Remiss av nya brandskyddsregler, dnr /2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av nya brandskyddsregler, dnr /2006"

Transkript

1 Remiss av nya brandskyddsregler, dnr /2006 Svar mailas till Datum Remisslämnare Organisation Kontaktperson E-postadress Adress Telefon Remissvar Avstår Tillstyrker utan kommentar Tillstyrker med kommentar Avstyrker med motivering Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Mattias Delin (sätt kryss i vald ruta) x Se separat brev. Texten nedan är en bilaga och skall ses om ytterligare kommentarer till den texten. Föreskrift/allmänt råd/diagram/tabell/allmän kommentar/konsekvensutredning Kommentar Föreslagen ändring Avsnitt 5 5:1 Allmänna förutsättningar. Det finns ytterligare väsentliga parametrar som utgör förutsättningar för brandsäkerheten som förekommer som kriterier som styr kravnivå, t ex brandbelastningens storlek. 5 5:11 Dimensionering Får olika dimensioneringsmetoder användas för att uppfylla olika funktionskrav? Får olika dimensioneringsmetoder användas för att uppfylla samma funktionskrav på olika ställen i en byggnad? Introt till 5:112 vittnar om att det räcker med att en föreskrift uppfylls på annat sätt för att analytisk dimensionering skall vara aktuellt. Komplettera med brandbelastningens storlek eftersom den är en fundamental parameter för krav av skyddsnivå, t ex i avsnitt 5:5 Förtydliga om och i så fall hur de bägge stipulerade dimensioneringsmetoderna får kombineras för olika delar av byggnaden och olika delar av brandskyddet. Ett sätt är att komplettera 5:111 med "att byggherren uppfyller samtliga föreskrifterna". Frågan om det gäller hela eller aktuell del av byggnaden bör förtydligas och förslagsvis utvecklas i handboken. 5 5:112 Analytisk dimensionering Det kan upplevas otydligt till vilken verifieringsmetod objektsspecifika försök räknas. Om brandgasventilation verifieras genom ett s.k. "hot smoke test" var hamnar det? Är själva försöket en experimentell analys eller bedömning. Används en vedertagen nomenklatur? Förtydliga och anpassa till vedertagen nomenklatur.

2 5 5:13 Betydelsen av räddningstjänstens insats Kravnivån på en av byggnadens väsentliga tekniska egenskapskrav styrs av externa förutsättningar vilka mycket väl kan komma att ändras genom kommunala beslut under byggnadens livslängd. En byggherre riskerar att dennes byggnad plöstsligt inte lever upp till kraven i BVL. Om Rtj flyttar en brandstation kan förutsättningarna ändras för en enskild byggherre, samtidigt som kommunen bättre möte upp mot sin riskbild. Hur blir det då med ansvarsfrågan med tanke på att byggherren potentiellt inte längre lever upp till funktionskravet i BBR då t ex vissa byggnader kan sakna utrymningsvägar. Enligt PBL skall de tekniska egenskapskraven uppfyllas under byggnadens hela livslängd. Problem i samband med tillsyn borde inte vara något stort problem eftersom de byggnader där effekten av att tillgodoräkna sig Rtj insats eftersom den är sällsynt, men om det däremot sker en allvarlig olycka i byggnaden och byggherren blir stämd ställs saken på sin spets och vad som gäller då borde vara klarlagt. Förväntar sig Boverket att byggherren borde ha kompletterat byggnaden med ytterligare en utrymningsväg efter Rtj flyttat stationen? Är det kommunens sak att stå för kostnaden i så fall? Vart finns stöd för detta? Eller är det ok att under sådana omständigheter inte leva upp till PBL och BBR? Det är bara en tidsfråga innan den beskrivna situationen kommer att uppstå om föreskriften formuleras så som förslaget lyder. Eftersom en part (byggherren) kan hamna i en mycket allvarlig situation bör ansvarsförhållandena redas ut och kommuniceras tydligt till berörda, så att berörd part har en chans att undvika de potentiellt olyckliga konsekvenser som föreskriften kan medföra. Det bör framgå tydligt i konsekvensutredningen hur Boverket ser på detta.

3 5 5:221 Lokal för brandfarlig verksamhet Lättantändligt material är en vag beskrivning av vad som avses. Specificera antändningstemperatur eller liknande så att det går att avgöra om en tillverkningsprocess omfattas eller inte.

4 5 5:262 m fl Krav på underhåll, besiktning m.m. saknas för flertalet av de tekniska system som kan utgöra en väsentlig del av byggnadens brandskydd. För vissa system, t ex sprinkler, har sådant krav tidigare indirekt funnits genom hänvisning till SBF-standard för verifiering. Genom att ändra kravet till SS-EN standarder ställs enbart krav på projekteringskontroll, men inget under driftfasen. Problemet har uppmärksammats i flertalet andra länder vilka kopplar konkreta krav på drift och underhåll t ex genom hänvisning till standarder eller genom att skriva riktlinjer, för att förvissa sig om att systemens funktion och tillförlitlighet skall ha rimliga förutsättningar att leva upp till kravnivån. Att enbart förlita sig på det allmänna kravet i PBL att de tekniska egenskapskraven skall med rimligt underhåll upprätthållas under hela byggnadens ekonomiska livslängd blir allt för vagt för att ett riktigt underhåll skall genomföras. Dessutom är det inte uppenbart vad som är ett riktigt eller tillräckligt underhåll för byggherren, varför kunskapsbrist kan medföra att BBR och därmed BVL/PBL ej efterlevs. Ställ uttryckliga krav på hur drift, underhåll och besiktning skall ske för att de tekniska systemen som ingår i förenklad dimensionering för att lösningarna skall ha rätt kvalitet över tid. Ställ motsvarande krav på lösningar som tas fram med Skapa incitament för tillverkare och brukare av tekniska installationer att ta fram lämpliga instruktioner eller standarder för hur systemen skall underhållas. Ställ krav på att dessa skall tillämpas för att systemet skall förväntas uppnå den funktion och tillförlitlighet övertid som krävs enligt BBR. Annars kommer bra system som sköts dåligt att promotas, både avsiktligt och oavsiktligt. 5 5:561 Sektionering av stora byggnader - allmänt Ett antal parametrar listas i det allmäna rådet som kan beaktas vid bedömning av behov av sektionering. Flertalet av dessa kopplas sedan till krav på sektionering, men inte samtliga. Inkludera de parametrar som idag utelämnas vid krav på sektionering, t ex i tabell 5:561 eller stryk dem från listan.

5 Sverige Boverket Remisslämnare Organisation Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Kontaktperson Mattias Delin E-postadress Adress Telefon Remissvar Avstår Tillstyrker utan kommentar Tillstyrker med kommentar Avstyrker med motivering (sätt kryss i vald ruta) x Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV är mycket positiva till de ambitioner Boverket har med den aktuella revideringen. Arbetet är nödvändigt för utvecklingen av funktionsbaserad dimensionering och kvaliteten på brandteknisk dimensionering. Vi anser dock inte att måluppfyllnaden är tillräckligt hög för att arbetet skall vara redo för slutjustering och sjösättning. Vi har en stark förhoppning att Boverket skall fortsätta det påbörjade arbetet och nå längre innan man på nytt utkommer med en remiss, som förhoppningsvis då är redo för slutjustering och sjösättning. Utöver kommentarer nedan är vi gärna behjälpliga i den mån Boverket ser behov av det.

6 Bra Inte så bra Förenklad dimensionering I stort relativt heltäckande och fler syften har förtydligats. De nya verksamhetsklasserna efter lite förfining. Många figurer saknas. Avsnitt om stora byggnader svårt att förstå. Föreskrifter i vissa fall för det detaljerade går ju inte att analysera bort numera. Förenklade dimensioneringen är inte komplett. Det saknas konkreta exempel på lösningar för vissa delar, t.ex. brandskydd mellan lägre beläget tak och ovanliggande fasad. Avsnittet som är mycket omarbetat kring skydd mot brandspridning mellan byggnader kräver större omtag. Ologiska konsekvenser när 8 m skyddsavstånd gäller men glasfasader >5 m separerade kräver ingen brandklass. Väldigt olika skyddsnivå via analytisk dimensionering jämfört med förenklad dimensionering i många fall. Avsnittet om sektionering av stora byggnader pratar om brandgasventilation som skyddssystem. Detta är taget från tidigare idéer om skydd inom industrin. Har inga tekniska relevanta lösningar i större flervåningshus. Saknas också guidning om hur systemen skall dimensioneras. Många begrepp saknar definition och ger bara en luddig beskrivning eller en högtravande floskel. Tex begränsande, tillfredställande, erforderlig och hög tillförlitlighet. En del råd uppfyller inte kravet, tex 5:2662 och 5:267 för en brandcellsgräns över EI 30. Verksamhetsklasserna borde tydligt placera verksamheter som lätt hamnar mellan stolarna och riskerar att tolkas olika, tex nattis och 6- årsverksamhet, trygghetsboende, boende för

7 ensamkommande flyktingbarn etc. Gamla schabloner från äldre regler har hittat tillbaka in i regelverket trots avsaknad av vetenskaplig underbyggnad, tex att 20% av ytskikt får avvika från kravet. Samtidigt lämnas svåra nyare frågor utan tydlig hänvisning, tex maskinrumslösa hissar. Texten ringa brandbelastning vittnar om att författaren antagligen inte tagit en närmre titt på verkligheten. Äldre schabloner som inte beskrivs syfte och bakgrund till ger inte tillräckligt stöd avseende verifierbarhet. Detta behöver behandlas mer i konsekvensanalysen och nyare problem (ex maskinrumslös hiss) behöver mer vägledning. Motsägelser med de allmänna råden om analytisk dimensionering finns. Tex föreskrivs särskilt utrymningslarm för hörselskadade på hotell i den ena men inte i den andra. Väldigt ojämn nivå avseende detaljer, exempelvis gällande larm, utrymningslarm, vägledande markering är det hämtat mycket text från annan standard istället för att bara hänvisa till SBF 110 etc. Syftet med varje krav borde redovisas, tex i separat rapport. Problem att föreskrifttext inte går att analysera bort. Det innebär att man måste vara noggrannare med vad som står i föreskrift respektive råd. Exempel: Trappsteg i samlingslokaler ska förses med nödbelysning. i föreskrift. Avses trappstegsbelysning eller är nödbelysning i tak eller på vägg inte ok så länge trappstegen

8 belyses? Analytisk dimensionering Bra utveckling av idén om jämförande analyser mot en referensbyggnad. Bra att Boverket anger dimensionerande bränder och rimliga sådana. Dimensionerade förutsättningar och metodik. Övrigt Stort plus att djupstudier av kostnad/nytta ligger bakom ett antal större förändringar. Generellt känns rapporten som ett obearbetat utkast som kräver mycket mer arbete innan den är klar. Exempel dåligt utförda, särskilt 3 t.ex. är hcp glömda. Exemplet i bilaga A har helt missat aspekten kring riskerna med större personantal som endast har tillgång till en utrymningsväg. Indata hanteras alltför lite. Många begrepp saknar definition och ger bara en luddig beskrivning eller en högtravande floskel. Tex begränsande, tillfredställande, erforderlig och hög tillförlitlighet. Många förändringar saknar kommentar i konsekvensutredningen. Konsekvensanalys: Fördyrande skärpningar är ej prissatta. T.ex. krav på motoröppnare i utrymningsplats kostar ca Se även bilaga (Excel-fil)

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-21 Remisslämnare

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-06-01 Remisslämnare Organisation Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Kontaktperson Henrik Rosenqvist

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2012-10-15 Remisslämnare Karl Fridolf Organisation BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Boverkets allmänna råd 2011:xx

Boverkets allmänna råd 2011:xx Boverkets allmänna råd 2011:xx Vägledning i analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd Boverket Oktober 2011 1(87) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Brandskydd i byggnader... 4 1.2 Dimensioneringsmetoder

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 1(9) Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-18

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 1(10) Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum Remisslämnare Organisation Kontaktperson

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA

De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA De gemensamma frågorna LOKALGRUPPERNA Fråga 1 En fråga vi fått från en medlem: Brandspridning från ett miljöhus i ett plan som ligger exempelvis 7 meter från ett bostadshus i 3 eller fler våningsplan.

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum Remisslämnare Organisation Kontaktperson

Läs mer

Boverkets Byggregler, BBR

Boverkets Byggregler, BBR BBR 2012 Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter som tas i anspråk för bebyggelse Nybyggnad, om- och tillbyggnad samt markeller rivningsarbeten, med avseende på Hygien Luft Ljus

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 1(6) Svarsfil till remiss; Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2017-02-24 Remisslämnare Organisation Byggmaterialindustrierna Kontaktperson

Läs mer

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm

dnr 2740/2017 Svar mailas till Datum Remisslämnare Drottninggatan 33, Stockholm Svarsfil till remiss Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), Svar mailas till remiss@boverket.se Datum

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014

Svarsfil till remiss EKS 10, dnr 1201-3472/2014 Svarsfil till remiss EKS 10, Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2015-05-29 Remisslämnare Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Organisation Mekaniska Verkstädernas Riksförbund Kontaktperson

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH

Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH Verifierar vi rätt saker och på rätt nivå? Brandskydd 2016 Håkan Frantzich Brandteknik, LTH Upplägg Hur verifierar vi och varför? Vilka krav ska man kunna ställa på en brandteknisk verifiering? Vilka problem

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se 5.2.3 Utrymning genom fönster

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Case Study av Br0-byggnader Varmt välkomna till försommarens lokalgruppsträff i Göteborg. Temat för träffen kommer att vara en case study av Br0-byggnader.

Läs mer

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler

BRANDSKYDD. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler BRANDSKYDD En handbok i anslutning till Boverkets byggregler Torkel Danielsson Tomas Fagergren Daniel Larsson Martin Olander Gösta Sedin Urban Söderberg Jörgen Thor Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 1(5) Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2013-12-10 Remisslämnare Carl Älfvåg Organisation Handisam Kontaktperson Birgitta Mekibes E-postadress

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar Förslag till föreskrifter om statsbidrag till allmänna samlingslokaler

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar Förslag till föreskrifter om statsbidrag till allmänna samlingslokaler HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2017-03-14 Dnr.nr: 446/2017 Vår referens Mia Ahlgren Mottagare: remissvar@boverket.se Remissvar Förslag till föreskrifter om statsbidrag till allmänna samlingslokaler är

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ...

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ... Brandskydd....1 Begrepp Allmänna förutsättningar Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, Euroklasser samt gipsskivors brandskyddande egenskaper. I övrigt se respektive

Läs mer

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund

13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01 13.07.01. Innehåll i SBA. Bohus Räddningstjänstförbund Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 A Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Malin T. Vester WSP Brand & Risk / kassör BIV Agenda: Allmänna råd om ändring av byggnad, BÄR (1996:4 och ändrad genom 2006:1) Allmän

Läs mer

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se

Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Verifiering av utrymning Analys eller förenklad? Norge 2009 Tomas Rantatalo www.fsd.se Kontorshus med kantine för 100 personer Tre etager 75-100 kontorsplatser / etage Konferensrum för 75 personer i 1

Läs mer

Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning

Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning PM 2012:109 RIII (Dnr 307-1122/2012) Boverkets allmänna råd (2012:xx) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS 1, inklusive konsekvensbeskrivning Remiss från Boverket Borgarrådsberedningen

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Boverkets remissvarssammansta llning till BBR 19, avsnitt 5 - Brandskydd

Boverkets remissvarssammansta llning till BBR 19, avsnitt 5 - Brandskydd Remissvarssammanställning - Sammanfattning Boverkets remissvarssammansta llning till BBR 19, avsnitt 5 - Brandskydd Följande dokument innehåller de remissvar som inkom efter remissen av de nya brandskyddsreglerna.

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20)

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20) Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden med anledning av ny utgåva av BBR (20) Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5.332 finns för Vk 4 (hotell).

Läs mer

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet

Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Lämplig brandskyddsnivå för hotell eller liknande verksamhet Bakgrund På Orust finns ett flertal hotell/pensionat/vandrarhem och privata uthyrare med mer än 5 rum eller fler än 9 bäddar för korttidsuthyrning.

Läs mer

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017

Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svarsfil till remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 11 maj 2018 Remisslämnare Rickard Frithiof

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori återfinns de objekt som är byggnadsteknisk komplicerade och där verksamheten medför högre krav på skydd och säkerhet avseende brand. Utöver den

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Remiss av ändringsreglerna, dnr: 1101-751/2009

Remiss av ändringsreglerna, dnr: 1101-751/2009 Remiss av ändringsreglerna, dnr: 1101-751/2009 Svar mailas till registraturen@boverket.se Datum 2011-01-31 Remisslämnare Organisation Kontaktperson E-postadress Adress Telefon Swedisol Conny Pettersson

Läs mer

Syfteshandboken - Bakgrund

Syfteshandboken - Bakgrund Syfteshandboken - Bakgrund Funktion enligt föreskrift Acceptabel nivå enligt allmänt råd Alternativa utformningar enligt analytisk dimensionering Syfte med föreskrift och allmänt råd Skapa inriktning för

Läs mer

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid?

Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Hur säkerställer man funktionen hos ett brandlarm över tid? Lars Hellman Räddningstjänsten 1990 Brandskyddskonsult 2007 Brand- och utrymningslarm SBF regelgrupp brandlarm 2012 2015 SBF 110:8 SBF 502:1

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB BBR Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter Nybyggnad, om-och tillbyggnad, mark-eller rivningsarbeten, med avseende på Baseras på Byggproduktdirektivet (CPD)och från och med 1 juli

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten, Fastighet

LANDSTINGET SÖRMLAND FM-enheten, Fastighet 1(12) LANDSTINGET SÖRMLAND, Fastighet Brandskydd - Sprinkler 2(12) Innehållsförteckning 1 Förord...3 2 Nomenklatur / Begrepp...4 3 Dimensionering av brandskydd...4 4 Vårdanläggningar - Sjukhus...4 4.1

Läs mer

Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning

Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning 1(2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENGY VERKET' YTTRANDE 2016-08-17 Ärendenr: NV-04555-16 Boverket remiss@boverket.se Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna

Läs mer

Herrhagen 1:1, Karlstad BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09. Nybyggnad av båtskjul. www.brandskyddslaget.se

Herrhagen 1:1, Karlstad BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09. Nybyggnad av båtskjul. www.brandskyddslaget.se Herrhagen 1:1, Karlstad Nybyggnad av båtskjul BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09 www.brandskyddslaget.se Stockholm Box 9196 102 73 Stockholm Tel: 08 588 188 00 Fax: 08 442 42 62 Karlstad Box 187 651 05

Läs mer

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-08 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Fredrik

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

FSBs informations- & utbildningsdagar

FSBs informations- & utbildningsdagar Anmälan för åtgärder som inte är bygglovpliktiga Caroline Bernelius Cronsioe brand- & civilingenjör Antal svar VÄS Remissen Svarsstatistik VÄS1 Avstyrker; 2 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

Introduktion 7 Redigeringsprincip 7 Vägledningstext 7 Översikt över innehållet i denna byggvägledning 8 Hänvisning till standard 9

Introduktion 7 Redigeringsprincip 7 Vägledningstext 7 Översikt över innehållet i denna byggvägledning 8 Hänvisning till standard 9 Innehåll Förord 5 Avsnitt i BBR Introduktion 7 Redigeringsprincip 7 Vägledningstext 7 Översikt över innehållet i denna byggvägledning 8 Hänvisning till standard 9 1 Bakgrund och allmänna krav 11 Bakgrund

Läs mer

VFA 5.4: Utrymningsbredd

VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: Utrymningsbredd VFA 5.4: UTRYMNINGSBREDD Syfte: Indata: Resultat: Att vid dimensionering av lokaler för över 150 pers. möjliggöra byte av en (1) utrymningsväg av bredden 1,2 meter mot två (2)

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Nya energikrav i BBR. Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle

Nya energikrav i BBR. Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Nya energikrav i BBR Peter Johansson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle BBR 19 (BFS 2011:26) 5. Brandskydd 9. Energihushållning Regler för ändring av byggnader 2012-06-18 Sida

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Dokumenttyp: Brandskyddsbeskrivning Uppdragsnamn: Hotell och del av Östermalms Saluhall, Riddaren 13 Ändring och nybyggnad Uppdragsnummer: 106950 Datum: 2015-11-12 Status: Underlag för bygghandling Uppdragsledare:

Läs mer