Arbets- och utvecklingsorganisation Furulundsskolan läsåret 2018/2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbets- och utvecklingsorganisation Furulundsskolan läsåret 2018/2019"

Transkript

1 Arbets- och utvecklingsorganisation Furulundsskolan läsåret 2018/2019 Inledning Detta dokument beskriver hur Furulundsskolan organiserar sig samt arbetar med skolutveckling. Detta dokument, tillsammans med vår elevhälsoplan som innehåller våra rutiner, ger en tydlig beskrivning av vad Furulundsskolan är och av vad vi vill utvecklas mot. För att få en hög kvalitet i undervisning och förbättra förutsättningarna för skolutvecklingsarbetet krävs goda organisatoriska förutsättningar, dvs. både en välfungerande arbetsorganisation och en välfungerande utvecklingsorganisation. Arbetsorganisationen inbegriper organisatoriska strukturer som möjliggör elevaktiva arbetssätt, samarbete mellan lärare, arbetslagsträffar, kompetensutvecklingstid, tydlig tjänsteplanering, resultatuppföljning, kvalitetssäkring, ansvarsfördelning osv. Lärare behöver även veta hur de ska agera om de stöter på problem. Således handlar arbetsorganisation om organisatoriska strukturer som stödjer och underlättar det pedagogiska vardagsarbetet. Huvudpoängen är att skapa ramverk inom vilket man kan minska risken för att problem ska uppstå och som underlättar hanteringen av störningar i det pedagogiska arbetet. På så sätt kan man frigöra tid och energi för utvecklingsarbete. Furulundsskolan är en lärande organisation där målet är att lärare och annan skolpersonal gemensamt ska finna lösningar på frågor, dilemman och problem som vi möter i vår vardagsverksamhet. Vi har alla ett uppdrag att utveckla vår undervisning och verksamhet. Detta gör vi tillsammans för det är enda alternativet för att kunna erbjuda en skola som präglas av studiero, trygghet och hög måluppfyllelse. För att utveckla och öka jämlikheten i undervisningen kommer vi under läsåret organisera så att lärare ska ges möjlighet att besöka andra lärare för att få nya bilder av hur undervisning kan arrangeras samt för att ge den besökta läraren möjlighet att få feedback på sin undervisning. Ledningen uppskattar kreativa och lösningsfokuserade initiativ men förväntar sig att när man som enskild individ eller team tar beslut om något så tar man ansvar och förankrar besluten hos andra som kan vara berörda. Vi tar ett gemensamt ansvar för elevernas lärande, utveckling och trygghet. Vår helhetsidé med verksamhetsidéer genomsyrar vår undervisning.

2 Skolans utveckling utgår från analyser av måluppfyllelse av undervisning, trygghet och studiero. Skolutvecklingen tar även sin utgångspunkt från de problem och hinder som vi möter både kortsiktigt och långsiktigt. Dessa kan ha en koppling mot både arbets- och utvecklingsorganisationen. Analyser och förändringar och utveckling sker kontinuerligt under läsåret. För att utveckling ska ske ser vi till att ny forskning och erfarenhet utmanar vårt förgivettagande. Våra tankar om skolutveckling tar sin utgångpunkt från nationella styrdokument som skollag och läroplan, samt beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Furulundsskolans helhetsidé Helhetsidén utgår från en ledningsvision där skolledning i stora drag påvisar åt vilket håll skolans utveckling ska gå. Delar av denna vision konkretiseras sedan i en verksamhetsidé som är gemensam för hela skolan från förskoleklass till och med årskurs 9. Verksamhetsidéerna har fokus på undervisningen. Varje team/årskurs/arbetslag kommer sedan att ytterligare konkretisera dessa genom att göra egna överenskommelser. Några konkretiseringar gäller för all undervisning f-9. Utöver dessa har varje lärare friutrymme att ytterligare utveckla sin undervisning i förhållande till verksamhetsidéerna eller annan forskning eller beprövad erfarenhet, samt efter just sina elevers behov. Eftersom elevernas lärande även är beroende av hur de upplever trygghet och meningsfullhet på raster innehåller ledningsvisionen även formuleringar som tar fasta på hela skoldagen inkl. raster. Ledningsvisionen: Vi samverkar för att göra skolan till en trygg och god miljö för utveckling och lärande under elevernas hela skoldag som präglas av en hög elevaktivitet och samsyn på undervisningen. Lärare utövar ett tydligt ledarskap i klassrummet och på fritids vilket bidrar till hög trygghet, studiero och måluppfyllelse. Kooperativt lärande är centralt i all undervisning. Lärare träffas och utvecklar tillsammans sin undervisning. Vi har fokus på det som får eleverna att må bra. IKT är ett naturligt inslag i all undervisning. Rektor får medarbetarna att känna sig delaktiga i kvalitetsarbetet.

3 Verksamhetsidé undervisning förskoleklass - åk 9 1. Lärarna har tydliga rutiner, strukturer och planeringar för undervisningen som bidrar till trygghet, studiero och hög måluppfyllelse. Detta gör vi genom att: a. Lärare bestämmer alltid var och med vem eleven arbetar. b. Lärare bestämmer alltid elevernas placering i klassrummet. c. Vi har en tydlig start och avslutning på alla lektioner. d. Vi ser och hälsar varje elev välkommen på morgonen eller vid lektionens start. e. Varje lektion inleds med en tydlig genomgång av lektionens innehåll. 2. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är centralt i all undervisning. Detta gör vi genom att: a) Lärare tillämpar elevaktiva undervisningsmetoder. 3. Formativt förhållningssätt genomsyrar undervisningen. Detta gör vi genom att: a. Eleverna vet vad som ska läras/tränas på lektionen och får feedback som för lärandet framåt. Dessa tre verksamhetsidéer med tillhörande konkretiseringar gäller i all undervisning f-9. Våra team och arbetslag arbetar sedan fram ytterligare konkretiseringar/överenskommelser som ska gälla i undervisningen i en speciell årskurs eller stadie. Verksamhetsidé fritidshem Lärarna har tydliga rutiner, strukturer och planeringar för undervisningen som bidrar till trygghet, inflytande, delaktighet och en meningsfull fritid. Detta kommer fritidspersonalen att processa och konkretisera.

4 Skolledningens uppdrag utifrån detta dokument Rektor ansvarar för ledning, samordning och utveckling av det pedagogiska arbetet på Furulundsskolan. Rektor ansvarar för att planera och organisera för kollegialt lärande. Rektor är delaktig och närvarande i skolans verksamhet. Rektor ansvarar för både struktur och kultur på skolan och arbetar för en god kommunikation och dialog i hela verksamheten. Utvecklingsområde Vad: Vi har nu 4 st. fritidsavdelningar. Ovalen är ny avdelning för elever från förskoleklass. o Varför: För att minska storlekarna på fritidsgrupperna. Det blir färre förflyttningar för elever och personal. Tryggare skolstart med goda möjligheter till samverkan med övriga fritidsavdelningar. Enklare/tryggare för vårdnadshavare. Vad: Fritidspedagoger tar ett tydligare ansvar för rastaktiviteter på låg-och mellanstadiet: o Varför: Det har framkommit i ESS att många konflikter uppstår på raster. Vi vill erbjuda eleverna meningsfulla aktiviteter på rasterna. Vi vill i större grad ge både lärare och fritidslärare större möjligheter att arbeta med sina kompetenser. Vad: Öka tryggheten och studieron på hela skolan. o Varför: Trygghet och studiero utgör en viktig grund för lärande. Vi har sett skillnader i studiero mellan olika lektioner och lärare., vilket även har framkommit vid återkoppling från extern personal inom ramen för insatsen snabb mobilisering på högstadiet. Vad: SUND blir en organisation med ett gemensamt uppdrag. o Varför: För att möta upp alla elevers behov behövs en flexibel organisation där personalen samverkar i ett f-9-perspektiv. o Vad: Utveckla likvärdighet och kvalitén på undervisningen. o Varför: Undervisningens kvalité ska inte utvecklas av enskilda lärare utan vi måste med hjälp av ett kollegialt lärande sprida våra kunskaper och erfarenheter. Elever med stigande ålder tappar lusten till lärande. Vi är beroende av varandras undervisning för att måluppfyllelsen i åk 9 ska vara hög. Andelen digitala verktyg ökar kraftigt på skolan vilket ställer krav på att undervisningen förändras och utvecklas.

5 o Vad: Vi behöver på ett tydligare och effektivare sätt använda vår gemensamma arbetstid för att tillsammans utveckla undervisning, trygghet och utveckling. o Varför: Lärares resurstid ska användas utifrån elevernas behov. Lärares reglerade arbetstid ska i huvudsak användas till gemensamt arbete i team och arbetslag. o Vad: Elevhälsan genomgår tillsammans fortbildningen "Att öka skolans elevhälsokompetens" i SPSM:s regi. o Varför: Elevhälsoteamet behöver gemensam kunskap och en gemensam bas att stå på för att tillsammans fortsätta utveckla elevhälsoarbetet på skolan. o Vad: SvA-undervisningen o Varför: Antal elever som läser SvA ökar kraftigt och detta ställer högre krav på all personals förmåga att arbeta språkutvecklande. Eftersom elever kan få SvA-undervisning både i sin ordinarie klass och i särskild SvA-grupp ställs det höga krav på samverkan mellan personalen. o Vad: Utveckla IKT-användningen i undervisningen. o Varför: Vi behöver utveckla en samsyn hur undervisning och digitala verktyg ska användas i undervisningen för att det ska ge ett mervärde och en ökad måluppfyllelse, samt implementera förändringar i de nationella styrdokumenten. o Vad: Utveckla hanteringen av UNIKUM. o Varför: Vi behöver öka likvärdigheten och kompetensen i att använda UNIKUM i enlighet med BUF-beslut.

6 Förskoleklass Vi ser förskoleklassen som det första skolåret. Lärare ansvarar för undervisningen i förskoleklasserna. Lärarna har möjlighet att följa eleverna genom hela lågstadiet, men ibland kan vi välja att byta lärare efter åk 1 eller 2. Lärarna i förskoleklassen har samma anställningsvillkor som övriga lärare och ingår i samma mötesforum. Förskoleklassen börjar kl och slutar kl Elevernas lärande och utveckling tar sin utgångspunkt från förskolans uppdrag men vi tar sikte på kunskapskraven i åk 3. Vi vet att det under höstterminen är viktigt att få ihop klasserna så att eleverna känner sig trygga med nya vuxna och jämnåriga. Till förskoleklassen kommer elever från ca 15 olika förskolor. Undervisningen syftar till att främja elevernas fantasi, inlevelse och förmåga att lära tillsammans med andra genom lek, rörelse och skapande genom estetiska uttrycksformer samt med utforskande och praktiska arbetssätt. I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att bearbeta intryck, pröva olika identiteter, utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera. Särskild undervisningsgrupp (Sund): Från och med läsåret 18/19 har vi en ny organisation för den särskilda undervisningsgruppen (Sund). Sunds personalgrupp består av 4 st lärare och 3 st resurspedagoger. Sunds verksamhet bedrivs i lokaler i både paviljongen och i "Gula villan". Sund och övriga lärare ska fortsätta utveckla samarbetet så att vi använder våra lokaler och kompetenser på ett klokt sätt. Verksamheten i Sund leds av en särskild samordnare. En pedagogisk utredning visar om en elev har behov av särskilt stöd i Sund, på heltid eller under del av skoldagen. En långsiktig målsättning är alltid att eleven ska kunna återgå till att delta i den ordinarie undervisningen i klassen. Sund erbjuder fritidsverksamhet i ett mindre sammanhang för våra yngre elever. Förberedelseklass På Furulundsskolan har vi sedan 2 år tillbaka en förberedelseklass, där våra nyanlända elever kartläggs och har sin undervisning den första tiden. Inom två månader klassplaceras eleven. Samverkan mellan lärare i förberedelseklass och andra lärare är viktig även efter klassplaceringen. Vi tar bland annat emot elever från Spenshults asylboende som bussas hit.

7 SvA På skolan har vi från ht 2018 ca 120 elever som läser efter kursplanen i SvA istället för i svenska. Undervisningen i SvA bedrivs både i särskilda SvA-grupper och inkluderat i ordinarie klasser som en del av undervisningen i svenska. Två lärare har huvudansvaret för SvA-undervisningen. Idag är det alla lärares ansvar att utveckla sin språkutvecklande undervisning och samverka med andra lärare. Det är varje enskild elevs förutsättningar och behov som avgör hur samverkan sker och hur undervisningen planeras upp. Elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av rektorer, specialpedagoger, skolsköterskor och kurator. EHT träffas varje vecka på måndagarsförmiddagar, varannan vecka ägnas åt åtgärdande elevhälsoarbete på individnivå och varannan vecka ägnas åt förebyggande och främjande elevhälsoarbete på en övergripande nivå för hela skolan. Utöver detta träffas elevhälsoteamet stadievis med fokus på elevärenden inom respektive stadie i "lilla EHT". Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Elevhälsoteamet ska utveckla ett nära samarbete med övrig personal på skolan. Ett viktigt förebyggande och främjande arbete på skolan är våra elevhälsomöten (EHM) som genomförs i alla årskurser, fritids och sund. Elevhälsans uppdrag och organisation beskrivs mer utförligt i Furulundsskolans elevhälsoplan. Utvecklingsgrupp. Vi har en utvecklingsgrupp som består av rektorer, specialpedagoger, fritidspedagog (samordnare) samt förstelärare. Det är en stor utmaning för oss att utnyttja alla fördelar med att ansvara för hela grundskolans uppdrag, därför är gruppens huvudsyfte att arbeta med utvecklingsfrågor i ett f-9 perspektiv. Utvecklingsgruppen träffas varannan vecka på måndagseftermiddagar. Styrgrupp Varje stadies rektor, specialpedagog, samordnare och arbetslagsledare utgör tillsammans stadiets styrgrupp. Styrgruppen arbetar med frågor som berör respektive stadie och träffas varannan vecka på måndagseftermiddagar.

8 Skolbibliotek Skolbibliotekarien har i dag en mycket bredare och viktigare roll på skolan än vad hen kanske traditionellt hade förr. Catharina har redan haft samverkan med många lärare på skolan i förhållande till hennes medpedagogiska roll i skola och fritidshem. Detta arbete fortsätter vi att utveckla. Skolbibliotekets medpedagogiska roll är att: erbjuda stöd till enskilda grupper i deras lärprocesser stärka elevernas digitala kompetens med fokus på informationsfärdigheter och förståelse för informationssökningsprocesser och sociala medier vägleda och ge eleverna verktyg för att navigera i informationsflödet och hantera sin digitala identitet ge eleverna verktyg för källkritik vägleda elever vid biblioteksbesök samt i bibliotekskunskap vägleda elever i behov av stöd och utmaning i sin läsning vid t ex val av böcker/ inläst litteratur Förstelärare Ht 18 har vi 3 st förstelärare: Annika Almander, Anna Soleland och Christel Pettersson. Under hösten kommer lärarna på mellanstadiet att få möjlighet att söka internt till förstelärare. Syftet med det är bland annat att mellanstadiet saknar en arbetslagsledare. Generellt sätt har antalet förstelärare på skolan minskat. Förstelärarna får individuella uppdrag av rektor som kan variera. De ingår i utvecklingsgruppen och arbetslagsledarna ingår i stadiets respektive styrgrupp. Arbetslagsledarens huvuduppgift är att leda arbetslagsmöten samt vara en länk mellan arbetslagen och skolledning.

9 Årshjul för Furulundsskolans systematiska kvalitetsarbete

10 Arbetstider och mötesforum: Alla möten på skolan är "lärande möte" i syfte att vi ska göra saker bättre än vad vi gjort innan. Arbetstider Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Tot arbetstid Kvadraten Ovalen Triangeln Mixklubben EHT Styr- sva/fbkl Arbetslag/team/ Lärande möte /utvecklingsgrupp sund EHM EHM Varannan v Alla lärare, ,5 h ,5 h h h ,5 h 34,5 h *1 alla stadier Förstelärare ,25 h ,25 h ,25 h ,25h ,5 h 39,5 h *1 Fritidspedagoger 39,5 h *2 *1 0,5 h/v tillkommer för kompetensutveckling och övriga möten. (ca 18 h/läsår) *2 0,5 h/v tillkommer för kompetensutveckling och övriga möten. (ca 23h/år) Onsdag v 44 och en av junidagarna schemaläggs inte. Dessa två dagar tillsammans med de 18 h ovan blir totalt 34 h per läsår som kan användas över läsåret för kompetensutveckling som tex inläsningstid.

11 Fritidshemmet Från läsåret 2018/19 har vi 4 st fritidsavdelningar. Detta gör vi bland annat för att minska storleken på grupperna, vilket genererar många positiva effekter. Ovalen som är en helt ny avdelning har elever från förskoleklassen. Kvadraten och Triangeln har elever från åk 1-2. Mixklubben har elever från åk 3-5. Fritids erbjuds även i Gula villan för vissa elever. Fritidsorganisation ska nu leda till en minskning av onödiga förflyttningar över dagen samt ska medföra att eleverna i högre grad träffar samma pedagoger på förmiddagen i skolan som på fritids på eftermiddagen. Lärare på fritidshem har i första hand i uppdrag att genomföra och utveckla fritidsverksamheten och i andra hand stödja elevernas lärande i klass. Lärare på fritidshem tar ett större ansvar för raster genom att erbjuda strukturerade rastaktiviteter. Fritids lägger ut sina planeringar i UNIKUM samt synliggör lärande och verksamhet där. De första eleverna anländer till fritids kl 13. Fritids har i LGR11 och de i allmänna råden ett tydligare uppdrag att stödja måluppfyllelsen i skolan. Undervisningen på fritids ska alltså på olika sätt, utifrån fritids uppdrag, stödja elevernas lärande och utveckling. På fritids kan undervisningen konkretiseras på annat sätt än i skolan. Pedagogisk måltid All personal som så önskar får äta pedagogisk måltid i matsalen till ett reducerat pris, f.n. 30kr. Pedagogisk måltid ska intas tillsammans med elever och registreras i Heroma. Pedagogisk måltid är en arbetsuppgift som förläggs på arbetstid och inte på lunchrast. Personal som äter pedagogisk måltid har ett tillsynsansvar för eleverna i matsalen. Det är inte tillåtet att äta sin egen medhavda lunch i matsalen. Resurstid För att använda våra resurser och kompetenser på ett optimalt och likvärdigt sätt använder vi begreppet resurstid för alla lärare på hela Furulundsskolan. Resurstid kallas mellanskillnaden i tid mellan den tid som är utlagd schemalagt i ordinarie undervisning och upp till heltid. Inledningsvis vid läsårets början väljer vi att definiera heltid som minst 1120 minuter undervisningstid/vecka/lärare. Detta är endast ett ungefärligt riktvärde som vi kommer att behöva göra avsteg ifrån utifrån behov. Lärare med hög andel resurstid i sin tjänst ska kunna lägga mer arbetstid i elevgrupper eftersom resurstiden inte är lika krävande avseende för- och efterarbete. Resurstid är tänkt att vara ett samlingsbegrepp för det arbete lärare utför i en undervisningssituation tillsammans med elever, som exempelvis dubbelbemanning, undervisning i halvklass, SvAundervisning, enskild undervisning eller undervisning i mindre grupper. All resurstid ska schemaläggas och rektor ansvarar för hur resurstiden schemaläggs i samråd med EHT och den schemalagda resurstiden kan komma att ändras efter skiftande behov under läsåret.

12 Den reglerade arbetstiden Den reglerade arbetstiden är förlagd samtidigt för alla lärare på skolan. Detta är för att vi behöver varandra på arbetsplatsen för att underlätta samarbete. Individuella undantag kommer dock att vara nödvändiga. Den reglerade arbetstiden används till och för gemensamma uppdrag i team, arbetslag eller skola. Att vara med eleverna på raster ingår även i denna tid. Av den reglerade arbetstiden avsätts 0,5 h/v till inläsningstid, kompetensutveckling, föräldramöten eller andra uppdrag från rektor. Ledigheter för lärare BUFs ledningsgrupp har beslutat om en mer restriktiv hantering av inte lagstadgad ledighet för ferieanställda utanför loven. Ledighet på annan tid än vid loven kan beviljas i samband med individuella överenskommelser som innebär att läraren byter ledig tid utanför loven mot arbete på lovskola. Ledigheter och komptider för semesteranställd personal. Uttag av semester, tjl, föräldraledighet och ev. kompledighet ska förankras hos all berörd personal och rektor och föras in i Heroma. Om ledighet berör andra än där man är basplacerad måste även de andras behov beaktas innan tex kompledighet läggs in. Vid kompledighet sätts inte vikarie in. Delaktighet och beslut Olika beslut tas på olika nivåer och i olika mötesforum. Beslut som har fattats ska följas. Alla beslut gäller tills något annat beslutas i samma forum. Våra olika mötesforum dokumenteras med minnesanteckningar på Onenote i likadan mall efter rubrikerna datum, information, dialog, beslut. Varje enskild medarbetare ansvarar för att göra sig delaktig i de forum man deltar i. Olika beslut kan tas i team/arbetslag/styrgrupp/utvecklingsgrupp/ledningsgrupp. Styrgruppen och utvecklingsgruppen ska ses som en länk mellan arbetslag/team och skolledning. Genom att medarbetare gör sig delaktiga i teamen och i arbetslagen kommer information, tankar och idéer vidare till utvecklingsgrupp, styrgrupp och ledningsteam vilket bidrar till att välgrundade beslut fattas. Det är viktigt att vi är lojala mot de beslut vi tar. Tillsynsplikten All personal har en särskild tillsynsplikt, som följer av anställningen i skolan. Din tillsynsplikt innebär att du, eller någon annan ansvarig person, hela den del av dygnet då eleverna har med skolan att göra»har koll«på dem, såväl när ni befinner er i klassrummet som på raster och på utflykt. I tillsynsplikten ligger också att du alltid håller ögonen öppna, och vid behov ingriper, till exempel i korridorer eller på skolgården. Verksamheten ska organiseras så att det alltid finns någon som utövar tillsyn.

13 Arbetslag lågstadiet Team Lärare Fritidspedagoger Övriga Fl12 Jenny Larsson Linda Kristiansson f-klass Carina Pettersson Maj-Lis Lindblom Fl11 Åk 1 Fl10 Åk 2 Fl09 Åk 3 Yad Rashad Veronica Johansson Maria Rydné (Inger Knuutilla) Emma Broman Louise Rönnér Annika Almander Mikael Gustafsson Britt-Marie Andersson Mathilda Larsson Marianne Sjödahl Christer Olsen Anna-Lena Bengtsson Sanna Axelsson Michelle Necander Pontus Huber Lisa Lassagård Camilla Nielsen Catrin Zell Lars Carlsson Jimmy Karlsson Ann-Margret Lönnergård Övrigt: Marianne Aspén åk 1, Kristina Persson Sva, Rusha, Kristina (60 %), Sanne Sivén, Susanna Kjellberg specialpedagog 50 %, idrott åk 2-3, slöjd, Arbetslag Fritidshem Fritidshem Ovalen Kvadraten Triangeln Mixklubben Personal Maj-Lis, Linda, Christer, Jonathan, (Rusha) Camilla, Lars, Sanna, Michelle, (Magnus) Anna-Lena, Lisa, Pontus, Marianne A, (Ann-Margreth) Bengt, Jimmy, Catrin (Daniel),

14 Arbetslag mellanstadiet Team Lärare Fritidspedagog /resurs/ övrigt Fl08 Åk 4 Tony Nilsson Brita Stenström Mikael Jonestrand Resurspedagog Malin Meuler (AVA 100 % ht 18) Fl07 Åk 5 Fl06 Åk 6 Sofie Bjuvstam Jenny Ståhl Åsa Nyqvist Lotta Modéer Björn Jensen Hans Pettersson Fp Bengt Bengtsson (Mixklubben) Resurs i Jennys klass Daniel Kresina Resurspedagog Anton Malmberg 80 % Hhk 40 %, språkval 30 % Susanna Kjellberg specialpedagog 50 %. Barbro Vinberg 60 % (tre dagar/v) hela mellanstadiet, Jonathan Varga resurspedagog (Resurs hela mellanstadiet fram till kl 13.Ska vara på ovalen från 13 plus någon morgon), Helen Vinqvist Sva Bild 50 %, idrott 70 %, musik 65 % (även åk 4), slöjd 134 %, Sva ca 40 %, Trygghetsvärd Emma Karlsson

15 Arbetslag högstadiet Klass Klassföreståndare Resurs Fl05A Mikael Strand, Birgitta Persson Fl05B Steven Jones, Maria Bengtsson Fl05C Fredrik Eriksson, Anna Herrlin Fl04 A Anna Soleland Tommy Adolfsson Kim Haga resurs åk 8 Fl04 B Björn Hansson, Catrin Ferning Einarsson Fl04 C Kristina Jonsson, Magnus Niklasson Fl03 A Martin Eriksson, Nicolas Comesse Micael Nyberg resurs åk 9 Fl03 B Peter Edman, Maria Staaf Gonzalez Fl03 C Camilla Gunberg, Ida Gustafsson Resurslärare: Joakim Lindblom, Susanne Nannesson Specialpedagog Christel Pettersson, Sva 50 %, Trygghetsvärdar Tafil Shatri och Gahalia Othmani, Skolvärd Ulf Johansson Övriga Idrott: Åsa Lindblom, Magnus Niklasson Slöjd: Anna Herrlin, Tommy Adolfsson Andreas Carlie, Kristina Gabrielsson Sund: Lärare: Andreas Thorsén (samordnare), Emma Krantz, Sara von Braun, Therese Hellström. Resurspersoner: Alexander Hall Ling, Sten Preuss, Magnus Musco. Elevhälsoteam: Specialpedagog f-6 Susanna Kjellberg, specialpedagog 7-9 Christel Pettersson, kurator Hedvig Essunger, skolsköterska Katarina Bragd Johansson, skolsköterska Pernilla Vejsholt. Skolbibliotekarie Catharina Sanjay Ohlsson; Lärare förberedelseklass Sara Balci; SYV Madeleine Brown; Skoladministratör Sandra Strömberg

16 Timplan och schema (Den gamla timplanen nedan gäller bara högstadiet.)

17 Timplanen nedan gäller åk 1-6:

18 Konkreta lönekriterier Furulundsskolan lå 2018/19: Samverkan Jag utmanar och låter mig utmanas i mitt yrkesutövande av såväl kollegor som av andra yrkesgrupper. Jag har ett nära samarbete med kollegor, föräldrar och andra yrkesgrupper: Jag bidrar aktivt vid möten. Jag låter mig påverkas av andra i syfte att utveckla undervisning och samarbete. Jag bidrar aktivt i det kollegiala lärandet i ett f-9-perspektiv. Jag har förmåga att kunna hantera och lösa problem, hinder och utmaningar enskilt eller tillsammans med andra. Utveckling Jag bedömer vilken effekt olika insatser har haft och anpassar det fortsatta arbetet därefter, tillägnar mig forsknings- och utvecklingsarbeten, reflekterar systematiskt över mitt arbete, enskilt och tillsammans med andra, samt bedömer mitt eget och verksamhetens behov av kompetensutveckling: Jag anpassar undervisning och bemötande av elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd samt för elever i behov av större utmaningar. Jag agerar i ett helhetsperspektiv där både undervisning, fritids och raster ses som viktiga i elevens skoldag. Jag arbetar efter våra verksamhetsidéer. Mötet med barn/elever/föräldrar/medarbetare/kollegor/kunder = x Jag anpassar verksamheten till x i överensstämmelse med styrdokumenten, har höga och positiva förväntningar på x utveckling, kommunicerar vilka kunskaper x ska utveckla och hur dessa ska visas, vad som ligger till grund för bedömning samt hur verksamheten ska genomföras Jag agerar professionellt vid alla möten med elever, vårdnadshavare och kollegor. Jag förändrar mitt bemötande och min undervisning efterhand som metoder INTE fungerar. Jag har ett lågaffektivt bemötande. Ledarskap/Medarbetarskap Jag leder och organiserar arbetet för en god lärandemiljö, visar förståelse för värdet av mångfald och verkar för en jämställd miljö, skapar relationer och ömsesidig respekt Jag utövar och utvecklar ett tydligt ledarskap som leder till trygghet och studiero för mina elever. Jag följer fattade beslut och skolans rutiner. Jag bygger relationer med både personal och elever från olika stadier.

Information till föräldrar/vårdnadshavare Furulundsskolan inför läsåret 2016/17

Information till föräldrar/vårdnadshavare Furulundsskolan inför läsåret 2016/17 Information till föräldrar/vårdnadshavare Furulundsskolan inför läsåret 2016/17 Vi växer Skolan fortsätter att växa. I augusti kommer vi att starta upp läsåret med cirka 650 elever, vilket är en ökning

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Lokal arbetsplan 2018. Pia Jönsson, rektor Vollsjöskola och fritidshems Lokala Arbetsplan Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Läroplan för grundskola

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 18/19 har vi 38 elever uppdelade på två klasser och 10 personal. Vi arbetar

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN. Braås skola

VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN. Braås skola VI SKA TÄNDA GNISTOR INTE SLÄCKA BRÄNDER ELEVHÄLSOPLAN Braås skola Innehållsförteckning 1. Braås skola 2 2. Braås skola elevhälsoplan 2 2. 1 Elevhälsoplanens syfte 2 2.2 Elevhälsans uppdrag 2 2.3 Elevhälsans

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 18/19 ca 420 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs

Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs 7-9 2017-2018 Mål och visioner: 1. Pedagogiskt ledarskap. I klassrummet är lärarens kompetens den viktigaste faktorn för elevens lärande. Utanför klassrummet är det

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Information om skolval till förskoleklass

Information om skolval till förskoleklass Information om skolval till förskoleklass 2019-01-15 Agenda Presentation av personal Information om skolan Information om skolvalet Personalen i förskoleklasserna informerar om arbetet i förskoleklass

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Bakgrund Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och sin personliga utveckling. Det innebär att elevhälsan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lextorpsskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lextorpsskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lextorpsskolan F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Förväntansdokument. Hämtad från Eiraskolan. Uppdaterad:

Förväntansdokument. Hämtad från Eiraskolan. Uppdaterad: Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (8) Förväntansdokument Hämtad från Eiraskolan Uppdaterad: 2018-08-22 Vi ser att Förväntansdokumentet kan ha fler användningsområden förutom

Läs mer

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor ELEVHÄLSOPLAN 2017-2018 ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor Innehåll Elevhälsoteamets organisation Elevhälsans uppdrag Främjande elevhälsoarbete på Alsalamskolan Främjande/förebyggande arbete Åtgärdande

Läs mer

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital Elevhälsoplan för Itgymnasiet Skola: IT-Gymnasiet Uppsala Rektor: Mathias Laveno Version: 2016-05-11 16:44:30 Resultat av föregående års utvärdering Utvärdering av läsåret 2015/2016 Sammanfattning Elevhälsans

Läs mer

Eslöv Välkommen till Bredablickskolan

Eslöv Välkommen till Bredablickskolan Eslöv 2018-06-04 Välkommen till Bredablickskolan Läsåret 2018-2019 Välkommen till ett nytt läsår på Bredablickskolan Skolans mål Vision för läsåret 2018-2019: Vi lever vår värdegrund, den är på riktigt

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Bilaga 1 KVALITETSREDOVISNING. Sektor Barn och Utbildning Fritidshem

Bilaga 1 KVALITETSREDOVISNING. Sektor Barn och Utbildning Fritidshem Bilaga 1 KVALITETSREDOVISNING Sektor Barn och Utbildning Fritidshem År 2017 1. Grundfakta om fritidshemmen FRITIDSHEMMETS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE I kommunen finns fem fritidshem. Fritidshemmen finns

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Förstelärare på fritidshem. Vi utvecklar för framtiden!

Förstelärare på fritidshem. Vi utvecklar för framtiden! Förstelärare på fritidshem Vi utvecklar för framtiden! Botkyrka kommun 90 000 invånare, ca 100 olika språk ca 10 000 elever i kommunal grundskola 21 grundskolor 20 fritidshem Botkyrka är kommunen som har

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Välkommen till Fruängens skola

Välkommen till Fruängens skola Välkommen till Fruängens skola Program: Kort presentation av skolan Fritidshemmet Förskoleklassernas verksamhet Planering vt 2017-ht 2017 Besök i förskoleklassernas lokaler 2017-01-26 SIDAN 2 Fruängens

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut ein Beslut Rättviks kommun Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Boda skola genomförde tillsyn av

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 17/18 ca 390 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet)

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Innehåll Elevhälsan i skolan ska:... 2 Mål för elevhälsoarbetet på Ormbergsskolan 2018/2019... 2 Utvärdering...

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kungsholmens grundskola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Kungsholmens grundskola har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och Elevhälsoplan för Pysslingen Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Version: 2017-10-12 11:27:15 Resultat av föregående års utvärdering Klassarbete -återkoppling till dessa. För att

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Forum på Norrängsskolan 1819

Forum på Norrängsskolan 1819 Forum på Norrängsskolan 1819 Rektor är med vid behov Prioriterade av rektor Kollegialt lärande Lärare (Klär L) Kollegialt lärande Klassmentorer (Klär KM) Klassråd En gång/månad Kollegialt lärande Fritidshem

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION

SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION Ledarskap Det vi tycker är särskilt viktigt med vårt ledarskap är att skapa ett öppet klimat på skolan, där elever, föräldrar och personal kan känna att de med förtroende

Läs mer

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Dagordning Välkomna hit - presentation Syfte Kollegialt lärande - vad och varför? Diskussion

Läs mer

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (6) Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Hämtad från komptensförsörningsenheten Publicerad: 2018-10-15 En gemensam kompetensprofil bidrar till att

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017 ! Läsåret 2016/2017 Skola: Sundby skola 1 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 3... 3 Aktuella utvecklingsområden... 4 Handlingsplan... 5 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 5

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING MARIESKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING MARIESKOLAN LÄSÅR slutversion 1. Kunskaper Kartläggningen i förskoleklass vårterminen visar i svenska ett mycket positivt resultat i språkutvecklingsarbetet. Även kartläggningen i matematik visar också ett positiv resultat,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Kiruna kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittangi skola belägen i Kiruna kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Vittangi skola genomförde tillsyn av Kiruna kommun

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola r Beslut Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola efter tillsyn i Fittjaskolan Botkyrka Norra belägen i Botkyrka kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Fittjaskolan

Läs mer

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Barn- och utbildningsförvaltningen Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Kommunal styrning och nämndplan Med kommunens värdeord ANSVAR, MOD och FANTASI i tankar

Läs mer

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1 Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR Instruktion för rektor 1 Fastställt av: Arbetsgrupp förskola-skola Datum: 21 februari 2014 Dokumentet gäller för: Alla grundskole- och grundsärskoleenheteer För revidering

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015 Södertälje kommun Datum 2015-11-20 Uppgiftslämnare Monica Sonde Aktuell verksamhet Södertälje grundskola

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 belägen i Älvdalens kommun 2(12) Uppföljning av tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 genomförde tillsyn

Läs mer