delårsbokslut

Relevanta dokument
VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. Januari juni 2010

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

VIRSERUMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport

Delårsrapport. Januari Juni 2013

Delårsrapport Januari Juni 2012

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

Delårsrapport org.nr

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

Delårsrapport, Januari-Juni 2008

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport januari juni 2014

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

Delårsrapport för januari september 2012

Delårsrapport för januari juni 2016

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Delårsrapport för januari juni 2009

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (1,9 Mkr).

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Provisionsintäkterna har ökat med 7 % till 9,0 Mkr (8,4 Mkr). Ökning har skett av intäkter för betalningsförmedling samt från Swedbank Hypotek.

ÅTVIDABERGS SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Delårsrapport. Januari juni 2014

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

Delårsrapport januari juni 2012

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2007

Delårsrapport

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2008

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

Delårsrapport Juni 2012

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2011

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport per

Delårsrapport Juni 2010

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

Delårsrapport. januari juni 2009

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2008

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport 2018 januari - juni

Delårsrapport. Virserums Sparbank

Delårsrapport Januari juni 2008

Orusts Sparbanks Delårsrapport

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 80 Mkr.

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport per

DELÅRSBOKSLUT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport. Januari Juni 2015

VALDEMARSVIKS SPARBANK

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Tjustbygdens Sparbank Den lokala Sparbanken. Ställning. Utveckling av resultat och ställning. Resultat

Delårsrapport. januari juni 2013

DELÅRSRAPPORT Januari juni 2009

Delårsrapport per

Delårsrapport januari juni 2017

Delårsrapport för perioden

Bokslutskommuniké 2012

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport Januari - Juni 2016

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Styrelsen för Leksands Sparbank, , får härmed lämna delårsrapport för Sparbankens verksamhet för tiden till

Delårsrapport 2016 januari - juni

Delårsrapport 2008 januari - juni - 1 -

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Ålems Sparbank Org nr

Delårsrapport. januari juni 2014

DELÅRSRAPPORT Bankens rörelseresultat uppgår till 67 tkr (59tkr) vilket är en ökning med 8 tkr jämfört med föregående års delårsresultat.

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport Januari - juni 2016

VALDEMARSVIKS SPARBANK

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport. Virserums Sparbank

Sparbanken När det gäller sparbankens verksamhet vill jag lyfta fram tre saker.

Delårsrapport Januari - Juni 2017

IKANO Banken AB (publ) Org nr

Transkript:

delårsbokslut 2013-01-01-2013-06-30 bygdens bästa bank sedan 1884 Storgatan 8 www.virserumssparbank.se 0495-310 15 1

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, (533200-5247) lämnar härmed delårsrapport för Sparbankens verksamhet under perioden 2013.01.01 2013.06.30. 2

VD kommenterar Allmänt om verksamheten Sparbankens affärsvolym fortsatte även under första halvåret 2013 att växa på ett kontrollerat sätt och uppgick vid halvårsskiftet till 1.689 msek, en ökning med 4% från årsskiftet. Det är framför allt på sparandesidan som tillväxten skett. Vi fortsätter i vårt arbete att fokusera på de 4 K som är så viktiga för Sparbankens framtid Kredit, Kontroll, Kompetens och Kund. Vi vill kunna vara både Bygdens Bästa Bank och Bygdens Bästa Arbetsplats. I linje med detta har vi under det gångna halvåret fortsatt att utveckla Sparbankens organisation. Henrik Jansson tillträdde i juni som ansvarig för Sparbankens oberoende kontrollfunktioner, d.v.s. för riskkontroll, kreditriskkontroll och regelefterlevnad. Helena Steen tillträder i juli som chef för Sälj & Service samt som ansvarig för HR- och kompetensutvecklingsfrågor i Sparbanken. Och Linda Arvidsson kommer i augusti att tillträda en nyinrättad befattning som Controller med inriktning på Intern Styrning och Kontroll. Även inom området säkerhet och arbetsmiljö har vi tagit flera viktiga steg framåt den senaste tiden. Vi har beslutat att under hösten 2013 införa ett slutet system för sedelhantering på Sparbanken för att på så sätt höja säkerhetsnivån både för kunder och för medarbetare. För att kunna upprätthålla en acceptabel nivå av säkerhet och arbetsmiljö har vi också valt att avveckla Sparbankens expeditionsmottagning i Järnforsen. Sparbankens medarbetare har i individuella kontakter med de kunder som berörs av detta försökt hitta så bra lösningar som möjligt för varje enskild kund. Resultat, ekonomisk ställning och likviditet Sparbankens rörelseresultat (efter kreditförluster) har ökat med 11% jämfört med samma period 2012, och uppgick till 6.909 ksek. Rörelseresultatet har bland annat påverkats av ett minskat räntenetto (-15%), höjd aktieutdelning på Sparbankens innehav av aktier i Swedbank (+50%), kostnader för uppfräschning av personalutrymmen med mera i Sparbankens fastighet samt av minskade kreditförluster (-51%). Det sjunkande räntenettot beror bland annat på en lägre avkastning på Sparbankens värdepappersportfölj i det nuvarande låga allmänna ränteläget. Sparbankens inlåning från allmänheten uppgick vid halvårsskiftet till 561 msek, en ökning med hela 12 %. Vår totala utlåning uppgick till 413 msek och de lån vi förmedlat till Swedbank Hypotek uppgick till 253 (-3%). Nyutlåningen under första halvåret 2013 uppgick till 54 msek (+13%). Sparbankens problemengagemang, d.v.s. oreglerade fordringar på krediter förfallna till betalning med mer än 60 dagar eller där andra omständigheter föreligger som medför osäkerhet i fråga om kreditens återbetalning uppgick per halvårsskiftet till 37 msek (+23%). 3

VD kommenterar Risker och osäkerhetsfaktorer i sparbankens verksamhet I sparbankens verksamhet uppstår olika typer av risker, som t.ex. operativa risker, kreditrisker/motpartsrisker och finansiella risker. I syfte att kontrollera och begränsa risktagandet i verksamheten har sparbankens styrelse, som ytterst ansvarig för den interna kontrollen i sparbanken, fastställt policies för hanteringen av sådana risker. Sparbankens riskhantering syftar till att identifiera och analysera de risker som sparbanken har i sin verksamhet och att för dessa sätta lämpliga begränsningar (limiter) samt att försäkra sig om att det finns kontroll på att dessa limiter inte överskrids. Riskpolicy och riskhanteringssystem ses över regelbundet för att kontrollera att dessa är ändamålsenliga. Genom utbildning och tydliga processer skapar sparbanken förutsättningar för en god riskkontroll, där varje anställd förstår sin roll och sitt ansvar. Framtiden För återstoden av 2013 ser vi framför oss en fortsatt god intjäning i Sparbanken, om än med ett fortsatt lägre räntenetto än föregående år och med vissa ytterligare reserveringar för befarade kreditförluster även under andra halvåret. Virserum, 2013.08.14 Virserums Sparbank Börje Karlsson Styrelsens ordförande Bengt Eriksson Verkställande direktör I sparbanken finns en samlad funktion för självständig riskkontroll direkt underställd verkställande direktören. Dess uppgift är att analysera utvecklingen av riskerna samt att vid behov föreslå ändringar i styrdokument och processer. Riskkontrollen rapporterar regelbundet även direkt till styrelsen. Styrelsen fastställer även policies för regelefterlevnaden (compliance) i Sparbankens verksamhet. Av dessa riktlinjer framgår att verkställande direktören ansvarar för att fastställa rutiner så att verksamheten bedrivs enligt regelverket och att verksamheten är ändamålsenligt organiserad utifrån de krav som ställs. Bankens compliancefunktion ansvarar för samordning och rapportering i frågor som rör regelefterlevnad. Arbetet med regelefterlevnad i Sparbanken bidrar till att upprätthålla och förstärka bankens förtroende och anseende, samt verkar för att risken för legala sanktioner och ryktesförlust på grund av bristande regelefterlevnad reduceras. Compliancefunktionen rapporterar regelbundet även direkt till styrelsen. 4

Resultaträkning Resultaträkning, tkr Not jan-juni jan-juni förändring helår 2013 2012 i procent 2012 Ränteintäkter 13 416 16 179 31 654 Räntekostnader 2 428 3 226 6 234 Räntenetto 10 988 12 953-15,2 25 420 Erhållna utdelningar 5 170 3 439 3 439 Provisionsintäkter 2 700 2 877 5 822 Provisionskostnader 207 553 446 Nettoresultat av finansiella transaktioner 53 49 9 024 Övriga rörelseintäkter 137 101 193 Summa räntenetto och rörelseintäkter 18 841 18 866-0,1 43 452 Allmänna administrationskostnader 7 656 5 539 12 646 Avskrivningar på materiella anläggningstillgångar 20 16 64 Övriga rörelsekostnader 1 119 722 1 292 Summa kostnader före kreditförluster 8 795 6 277 40,1 14 002 Resultat före kreditförluster 10 046 12 589-20,2 29 450 Kreditförluster, netto 1-3 137-6 358-18 542 Rörelseresultat 6 909 6 231 10,9 10 908 Bokslutsdispositioner 0 0 743 Skatt på periodens resultat -977-2 177 0 Periodens resultat 5 932 4 054 46,3 11 651 Rapport över totalresultat, tkr Periodens resultat enligt ovan 5 932 4 054 11 651 Övrigt totalresultat Förändringar i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas 14 032 12 350 15 441 Periodens övrigt totalresultat 14 032 12 350 15 441 Periodens totalresultat 19 964 16 404 27 092 5

Balansräkning Balansräkning, tkr Tillgångar Not 30 Juni 31 dec 30 juni 2013 2012 2012 Kassa och tillgodohavande hos centralbanker 1 080 2 357 2 351 Utlåning till kreditinstitut 155 037 148 032 100 250 Utlåning till allmänheten 2 409 713 408 026 412 647 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 170 219 142 122 144 260 Aktier och andelar mm 93 024 78 996 81 994 Materiella tillgångar 663 628 603 Övriga tillgångar 6 297 6 021 1 688 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 3 170 1 335 4 815 Summa tillgångar 839 203 787 517 748 608 SKULDER OCH EGET KAPITAL Skulder till kreditinstitut 0 0 0 Inlåning från allmänheten 560 400 531 128 500 577 Övriga skulder 2 064 1 473 675 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 4 074 2 215 4 600 Avsättningar 2 000 Summa skulder och avsättningar 568 538 534 816 505 852 Obeskattade reserver 6 157 6 157 6 900 Reservfond 205 744 196 093 196 093 Fond för verkligt värde 52 832 38 800 35 709 Periodens resultat 5 932 11 651 4 054 Summa Eget kapital 270 665 246 544 242 756 Summa skulder och eget kapital 839 203 787 517 748 608 Poster inom linjen Ansvarsförbindelser 10 698 14 604 29 387 Åtagande 51 508 38 058 42 938 6

Noter till delårsrapporten 1 kreditförluster netto jan-juni 2013 jan-juni 2012 Specifik reservering för individuellt värderade lånefordringar Periodens bortskrivning för konstaterade kreditförluster -4-554 Återförda tidigare gjorda reserveringar för sannolika kreditförluster som i delårsbokslut redovisas som konstaterade 1314 200 Periodens reservering för kreditförluster -4 459-6 008 Inbetalt på tidigare konstaterade förluster 12 4 Periodens nettokostnad för individuellt värderade lånefordringar -3 137-6 358 2 utlåning till allmänheten 30 juni 2013 31 dec 2012 Lånefordringar, brutto - offentlig sektor 0 - företagssektor 283 769 287 867 - hushållssektor 149 003 140 073 Summa 432 772 427 940 Varav: Oreglerade fordringar som ingår i osäkra lånefordringar - företagssektorn 29 876 23 749 - hushållssektorn 6 877 6 142 Avgår: Specifik reservering för individuellt värderade lånefordringar - företagssektorn 18 721 16 281 - hushållssektorn 4 338 3 633 Lånefordringar, nettobokfört värde 409 713 408 026 Definitioner Oreglerad lånefordran är fordran för vilken räntor, amorteringar och övertrasseringar är förfallna till betalning sedan mer än 60 dagar. Osäker lånefordran är fordran för vilken det är sannolikt att betalningarna inte fullföljs enligt kontraktsvillkoren ovh för vilken säkerhetens värde ej med betryggande marginal täcker både kapitalbelopp och räntor, inklusive ersättning för eventuella förseningar. 3. Redovisningsprinciper Denna delårsrapport i sammandrag har upprättsats i enlighet med bestämmelser i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag 9 kap. och FFFS 2008:25 8 kap. Samma redovisningsprinciper och beräkningsgrunder har tillämpats som i den senaste årsredovisningen. 7

Kapitaltäckning Informationen om sparbankens kapitaltäckning nedan avser sådan periodisk information som ska lämnas enligt Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om offentliggörande av information om kapitaltäckning och riskhantering (FFFS 2007:5). För sparbanken gäller enligt lag specifika minimikapitalkrav för kreditrisker, marknadsrisker och operativa risker. Sparbanken har därutöver en intern kapitalutvärderingsprocess som ska tillförsäkra att sparbankens kapital även täcker andra risker i verksamheten som koncentrationsrisker i kreditportföljen, ränterisker i balansräkningen etc. Upplysningarna nedan om kapitalkravet begränsar sig till det legala minimikapitalkravet. 30 Juni 2013 30 juni 2012 Primärt kapital, brutto 210 546 201 178 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -44 412-42 400 Primärt kapital, netto 166 134 158 778 Supplementärt kapital, brutto 52 832 35 709 Avdragsposter inkl. belopp enligt begränsningsregler -44 412-35 709 Supplementärt kapital, netto 8 420 0 Total kapitalbas 174 554 158 778 Kapitalkrav Kapitalkrav för kreditrisk enligt schablonmetoden 31 582 30 879 Kapitalkrav för operativ risk 5 175 4 572 Totalt minimikapitalkrav 36 757 35 451 Kapitaltäckningskvot 4,7 4,5 8

Underskrift Virserum 2013-08-14 Börje Karlsson Styrelsens ordförande Bengt Eriksson Verkställande direktör Delårsrapporten har ej granskats av sparbankens revisorer. 9