Boverkets referensgrupp brandskydd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverkets referensgrupp brandskydd"

Transkript

1 Dagordning Datum Diarienummer /2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 8 februari Tid: Var: V-huset, John Ericssons väg 1, Lund Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Byggmaterialindustrierna Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSB Lunds universitet, LU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Research Institutes of Sweden, RISE Svensk Försäkring, SF Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges byggindustrier, BI Luleå tekniska universitet, LTU Ulla Rosenius Magnus Wallin Johan Lundin Pia Hermansson Nils Johansson Per Karlsson Mikael Försth Hans-Eric Zetterström Per-Anders Marberg Thomas Järphag Helena Klasson Boverket Caroline Bernelius Cronsioe Anders Johansson Anders Larsson Johan Lindbom Ej närvarande Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Fastighetsägarna Sveriges kommuner och landsting, SKL (från punkt 3) Ville Bexander Thomas Jennlinger Mattias Heimdahl Rikard Silverfur Max Ekberg Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

2 2(9) 1. Välkomna och presentationsrunda Caroline hälsade alla välkomna och tackade särskilt Nils för att vi fick vara på LTH. 2. Föregående protokoll Anders J gick igenom föregående protokoll. 3. Kommittén för modernare byggregler a. Presentation av det första betänkandet - Nystart för byggstandardiseringen genom stärkt samverkan Betänkandets genomförandekedja Regeringskansliets pressmeddelande om betänkandet Caroline gick igenom huvudslutsatserna från delbetänkandet om standarder, se bifogad presentation. b. Presentation av kommitténs arbete Caroline gick igenom hur kommittéarbetet går till och vilka som ingår i arbetet, se bifogad presentation. c. Hur ska referensgruppen jobba med kommittén och vad vill vi uppnå? Boverket ska samverka med kommittén enligt direktivet, men kommer inte göra några särskilda uppvaktningar utöver det i enskilda sakfrågor. En möjlighet är däremot att hela eller delar av referensgruppen går samman för att få möjlighet att diskutera brandskyddsfråger med kommittén. Det bör i så fall ske under året då arbetet med deluppdrag tre nu börjar på allvar. LTU: Vad är bästa sättet att nå fram? Carolin: Var konkreta, tydliga eftersom kommittén inte har sakkompetensen. Visa vilka lösningar ni tror på och vad som ni anser inte fungerar. Vilka frågor som är viktiga att ta upp skulle först kunna diskuteras på en workshop. RISE och byggmaterialindistrin tog på sig att samordna en sådan workshop eller något liknande.

3 4. Runda runt bordet Beskriv vad som pågår i din organisation med kopplingar till brandskydd, max 3 min/person 3(9) BI: Oklart vad som gäller för certifierade produkter vid träbyggande. CEmärkning kontra klasser för beständighet. Deltar i SIS TK 203 om Eurokoder. Där avhandlas mycket som rör brand trots kompetensen i gruppen inte är inriktad på brandskydd. MSB: Ny GD Dan Eliasson utnämnd. Vägledning om räddningstjänstens roll i byggprocessen publicerad. Under 2018 fortsatt fokus på individanpassat brandskydd. Reviderar vägledning brandsäker bostad för alla. Information till ickeprofessionella om brandskydd. De tre stora projekten om brand i bostadsmiljö är i princip klara. "Brand i bostad"-konferens oktober, Stockholm, Save the date. Utredning om en effektivare kommunal räddningstjänst och tillsyn, klar till sommaren. Rekrytering efter bland andra Malin Vestin pågår. AMV: Arbetsplatsens utformning och föreskrifter om byggarbetsplatser håller på att revideras. Alla föreskrifter görs om i samma format och ska släppas i ett jättepaket med planerad remiss under hösten Deltar i TK 453, där det pågår arbete om tillgänglighet fire safety for all. Får mycket frågor om tillgänglighet/frångänglighet i Vk1. LTU: Ny årskull BI-programmet. Har hållit nordic meeting om rekrytering av studenter. Problem med minskat intresse för räddningstjänstutbildningen. Inbjudan till programråd under våren. Arbetar med forskarskola för räddningstjänsten tillsammans med Brandforsk/SBF. BIV: Ny omfattande verksamhetsplan för Konferens i Linköping 2-3 maj. Ska samverka med BRA om inspel till kommittén. Pågår arbete med tilllämpningsstöd, jämförelse med SS-EN och SBF 120 om sprinkler. Nytt arbete med PFS, fläkt i drift. Lämnar remissvar. Aktiv på forskningsfronten, remissinstans hos Brandforsk. Moderföreningen SFPE har gjort en roadmap på forskningsområdet. Byggmaterialindustrin: Har kommit igång med egen brandgrupp. Ska ta fram position paper under året. Uppföljning och kontroll på byggplats viktigt. Vilket ansvar har mottagare att hålla sig informerad om allt nytt? Ska jobba med dessa frågor under året. Personskydd kontra egendomsskydd. BMI stödjer arbetet mot ett gemensamt europeiskt brandtest för fasader. Då det kommer att ta många år innan detta påverkar brandsäkerheten vill de även vara med i det pågående arbete om hur det svenska fasadtestet ska användas.

4 BRA: Syfteshandboken, klar. Har avsatt pengar för att förvalta under året. Medlemsseminarium i samband med årsmötet: brandkonsultens framtida roll, konsultrollen och dess oberoendehet. BIV/BRA ska stötta LTU/LTH med rekryteringen till utbildningarna. 4(9) FSB: Årlig konferens i maj. Behov av utbildning av inspektörer. Har svarat på remiss om serietillverkade hus. Orolig att kontrollen kanske läggs på certifierade sakkunniga. Måste se till att kommunen har utbildat folk. Tillfälliga boenden, svartbyggda boenden mm oroande ofta kan det vara preskriberat när det uppmärksammas. Behöver stöd av LSO och räddningstjänsten för åtgärder i befintliga boenden. Efterlyser bättre sammarbete med räddningstjänsterna. SF: Härligt att egendomsskydd är uppe på agendan. Har tidigare saknat det. Händer inte så mycket gemensamt arbete inom SF. Beror på att de varken får, vill eller kan sammarbeta som de gjorde förr. Länsförsäkringar jobbar mycket med befintliga bostadshus och brandskydd, t.ex. håltagningar efter kabel-tv och fiberinstallationer. Miljöstationer, cykelställ och plantering som blockerar räddningsvägar är ett annat problem. Ur försäkringsperspektiv är bostadshus inte lätt att jobba med, men de har stora skador där. Länsförsäkringar har egen vägledning om höga trähus med fokus på tredjepartskontroll. LU: Programledare Daniel Nilsson flyttar till Nya Zeeland. Oklart vem som tar över programledarroll på utbildningen. Lägre tryck på utbildning de senaste åren innebär även färre som går igenom hela utbildningen. Pågående forskning: Nytt om anlagd brand uppföljning av tidigare projekt. Anlagda bränder i skolor har inte minskat i absoluta tal, oklart om kostnader minskat. Ska bygga en ny tunnelanläggning för forskning i tunnlar. RISE: Nordic inovation INSTA/TS 951 och 952 finns nu ute på remiss. Michael Strömgren arbetade mycket med det innan han började på Briab. Lars Boström har varit projektledare för ett arbete om fasader för EUkommissionen. Går ut på att ta fram förslag för gemensam provningsmetod och kravkriterier inom EU. Upplever problem med kvalitetssäkringen i SISkommittéerna. Inte alltid det finns kompetens på brandteknik eller svenska regler.

5 5. Nya vägledningstexter till PBL Kunskapsbanken a. Input från referensgruppen Se förslag i bilagan 5(9) De områden som prioriterades främst var: Tr1/tr2-trapphus inklusive vad som gäller för byggnader över 16 våningsplan Frångänglighet, tillgänglighet och utrymningsplats Inglasade balkonger och uterum Solceller Brandspridning mellan byggnader, små byggnader nära Br1-byggnader Entresolplan 6. Kort information från Boverket a. Partiella hyreskontrakt Rapport på uppdraget har lämnats till näringsdepartementet. Ett förslag är att ändra i hyreslagen så att ideella delar av en bostad kan hyras ut. Det behöver då vägas mot försämrat brandskydd för den enskilde och otydlighet vad som är en bostad enligt PBL och i andra lagstiftningar. När blir det t.ex. ett flerbostadhus som kanske strider mot detaljplanen och även beskattas på ett annat sätt. För närvarande finns inget förslag att ändra i PBL/BBR för vad som är en bostad och vilket brandskydd som den ska ha. Om hyreslagen (jordabalken) ska ändras så är det en fråga för justitiedepartementetet. b. Serietillverkade hus Anders L redovisade bakgrunden till uppdraget och de förslag som lämnats, se bifogad presentation. Observera att förslaget enbart gäller för bostäder. Det förutsätter även att tillgänglighet och bostadsutformning flyttas från bygglovet till startbeskedet. Rapporten är för närvarande på remiss med svarsdatum till den 15 februari. BRA: Att enbart lita på certifiering innebär att en risk för att de slappaste blir de mest populära. Detta är stor processändring. Ingen vill använda kommunen om de kan ha egna certifierade personer istället. Anser att denna förändring gått för snabbt.

6 BIV: Certifierad sakkunnig ger bedrägligt sken av att det är hög kvalitetskontroll. Cert SAK kan göra projektering och göra kontroll av sig själv och får sen inte ifrågasättas. Stor fara för att oseriösa blir godkännda för serietillverkadebyggnader och därmed att samma brister kommer finnas i många byggnader. 6(9) FSB: Svårt att anmäla KA som missköter sig. Det måste vara tydligt när man ska anmäla den som missköter sig. När ska vi anmäla att den certifierade har en typ av jävsituation mot byggherren. En risk att kompetensen på kommunerna utarmas om detta blir den vanliga vägen i byggprocessen. MSB: Grundproblemet att reglerna tolkas olika. Borde ta tag i den frågan istället för att få olika bedömningar av certifierade sakkunniga. Risk att det blir mer olika om certifierade ska bedöma än om kommunerna gör det och då kan det resultera i mer tillsyn enligt LSO i efterhand. RISE: Varför är det orimligt att få ett godkännande i en kommun gälle i en annan kommun? Den externa granskningen är det som behövs. Boverket: Kommunerna granskar inte och godkänner ett projekt De antar bara huruvida reglerna kommer att uppfyllas. BI: Det viktiga är att det är förutsägbart med startbesked så att projekten inte blir försenade, vilket kan leda till stora kostnader. Idag har vi bland annat problem med gränssnitt mellan olika discipliner t.ex. tillgängligheten. c. Marknadskontroll i. Träpaneler Boverket har utfört marknadskontroll på brandklassade träpaneler. Projekter är inte slutredovisat så resultaten är inte offentliga. Ett lite märkligt faktum är att många tillverkare har reaction to fire klasser för utvändiga paneler, trots att det inte finns några sådana krav på fasader. Detta eftersom låga byggnader normalt kan ha obehandlat trä och högre byggnader kräver SP-fire 105. Boverket kontroll går som vanligt ut på att kontrollera om CE-märkningen är korrekt utförd och vilar på rätt dokumentation. Dessutom kontrolleras genom provningar att produkterna har den prestanda som deklareras i prestandadeklarationen. Det påpekades från gruppen att ett företag använder Boverkets marknadskontroll i sin marknadsföring. Något som förefaller märkligt då dels projektet inte är helt slutfört ännu och dels att en tillsyn i form av stickprovskontroll inte innebär att Boverket godkänner några produkter. ii. Utrymningsbeslag Överklagandet av de utrymningsbeslag Boverkets förbud är fortfarande inte avgjort av mark och miljödomstolen. Dom väntas troligen innan påsk.

7 d. EKS 11 7(9) Revidering av EKS kommer snart ut på remiss. På brand är den stora nyheten att Br0 byggnader behandlas och att tabellerna med byggnadsdelar och brandsäkerhetsklasser har ändrats. e. Nytt i BBR I samband med att energiavsnittet ändras gör redaktionella ändringar i brandavsnittet av BBR. Främst rör det kablar och hänvisning till SBF 110:8. f. Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Rapporten som är framtagen av MSB i samarbeta med Boverket är nu publicerad. g. Sammanställning av brandskyddsdelarna i Boverkets konsekvensutredningar Boverket har gjort en sammanställning av de konsekvensutredningar som rör brandskydd och som sedan tidigare finns publicerade på Boverkets hemsida. Genom att de finns i ett informativt dokument blir det framförallt lättare att söka efter ett visst avsnitt. 7. Övrigt a. Riskbaserade regler BIV undrade om hur Brian Meachams arbete fortskred efter hans senaste Sverigebesök. Något särskild kompletterande rapport om införande av riskbaserade regler och Sverige är inte planerad, bland annat mot bakgrund av kommitténs arbete med att se över hela byggregelverket. Däremot planerar han följande under året: Report on sabbatical research, with sections on each country visited, and comparative assessment / presentation Paper (for journal) that summarizes the sabbatical research and survey on situation with FSE Paper (for journal) on roadmap for incorporating risk in regulation Artikeln roadmap for incorporating risk in regulation är det som ligger närmst det vi i Sverige efterlyst. Artikeln kommer till del att presenteras på SFPE konferensen i Hawaii i april.

8 b. Ny organisation och uppdrag på Boverket 8(9) Boverket söker 35 nya medarbetare då bland annat fått ett stort uppdrag inklusive extra medel för byggnaders inomhusmiljö. Uppdraget består av tre delar: Informera om inomhusmiljö Uppdatera undersökning om byggnaders prestanda (BETSI) Inrätta en expertfunktion för byggskador Ett nytt lokalkontor har inrättats i Malmö för att bredda rekryteringsbasen från regionen. Även Stockholmskonteret kommer få nya lokaler närmre centrum bland annat för att underlätta möten. Boverkets organisation kommer också göras om i vissa delar. De som arbetar med brand och konstruktion kommer dock fortfarande finns kvar på tekniska egenskaper med Ingrid Hernsell Norling som enhetschef. c. Nästa möte, förslag vecka 39 (24-28 september 2018) Doodel har skickats ut och nästa möte planeras till torsdagen den 27 september. d. Avtackning av Caroline Caroline som gjorde sin näst sista dag som Boverkera avtackades med en varm applåd av gruppens medlemmar.

9 Förslag på ämnen till nya vägledningstexter 9(9) Vilka texter är mest angelägna att de blir skrivna denna omgång? Är det något annat ämne som vi inte har tagit upp som är prioriterat att skriva om? Förslag på ämnen: Frångänglighet och tillgänglighet Brandklasser på kablar, inkl. övergångsregler Inglasade balkonger och uterum Utrymningsvägar: t.ex. gångavstånd inom utrymningsväg, utrymning via loftgångar Brandklass på dörrar Solceller Entresolplan Utrymningsplats Vägledningstexter som redan är planerade: Skydd mot brandspridning mellan fönster Räddningshissar Verksamhetsklasser (uppdatering av befintlig text)

10 Boverkets referensgruppsmöte brandskydd

11 Dagordning 1. Välkomna och presentationsrunda 2. Föregående protokoll 3. Kommittén för modernare byggregler Presentation av det första betänkandet - Nystart för byggstandardiseringen genom stärkt samverkan Presentation av kommitténs arbete Hur ska referensgruppen jobba med kommittén och vad vill vi uppnå? 4. Runda runt bordet 5. Nya vägledningstexter till PBL Kunskapsbanken Input från referensgruppen 6. Kort information från Boverket Partiella hyreskontrakt Serietillverkade hus Marknadskontroll Träpaneler Utrymningsbeslag EKS 11 Nytt i BBR Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Sammanställning av brandskyddsdelarna i Boverkets konsekvensutredningar 7. Övrigt Riskbaserade regler (JL) Nästa möte

12 Föregående protokoll

13 Kommittén för modernare byggregler

14 Om kommittén för modernare byggregler Vem gör vad? Dialog med Boverket Tidsplan Betänkande 1 standarder Problemet Målen Förslagen Betänkande 2 & 3 SIFO-undersökning Bra att ha-länkar Fotona och SIFO-tabellerna, i delen om kommittén, är hämtad på Kommitténs webbplats,

15 Vem gör vad? Utredare Expert Sakkunnig Huvudsekreterare Sekreterare Ca 20 % Deras uppdrag kan liknas vid en styrelse Kurt Eliasson, ordf. Anna Sander, ledamot

16 Vem gör vad? Företräder sig själva Ingår i expertgruppen Utredare Expert Sakkunnig Huvudsekreterare Sekreterare Patrik Perbeck, MSB Anna-Bie Agerberg, SKL Anders Gerde, KKV Ingrid Hernsell Norling, Boverket Tomas Berggren, Energimyndigheten Saknas på bilden: Erik Gravenfors, KemI Christer Larsson, Malmö stad Ulla Rosenius, Arbetsmiljöverket Kaisa Svennberg, Rise Jonas Andersson, MFD

17 Vem gör vad? Utredare Expert Sakkunnig Huvudsekreterare Sekreterare Helena Lund, Finansdepartementet Sophie Ahlstrand, Näringsdepartementet

18 Vem gör vad? Utredare Expert Sakkunnig Huvudsekreterare (kanslichef) Sekreterare Leder och fördelar det dagliga arbetet Johanna Ode

19 Vem gör vad? Utredare Expert Sakkunnig Huvudsekreterare Sekreterare En till sekreterare ska anställas för byggregeldelen Caroline Bernelius Cronsioe, Standarder Maria Brogren, Miljö- och klimat Marja Lundgren, Byggregler Åsa Johansson, Jurist Jonas Hammarlund, Ekonom Anna-Maria Engqvist, Kommunikatör

20 Tidplan Kommittén för modernare byggregler Betänkande 1 Standarder SOU 207:106 Levererades Betänkande 2 Miljö och klimat Nytt leveransdatum, Betänkande 3, slutbetänkandet byggregler Sista leveransdatum Öppet arbetssätt Satsar på kommunikation utåt Vill ha en dialog med berörda Referensgrupp?

21 Betänkande 1 - standarder Överens om att standarder behövs i grunden är bra Problemet Brist på fungerande kommunikation symtom Kostander för standarder Snedvriden konkurrens, SME Brist på info om standarder och standardisering Kostander för att delta i standardiseringen Otillräcklig representation i TK:ar Upphovsrätt Systemet med privata standardiseringsorganisationer utgör inte ett hinder

22 Betänkandet 1 - standarder Målen Att samarbetet mellan berörda aktörer inom byggstandardiseringen ökar (1) Att svenska företags- och samhällsintressen tillvaratas i den nationella, europeiska och internationella byggstandardiseringen (1, 2 och 3) Att det statliga arbetet med byggstandardisering samordnas och effektiviseras i ökad om fattning (1 & 2) Att statens finansiering av byggstandardiseringen används på ett mer ändamålsenligt, effektivt och transparent sätt (3)

23 Betänkande 1 - standarder 3 förslag: 1. Nationell samordnare 2 år Dialog och problemlösning 2. Byggmyndighetsråd 13 myndigheter inledningsvis Näringsdepartementet sammankallande 2 miljoner kr/år studier 3. Villkora statens bidrag till byggstandardiseringen Riktlinjebrevet I slutbetänkandet kommer kommittén beröra frågan om hänvisning till standarder i regler.

24 Betänkande 1 - standarder Verktyg inga lösningar Möjlighet att använda verktygen för olika fokus Remiss ute nu, sista svarsdag 30 april. Hösten 2018 kan förslag 1 och 2 börja tillämpas Riktlinjebrev 2019 kan förslag 3 användas första gången

25 Betänkande 2 & 3 Betänkande 2 - Miljöpåverkan från byggprocessen Planeras vara klart något tidigare, Betänkande 3 Slutbetänkandet Sista datum för överlämnande Kontrollsystemet På vilken normeringsnivå bör olika byggregler beslutas? Moderna och förenklade föreskrifter Digitalisering särskilt fokus

26 SIFO-undersökning Resultatet släpps då och då på kommitténs webbplats En del av resultatet från SIFO-undersökningen som handlade om standarder presenteras i standardbetänkandet.

27 Länkar Kommittén för modernare byggreglers Webbplats Twitter Direktivet Betänkande 1 Pågående utredningar & Näringsdepartem entet N 2017:05 Lagstiftningskedjan

28 Runda runt bordet! Max 3 min/person frågor sist

29 Illustrationer: Boverket/Tictac PBL Kunskapsbanken

30 Nya vägledningstexter, 6 st Förslag på ämnen Planerade texter 1. Frångänglighet och tillgänglighet 2. Brandklasser på kablar, inkl. övergångsregler 3. Inglasade balkonger och uterum 4. Utrymningsvägar: t.ex. gångavstånd inom utrymningsväg, utrymning via loftgångar 5. Brandklass på dörrar 6. Solceller 7. Entresolplan 8. Utrymningsplats Skydd mot brandspridning mellan fönster Räddningshissar Verksamhetsklasser (uppdatering av befintlig text) Vilka texter är mest angelägna att de blir skrivna denna omgång?

31 Kort info från Boverket

32 Kort info från Boverket Ny organisation m.m. Partiella hyreskontrakt Serietillverkade hus Markandskontroll EKS 11 Träpaneler Utrymningsbeslag Nytt i BBR Räddningstjänstensroll i lov- och byggprocessen Sammanställning av brandskyddsdelarna i Boverkets konsekvensutredningar

33 En mer förutsägbar byggprocess Problembilden: Landets kommuner gör olika tolkningar av byggreglerna Detta får ekonomiska och tidsmässiga konsekvenser för byggherrar och tillverkare av seriebyggda hus Byggherrar och tillverkare av seriebyggda hus efterfrågar en större förutsägbarhet i ett tidigt skede av byggprocessen

34 En mer förutsägbar byggprocess Boverket föreslår två alternativa lösningar: 1. Certifierade sakkunniga 2. Certifierade byggprojekteringsföretag Oavsett alternativ bör tillsynsformerna ses över i syfte att säkerställa att certifierade aktörers arbete uppfyller gällande krav De nya reglerna föreslås kunna användas av alla byggherrar som ett valbart alternativ till dagens regler (som finns kvar parallellt)

35 En mer förutsägbar byggprocess Regeringen har skickat rapporten på remiss och svar ska lämnas senast den 15 februari

36 Övrigt

37 Tack för idag!

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2015-11-11 Diarienummer 1239-2413/2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-11-09 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning 1(14) Datum 2017-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: 09.00-09.30 Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-09-27 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 27 september Tid: 9.30 16.00 Var: Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap, Fleminggatan 14, Stockholm

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Minnesanteckningar Datum 2014-10-17 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-10-17 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Datum 2016-11-02 Diarienummer 1239-2413/2009 1(12) Minnesanteckningar: Boverkets referensgrupp brandskydd Måndagen 17 oktober 2016 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen,

Läs mer

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm Svarsfil till remiss Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), Svar mailas till remiss@boverket.se Datum

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Minnesanteckningar 1(10) Datum 2012-06-04 Diarienummer 1239-2413/2012 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Under året har styrelsemöten hållits enligt följande: Arbetsmöte i Stockholm den 15 februari Telefonmöten 1 gång per månad med undantag för juli och december. Telefonmötet den

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2016-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2016-04-12 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för?

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för? 2014-10-30 Nyhetsbrev oktober 2014 Vad är vi rädda för? Vid införandet av BBR 19 och EKS 8 var känslorna blandade. Det var uppenbart att det skulle krävas fler och mer detaljerade utredningar om allt mellan

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Michael Strömgren 2013-09-05 Brandteknik 010-516 58 92 Michael.Stromgren@sp.se Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Syfte och mål Detta projekt syftar till

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Släck då för fan! En rundtur i samhällets olika krav och förväntningar på brandskydd BRAND!!! 1.000 döda och skadade per

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Minnesanteckningar 1(8) Boverkets referensgrupp brandskydd, Caroline Cronsioe & Michael Strömgren Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd MSBs lokaler Stockholm, 09.30-15.30, Närvarande Boverket

Läs mer

hållbart byggande och brandsäkerhet

hållbart byggande och brandsäkerhet Rubrik Text Workshop om hållbart byggande och brandsäkerhet Fredag 7 april hölls en workshop om hållbart byggande och brandsäkerhet hos Brandskyddsföreningen. Det här dokumentet sammanfattar vad vi kom

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

Aktuellt från Regeringskansliet

Aktuellt från Regeringskansliet Aktuellt från Regeringskansliet Linn Gloppestad, 08-405 21 26 linn.gloppestad@regeringskansliet.se Departementssekreterare Enheten för samhällsplanering Näringsdepartementet (Bostads- och digitaliseringsminister

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Flyktingsituationen - ur räddningstjänstens perspektiv Hur hanterades situationen inom Räddningstjänsten Storgöteborg Vilka problembilder behövde hanteras

Läs mer

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen REDOVISNING AV TILLÄMPNINGSGRUPPENS ARBETE BIV-KONFERENS 2013 NILS OLSSON, BENGT DAHLGREN BRAND & RISK Arbetsgruppen Henrik Alling Cecilia

Läs mer

Minnesanteckningar från samtal med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus. Arne Johansson. Patrik Mårtensson Norrköping

Minnesanteckningar från samtal med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus. Arne Johansson. Patrik Mårtensson Norrköping Promemoria Datum 2016-11-09 Diarienummer 3056/2016 Minnesanteckningar från samtal 2016-11-08 med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus Deltagarförteckning: Lillemor Edvinsson Anders Barkstedt

Läs mer

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB BBR Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter Nybyggnad, om-och tillbyggnad, mark-eller rivningsarbeten, med avseende på Baseras på Byggproduktdirektivet (CPD)och från och med 1 juli

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund Datum 2012-11-26 Diarienummer 1239-2413/2009 1(8) Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Läs mer

BIV:s verksamhetsplan, 2016

BIV:s verksamhetsplan, 2016 BIV:s verksamhetsplan, 2016 BIV:s verksamhetsår 2016 utgår från i huvudsak de prioriterade verksamhetsområdena med tillhörande 14 aktiviteter som numera inryms i BIV:s strategiska plan som beslutades om

Läs mer

PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst

PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst 1 (7) PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst Avser Utrymning med hjälp av räddningstjänst Gäller fr.o.m. 2014-11-27 1. Inledning Detta PM syftar till att tydliggöra frågor som är kopplade till utrymning

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Förslag till moderna byggregler för brandskydd

Förslag till moderna byggregler för brandskydd 2019-02-08 Förslag till moderna byggregler för brandskydd Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Sida 1 (7) Urban Larsson AB att: Urban Larsson Gamla Bo Nils Johans väg 14 241 80 Eslöv Objektnamn: Gruppbostad Vedelsvägen Handläggare: Sebastian Thuns Objektnummer: 11856 Telefonnr: 046-540 46 91 Objektadress:

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar En sammanställning över lagkrav på sprinkler i vårdanläggningar, vid nybyggnation samt ändring av byggnad. Capital District Fire and Rescue Service (SHS)

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA 19 april 2012 Nyhet i nya PBL Utformningskravet på lämplighet för sitt ändamål ska från Sida 2 maj 2011 prövas i bygglovet

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

FCSI NORDIC

FCSI NORDIC FCSI NORDIC 2015-02-19 Brandskyddsaspekter för restauranglokaler Staffan Bengtsson Brandskyddslaget Innehåll Olika skeden Statistik Regler: BBR, AFS Till-/frångänglighet Begrepp, Vk Utrymning med personantal

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Boverkets Byggregler, BBR

Boverkets Byggregler, BBR BBR 2012 Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter som tas i anspråk för bebyggelse Nybyggnad, om- och tillbyggnad samt markeller rivningsarbeten, med avseende på Hygien Luft Ljus

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Brandforskning i Sverige Anlagd brand. Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola

Brandforskning i Sverige Anlagd brand. Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola Brandforskning i Sverige Anlagd brand Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola Brandteknik och riskhantering Forskning inom: Brandskydd Riskhantering Sårbarhetsanalyser Krishantering www.brand.lth.se

Läs mer

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning ATEX och Brand 2014 P-O Nilsson, Inspecta Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning 1 ATEX och Brand 2014 - Boverkets byggregler Boverkets byggregler Byggprocessen ATEX och Brand 2014 - Boverkets

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2012-10-15 Remisslämnare Karl Fridolf Organisation BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE 2012-12-04 PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE TUMBA CENTRUM, TILLBYGGNAD AV KÖPCENTRUM OCH NYBYGGNAD AV BOSTÄDER - BRANDSKYDDSSTRATEGI Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63

Läs mer

Tekniska åtgärder mot anlagd brand

Tekniska åtgärder mot anlagd brand Tekniska åtgärder mot anlagd brand Patrick van Hees, Nils Johansson Foto: Polisen Gotland Lunds Tekniska Högskola Margaret McNamee, Lars-Gunnar Klason SP Brandteknik Projektgrupp Lunds Tekniska Högskola:

Läs mer

Sveriges Brandkonsultförening - BRA Sveriges kommuner och landsting - SKL Sveriges tekniska forskningsinstitut - SP

Sveriges Brandkonsultförening - BRA Sveriges kommuner och landsting - SKL Sveriges tekniska forskningsinstitut - SP Minnesanteckningar Datum 2014-05-08 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-05-08, 09.00-15.30 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, verkar sedan starten 1995 för ett bra brandskydd i samhället genom att verka för ingenjörskonsten inom området brandteknik

Läs mer

Cisterners regelverk, en dubbelbottnad historia. Tryck & Svets april 2014

Cisterners regelverk, en dubbelbottnad historia. Tryck & Svets april 2014 Tryck & Svets 24-25 april 2014 Peter Nilsson, Kemira Kemi AB, ordf. i SIS TK 295 Cisterner och processkärl Cisterners regelverk, en dubbelbottnad historia Rimliga krav med förutsättningar för; Säkra cisterner

Läs mer

Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2

Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2 1(5) Litteraturförteckning Sakkunnig av tillgänglighet TIL 2 1) Litteratur / kursmaterial som delas ut på kursen och ingår i kursavgiften PBL - Plan- och bygglagen (2010:900) PBF Plan- och byggförordningen

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Verksamhetsberättelse Föreningen Sveriges Brandbefäl. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsberättelse Föreningen Sveriges Brandbefäl. Fastställd av styrelsen Verksamhetsberättelse 2017 Föreningen Sveriges Brandbefäl Fastställd av styrelsen 2018-04-09 Sammanfattning 2017 var föreningens första år med en tjänst som föreningssekreterare. Tack vare detta kunde

Läs mer

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS EN VÄGLEDNING för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS Provning, certifiering och typgodkännande av byggnadsmaterial

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson Projekt Projektnummer Lindholmen 106352 Handläggare Datum Marcus Johansson 2013-05-06 Internkontroll Björn Andersson Datum 1 INLEDNING På uppdrag av Berg C. F. Möller Architects har brandskyddslaget tagit

Läs mer