PROJEKTPLAN. Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet. Uppdragsgivare. Projektledare Jörgen Ivarsson.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN. Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet. Uppdragsgivare. Projektledare Jörgen Ivarsson."

Transkript

1 Sid 1 (0) Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet Projektledare Jörgen Ivarsson Uppdragsgivare Rektor Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 701 Namn: UPL Org.kod: 751 Namn: IT-enheten Projekttid Start: Avslut: IT-projekt Ja Nej Projektwebb Granskad IT-chef (vid IT-projekt) Styrgrupp/uppdragsgivare Version 1.0

2 Sid (0) Planeringsenheten Universitetsdirektör Versionshistorik Version Datum Fastställd av Utförda ändringar 1.0 Rektor Uppdragsgivare Rektor fastställer version 1.0 av projektplanen.

3 Sid (0) 1 Innehåll Direktiv....1 Definitioner och förkortningar... Beskrivning....1 Syfte Redogörelse för förankring i kärnverksamheten.... Bakgrund.... Projektmål Avgränsning... 7 Organisation Beskrivning av ansvar Uppföljning Bemanning Uppdragsgivare Styrgrupp Projektledare Projektgrupp Referensgrupp Genomförande Tidplan Beslutspunkter Etapper Milstenar Resurser Ekonomi Ekonomihantering Budget projektkostnader Ansvarig projektekonom Projektkonton Kalkyl över framtida driftskostnader Kommunikationsplan... Fel! Bokmärket är inte definierat. 9 Risk- och sårbarhetsanalys... Fel! Bokmärket är inte definierat.

4 Sid (0) Direktiv Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) har tillsammans med IT-enheten, via förvaltningsobjektet E-lärande, av rektor tilldelats uppdraget att genomföra en nysatsning på Moodle så att den blir ett jämförbart komplement till Umeå universitets lärplattform Cambro. UPL har tillsammans med IT-enheten, i enlighet med FS , genomfört en förstudie för att utreda vilka behov som nysatsningen på Moodle ska svara mot. Utifrån förstudien ska detta projekt införa och etablera Moodle som ett kompletterande IT-stöd i utbildningsverksamheten. Lärplattformen planeras att förvaltas inom det befintliga förvaltningsobjektet E-lärande..1 Definitioner och förkortningar Ord Förklaring Lärplattform Moodle ITS En webbaserad kursmiljö för kommunikation mellan lärare och studenter Moodle är en webbaserad lärplattform (Learning Management system) Enheten för IT-stöd och utveckling. Beskrivning.1 Syfte En nysatsning på Moodle svarar mot ett uttryckt önskemål från utbildningsverksamheten samt breddar Umeå universitets utbud av digitala lärmiljöer. En central förvaltningsorganisation garanterar tillgänglighet och säkerhet för såväl studenter som anställda..1.1 Redogörelse för förankring i kärnverksamheten Arbetet med förstudien till projektet har inneburit ett flertal besök till institutioner och träffar med en användargrupp för de institutioner som i dag använder lokala Moodleinstallationer (UMUG). Information om projektet har också tagits upp i prorektor Anders Fällströms blogg där han skrivit om lärplattformen samt i ett utskick i Nyheter för anställda vecka Bakgrund År 01 tilldelades IT-enheten kr för att sätta upp en universitetsgemensam Moodle. Utgångspunkten var att tillsammans med befintliga användare av Moodle vid Umeå universitet ta fram en lärplattform anpassad till universitetets autentiseringslösning CAS, samt att införa motsvarande funktioner för kursadministration som fanns för Cambro. Någon universitetsgemensam support- eller förvaltningsorganisation kopplades inte till Moodle.

5 Sid 5 (0) Efter införandet 01 är det i huvudsak Institutionen för språkstudier som använder den universitetsgemensamma Moodle. Att få användare flyttade över till lärplattformen anses bero på att en lämplig support- och stödorganisation aldrig etablerades. De användare som idag finns i den universitetsgemensamma Moodle har fått viss support från institutionens för språkstudiers systemadministratör och Humanistiska fakultetens IKT-coach. Synpunkter har även framförts att behovet i mindre utsträckning har handlat om lärplattformen Moodle och mer handlat om att institutioner och program värnat om det självbestämmande som kommer av att äga sin egen lärplattform. De lokala initiativen finns kvar och har vuxit i antal och omfattning. Pedagogiska institutionen har valt att agera tjänsteleverantör för Moodle till andra program och institutioner vid lärosätet. Detta kan tolkas som att ett betydande antal lärare fortfarande anser att det finns ett stort värde i att använda Moodle som ett alternativ till Cambro. Flera institutioner och lärare som idag bedriver utbildning i Moodle vill fortsätta göra det, men önskar att plattformen erbjuds som universitetsgemensam tjänst. Några av de fördelar man ser med en universitetsgemensam lärplattform är: Förstärkt stöd- och supportorganisation och därmed uppnå ökad nytta i användningen av lärplattformen Enklare för studenter och anställda att hitta sin kurs med en universitetsgemensam Moodle Minskade lokala kostnader för support, drift och utveckling Möjliggör systemintegrationer mellan lärplattform och andra centrala tjänster Minskad risk och sårbarhet för till exempel dataintrång, elavbrott och personberoenden Styrgruppen för förvaltningsobjektet E-lärande har tillsammans med Prorektor Anders Fällström för avsikt att genomföra en nysatsning som gör Moodle till ett jämförbart alternativ till Cambro. Initiativet är samtidigt ett viktigt steg i riktningen att förverkliga Umeå universitets vision 00, där det står: Vi är ett av Europas ledande universitet när det gäller nyskapande fysiska och virtuella miljöer. En större del av våra utbildningar integrerar campus- och nätundervisning och kan genom flexibla undervisningsformer genomföras oberoende av tid och rum.. Projektmål Uppdraget består i att genomföra en nysatsning på befintlig universitetsgemensam Moodle. Satsningen drivs utifrån verksamhetens behov, där målet är att användare av Moodle erbjuds stöd och support likvärdig den som erbjuds i Cambro. Projektet ska etablera en förvaltnings- och supportorganisation för universitetsgemensamma Moodle, samt upprätta en teknisk miljö som klarar de krav som identifierats i förstudien (se bilaga 1). Resultatet av projektet planeras att överlämnas till och förvaltas inom förvaltningsobjektet E-lärande.

6 Sid 6 (0) Effektmål Nr. Mål 1. Den universitetsgemensamma Moodle ska ge ett bra stöd för e-lärande och möta verksamhetens behov enligt lösningsförslag i förstudiens slutrapport samt de två bilagorna Funktionella och Icke-funktionella krav. Behovet av egna lokala Moodle ute på institutioner bör därmed minska.. Omfattning och täckning av användarstöd för den universitetsgemensamma Moodle är kraftigt förbättrat och det användarstöd som beskrivs i slutrapporten för förstudien är uppfyllt.. Den universitetsgemensamma Moodle har inom tre år vuxit i omsättning (antal användare och kurser) med 00 %. Under 015 har 87 användare loggat in i Moodle och 18 kurser skapats, vilket anges som nollvärde.. Pilotprojekt genomfört med minst institutioner och utvärderat innan Produktmål Nr. Mål 1. Förvaltningsobjektet E-lärande har utökats med IT-stödet Moodle med de integrationer med andra IT-stöd som beskrivs i förstudiens slutrapport.. Universitetsgemensamma Moodle har en etablerad supportorganisation som tillgodoser verksamhetens behov av utbildning, stöd och support enligt lösningsförslag i förstudiens slutrapport.. Universitetsgemensamma Moodle har en etablerad förvaltningsorganisation som tillgodoser verksamhetens behov enligt lösningsförslag i förstudiens slutrapport samt av en lärplattform med stabil drift och god säkerhet enligt de tekniska krav som specificerats i förstudiens två bilagor Funktionella och Icke-funktionella krav. En tydlig process för migrering av kurser från lokala installationer till den universitetsgemensamma Moodle har tagits fram enligt lösningsförslag i förstudiens slutrapport.

7 Sid 7 (0). Avgränsning Projektet syfte är inte att upphandla en ny lärplattform för Umeå universitet, utan att vidareutveckla förvaltning och stödorganisation kring den Moodle som finns idag, samt förbättra teknisk miljö. Det åligger respektive institution/program att besluta om, samt att genomföra, migrering till den universitetsgemensamma Moodle. Organisation Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) tillsammans med IT-enheten, via förvaltningsobjektet E-lärande, är organisatoriska genomförare av projektet och har ansvaret för bemanning av projektgruppen..1 Beskrivning av ansvar Uppdragsgivarens ansvar Uppdragsgivaren är den som ger uppdraget och är beställare av arbetet. fastställer projektets syfte och inriktning utser projektledare anger projektledarens befogenheter och ansvar anger projektets tids- och resursramar och ser till att erforderliga resurser ställs till projektets förfogande Styrgruppens ansvar Styrgruppen har ansvaret för projektets planering, kontroll och styrning då det gäller resurser och sakinnehåll. Den skall pröva och godkänna de planer som utarbetas av projektledaren och projektgruppen. Vidare skall den verka för att projektet genomförs på ett effektivt sätt och i enlighet med uppdragsgivarens intentioner. Gruppen ska vidare säkerställa att verksamheten på lämpligt sätt involveras under hela processen. Styrgruppen: tolkar uppdraget/direktiven för arbetet medverkar vid utformningen av projektplanen och godkänner denna beslutar i administrativa frågor av större vikt, till exempel tidsplaner och fördelning av projektets budget samt projektmedlemmar följer och stödjer projektarbetet värderar och diskuterar de förslag som projektgruppen utarbetar informerar uppdragsgivaren om projektets resultat delegerar ansvar, befogenheter och ställer krav tar ställning till slutrapporten och överlämnar den till uppdragsgivaren för beslut Projektledarens ansvar

8 Sid 8 (0) Projektledaren är direkt underställd styrgruppen och ansvarar för att projektet drivs och genomförs enligt angivna direktiv, mål, budget och tidsplaner. Projektledaren sköter arbetsledning och samordning. Huvuduppgiften är att ansvara för planering och styrning av tilldelade resurser så att projektuppdragets mål uppnås. Exempel på andra uppgifter: upprättar projektplan i samverkan med styrgruppen föreslår projektmedlemmar leder och samordnar arbetet i projektet, informerar och motiverar rapporterar till styrgrupp och intressenter föredragande på styrgruppens sammanträden sammankallar till och leder projektmöten rapporterar större avvikelser samt föreslår korrigeringar vidtar lämpliga åtgärder vid störningar i projektet svarar för dokumentation av projektet definiera beslutspunkter för projektet.1.1 Uppföljning Generell uppföljning Planeringsenheten ansvarar för uppföljning av projektet årligen, i februari månad. Uppdragsgivarens och styrgruppens uppföljning Det åligger respektive projekts uppdragsgivare och eventuell styrgrupp att i dialoger med projektledare och vid interna mötesfora inom projekten mer specifikt följa upp genomförandet av projektet (inkl milstenar). Uppdragsgivaren ska vid dessa möten ge projekten ytterligare anvisningar och direktiv. Om projektet inte klarar av att nå uppsatta mål har uppdragsgivaren och eventuell styrgrupp ett särskilt ansvar att vidta åtgärder så att detta kan ske. Övrigt Om projektet innehåller IT ska alltid IT-chefen involveras. I de fall där studenter berörs av projektet bör det övervägas om de även ska finnas med i projektorganisationen. För ytterligare information om uppföljningsprocessen se Regler för universitetsgemensamma projekt och uppdrag dnr: och Bemanning..1 Uppdragsgivare Namn Anders Fällström Funktion/motsv Prorektor E-post anders.fallstrom@umu.se

9 Sid 9 (0) Telefon Styrgrupp Projektet har en styrgrupp Ja Nej Namn Org.enhet/motsv Funktion/motsv Katarina Winka UPL Systemägare Sören Berglund IT-enheten Tekniskt ansvarig Studentrepresentation Studentkårerna Utbildningsbevakare.. Projektledare Namn Jörgen Ivarsson E-post jorgen.ivarsson@umu.se Telefon CAS jonivn86.. Projektgrupp Projektet har en projektgrupp Ja Nej Projektledaren kommer att föreslå personer som ska utgöra projektgruppen. Dess sammansättning beslutas och godkänns av styrgruppen enligt avsnitt Referensgrupp Projektet har en referensgrupp Ja

10 Sid 10 (0) Nej 5 Genomförande 5.1 Tidplan Start: Avslut: Beslutspunkter BP Beskrivning Datum BP1 Rektor fastställer projektplanen BP Rektor fastställer slutrapporten Etapper Nr Beskrivning 1 Projektplanering och bemanning, förtydligande av teknisk infrastruktur, design, innehållsstruktur, användartester Pilotprojekt med deltagande från verksamheten Lansering, användarutbildning, migrering, överlämning till förvaltning

11 Sid 11 (0) Figur 1 Etapper i införandeprojektet 5. Milstenar Nr Leverans Datum 1 Fastställd struktur för supportorganisation Fastställd förvaltningsorganisation inklusive process för hantering av inkomna synpunkter/förslag från verksamheten

12 Sid 1 (0) Genomförd pilotstudie Genomförd lansering Färdigställd slutrapport Resurser Funktion Namn Timmar Projektledare Jörgen Ivarsson 590 Resurspersoner, UPL 1 90 Verksamhetstestare 70 Utvecklare, ITS Testare, ITS Driftstekniker, ITS Beskriv kortfattat hur fördelningen av arbetet planeras inom projektet. Dessa aktiviteter fördelas inom de specifikation av timmar som fördelats i föregående avsnitt. Nr Aktivitet Leverans 1 Detaljera systemdesign Systemarkitekturdokument (SAD) Ta fram testplan Framtagande av kriterier för när en funktion anses vara klar Testplan Avslutskriterier för utvecklingsarbete Sätta upp driftmiljö Driftmiljö Driftdokumentation o Driftsättningsdokument o Återställningsrutiner 5 Konfigurationsarbete Konfigurerad miljö Dokumentation

13 Sid 1 (0) 6 Designarbete (grafisk presentation) Anpassad till grafisk profil 7 Utveckling av system för kursadministration Applikation för att skapa kurser och hantera användare i systemet 8 Kodanpassningar 9 Systemintegrationer Lokalanpassningar som behöver underhållas Systemsamband som dokumenterats och underhålls 10 Kodtestning Testprotokoll 11 Upprätta flöden för hantering av supportärenden rörande Moodle Processkarta 1 1 Acceptanstester Pilotstudie Testprotokoll Accepterad utformning av tjänst 1 Etablera referensgrupp för E- lärande Instruktion för referensgrupp 15 Utbildning slutanvändare Utbildningsmaterial 16 Utbildning systemadministratörer och support Dokumentation support 17 Migrering av kurser i befintlig universitetsgemensam Moodle 18 Driftsättning 19 Lansering Lanseringsplan 0 Avveckling befintlig universitetsgemensam Moodle 1 Överlämning till förvaltning Förvaltningsplan 017

14 Sid 1 (0) 6 Ekonomi 6.1 Ekonomihantering Godkända kostnader Godkända projektkostnader är kostnader som direkt går att hänföra till projektet, dvs tillkommande kostnader som inte existerade innan projektet startade. Stödverksamhetens kostnader Kostnader för stödverksamhet på universitets-, fakultets-, förvaltnings-, institutions- och enhetsnivå är inte godkända kostnader. Det innebär att automatiskt bokförda påslag medfinansieras av respektive nivå. Medfinansiering sker enligt fastställda rutiner. Särskilt projektkonto Ett projekts kostnader och intäkter ska redovisas på ett för projektet särskilt projektkonto inom den organisatoriska enhet som ansvarar för projektet. Projektledaren meddelar snarast efter att projektplanen beslutats projektkonto till uppföljningsansvarig vid planeringsenheten. Planeringsenheten uppdaterar projektplanen med information om aktuellt projektkonto. Fakturor som ska belasta ett projekt attesteras och betalattesteras i ansvarig organisatorisk enhets ordinarie fakturaflöde. Lönekostnader ska konteras med aktuellt projektkonto i personalsystemet. Kostnader och intäkter ska bokföras löpande. Utbetalningar tertialvis Medel motsvarande de bokförda kostnaderna kommer att överföras till aktuellt projektkonto tre gånger per år (0 april, 1 augusti och 1 december) och i samband med att projektet avslutas. Utbetalningar görs endast för de kostnader som är godkända i projektplanens budget. Saldo mellan åren Eventuellt saldo som är bokfört på projektkontot per 1 dec överförs till nästa budgetår så länge projektet pågår. Projektavslut Beviljat belopp får ej överskridas. Om ett projekts kostnader av någon anledning blir högre än beviljade medel får ansvarig organisatorisk enhet bära den överskjutande kostnaden. Om ett projekts kostnader av någon anledning blir lägre än beviljade medel får ansvarig organisatorisk enhet inte förfoga över den positiva differensen. 6. Budget projektkostnader

15 Sid 15 (0) INTÄKTER Anslag Bidrag 0 Summa KOSTNADER Personalkostnader Lokalkostnader Övriga driftskostnader Kommentarer till budgeten: Halva summan (100 tkr) är kostnader avseende IT. Omfördelning mellan Personalkostnader och Övriga driftskostnader kan behöva ske till följd av hur personresurser knyts till projektet. 6. Ansvarig projektekonom Projektekonom 1 Sara Öström, UPL E-post sara.ostrom@umu.se Telefon Projektekonom Åsa Nordström, IT-enheten E-post asa.nordstrom@umu.se Telefon Projektkonton Projektkonton för kostnader

16 Sid 16 (0) Projektkonto Projektkonto V-het År Summa (nr) (benämning) (nr) (UPL) Moodle (IT-enheten) Moodle projekt TOTALT Projektkonton för finansiering Projektkonto Projektkonto V-het Kontotyp År Summa (nr) (benämning) (nr) Projektkontonamn 11 Universitetsgemensamt Inst/motsv finansiering Extern finansiering TOTALT Kalkyl över framtida driftskostnader Här ska hela kostnaden ingå, det vill säga vad projektet kommer att kosta årligen totalt. Beskrivning U = UPL IT = IT-enheten Pris GEM Total kostnad U Förvaltningsstyrning kr kr U Acceptanstest/Referensgrupp kr kr U Användarstöd/Utbildning kr kr Delsumma UPL kr IT Driftmiljö - IT Produktionsmiljö kr

17 Sid 17 (0) IT Test och staging kr IT Persontid ITS kr kr Delsumma IT-enheten kr SUMMA kr

18 Sid 18 (0) 8 Kommunikationsplan Målgrupp Kommunikationsmål Aktivitet/kanal Ansvarig Anställda Kännedom om att införandeprojektet pågår och därefter lansering. Känd kontaktinformation till projektet Projektwebbplats Utskick i Nyheter för anställda Utskick i UPL nyhetsbrev Projektledare Uppdragsgivare Övrig Rektorsbeslut i diariet Fakultetsledningarna Kännedom om att införandeprojektet pågår och därefter lansering. Känd kontaktinformation till projektet Nyheter för anställda Chefsnytt Projektledare Uppdragsgivare Övrig Studentkårerna Kännedom om att införandeprojektet pågår och därefter lansering. Känd kontaktinformation till projektet Deltagande i styrgrupp Projektledare Uppdragsgivare Övrig Styrgrupp

19 Sid 19 (0) 9 Risk- och sårbarhetsanalys Risk Sannolikhet Konsekvens Risknivå (S*K) Åtgärder för Åtgärder vid realitet Ansvarig (1-låg, 5 hög) riskminimering Budgetproblem 1 1 Låg (<6) Medel (6 11) Hög (>1) Statusrapporter till styrgrupp Prioritera bort funktionalitet eller migreringsstöd. Projektledare Uppdragsgivare Övrig Styrgrupp 5 5 Resursförsörjning Låg (<6) Medel (6 11) Hög (>1) Kontinuerlig uppföljning av resursläget. Tidigt säkra upp med externa konsulter vid tecken på problem. Projektledare Uppdragsgivare Övrig Ändrat arbetssätt accepteras ej Låg (<6) Medel (6 11) Hög (>1) Information till berörda. Acceptanstest Information till beställaren för vidare hantering. Revidera teknisk lösning där möjligt. Projektledare Uppdragsgivare Övrig Styrgrupp Teknikbrister Låg (<6) Medel (6 11) Hög (>1) Tekniska lösningen är känd vilket minimerar risken för brister. Åtgärda brister eller gör work-around. Projektledare Uppdragsgivare Övrig

20 Sid 0 (0) Integrationer. Källsystem kan/får inte leverera information projektet behöver Låg (<6) Medel (6 11) Hög (>1) Tidig dialog med förvaltningsansvariga för det system som ska ha en integration med Moodle. Åtgärdshantering. Projektledare Uppdragsgivare Övrig Styrgrupp

Regler för universitetsgemensamma projekt och uppdrag

Regler för universitetsgemensamma projekt och uppdrag Umeå universitet, 901 87 Dokumenttyp: Regel Rektor Dnr: 100-733-10 Datum: 2010-04-13 Ansvarig enhet: Planeringsenheten Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (9) Regler för universitetsgemensamma projekt och

Läs mer

Hantering av forskningsinfrastruktur vid Umeå universitet. IT-projekt Ja Nej

Hantering av forskningsinfrastruktur vid Umeå universitet. IT-projekt Ja Nej Sid 1 (13) SLUTRAPPORT Hantering av vid Umeå universitet Projektledare Kristoffer Lindell, Planeringsenheten Uppdragsgivare Katrine Riklund, Prorektor Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7501 Namn:

Läs mer

PROJEKTPLAN. e-beställning. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg, universitetsdirektör. Projektledare Christina Adolfsson

PROJEKTPLAN. e-beställning. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg, universitetsdirektör. Projektledare Christina Adolfsson Sid 1 (23) e-beställning Projektledare Christina Adolfsson Uppdragsgivare Caroline Sjöberg, universitetsdirektör Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7504 Namn: Ekonomienheten Projekttid Start: 2017-01-01

Läs mer

Uppdragsgivare. Rektor. IT-projekt Ja Nej. Projektwebb

Uppdragsgivare. Rektor. IT-projekt Ja Nej. Projektwebb Sid () Digital salstentamen Jonas Lindholm Rektor Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 70 Namn: Universitetspedagogik och lärandestöd Projekttid Start: 08-0-0 Avslut: 00-- IT-projekt Ja Nej Projektwebb

Läs mer

PROJEKTPLAN. Införande av nya Ladok vid Umeå universitet. Uppdragsgivare Tf. bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson

PROJEKTPLAN. Införande av nya Ladok vid Umeå universitet. Uppdragsgivare Tf. bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson Sid 1 (18) Införande av nya Ladok vid Umeå universitet Projektledare Mikael Lindgren, Systemadministratör Uppdragsgivare Tf. bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod:

Läs mer

Projektplan. Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen. Versionshistorik. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg

Projektplan. Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen. Versionshistorik. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg Sid 1 (13) Projektplan Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen Projektledare Sara Vilhelmsson Caroline Sjöberg Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7103 Namn: Universitetsledningens

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

PROJEKTPLAN. Förstudie intranät för Umeå universitet. Uppdragsgivare Prorektor Kjell Jonsson

PROJEKTPLAN. Förstudie intranät för Umeå universitet. Uppdragsgivare Prorektor Kjell Jonsson Sid 1 (25) Förstudie intranät för Umeå universitet Biträdande informationschef Ulrika Bergfors Kriström Uppdragsgivare Prorektor Kjell Jonsson Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7508 Namn: Informationsenheten

Läs mer

Uppdragsgivare Rektor. IT-projekt Ja Nej. Projektwebb Version 1.

Uppdragsgivare Rektor. IT-projekt Ja Nej. Projektwebb   Version 1. Sid 1 (18) PROJEKTPLAN Konstnärligt Campus Projektledare Prof. Mikael Wiberg, UmU Uppdragsgivare Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7101 Namn: Planeringsenheten Projekttid Start: 2018-08-20 Avslut:

Läs mer

Uppföljning av universitetsgemensamma projekt 2015

Uppföljning av universitetsgemensamma projekt 2015 Rektor RAPPORT 2016-04-08 Dnr FS 1.6.2-671-16 Sid 1 (5) Uppföljning av universitetsgemensamma projekt 2015 Bakgrund Universitetets strategiska satsningar i projektform är av vikt för universitetets utveckling

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange direktiv Sid 1 (6) PROJEKTDIREKTIV Uppgradering av epostsystemet Exchange Webbadress https://www.samarbetsyta.umu.se/adm/itenheten/projects/exchange2013/sitepages/start sida.aspx namn Uppgradering av epostsystemet

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Ansökan om anslutning till European Charter for Researchers and The Code of Conduct for the Recruitment of Researchers via HRS4R.

Ansökan om anslutning till European Charter for Researchers and The Code of Conduct for the Recruitment of Researchers via HRS4R. Sid 1 (18) PROJEKTPLAN Ansökan om anslutning till European Charter for Researchers and The Code of Conduct for the Recruitment of Researchers via HRS4R Projektledare Docent Jessica Eriksson Uppdragsgivare

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Förstudie: Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet

Förstudie: Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet SLUTRAPPORT Förstudie: Nysatsning på Moodle som kompletterande lärplattform vid Umeå universitet Webbadress http://www.upl.umu.se/projekt/moodle/ Projektnamn Fastställt av Katarina Winka, Sören Berglund

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal Projektkontrakt Ny Studentportal Upprättad av: Version: Helen Holoch, STU 1.0 Anders Hallberg IT-avd Dokumentansvarig: Datum Malin Styrman, STU 2009-05-14 Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Läs mer

PROJEKTPLAN. En lärosätessatsning på Indien. Uppdragsgivare Prorektor Anders Fällström

PROJEKTPLAN. En lärosätessatsning på Indien. Uppdragsgivare Prorektor Anders Fällström Sid 1 (16) En lärosätessatsning på Indien Projektledare Internationell koordinator Elin Ljungström Forskningsutredare Rupali Bhalerao Uppdragsgivare Prorektor Anders Fällström Ansvarig organisatorisk enhet

Läs mer

SLUTRAPPORT. Förstudie Campuskort. Uppdragsgivare Universitetsdirektör Lars Lustig. Projektledare Områdeschef Karin Lundström

SLUTRAPPORT. Förstudie Campuskort. Uppdragsgivare Universitetsdirektör Lars Lustig. Projektledare Områdeschef Karin Lundström Sid 1 (12) SLUTRAPPORT Förstudie Campuskort Projektledare Områdeschef Uppdragsgivare Universitetsdirektör Lars Lustig Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7600 Namn: Universitetsservice Ledning Projekttid

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan.

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. PROJEKTPLAN Projektnamn Användning Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. Kursiv röd text är råd, anvisningar och ev. exempel inom respektive avsnitt

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Bolagsstyrelse ** Styrgrupp

Bolagsstyrelse ** Styrgrupp Organisation under planoch byggperioden Prtojektgrupper Bolagsstyrelse ** Medlemmar IFK Strömsund Projektledare Styrgrupp *** IFK Strömsund HS Sektioner Referensgrupp * Övriga huvudintressenter Idrottsverksamhet

Läs mer

PROJEKTPLAN. Utveckling och införande av ett intranät för Umeå universitet. Uppdragsgivare Rektor Lena Gustafsson

PROJEKTPLAN. Utveckling och införande av ett intranät för Umeå universitet. Uppdragsgivare Rektor Lena Gustafsson Sid 1 (40) Utveckling och införande av ett intranät för Umeå universitet Projektledare Ulrika Bergfors Kriström Uppdragsgivare Rektor Lena Gustafsson Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7508 Namn: Enheten

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef 2018-04-23 DNR: 2018/887 PROJEKTPLAN Upphandling Ekonomisystem -19 Projektledare Thomas Nilsson Ansvarig avdelning Namn:EKO Projekttid Beställare Mikael Ward, Ekonomichef Start: 2018-03-18 Avslut: 2018-12-31

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Implementation av LADOK-LMS integration

Implementation av LADOK-LMS integration Sid 1 (21) Implementation av LADOK-LMS integration Projektnamn Implementation av LADOK-LMS integration Fastställt av Fresia Perez Dokumentansvarig Dokumentidentitet Ladok-LMS-integration-pplan.doc Version

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

PROJEKTPLAN. Sliperiet/Umevatoriet 2.0. Uppdragsgivare Rektor. Projektledare Mats Falck

PROJEKTPLAN. Sliperiet/Umevatoriet 2.0. Uppdragsgivare Rektor. Projektledare Mats Falck Sid 1 (23) PROJEKTPLAN Sliperiet/Umevatoriet 2.0 Projektledare Mats Falck Rektor Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7001 Namn: Planeringsenheten Projekttid Start: 2018-01-01 Avslut: 2018-12-31 IT-projekt

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen

Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen UFV 2017/616 Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen Fastställt av universitetsdirektören 2017-06-15 Mottaget av Beata Megyesi och Therése Iveby

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Utbildningsavdelningen SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1077 2017-06-19 Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Uppdragsgivare: Martin Melkersson Beställarombud: Roger

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd GOTLAND 2018/21 Utbildningsadministration och studentstöd Delprojekt 2 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut Nytt leasingsystem Förslag till beslut Förslag till beslut Styrelsen i Göteborgs Stads Leasing beslutade att inleda processen med att byta leasingsystem enligt bifogat underlag i form av budget, tidplan,

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 039-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation

Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation Rektor 2012-06-25 1 (6) Introduktion till akademiska studier Uppdragsspecifikation Rektor 2012-06-25 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 DOKUMENTETS SYFTE... 3 1.2 MÅLGRUPP... 3 1.3 DOKUMENTHISTORIK...

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

PROJEKTPLAN. Värdegrundsarbete vid Umeå Universitet. Uppdragsgivare. Projektledare Anna Mothander

PROJEKTPLAN. Värdegrundsarbete vid Umeå Universitet. Uppdragsgivare. Projektledare Anna Mothander Sid 1 (24) Värdegrundsarbete vid Umeå Universitet Projektledare Anna Mothander Uppdragsgivare Rektor Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7522 Namn: Lars Nordlander Projekttid Start: 2018-01-08 Avslut:

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

PROJEKTPLAN. Införande av VO-plattformen Sakai

PROJEKTPLAN. Införande av VO-plattformen Sakai PROJEKTPLAN Införande av VO-plattformen Sakai webbadress http://www8.umu.se/it/umu_internt/voplattform/ Projektnamn Införande av VO-plattformen Sakai Fastställt av Dokumentansvarig Daniel Lind Dokumentidentitet

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(10) Ankomstdatum: Dnr: Ansökan om finansiering av insatser/projekt Ansökan om medel till:.. Namn på projektet/insatsen Ansökan inlämnad av: Namn Epost Telefon Bakgrund Beskriv bakgrunden och orsaken

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Pedagogisk användning av IKT vid. IKT-coach träff , Claire Englund

Pedagogisk användning av IKT vid. IKT-coach träff , Claire Englund Pedagogisk användning av IKT vid Umeå universitet Bakgrund Juni 2008 rektorsbeslut att införa Cambro som gemensam lärplattform för Umeå universitet September 2009 PingPong & First Class stängs Fyra institutioner

Läs mer

Införande av Primula på Malmö högskola

Införande av Primula på Malmö högskola 2014-11-19 1 (7) Införande av Primula på Malmö högskola Projekt- och aktivitetsplan 2014-11-19 2 (7) Innehåll Införande av Primula på Malmö högskola... 1 1 Basfakta... 3 2 Beskrivning av projektet, mål

Läs mer

Exempel på verklig projektplan

Exempel på verklig projektplan Exempel på verklig projektplan Detta är ett exempel på en proffessionell projektplan hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och mycket av

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

Implementera Google Apps vid UmU

Implementera Google Apps vid UmU Sid 1 Implementera Google Apps vid UmU Innehållsförteckning Innehåll 1 Direktivet... 2 2 Beskrivning... 2 2.1 Omfattning... 2 2.2 Målprioritering... 2 Förväntat resultat... 2 2.3 Tidplan... 2 2.4 Kostnad...

Läs mer

Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012

Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012 Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012 På Linnéuniversitetet används idag TimeEdit för schemaläggning och lokalbokning. Vi har ett system som byggts upp och justerats under

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer 2014-12-10 Skapat av Projektdirektiv Införande av Ladok3 Version Datum Kommentar Skapat av 0.1 0.2 0.3 0.4 2014-10-06 2014-12-04 2014-12-10 2016-12-08 Ändring

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10)

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10) Ny E-tjänst för Nyps Tillväxtverket Projektplan Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning Version 0.9 1(10) INNEHÅLL 1 Basfakta 3 1.1 Godkännande 3 1.2 Revisionsinformation 3 1.3 Bilagor 3 2 Syfte

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING. PARAPLYPROJEKT FÖR MIUN:s PLANERINGSPROCESS. Fortsättningsprojekt; Implementering och Integration

UPPDRAGSBESKRIVNING. PARAPLYPROJEKT FÖR MIUN:s PLANERINGSPROCESS. Fortsättningsprojekt; Implementering och Integration UPPDRAGSBESKRIVNING PARAPLYPROJEKT FÖR MIUN:s PLANERINGSPROCESS Fortsättningsprojekt; Implementering och Integration 0 Innehåll Innehåll... 1 Förutsättningar... 2 Syfte och Mål... 2 Syfte... 2 Mål... 3

Läs mer