Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen"

Transkript

1 Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen Malungs Elnät Rejlers är en av Nordens stora teknikkonsulter. Vi är experter som arbetar med projekt inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur. Hos oss möter du specialiserade ingenjörer med bredd, spets och inte minst energi som skapar resultat. Vi kallar det Energized Engineering det finns hos Rejlers.

2 Uppdragsnamn/Titel Samrådsunderlag Dokumentdatum Innehåll 1. Inledning Bakgrund och syfte Tillståndsansökan Samråd Metodik 4 2. Alternativa sträckningar Tidigare studerade alternativ Fördjupad utredning av eldistributionen i Sälenfjällen Aktuella alternativ Nollalternativ 8 3. Tekniskt utförande 8 4. Planer Beskrivning och berörda intressen Landskapsbild Bebyggelse och boendemiljö Naturmiljö Friluftsliv Kulturmiljö Infrastruktur Förutsedd miljöpåverkan Landskapsbild Bebyggelse och boendemiljö Naturmiljö Friluftsliv Kulturmiljö Infrastruktur Jämförelse av alternativ samlad bedömning Fortsatt arbete Preliminär utformning av MKB 18 REJLERS SVERIGE AB Besöksadress: Götalandsvägen 230, Hus Älvsjö Tel: , Fax: Org. nr.: Säte: Stockholm Registrerad för F-skatt Mallutgåva (19)

3 1. Inledning 1.1. Bakgrund och syfte Malungs Elnät planerar att bygga en ny kraftledning mellan ställverket Sälsäter i Sälenfjällen och ställverket Tandådalen för att förstärka strömförsörjningen i området. Den planerade förstärkningen görs för att trygga elförsörjningen samt möjliggöra framtida expansioner i området. Utan förstärkningen och en ökad energikapacitet kommer inte Sälenfjällen att kunna vidareutvecklas. I översiktsplanen från 2009 för Malung-Sälens kommun uttrycks behovet av förstärkning av elmatning till kommunens fjällområden. Översiktsplanen beskriver även att Ellevio AB tillsammans med Malungs Elnät även tidigare diskuterat möjliga alternativ för en ny 130 kv ledning till Tandådalen. Strömförbrukningen har ökat markant de senaste 40 åren. Detta beror både på att området har expanderat med fler boendemöjligheter och fler turister, men också att kraven på komfort har ökat betydligt. Malung-Sälens kommun och Destination Sälenfjällen samt andra aktörer önskar också utveckla turismen i Sälenfjällen, bland annat planeras utökade snösystem, liftsystem samt ytterligare bäddar inom fjällområdet. Som elnätet är utformat idag råder också brist av rundmatning i området, vilket innebär ett sårbart elnät. Arbetet med att hitta en lämplig sträckning för aktuell förstärkning påbörjades under 2015 och i februari 2016 hölls ett gemensamt samråd gällande både Ellevios planerade 145 kv kraftledning mellan ställverket Osanden strax norr om Sälen by och ställverket Sälsäter, samt Malungs Elnäts planerade 145 kv ledning som mellan Sälsätern och Tandådalen. Sträckningen för Ellevios planerade ledning mellan Osanden och Sälsätern har fastställts och Ellevio har fått tillstånd från Energimarknadsinspektionen (Ei) att bygga ledningen. Malungs Elnät har nu för avsikt att fortsätta samrådet för en förstärkning mellan Sälsäter och Tandådalen. Sedan samrådet påbörjades år 2016 har bl.a. nya lastprognoser utförts, d.v.s. prognoser över hur elnätet behöver dimensioneras för att klara framtidens behov. Parallellt med samråd för sträckan Sälsäter-Tandådalen samråder också Malungs Elnät angående en planerad 72,5 kv ledning mellan Tandådalen samt en planerad station vid Närsjön Tillståndsansökan För att bygga och nyttja en starkströmsledning krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. En nätkoncession innebär att ledningsägaren får rätt att bygga och driva en anläggning. I en ansökan om nätkoncession ska det enligt ellagen ingå en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Samrådsförfarandet och kraven på MKB sker i enlighet Samrådsunderlag 3 (19)

4 med vad som föreskrivs i 6 kap. miljöbalken (1998:808). Ansökan om nätkoncession för linje prövas av Energimarknadsinspektionen. Ett koncessionsbeslut innebär att Malungs Elnät får medgivande att bygga och driftsätta ledningen på angiven sträckning Samråd Inför upprättandet av den MKB som kommer att bifogas tillståndsansökan, genomförs samråd i enlighet med bestämmelser i miljöbalken. Riksdagen har den 2 november 2017 beslutat om en ny miljöbedömningsförordning som ska börja gälla den 1 januari Detta innebär bl.a. att ett nytt 6 kapitel i miljöbalken ersätter det befintliga. Detta underlag är framtaget i enlighet med de ändringar i lagstiftningen som träder i kraft 1 januari Samrådet syftar till att ge berörda parter information om projektet samt möjlighet att inkomma med eventuella synpunkter. Den information som framkommer under samrådet kommer sedan att ligga till grund för den kommande MKBn. Samrådet påbörjades i februari 2016 och Malungs Elnät hade ursprungligen två föreslagna sträckningar vilka benämndes alternativ norr och alternativ söder. I samrådsunderlaget beskrev Malungs Elnät varför de förordade det norra alternativet som utgjordes av en luftledning norr om Flatfjället och Källfjället. Det södra alternativet följde i grova drag riksväg 66 (Nya Fjällvägen och Fjällvägen). Det förordade alternativet väckte stort motstånd i samband med samrådet och Malungs Elnät gjorde därefter en bredare och djupare alterantivutredning av dels de tidigare beskrivna alternativen, samt dels ytterligare tre betydligt längre sträckningar. Ett fördjupat samråd genomfördes med Malungs kommun, Skistar och Destination Sälen i juni 2016, gällande de ursprungliga alternativen samt de tre tillkommande. Malungs Elnät valde att fokusera på en djupare utredning gällande eldistributionen i och kring Sälenfjällen och tillståndsprocessen för en ny ledning avbröts därför tillfälligt efter det fördjupade samrådet. Utredningen gällande distribution i och kring Sälenfjällen är nu klar och Malungs Elnät har nu valt att fortsätta utredningen av sträckningen tidigare kallad alternativ söder längs riksväg 66. Malungs Elnät avser därmed fortsätta samrådet som nu avser två föreslagna markkabelsträckningar längs riksväg 66, som båda utgår ifrån det ursprungliga alternativ söder Metodik Ledningssträckningarna har inventerats genom studier av Länsstyrelsens länsvisa och nationella geodata, Skogsstyrelsens digitala material (Skogsdataportalen), Riksantikvarieämbetets digitala underlagsmaterial (FMIS),kommunala planer och Lantmäteriets kartmaterial. Samrådsunderlag 4 (19)

5 Närliggande intressen inom 50 meter från de studerade alternativen har lokaliserats och behandlas i detta samrådsunderlag. Bostadsbebyggelse utmed sträckningen har inventerats genom studier av fastighetskartan samt vid fältbesök. Planerad bebyggelse har lokaliserats via kommunens översiktsplan och detaljplaner. 2. Alternativa sträckningar Miljöbalken ställer krav på alternativ (6 kap MB) och sökande skall därför utreda möjliga alternativa lokaliseringar eller utformningar. Vid val av alternativ skall hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Exempel på intressen som ska vägas in är ledningens inverkan på landskapsbild, naturmiljö, kulturmiljö, rekreation och friluftsliv, naturresurser, bebyggelse och planförhållanden samt infrastruktur. Därutöver måste leveranssäkerheten vägas in Tidigare studerade alternativ Initialt utreddes två alternativa sträckningar, alternativ norr och alternativ söder. Alternativ norr, en luftledning som sträcker sig genom fjällmiljö norr om Kjällfjället och Flatfjället förordades av Malungs Elnät främst på grund av driftsäkerhet och ekonomi. Alternativ söder föreslogs att byggas dels som markkabel och dels luftledning. Alternativet följde riksväg 66 parallellt med en befintlig ledningsgata. Det nordliga alternativet väckte mycket stort motstånd. Det fanns även en del synpunkter emot en luftledning längs den södra sträckningen, istället var det mångas önskemål att ledningen skulle grävas ner som en markkabel. Det södra alternativet ansågs inte lämpligt av Malungs Elnät då denna sträckning skulle innebära sämre leveranssäkerhet på grund av brist på rundmatning som i sin tur är en viktig del i en säker elförsörjning. Elförsörjningen skulle också bli sårbar eftersom båda överföringsledningarna skulle gå i samma sträckning och det då råder större risk att båda ledningarna slås ut samtidigt. Genom att separera ledningarna i området ökar möjligheterna att området aldrig kommer sakna strömförsörjning. Att markförlägga en 145 kv kabel är mycket kostsamt och görs endast undantagsvis och då ofta i tätortsmiljö där utrymmesbrist råder. I en ekonomisk jämförelse mellan alternativ norr som luftledning och alternativ söder som markkabel skulle kostnaden bli ca 29 respektive 46 miljoner kronor. Ett markkabelalternativ ansågs därför inte ekonomiskt motiverat. I detta skede bedömde därför Malungs Elnät att det inte var möjligt att utforma den södra sträckningen som en markkabel. Eftersom framkomligheten var svårt längde båda de det nordliga alternativet väckte stort motstånd utreddes ytterligare tre sträckningar, samtliga avsevärt längre än alternativ norr och söder. Samrådsunderlag 5 (19)

6 Dessa tre alternativ förkastades på grund av höga kostnader och förutsedd påverkan på värdefulla natur- och kulturintressen. Figur 1. Tidigare studerade alternativ aktuella för samråd i februari Alternativ norr (mörkblå heldragen linje och gul streckad linje) och alternativ söder (rött och blått streck) Fördjupad utredning av eldistributionen i Sälenfjällen Då framkomligheten med en ny ledning var svår beslutade Malungs Elnät att ta ett större grepp och utreda eldistributionen i hela Sälenfjällen på flera spänningsnivåer, d.v.s. både regionnätet och lokalnätet. Vid utredningen såg Malung Elnät behov av ett flertal markförlagda nya 20 kv förbindelser från Sälsäter till planerade och befintliga stugområden. Utredningen visade också att strömförsörjningen till station Tandådalen kan tillgodoses med två nya 72,5 kv ledningar (med driftspänningen 55 kv) istället för den tidigare planerade 145 kv ledningen. Ur driftsäkerhetssynpunkt är det betydligt lämpligare att markförlägga en 72,5 kv ledning jämfört med en 145 kv ledning. Detta innebär att de planerade 72,5 kv ledningarna kan markförläggas tillsammans med de planerade 20 kv Samrådsunderlag 6 (19)

7 ledningarna vilket ger en kostnadseffektivitet som Malung Elnät inte räknat med i tidigare studier, innan utredningen av eldistributionen i hela Sälenfjällen var genomförd Aktuella alternativ Malungs Elnät presenterar i detta samråd två förslag på markkabelsträckningar längs riksväg 66; ett förordat alternativ samt en alternativ sträckning. Den alternativa sträckningen har samma sträckning som alternativ söder i det ursprungliga samrådet. Alternativ söder var dock ett kombinerat luftlednings- och markkabelalternativ. Förordad sträckning kan ses som en mer genomarbetad version av alternativ söder. Figur 2. Aktuella alternativa sträckningar. Förordad sträckning i rött och alternativ sträckning i blått. Förordad sträckning Sträckningen följer till stor del riksväg 66. Sträckningen utgår från stationen Sälsäter norr om Lindvallen och fortsätter norrut. Söder om Dammkölsvägen vinklar sträckningen västerut och följer södra kanten av området Gubbmyran längs befintlig ledningsgata. Strax före husen vid Nilss Oskars väg ändrar sträckningen riktning till nordväst och går genom skogen fram till Ripstigen. Sträckningen följer sedan Ripstigen som övergår till Köarvägen i Samrådsunderlag 7 (19)

8 sydvästlig riktning fram till Fjällvägen Där korsar sträckningen Fjällvägen, och följer dess södra kant. Efter Sälens fjällkyrka korsar sträckningen riksväg 66 och fortsätter längs vägens norra sida förbi Högfjällshotellet. Efter Höjdstigen och skoterleden byter sträckningen sida till södra sidan om Fjällvägen. Sträckningen följer vidare längs riksväg 66 västerut fram till campingen i Tandådalen. Sträckningen följer utkanten av campingen fram till Stjärnvägen. Sista sträckan fram till station Tandådalen följer sträckningen Stjärnvägen. Alternativ sträckning Förslaget följer till stor del befintlig luftledning längs hela sträckan. Markkabeln utgår från stationen Sälsäter och sträcker sig norrut. Söder om Dammkölsvägen vinklar sträckningen västerut och följer södra kanten av området Gubbmyran. Strax före Ripstigen korsar sträckningen riksväg 66. Sträckningen följer ledningsgatan söder om riksväg 66 och rundar Högfjällshotellet och tillhörande stugor genom att följa liftarna Illern och Järven. Sträckningen fortsätter sedan ca 3 km parallellt med riksväg 66, i en blöt dalgång på ca 100 meters avstånd från vägen. Sträckningen fortsätter tvärs över parkeringen som tillhör Östra Tandådalstorget, och fortsätter sedan nedanför skidbackarna fram till stugorna vid Västra Kalvvägen, där sträckningen fortsätter västerut och norr om stugorna fram till riksväg 66. Sträckningen följer sedan riksväg 66 i sydvästlig riktning och går sedan mellan Tandådalens camping och vägen. Sträckningen avslutar i station Tandådalen Nollalternativ Nollalternativet innebär att ingen ny ledning byggs, vilket kommer att leda till att de problem som idag finns med elförsörjningen vidmakthålls och att planerade exploateringar inte kan genomföras. 3. Tekniskt utförande De två 72,5 kv ledningarna förläggs som markkabel med ca 0,5 meter avstånd mellan varandra. Varje kabel består av tre enledarkablar som buntas i triangelform. Varje enledarkabel placeras i rör som skyddar kabeln. Kablarna som används är plastisolerade med ledare av aluminium och en skärm av koppar. I samma schakt som de två 72,5 kv kabelförbanden förläggs även 2-5 stycken 20 kv ledningar. Dessa ledningar tillhör lokalnätet och behandlas inte i detta samråd, då lokalnätsledningar innefattas av områdeskoncession. I botten av schaktet läggs geotextilduk och på denna finkornigt material, exempelvis sand. Närmast kring kablarna används också sand för att minimera risk för skador på kablarna. Ovanpå sanden kan till viss del de schaktade massorna återanvändas. Varningsband förläggs både över 72,5 kv ledningarna och 20 kv ledningarna. Se figur 3 för enklare skiss. Samrådsunderlag 8 (19)

9 Figur 3. Skiss på genomskärning av tänkt typschakt. De gula och röda strecken är varningsband. Markkablar förläggs normalt genom schaktning. Det innebär att en kabelgrav grävs i vilken kablarna placeras. Schaktet kommer att behöva vara ca 1,4 meter djupt och ca 1,5 meter brett i botten. Dagöppningen beräknas då bli ca 2,5 meter beroende på markförhållandena. Vid berg i dagen eller tunt marktäcke kommer sprängning att bli nödvändigt. Markkablar förläggs med fördel intill mindre vägar. På så sätt kan vägen nyttjas som arbetsväg för transporter av material och schaktmaskiner. Mindre vägar där detta bedöms möjligt är t.ex. Stjärnvägen i Tandådalen. Riksväg 66 är en statlig väg med ett vägområde intill vägen där inga åtgärder är tillåtna, ledningarna kan därför troligen inte förläggas så nära riksvägen att denna skulle kunna användas som arbetsväg. Byggnationen kräver därför att en enklare väg som klarar lastbilstransporter anläggs bredvid schaktet. Det är också möjligt att förlägga markkablarna i befintliga vägar, där utrymme saknas intill aktuell väg. Utrymmet kan begränsas av t.ex. bebyggelse eller topografi. I den förstudie som är genomförd föreslås kablarna i aktuellt projekt förläggas i Ripstigen/Köarvägen. Utöver en arbetsväg för transporter kräver också byggnationen ett område intill schaktet för tillfälligt upplag av massor. De flesta massorna kan sedan nyttjas till att lägga igen schaktet. Närmast kablarna krävs dock sand. På vissa sträckor kommer kabelförläggningen att bli mer komplicerad och kräva schaktfria metoder, t.ex. vid korsning av vägar och vattendrag. Troligen är hammarborrning den mest aktuella metoden för schaktfria lösningar för gällande ledning, då marken är blockrik med mycket sten. För hammarborrning krävs en Samrådsunderlag 9 (19)

10 startgrop på ca 10x5 meter och 1 meter djup. För att nå ut med utrustning till etableringsplatser krävs en transportväg framkomlig för lastbil. Styrd borrning är en schaktfri metod som kan användas i mjuk mark som sand eller lera. För åtgärden behövs en mindre startgrop och mottagningsgrop. Metoden kan eventuellt vara aktuell vid vissa våtmarker. För att vid drift skydda kablarna och hålla dem tillgängliga för reparation kommer en byggnads- och anläggningsfri zon att upprätthållas för respektive kabel. Längs kabelsträckningen kommer en ca 6 meter bred ledningsgata hållas fri från större vegetation för att underlätta tillgängligheten vid eventuella fel. 4. Planer Varje kommun ska enligt plan- och bygglagen (PBL) ange sina intentioner för mark- och vattenanvändning inom kommunen i en kommuntäckande översiktsplan (ÖP). Gällande plan för Malung- Sälens kommun gäller från Enligt ÖP:n ska turistverksamheten i Sälenfjällen utvecklas så den på ett miljömässigt och uthålligt sätt svarar mot marknadens krav och efterfrågan,. Nya liftsystem, snösystem och omfattande utbyggnad av boendemöjligheter planeras. En fördjupad översiktsplan finns antagen för Tandådalen-Hundfjället (2002). Föreslagna sträckningar berör ett trettiotal detaljplaner. Sträckningsförslagen är förenliga med både gällande översiktsplan samt detaljplaner. 5. Beskrivning och berörda intressen Berörda intressen längs de båda beskrivna alternativen har identifierats genom kartstudier. Digitala data har inhämtats från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Intresseområdenas utbredning framgår av karta i bilaga 1. Nedan följer en kort genomgång av vilka intressen som kan antas bli berörda Landskapsbild Området där ledningen planeras utgörs av exploaterad fjällmiljö med vägar, liftanläggningar, stugbyar, affärer, skidspår och skoterleder. Området tillhör Transtrandsfjällen som är landets sydligaste fjällmassiv bestående av mjukt välvda fjällplatåer kring m.ö.h. Till följd av områdets höga nederbörd avvattnas fjällmassiven av många bäckar och åar, samt så bildas våtmarksområden i dalgångarna. Omgivningen närmast planerad ledning utgörs av relativt flacka myrmarker samt skogsområden som utgörs av gles tall-, gran- och björkskog. Samrådsunderlag 10 (19)

11 5.2. Bebyggelse och boendemiljö Bebyggelsen i området utgörs främst av sportstugor som framförallt nyttjas vintertid. Den förordade sträckningen passerar bostadshus som närmast på ca 13 meters avstånd vid Köarvägen. Närmaste bostadshus längs den alternativa sträckningen finns på ca 22 meters avstånd vid Gubbmyren Naturmiljö Vid Sälsätern finns flera nyckelbiotoper. Förordad sträckning passerar två nyckelbiotoper i dess utkanter (Ny 1 och 2) och den alternativa sträckningen berör samma nyckelbiotoper samt en ytterligare (Ny 3). Båda de studerade sträckningarna berör två naturvärden kända av Länsstyrelsen i Dalarnas län: Transtrand 14 och på Transtrand 26. Både Transtrand 26 och Transtrand 14 är områden utpekade av länsstyrelsen för sina höga naturvärden. Vidare berörs fyra våtmarksområden där ett våtmarksområde (VMI 1) sammanfaller med Transtrand 14 och tre våtmarksområden (VMI 2-4) sammanfaller med Transtrand 26. Båda studerade sträckningar korsar ett vattenskyddsområde. Den alternativa sträckningen korsar fler vattendrag än den förordade, men båda förslagen korsar flertal vattendrag. Tabell 1. Naturvärden längs båda alternativa sträckningarna. Intresse Benämning på karta Namn Övrigt Bilaga 2 Nyckelbiotop Ny 1 N Skogsbäck, rikt med lågor, hänglav, vedsvampar samt källpåverkat Nyckelbiotop Ny 2 N Barrnaturskog, rikligt med grova träd, spärrgreniga och senvuxna träd Nyckelbiotop Ny 3* *endast alternativ sträckning Naturvärden kända av lst Dalarna Naturvärden kända av lst Dalarna N Barrnaturskog, skogsbäck, grova träd, lågor, hänglav, källpåverkad Transtrand 26 Transtrand 26 Nordsluttning med mycket höga naturvärden i den gamla tall/granskogen Transtrand 14 Transtrand 14 Grannaturskog i fjällets sluttningar mot öster, med skogsmyrmosaik nedanför. Artrikt och värdefullt område. Samrådsunderlag 11 (19)

12 Våtmarksinventering VMI 1 Myrar öster om Transtrandsfjällen- Norr om Sälenvägen Klass 3. Myrarnas skyddsvärde är lågt bl a på grund av påverkan och störning. Våtmarksinventering VMI 2 Sälfjällsmyren Klass 3. Sälfjällsmyren är en variationsrik myr med sadelform och källor. Området viktigt för friluftsliv. Området korsas idag av en befintlig ledning Våtmarksinventering VMI 3 Myr norr Ö. Kalven Klass 2. Den högt belägna myren har ett visst botaniskt värde. Värdet är dock större ur landskapsbildssynpunkt och för friluftslivet. Våtmarksinventering VMI 4 Myrar norr om V. Kalven Klass 2. De naturvetenskapliga värdena får anses låga. Myrens högsta värde ligger på landskaps- och friluftssidan. Vattentäkt Vatten 1 Sälfjällstangen Vattenskyddsområde 5.4. Friluftsliv Hela området från Sälsätern och västerut och norrut längs fjällkedjan är ett riksintresse för friluftsliv (4 kap. 2 miljöbalken) kallat Fjällvärlden från Transtrand till Treriksröset. Inom detta riksintresse finns området Transtrandsfjällen som är ett riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap 6 miljöbalken. Förordad sträckning föreslås till stor del följa skoter- och vandringsleder, framförallt längs riksväg Kulturmiljö Inget av de föreslagna alternativen berör några kända kulturmiljölämningar. Både förordad och alternativ sträckning passerar på avstånd två fjällkyrkor. Generellt finns få kända kulturmiljölämningar inom området Infrastruktur Ett utökat byggnadsförbud finns längs vissa sträckor längs riksväg 66 där planerad markkabel planeras att förläggas. Längs de föreslagna alternativen finns en 55 kv ledning, lågspänningsledningar, teleledningar samt vatten- och avloppsledningar att ta hänsyn till vid projektering. 6. Förutsedd miljöpåverkan I den miljökonsekvensbeskrivning som tas fram som en del av underlag för ansökan om koncession för kraftledningen kommer ledningens miljöpåverkan att beskrivas mer detaljerat. I detta skede görs endast en översiktlig bedömning. Samrådsunderlag 12 (19)

13 6.1. Landskapsbild En markkabel medför ingen bestående påverkan på landskapsbilden efter att den grävts ner och marken återställts. Landskapsbilden påverkas däremot tillfälligt under arbetstiden när ett schakt tas upp och material och massor läggs i upplag Bebyggelse och boendemiljö Under byggnationsfasen kan påverkan i form av utsläpp och buller, samt begränsningar i framkomlighet uppstå. Boende kan också påverkas av begränsningar i trafiken under begränsade tider under byggnationen. Inga vägar kommer dock att helt stängas av om det inte finns alternativa tillfartsvägar. Således kommer alla fritidsboenden kunna nås med bil även under tiden för byggnation. Materialtransporter med lastbil kan tidvis vara störande. Störningarna är dock övergående och tidsbegränsade. Elektriska och magnetiska fält uppkommer när el transporteras och produceras. Överallt i vår miljö finns elektriska och magnetiska fält som härstammar från t.ex. kraftledningar och elapparater. Styrkan på magnetfält beror bl.a. på avståndet till ledningen, fasernas inbördes läge och strömlasten och mäts i µt. Magnetfälten avtar snabbt med avståndet från ledningen. Trots omfattande internationell forskning saknas idag entydiga resultat som påvisar samband mellan exponering av magnetfält och negativa hälsoeffekter. Med bakgrund av detta har inte svenska myndigheter kunnat fastställa några gränsvärden för allmänhetens exponering för magnetfält. Ansvariga myndigheter rekommenderar en viss försiktighet vid samhällsplanering och exploatering, såtillvida detta kan göras till rimliga kostnader. Magnetfält från aktuell ledning har beräknats utifrån både årsmedelströmlast samt maximal strömlast för ledningen. Årsmedelströmlasten ger det genomsnittliga magnetfältet per år medan den maximala strömlasten för ledningarna ger högsta möjliga magnetfält som kan uppstå enstaka dagar under året. Magnetfälten beräknas vanligen ca 1,5 meter över markytan vilket är gjort även här. Beräkningen har gjorts vid Gubbmyren där totalt 7 kablar planeras att förläggas (två 50 kv och 5 stycken 20 kv). Beräkningen med årsmedellast påvisar att magnetfälten från aktuell ledning uppgår till knappt 0,4 µ rakt ovanför kabeln, se figur 4. Vid motsvarande beräkning vid samma plats men med beräknad maxlast, som troligen inte kommer inträffa, är magnetfältet 0,4 µt på knappt 7 meters avstånd från kablarna, se figur 5. Magnetfältet kan jämföras med beräknat värde för dagens tre luftledningar som bl.a. passerar Gubbmyren. I figur 5 visas dagens magnetfält. Om de planerade ledningarna byggs kommer luftledningarna att rivas. Samrådsunderlag 13 (19)

14 Figur 4. Beräknat magnetfält vid strömmens årsmedelvärde för två 50 kv, och fem 20 kv markkablar. Figur 5. Beräknat magnetfält vid maximal last två 50 kv, och fem 20 kv markkablar. Samrådsunderlag 14 (19)

15 Figur 6. Beräknat aktuellt magnetfält för årsmedellast idag för en 50 kv, och två 20 kv befintliga luftledningar Naturmiljö Generellt gäller att naturvärdena redan idag är belastade med intrång från vägar, bebyggelse och kraftledningar. Den största påverkan på naturvärden som bedöms uppstå från de markförlagda kablarna uppkommer i byggskedet. Påverkan från planerad markkabel bedöms bli störst i våtmarker samt vid korsning av vattendrag. Det finns risk för t.ex. påverkan i form av markskador och grumling i vattendrag. Då aktuellt område är beläget i fjällmiljö är också återhämtningstiden för naturen längre än efter samma typ av åtgärder på lägre altituder i landskapet Friluftsliv Under anläggningstiden av ledningen kan friluftslivet påverkas tillfälligt, särskilt där schaktning görs intill skoterleder och skidspår vintertid, samt vid vandringsleder när schaktningen utförs under barmarksäsong. När ledningen är nerlagd återställs marken och ingen bestående påverkan bedöms kvarstå för friluftslivet Kulturmiljö Inga kulturmiljöer bedöms påverkas av ledningen. Då ledningen planeras att anläggas som markkabel påverkas inte heller miljön intill de två fjällkyrkorna som ledningen passerar. Samrådsunderlag 15 (19)

16 6.6. Infrastruktur Markkabeln planeras att anläggas så nära vägområdet för riksväg 66 som möjligt i samråd med Trafikverket. Riksvägen bedöms inte kunna användas som arbetsväg på grund av vägområdets omfattning utan istället måste en arbetsväg anläggas parallellt med denna. Att det råder utökat byggnadsfritt område längs delar av vägen torde inte påverka denna möjlighet då markkabeln eller en arbetsväg inte innebär någon trafikhindrande åtgärd. Då det bitvis är trångt längs föreslagen sträckning kan det komma bli nödvändigt att i samband med anläggningsskedet i samråd med aktuella ledningsägare, flytta befintliga mindre ledningar. 7. Jämförelse av alternativ Den största skillnaden mellan de båda alternativen är påverkan på våtmarker och vattendrag. Det förordade alternativet är föreslaget att gå närmare riksväg 66 där markerna är något torrare. En jämförelse mellan de två alternativen har gjorts genom att jämföra kortare delsträckor, tabell 1. Se figur 4 för karta. Tabell 2. Jämförelse mellan förordad och alternativ sträckning, uppdelat på kortare avsnitt. Förordad sträckning Alternativ sträckning Delsträcka Påverkan Delsträcka Påverkan A C E Som närmast ca 13 m från bostad. Följer mindre väg som troligen kan nyttjas som arbetsväg. Så nära riksväg 66 som möjligt då det längre bort innebär större påverkan på vattendrag och blött område. Undviker påverkan på området runt Högfjällshotellet B D F Ont om plats att förlägga ett schakt mellan vattendrag och väg. Svår framkomlighet med blöta marker och djupa vattendrag. Följer befintlig kraftledning. Risk för stor påverkan på vattendrag och våtmark. Sträckning går längs liftanläggningar, tvärs över slalombacke i våtmarksområden. Samrådsunderlag 16 (19)

17 G Sträckning följer riksväg 66 så nära som möjligt för att minimera påverkan på vattendrag och våtmarker. H Följer befintlig ledningsgata med stor risk för skador på våtmark och vattendrag. I Sträckning följer riksväg 66 så nära som möjligt för att minimera påverkan på vattendrag och våtmarker. J Sträckning följer ledningsgata. Berör våtmarker samt nedre del av slalombackar. K Kan innebära viss störning vid campingplatsen under byggskedet. L Risk för stor påverkan på våtmarker. Figur 7. Uppdelning av alternativ för jämförelse i delsträckor. Samrådsunderlag 17 (19)

18 8. samlad bedömning Inget av de studerade alternativen bedöms ge en bestående negativ påverkan på kulturmiljö, friluftsliv, boendemiljö eller infrastruktur. Båda studerade alternativen innebär viss påverkan på naturmiljön då schaktning blir aktuellt i våtmarker. Åtgärder som kan minimera skador är att utföra arbeten vid tidpunkter när marken har som bäst bärighet, samt tillfälligt förstärka fuktiga och blöta marker för att minska körskador. Malungs Elnät bedömer att verksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan oavsett alternativ. 9. Fortsatt arbete Sista datum för att lämna synpunkter i samrådet är den 11 februari Därefter ska samtliga inkomna yttranden behandlas och MKBn färdigställas. Koncessionsansökan beräknas att inlämnas till Energimarknadsinspektionen (Ei) våren/sommaren Markupplåtelseavtal tecknas under samma period som Ei handlägger ansökan. Efter att Ei remitterat ansökan till samtliga berörda parter fattar de ett beslut huruvida ledningarna ska få koncession eller ej. Byggnation planeras att påbörjas så snart beslut erhållits, uppskattningsvis i slutet av Preliminär utformning av MKB Icke teknisk sammanfattning 1 Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syfte 1.3 Verksamhetsutövaren 2 Förutsättningar 2.1 Planerade vindkraftparker och anslutningar 2.2 Gällande lagstiftning 2.3 Tillstånd och avtal 2.4 Miljömål 2.5 Miljökvalitetsnormer 3 Samråd Samrådsunderlag 18 (19)

19 3.1 Samrådets genomförande 3.2 Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan 4 Alternativutredning 4.1 Nollalternativ 4.2 Alternativa sträckningar 4.3 Förordad sträckning 4.4 Alternativa utformningar 5 Beskrivning av planerad ledning 5.1 Ledningens utformning 5.2 Arbetets utförande 5.3 Ledningsgata och markbehov 5.4 Byggnation 5.5 Drift och underhåll 5.6 Elektromagnetiska fält 5.7 Magnetfält från aktuell ledning 6 Planförhållanden 7 konsekvensbedömning 7.1 Metodik och bedömningsgrunder 7.2 Landskapsbild 7.3 Naturmiljö 7.4 Kulturmiljö 7.6 Friluftsliv 7.7 Boendemiljö och hälsa 8 Samlad bedömning 8.1 Miljökonsekvenser 8.2 De allmänna hänsynsreglerna 8.3 Nationella miljömål 8.4 Miljökvalitetsnormer Samrådsunderlag 19 (19)

20 Sälsäter-Tandådalen Bilaga 1 Översiktskarta Tandådalen Sälsätern Teckenförklaring Ritat av: Rejlers Sverige AB Beställare: Malungs Elnät AB Alterantiv sträckning Förordad sträckning 0 0,5 1 Skala (A3) 1: km ±

21 Sälsäter-Tandådalen Bilaga 2 Översiktskarta med kända naturvärden Tandådalen VMI 4 Transtrand 14 Ny2 Transtrand 26 Teckenförklaring Alterantiv sträckning Förordad sträckning Naturvärden kända av lst Dalarna Förordad sträckning ± Nyckelbiotop Alterantiv sträckning Klass Våtmarksinventering 1 Nyckelbiotop ,5 1 Skala (A3) 1: VMI 3 Ny 3 VMI 2 Naturvärden kända av lst Dalarna Ritat av: Rejlers Sverige AB Beställare: Malungs Elnät AB 2 3 km VMI 1 Sälsätern Ny 1

Samrådsunderlag. Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön. Malungs Elnät

Samrådsunderlag. Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön. Malungs Elnät Samrådsunderlag Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön Malungs Elnät Rejlers är en av Nordens stora teknikkonsulter. Vi är experter som arbetar med projekt inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur.

Läs mer

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen SAMMANFATTNING Malungs Elnät planerar att förstärka befintligt elnät i Sälenfjällen och avser därför att markförlägga en ny 72,5 kv ledning. Åtgärden kräver att ett nytt tillstånd (nätkoncession för linje)

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Falun (9)

Falun (9) Falun 2016-01-14 1 (9) Anmälan om samråd, enligt 6 kap. 4 miljöbalken, angående ansökan om koncession för ny 145 kv ledning mellan Sälen- Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län. Syfte Ellevio

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om nätkoncession för linje Februari 2017 Ellevio AB (publ).

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-12-02 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Samrådsunderlag inför:

Samrådsunderlag inför: 1 Ellevio AB Samrådsunderlag inför: Ansökan om nätkoncession för ny 20 kv ledning för förstärkning av befintlig linje till den planerade vindkraftparken Årjäng NV2 i Årjängs kommun i Värmlands län. SWECO

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

SAMMANFATTNING Miljökonsekvensbeskrivning- Nya 72,5 kv markkablar Sälsätern-Tandådalen

SAMMANFATTNING Miljökonsekvensbeskrivning- Nya 72,5 kv markkablar Sälsätern-Tandådalen SAMMANFATTNING Malungs Elnät AB planerar att förstärka befintligt elnät i Sälenfjällen och avser därför att anlägga två nya 72,5 kv kraftledningar. Tillstånd, nätkoncession för linje, för de nya kraftledningarna

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning av nätkoncession för delsträcka

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län 14 2018-01-26 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar att

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark Underlag för samråd April 2012 Bankgiro:

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet.

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet. Datum 2015-11-02 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande befintlig 145 kv markkabel samt markförläggning av 145 kv kraftledning för att ersätta VB Elnäts 145 kv luftledning i Knutsbo, Ludvika kommun,

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län SAMRÅDSUNDERLAG ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN DECEMBER 2016 Presentation av

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun Maj 2017 Bg:

Läs mer

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Januari 2018 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund

1 (7) 2014-11-26. Syfte. Bakgrund 1 (7) Anmälan om samråd, enligt 6 kap 4 angående ansökan om koncession för ny 24 kv markkabel mellan Långflons köpcentrum fram till riksgränsen, i Torsby kommun i Värmlands län Syfte Fortum Distribution

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 3 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 4 Sträckningsalternativ... 4 Områdesbeskrivning... 5 Landskap och Markanvändning...

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-11-15 KLK 2018/886 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden.

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden. Datum 2016-07-06 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande ombyggnation av befintlig 145 kv luftledning vid Marnäs till sjökabel och markkabel, Ludvika och Smedjebackens kommuner, Dalarnas län Bakgrund

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun E.ON Elnät Sverige A Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun Underlag för samråd December 2011 ankgiro: 5967-4770 PlusGiro: 428794-2

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NY 40 kv- MARKKABEL MELLAN KÄLLBY-SKEBY, GÖTENE KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN 2018-09-14 SAMMANFATTNING Bakgrund och syfte Götene Elförening ekonomisk förening bygger, äger,

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Bilaga 1 Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Samrådsredogörelse Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037 7326 Telefon 08-606 00 00 ellevio.se

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad Foto: fördelningsstation RAPPORT 2015-11-03 Maria Liberg Kristiansson

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon:

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon: Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380 51 70 00 Samrådsunderlag Ansökan om ny nätkoncession för ersättande av befintliga 45kV luftledningar med markkabel mellan avgreningspunkt

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje för ny 138 kv markförlagd kraftledning mellan Måby och Rosersberg i Sigtuna kommun i Vattenfall Eldistribution AB Maj 2015 Projektorganisation

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-02-24 Samrådsunderlag angående ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Designhögskolan och Umeå Universitet i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi (UE) planerar att förstärka

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Maj 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org.

Läs mer

Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län

Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Oktober

Läs mer

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 OM NÄTKONECESSION FÖR DEL AV LINJE 36 kv MELLAN GRAN OCH LILLKÅGETRÄSK VID BJÖRKDALSGRUVAN, SKELLEFTEÅ KOMMUN 2016-04-14

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer