan för marknadskontroll 2019 Beslut 1(11) Datum 2018-12-11 1.1.4 Diarienummer 7367-2018 Boverkets plan för marknadskontroll 2019 Bakgrund Ansvarsområden Sverige har som medlem i EU ett åtagande att bedriva marknadskontroll inom en

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Boverket har under 2015-2016 utfört marknadskontroll av fönster som omfattas av den harmoniserade standarden SS-EN 14351-1. Kontrollen

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen

Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-04 Dnr: 18-7241 Spektrumavdelningen Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen Saken Beslut om förbud enligt 12 radioutrustningslagen (2016:392) beträffande

Läs mer

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012

Seminarium om EU:s Byggproduktförordning. 4 juni 2012 Seminarium om EU:s Byggproduktförordning 4 juni 2012 Program 13.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen CPR Kristina Einarsson och Annika Wessel 14.00 Kaffe Manual för CE-märkning och prestandadeklaration

Läs mer

Byggproduktförordningen

Byggproduktförordningen Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning 120504 Sida 1 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Krav på CE-märkning regleras i Byggproduktförordningen,

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Marknadskontrollplan 2017

Marknadskontrollplan 2017 RAPPORT XXX (fylls i av informationsenheten) Marknadskontrollplan 2017 Byggprodukter Diarienummer 4441/2016 Innehåll Bakgrund... 3 Ansvarsområden...3 Mål för s marknadskontroll av byggprodukter...3 Rättslig

Läs mer

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för GIPSSKIVOR och FIBERGIPSSKIVOR Boverket har under 2016-2017 utfört marknadskontroll av gips- och fibergipsskivor som omfattas av någon av följande

Läs mer

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå

Välkommen till seminarium om CE-märkning. 18 oktober Umeå Välkommen till seminarium om CE-märkning 18 oktober Umeå Program 9.00 Allmän introduktion till byggproduktförordningen Hans-Olof Karlsson Hjorth Guide till CE-märkning Sara Elfving 10.00 Kaffe Frågestund

Läs mer

Boverkets marknadskontrollplan 2012

Boverkets marknadskontrollplan 2012 Datum 2011-11-14 Diarienummer 1202-4641/2011 1(9) Boverkets marknadskontrollplan 2012 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se

Läs mer

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare

Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1. Vägledning för stålbyggare Certifiering och CE-märkning enligt SS-EN 1090-1 Vägledning för stålbyggare 4 utgåvan, 2014 CE-märkning av byggprodukter CE-märkning är ett system för produktmärkning inom EU- och EES-området som infördes

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Eurokoder inledning. Eurocode Software AB

Eurokoder inledning. Eurocode Software AB Eurokoder inledning Eurocode Software AB Eurokoder/Eurocodes Eurokoder (engelska: Eurocodes) är Europagemensamma dimensioneringsregler för byggnadskonstruktion. Dessa får nu i Sverige användas parallellt

Läs mer

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll

Läs mer

Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter

Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra handlingar om byggprodukter Boverket juni 2013 Titel: Konsekvensutredning om språkkrav för prestandadeklarationer och vissa andra

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen)

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) Personlig skyddsutrustning (PPE) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning

Läs mer

Marknadskontrollplan 2018

Marknadskontrollplan 2018 RAPPORT XXX (fylls i av informationsenheten) Marknadskontrollplan 2018 Byggprodukter Diarienummer 6726/2017 Innehåll Bakgrund... 3 Ansvarsområden...3 Mål för s marknadskontroll av byggprodukter...3 Rättslig

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1

1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 1 1.1 Syfte 1 1.2 Omfattning 1 1.3 Sammanfattning 1 2. Regelverk för CE-märkning 3 2.1 Byggproduktdirektivet 3 2.2 Harmoniserade standarder 3 3. CE-märkning av stålkonstruktioner

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Boverket oktober 2014 Slutrapport Marknadskontroll Kaminer Dnr 1102-4606/2008 Boverket 2014 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

CE-märkning Bärande konstruktioner i stål och aluminium EN Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar?

CE-märkning Bärande konstruktioner i stål och aluminium EN Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Ska mitt företag vara certifierat? Är det mitt företag som ska CE-märka produkterna? När säljs en produkt? Vad är en byggprodukt?

Läs mer

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Boverket har under 2017 påbörjat marknadskontroll av skorstenar som omfattas av den harmoniserade standarden SS-:2009. Kontrollen visar att

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR)

Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Byggproduktförordning, Construction Product Regulations (CPR) Obligatorisk 1. juli 2013 -märkning CE-märkningen är det pass som möjliggör en produkt att släppas ut lagligt på marknaden i någon medlemsstat.

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Yvonne Svensson 2013-05-29

Byggproduktförordningen CPR. Yvonne Svensson 2013-05-29 Byggproduktförordningen CPR Yvonne Svensson 2013-05-29 - Byggproduktförordningen - Olika roller olika ansvar - Vilka produkter omfattas? - Prestandadeklaration och CEmärkning - Vad gör Boverket? 120504

Läs mer

CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt

CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt CE dig för! Använd rätt produkter i dina byggprojekt Ta CE-märkningen till hjälp! Från den 1 juli 2013 måste alla byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard vara CE-märkta, enligt EU:s byggproduktförordning.

Läs mer

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 måste byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter 1102-1173/2010 2013-03-27 Ärendet avslutas med denna slutrapport. Inga åtgärder kommer att vidtas gentemot

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 28.5.2014 L 159/41 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 574/2014 av den 21 februari 2014 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 vad gäller bilaga III

Läs mer

Manual för CE-märkning. Sara Elfving

Manual för CE-märkning. Sara Elfving Manual för CE-märkning Sara Elfving Manualen hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad

Läs mer

Guide till CE-märkning

Guide till CE-märkning Guide till CE-märkning Guiden hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad standard

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

EN 1090 En statusuppdatering 15-04-19

EN 1090 En statusuppdatering 15-04-19 EN 1090 En statusuppdatering 1 Sofia Eliasson, Inspecta Revisionsledare ISO 9001, ISO 3834, EN 15085, EN 1090 2 Lite statistik. Antal utfärdade EN 1090-certifikat i Norden 300 400 100? 3 Lite statistik.

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson

Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 ska många byggprodukter vara CE-märkta för att få säljas i Sverige och 32 andra länder. På vilket sätt produkterna

Läs mer

Marknadskontrollplan 2015

Marknadskontrollplan 2015 Datum 2014-12-16 Diarienummer 4144/2014 1(9) Marknadskontrollplan 2015 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se Webbplats:

Läs mer

Kontroll och dokumentation. Björn Mattsson

Kontroll och dokumentation. Björn Mattsson Kontroll och dokumentation Björn Mattsson Tre typer av kontroll ska göras enligt EKS Dimensioneringskontroll Mottagningskontroll Utförandekontroll Dimensioneringskontroll Syfte: att eliminera grova fel

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar Boverket juli 2013 Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport för produktgruppen bultar. Dnr 1102-4607/2008 Boverket 2013 Innehåll

Läs mer

CPR bilaga 1 mm. 2014-12-02 Sara Elfving

CPR bilaga 1 mm. 2014-12-02 Sara Elfving CPR bilaga 1 mm 2014-12-02 Sara Elfving Två parallella spår: Byggproduktförordningen Kopplingen mellan bilaga 1, harmoniserade standarder och byggregelverket EU-kommissionens arbete med en hållbar konkurrenskraftig

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Regel rådet N 2008:05/2013/165

Regel rådet N 2008:05/2013/165 Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm över EU-kommissionens konsekvensanalys avseende förslag [COM (2013) 75 final] om marknadskontroll av produkter och förslag [COM (2013) 78 final] om konsumentprodukters

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning

Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en vägledning Nationellt förfarande för bedömning och anmälan under FÖRORDNING (EU) nr 305/2011 om byggprodukter en 1 (7) 1. Inledning Syftet med denna är att översiktligt beskriva det svenska förfarandet för bedömning

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 26

Konsekvensutredning BBR 26 Konsekvensutredning BBR 26 Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412, 6:742, avsnitt 9 tabell 9:2a och övergångsbestämmelsen till

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017 Promemoria Datum 2018-03-08 Diarienummer 677/2018 Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter, hissar och linbaneanläggningar för

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:2 och BFS 2018:3

Konsekvensutredning BFS 2018:2 och BFS 2018:3 Konsekvensutredning BFS 2018:2 och BFS 2018:3 Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar och Boverkets allmänna råd (2016:16) om ersättning för

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elektrisk utrustning ELSÄK-FS X Utkom från trycket den beslutade den [DD månad årtal]. Elsäkerhetsverket

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

Konsekvensutredning H17. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H17. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H17 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H17 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer