EUROBAROMETER 74 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EUROBAROMETER 74 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN"

Transkript

1 Standard Eurobarometer Europeiska kommissionen EUROBAROMETER 74 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2010 Standard Eurobarometer 74 / Autumn 2010 TNS Opinion & Social NATIONELL RAPPORT SVERIGE Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska kommissionens representation i Sverige. Det här dokumentet representerar inte den Europeiska kommissionens åsikter. De tolkningar och åsikter som framförs är uteslutande författarens.

2 Svenskarna har en ljus syn på ekonomin Svenskarna har en ljusare syn på det egna landets ekonomi än något annat lands befolkning inom Europeiska unionen. I många länder dominerar svartsynen och mer än 90 % av invånarna uppfattar det egna landets ekonomi som dålig. Fig. 1 Hur bedömer du situationen för ekonomin i ditt land? 90% 80% 70% 60% 50% 40% Bra Dålig 30% 20% 10% 0% EU27 Sverige Sverige klarade finanskrisen bättre än vad någon prognosmakare trodde i slutet av Såväl arbetslösheten som budgetunderskottet blev betydligt mindre än vad experterna förväntade sig. Däremot är svenskarna (69 %) och européerna (64 %) i stort eniga om att situationen för den europeiska ekonomin är dyster. Drygt tre fjärdedelar (76 %) av svenskarna men bara drygt hälften av européerna (55 %) har en ljus syn på sin egen jobbsituation. Men arbetsmarknaden oroar alla. Lite mer än hälften av svenskarna (52 %) och fyra femtedelar av européerna (79 %) har en mörk uppfattning om arbetsmarknaden i det egna landet. Människors bedömning av ekonomin och arbetsmarknaden återspeglar väl hur allvarlig krisen blivit i EU:s medlemsländer. Men när väl återhämtningen börjar märkas lär optimismen återvända på många håll. *** Nästan hälften av svenskarna (46 %) väntar sig att livet blir bättre de kommande tolv månaderna. Bara 4 % tror att det blir sämre. Den andelen är något högre i Europa (15 %) men betydligt fler (26 %) tror att det blir bättre. Svenskarna har genomgående en mycket mer optimistisk syn på det kommande året än européerna. Det gäller allt från det egna hushållets ekonomi och arbetsmarknaden till den personliga jobbsituationen. Däremot är det något fler svenskar (31 %) än européer (27 %) som tror att den ekonomiska situationen i EU blir sämre.

3 Europeiska unionens medborgare rankar arbetslösheten som den viktigaste frågan för det egna landet. Nästan sex av tio (56 %) svenskar och knappt hälften (46 %) av européerna har den uppfattningen. För svenskarnas del kommer sjukvården som nummer två (34 %) men för EU:s medborgare i allmänhet är det ekonomin (36 %). Ekonomin viktigaste frågan för EU Fig.2 Vilka anser du är de två viktigaste frågorna som EU står inför just nu? EU27 Sverige Kriminalitet 8 % 5 % Ekonomin 46 % 57 % Inflation 12 % 4 % Skatter 4 % 1 % Arbetslöshet 27 % 25 % Terrorism 15 % 10 % EU:s inflytande i världen 6 % 8 % Medlemsstaternas offentliga finanser 21 % 22 % Immigration 14 % 10 % Sjukvården 3 % 4 % Utbildningssystemet 2 % 1 % Pensioner 4 % 1 % Miljön 6 % 20 % Energitillgången 4 % 4 % Klimatförändringar 5 % 21 % Annat 1 % 0 % Inget 0 % 0 % Vet ej 6 % 2 % Ekonomin är den viktigaste frågan som Europeiska unionen står inför anser sex av tio (57 %) svenskar och hälften (46 %) av européerna. På andra plats i rangordningen kommer arbetslösheten, och medlemsstaternas offentliga finanser placerar sig som nummer tre. Svenskarna skiljer sig, som vanligt, från européerna när det gäller hur miljö och klimatförändringar ska rankas. För svenskarnas del (20 % respektive 21 %) är de nästan lika viktiga som de offentliga finanserna. I européernas perspektiv har de betydligt lägre vikt (6 % respektive 5 %). Svenskarna tar sedan länge miljöfrågor på stort allvar, men för många av EU:s medborgare har den ekonomiska krisen i det egna landet nog gjort att miljö och klimatförändringar kan upplevas som lite mer avlägsna. Förtroende Svenskarna litar i stor utsträckning på radion (78 %) och televisionen (70 %) i jämförelse med européerna (57 % respektive 50 %). Samma mönster gäller domstolsväsendet. Tre av fyra svenskar (73 %) har förtroende för domstolarna, men knappt hälften av européerna (47 %). Medborgarnas förtroende för de rättsliga institutionerna är avgörande för såväl demokratin som människors livskvalitet. Ett lågt förtroende är en kraftig indikation på att rättsosäkerheten är oroande stor, och det är något som nästan alltid går hand i hand med korruption. Men att dra en allmän och abstrakt gräns låter sig inte göras. Varje land har sin

4 speciella institutionella historia och den bild människor skapat sig i det förflutna om institutionerna kan leva kvar långt efter att dessa förbättrats. *** Drygt sex av tio svenskar (63 %) men knappt tre av tio européer (28 %) litar på sin regering. När det gäller riksdagen är mönstret detsamma. Sju av tio svenskar (71 %) litar på riksdagen men bara tre av tio européer (31 %). Européerna i allmänhet har större förtroende för EU än för den egna regeringen och det egna parlamentet. Européerna och svenskarna klyvs i två ungefär lika stora grupper när det gäller deras förtroende för EU. Fig.3 Litar du eller litar du inte på Europeiska unionen? EU27 Sverige Litar på 43 % 47 % Litar inte på 45 % 46 % Vet ej 12 % 7 % Något fler svenskar (47 %) än européer (43 %) är benägna att lita på den Europeiska unionen. Svenskarna optimistiska om EU, för utvidgning men emot euron Optimism rymmer en tro om att saker ska bli bättre i framtiden, den gör människor och företag lite mer villiga att satsa och ta risker och gör antagligen livet lite roligare. Fig.7 Är du optimistisk eller pessimistisk om den Europeiska unionens framtid? 70% 60% 50% 40% 30% EU27 Sverige 20% 10% 0% Optimistisk Pessimistisk Vet ej Trots den djupa finansiella och ekonomiska krisen, som ju inte är övervunnen på alla håll, är sex av tio svenskar (64 %) och européer (59 %) optimistiska om Europeiska unionens framtid. Resultatet har heller inte förändrats sedan förra mätningen. Optimisterna är nästan dubbelt så många som pessimisterna. Det innebär att den ljusa tron på EU:s framtid är brett förankrad i både Sverige och Europa.

5 Inställningen till en gemensam försvars- och säkerhetspolitik för EU:s medlemsländer är positiv, för att inte säga entusiastisk. Tre av fyra européer (75 %) är för ett sådant samarbete och sex av tio svenskar (56 %). Bland svenskarna är fyra av tio (43 %) för en gemensam utrikespolitik. Det är inte alldeles enkelt att förstå var den andelen är mindre. Där är ju svårt att tänka sig en gemensam försvars- och säkerhetspolitik för EU utan att ha en gemensam utrikespolitik. Nästan sex av tio svenskar (56 %) vill se en fortsatt utvidgning av EU. Européerna i allmänhet är mer skeptiskt inställda. Drygt fyra av tio (43 %) är för att nya länder inkluderas i framtiden. Fig.6 a För vart och ett av följande länder eller territorier, skulle du vara för eller emot att de i framtiden är en del av EU? EU27 För Emot Vet ej Bosnien och Hercegovina 35 % 51 % 14 % Serbien 34 % 53 % 13 % Montenegro 36 % 48 % 16 % Kosovo 29 % 57 % 14 % F.d. jugoslaviska republiken Makedonien 35 % 50 % 15 % Kroatien 47 % 41 % 12 % Albanien 29 % 58 % 13 % Turkiet 30 % 59 % 11 % Ukraina 37 % 51 % 12 % Schweiz 75 % 16 % 9 % Norge 74 % 17 % 9 % Island 60 % 28 % 12 % Fig.6b Sverige För Emot Vet ej Bosnien och Hercegovina 68 % 26 % 6 % Serbien 64 % 30 % 13 % Montenegro 68 % 25 % 7 % Kosovo 63 % 30 % 7 % F.d. jugoslaviska republiken Makedonien 67 % 26 % 7 % Kroatien 73 % 22 % 5 % Albanien 57 % 36 % 7 % Turkiet 52 % 44 % 4 % Ukraina 56 % 38 % 6 % Schweiz 88 % 10 % 2 % Norge 89 % 9 % 2 % Island 84 % 14 % 2 % Jämfört med européerna är svenskarna anmärkningsvärt positivt inställda till en fortsatt utvidgning av Europeiska unionen. Turkiet är det land som väcker störst motstånd. Drygt fyra av tio svenskar (44 %) är emot Turkiets medlemskap, men en majoritet (52 %) är för. Bland européerna är sex av tio (59 %) emot och bara tre av tio för. I Tyskland är bara 15 för att Turkiet blir medlem i EU.

6 När svenskarna placerar in sig på en politisk höger-vänsterskala så har det inget samband med om man är för eller emot nya medlemmar. Bland européerna finns en tendens att de till höger är mot nya medlemmar i lite större utsträckning än de till vänster. Det är uppenbart att en fortsatt utvidgning kompliceras av den negativa inställningen till fortsatt utvidgning som kan ses i många medlemsländer. Synen på nya medlemmar har ett samband med ålder och utbildning i såväl Sverige som EU. Andelen som är för nya medlemmar sjunker med stigande ålder och ökar med stigande utbildning. Yngre, välutbildade storstadsbor är mer välvilligt inställda till en fortsatt utvidgning än nästan någon annan grupp. Fig.5 Är du för eller emot den europeiska ekonomiska och monetära unionen med en gemensam valuta (euron)? EU27 Sverige För 58 % 37 % Emot 35 % 61 % Vet ej 7 % 2 % Sex av tio svenskar (61 %) är emot den europeiska ekonomiska och monetära unionen med sin gemensamma valuta. Att andelen motståndare är så stor beror sannolikt på den ekonomiska krisen. Troligen tror rätt många att krisen i flera länder beror på euron och det monetära samarbetet. Sverige har klarat krisen mycket bra och vi är inte med i eurosamarbetet. Det senare har uppfattats som en orsak till det förra. Det är hur som helst argument som förts fram i medier och andra sammanhang. Att argumenten är tämligen grundlösa tycks inte påverka människors övertygelser i frågan. Det kan vara värt att jämföra svenskarnas hållning med medborgarnas i eurozonen. Där är nästan sju av tio (68 %) för det monetära samarbetet. De människor som har den mest påtagliga erfarenheten av euron är också de starkaste förespråkarna för samarbetet. Europa 2020 smart och hållbar tillväxt för alla EU har i sin nya strategi Europa 2020 formulerat hållbara tillväxtmål som ska uppnås Några av dessa är: 1) Tre av fyra män och kvinnor mellan 20 och 64 ska ha ett jobb. En fjärdedel av européerna (24 %) tycker att det här målet är för ambitiöst, sex av tio (59 %) att det är rätt och en liten minoritet (14 %) att det är för försiktigt. Bland svenskarna menar en tredjedel (34 %) att det är för försiktigt. Svenskarna är mer ambitiösa när det gäller det här målet än något annat folk i EU. 2) EU:s växthusgasutsläpp ska minska med minst 20 %. Svaren på den här frågan visar ett liknande mönster som den föregående. Drygt en tredjedel av svenskarna (36 %) tycker att målet är för försiktigt satt, men bara knappt två av tio européer (17 %). Men samtidigt tycker de flesta européer (53 %) och svenskar (44 %) är målet är ungefär rätt.

7 3) Andelen ungdomar som slutar skolan utan fullständiga kvalifikationer ska minska till 10 %. Fig.8 EU27 Sverige För ambitiöst 19 % 10 % Ungefär rätt 51 % 36 % För försiktigt 24 % 51 % Vet ej 6 % 3 % Hälften av svenskarna tycker att EU kunde ha satt ett mer ambitiöst mål, mot en fjärdedel av européerna. Nu är det förstås svårt att veta vad svenskarnas bedömningar grundar sig på. Det kostar ingenting att önska mer av det goda när man inte behöver ta ansvar för leveransen. Kanske underskattar svenskarna de hinder som måste övervinnas om målen ska nås eller överskattar de resurser som står till buds. 4) Antalet européer som lever under fattigdomsgränsen ska minskas med en fjärdedel. Mönstret upprepar sig. Andelen svenskar (43 %) som tycker att målet är för försiktigt är större än motsvarande andel i något annat EU-land. Drygt två av tio européer (23 %) anser att målet är för försiktigt. Svenskarnas större ambitioner, jämfört med européernas, när det gäller EU:s 2020-mål kan möjligen beror på att Sverige klarat den finansiella och ekonomiska krisen bättre än andra. Optimismen om framtiden är påfallande i det svenska samhället och det ger nog en grogrund för mer ambitiösa önskningar. Det i motsats till många andra européer som närgånget lever med följderna av krisen. *** Åsikterna om vad EU bör prioritera när det gäller innovation varierar. Mer än hälften av svenskarna (55 %) vill att EU fokuserar på nya utmaningar som klimatförändringar, energioch resurseffektivitet. Knappt fyra av tio (38 %) européer delar den uppfattningen. De svenskar som placerar sig till vänster på den politiska skalan (62 %) är mer benägna att stödja EU:s satsningar på nya utmaningar än de som placerar sig till höger (51 %). EU bör uppmuntra samarbete mellan forskare menar var femte svensk (21 %) och var fjärde europé (25 %). Och två av tio svenskar (21 %) och tre av tio européer (29 %) menar att EU bör ge större ekonomiskt stöd till forskningen. *** Frågan om vad EU bör prioritera när det gäller unga människor får rätt tydliga svar. Få tycker att det viktigaste är att uppmuntra studenter att studera i ett annat EU-land. Det anser bara en av tjugo svenskar (6 %) och en av tio européer (11 %). Fler menar att det är viktigt att höja den övergripande kvaliteten på alla utbildningsnivåer (svenskarna 34 % och européerna 36 %). Men ungdomsarbetslösheten har den allra största tyngden. Sex av tio svenskar (58 %) tycker att EU bör prioritera att få fler ungdomar i arbete, och varannan europé (50 %) delar den åsikten. ***

8 Svenskarnas uppfattning om EU:s energiprioriteringar skiljer sig en del från EUmedborgarnas i allmänhet. Fler svenskar (36 %) än européer (26 %) vill att EU ska bidra till att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. Däremot är få svenskar (12 %) jämfört med européer (31 %) intresserade av att ge ekonomiskt stöd till små företag så att de kan effektivisera sin energiförbrukning. Å andra sidan menar många svenskar (49 %) och rätt många européer (37 %) att det är bra om EU främjar förnybara energikällor. *** Arbete och kompetens har på många olika sätt stor betydelse för EU-medborgarnas liv. EU:s prioriteringar på området har därför konsekvenser för många människor på sikt. Var tredje svensk (33 %) och fyra av tio européer (37 %) anser att EU ska prioritera att hjälpa människor att anpassa sig till nya arbetsförhållanden och eventuella karriärbyten. Men färre svenskar (11 %) och européer (18 %) tycker att garantin för rätten att bo och arbeta i ett annat medlemsland bör prioriteras. En majoritet av svenskarna (54 %) och fyra av tio européer (41 %) vill att EU i första hand ska främja utbildning och skapa utbildningstillfällen för alla i arbetsför ålder. Fig.9 När du hör talas om EU:s prioriteringar anser du att EU är på väg åt rätt håll eller fel håll för att ta sig ur krisen och möta nya globala utmaningar? 70% 60% 50% 40% 30% EU27 Sverige 20% 10% 0% I rätt riktning I fel riktning Varken eller Vet ej Svenskarna har en ljus syn på Europeiska unionens förmåga att hantera krisen och möta nya utmaningar. Knappt sju av tio (65 %) har den uppfattningen. Bland européerna är det lite färre än varannan (46 %). Drygt en av tio svenskar (14 %) har åsikten att EU är på väg åt fel håll. Det är få. Resultaten i undersökningen tyder på att svenskarna, men även européerna om än inte lika utbrett, har förtroende för Europeiska unionens handlingsförmåga inför framtiden. Krisen och EU:s roll Tempot och djupet i den finansiella och ekonomiska krisens förlopp tycks rätt olika i olika delar av EU. I en del länder har regeringar tvingats till åtgärder som kommer att bromsa den ekonomiska tillväxten under lång tid framöver. Men alternativet att inte göra någonting har av de allra flesta bedömts som mycket värre. I andra länder, inte minst Sverige, verkar krisen (för

9 ögonblicket) närmast överstånden för många företag och för de offentliga finanserna, men inte arbetsmarknaden. Krisens konsekvenser för arbetsmarknaden är det som oroar människor allra mest. Men sex av tio svenskar (58 %) menar att kulmen för krisens inverkan på sysselsättningen har nåtts och fyra av tio européer (42 %) har samma uppfattning. I länder som Storbritannien (28 %), Portugal (20 %) eller Rumänien (29 %) är det färre som delar den synen. Pessimismen om framtiden är, inte överraskande, störst där sysselsättningsläget är som svårast. Fig.10 Säg mig i vilken grad du instämmer eller tar avstånd från följande påståenden? Generellt sett har euron mildrat de negativa effekterna av den nuvarande krisen? EU27 Sverige Finland Instämmer 39 % 32 % 56 % Tar avstånd 48 % 53 % 34 % Vet ej 13 % 15 % 10 % Var tredje svensk (32 %) instämmer i att euron har mildrat de negativa effekterna av krisen, men mer än varannan tror det inte. Något fler européer (39 %) instämmer. Men jämför man Finland och Sverige blir skillnaderna påtagliga. Finland ingår i eurozonen och nästan sex av tio finländare (56 %) menar att euron mildrat krisen. Tron på eurons gynnsamma effekter tycks dels bero av om landet är med i det monetära samarbetet, dels hur väl det klarat krisen. *** Hur medborgarna i den Europeiska unionens medlemsländer ser på EU:s roll i regleringen av den globala finansmarknaden har naturligtvis betydelse för regleringarnas legitimitet såväl i ett europeiskt som ett globalt perspektiv. Fig.10a Instämmer du eller tar du avstånd från följande påståenden? EU27 Instämmer Tar avstånd Vet ej EU borde ta en mer framträdande roll när det gäller att utveckla nya regler för den globala finansmarknaden EU borde vara mindre inblandat i att utveckla nya regler för den globala finansmarknaden EU har tillräcklig styrka och de verktyg som krävs för att försvara Europas ekonomiska intressen i världs ekonomin 82 % 9 % 9 % 33 % 52 % 15 % 63 % 24 % 13 %

10 Fig.10b Sverige EU borde ta en mer framträdande roll när det gäller att utveckla nya regler för den globala finansmarknaden EU borde vara mindre inblandat i att utveckla nya regler för den globala finansmarknaden EU har tillräcklig styrka och de verktyg som krävs för att försvara Europas ekonomiska intressen i världsekonomin Instämmer Tar avstånd Vet ej 83 % 12 % 12 % 38 % 56 % 6 % 49 % 43 % 8 % Det är överraskande många svenskar (83 %), och européer (82 %), som menar att EU borde ha en starkare roll i regleringen av de globala finansmarknaderna. Det är bara en av tio som tar avstånd från det här synsättet. Däremot är det inte riktigt lika många som tror att EU har verktygen och styrkan att försvara Europas intressen. Men det är ändå fler än som inte tror det. De flesta svenskar och européer tror på EU:s förmåga att göra sig gällande globalt och vill att så ska ske. EU, medierna och medborgarna Fig.11a Tycker du att det rent allmänt talas det för mycket/lagom/för lite om EU i följande medier? EU27 För mycket Lagom För lite Vet ej TV 7 % 50 % 35 % 8 % Radio 4 % 43 % 33 % 20 % Press 7 % 53 % 23 % 17 % På webbplatser 4 % 38 % 14 % 44 % Fig.11b Sverige För mycket Lagom För lite Vet ej TV 2 % 51 % 41 % 6 % Radio 1 % 43 % 37 % 19 % Press 3 % 53 % 37 % 7 % På webbplatser 1 % 35 % 20 % 44 % Enligt både svenskar och européer rapporterar tv, radio och press för lite om EU. Det är en rimlig bedömning. Vore alla mediekonsumenter nöjda skulle kolumnen med Lagom ha hundra procent. Men det sker naturligtvis aldrig. Däremot kan man nog hävda att medierna funnit en rimlig avvägning om andelen För mycket är ungefär lika stor som andelen För lite. Så är dock inte fallet. De som anser tv, radio och press har för lite om EU är många fler än de som tycker att det är för lite.

11 Att så många svarar Vet ej på frågan om det talas för mycket eller för lite om EU på webbplatser kan beror på flera saker. Kanske är det många som inte har tillgång till Internet. Men i länder som till exempel Sverige har de allra flesta tillgång till Internet. Osäkerheten kan alternativt bero på att webbplats är något individen väljer själv. Den som går till hemsidan för sin hembygdsförening tycker kanske att det känns lite orättvist att klaga på att där saknas information om EU. *** Fig.12a Tycker du att EU framställs alltför positivt, objektivt eller alltför negativt i följande medier? EU27 Alltför Objektivt Alltför Vet ej positivt negativt TV 16 % 55 % 12 % 17 % Radio 10 % 53 % 8 % 29 % Press 11 % 52 % 12 % 25 % På webbplatser 6 % 38 % 6 % 50 % Fig.12b Sverige Alltför Objektivt Alltför Vet ej positivt negativt TV 19 % 53 % 14 % 14 % Radio 12 % 53 % 9 % 26 % Press 17 % 50 % 19 % 14 % På webbplatser 7 % 32 % 8 % 53 % Den som är väldigt positivt inställd till EU tenderar nog att anse rapporteringen om EU som alltför kritisk. Och omvänt. Den starkt EU-kritiske tycker att medierna framställer Europeiska unionen i alltför ljus dager. Men dessa tendenser jämnar ut sig. Hälften av européerna och svenskarna menar att tv, radio och press gör ett objektivt arbete. De som finner medierna alltför positiva är ungefär lika många som de som finner dem alltför negativa även om det finns en svag övervikt för Alltför positivt. Undersökningens resultat ger i det här avseendet medborgarna ingen anledning att klaga på medierna.

12 TEKNISK FÖRKLARING Technical specifications From November 11 th to December 1 st 2010, TNS Opinion & Social, a consortium created between TNS plc and TNS opinion, carried out the STANDARD EUROBAROMETER 74, on request of the EUROPEAN COMMISSION, Directorate-General Communication, Research and Speechwriting unit. The STANDARD EUROBAROMETER 74 covers the population of the respective nationalities of the European Union Member States, resident in each of the Member States and aged 15 years and over. The STANDARD EUROBAROMETER 74 has also been conducted in the four candidate countries (Croatia, Turkey, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Iceland) and in the Turkish Cypriot Community. In these countries, the survey covers the national population of citizens and the population of citizens of all the European Union Member States that are residents in these countries and have a sufficient command of the national languages to answer the questionnaire. The basic sample design applied in all states is a multi-stage, random (probability) one. In each country, a number of sampling points was drawn with probability proportional to population size (for a total coverage of the country) and to population density. In order to do so, the sampling points were drawn systematically from each of the "administrative regional units", after stratification by individual unit and type of area. They thus represent the whole territory of the countries surveyed according to the EUROSTAT NUTS II (or equivalent) and according to the distribution of the resident population of the respective nationalities in terms of metropolitan, urban and rural areas. In each of the selected sampling points, a starting address was drawn, at random. Further addresses (every Nth address) were selected by standard "random route" procedures, from the initial address. In each household, the respondent was drawn, at random (following the "closest birthday rule"). All interviews were conducted face-to-face in people's homes and in the appropriate national language. As far as the data capture is concerned, CAPI (Computer Assisted Personal Interview) was used in those countries where this technique was available.

13 ABBR. COUNTRIES INSTITUTES N INTERVIEWS FIELDWORK DATES POPULATION 15+ BE Belgium TNS Dimarso /11/ /12/ BG Bulgaria TNS BBSS /11/ /11/ CZ Czech Rep. TNS Aisa /11/ /11/ DK Denmark TNS Gallup DK /11/ /11/ DE Germany TNS Infratest /11/ /11/ EE Estonia Emor /11/ /11/ IE Ireland MRBI /11/ /11/ EL Greece TNS ICAP /11/ /11/ ES Spain TNS Demoscopia /11/ /11/ FR France TNS Sofres /11/ /11/ IT Italy TNS Infratest /11/ /11/ CY Rep. of Cyprus Synovate /11/ /11/ LV Latvia TNS Latvia /11/ /11/ LT Lithuania TNS Gallup Lithuania /11/ /11/ LU Luxembourg TNS ILReS /11/ /11/ HU Hungary TNS Hungary /11/ /11/ MT Malta MISCO /11/ /11/ NL Netherlands TNS NIPO /11/ /11/ AT Austria Österreichisches Gallup- Institut /11/ /11/ PL Poland TNS OBOP /11/ /11/ PT Portugal TNS EUROTESTE /11/ /11/ RO Romania TNS CSOP /11/ /11/ SI Slovenia RM PLUS /11/ /11/ SK Slovakia TNS AISA SK /11/ /11/ FI Finland TNS Gallup Oy /11/ /11/ SE Sweden TNS GALLUP /11/ /11/ UK United Kingdom TNS UK /11/ /11/ TOTAL EU /11/ /12/ IS Iceland Capacent /11/ /11/ CY(tcc) Turkish Cypriot Community Kadem /11/ /11/ HR Croatia Puls /11/ /11/ TR Turkey TNS PIAR /11/ /11/ MK Former Yugoslav Rep. of Macedonia TNS Brima /11/ /11/ TOTAL /11/ /12/ For each country a comparison between the sample and the universe was carried out. The Universe description was derived from Eurostat population data or from national statistics offices. For all countries surveyed, a national weighting procedure, using marginal and intercellular weighting, was carried out based on this Universe description. In all countries, gender, age, region and size of locality were introduced in the iteration procedure. For international weighting (i.e. EU averages), TNS Opinion & Social applies the official population figures as provided by EUROSTAT or national statistic offices. The total population figures for input in this post-weighting procedure are listed above. Readers are reminded that survey results are estimations, the accuracy of which, everything being equal, rests upon the sample size and upon the observed percentage. With samples of about 1,000 interviews, the real percentages vary within the following confidence limits: Observed percentages 10% or 90% 20% or 80% 30% or 70% 40% or 60% 50% Confidence limits ± 1.9 points ± 2.5 points ± 2.7 points ± 3.0 points ± 3.1 points

14 A Projektnummer ( ) EB74.1 A B Landskod ( ) EB74.1 B C EB projektnummer ( ) EB74.1 C D Intervjunummer (löpnummer) ( ) EB74.1 D E ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA FRÅGOR SOM SEDAN STÄLLS) (117) A 1 B 2 EB73.5 E

15 Alternativ 28 ställs inte i SE Alternativ 29 ställs inte i SE Alternativ 30 ställs inte i SE Alternativ 31 ställs inte i SE FRÅGA ALTERNATIV 32 ENDAST PÅ ISLAND Q1 Vilken är din nationalitet? Ange det land (eller de länder) som stämmer för dig. (FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Belgien 1, Danmark 2, Tyskland 3, Grekland 4, Spanien 5, Frankrike 6, Irland 7, Italien 8, Luxemburg 9, Nederländerna 10, Portugal 11, Storbritannien (England, Skottland, Wales, Nordirland) 12, Österrike 13, Sverige 14, Finland 15, Cypern 16, Tjeckien 17,

16 Estland 18, Ungern 19, Lettland 20, Litauen 21, Malta 22, Polen 23, Slovakien 24, Slovenien 25, Bulgarien 26, Rumänien 27, 28, 29, 30, 31, 32, Annat land (SPONTANT - AVSLUTA) 33, Vet ej (SPONTANT) 34, EB74.1 Q1 TREND MODIFIED (AVSLUTA OM 'ANNAT LAND' ELLER 'VET EJ') QA1 På det stora hela, är du mycket nöjd, ganska nöjd, ganska missnöjd eller mycket missnöjd med det liv du lever? Skulle du säga att du är? (LÄS UPP) (172) Mycket nöjd 1 Ganska nöjd 2 Ganska missnöjd 3 Mycket missnöjd 4 Vet ej (SPONTANT) 5

17 EB73.5 QA1 QA2 När du träffar vänner eller släktingar, skulle du säga att ni ofta, ibland eller aldrig diskuterar? (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) Ofta Ibland Aldrig Vet ej (SPONTANT) (173) 1 Inrikespolitiska frågor (174) 2 Politiska frågor rörande Europa (175) 3 Lokala politiska frågor EB73.4 QA2 QA3 När du har en stark åsikt, försöker du då övertala dina vänner, släkt eller arbetskamrater så att de håller med dig? Händer det? (LÄS UPP) (176) Ofta 1 Ibland 2 Sällan 3 Aldrig 4

18 Vet ej (SPONTANT) 5 EB73.4 QA3 FRÅGA INTE QA4a I CY(tcc) CY(tcc) GÅ TILL QA4b QA4a Hur bedömer du den nuvarande situationen för vart och ett av följande områden? (VISA KORT MED SKALA - ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) Mycket bra Ganska bra Ganska dåligt Mycket dåligt Vet ej (SPONTANT) (177) (178) (179) (180) (181) (182) 1 Situationen för den (NATIONALITET) ekonomin 2 Situationen för den europeiska ekonomin 3 Den ekonomiska situationen i världen 4 Din personliga jobbsituation 5 Ditt hushålls ekonomiska situation 6 Situationen för sysselsättningen i (VÅRT LAND) EB73.5 QA2 (1+4-6) + EB73.4 QA4a (2-3) TREND MODIFIED FRÅGA QA4b BARA I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA5A

19 QA4b (183) (184) (185) (186) (187) (188) EB73.4 QA4b TREND MODIFIED FRÅGA EJ QA5a i CY(tcc) - CY(tcc) GÅ TILL QA5b QA5a Vad har du för förväntningar inför de kommande tolv månaderna: kommer de kommande tolv månaderna att bli bättre, sämre eller oförändrade när det gäller...? (ETT SVAR PER RAD)

20 (LÄS UPP) Bättre Sämre Oförändrade Vet ej (SPONTANT) (189) 1 Ditt liv i allmänhet Den ekonomiska situationen i (190) (VÅRT LAND) 3 Den ekonomiska situationen i ditt (191) hushåll 4 Arbetsmarknadssituationen i (VÅRT (192) LAND) (193) 5 Din egen arbetssituation Den ekonomiska situationen i EU (194) (195) 7 Den ekonomiska situationen i världen EB73.5 QA3 (1-5) + EB73.4 QA6a (6-7) TREND MODIFIED FRÅGA QA5b BARA I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA6a1 QA5b

21 (196) (197) (198) (199) (200) (201) (202) EB73.4 QA6b TREND MODIFIED FRÅGA INTE QA6a1 OCH QA7a1 I CY(tcc) CY(tcc) GÅ TILL QA6b1 OCH QA7a1 ENDAST TILL SPLIT A - SPLIT B GÅ TILL QA6a2 QA6a1 Vilka tycker du är de två viktigaste frågorna för (VÅRT LAND) just nu? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 2 SVAR) ( ) Brottslighet 1, Den ekonomiska situationen 2, Stigande priser/inflation 3, Skatter 4, Arbetslöshet 5, Terrorism 6, Försvars- och utrikespolitik 7,

22 Boende 8, Invandring 9, Hälso- och sjukvårdssystemet 10, Skolväsendet 11, Pensioner 12, Miljön 13, Energifrågor 14, Annat (SPONTANT) 15, Ingen (SPONTANT) 16, Vet ej (SPONTANT) 17, EB73.4 QA7a TREND MODIFIED (SPLIT ADDED) QA7a1 Vilka är de två viktigaste frågorna för dig personligen just nu? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 2 SVAR) ( ) Brottslighet 1, Den ekonomiska situationen 2, Stigande priser/inflation 3, Skatter 4, Arbetslöshet 5, Terrorism 6, Försvars- och utrikespolitik 7, Boende 8, Invandring 9, Hälso- och sjukvårdssystemet 10, Skolväsendet 11, Pensioner 12,

23 Miljön 13, Energifrågor 14, Annat (SPONTANT) 15, Ingen (SPONTANT) 16, Vet ej (SPONTANT) 17, EB73.4 QA8a TREND MODIFIED (SPLIT ADDED) FRÅGA INTE QA6a2 OCH QA7a2 I CYPERN (norra) GÅ TILL QA6b1 - FRÅGA QA6a2 OCH QA7a2 BARA TILL SPLIT B - SPLIT A GÅ TILL QA8 QA6a2 Vilka tycker du är de två viktigaste frågorna för (VÅRT LAND) just nu? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 2 SVAR) ( ) Brottslighet 1, Den ekonomiska situationen 2, Stigande priser/inflation 3, Skatter 4, Arbetslöshet 5, Terrorism 6, (VÅRT LANDS) externa inflytande 7, Statsskuld 8, Invandring 9, Hälso- och sjukvårdssystemet 10, Skolväsendet 11, Pensioner 12, Miljön 13, Energiförsörjning 14,

24 Klimatförändringen 15, Annat (SPONTANT) 16, Ingen (SPONTANT) 17, Vet ej (SPONTANT) 18, NEW QA7a2 Och vilka är de två viktigaste frågorna för dig personligen just nu? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 2 SVAR) ( ) Brottslighet 1, Den ekonomiska situationen 2, Stigande priser/inflation 3, Skatter 4, Arbetslöshet 5, Terrorism 6, (VÅRT LANDS) externa inflytande 7, Privata skulder 8, Invandring 9, Hälso- och sjukvårdssystemet 10, Skolväsendet 11, Pensioner 12, Miljön 13, Energikostnader 14, Klimatförändringen 15, Annat (SPONTANT) 16, Ingen (SPONTANT) 17, Vet ej (SPONTANT) 18,

25 NEW FRÅGA QA6b1 OCH QA7b1 BARA I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA8 - FRÅGA QA6b1 OCH QA7b1 ENBART TILL SPLIT A - SPLIT B GÅ TILL QA6b2 QA6b1 ( ) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,

26 EB73.4 QA7b TREND MODIFIED (SPLIT ADDED) QA7b1 ( ) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, EB73.4 QA8b TREND MODIFIED (SPLIT ADDED) FRÅGA QA6b2 OCH QA7b2 enbart I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA8 - FRÅGA QA6b2 OCH QA7b2 BARA TILL SPLIT B - SPLIT A GÅ TILL QA8

27 QA6b2 ( ) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, NEW

28 QA7b2 ( ) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, NEW (FRÅGA ALLA) QA8 Vilka anser du är de två viktigaste frågorna som EU står inför just nu?

29 (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 2 SVAR) ( ) Brottslighet 1, Den ekonomiska situationen 2, Stigande priser/inflation 3, Skatter 4, Arbetslöshet 5, Terrorism 6, EU:s inflytande i världen 7, Medlemsstaternas offentliga finanser 8, Invandring 9, Hälso- och sjukvårdssystemet 10, Skolväsendet 11, Pensioner 12, Miljön 13, Energiförsörjning 14, Klimatförändringen 15, Annat (SPONTANT) 16, Ingen (SPONTANT) 17, Vet ej (SPONTANT) 18, NEW FRÅGA QA9a OCH QA10a ENBART I IS, MK, TR OCH HR - CY (norra) GÅ TILL QA9b - EU27 GÅ TILL QA10c QA9a (361)

30 EB73.4 QA9b QA10a (362) EB73.4 QA10b FRÅGA QA9b OCH QA10b ENBART I CYPERN (norra) - EU27 GÅ TILL QA10c - ÖVRIGA GÅ TILL QA11a QA9b (363) EB73.4 QA9c

31 QA10b (364) EB73.4 QA10c FRÅGA QA10c ENDAST I EU27 - CY (tcc) GÅ TILL QA11b - ÖVRIGA GÅ TILL QA11a QA10c Med hänsyn till allt du känner till, skulle du säga att (VÅRT LAND) har tjänat på eller förlorat på att gå med i EU? (365) Tjänat 1 Förlorat 2 Vet ej (SPONTANT) 3 EB73.4 QA10a FRÅGA EJ QA11a i CY(tcc) - CY(tcc) GÅ TILL QA11b QA11a I dagsläget, skulle du generellt sett säga att saker går åt rätt håll eller åt fel håll i? (ETT SVAR MÖJLIGT)

32 (LÄS UPP) Saker går åt rätt håll Saker går åt fel håll Varken det ena eller det andra (SPONTANT) Vet ej (SPONTANT) (366) 1 (VÅRT LAND) (367) 2 EU EB73.4 QA13a TREND MODIFIED FRÅGA QA11b BARA I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA12a QA11b (368) (369) EB73.4 QA13b TREND MODIFIED

33 (FRÅGA ALLA) QA12a Jag skulle vilja ställa en fråga om hur mycket du litar på vissa institutioner. Vill du för var och en av följande institutioner säga om du är benägen att lita på den eller inte. (ETT SVAR MÖJLIGT) (LÄS UPP) Benägen att lita på Inte benägen att lita på Vet ej (SPONTANT) (370) 1 Tidningarna (371) 2 Radio (372) 3 TV (373) 4 Internet Det (NATIONALITET) rättsväsendet (374) (375) 6 Polisen (376) 7 Försvaret (377) 8 Religiösa institutioner EB72.4 QA10 (items 1-5, 7) + EB69.2 QA12 (item 6) + EB68.1 QA8 (item 8) TREND MODIFIED QA12b Och vad anser du om följande institutioner? Tala om för mig om du är benägen att lita på den eller inte?

34 (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) Benägen att lita på Inte benägen att lita på Vet ej (SPONTANT) (378) 1 Fackföreningarna (379) 2 Stora företag (380) 3 Politiska partier Den (NATIONALITET) regeringen (381) 5 (VÅRT LANDS) riksdag (382) (383) 6 Europeiska unionen, EU (384) 7 Förenta nationerna, FN (385) 8 Små företag EB73.4 QA14 (items 3-7) + EB68.1 QA8 (item 1) + EB64.2 QA7 (item 2) TREND MODIFIED QA13 Framkallar Europeiska unionen generellt sätt en mycket positiv, ganska positiv, neutral, ganska negativ eller mycket negativ bild för dig? (ENDAST ETT SVAR) (386) Mycket positiv 1 Ganska positiv 2 Neutral 3 Ganska negativ 4

35 Mycket negativ 5 Vet ej (SPONTANT) 6 EB73.4 QA15 QA14 Vad betyder Europeiska unionen för dig personligen? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA UPPIFRÅN OCH NER/NERIFRÅN OCH UPP - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Fred 1, Ekonomiskt välstånd 2, Demokrati 3, Socialt skydd 4, Frihet att resa, studera och arbeta var som helst inom EU 5, Kulturell mångfald 6, Starkare röst i världen 7, Euron 8, Arbetslöshet 9, Byråkrati 10, Slöseri med pengar 11, Förlust av vår kulturella identitet 12, Ökad kriminalitet 13, Inte tillräcklig kontroll vid de yttre gränserna 14, Annat (SPONTANT) 15, Vet ej (SPONTANT) 16, EB73.4 QA16

36 QA15 Säg mig, för vart och ett av följande ord, om det beskriver mycket bra, ganska bra, ganska dåligt eller mycket dåligt den föreställning du har av EU. (VISA KORT MED SKALA - ENDAST ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) Beskriver mycket bra Beskriver ganska bra Beskriver ganska dåligt Beskriver mycket dåligt Vet ej (SPONTANT) (403) 1 Modern (404) 2 Demokratisk (405) 3 Skyddande (406) 4 Ineffektiv (407) 5 Teknokratisk EB70.1 QD15 TREND MODIFIED QA16 Har du hört talas om? (LÄS UPP) Ja Nej Vet ej (SPONTANT) (408) 1 Europaparlamentet (409) 2 Europeiska kommissionen (410) 3 Europeiska unionens råd (411) 4 Europeiska centralbanken EB73.4 QA17 TREND MODIFIED QA17 För vart och ett följande europeiska organ vill jag att du säger om du är benägen att lita på det eller inte.

37 (ETT SVAR MÖJLIGT) (LÄS UPP) Benägen att lita på Inte benägen att lita på Vet ej (SPONTANT) (412) 1 Europaparlamentet (413) 2 Europeiska kommissionen (414) 3 Europeiska unionens råd (415) 4 Europeiska centralbanken EB73.4 QA18 TREND MODIFIED QA18 För vart och ett av följande påståenden om Europeiska Unionen vill jag att du talar om för mig om du tror att det är sant eller falskt. (ETT SVAR MÖJLIGT) (LÄS UPP - ROTERA) Sant Falskt Vet ej (SPONTANT) (416) 1 EU består för närvarande av 27 medlemsstater Ledamöterna i Europaparlamentet väljs direkt av medborgarna i respektive medlemsstat (417) (418) 3 Schweiz är medlem i EU 1 2 3

38 EB73.4 QA19 TREND MODIFIED QA19 Vilken är din uppfattning om följande påståenden? Vill du för vart och ett av dem säga om du är för eller emot? (ETT SVAR MÖJLIGT) (LÄS UPP - ROTERA) För Emot Vet ej (SPONTANT) (419) (420) (421) (422) 1 En europeisk ekonomisk och monetär union med en enda valuta, euron 2 En gemensam utrikespolitik för EU:s 27 medlemsstater 3 Ytterligare utvidgning av EU under de kommande åren till att omfatta andra länder 4 En gemensam försvars- och säkerhetspolitik för EU:s medlemsstater EB73.4 QA20 (items 1-3 ) + EB70.1 QA27 (item 4) TREND MODIFIED QA20 För vart och ett av följande länder eller territorier, skulle du vara för eller emot att det i framtiden är en del av EU? (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP - ROTERA) För Emot Vet ej (SPONTANT)

39 (423) 1 Bosnien och Hercegovina (424) 2 Serbien (425) 3 Montenegro (426) 4 Kosovo (427) 5 F.d. jugoslaviska republiken Makedonien (428) 6 Kroatien (429) 7 Albanien (430) 8 Turkiet (431) 9 Ukraina (432) 10 Schweiz (433) 11 Norge (434) 12 Island EB69.2 QA44 QA21 Den europeiska integrationen har fokuserat på olika områden de senaste åren. Vilka aspekter tycker du att EU:s institutioner skall lägga tonvikt på inom de närmaste åren för att stärka Europeiska unionen i framtiden? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - HÖGST 5 SVAR) ( ) Den inre marknaden 1, Kulturpolitik 2, Utrikespolitik 3, Försvarspolitik 4, Invandringspolitik 5, Utbildningspolitik 6, Miljöpolitik 7, Energipolitik 8,

40 Regional utvecklingspolitik 9, Forskningspolitik 10, Hälsopolitik 11, Socialpolitik 12, Brottsbekämpning 13, Bekämpa klimatförändringarna 14, Transportpolitik 15, Konsumentskydd 16, Grundläggande rättigheter för EU-medborgarna 17, Ekonomisk politik och penningpolitik 18, Annat (SPONTANT) 19, Ingen (SPONTANT) 20, Vet ej (SPONTANT) 21, EB73.4 QA21 TREND MODIFIED FRÅGA QA22 OCH QA23 ENDAST I EU27 - ÖVRIGA GÅ TILL QA24a QA22 Inom vart och ett av följande områden, tycker du att beslut ska fattas av den (NATIONALITET) regeringen eller gemensamt inom EU? (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP - ROTERA) (NATIONALITET ) regeringen Tillsammans med EU Vet ej (SPONTANT) (456) 1 Brottsbekämpning 1 2 3

41 (457) 2 Beskattning (458) 3 Kampen mot arbetslösheten (459) 4 Kampen mot terrorism (460) 5 Försvar och utrikespolitik (461) 6 Invandring (462) 7 Utbildningsväsendet (463) 8 Pensioner (464) 9 Miljöskydd EB73.4 QA22 QA23 Och för vart och ett av följande områden, anser du att beslut ska fattas av den (NATIONALITET) regeringen eller gemensamt inom Europeiska unionen? (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP - ROTERA) (NATIONALITET ) regeringen Tillsammans med EU Vet ej (SPONTANT) (465) 1 Hälsofrågor (466) 2 Jordbruk och fiske (467) 3 Konsumentskydd (468) 4 Vetenskaplig och teknisk forskning Stöd till regioner som står inför ekonomiska (469) svårigheter (470) 6 Energi (471) 7 Transporter 1 2 3

42 (472) 8 Inflationsbekämpning (473) 9 Ekonomisk tillväxt (474) 10 Hantera den offentliga skulden Reformer och övervakning av finanssektorn (475) EB73.4 QA23 TREND MODIFIED FRÅGA EJ QA24a I CY(tcc) - CY (tcc) GÅ TILL QA24b QA24a Är du benägen att instämma eller inte instämma i följande påståenden? (ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) Benägen att instämma Inte benägen att instämma Vet ej (SPONTANT) (476) 1 Jag förstår hur EU fungerar Det tas bra hänsyn till (VÅRT LANDS) intressen i EU (477) 3 Jag känner mig säkrare eftersom (VÅRT LAND) är medlem i EU (478) (479) 4 Min röst räknas i EU (480) 5 Min röst räknas i (VÅRT LAND) (481) 6 EU:s röst räknas i världen EB73.4 QA25 (items 1-2) + EB71.3 QA12a (items 4-5) + EB69.2 QA15a (item 3) TREND MODIFIED

43 FRÅGA QA24b ENBART I CYPERN (norra) - ÖVRIGA GÅ TILL QA25 QA24b (482) (483) (484) (485) EB73.4 QA25 (item 1) + EB71.3 QA12b (items 2-4) TREND MODIFIED FRÅGA QA25 ENDAST I EU27 - ÖVRIGA GÅ TILL QA26 QA25 Skulle du säga att du är mycket optimistisk, ganska optimistisk, ganska pessimistisk eller mycket pessimistisk över Europeiska unionens framtid? (ENDAST ETT SVAR) (486) Mycket optimistisk 1 Ganska optimistisk 2 Ganska pessimistisk 3 Mycket pessimistisk 4

44 Vet ej (SPONTANT) 5 EB73.4 QA26 (FRÅGA ALLA) QA26 På följande lista, vilka tre alternativ värderar du personligen högst? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 3 SVAR) ( ) Rättsstatsprincipen 1, Respekt för mänskligt liv 2, Mänskliga rättigheter 3, Individuell frihet 4, Demokrati 5, Fred 6, Jämlikhet 7, Solidaritet, stöd åt andra 8, Tolerans 9, Religion 10, Självförverkligande 11, Respekt för andra kulturer 12, Ingen av dessa (SPONTAN) 13, Vet ej (SPONTANT) 14, EB72.4 QD7

45 QA27 Vilka tre av följande värderingar representerar EU bäst? (VISA KORT - LÄS UPP - MAX 3 SVAR) ( ) Rättsstatsprincipen 1, Respekt för mänskligt liv 2, Mänskliga rättigheter 3, Individuell frihet 4, Demokrati 5, Fred 6, Jämlikhet 7, Solidaritet, stöd åt andra 8, Tolerans 9, Religion 10, Självförverkligande 11, Respekt för andra kulturer 12, Ingen av dessa (SPONTAN) 13, Vet ej (SPONTANT) 14, EB72.4 QD8 EUROPA 2020 För att ta sig ur den ekonomiska och finansiella krisen och möta nya globala utmaningar har EU tagit fram en strategi som kallas Europa Europa 2020-strategin sätter upp flera mål. Nu ska vi diskutera dem. FRÅGA QB OCH QC ENBART I EU27 - ÖVRIGA GÅ TILL QD1

46 QB1 Skulle du, om du funderar över vart och ett av följande mål som EU ska uppnå fram till 2020, säga att de är för högt satta, lagom eller för lågt satta? (VISA KORT MED SKALA - ETT SVAR PER RAD) (LÄS UPP) För högt satta Lagom För lågt satta Vet ej (SPONTANT) (535) (536) (537) (538) (539) (540) (541) 1 Tre av fyra män och kvinnor mellan 20 och 64 år ska ha ett jobb 2 Den andel medel som investeras i forskning och utveckling ska årligen uppgå till 3 procent av det välstånd som EU genererar. 3 Att minska EU:s växthusgasutsläpp med minst 20 procent fram till 2020 jämfört med Att öka andelen förnybar energi i EU med 20 procent fram till Att öka energieffektiviteten i EU med 20 procent fram till Andelen ungdomar som slutar skolan utan fullständiga kvalifikationer ska minskas till 10 procent 7 Minst 40 procent av den yngre generationen ska ha slutbetyg eller en examen

47 (542) 8 Antalet européer som lever under fattigdomsgränsen ska minskas med en fjärdedel fram till 2020 EB73.4 QC2 TREND MODIFIED QB2a Vad anser du att EU bör prioritera när det gäller innovation? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (543) Inrikta forskningen mot nya utmaningar som klimatförändringen samt energi- och resurseffektivitet 1 Uppmuntra forskare att samarbeta 2 Ge mer ekonomiskt stöd till forskning 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB2b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Inrikta forskningen mot nya utmaningar som klimatförändringen samt energi- och resurseffektivitet 1, Uppmuntra forskare att samarbeta 2, Ge mer ekonomiskt stöd till forskning 3, Vet ej (SPONTANT) 4,

48 NEW QB3a Vad anser du att EU bör prioritera när det gäller unga människor? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (548) Uppmuntra studenter att studera i ett annat EU-land 1 Höja den övergripande kvaliteten på alla utbildningsnivåer 2 Få fler ungdomar i arbete 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB3b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Uppmuntra studenter att studera i ett annat EU-land 1, Höja den övergripande kvaliteten på alla utbildningsnivåer 2, Få fler ungdomar i arbete 3, Vet ej (SPONTANT) 4, NEW

49 QB4a Vad tycker du att EU bör prioritera när det gäller Internet? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (553) Utveckla fler internettjänster till medborgarna (t.ex. e-förvaltning och webbaserade hälso- och sjukvårdstjänster) 1 Öka konsumenternas förtroende för e-handel (köp av varor och tjänster på nätet) 2 Ge alla EU-medborgare tillgång till bredband 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB4b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Utveckla fler internettjänster till medborgarna (t.ex. e-förvaltning och webbaserade hälso- och sjukvårdstjänster) 1, Öka konsumenternas förtroende för e-handel (köp av varor och tjänster på nätet) 2, Ge alla EU-medborgare tillgång till bredband 3, Vet ej (SPONTANT) 4, NEW

50 QB5a Vad anser du att EU bör prioritera när det gäller energi? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (558) Minska koldioxidutsläppen (CO2) från transportsektorn 1 Ge ekonomiskt stöd till små företag och hushåll så att de kan effektivisera sin energiförbrukning 2 Främja förnybara energikällor 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB5b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Minska koldioxidutsläppen (CO2) från transportsektorn 1, Ge ekonomiskt stöd till små företag och hushåll så att de kan effektivisera sin energiförbrukning 2, Främja förnybara energikällor 3, Vet ej (SPONTANT) 4, NEW

51 QB6a Vad anser du att EU bör prioritera när det gäller industrin? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (563) Att förändra reglerna så att det blir lättare att starta och driva ett företag, särskilt små och medelstora företag 1 Omstrukturera de industrier som har problem 2 Fullt ut utnyttja potentialen i den gröna ekonomin (dvs. miljöteknik, återvinning, förnybar energi) 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB6b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Att förändra reglerna så att det blir lättare att starta och driva ett företag, särskilt små och medelstora företag 1, Omstrukturera de industrier som har problem 2, Fullt ut utnyttja potentialen i den gröna ekonomin (dvs. miljöteknik, återvinning, förnybar energi) 3, Vet ej (SPONTANT) 4, NEW

52 QB7a Vad bör EU prioritera när det gäller arbete och kompetens? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (568) Att hjälpa människor att anpassa sig till nya arbetsförhållanden och eventuella karriärbyten 1 Att garantera människor rätten att bo och arbeta i en annan medlemsstat 2 Att främja utbildning och skapa utbildningstillfällen för alla i arbetsför ålder (livslångt lärande) 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB7b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Att hjälpa människor att anpassa sig till nya arbetsförhållanden och eventuella karriärbyten 1, Att garantera människor rätten att bo och arbeta i en annan medlemsstat 2, Att främja utbildning och skapa utbildningstillfällen för alla i arbetsför ålder (livslångt lärande) 3, Vet ej (SPONTANT) 4, NEW

53 QB8a Vad bör EU prioritera när det gäller fattigdom? I första hand? (VISA KORT - LÄS UPP -ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (573) Att tillhandahålla innovativa utbildnings- och arbetstillfällen till de mest sårbara 1 Att säkerställa ett hållbart socialt skyddssystem och pensionssystem och bättre tillgång till sjukvårdssystemet 2 Att bekämpa diskriminering och hjälpa utsatta grupper (enförälderfamiljer, äldre kvinnor, minoriteter, romer, människor med handikapp och hemlösa) 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW QB8b Några andra? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - FLERA SVAR MÖJLIGA) ( ) Att tillhandahålla innovativa utbildnings- och arbetstillfällen till de mest sårbara 1, Att säkerställa ett hållbart socialt skyddssystem och pensionssystem och bättre tillgång till sjukvårdssystemet 2, Att bekämpa diskriminering och hjälpa utsatta grupper (enförälderfamiljer, äldre kvinnor, minoriteter, romer, människor med handikapp och hemlösa) 3, Vet ej (SPONTANT) 4,

54 NEW QB9 Anser du, nu när du har hört talas om EU:s prioriteringar, att EU är på väg åt rätt eller fel håll för att ta sig ur krisen och möta nya globala utmaningar? (ENDAST ETT SVAR) (578) Åt rätt håll 1 Åt fel håll 2 Varken eller (SPONTANT) 3 Vet ej (SPONTANT) 4 NEW EUROPÉERNA OCH KRISEN FRÅGA QC ENBART I EU27 - ÖVRIGA GÅ TILL QD1 QC1 Vissa analytiker menar att den ekonomiska krisens inverkan på arbetsmarknaden nu har nått sin kulmen och att situationen successivt kommer att bli bättre. Andra menar tvärtom att den kommer att förvärras ytterligare. Vilket av följande två påstående ligger närmast din egen åsikt? (LÄS UPP - ENDAST ETT SVAR) (599) Krisens inverkan på sysselsättningen har nått sin kulmen 1

55 Situationen kommer att förvärras ytterligare 2 Vet ej (SPONTANT) 3 EB73.4 QB1 QC2 Vilket av följande påståenden speglar bäst ditt hushålls situation? (VISA KORT - LÄS UPP - ENDAST ETT SVAR) (600) Din nuvarande situation tillåter dig inte att planera för framtiden. Du lever från dag till dag. 1 Du vet vad du kommer att göra under de kommande sex månaderna. 2 Du har ett långtidsperspektiv på vad ditt hushåll kommer att göra under de närmaste 1 eller 2 åren 3 Annat 4 Vet ej (SPONTANT) 5 EB73.4 QB2 QC3 Enligt din åsikt, vilken av följande aktörer är bäst lämpad att effektivt hantera återverkningarna av den finansiella och ekonomiska krisen? (VISA KORT - LÄS UPP - ROTERA - ENDAST ETT SVAR) (601) (NATIONALITET) regeringen/myndigheter 1 EU 2 USA 3

EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION

EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION EUROBAROMETER 74 PUBLIC OPINION IN THE EUROPEAN UNION 74 / Autumn 2010 TNS Opinion & Social Autumn 2010 NATIONAL REPORT SWEDEN FEBRUARY 2011 Representation of the European Commission to Sweden 74 / Autumn

Läs mer

ZA5449. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Sweden

ZA5449. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Sweden ZA59 Eurobarometer 7. Country Specific Questionnaire Sweden A Projektnummer (0-05) EB7. A B Landskod (06-07) EB7. B C EB projektnummer (08-0) EB7. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB7. D ROTERAS (OBS

Läs mer

Standard Eurobarometer 84. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 84. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här en har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska kommissionens

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

Frivilligarbete och solidaritet mellan generationerna

Frivilligarbete och solidaritet mellan generationerna EUROPAPARLAMENTET Frivilligarbete och solidaritet mellan generationerna Rapport Fältarbete: april maj 2011 Publicering: oktober 2011 Särskild Eurobarometer / serie 75.2 TNS Opinion & Social Denna undersökning

Läs mer

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för opinionsundersökningar 24 mars 2009

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för opinionsundersökningar 24 mars 2009 Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för opinionsundersökningar 24 mars 2009 EUROPÉERNA OCH DEN EKONOMISKA KRISEN Eurobarometern (EB 71) Population: EU 15+

Läs mer

Standard Eurobarometer 86. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 86. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

Standard Eurobarometer 90

Standard Eurobarometer 90 Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska

Läs mer

ZA5913. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5913. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA9 Eurobarometer 8. Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer (0-0) EB8. A B Land (06-07) EB8. B C EB projektnummer (08-0) EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) EB8. D EB08FISTRA /8 8/0/0

Läs mer

ZA6694. Eurobarometer Country Questionnaire Sweden

ZA6694. Eurobarometer Country Questionnaire Sweden ZA669 Eurobarometer 8. Country Questionnaire Sweden A Projektnummer EB8. A B Landskod EB8. B C EB projektnummer EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) EB8. D E ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA FRÅGOR SOM SEDAN

Läs mer

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan En internationell jämförelse Entreprenörskap i skolan september 2008 Sammanfattning Förhållandevis få svenskar väljer att bli företagare. Trots den nya regeringens ambitioner inom området har inte mycket

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

EUROBAROMETER 68 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN

EUROBAROMETER 68 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 68 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2007 Standard Eurobarometer 68 / Autumn 2007 TNS Opinion & Social NATIONELL REPORT SVERIGE Undersökningen

Läs mer

ZA4565. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4565. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Sweden ZA565 Eurobarometer 68. Country Specific Questionnaire Sweden A Projektnummer (0-05) EB67. A B Landskod (06-07) EB67. B C EB projektnummer (08-0) EB67. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB67. D ROTERAS

Läs mer

STUDIE Public Opinion Monitoring Series Generaldirektoratet för kommunikation

STUDIE Public Opinion Monitoring Series Generaldirektoratet för kommunikation Parlameter 2016 Övergripande analys Europaparlamentets särskilda Eurobarometerundersökning STUDIE Public Opinion Monitoring Series Generaldirektoratet för kommunikation Författare: Jacques Nancy, Enheten

Läs mer

ZA5481. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5481. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA58 Eurobarometer 75. Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer (0-05) EB75. A B Land (06-07) EB75. B C EB projektnummer (08-0) EB75. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB75. D ROTERAS

Läs mer

ZA5612. Eurobarometer 77.3. Country Questionnaire Sweden

ZA5612. Eurobarometer 77.3. Country Questionnaire Sweden ZA6 Eurobarometer 77. Country Questionnaire Sweden A Projektnummer (0-0) EB77. A B Landskod (06-07) EB77. B C EB projektnummer (08-0) EB77. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB77. D ROTERAS (OBS DETTA

Läs mer

EUROBAROMETER 64 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN

EUROBAROMETER 64 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 64 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2005 Standard Eurobarometer 64 / Autumn 2005 TNS Opinion & Social NATIONELL RAPPORT SVERIGE

Läs mer

Standard Eurobarometer 76. ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2011 NATIONELL RAPPORT SVERIGE

Standard Eurobarometer 76. ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2011 NATIONELL RAPPORT SVERIGE Standard Eurobarometer 76 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2011 NATIONELL RAPPORT SVERIGE Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska

Läs mer

EUROBAROMETER 62 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2004 NATIONELL RAPPORT

EUROBAROMETER 62 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2004 NATIONELL RAPPORT Standard Eurobarometer European Commission ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 00 Standard Eurobarometer 6 / Autumn 00 TNS Opinion & Social f NATIONELL RAPPORT SVERIGE Denna undersökning

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit Bryssel den 30 januari 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter 2014 Övergripande analys Täckning: EU28 (27

Läs mer

Samråd med intressenterna vid utformningen av småföretagspolitiken på nationell och regional nivå

Samråd med intressenterna vid utformningen av småföretagspolitiken på nationell och regional nivå Samråd med intressenterna vid utformningen av småföretagspolitiken på nationell och regional nivå 01/06/2004-30/09/2004 Del I. Bakgrundsinformation Land AT - Österrike 9 (4.5) BE - Belgien 13 (6.5) DE

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel den 21 augusti 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Åtta EU-länder före USA med bredbandsutbyggnad enligt kommissionens rapport om telekommunikation

Åtta EU-länder före USA med bredbandsutbyggnad enligt kommissionens rapport om telekommunikation IP/08/40 Bryssel den 19 mars 2008 Åtta EU-länder före USA med bredbandsutbyggnad enligt kommissionens rapport om telekommunikation Danmark, Finland, Nederländerna och Sverige är världsledande vad gäller

Läs mer

ZA5567. Eurobarometer 76.3 (2011) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5567. Eurobarometer 76.3 (2011) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA5567 Eurobarometer 76. (0) Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer (0-05) EB76. A B Land (06-07) EB76. B C EB projektnummer (08-0) EB76. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB76. D

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, 30 november 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 15 september 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Parlameter - november 2012 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2)

Parlameter - november 2012 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 14 februari 2013 Parlameter - november Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 78.2) SAMMANFATTANDE

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Rapport från TMF vi bygger och inreder Sverige, Januari 2015 Om rapporten Denna rapport är baserad på en större studie sammanställd

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, december 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem.

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem. Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis Den här bilagan innehåller information om det europeiska sjukförsäkringskortet. Modellkorten har kopierats från webbadressen http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Läs mer

Utträdesåldern från arbetslivet. ett internationellt perspektiv

Utträdesåldern från arbetslivet. ett internationellt perspektiv Utträdesåldern från arbetslivet ett internationellt perspektiv Utträdesåldern från arbetslivet ett internationellt perspektiv Hans Olsson 2012-11-30 Utträdesåldern från arbetslivet - ett internationellt

Läs mer

Eurobarometer Parlameter. En undersökning genomförd av TNS Opinion & Social på uppdrag av Europaparlamentet

Eurobarometer Parlameter. En undersökning genomförd av TNS Opinion & Social på uppdrag av Europaparlamentet Eurobarometer 76.3 Parlameter En undersökning genomförd av TNS Opinion & Social på uppdrag av Europaparlamentet och samordnad av generaldirektoratet för kommunikation DV\898570SV.doc INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KRISEN OCH EKONOMISK STYRNING V

KRISEN OCH EKONOMISK STYRNING V Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten ENHETEN FÖR ÖVERVAKNING OCH UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN KRISEN OCH EKONOMISK STYRNING V Eurobarometerundersökning

Läs mer

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR I nedanstående tabeller presenteras grundläggande statistik för flera områden som rör den gemensamma fiskeripolitiken: medlemsstaternas fiskeflottor 2014 (tabell 1), sysselsättningssituationen

Läs mer

Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv. Sweco för Villaägarna,

Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv. Sweco för Villaägarna, Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv Sweco för Villaägarna, 2019-02-20 Metod Data från Eurostat Data inrapporterat från Energimyndigheten och SCB Nätkostnad: Medel från inrapportering från Ei

Läs mer

Standard Eurobarometer 80. ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2013 NATIONELL RAPPORT SVERIGE

Standard Eurobarometer 80. ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2013 NATIONELL RAPPORT SVERIGE Standard Eurobarometer 80 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Höst 2013 NATIONELL RAPPORT SVERIGE Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska

Läs mer

Resultattavla för innovationsunionen 2014

Resultattavla för innovationsunionen 2014 Resultattavla för innovationsunionen 2014 Innovationsunionens resultattavla för forskning och innovation Sammanfattning SV version Enterprise and Industry Sammanfattning Resultattavlan för innovationsunionen

Läs mer

ZA5998. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5998. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA998 Eurobarometer 8. Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer EB8. A B Land EB8. B C EB projektnummer EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) EB8. D E ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA FRÅGOR

Läs mer

Socialt skydd och social integration i Europa fakta och siffror

Socialt skydd och social integration i Europa fakta och siffror PM/08/XXX Bryssel, 16 oktober 2008 Socialt skydd och social integration i Europa fakta och siffror Europeiska kommissionen publicerar idag sin årliga översikt över sociala tendenser i medlemsstaterna mot

Läs mer

Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 63.4 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN NATIONELL RAPPORT

Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 63.4 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN NATIONELL RAPPORT Standard Eurobaromete Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 63.4 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM DEN EUROPEISKA UNIONEN VÅREN 2005 NATIONELL RAPPORT Standard Eurobarometer 63.4 / Spring 2005

Läs mer

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT Non-member state of the Council of Europe (Belarus) MEDLEMSSTATER SÄTE OCH KONTOR BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien,

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 71 parlamentet/kommissionen): januari februari 2009

KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 71 parlamentet/kommissionen): januari februari 2009 Directorate- General for Communication PUBLIC-OPINION MONITORING UNIT 15/07/2009 KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning ( parlamentet/kommissionen): januari februari 2009 Första resultat:

Läs mer

ZA5875. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5875. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA87 Eurobarometer 79. Country Questionnaire Finland (Swedish) ALTERNATIV 8 ENBART I KROATIEN QNAT Vilken är Er nationalitet? Ange det land (eller de länder) som stämmer för Er. (FLERA SVAR MÖJLIGA) Belgien

Läs mer

ZA6643. Eurobarometer 84.3 (2015) Country Questionnaire Sweden

ZA6643. Eurobarometer 84.3 (2015) Country Questionnaire Sweden ZA66 Eurobarometer 8. (0) Country Questionnaire Sweden A Projektnummer EB8. A B Landskod EB8. B C EB projektnummer EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) EB8. D E ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA FRÅGOR SOM

Läs mer

EUROBAROMETER 66 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2006 NATIONELL RAPPORT

EUROBAROMETER 66 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2006 NATIONELL RAPPORT Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 66 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2006 NATIONELL RAPPORT Standard Eurobarometer 66 / Autumn 2006 TNS Opinion & Social SVERIGE

Läs mer

EUROBAROMETER 75.2 KRIS OCH LIVSMEDELSTRYGGHET

EUROBAROMETER 75.2 KRIS OCH LIVSMEDELSTRYGGHET EUROBAROMETER 75.2 KRIS OCH LIVSMEDELSTRYGGHET Utförd av TNS Opinion & Social på begäran av Europaparlamentet Undersökningen har samordnats av generaldirektoratet för kommunikation TNS Opinion & Social

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

EUROBAROMETER 72 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN

EUROBAROMETER 72 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 72 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2009 Standard Eurobarometer 72 / Autumn 2009 TNS Opinion & Social NATIONAL REPORT 1 SWEDEN Undersökningen

Läs mer

Varumärken 0 - MEDVERKAN

Varumärken 0 - MEDVERKAN Varumärken 29/10/2008-31/12/2008 Det finns 391 svar, av totalt 391, som motsvarar dina sökvillkor 0 - MEDVERKAN Land DE Tyskland 72 (18.4%) PL Polen 48 (12.3%) NL Nederländerna 31 (7.9%) UK Storbritannien

Läs mer

Rapport från kommissionen visar att över 250 miljoner EU-medborgare använder Internet regelbundet

Rapport från kommissionen visar att över 250 miljoner EU-medborgare använder Internet regelbundet IP/08/605 Bryssel den 18 april 2008 Rapport från kommissionen visar att över 2 miljoner EU-medborgare använder Internet regelbundet Över hälften av EU:s befolkning använder nu Internet regelbundet. 80

Läs mer

Opinionsundersökning en om europeiska arbetsmiljöfrågor

Opinionsundersökning en om europeiska arbetsmiljöfrågor Opinionsundersökning en om europeiska arbetsmiljöfrågor Representativa resultat i de 2 medlemsstaterna i Europeiska unionen Paketet inkluderar resultat för EU2 och för Sverige Avsikten med opinionsundersökning

Läs mer

ZA5161. European Parliament Election Study 2014, Voter Study, Second Post-Election Survey. Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5161. European Parliament Election Study 2014, Voter Study, Second Post-Election Survey. Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA European Parliament Election Study 0, Voter Study, Second Post-Election Survey Country Questionnaire Finland (Swedish COUNTRY Land INTER Intervjunummer (löpnummer SPLIT NAT ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA

Läs mer

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer.

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer. SKATTEREGISTRERINGSNUMMER (TIN) Skatteregistreringsnumret efter ämne: Nationell webbplats 1. AT Österrike https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm 2. BE Belgien http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/

Läs mer

ZA5928. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5928. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA598 Eurobarometer 8. Country Questionnaire Finland (Swedish) B Land (0-0) EB8. B C EB projektnummer (0-05) EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) (06-) E EB8. D ROTERAS (OBS DETTA STYR VILKA FRÅGOR SOM

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel, november 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen 30.9.2009 EB71.3 EU-VALET 2009 Eftervalsundersökning Landsprofil:

Läs mer

Europeiska kommissionens mål för att minska löneklyftan mellan kvinnor och män

Europeiska kommissionens mål för att minska löneklyftan mellan kvinnor och män IP/10/236 Bryssel den 5 mars 2010 Europeiska kommissionens mål för att minska löneklyftan mellan kvinnor och män Europeiska kommissionen kommer att införa en rad åtgärder för att minska löneklyftan mellan

Läs mer

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA?

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? 2/09/2008-22/10/2008 Det finns 329 svar, av totalt 329, som motsvarar dina sökvillkor DELTAGANDE Land DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Läs mer

EUROPÉERNA OCH KRISEN

EUROPÉERNA OCH KRISEN D Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 21 oktober 2011 EUROPÉERNA OCH KRISEN Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska Unionen och Energi

Europeiska Unionen och Energi EUROPAPARLAMENTET Europeiska Unionen och Energi Rapport Period: November December 2010 Datum för offentliggörande: Juni 2011 Särskild Eurobarometer 74.3 TNS Opinion & Social Denna undersökning beställdes

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med medborgarna Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Strasbourg den 12 december 2008 Eurobarometerundersökning

Läs mer

ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012

ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012 ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012 Narkotika i Europa kort översikt Motvind? Medvind? Sidvind! ECAD kommande aktiviteter AB-möte Gbg / Financial Committee San Patrignano 5-7 sept Lissabon 10-12 okt

Läs mer

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Rapporten Kvarsättning i europeiska grundskolor: regelverk och statistik jämför hur kvarsättning metoden att låta eleverna gå om ett år

Läs mer

ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen SAMMANFATTANDE ANALYS

ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den institutionella delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 21 augusti 2013 Europaparlamentets eurobarometer (EB79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Läs mer

Individuell ofärd, ojämlikhet och socialpolitik

Individuell ofärd, ojämlikhet och socialpolitik Individuell ofärd, ojämlikhet och socialpolitik Sverige i ett bredare europeiskt perspektiv Kenneth Nelson The Swedish Institute for Social Research (SOFI) Stockholm University Syfte: Analysera länken

Läs mer

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

ZA5964. Eurobarometer 83.1. Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5964. Eurobarometer 83.1. Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA596 Eurobarometer 8. Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer EB8. A B Land EB8. B C EB projektnummer EB8. C D Intervjunummer (löpnummer) EB8. D QuestioEB8COMMcompletFIS /8 0/0/05 Q Vilken

Läs mer

FRÅGA QK3a OM "RÖSTADE", KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b

FRÅGA QK3a OM RÖSTADE, KOD 1 i QK1 - ÖVRIGA GÅ TILL QK3b QK EU-parlamentsvalet hölls den 7 juni. Av en eller annan anledning var det en del i Sverige som inte röstade i detta val. Röstade du själv i EU-parlamentsvalet? Röstade Röstade inte FL Q TREND MODIFIED

Läs mer

ZA4526. Eurobarometer 66.1. Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4526. Eurobarometer 66.1. Country Specific Questionnaire Sweden ZA6 Eurobarometer 66. Country Specific Questionnaire Sweden A Projektnummer (0-0) EB6. A B Landskod (06-07) EB6. B C EB projektnummer (08-0) EB6. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) EB6. D E Version ROTERAS

Läs mer

Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport Martin Flodén, 18 maj

Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport Martin Flodén, 18 maj Svensk finanspolitik Finanspolitiska rådets rapport 2010 Martin Flodén, 18 maj Översikt Finanskris & lågkonjunktur, 2008-2009 Svaga offentliga finanser i omvärlden Den svenska finanspolitiken i nuläget

Läs mer

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu KE-80-09-930-SV-C www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu Är du intresserad av publikationerna från generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter? Du kan

Läs mer

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 639 final ANNEXES 3 to 4 BILAGOR BILAGA III: Samlad bedömning av additionalitet (artikel 95 i förordningen om gemensamma bestämmelser) BILAGA IV:

Läs mer

ZA5612. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5612. Eurobarometer Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA6 Eurobarometer 77. Country Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer (0-0) EB77. A B Land (06-07) EB77. B C EB projektnummer (08-0) EB77. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB77. D ROTERAS

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2012

Internationell prisjämförelse 2012 Priser och kostnader 2013 Internationell prisjämförelse 2012 Mat och alkoholfria drycker 19 procent dyrare i Finland än i EU i genomsnitt Enligt en jämförelse av priserna på mat och alkoholfria drycker

Läs mer

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt 15.02.2006-15.03.2006 589 svar Ange inom vilken sektor som företaget huvudsakligen är verksamt D - Tillverkning 141 23,9% G - Partihandel

Läs mer

EUROBAROMETER 65 VÅREN 2006 NATIONELL RAPPORT SVERIGE. Standard Eurobarometer ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN

EUROBAROMETER 65 VÅREN 2006 NATIONELL RAPPORT SVERIGE. Standard Eurobarometer ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 65 ALLMÄNNA OPINIONEN INOM EUROPEISKA UNIONEN VÅREN 2006 NATIONELL RAPPORT Standard Eurobarometer 65 / Spring 2006 TNS Opinion & Social SVERIGE

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! DG COMM, Enheten för besök och seminarier

VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! DG COMM, Enheten för besök och seminarier VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! pernilla.jourde@ep.europarl.eu DG COMM, Enheten för besök och seminarier ETT PARLAMENT PÅ FLERA ORTER 2 EU:S SYFTEN 3 Fred Stabilitet Hållbarhet Rättvisa, frihet och säkerhet

Läs mer

112: det gemensamma europeiska larmnumret måste bli flerspråkigt

112: det gemensamma europeiska larmnumret måste bli flerspråkigt IP/09/0 Bryssel den februari 009 : det gemensamma europeiska larmnumret måste bli flerspråkigt Sedan december 008 kan EU-medborgarna kontakta räddningstjänsterna var som helst inom EU genom att ringa,

Läs mer

Beslut i EU - så här går det till

Beslut i EU - så här går det till Beslut i EU - så här går det till Håkan Björklund 9 februari 2011 Sverige är en del av EU EU är inrikespolitik! 60-75 procent av all lagstiftning som gäller i Sverige är EU-rätt eller utformas på basis

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Politiskt deltagande - vilka väljer att välja och vilka blir valda?

Politiskt deltagande - vilka väljer att välja och vilka blir valda? Politiskt deltagande - vilka väljer att välja och vilka blir valda? Mikaela Järnbert, Jonas Olofsson Johan Wilén & Richard Öhrvall Enheten för demokratistatistik, SCB Almedalen 4 juli Statistikens betydelse

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

ZA4411. Eurobarometer 63.4. Country Specific Questionnaire Finland (Swedish)

ZA4411. Eurobarometer 63.4. Country Specific Questionnaire Finland (Swedish) ZA Eurobarometer 6. Country Specific Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer EB6. A B Landskod EB6. B C EB projektnummer EB6. C D Intervjunummer (löpnummer) EB6. D EB06FISTRA /6 8/0/00 Q Vilken

Läs mer

ZA4994. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Finland (Swedish)

ZA4994. Eurobarometer Country Specific Questionnaire Finland (Swedish) ZA99 Eurobarometer 7. Country Specific Questionnaire Finland (Swedish) A Projektnummer (0-05) EB7. A B Landskod (06-07) EB7. B C EB projektnummer (08-0) EB7. C D Intervjunummer (löpnummer) (-6) E EB7.

Läs mer

EUROBAROMETER 71 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN

EUROBAROMETER 71 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 71 ALLMÄNNA OPINIONEN I EUROPEISKA UNIONEN HÖSTEN 2009 Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 TNS Opinion & Social = NATIONAL REPORT SWEDEN Undersökningen

Läs mer

Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag

Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag 31/03/2008-28/04/2008 Det finns 371 svar, av totalt 371, som motsvarar dina sökvillkor 0. Medverkan Land DE Tyskland 58 (15.6%) PL Polen 44

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP A. VOLONTÄRTJÄNST, PRAKTIK OCH ARBETE 1. Resebidrag Följande belopp gäller för volontärtjänst, praktik och arbete: Tabell 1 Resebidrag Resebidrag (EUR per deltagare) Resans längd

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2011

Internationell prisjämförelse 2011 Priser kostnader 2012 Internationell prisjämförelse 2011 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2011 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5)

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) d Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bruxelles, août 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) SOCIODEMOGRAFISK INRIKTNING Ekonomiska

Läs mer

Vad handlar eurokrisen om?

Vad handlar eurokrisen om? Vad handlar eurokrisen om? U. Michael Bergman Københavns Universitet Presentation på konferens för undervisere 18 september 2018 Vad är problemet i Europa idag? Statsfinansiell kris i Grekland (stor och

Läs mer

Européerna och krisen

Européerna och krisen EUROPAPARLAMENTET Européerna och krisen Rapport Undersökningsperiod: Augusti september 2010 Publicering: November 2010 Särskild Eurobarometer 74.1 TNS Opinion & Social Eurobaromètre spécial / Vague 74.1

Läs mer

EU-medborgare år 2016: Uppfattningar och förväntningar, kampen mot terrorism och radikalisering

EU-medborgare år 2016: Uppfattningar och förväntningar, kampen mot terrorism och radikalisering EU-medborgare år 2016: Uppfattningar och förväntningar, kampen mot terrorism och radikalisering Europaparlamentets särskilda Eurobarometerundersökning STUDIE Public Opinion Monitoring Series Generaldirektoratet

Läs mer

EFTERVALSUNDERSÖKNING 2009. Eurobarometern, Europaparlamentet (EB standard 71.3) våren 2009 Sammanfattande analys

EFTERVALSUNDERSÖKNING 2009. Eurobarometern, Europaparlamentet (EB standard 71.3) våren 2009 Sammanfattande analys Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Bryssel den 24 juli 2009 EFTERVALSUNDERSÖKNING 2009 Eurobarometern, Europaparlamentet (EB standard 71.3) våren 2009 Sammanfattande

Läs mer

Aktuellt från SUHF Karin Röding Statssekreterare. Utbildningsdepartementet

Aktuellt från SUHF Karin Röding Statssekreterare. Utbildningsdepartementet Aktuellt från SUHF 2017-04-24 Karin Röding Statssekreterare Disposition Högskolans utveckling Sveriges position i världen avseende forskning och utbildning Hela livet hela landet hela världen Nya mål för

Läs mer