Bokslutskommuniké 2012 Kristianstad den 26 februari 2013



Relevanta dokument
Delårsrapport, Januari-Juni 2008

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

Delårsrapport för januari september 2012

Delårsrapport org.nr

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Delårsrapport. Januari Juni 2013

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport januari juni 2014

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Delårsrapport. Januari juni 2010

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Delårsrapport

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Delårsrapport Januari Juni 2012

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

ÅTVIDABERGS SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport för januari juni 2009

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2008

Delårsrapport. Januari juni 2014

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2007

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Provisionsintäkterna har ökat med 7 % till 9,0 Mkr (8,4 Mkr). Ökning har skett av intäkter för betalningsförmedling samt från Swedbank Hypotek.

Delårsrapport januari juni 2012

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport för januari juni 2016

Bokslutskommuniké 2012

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport för perioden

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

Orusts Sparbanks Delårsrapport

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

delårsbokslut

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport januari juni 2017

Delårsrapport. Januari Juni 2015

Delårsrapport per

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (1,9 Mkr).

Tjustbygdens Sparbank Den lokala Sparbanken. Ställning. Utveckling av resultat och ställning. Resultat

Delårsrapport. januari juni 2009

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport per

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSBOKSLUT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport per

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

IKANO Banken AB (publ) Org nr

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

FOREX BANK AB Delårsrapport

Delårsrapport

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport Januari juni 2008

Delårsrapport. Ikano Bank SE. januari - juni Org nr

Delårsrapport Januari - juni 2016

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2008

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 80 Mkr.

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport Juni 2012

Delårsrapport. januari juni 2013

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport januari juni 2013

Delårsrapport 2018 januari - juni

Delårsrapport för perioden

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

Delårsrapport. Dalslands Sparbank. Januari Juni 2016

Delårsrapport för Resurs Bank AB

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2011

Delårsrapport. Bluestep Finans AB ( )

Delårsrapport Juni 2010

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2009

Delårsrapport. januari - juni Ikano Bank SE Org nr

Delårsrapport per

Ålems Sparbank Org nr

DELÅRSRAPPORT

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Transkript:

Bokslutskommuniké 2012 Kristianstad den 26 februari 2013 redovisar för 2012 en affärsvolymtillväxt på 5 % och ett av de bästa rörelseresultaten i bankens historia, 150 mkr. För att premiera bankens trogna kunder infördes Nyckelkundserbjudandet och en ny prisstrategi för kassatjänster. Bankens mobila tjänster är på stark frammarsch och under året lanserades en ny mobilbank för både smartphones och ipad. har fått mycket publicitet i medierna kring värdetransportföretaget Panaxias konkurs. Vi känner oss dock trygga med att vi handlat korrekt och med bankens kunder för ögonen. Årets resultat visar på styrka och tillväxt trots en turbulent omvärld. EKONOMISKT SAMMANDRAG 2012 Koncernens rörelseresultat uppgick till 197 mkr (193 mkr) Årets rörelseresultat i sparbanken uppgick till 150 mkr (146 mkr) Affärsvolymen uppgick till 57 mdr (54 mdr) Räntabilitet på eget kapital i sparbanken 7,7% (8,1%) Kapitaltäckningskvoten uppgick till 1,8 (1,7) Av årets vinst föreslås 8,1 mkr avsättas till välgörande ändamål VIKTIGA HÄNDELSER 2012 Nyckelkundserbjudandet infördes Banken lanserade flera nya tjänster inom Online Banking* Ny prisstrategi för kassatjänster infördes Panaxias konkurs påverkade banken negativt, både medialt och ekonomiskt 2,5 miljoner kronor i sponsring fördelades till 155 föreningar Kontoret i Kristianstad nyinvigdes efter omfattande renovering * Med Online Banking menas internetbaserade tjänster som Internetbank, Mobilbank, ipad-app, Mobilt BankID, webbplats och sociala medier.

VD-kommentar redovisar för 2012 en affärsvolymtillväxt på 5 % och ett av de bästa rörelseresultaten i bankens historia, 150 mkr. Under året har fått mycket publicitet i medierna kring värdetransportföretaget Panaxias konkurs. Vi känner oss dock trygga med att vi handlat korrekt och med bankens kunder för ögonen. Årets resultat visar på styrka och tillväxt trots en turbulent omvärld. Att stå stark även när det blåser har alltid varit en mycket viktig egenskap för och vi kan än en gång konstatera att traditionell sparbanksverksamhet och långsiktighet är ett vinnande koncept. Banken kan för 2012 visa en affärsvolymtillväxt på 5 % och ett av de bästa rörelseresultaten i bankens historia. Med en god vinst och stärkt kapitalbas kan därmed fortsätta att medverka till att möjligheter skapas för både privatpersoner och företag att utveckla sin ekonomi. Första halvan av 2012 präglades av en viss optimism även om osäkerheterna i omvärlden var betydande. Optimismen minskade under andra halvåret i takt med att övriga Europas osäkerhet började märkas i den svenska konjunkturen. Även i bankens verksamhetsområden har vissa företag och branscher fått känna av en sämre konjunktur. Under andra halvåret medförde detta ett större reserveringsbehov för befarade förluster. har sedan den djupa finansiella krisen 2008 anpassat sig och förberett sig på att klara nya krav och regelverk. Under 2011 fick banken ett officiellt kreditbetyg av Standard & Poors, BBB+, som under 2012 bibehållits oförändrat. Under året har vi gett ut egna certifikat och obligationer, nya finansieringsmöjligheter för att säkerställa att banken kan fortsätta bidra till det lokala näringslivet. FÖRÄNDRADE FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BANKER driver en stabil bank utifrån den traditionella kyrktornsprincipen med en sund lönsamhet. Vi har inga aktieägare och till skillnad mot storbankerna stannar vår vinst här i våra hemtrakter för att möjliggöra en fortsatt ökad utlåning och för att utveckla den lokala bankverksamheten. Allt fler av våra kunder sköter idag sin vardagsekonomi via Internet- och Mobilbanken. Det innebär att bankens ca 300 medarbetare i större grad kan jobba med kvalificerad rådgivning för att utveckla våra kunders ekonomi. Vår lokala närvaro är uppskattad och vi fortsätter därför att erbjuda en lokal bankverksamhet som möjliggör att kunderna kan få en komplett service inkl kontanthantering, vilket många banker inte sysslar med idag. Vi måste dock anpassa oss till omvärldsförändringar som t ex regelverk och förutsättningar för upplåning. Bankens räntemarginal har under året ökat på utlåning medan marginalen på bunden inlåning minskat. Kraven på en längre upplåning och mer kapital i bankerna påverkar även, vilket medfört att utlåningsmarginalerna ökat. Banken har under 2012 fortsatt förändra sin organisation för att möta framtida krav på ökad reglering och nya regelverk. Fortsätter på sid 3 2

Fortsättning från sidan 2 PANAXIA Under året har fått mycket publicitet i medierna kring värdetransportföretaget Panaxias konkurs. Vi känner oss dock trygga med att vi handlat korrekt och med bankens kunder för ögonen. Panaxia har varit bankens leverantör av kontanthanteringstjänster och banken har haft ett näringsbetingat ägande i bolaget sedan 2006. Redan 2005 bildade dåvarande Kristianstads Sparbank tillsammans med Sparbanken Syd Bankservice Syd AB. Bakgrunden var Riksbankens beslut om att avveckla sin depåverksamhet. Bolagets affärsidé var att tillhanda värde- och kontanthanteringstjänster åt banker och handel till konkurrenskraftiga villkor. Panaxia knöts som partner och som transportör till bolaget. I slutet av 2005 ägdes bolaget av 25 sparbanker. Bolaget överläts till Panaxia år 2008, som då kunde integreras med deras övriga verksamhet för att uppnå stordriftsfördelar. Under våren 2012 framkom information om negativ lönsamhetsutveckling från bolaget och banken fick även överta aktier i bolaget för skydd av fordran, vilket medförde att blev näst största ägare i bolaget med en ägarandel på tjugosex procent. Vid det tillfället var bankens uppfattning att bolaget hade en sund kärnverksamhet och tillsammans med bolagets andra stora ägare, fanns förutsättningar att vända bolagets negativa trend. I juli månad tillsattes ny VD och styrelsen förändrades, där representation utökades. I början av augusti accepterade Sparbanken 1826 styrelse att medverka till en nyemission i Panaxia och under vissa förutsättningar garantera 75 mkr. I slutet av augusti framkom dock ytterligare allvarliga brister, vilket gjorde att nyemissionen ställdes in och att Panaxia senare försattes i konkurs. I bokslutet för 2012 är aktierna i Panaxia nedskrivna till noll och bolagets krediter har reserverats fullt ut. Med detta är alla kända kostnader bokförda som rör bankens del i Panaxia-konkursen. Banken har under hela processen använt kvalificerad juridisk expertis som kvalitetssäkrat att banken agerat korrekt och vid årsskiftet 2012/2013 pågick inga juridiska processer mot banken avseende bankens tolkning av gällande regelverk. Min förhoppning är att vi under 2013 får ett avslut och kan lägga detta ärende bakom oss. KONKURRENTER OCH MARKNAD Eftersom vi verkar utifrån ett helhetsutbud, möter vi olika konkurrenter på olika områden. Under 2012 har vi visat att vi står upp väl mot våra konkurrenter och en samlad bedömning av vår konkurrenskraft är den volymtillväxt vi ser på både inlåning och utlåning. Vi har en hög lokal marknadsandel idag, men det ställer också krav på tillgänglighet och service. Vi kommer alltid att ha konkurrenter som på vissa områden har prismässigt bättre erbjudanden, men som lokal aktör där helhet och långsiktighet är nyckelbegrepp är vår ambition att våra kunder ändå ska känna skillnaden mellan och andra banker. FRAMTIDEN är äldst i klassen, men har ett ungt sinne och vi vill vara en modern bank som ligger i framkant, t ex avseende ny teknik. Genom att kombinera tradition och förnyelse har banken mycket goda förutsättningar att fortsätta den positiva utvecklingen även under 2013. För år 2012 redovisar ett av de bästa rörelseresultaten i bankens historia och ambitionen är att vi för 2013 ska redovisa ett ännu bättre resultat. I årets bokslut föreslås att 8,1 mkr avsätts för att satsas på projekt som kan skapa fler arbetstillfällen och få fler invånare och fler besökare till vårt verksamhetsområde. Målet är att dessa pengar ska skapa förutsättningar för banken att utvecklas även på lång sikt. Bo Bengtsson Verkställande direktör 3

Resultat och lönsamhet - Koncernen, organisationsnummer 538201-3141, är moderföretag i en koncern som vid årsskiftet omfattar dotterbolaget 1826 Försäkra AB, organisationsnummer 556778-6511. Verksamheten i 1826 Försäkra AB omfattar förmedling av försäkring och finansiella tjänster, dock ej sådan verksamhet som avses i bankrörelselagen eller lagen om finansieringsverksamhet. Huvudkontoret ligger i Kristianstad med försäljningskontor i Hässleholm och Karlshamn. 1826 Försäkra AB ägs till 91 % av och till 9 % av Sölvesborg-Mjällby Sparbank. Fram t o m 31 mars 2012 bedrevs försäkringsförmedlingsverksamheten i 1826 Försäkra HB. Fr o m 1 april bedrivs försäkringsförmedlingsverksamheten i 1826 Försäkra AB. 1826 Försäkra HB avregistrerades i juni 2012. I december 2012 sålde samtliga aktier i tidigare dotterbolaget 1826 Förvaltning. Ingen verksamhet har bedrivits i 1826 Förvaltning under tiden som 1826 Förvaltning ingått i koncernen. AFFÄRSVOLYM Inlåningen från allmänheten uppgick vid årsskiftet till 15.889 mkr, vilket är en ökning med 1.075 mkr eller 7 %. Marknadsvärdet på de totalt förmedlade fond- och försäkringsvolymerna uppgick till 10.463 mkr, vilket är en ökning med 965 mkr jämfört med föregående år och som motsvarar 10 %. Den goda börsutvecklingen under året har påverkat marknadsvärdet på fond- och försäkringsvolymer positivt. Även nettosparandet i fonder och försäkringar har varit positivt under 2012, nettosparandet ökade med 159 mkr under året. Utlåningen till allmänheten har under året ökat med 315 mkr eller ca 3 %. Sparbankens låneportfölj uppgick därmed till 12.666 mkr vid årsskiftet. Den totalt förmedlade lånestocken till Swedbank Hypotek ökade under året med 459 mkr eller 4 %. Den totalt förmedlade lånestocken uppgick vid årsskiftet till 12.346 mkr. Krediter har förmedlats till Swedbank Finans AB till ett värde av 290 mkr. Sparbankens totala affärsvolym uppgick vid årsskiftet till 57.339 mkr, vilket är en ökning med 2.949 mkr eller 5 %. UPPLÅNING OCH LIKVIDITET Sparbankens likviditetssituation har förstärkts ytterligare under 2012. Sparbanken har under ett antal år byggt upp en likviditetsbuffert som tillsammans med avtalade upplåningslimiter ger en god betalningsberedskap. Sparbankens huvudsakliga finansieringskälla utgörs av inlåningsmedel. För att utöka sparbankens finansieringsmöjligheter har Sparbanken ett upplåningsprogram (MTN, Medium Term Notes) och under hösten 2011 emitterades de första obligationerna i programmet, med en löptid på 3 år. Obligationerna är noterade på Nasdaq OMX Nordic Stockholm. Under 2012 har sparbanken emitterat ytterligare 150 mkr med en löptid på 3 år. Arbetet med att ge ut egna certifikat och obligationer kommer att fortsätta kommande år. Sparbankens emitterade obligationer uppgick per 31 december 2012 till 300 mkr (totalt program om 2.000 mkr). Behovet av kort upplåning har varit mycket lågt under 2012 och därför har sparbanken vid årsskiftet inga utestående certifikat (totalt program om 2.000 mkr). Sparbankens likviditetsreserv i form av kassa, kontohållning och placeringar i andra banker samt räntebärande värdepapper uppgick den 31 december 2012 till 3.986 mkr, motsvarande 25,1 % av inlåningen från allmänheten (20,7 %). Likviditetsreserven som tillsammans med avtalade upplåningslimiter ger en god betalningsberedskap. Sparbanken rapporterar fr o m 1 juli 2011 månadsvis likviditetsrisk till Finansinspektionen. Ytterligare information om likviditetssituationen finns i Kassaflödesanalysen. RESULTAT kan för 2012 redovisa ett rörelseresultat på 150,2 mkr (146,3 mkr). Intjäningen i bankrörelsen är fortsatt god och nettoresultat av finansiella transaktioner har haft en positiv utveckling under 2012. Totala intäkter ökade med 47,6 mkr och uppgick till 621,6 mkr (574,0 mkr) samtidigt som kostnaderna ökade med 8,8 mkr och uppgick till 397,3 mkr (388,5 mkr). Kreditförlusterna ökade och uppgick till 74,1 mkr (39,2 mkr). Räntenettot har förbättrats under året och uppgick till 388,2 mkr (378,5 mkr), en ökning med 3 %. Räntenettots utveckling har påverkats positivt av ökade volymer under 2012 samt ökade marginaler på utlåningen. Nya krav på längre finansiering samt högre kapitalkrav har medfört en annan prissättning än tidigare på utlåningen. Detta får även till följd att kostnaderna för finansiering ökar. Marginalerna på inlåningen minskade under året, dels på grund av högre prissättning på inlåning, framförallt bunden inlåning, men även på grund av ett nedåtgående ränteläge under 2012. Riksbanken sänkte reporäntan vid 3 tillfällen under 2012 och reporäntan uppgick vid årsskiftet till 1,00 %. Fortsätter på sid 5 4

Fortsättning från sidan 4 Stabilitetsavgiften har belastat årets räntenetto med 6,0 mkr (5,6 mkr) samt insättningsgarantin med 13,2 mkr (12,8 mkr). Utdelning har skett under 2012 avseende aktieinnehavet i Swedbank AB med 6,9 mkr (2,8 mkr). Provisionsnettot minskade under 2012 och uppgick till 197,7 mkr (204,7 mkr). De totala provisionsintäkterna uppgick till 226,1 mkr (233,0 mkr). Utlåningsprovisionerna hade en positiv utveckling under 2012 och uppgick till 60,6 mkr (54,3 mkr) och avser främst bolån förmedlade till Swedbank Hypotek. Värdepappersprovisionerna minskade under 2012 och uppgick till 71,7 mkr (78,8 mkr) och främsta förklaringen till nedgången är minskade courtageintäkter. Övriga provisioner uppgick till 93,8 mkr (99,9 mkr). Minskningen är främst hänförlig till försäkringprovisioner. Provisionskostnaderna uppgick till 28,4 mkr (28,3 mkr). Nettoresultat av finansiella transaktioner uppgick till 26,3 mkr (-15,0 mkr). Det positiva resultatet kan förklaras av ett aktivt arbete med sparbankens värdepappersportfölj under 2012, främst med räntebärande värdepapper. Nettoresultat av finansiella transaktioner har under året belastats med nedskrivningen av aktier i Panaxia i och med konkursen i september. Övriga intäkter uppgick till 2,3 mkr (1,9 mkr). De totala rörelsekostnaderna före kreditförluster ökade något och uppgick till 397,3 mkr (388,5 mkr). I de totala rörelsekostnaderna ingick avskrivning av goodwill på 43,0 mkr (43,0 mkr). Personalkostnaderna ökade med 1 % jämfört med föregående år och uppgick till 186,5 mkr (184,8 mkr). Däremot minskade IT-kostnaderna med 5 % och uppgick till 56,5 mkr (59,4 mkr). Främsta förklaringen till kostnadsminskningen är minskade IT-utvecklingskostnader. Rörelsens övriga kostnader uppgick till 111,3 mkr (101,3 mkr). Kreditförlusterna uppgick till 74,1 mkr (39,2 mkr). Det innebär en kreditförlustnivå på 0,58 % (0,31 %). 2012 har kreditförlusterna fördelats på ett flertal engagemang. I beloppet ingår en större reservering på engagemang med bolag i Panaxiakoncernen, dessa är därmed fullt ut reserverade. Avsättning till periodiseringsfonder har gjorts i årets bokslut till ett belopp av 21,9 mkr vilket redovisas under rubriken bokslutsdispositioner. Årets resultat efter bokslutsdispositioner och skatt uppgick till 87,9 mkr (103,1 mkr). KAPITALTÄCKNING Kapitaltäckningskvoten har haft en fortsatt god utveckling under 2012. Efter styrelsens förslag till vinstdisposition uppgår kapitalbasen till 1.845 mkr (1.658 mkr). Vid beräkning av sparbankens kapitalbas görs avdrag för goodwill. Kapitalkravet uppgick till1.013 mkr (976 mkr). Sparbanken kapitaltäcker kreditrisker i enlighet med schablonmetoden och operativa risker enlighet med basmetoden. Kapitaltäckningskvoten uppgick till årsskiftet 1,82 (1,70) vid årsskiftet. Sparbanken har under året arbetat med att analysera effekterna av nya kapitaltäckningskrav i enlighet med Basel III och CRD IV. De analyserade effekterna förväntas bli begränsade till en viss ökning av kapitalkravet på både kreditrisker och marknadsrisker. BANKENS FRAMTIDA FÖRVÄNTADE STÄLLNING Regelverksförändringar inom området likviditetsrisk samt kommande regelverk kring kapitaltäckning har påverkat bankens arbete under 2012. Sparbanken har lagt omfattande resurser på strategiskt styrning föranlett av gällande regelverk och har en tydlig målsättning att ligga i framkant inför kommande regelverksförändringar. Vi kan under 2012 redovisa en förbättrad likviditetsbuffert, en starkare kapitaltäckningskvot samt en god intjäning i bankrörelsen. För 2013 förväntar vi oss en fortsatt god intjäning samt god likviditet. FINANSIELLA INSTRUMENT, RISKER OCH OSÄKERHETSFAKTORER I sparbankens verksamhet uppstår olika typer av risker som kreditrisker, marknadsrisker, likviditetsrisker och operativa risker. I syfte att begränsa och kontrollera risktagandet i verksamheten har sparbankens styrelse, som ytterst ansvarig för den interna kontrollen i sparbanken, fastställt policyer och instruktioner för kreditgivningen och den övriga finansverksamheten. Sparbankens riskhantering syftar till att identifiera och analysera de risker som sparbanken har i sin verksamhet och att för dessa sätta lämpliga begränsningar (limiter) och försäkra att det finns kontroll på plats. Riskerna bevakas, analyseras och rapporteras i särskild ordning till styrelsen. Kontroller görs löpande att limiter inte överskrids. Riskpolicies och riskhanteringssystem gås igenom regelbundet för att kontrollera att dessa är korrekta och t ex återspeglar gällande marknadsvillkor samt produkter och tjänster som erbjuds. Genom utbildning och tydliga processer skapar sparbanken förutsättningar för en god riskkontroll, där varje anställd förstår sin roll och sitt ansvar. I sparbanken finns en samlad funktion för riskkontroll direkt underställd styrelsen vars uppgift är att mäta och analysera utvecklingen av riskerna samt vid behov föreslå ändringar i styrdokument och processer. Riskpolicyn beskriver och fastställer utgångspunkterna för riskhanteringen i sparbanken. I riskpolicyn definieras sparbankens risker och ger riktlinjer till VD angående riskhanteringen. Risktagandet i sparbanken ska vara lågt och begränsas inom ramen för vad som är ekonomiskt försvarbart. I januari 2013 har en särskild instruktion antagits som fastställer den riskaptit som ska forma bankens verksamhet och de risktoleranser som är gällande inom olika riskområden. Den största risken i bankverksamhet är kreditrisken. Sparbankens kreditpolicy fastställer att sparbanken ska ha en väl diversifierad kreditportfölj med låg riskprofil. Som ytterligare hjälpmedel har sparbanken fastställt en kreditstrategi på 3 års sikt. De operativa riskerna motverkas genom god intern kontroll. Fortsätter på sid 6 5

Fortsättning från sidan 5 Upprätthållandet av en god intern kontroll är en ständigt pågående process i sparbanken. Finanspolicyn reglerar hur finansförvaltningen inom sparbanken ska bedrivas samt hur marknadsrisker och likviditetsrisker ska hanteras, mätas, styras och rapporteras. Finanspolicyn fastställer att sparbanken ska ha en låg riskprofil med begränsade risker på de finansiella marknaderna. Under 2012 har sparbanken lagt omfattande resurser på att analysera och förbereda sparbanken på kommande regelverk inom intern styrning och kontroll. Banken har under 2012 fortsatt förändra sin organisation för att kunna möta framtida krav på ökade regleringar och regelverk för banker. SPARBANKENS EXPONERING MOT PANAXIA Under året har fått mycket publicitet i medierna kring värdetransportföretaget Panaxias konkurs. Vi känner oss dock trygga med att vi handlat korrekt och med bankens kunder för ögonen. Panaxia har varit bankens leverantör av kontanthanteringstjänster och banken har haft ett näringsbetingat ägande i bolaget sedan 2006. Redan 2005 bildade dåvarande Kristianstads Sparbank tillsammans med Sparbanken Syd Bankservice Syd AB. Bakgrunden var Riksbankens beslut om att avveckla sin depåverksamhet. Bolagets affärsidé var att tillhanda värdeoch kontanthanteringstjänster åt banker och handel till konkurrenskraftiga villkor. Panaxia knöts som partner och som transportör till bolaget. I slutet av 2005 ägdes bolaget av 25 sparbanker. Bolaget överläts till Panaxia år 2008, som då kunde integreras med deras övriga verksamhet för att uppnå stordriftsfördelar. Under våren 2012 framkom information om negativ lönsamhetsutveckling från bolaget och banken fick även överta aktier i bolaget för skydd av fordran, vilket medförde att blev näst största ägare i bolaget med en ägarandel på tjugosex procent. Vid det tillfället var bankens uppfattning att bolaget hade en sund kärnverksamhet och tillsammans med bolagets andra stora ägare, fanns förutsättningar att vända bolagets negativa trend. I juli månad tillsattes ny VD och styrelsen förändrades, där representation utökades. I början av augusti accepterade styrelse att medverka till en nyemission i Panaxia och under vissa förutsättningar garantera 75 mkr. I slutet av augusti framkom dock ytterligare allvarliga brister, vilket gjorde att den planerade nyemissionen ställdes in och att Panaxia senare försattes i konkurs. I bokslutet för 2012 är aktierna i Panaxia nedskrivna till noll och bolagets krediter har reserverats fullt ut. Med detta är alla kända kostnader bokförda som rör bankens del i Panaxiakonkursen. Banken har under hela processen använt kvalificerad juridisk expertis som kvalitetssäkrat att banken agerat korrekt och vid årsskiftet 2012/2013 pågick inga juridiska processer mot banken avseende bankens tolkning av gällande regelverk. Banken har sedan september 2012 haft en löpande dialog med Finansinspektionen och banken menar sig ha kunnat ge tillfredställande svar på de frågor som ställts. Dialogen är ännu inte avslutad. HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODENS UTGÅNG Inga händelser av väsentlig karaktär har inträffat, som rör bankens ställning eller resultat, efter rapportperiodens utgång. STYRELSENS FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION Styrelsens föreslår sparbanksstämman att årets vinst på 87.907 avsätts 8.100 till välgörande ändamål samt 79.807 överförs till reservfonden. ÖVRIGA HÄNDELSER Ordinarie sparbanksstämma med huvudmännen äger rum tisdagen den 9 april 2013. ÅRSREDOVISNING Årsredovisningen kommer att finnas tillgänglig på www.sparbanken1826.se i mitten av april 2013. Nyckeltal - JAN-DEC 2012 JAN-DEC 2011 Affärsvolym, mkr 57 339 54 390 Kapitaltäckningskvot 1,8 1,7 Placeringsmarginal 2,1% 2,3% Räntabilitet 7,7% 8,1% K/I-tal före kreditförluster 0,64 0,68 K/I-tal efter kreditförluster 0,76 0,75 Rörelseresultat/genomsnittlig affärsvolym 0,3% 0,3% Kreditförlustnivå 0,6% 0,3% Andel osäkra fordringar 0,6% 0,7% Medelantal anställda 257 272 6

Koncernen Resultaträkning - Koncernen Not Kv 4 2012 Kv 4 2011 Förändr Kv 3 2012 Förändr jan-dec 2012 jan-dec 2011 Förändr Ränteintäkter 163 173 182 990-11% 177 106-8% 701 712 668 951 5% Räntekostnader -70 060-84 992-18% -80 040-12% -313 737-290 445 8% Räntenetto 3 93 113 97 998-5% 97 066-4% 387 975 378 506 3% Erhållna utdelningar - -910 - - - 7 191 3 061 135% Provisionsintäkter 4 66 047 66 436-1% 57 455 15% 240 029 251 852-5% Provisionskostnader 5-8 151-7 982 2% -7 108 15% -28 439-28 304 0% Nettoresultat av finansiella transaktioner 6 5 903 3 370 75% 10 274-43% 27 225-15 032 - Övriga rörelseintäkter 614 499-409 50% 1 601 1 219 31% Summa räntenetto och rörelseintäkter 157 526 159 411-1% 158 096 0% 635 582 591 302 7% Allmänna administrationskostnader -81 455-75 613 8% -71 812 13% -306 166-307 476 0% Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar -3 682-3 390 9% -3 538 4% -14 135-13 173 7% Övriga rörelsekostnader -19 639-11 248 75% -7 526 161% -44 585-38 806 15% Summa kostnader -104 776-90 251 16% -82 876 26% -364 886-359 455 2% Resultat före kreditförluster 52 750 69 160-24% 75 220-30% 270 696 231 847 17% Kreditförluster netto 7-27 408-13 555 102% -27 797-1% -74 088-39 206 89% Rörelseresultat 25 342 55 605-54% 47 423-47% 196 608 192 641 2% Bokslutsdispositioner - - - - - - - - Skatt på periodens resultat 1 125-17 239-107% -15 996-107% -51 620-55 762-7% Periodens resultat 26 467 38 366-31% 31 427-16% 144 988 136 879 6% Periodens resultat hänförligt till 26 441 38 407-31% 31 847-17% 144 965 136 746 6% Periodens resultat hänförligt till innehav utan bestämmande inflytande 26-41 - -60-23 133-83% Rapport över totalresultat - Koncernen Not Kv 4 2012 Kv 4 2011 Förändr Kv 3 2012 Förändr jan-dec 2012 jan-dec 2011 Förändr Periodens resultat 26 467 38 366-31% 31 427-16% 144 988 136 879 6% ÖVRIGT TOTALRESULTAT Periodens förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas 4 055 12 117-11 273-42 381-8 065 - Förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas överfört till årets resultat 3 174 - - -11 600 - -9 344-6 578 42% Övriga intäkter/kostnader redovisade i övrigt totalresultat -2 424-26 716 - - - -2 424-26 716 - Effekt av ändrad skattesats hänförlig till tidigare uppskrivning av fastighet 3 086 - - - - 3 086 - - Skatt hänförlig till komponenter i övrigt totalresultat -1 714 7 320-323 - -2 402 8 321 - Periodens övrigt totalresultat 6 177-7 279 - -4-31 297-33 038 - Periodens totalresultat 32 644 31 087-31 423 4% 176 285 103 841 70% Periodens totalresultat hänförligt till 32 618 31 218-31 483 4% 176 262 103 798 70% Periodens totalresultat hänförligt till innehav utan bestämmande inflytande 26-131 - -60-23 43-7

Koncernen Balansräkning - Koncernen Not 2012-12-31 2011-12-31 TILLGÅNGAR Kassa 134 832 127 228 Utlåning till kreditinstitut 2 721 243 1 906 926 Utlåning till allmänheten 8 12 665 818 12 351 163 Förändring i verkligt värde på säkrat belopp i portföljsäkring 53 113 46 276 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 2 329 520 2 207 237 Aktier och andelar 254 356 279 580 Derivat 10 944 19 804 Immateriella anläggningstillgångar 227 669 227 712 Materiella tillgångar 159 555 154 475 Aktuell skattefordran 23 145 5 228 Övriga tillgångar 29 865 3 262 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 103 547 111 858 Summa tillgångar 18 713 607 17 440 749 SKULDER OCH EGET KAPITAL Skulder till kreditinstitut 177 480 135 039 Inlåning från allmänheten 9 15 889 133 14 813 583 Emitterade värdepapper m m 299 687 396 567 Derivat 33 072 27 972 Aktuell skatteskuld 2 497 - Övriga skulder 76 423 83 373 Uppskjuten skatteskuld 55 323 22 682 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 127 383 70 138 Avsättningar 46 480 53 451 Efterställda skulder 383 000 383 000 Summa skulder 17 090 478 15 985 805 Innehav utan bestämmande inflytande 291 268 Reservfond 1 323 454 1 225 322 Fond för verkligt värde 80 893 50 258 Bundna reserver - - Fria reserver 73 526 42 350 Resultat för perioden 144 965 136 746 Summa eget kapital hänförligt till moderbolaget 1 622 838 1 454 676 Summa Eget kapital 1 623 129 1 454 944 Summa skulder och eget kapital 18 713 607 17 440 749 Övriga Noter Redovisningsprinciper 1 Rörelsesegment 2 Kapitaltäckningsanalys 10 Upplysningar om närstående 11 8

Resultaträkning - Not Kv 4 2012 Kv 4 2011 Förändr Kv 3 2012 Förändr jan-dec 2012 jan-dec 2011 Förändr Ränteintäkter 163 434 182 977-11% 177 106-8% 701 973 668 929 5% Räntekostnader -70 080-84 990-18% -80 043-12% -313 757-290 442 8% Räntenetto 3 93 354 97 987-5% 97 063-4% 388 216 378 487 3% Erhållna utdelningar - - - - - 7 191 3 971 81% Provisionsintäkter 4 60 303 62 569-4% 53 810 12% 226 073 233 039-3% Provisionskostnader 5-8 151-7 982 2% -7 108 15% -28 439-28 304 0% Nettoresultat av finansiella transaktioner 6 5 903 3 370 75% 10 274-26 281-15 032 - Övriga rörelseintäkter 778 663 17% 570 36% 2 251 1 869 20% Summa räntenetto och rörelseintäkter 152 187 156 607-3% 154 609-2% 621 573 574 030 8% Allmänna administrationskostnader -78 248-74 408 5% -68 374 14% -295 776-294 233 1% Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar -14 430-14 073 3% -14 224 1% -56 996-55 899 2% Övriga rörelsekostnader -19 616-10 840 81% -7 526 161% -44 562-38 398 16% Summa kostnader -112 294-99 321 13% -90 124 25% -397 334-388 530 2% Resultat före kreditförluster 39 893 57 286-30% 64 485-38% 224 239 185 500 21% Kreditförluster netto 7-27 408-13 555 102% -27 797-1% -74 088-39 206 89% Rörelseresultat 12 485 43 731-71% 36 688-66% 150 151 146 294 3% Bokslutsdispositioner -21 900 - - - -21 900 - - Skatt på periodens resultat 845-13 100 - -13 406-106% -40 344-43 148-6% Periodens resultat -8 570 30 631-128% 23 282-137% 87 907 103 146-15% Rapport över totalresultat - Not Kv 4 2012 Kv 4 2011 Förändr Kv 3 2012 Förändr jan-dec 2012 jan-dec 2011 Förändr Periodens resultat -8 570 30 631-128% 23 282-137% 87 907 103 146-15% ÖVRIGT TOTALRESULTAT Periodens förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas 4 055 12 117-11 273-64% 42 381-8 065 - Förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas överfört till årets resultat 3 174 0 - -11 600-127% -9 344-6 578 42% Skatteeffekt hänförlig till tidigare uppskrivning av fastighet 3 086 - - - - 3 086 - - Skatt hänförlig till övriga komponenter i övrigt totalresultat -1 714 318-323 - -2 402 1 319 - Periodens övrigt totalresultat 8 601 12 435 - -4-33 721-13 324 - Periodens totalresultat 31 43 066-100% 23 278-100% 121 628 89 822 35% 9

Balansräkning - Not 2012-12-31 2011-12-31 TILLGÅNGAR Kassa 131 359 127 228 Utlåning till kreditinstitut 2 721 243 1 903 786 Utlåning till allmänheten 8 12 665 818 12 351 163 Förändring i verkligt värde på säkrat belopp i portföljsäkring 53 113 46 276 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 2 329 520 2 207 237 Aktier och andelar 254 356 279 580 Aktier och andelar i koncernföretag 14 606 14 606 Derivat 10 944 19 804 Immateriella anläggningstillgångar 10 526 53 491 Materiella tillgångar 159 139 154 270 Aktuell skattefordran 23 145 4 844 Övriga tillgångar 27 462 1 338 Uppskjuten skattefordran - 3 664 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 103 316 111 759 Summa tillgångar 18 504 547 17 279 046 SKULDER OCH EGET KAPITAL Skulder till kreditinstitut 177 480 135 039 Inlåning från allmänheten 9 15 889 133 14 813 583 Emitterade värdepapper m m 299 687 396 567 Derivat 33 072 27 972 Övriga skulder 75 913 76 699 Uppskjuten skatteskuld 18 693 - Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 113 415 67 460 Avsättningar - - Efterställda skulder 383 000 383 000 Summa skulder 16 990 393 15 900 320 Obeskattade reserver 21 900 - Reservfond 1 323 454 1 225 322 Fond för verkligt värde 80 893 50 258 Resultat för perioden 87 907 103 146 Eget kapital 1 492 254 1 378 726 Summa skulder och eget kapital 18 504 547 17 279 046 POSTER INOM LINJEN Ställda säkerheter för egna skulder Inga Inga Ansvarsförbindelser 499 646 479 728 Åtaganden 2 545 407 2 360 579 ÖVRIGA NOTER Redovisningsprinciper 1 Rörelsesegment 2 Kapitaltäckningsanalys 10 Upplysningar om närstående 11 10

Rapport över förändring i eget kapital 2011 Koncernen Reservfond Bundna reserver Fond för verkligt värde Fria reserver Periodens resultat Eget kapital hänförligt till Eget kapital hänförligt till innehav utan bestämmande inflytande Totalt eget kapital Ingående eget kapital 2011-01-01 1 196 521 196 63 582 22 765 73 814 1 356 878 225 1 357 103 Årets resultat - - - - 136 746 136 746 133 136 879 Årets övriga totalresultat - -196-13 324-19 428 - -32 948-90 -33 038 Summa totalresultat för perioden - -196-13 324-19 428 136 746 103 798 43 103 841 Vinstdisposition 28 801 - - 39 013-67 814 0-0 Anslag till allmännyttiga ändamål - - - - -6 000-6 000 - -6 000 Utgående eget kapital 2011-12-31 1 225 322 0 50 258 42 350 136 746 1 454 676 268 1 454 944 2012 Koncernen Reservfond Bundna reserver Fond för verkligt värde Fria reserver Årets resultat Eget kapital hänförligt till Eget kapital hänförligt till innehav utan bestämmande inflytande Totalt eget kapital Ingående eget kapital 2012-01-01 1 225 322 0 50 258 42 350 136 746 1 454 676 268 1 454 944 Årets resultat - - - - 144 965 144 965 23 144 988 Årets övriga totalresultat 3 086-30 635-2 424-31 297-31 297 Summa totalresultat för perioden 3 086-30 635-2 424 144 965 176 262 23 176 285 Vinstdisposition 95 046 - - 33 600-128 646 0-0 Anslag till allmännyttiga ändamål - - - -8 100-8 100 - -8 100 Utgående eget kapital 2012-12-31 1 323 454-80 893 73 526 144 965 1 622 838 291 1 623 129 2011 Reservfond Fond för verkligt värde Periodens resultat Totalt eget kapital Ingående eget kapital 2011-01-01 1 196 521 63 582 34 801 1 294 904 Årets resultat - - 103 146 103 146 Årets övriga totalresultat - -13 324 - -13 324 Summa totalresultat för perioden - -13 324 103 146 89 822 Vinstdisposition 28 801 - -28 801 0 Anslag till allmännyttiga ändamål - - -6 000-6 000 Utgående eget kapital 2011-12-31 1 225 322 50 258 103 146 1 378 726 2012 Reservfond Fond för verkligt värde Periodens resultat Totalt eget kapital Ingående eget kapital 2012-01-01 1 225 322 50 258 103 146 1 378 726 Årets resultat - - 87 907 87 907 Årets övriga totalresultat - 30 635-30 635 Skatteeffekt hänförlig till tidigare uppskrivning av fastighet 3 086 - - 3 086 Summa totalresultat för perioden 3 086 30 635 87 907 121 628 Vinstdisposition 95 046 - -95 046 0 Anslag till allmännyttiga ändamål - - -8 100-8 100 Utgående eget kapital 2012-12-31 1 323 454 80 893 87 907 1 492 254 11

Kassaflödesanalys Kassaflödesanalys - indirekt metod Koncernen 2012 Koncernen 2011 2012 2011 DEN LÖPANDE VERKSAMHETEN Rörelseresultat 196 608 192 641 150 151 146 294 Justering för poster som inte ingår i kassaflödet Förändring av upplupet anskaffningsvärde under perioden, netto 253 319 253 319 Orealiserad del av nettoresultat av finansiella transaktioner 31 021 17 765 31 021 17 765 Avskrivningar 14 135 13 173 56 996 55 899 Kreditförluster 75 329 49 104 75 329 49 104 Övriga poster som inte ingår i kassaflödet -1 825-2 337 - - Betald inkomstskatt -42 039-5 325-40 946-4 841 Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 273 482 265 340 272 804 264 540 KASSAFLÖDE FRÅN FÖRÄNDRINGAR I RÖRELSEKAPITAL Ökning/minskning av utlåning till allmänheten -389 984 48 908-389 984 48 908 Ökning/minskning av värdepapper -119 353-1 849 684-119 353-1 849 684 Ökning/minskning av inlåning från allmänheten 1 075 550 1 035 545 1 075 550 1 035 545 Ökning/minskning av skulder till kreditinstitut 42 441-73 482 42 441-73 482 Förändring av övriga tillgångar och skulder, netto 38 061 17 679 38 135 17 657 Kassaflöde från den löpande verksamheten 920 197-555 694 919 593-556 516 INVESTERINGSVERKSAMHETEN Försäljning/inlösen av finansiella tillgångar 40 983 630 229 49 583 630 229 Investering i finansiella tillgångar -15 107-117 109-23 707-117 109 Förvärv av immateriella anläggningstillgångar - - - - Försäljning av materiella tillgångar 291 1 480 268 1 480 Förvärv av materiella tillgångar -19 463-16 961-19 169-16 928 Kassaflöde från investeringsverksamheten 6 704 497 639 6 975 497 672 FINANSIERINGSVERKSAMHETEN Emission av räntebärande värdepapper -96 880 148 112-96 880 148 112 Utbetalt anslag -8 100-5 900-8 100-5 900 Kassaflöde från finansieringsverksamheten -104 980 142 212-104 980 142 212 Årets kassaflöde 821 921 84 157 821 588 83 368 Likvida medel vid periodens början * 2 034 154 1 949 997 2 031 014 1 947 646 Likvida medel vid periodens slut * 2 856 075 2 034 154 2 852 602 2 031 014 * I likvida medel ingår kassa- och bankmedel samt utlåning till kreditinstitut. 12

13

Noter till Resultatoch Balansräkning Not 1 REDOVISNINGSPRINCIPER Denna delårsrapport är upprättad i enlighet med IAS 34, delårsrapportering och Lag om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag (ÅRKL). Sparbanken tillämpar s k lagbegränsad IFRS för moderbolaget och IFRS för koncernen. För information om tillämpade redovisningsprinciper hänvisas till årsredovisningen för 2011. Not 2 RÖRELSESEGMENT Sparbankens verksamhet är koncentrerad till bankverksamhet inom sparbankens geografiska område och ingen uppdelning sker i rörelsesegment i den interna redovisningen till högsta beslutande organ (verkställande direktören) förutom dotterbolagets försäkringsförmedlingsverksamhet. Försäkringsförmedlingsverksamheten styrs självständigt i dotterbolaget. Omsättningen i försäkringsförmedlingsverksamheten för 2012 uppgick till 19,5 mkr (5,7 mkr för kvartal 4 2012). Not 3 RÄNTENETTO KONCERNEN RÄNTEINTÄKTER, TKR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Utlåning till kreditinstitut 12 497 14 599 10 377 47 913 42 607 Utlåning till allmänheten 137 051 157 082 150 040 589 803 595 783 Räntebärande värdepapper 16 291 14 193 20 863 75 256 41 967 Derivat -2 671-2 929-4 179-11 279-11 449 - säkringsredovisning -2 980-2 721-4 216-11 597-11 993 - ej säkringsredovisning 309 20 37 318 544 Övriga 5 45 5 19 43 Summa 163 173 182 990 177 106 701 712 668 951 Varav: ränteintäkt från finansiella poster ej värderade till verkligt värde via RR 151 781 162 112 162 943 647 640 638 184 ränteintäkt från osäkra fordringar 2 137 1 166 1 518 4 490 2 612 RÄNTEKOSTNADER, TKR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Skulder till kreditinstitut -1 739-1 677-2 228-8 151-5 762 Inlåning från allmänheten -61 424-75 744-71 905-279 618-252 500 varav kostnad för insättningsgaranti -3 302-3 255-3 150-13 207-12 755 Derivat -1 510-1 572-574 -3 960-9 897 - säkringsredovisning -1 437-1 564-692 -3 943-9 413 - ej säkringsredovisning -73-8 118-17 -484 Efterställda skulder -3 595-4 427-3 948-15 993-16 564 Övriga -1 792-1 572-1 385-6 015-5 722 Summa -70 060-84 992-80 040-313 737-290 445 Varav: räntekostnad från finansiella poster ej värderade till verkligt värde via RR -72 493-92 831-79 469-313 720-289 958 Summa räntenetto 93 113 97 998 97 066 387 975 378 506 Fortsätter på sid 15 14

Fortsättning från sidan 14 SPARBANKEN 1826 RÄNTEINTÄKTER, TKR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Utlåning till kreditinstitut 12 497 14 599 10 377 47 913 42 607 Utlåning till allmänheten 137 312 157 091 150 040 590 064 595 783 Räntebärande värdepapper 16 291 14 193 20 863 75 256 41 967 Derivat -2 671-2 929-4 179-11 279-11 449 - säkringsredovisning -2 980-2 721-4 216-11 597-11 993 - ej säkringsredovisning 309 20 37 318 544 Övriga 5 23 5 19 21 Summa 163 434 182 977 177 106 701 973 668 929 Varav: ränteintäkt från finansiella poster ej värderade till verkligt värde via RR 152 042 162 112 162 943 647 901 638 184 ränteintäkt från osäkra fordringar 2 137 1 166 1 518 4 490 2 612 RÄNTEKOSTNADER, TKR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Skulder till kreditinstitut -1 739-1 678-2 228-8 151-5 762 Inlåning från allmänheten -61 444-75 744-71 905-279 638-252 500 varav kostnad för insättningsgaranti -3 302-3 255-3 150-13 207-12 755 Derivat -1 510-1 572-574 -3 960-9 897 - säkringsredovisning -1 437-1 564-692 -3 943-9 413 - ej säkringsredovisning -73-8 118-17 -484 Efterställda skulder -3 595-4 427-3 948-15 993-16 564 Övriga -1 792-1 569-1 388-6 015-5 719 Summa -70 080-84 990-80 043-313 757-290 442 Varav: räntekostnad från finansiella poster ej värderade till verkligt värde via RR -72 513-92 831-79 469-313 740-289 958 Summa räntenetto 93 354 97 987 97 063 388 216 378 487 Not 4 PROVISIONSINTÄKTER KONCERNEN Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Betalningsförmedlingsprovisioner 12 531 14 315 13 618 52 984 56 320 Utlåningsprovisioner 16 103 13 918 14 410 60 625 54 332 Inlåningsprovisioner 6 154 4 728 2 153 12 053 9 718 Provisioner avseende utställda finansiella garantier 551 656 581 2 267 2 564 Värdepappersprovisioner 18 453 20 980 16 679 71 653 78 771 Avgifter från kredit- och betalkort 906 1 312 824 3 361 3 246 Övriga provisioner 11 349 10 527 9 190 37 086 46 901 Summa 66 047 66 436 57 455 240 029 251 852 SPARBANKEN 1826 Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Betalningsförmedlingsprovisioner 12 531 14 315 13 618 52 984 56 320 Utlåningsprovisioner 16 103 13 918 14 410 60 625 54 332 Inlåningsprovisioner 6 154 4 728 2 153 12 053 9 718 Provisioner avseende utställda finansiella garantier 551 656 581 2 267 2 564 Värdepappersprovisioner 18 453 20 980 16 679 71 653 78 771 Avgifter från kredit- och betalkort 906 1 312 824 3 361 3 246 Övriga provisioner 5 605 6 660 5 545 23 130 28 088 Summa 60 303 62 569 53 810 226 073 233 039 15

Not 5 PROVISIONSKOSTNADER KONCERNEN Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Betalningsförmedlingsprovisioner -4 750-5 214-5 288-19 270-19 356 Värdepappersprovisioner -2 623-2 063-1 210-6 590-6 470 Övriga provisioner -778-705 -610-2 579-2 478 Summa -8 151-7 982-7 108-28 439-28 304 SPARBANKEN 1826 Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Betalningsförmedlingsprovisioner -4 750-5 214-5 288-19 270-19 356 Värdepappersprovisioner -2 623-2 063-1 210-6 590-6 470 Övriga provisioner -778-705 -610-2 579-2 478 Summa -8 151-7 982-7 108-28 439-28 304 Not 6 NETTORESULTAT AV FINANSIELLA TRANSAKTIONER KONCERNEN Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Aktier/andelar 3 586 1 802-3 474-4 893-8 293 Räntebärande värdepapper 10 469-2 443 5 752 26 630 764 Andra finansiella instrument -8 122 3 604 5 626 218-12 399 Valutakursförändringar -30 407 2 370 5 270 4 896 Summa 5 903 3 370 10 274 27 225-15 032 NETTOVINST/NETTOFÖRLUST UPPDELAT PER VÄRDERINGSKATEGORI Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen -4 049 7 250 11 293 16 532-10 982 Realisationsresultat från finansiella tillgångar som kan säljas -23 718-3 308 24 837 11 527 8 223 Nedskrivningar av finansiella tillgångar som kan säljas 36 852 - -27 457 - -13 640 Realisationsresultat från investeringar som hålles till förfall -2 372 - - -2 372 Förändring i verkligt värde på derivat som är säkringsinstrument i en säkring av verkligt värde -780-979 -769-3 732-3 529 Valutakursförändringar -30 407 2 370 5 270 4 896 Summa 5 903 3 370 10 274 27 225-15 032 Nettovinst eller förlust på finansiella tillgångar som kan säljas som redovisats i övrigt totalresultat 5 515 12 435-4 30 635-13 324 SPARBANKEN 1826 Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Aktier/andelar 3 586 1 802-3 474-5 837-8 293 Räntebärande värdepapper 10 469-2 443 5 752 26 630 764 Andra finansiella instrument -8 122 3 604 5 626 218-12 399 Valutakursförändringar -30 407 2 370 5 270 4 896 Summa 5 903 3 370 10 274 26 281-15 032 NETTOVINST/NETTOFÖRLUST UPPDELAT PER VÄRDERINGSKATEGORI Finansiella tillgångar till verkligt värde via resultaträkningen -4 049 7 250 11 293 15 588-10 982 Realisationsresultat från finansiella tillgångar som kan säljas -23 718-3 308 24 837 11 527 8 223 Nedskrivningar av finansiella tillgångar som kan säljas 36 852 - -27 457 - -13 640 Realisationsresultat från investeringar som hålles till förfall -2 372 - - -2 372 - Förändring i verkligt värde på derivat som är säkringsinstrument i en säkring av verkligt värde -780-979 -769-3 732-3 529 Valutakursförändringar -30 407 2 370 5 270 4 896 Summa 5 903 3 370 10 274 26 281-15 032 Nettovinst eller förlust på finansiella tillgångar som kan säljas som redovisats i övrigt totalresultat 5 515 12 435-4 30 635-13 324 16

Not 7 KREDITFÖRLUSTER, NETTO KONCERNEN SPECIFIK NEDSKRIVNING FÖR INDIVIDUELLT VÄRDERADE LÅNEFORDRINGAR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster -28 922-7 994-4 774-41 193-106 105 Återförda tidigare gjorda nedskrivningar för kreditförluster som i periodens bokslut redovisas som konstaterade förluster 3 120 3 296 4 021 10 364 46 294 Periodens nedskrivning för kreditförluster -2 868-10 638-27 476-50 287 2 027 Inbetalt på tidigare konstaterade kreditförluster 37 1 546 34 932 9 819 Återförda ej längre erforderliga nedskrivningar för kreditförluster 2 550 1 609 1 824 11 764 14 430 Periodens nettokostnad för individuellt värderade lånefordringar -26 083-12 181-26 371-68 420-33 535 GRUPPVIS VÄRDERADE HOMOGENA GRUPPER AV LÅNEFORDRINGAR MED BEGRÄNSAT VÄRDE OCH LIKARTAD KREDITRISK Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster -2 284-3 429-937 -6 414-6 576 Inbetalt på tidigare års konstaterade kreditförluster 54 26 62 309 78 Avsättning/upplösning av reserv för kreditförluster 905 2 029-551 437 827 Periodens nettokostnad för gruppvis värderade homogena lånefordringar -1 325-1 374-1 426-5 668-5 671 Periodens nettokostnad för kreditförluster -27 408-13 555-27 797-74 088-39 206 SPARBANKEN 1826 SPECIFIK NEDSKRIVNING FÖR INDIVIDUELLT VÄRDERADE LÅNEFORDRINGAR Kv 4 2012 Kv 4 2011 Kv 3 2012 jan-dec 2012 jan-dec 2011 Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster -28 922-7 994-4 774-41 193-106 105 Återförda tidigare gjorda nedskrivningar för kreditförluster som i periodens bokslut redovisas som konstaterade förluster 3 120 3 296 4 021 10 364 46 294 Periodens nedskrivning för kreditförluster -2 868-10 638-27 476-50 287 2 027 Inbetalt på tidigare konstaterade kreditförluster 37 1 546 34 932 9 819 Återförda ej längre erforderliga nedskrivningar för kreditförluster 2 550 1 609 1 824 11 764 14 430 Periodens nettokostnad för individuellt värderade lånefordringar -26 083-12 181-26 371-68 420-33 535 GRUPPVIS VÄRDERADE HOMOGENA GRUPPER AV LÅNEFORDRINGAR MED BEGRÄNSAT VÄRDE OCH LIKARTAD KREDITRISK Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster -2 284-3 429-937 -6 414-6 576 Inbetalt på tidigare års konstaterade kreditförluster 54 26 62 309 78 Avsättning/upplösning av reserv för kreditförluster 905 2 029-551 437 827 Periodens nettokostnad för gruppvis värderade homogena lånefordringar -1 325-1 374-1 426-5 668-5 671 Periodens nettokostnad för kreditförluster -27 408-13 555-27 797-74 088-39 206 17

Not 8 UTLÅNING TILL ALLMÄNHETEN LÅNEFORDRINGAR, BRUTTO Koncernen 2012-12-31 Koncernen 2011-12-31 2012-12-31 2011-12-31 - offentlig sektor 20 595 10 514 20 595 10 514 - företagssektor 5 687 027 5 084 115 5 687 027 5 084 115 - hushållssektor 7 022 678 7 293 112 7 022 678 7 293 112 varav enskilda företagare 2 345 024 2 418 531 2 345 024 2 418 531 - övriga 1 983 2 165 1 983 2 165 Summa 12 732 283 12 389 906 12 732 283 12 389 906 varav: Oreglerade lånefordringar som ingår i osäkra lånefordringar 139 843 101 984 139 843 101 984 - företagssektor 84 875 52 532 84 875 52 532 - hushållssektor 54 968 49 452 54 968 49 452 Osäkra lånefordringar 144 563 121 734 144 563 121 734 Avgår: - företagssektor 89 212 67 758 89 212 67 758 - hushållssektor 55 351 53 976 55 351 53 976 Specifika nedskrivningar för individuellt värderade fordringar 61 615 33 456 61 615 33 456 - företagssektor 40 565 21 254 40 565 21 254 - hushållssektor 21 050 12 202 21 050 12 202 Nedskrivningar för gruppvis värderade homogena grupper av lånefordringar 4 850 5 287 4 850 5 287 - hushållssektor 4 850 5 287 4 850 5 287 Lånefordringar, nettobokfört värde 12 665 818 12 351 163 12 665 818 12 351 163 DEFINITIONER Oreglerad lånefordran är fordran för vilken räntor, amorteringar och övertrasseringar är förfallna till betalning sedan mer än 60 dagar. Osäker lånefordran är en fordran för vilken det är sannolikt att betalningarna inte fullföljs enligt kontraktsvillkoren och för vilken säkerhetens värde ej med betryggande marginal täcker både kapitalbelopp och räntor, inkl ersättning för ev förseningar. Not 9 INLÅNING FRÅN ALLMÄNHETEN ALLMÄNHETEN Koncernen 2012-12-31 Koncernen 2011-12-31 2012-12-31 2011-12-31 - svensk valuta 15 776 725 14 696 252 15 776 725 14 696 252 - utländsk valuta 112 408 117 331 112 408 117 331 Summa 15 889 133 14 813 583 15 889 133 14 813 583 INLÅNINGEN PER KATEGORI AV KUNDER, EXKL POSTVÄXLAR Offentlig sektor 454 618 393 859 454 618 393 859 Företagssektor 3 105 967 2 800 905 3 105 967 2 800 905 Hushållssektor 12 257 625 11 533 408 12 257 625 11 533 408 Varav: enskilda företagare 2 204 704 2 110 890 2 204 704 2 110 890 Övriga 35 410 40 240 35 410 40 240 Summa 15 853 620 14 768 412 15 853 620 14 768 412 18

Not 10 KAPITALTÄCKNING Sparbanken har valt att lämna de upplysningar som krävs om kapitalbas och kapitalkrav enligt 3 kap 1-2 och 4 kap. Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering FFFS 2007:5. Sparbankens lagstadgade kapitalkrav enligt pelare I kan summeras på följande sätt med specifikationer enligt nedan följande avsnitt; 2012-12-31 2011-12-31 Primärt kapital 1 397 523 1 240 219 Supplementärt kapital 447 756 417 655 Kapitalbas netto 1 845 279 1 657 874 Summa kapitalkrav kreditrisk 890 705 856 743 - varav Schablonmetoden 890 705 856 743 Kapitalkrav för risker i handelslagret 45 145 50 427 Kapitalkrav för operativa risker 76 456 68 597 Kapitalkrav för valutakursrisk och råvarurisk 233 303 Summa kapitalkrav 1 012 539 976 070 KAPITALBAS I kapitalbasen ingår styrelsens förslag till vinstdisposition. Primärt kapital 2012-12-31 2011-12-31 Redovisat eget kapital i balansräkningen 1 492 254 1 378 726 Periodiseringsfond (78 % därav) 17 082 - Avgår: - Immateriella tillgångar och uppskjutna skattefordringar -10 526-57 155 - Orealiserade värdeförändringar redovisade i Fond för verkligt värde -80 893-53 953 - Föreslagen vinstdisposition -8 100-8 100 Avräkning av aktier och andra tillskott (hälften därav) -12 294-19 299 Summa primärt kapital 1 397 523 1 240 219 Supplementärt kapital Orealiserade värdeförändringar redovisade i Fond för verkligt värde 77 049 53 953 Tidsbundna förlagslån 383 000 383 000 Avräkning av aktier och andra tillskott (hälften därav) -12 293-19 298 Summa supplementärt kapital 447 756 417 655 Total kapitalbas 1 845 279 1 657 874 KAPITALKRAV Kreditrisk enligt schablonmetoden 2012-12-31 2011-12-31 1. Exponeringar mot stater och centralbanker 0 0 2. Exponeringar mot kommuner och därmed jämförliga samfälligheter samt myndigheter 0 0 3. Exponeringar mot administrativa organ, icke-kommersiella företag samt trossamfund 777 1 113 4. Institutsexponeringar 54 706 44 403 5. Företagsexponeringar 412 521 385 413 6. Hushållsexponeringar 240 969 255 767 7. Exponeringar med säkerhet i fastighet 140 157 128 936 8. Oreglerade poster 5 835 5 727 9. Exponeringar i form av säkerställda obligationer 11 435 10 618 10. Övriga poster 24 306 24 766 Summa kapitalkrav för kreditrisker 890 706 856 743 Fortsätter på sid 20 19

Fortsättning från sidan 19 RISKER I HANDELSLAGRET Ränterisker 2012-12-31 2011-12-31 - Specifik risk 4 383 6 094 - Generell risk 2 567 4 111 - Positioner i fonder 37 991 38 342 Aktiekursrisker - Specifik risk 102 940 - Generell risk 102 940 Summa kapitalkrav för risker i handelslagret 45 145 50 427 OPERATIVA RISKER 2012-12-31 2011-12-31 Basmetoden 76 456 68 597 Summa kapitalkrav för operativa risker 76 456 68 597 VALUTARISK 2012-12-31 2011-12-31 Valutarisk 233 303 Summa kapitalkrav för valutarisker 233 303 Totalt minimikapitalkrav 1 012 540 976 070 Kapitaltäckningskvot 1,82 1,70 Not 11 UPPLYSNINGAR OM NÄRSTÅENDE Under 2012 har normala affärstransaktioner skett med närstående. Som närstående juridiska personer räknas dotterbolaget 1826 Försäkra AB. Fram t o m 31 mars 2012 bedrevs försäkringsförmedlingsverksamheten i 1826 Försäkra HB. Fr o m 1 april bedrivs försäkringsförmedlingsverksamheten i 1826 Försäkra AB. 1826 Försäkra HB avregistrerades i juni 2012. I december 2012 sålde samtliga aktier i tidigare dotterbolaget 1826 Förvaltning AB. Ingen verksamhet har bedrivits i 1826 Förvaltning under tiden som 1826 Förvaltning AB ingått i koncernen. I december 2012 lämnade ett villkorat aktieägartillskott till 1826 Försäkra AB på 8,6 mkr. Företag i koncernen redovisas enligt förvärvsmetoden, innebärande att interna transaktioner elimineras på koncernnivå. Tillgångar och skulder mellan (moder) och övriga koncernföretag specificeras i respektive not till balansräkningen i årsredovisningen 2011. Närstående nyckelpersoner är styrelseledamöter, ledande befattningshavare och nära familjemedlemmar till dessa personer. Sedan 2011-12-31 har inga väsentliga förändringar skett i avtalen med dessa personer. 20