MAGASINET 1, HÄSSLEHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MAGASINET 1, HÄSSLEHOLM"

Transkript

1 RISKUTREDNING MAGASINET 1, HÄSSLEHOLM PRELIMINÄRHANDLING

2 Uppdrag , Dp Hässleholm Brinova Titel på rapport: Riskutredning Magasinet 1, Hässleholm Status: Preliminärhandling Datum: Medverkande Beställare: Brinova Hässleholm AB Konsult: Uppdragsansvarig: Handläggare: Kvalitetsgranskare: Tyréns AB Susanne Klint Max Gunnarsson, Susanne Stenlund Emma Bengtsson Revideringar Revideringsdatum Version: Initialer: ÅR-MÅN-DAG Namn, Företag Namn, Företag Tyréns AB Malmö Besök: Isbergs gata 15 Tel: Säte: Stockholm Org.Nr: O:\MAL\258868\Riskanalys Farligt Gods\Max\Riskutredning Magasinet 1_Hässleholm_ docx

3 Sammanfattning Tyréns har på uppdrag av Brinova Hässleholm AB genomfört en riskutredning avseende transport av farligt gods på väg med bakgrund av planläggning av nytt handelsområde på fastigheten Magasinet 1 längs Vankivavägen i Hässleholm. För att bedöma hur transporter av farligt gods på Vankivavägen påverkar det aktuella området utifrån risksynpunkt har riskmåttet individrisk beräknats. Den beräknade risken har jämförts med kriterier för värdering av risk. För att ta hänsyn till den risk som transport av farligt gods på Vankivavägen ger upphov till införs ett antal krav eller rekommendationer (riktlinjer) för bebyggelse inom det aktuella området, för att uppnå acceptabel risknivå. Dessa väljs utifrån resultatet av beräkningarna och information om vilka typer av farligt gods som transporteras. Utifrån beräkningarna av individrisken som transport av farligt gods på Vankivavägen ger upphov till har följande slutsatser dragits: 1. För bebyggelse på avstånd mer än 30 meter från vägen (gäller två byggnader i illustrationskartan): o Plantering av träd eller buskar längs Vankivavägen rekommenderas. Träd bör planteras i en ridå med två rader och varje träd ha en krondiameter på 5 meter och ridån bör vara två tradrader djup. Buskar bör vara 1-2 meter höga (SKL, 2012). 2. För den befintliga q-märkta byggnaden ska åtgärder införas som hindrar avåkning av fordon mot bebyggelse. Sådana åtgärder kan vara vall, dike, räcke eller liknande. Om den befintliga byggnaden skadas och måste återuppföras gäller samma krav som på ny bebyggelse (se nedan). 3. Byggnaden som föreslås på 20 meters avstånd från Vankivavägen bör flyttas så att ett bebyggelsefritt avstånd om 25 meter från vägen upprätthålls. Utöver det bebyggelsefria avståndet ska någon av följande kombination av åtgärder införas: o Vall längs med Vankivavägen (denna kan kombineras med eventuell vall vid den befintliga q-märkta byggnaden). Vallens höjd bör vara 1,5-2 meter. o Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. eller o Obrännbar (A2-s1,d0) och brandklassad (EI30) fasad inom 30 meter. Brandklassningen gäller även fönster. Detta gäller för fasader som vetter mot vägen. Byggnader som ligger i skydd av andra byggnader kan undantas. o Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. 4. Området mellan Vankivavägen och bebyggelse inom området ska inte uppmuntra till stadigvarande vistelse. Detta ska beaktas inom 25 meter från Vankivavägen (det bebyggelsefria avståndet) men är rekommenderat även mellan övrig bebyggelse och vägen. Entréer tillåts i riktning mot Vankivavägen, dock ska utrymning vara möjlig i annan riktning. Detta gäller inom 30 meter från Vankivavägen. 3(15)

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Mål och syfte Omfattning och avgränsning Tillgängligt underlag Metod Definitioner Riskvärdering Området Planerad verksamhet Transport av farligt gods Analys Individrisk med avseende transport av farligt gods Osäkerheter Riskreducerande åtgärder Slutsats Referenser Beräkningsbilaga Individriskberäkningar (15)

5 1 Inledning Brinova i Hässleholm AB önskar etablera ett handelsområde på fastigheten Magasinet 1 längs Vankivavägen i Hässleholm och med anledning av detta har olycksrisker på fastigheten till följd av transporter med farligt gods på Vankivavägen utretts. 1.1 Mål och syfte Målet med riskanalysen är att ta fram relevant underlag avseende nivån på olycksrisker inom området kopplade till transporterna av farligt gods på närliggande väg, Vankivavägen. Syftet med riskanalysen är att avgöra erforderlig riskhänsyn (avseende akuta olycksrisker orsakade av transport av farligt gods på Vankivavägen). Detta innefattar både att avgöra områdets lämplighet för önskad bebyggelse samt eventuella behov av riskreducerande åtgärder på området för att kunna tillåta önskad bebyggelse. 1.2 Omfattning och avgränsning Riskanalysen avser olycksrisker som hänger samman med den nära lokaliseringen intill Vankivavägen och transporterna av farligt gods som sker där. Riskanalysen besvarar följande centrala frågeställningar: Hur påverkas området av vägen och transporterna av farligt gods som sker där? Vilka åtgärder krävs eller vilka begränsningar finns för att möjliggöra etablering av handel enligt föreslagen placering? Studien beaktar kvantitativt riskerna med farligt gods på väg genom att individrisken till följd av transporterna beräknas. Studien omfattar inte luftföroreningar, buller, vibrationer, elektromagnetisk strålning, markföroreningar etc. 1.3 Tillgängligt underlag Illustrationsplan T4-området, Förslag på plankarta, Utkast till Dp Magasinet 1 och Intendenten 3 samråd , Hässleholms kommun och Tyréns AB. 1.4 Metod För att undersöka hur akuta olycksrisker kopplade till transporter av farligt gods på Vankivavägen kan påverka det aktuella området har arbetsgången nedan använts. Information om trafikeringen av farligt gods på Vankivavägen och annan relevant information samlas in. Riskbedömning av transport av farligt gods på Vankivavägen genom beräkning av individrisk. Bedömning av osäkerheter kopplade till riskerna för att utreda resultatens giltighet. Riskvärdering utifrån beräkningar och förutsättningar rörande de identifierade riskerna och omgivningen. Riskvärderingen genomförs med utgångspunkt i etablerade kriterier som presenteras i rapporten. Eventuella nödvändiga åtgärder för att risken ska vara acceptabel anges, men detaljprojekteras inte. 5(15)

6 1.5 Definitioner Risk Begreppet risk omfattar sannolikheten för att en händelse ska ske och konsekvenserna av denna händelse. Ur ett tekniskt perspektiv är detta okomplicerade synsätt tillräckligt men anhängare av den socialkonstruktivistiska disciplinen menar att risk också bör inbegripa faktorer som exempelvis hur oönskad en händelse är eller graden av kontroll. Risk kan definieras, beräknas och presenteras på flera olika sätt. 1.6 Riskvärdering Värdering av risker har sin grund i hur man upplever riskerna. Som allmänna utgångspunkter för värdering av risk är följande fyra principer vägledande (Räddningsverket, 1997): Rimlighetsprincipen: Om det med rimliga tekniska och ekonomiska medel är möjligt att reducera eller eliminera en risk skall detta göras. Proportionalitetsprincipen: En verksamhets totala risknivå bör stå i proportion till den nytta, i form av exempelvis produkter och tjänster, verksamheten medför. Fördelningsprincipen: Riskerna bör, i relation till den nytta verksamheten medför, vara skäligt fördelade inom samhället. Principen om undvikande av katastrofer: Om risker realiseras bör detta hellre ske i form av händelser som kan hanteras av befintliga resurser än i form av katastrofer. Riskvärderingen gör ett ställningstagande kring huruvida riskerna kan anses vara tolerabla, tolerabla med restriktioner eller inte tolerabla. Denna princip beskrivs översiktligt i nedanstående figur. Figur 1: Princip för uppbyggnad av riskvärderingskriterier (Räddningsverket, 1997). Riskvärdering kan genomföras med både kvalitativ utgångspunkt och kvantitativ utgångspunkt. Även om principen för riskvärdering ovan är kvalitativ till sin utformning, är det möjligt att överföra grundtanken till även kvantitativa riskvärderingar. Som riskvärderingskriterier kan två olika värderingsmått, dels individrisk och dels samhällsrisk, användas. Individrisk är ett mått på risken för en person som befinner sig utomhus dygnet runt på en specifik plats, till exempel på ett visst avstånd från en transportled. I definitionen av individrisk ligger också att en person som utsätts för en risk inte förväntas förflytta sig när/om denne uppmärksammar en fara. Samhällsrisk beräknas eller behandlas inte i denna utredning. 6(15)

7 Följande riskvärderingsprinciper har föreslagits gälla för såväl transporter av farligt gods som för samhällsplaneringen i övrigt i rapporten Värdering av risk (Räddningsverket, 1997): Individrisk Individrisknivåer på 10-5 per år som övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras Individrisknivåer på 10-7 per år som övre gräns för område där risker kan anses som små Området däremellan kallas ALARP-området, från engelskans as low as resonable practicable, där rimliga riskreducerande åtgärder ska vidtas Länsstyrelsen i Skåne län har tagit fram en vägledning avseende värdering av risker längs transportleder för farligt gods (RIKTSAM, 2007). RIKTSAM anger att sällanköpshandel normalt kan accepteras utan vidare utredning på ett avstånd av 30 meter från transportleden och övrig handel kan accepteras utan vidare utredning på ett avstånd av 70 meter från transportleder. På närmare avstånd krävs en utredning enligt RIKTSAM, vilket innebär att specifika riskmått ska tas fram samt att dessa ska understiga angivna kriterium. Handel kan tillåtas på kortare avstånd än 30 meter om individrisken understiger 10-6 per år, förutsatt att åtgärder eller förhållandena på platsen kan reducera eller eliminera tillskott av oönskade händelser.förutsättningar I detta kapitel presenteras förutsättningar gällande det aktuella området, den planerade bebyggelsen och transporter av farligt gods som passerar det aktuella området. 1.7 Området Det aktuella området ligger i de norra delarna av Hässleholms tätort. På de aktuella fastigheterna finns idag ett fåtal byggnader varav en är q-märkt. Denna får inte förändras och kommer därför att vara kvar inom området även enligt förslagen framtida utformning. Byggnaden används idag för handel. Mellan Vankivavägen och det planerade området löper ett dike längs vägen. Området sluttar något från vägen mot de planerade byggnaderna. I övrigt är området mellan vägen och området öppet med vegetation längs vägen. 1.8 Planerad verksamhet Inom det aktuella området planeras handel i fyra byggnader varav en befintlig. I anslutning till byggnaderna planeras markparkering. I figur 2 finns en föreslagen illustrationsskiss för det aktuella området. Riskutredningen utgår från detta förslag. I skissen förelås ett hus på cirka 20 meters avstånd från Vankivavägen (benämns byggnad 1 i figuren och hädanefteri rapporten), ett hus på cirka 50 meters avstånd från Vankivavägen (benämns byggnad 4 i figuren och hädanefter i rapporten), ett hus på cirka 40 meters avstånd från Vankivavägen benämns byggnad 3 i figuren och hädanefter i rapporten). Den befintliga byggnaden (benämns byggnad 2 i figuren och hädanefter i rapporten) ligger på cirka 20 meters avstånd från Vankivavägen. 7(15)

8 Figur 2: Illustrationskarta över det aktuella området. Vankivavägen är markerad med ett rött streck i nord-sydlig riktning. Byggnaderna har numrerats 1-4. Byggnad 2 är befintlig och q-märkt. 1.9 Transport av farligt gods På Vankivavägen som passerar det aktuella området transporteras farligt gods. För att genomföra avsedda beräkningar behövs information om vilken typ av farligt gods som transporteras förbi planområdet; och fördelningen mellan de olika typerna. Fördelningen för Vankivavägen utläses ur [MSB, 2006] och presenteras i tabell 1. Flödet av trafik och antalet transporter med farligt gods er år presenteras i beräkningsbilagan. 8(15)

9 Tabell 1: Fördelning av farligt gods på Vankivavägen. Klass Ämne Transporterad Andel (%) mängd (ton) i september Explosiva 0,09 0 ämnen och föremål 2.1 Brandfarlig gas 1013, Icke brandfarlig, 0 0 icke giftig gas 2.3 Giftig gas Brandfarliga 242,87 19 vätskor 4.1 Brandfarligt fast 9,1 1 ämne 4.2 Självantändande 0 0 ämne 4.3 Ämne som 0 0 utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten 5.1 Oxiderande 0,26 0 ämne 5.2 Organisk 0 0 peroxid (flytande eller fast) 6.1 Giftig substans 5,21 0,4 6.2 Smittfarligt 2,07 0,2 ämne 8 Frätande ämnen 4,47 0,3 9 Övriga farliga 10,24 0,8 ämnen Summa 100,0 2 Analys 2.1 Individrisk med avseende transport av farligt gods Med hjälp av indata, beräkningsgång etc redovisad i beräkningsbilagan har individrisken till följd av transporter med farligt gods på Vankivavägen beräknats. I figur 3 presenteras individrisken som funktion av avståndet från Vankivavägen. 9(15)

10 1,00E-04 Individrisk 1,00E-05 1,00E-06 1,00E-07 1,00E-08 Vankivavägen Nedre ALARP Övre ALARP 1,00E-09 1,00E Avstånd Figur 3: Individrisken som funktion av avståndet från Vankivavägen. ALARP-områdets övre och undre gränser är också markerade i diagrammet. Beräkningarna visar att individrisken ligger i ALARP-området för hela det aktuella området.. Eftersom andelen av klass 2.1 (brandfarliga gaser) och klass 3 (brandfarliga vätskor) är de dominerande är det främst konsekvenser med dessa ämnen som ska beaktas. För närmare beskrivning av konsekvenser som de olika farligt gods-klasserna kan ge upphov till, se beräkningsbilaga. 2.2 Osäkerheter Det finns osäkerheter i indata, modell och antaganden. Den största osäkerhetsfaktorn gäller indata, och utgörs av det faktiska antalet transporter med farligt gods och fördelningen av de olika farligt godsklasserna. Osäkerheterna kan påverka den beräknade risknivån både uppåt och nedåt. Det finns flertalet skäl som talar för att beräkningen av risken är att betrakta som konservativ och valda indata innebär en förskjutning mot högre risk. 2.3 Riskreducerande åtgärder I detta avsnitt utreds behovet av riskreducerande åtgärder. Åtgärderna bestäms utifrån den beräknade individrisken, kännedom om fördelningen av de olika farligt godsklasserna och konsekvenserna av de olika ämnena. I den fördelning som använts utgör klass 2.1 (brandfarliga gaser) cirka 80 % och brandfarliga vätskor (klass 3) cirka 20 %. Detta innebär att det är konsekvenser med ämnen ur dessa farligt gods-klasser som framföralltska begränsas. Men eftersom fördelningen av olika farligt gods klasser kan komma att förändras med tiden tas även konsekvenser till följd av olyckor med transporter av andra farligt gods-klasser i beaktande. Åtgärder delas in i sådana åtgärder som ska införas för att risknivåerna ska vara acceptabla och sådana åtgärder som rekommenderas för att ge ytterligare skydd. För att möjliggöra olika lösningar med hjälp av riskreducerande åtgärder kommer olika alternativ på åtgärder eller kombinationer av åtgärder att föreslås. Det är viktigt att åtgärderna används i de kombinationer som föreskrivs. Området mellan Vankivavägen och byggnaden inom området ska inte uppmuntra till stadigvarande vistelse. Detta begränsar folkmängden som uppehåller sig nära vägen. Detta ska beaktas inom 30 meter från Vankivavägen men rekommenderas även mellan annan bebyggelse och vägen. 10(15)

11 Entréer tillåts i riktning mot Vankivavägen, dock ska utrymning vara möjlig i annan riktning. Detta innebär exempelvis att byggnaderna kan ha entréer i riktning mot Vankivavägen men det ska finnas kompletterande vägar ut som inte vetter mot vägen. Detta gäller inom 30 meter från Vankivavägen. För de byggnader som i förslaget planeras på 40 respektive 50 meter från Vankivavägen (byggnad 3 och 4) är individrisken på en nivå (10-6 per år) på vilken handel kan tillåtas, förutsatt att åtgärder eller förhållandena på platsen kan reducera eller eliminera tillskott av oönskade händelser. Mellan vägen och de två byggnaderna på 40 meters (byggnad 3) respektive 50 meters (byggnad 4) avstånd från Vankivavägen finns ett dike längs vägen som kan förhindra att brandfarliga vätskor rinner in mot området. För att skydda mot gasspridning mot byggnaderna rekommenderas att träd eller buskar planteras längs vägen. Detta kan skapa turbulens som gör att utspädningen av gasen blir större vilket kan ge lägre koncentrationer av gasen inom det aktuella området. Det bör dock beaktas att träden kan tappa blad på vinterhalvåret vilket minskar den önskade effekten. Träd bör planteras i en ridå med två rader och varje träd ha en krondiameter på 5 meter och ridån bör vara två trädrader djup. Buskar bör vara 1-2 meter höga (SKL, 2012). Den befintliga byggnaden (byggnad 2) som ligger på cirka 20 meters avstånd från Vankivavägen används redan idag för handel. Eftersom den är q-märkt får byggnaden inte rivas och dess yttre får inte förvanskas. Detta innebär att riskreducerande åtgärder inte går att implementera på byggnadens fasad. Individrisken 20 meter från Vankivavägen överstiger 10-6 per år vilket är för högt för att tillåta handel. Med tanke på att byggnaden är befintlig och verksamhet inte förändras (handel) i det aktuella förslaget bedöms risknivån inte öka jämfört med dagens läge. För att minska risken för den befintliga byggnaden rekommenderas åtgärder som begränsar avåkningssträckan för fordon. Sådana åtgärder kan vara vägräcke, dike eller vall längs vägen. I händelse av att den befintliga byggnaden skadas så allvarligt att den måste rivas (vid t.ex. brand) gäller samma krav på återuppförandet av byggnaden som de som föreskrivs för nybyggnad i denna rapport. Individrisken vid byggnad 1 som enligt förslaget på plankartan ska ligga i områdets norra del, cirka 20 meter från Vankivavägen är så hög att handel inte kan tillåtas (individrisken överstiger 10-6 per år). Dessutom rekommenderas ett bebyggelsefritt avstånd på meter längs transportvägar med farligt gods [RIKTSAM, 2007]. Det bebyggelsefria avståndet utgår inte från risken utan baseras på andra aspekter som utbyggnadsmöjligheter för vägen och räddningstjänstens insatsmöjligheter. Baserat på detta rekommenderas ett bebyggelsefritt avstånd på 25 meter samt riskreducerande åtgärder. De riskreducerande åtgärderna presenteras i två kombinationer i syfte att tillåta flexibilitet gällande andra intressen. De åtgärder som ska införas är antingen: Vall längs med Vankivavägen (denna kan kombineras med eventuell vall vid den befintliga q-märkta byggnaden). Vallens höjd bör vara minst 1,5-2 meter. Den ska utformas för att begränsa avåkningsträckan för fordon in på området. Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. eller Obrännbar (A2-s1,d0) och brandklassad (EI30) fasad inom 30 meter. Brandklassningen gäller även fönster. Detta gäller för fasader som vetter mot vägen. Byggnader som ligger i skydd av andra byggnader kan undantas. Åtgärden gäller till 30 meter eftersom individrisken utanför 30 meter från vägen understiger 10-6 per år, vilket är gränsen då handel tillåts. Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. Det finns även andra åtgärder och lösningar som ger likvärdigt skydd. Av denna anledning bör åtgärdernas genomförbarhet granskas gentemot önskvärd bebyggelse, i ett tidigt skede. 11(15)

12 3 Slutsats I denna riskutredning har individrisken beräknats för att risken med transport av farligt gods på Vankivavägen ska kunna värderas. Individriskberäkningarna visar att det förslag som presenteras i illustrationskartan kräver följande justeringar och åtgärder för att risknivåerna ska anses beaktade: 1. För bebyggelse på avstånd mer än 30 meter från vägen (gäller två byggnader i illustrationskartan): o Plantering av träd eller buskar längs Vankivavägen rekommenderas. Träd bör planteras i en ridå med två rader och varje träd ha en krondiameter på 5 meter och ridån bör vara två tradrader djup. Buskar bör vara 1-2 meter höga (SKL, 2012). 2. För den befintliga q-märkta byggnaden ska åtgärder införas som hindrar avåkning av fordon mot bebyggelse. Sådana åtgärder kan vara vall, dike, räcke eller liknande. Om den befintliga byggnaden skadas och måste återuppföras gäller samma krav som på ny bebyggelse (se nedan). 3. Byggnaden som föreslås på 20 meters avstånd från Vankivavägen bör flyttas så att ett bebyggelsefritt avstånd om 25 meter från vägen upprätthålls. Utöver det bebyggelsefria avståndet ska någon av följande kombination av åtgärder införas: o Vall längs med Vankivavägen (denna kan kombineras med eventuell vall vid den befintliga q-märkta byggnaden). Vallens höjd bör vara 1,5-2 meter. o Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. eller o Obrännbar (A2-s1,d0) och brandklassad (EI30) fasad inom 30 meter. Brandklassningen gäller även fönster. Detta gäller för fasader som vetter mot vägen. Byggnader som ligger i skydd av andra byggnader kan undantas. o Ventilationsintag bör ej placeras i riktning mot vägen. 4. Området mellan Vankivavägen och bebyggelse inom området ska inte uppmuntra till stadigvarande vistelse. Detta ska beaktas inom 30 meter från Vankivavägen men är rekommenderat även mellan övrig bebyggelse och vägen. 5. Entréer tillåts i riktning mot Vankivavägen, dock ska utrymning vara möjlig i annan riktning. Detta gäller inom 30 meter från Vankivavägen. 12(15)

13 Referenser Davidsson, m.fl., Värdering av risk, Räddningsverket, 1997 RIKTSAM, Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen Bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods. Rapport 2007:06, Länsstyrelsen i Skåne Län, Samhällsbyggnadsenheten, Kartläggning av farligt godstransporter september 2006, MSB, 2006 Transporter av farligt gods Handbok för kommunernas planering, Sveriges kommuner och landsting (SKL), (15)

14 4 Beräkningsbilaga I denna bilaga presenteras underlag till och resultat av de individriskberäkningar som gjorts. Beräkningsgången följer den som används i RIKTSAM. 4.1 Individriskberäkningar Sannolikhet för olycka Sannolikheten för en farligt gods-olycka, definierad som en olycka med ett fordon lastat med farligt gods där det farliga godset läcker ut, beräknas enligt VTI-modellen, redovisad i Räddningsverket (1996). Sannolikheten för olycka är relaterad till vägens utformning och hastighet samt antalet transporter med farligt gods som passerar vägavsnittet per dag. Antalet förväntade olyckor med fordon skyltade med farligt gods N, beräknas enligt nedanstående uttryck. där I O X Y = Index för farligtgodsolycka = Olyckor (antal/år på vägdelen) = (( )+(1 ) (2 )) = Andel transporter skyltade med farligt gods = Andel singelolyckor Olyckskvot, andel singelolyckor samt index för farligt gods-olycka kommer från Räddningsverket (1996). Värden kommer från väg/gata med hastighetsbegränsningen 50 km/h.förväntat antal farligt gods olyckor beräknas för en (fiktiv) väg med likhet med Vankivavägen med antaganden och indata i tabell 2. Tabell 2:Indata till beräkning av individrisk. Vankivavägen Vägsträcka 400 m ÅDT (år 2030) 8862 fordon/dygn Antal farligt gods-transporter per år 1254 st Olyckskvot (antal olyckor per år) 0,65 Andel singelolyckor 0,25 Index för farligt gods-olycka 0,11 Förväntade antalet farligt gods-olyckor 5,71*10-4 per år (olyckor som leder till utsläpp av farligt gods) Konsekvens av olycka på väg Farligt gods utgörs av flera olika ämnen vars fysikaliska och kemiska egenskaper varierar. De huvudsakliga riskkällorna vid transport av farligt gods utgörs av dem som kan leda till en eller flera av följande tre konsekvenser; brand, explosion och utsläpp av giftiga eller frätande kemikalier. Principiellt kan en indelning ske i massexplosiva ämnen, giftiga kondenserade gaser, brandfarliga kondenserade gaser, giftiga vätskor, brandfarliga vätskor och frätande vätskor. Massexplosiva ämnen kan detonera vid olyckor. Skadeverkan är en blandning av strålnings- 14(15)

15 och tryckskador. Tryckkondenserade gaser är lagrade under tryck i vätskeform. Vid utströmning kommer en del av vätskan att förångas och övergå i gasform. Utströmningen ger upphov till ett gasmoln som driver i väg med vinden. Vätskor som strömmar ut breder ut sig på marken och bildar vätskepölar. Beroende av vätskans flyktighet kommer avdunstningen att gå olika fort. Brand och explosion kan uppstå sekundärt efter ett utsläpp av brandfarlig gas eller vätska. Om direkt antändning sker vid utsläppskällan uppstår en jetflamma. Antänds en vätskepöl uppstår en poolbrand. Vid utströmning av brandfarlig gas används ofta termerna UVCE (Unconfined Vapour Cloud Explosion) och BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion). UVCE inträffar om ett gasmoln antänds på ett längre avstånd från utsläppskällan och BLEVE är ett resultat av att en pga värmepåverkan kokande vätska (tryckkondenserad gas) släpps ut momentant från en bristande tank och exploderar med stor kraft. Ovanstående konsekvenser kan härledas till farligt gods i ADR-klass 1, 2, 3, 6 och 8. Brandfarliga fasta ämnen i ADR-klass 4, oxiderande ämnen och organiska peroxider i ADRklass 5, radioaktiva ämnen i ADR klass 7 och övriga ämnens i klass 9 utgör normalt ingen fara för omgivningen då konsekvenserna koncentreras till fordonets närhet. Representativa scenarier för olika typer av gods och dimensionerande avstånd för skadehändelser redovisas i figur 4. Det dimensionerande avståndet har valts som ett representativt scenario för varje skadehändelse, definierat som 80%-percentilen i beräkningar över variationen i utfall på grund av olika vindhastigheter, hålstorlekar etc (beräkningar genomförda i RIKTSAM med iterationer); dvs ett avstånd som innehålls i 80 % av fallen. Utifrån frekvensen av olyckor där farligt gods är inblandat och kännedom om fördelningen av farligt gods kan individrisken beräknas. Figur 4: Konsekvensavstånd som kumulativ fördelning för de olika konsekvenserna som beaktas i beräkningarna av individrisken. 15(15)

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE

RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE RAPPORT RISKUTREDNING DP DEL AV VELLINGE 68:14 M FL, VELLINGE GRANSKNINGSKOPIA 2019-04-25 UPPDRAG 281903, Vellinge dp Agneshill och koppling väg 100 Titel på rapport: Riskutredning DP del av Vellinge 68:14

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS PÅ VÄG, KV VIPAN 2, SIMRISHAMN

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS PÅ VÄG, KV VIPAN 2, SIMRISHAMN Rapport RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS PÅ VÄG, KV VIPAN 2, SIMRISHAMN RAPPORT 2018-10-21 UPPDRAG 288249, Riskutredning farligt gods, Simrishamn Titel på rapport: Riskutredning farligt gods väg, Kv

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN RAPPORT RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN 2015-11-19 Uppdrag 259586, Riskbedömning olycksrisk, kv Garvaren, Simrishamn Titel på rapport: Riskutredning verksamheter inom kv. Garvaren,

Läs mer

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN RAPPORT 2019-01-10 UPPDRAG 286665, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Riskutredning farligt

Läs mer

RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD

RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD RAPPORT RISKUTREDNING REVISORN 8, KRISTIANSTAD GRANSKNINGSKOPIA 2019-04-25 UPPDRAG 287590, Revisorn 8 Titel på rapport: Riskutredning Revisorn 8, Kristianstad Status: Datum: 2019-04-25 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG

RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG RAPPORT RISKUTREDNING FARLIGT GODS HÖRBY 1:57 OCH 1:68, SÖLVESBORG GRANSKNINGSKOPIA 2019-02-20 UPPDRAG 289397, Detaljplan för Hörby 1:57 och 1:68 Titel på rapport: Riskutredning farligt gods Hörby 1:57

Läs mer

RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL

RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL RAPPORT RISKUTREDNING BETONGBLANDAREN 14 OCH FULLBLODET 9, MARIEHÄLL 2015-11-06 Uppdrag 265941, Riskhänsyn, Betongblandaren, Mariehäll Titel på rapport: Riskutredning Betongblandaren 14 och Fullblodet

Läs mer

Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport,

Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport, 1(24) Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport, 2012-05-21, Reviderad 2012-05-24 Uppdragsnummer: 242615 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare

Läs mer

Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport

Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport 1(22) Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport 2014-06-18 Uppdragsnummer: 255413 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Emma Bengtsson 2(22)

Läs mer

RISKHÄNSYN I PLANERING

RISKHÄNSYN I PLANERING HAMMARSHUS, KRISTIANSTADS KOMMUN RISKHÄNSYN I PLANERING Detaljplan för Hammar 9:151, del av, m fl, inom Hammarområdet i Kristianstad RAPPORT Uppdragsgivare: Kristianstads Kommun Kontaktperson: Marie Nilsson

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Mål och Syfte... 4 1.2 Omfattning och Avgränsning... 4 1.3 Metod... 4 1.4 Underlag... 4 1.5 Principer för riskvärdering...

Läs mer

RISKANALYS SOLHÖJDEN SUNDSVALL

RISKANALYS SOLHÖJDEN SUNDSVALL RAPPORT RISKANALYS SOLHÖJDEN SUNDSVALL SLUTGILTIG HANDLING 2012-12-20 Uppdrag: 243720, Riskanalys Solhöjden Titel på rapport: Riskanalys Solhöjden Sundsvall Status: Slutgiltig handling Datum: 2012-12-20

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN KV HAKEN OCH HÖRNET SOLLENTUNA KOMMUN 2013-03-20 Uppdrag: 242366, Titel på rapport: Riskhänsyn i detaljplan. Kv Haken och Hörnet, Helenelund Status: Slutgiltig handling

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS FINJA SKOLA

RISKUTREDNING FARLIGT GODS FINJA SKOLA RAPPORT RISKUTREDNING FARLIGT GODS FINJA SKOLA 2018-05-28 UPPDRAG 286641, Riskhänsyn, DP, Del av Finja 7:21 och 6:13, Hässleholm Titel på rapport: Riskutredning farligt gods Finja Status: Slutrapport (Version

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Uppdrag 267292, Riskanalys farligt gods på järnväg för detaljplan med P-hus, Umeå Titel på rapport: Riskutredning Parkeringshus Umeå C Status: Datum:

Läs mer

RISKANALYS- BJÖRKLIDEN

RISKANALYS- BJÖRKLIDEN RISKANALYS- BJÖRKLIDEN RAPPORT-VERSION B 2012-11-15 Uppdrag: 245404, Riskanalys transport farligt gods, Riksgränsen Titel på rapport: Status: Riskanalys- Björkliden 1:22 m.fl, Jukkasjärvi Kronoöverloppsmark

Läs mer

RISKUTREDNING MELLINGEHOLM 6:1

RISKUTREDNING MELLINGEHOLM 6:1 RAPPORT RISKUTREDNING MELLINGEHOLM 6:1 2015-02-05 Uppdrag: 259513, Riskutredning avseende farligt gods och flygplats Titel på rapport: Riskutredning Mellingeholm 6:1 Status: Slutrapport Datum: 2015-02-05

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

RISKHÄNSYN I PLANERING

RISKHÄNSYN I PLANERING RISKHÄNSYN I PLANERING Detaljplan för Tvärbanan, Ängelholms kommun Farligt gods samt flyg RAPPORT Uppdragsgivare: Ängelholms kommun Kontaktperson: Maria Brink Uppdragsnummer: 240353 Datum: 2012-03-07 Tyréns

Läs mer

Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18

Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18 Kv. Sjukhuset 9 & 10, Mörbylund RISKHÄNSYN AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E18 GRANSKNINGSHANDLING 2014-03-28 Uppdrag: 245430, Mörbylund Riskbedömning DP Titel på rapport: Riskhänsyn avseende transport

Läs mer

Riskutredning farligt gods ÅKAREN 2 NYKÖPING SLUTRAPPORT

Riskutredning farligt gods ÅKAREN 2 NYKÖPING SLUTRAPPORT Riskutredning farligt gods ÅKAREN 2 NYKÖPING SLUTRAPPORT 2018-05-31 UPPDRAG 286669, Riskutredning farligt gods Åkaren 2, Nyköping Titel på rapport: Riskutredning farligt gods Åkaren 2, Nyköping Status:

Läs mer

RISKUTREDNING KV. HERKULES, TRELLEBORG

RISKUTREDNING KV. HERKULES, TRELLEBORG RAPPORT RISKUTREDNING KV. HERKULES, TRELLEBORG SLUTRAPPORT 2016-10-06 UPPDRAG 271144, Riskutredning kv. Herkules, Trelleborg Titel på rapport: Riskutredning kv. Herkules, Trelleborg Status: Datum: 2016-10-06

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Riskanalys för planområde Ön, Umeå Rapport 2013-09-26. Uppdragsnummer: 249585 Uppdragsansvarig: Henrik Östlund. Kvalitetsgranskning.

Riskanalys för planområde Ön, Umeå Rapport 2013-09-26. Uppdragsnummer: 249585 Uppdragsansvarig: Henrik Östlund. Kvalitetsgranskning. Riskanalys för planområde Ön, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249585 Uppdragsansvarig: Henrik Östlund Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Henrik Östlund 2(25) Sammanfattning Tyréns

Läs mer

RISK- OCH BULLERUTREDNING ÖVERLIDA CAMPING, SVENLJUNGA

RISK- OCH BULLERUTREDNING ÖVERLIDA CAMPING, SVENLJUNGA RISK- OCH BULLERUTREDNING ÖVERLIDA CAMPING, SVENLJUNGA RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS SAMT BULLERANALYS 2013-04-08 Uppdrag: 246554 Titel på rapport: Status: Risk- och bullerutredning Överlida

Läs mer

1 Inledning MEMO. 1.1 Bakgrund och syfte. 1.2 Metod. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka

1 Inledning MEMO. 1.1 Bakgrund och syfte. 1.2 Metod. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka MEMO TITEL DATUM 27 juni 2019 TILL FRÅN PROJEKTNR. Kvalitativ riskutredning avseende transporter av farligt gods Hede 3:122, Kungsbacka Ann-Louise Hulter Viktor Sturegård A127006 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

GROVANALYS FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:342, 1:1018 M.FL.

GROVANALYS FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:342, 1:1018 M.FL. RAPPORT GROVANALYS FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:342, 1:1018 M.FL. RISKANALYS UPPDRAGSNUMMER: 280842 2018-01-26 UPPDRAG 280842, Riskanalys detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Grovanalys Farligt

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN

RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN RAPPORT RISKUTREDNING FÖR DEL AV KV. FÄRGAREN SLUTRAPPORT 2017-06-07 UPPDRAG 278217, Riskutredning farligt gods, del av kv. Färgaren, Eslöv Titel på rapport: Riskutredning för del av kv. Färgaren Status:

Läs mer

RISKHÄNSYN FARLIGT GODS

RISKHÄNSYN FARLIGT GODS HERRESTADS-TORP 1:41, 1:45 MFL, TORP UDDEVALLA, UDDEVALLA KOMMUN RISKHÄNSYN FARLIGT GODS FRHANDSKOPIA Uppdragsgivare: Max Hamburgerrestauranger AB Kontaktperson: Christian Mannerstråle Uppdragsnummer:

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström. Handläggare. Kvalitetsgranskning

Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(21) Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport 2014-10-27 Uppdragsnummer: 255413 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Susanne Stenlund 2(21) Innehållsförteckning

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

RAPPORT Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

RAPPORT Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ E4 OCH BÄRBYLEDEN FÖR PÅVERKAN PÅ KRETSLOPPSPARKEN BRILLINGE ÅVC RAPPORT 2016-12-16 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-000522, 2016-12-16

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-05-08 Erik Hedman Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Detta dokument utgör en enkel riskbedömning för Kronetorp

Läs mer

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1(5) Cecilia Sandström 010-452 28 80 Malmö, 2013-06-27 Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1.1 Bakgrund och förutsättningar Det finns önskemål att uppföra bostäder (flerbostadshus) i Glumslöv, Landskrona.

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

TIERP 4:140 RISK- OCH BULLERUTREDNING

TIERP 4:140 RISK- OCH BULLERUTREDNING TIERP 4:140 RISK- OCH BULLERUTREDNING RAPPORT 2014-05-05 Uppdrag: 253623 Titel på rapport: Del av Tierp, Risk- och bullerutredning Status: Rapport Datum: 2014-05-05 Medverkande Beställare: Konsult: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun

Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Riskutredning för detaljplan för del av Hamnen 2:2 mfl i Ystad, Ystads kommun Uppdragsnummer: 226394 Markerat planområde i Ystad hamn 16 maj 2011 Beställare: Ystads kommun Dick Bengtsson Konsult: Tyréns

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

Riskinventering för del av fastigheten Kirseberg 14:93 (kv Carl Florman), Malmö

Riskinventering för del av fastigheten Kirseberg 14:93 (kv Carl Florman), Malmö Riskinventering för del av fastigheten Kirseberg 14:93 (kv Carl Florman), Malmö Uppdragsgivare: Kontaktperson: Tyréns Uppdragsansvarig: Malmö Stad, Fastighetskontoret Christina Andréasson Cecilia Sandström

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN- SOLHAGAPARKEN

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN- SOLHAGAPARKEN RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN- SOLHAGAPARKEN 2015-03-09 Uppdrag: 259661, Riskhänsyn i detaljplan Titel på rapport: Riskhänsyn i detaljplan Solhagaparken Status: Datum: 2015-03-09 Medverkande Beställare:

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY UPPDRAGSNUMMER: 1270894000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY 2 SWECO ENVIRONMENT AB Uppdragsledare: Martin Bjarke Handläggare: Marika Karras Granskare: David Winberg Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra

Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Reviderad 2015-01-19 Diarienummer: Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Projektinformation Riskbedömning av planläggning

Läs mer

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Boliden Mineral AB Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Slutrapport 2018-06-26 Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Datum 2018-06-26 Uppdragsnummer 1320032585 Version Slutrapport Emelie

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

RISKHÄNSYN VID NYBYGGNATION, FINLAND 19, SÖLVESBORG

RISKHÄNSYN VID NYBYGGNATION, FINLAND 19, SÖLVESBORG Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN VID NYBYGGNATION, FINLAND 19, SÖLVESBORG RAPPORT 2018-09-19 UPPDRAG 288532, Riskhänsyn, Finland 19, Sölvesborg Titel på rapport: Riskutredning farligt gods, Riskhänsyn

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

GROVANALYS FARLIGT GODS HUSBY REKARNE 3:13

GROVANALYS FARLIGT GODS HUSBY REKARNE 3:13 RAPPORT GROVANALYS FARLIGT GODS HUSBY REKARNE 3:13 RISKANALYS 2017-12-15 UPPDRAG 282654, Riskanalys detaljplan Skogstorp Titel på rapport: Grovanalys Farligt Gods Husby - Rekarne 3:13 Datum: 2017-12-15

Läs mer

Riskhänsyn avseende transport av farligt gods på järnväg, område i Södra Ängelholm

Riskhänsyn avseende transport av farligt gods på järnväg, område i Södra Ängelholm Riskhänsyn avseende transport av farligt gods på järnväg, område i Södra Ängelholm Underlag till kommande planeringsarbete Rapport Uppdragsgivare: Kontaktperson: Tyréns AB Uppdragsansvarig: Ängelholms

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE 2012-08-13 Uppdrag: 241596, Riskanalys för Arninge handelsområde, Täby kommun Titel på rapport: Riskhänsyn Arninge handelsområde Status: Slutgiltig

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Ramböll AB Att: Erik Hedman ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som på grund av sina kemiska eller fysikaliska

Läs mer

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN RISKANALYS KV.TÖRNROSEN Risk- och bullerutredning i detaljplaneskedet UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Anders Höök Emmy Frohm Per-Håkan Sandström Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling 1 (12) Skate- och aktivitetspark Rättvik Rättviks kommun Riskanalys Plannummer XXXX Samrådshandling 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING.. OMRÅDEN... Vid Stationen.. Gamla tennisplanen.. På Helsingland...

Läs mer

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning,

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning, Handläggare Sohrab Nassiri Tel 010 505 32 42 Mobil 0722 42 88 97 E-post Sohrab.nassiri@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Emelie Johansson Box 225 443 25 Lerum Datum 2016-03-03 Projekt-ID 719727 Granskad

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

RISKUTREDNING DPL. BRÄCKE 3:1

RISKUTREDNING DPL. BRÄCKE 3:1 BRÄCKEGÅRDEN I ÅRE AB UPPDRAGSNUMMER 6300116000 RISKUTREDNING MED AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS OCH AVVÅKANDE FORDON PÅ E14 VID ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR BRÄCKE 3:1, ÅRE SWECO ENVIRONMENT AB KARI

Läs mer

Riskanalys avseende olyckor med farligt gods

Riskanalys avseende olyckor med farligt gods Riskanalys avseende olyckor med farligt gods Detaljplan för Röstånga 3:92, del av Röstånga 5:45, Billingevägen m. fl. i Röstånga samhälle, Svalövs kommun 2010-03-24 Sida 2 (22) Riskanalys avseende olyckor

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN HANDELSPLATS BRUNNA

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN HANDELSPLATS BRUNNA RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN HANDELSPLATS BRUNNA 2013-05-06 Uppdrag: 244238, Riskhänsyn DP Handelsplats Brunna Titel på rapport: Riskhänsyn i detaljplan Handelsplats Brunna Status: Slutrapport Datum:

Läs mer

Diarienummer: Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra

Diarienummer: Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Diarienummer: Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Sammanfattning Mora kommun planerar ett nytt bostadsområde i Noret

Läs mer

Tierps Kommun. Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292. Stockholm

Tierps Kommun. Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292. Stockholm Tierps Kommun Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292 Stockholm 2018-01-23 Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB

RAPPORT. Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER KÅRSTA-RICKEBY (8) Sweco En v iro n men t AB 2013-06-14 RAPPORT KÅRSTA-RICKEBY 2017-09-28 Riskutredning för detaljplan UPPDRAGSNUMMER 1157874000 Linda Hallberg Martin Bjarke Handläggare Kvalitetsgranskare 1 (8) Sweco En v iro n men t AB Sammanfattning

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

PM Riskreducerande åtgärder Gårda 18:23 Göteborg

PM Riskreducerande åtgärder Gårda 18:23 Göteborg Beställare: Vasakronan Box 112 64 404 26 Göteborg Beställarens representant: Håkan Nilsson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 104 07 18 Filnamn och

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

Riskutredning Arlandastad Norra Preliminär

Riskutredning Arlandastad Norra Preliminär Riskutredning Arlandastad Norra Stockholm 2013-05-20 Riskutredning för Arlanda Stad Norra Datum 2013-05-20 Uppdragsnummer 61381357106 Utgåva/Status Rapport Per Stein Handläggare Lennart Hammar Granskare

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer