Antagen av kommunstyrelsen Lönekartläggning. Hultsfred kommun. Hultsfred kommun /14. Lönekartläggning Hultsfred /14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antagen av kommunstyrelsen 070109. Lönekartläggning. Hultsfred kommun. Hultsfred kommun 2006-11-13/14. Lönekartläggning Hultsfred 2006-11-13/14"

Transkript

1 Antagen av kommunstyrelsen Lönekartläggning Hultsfred kommun 2006 Hultsfred kommun /14

2 Sidan 2 av 51 Sammanfattning Jämställdhetslagen ålägger arbetsgivare med fler än tio anställda att göra en årlig lönekartläggning. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. I enlighet med Hultsfred kommuns jämställdhetsplan 2006 har en lönekartläggning nu genomförts, vilken även innehåller analys och åtgärdsplan. Det databaserade verktyg som använts är Thomsonfaktas Lönevågen. Kartläggningen omfattar 1337 anställda. De anställda i Hultsfreds kommun består av 18 % män som har 20 % av lönen och 82 % kvinnor som har 80 % av lönen. Medellönen för män i Hultsfred kommun är kronor och för kvinnor är medellönen kronor. Årets lönekartläggning ska - precis som år ses som en grund i det fortsatta arbetet med att årligen redovisa lönerna på ett systematiskt sätt. Även innevarande år kommer en del av åtgärderna att innebära en utveckling och fördjupning av materialet i samverkan med kommunens förvaltningar och fackliga organisationer. I gruppen som har genomfört kartläggningsarbetet har ingått: Thomas Selberg (konsult), Hans Andersson personalchef, Ove Persson personalsekreterare, Britt Sorpola Kommunal, Agneta Bergman SKTF och Birgitta Sävetun Lärarförbundet. Lönekartläggningen kommer att presenteras för kommunstyrelsen, koncernledningsgruppen och Centrala samverkanskommittén.

3 Sidan 3 av 51 Innehållsförteckning Sid 1. Bakgrund Jämställdhetslagen 2. Metod Systematiskt verktyg 2.2 Arbetsgång 3. Hultsfred kommuns lönepolicy 6 4. Resultatet av kartläggningen Analys inom yrkesgrupperna 4.2 Jämförelse av likvärdiga grupper Avslutning 51 Bilaga 1 Frågeformulär Bilaga 2 Poängfördelning och viktning

4 Lönekartläggning Hultsfred kommun BAKGRUND 1.1 JÄMSTÄLLDHETSLAGEN Den 1 januari 2001 skärptes Jämställdhetslagen bestämmelser om lönekartläggning. Där åläggs arbetsgivaren att årligen kartlägga och analysera, dels bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren, dels löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete som direkt eller indirekt har samband med kön. Syftet med bestämmelsen är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Jämställdhetslagen 11 säger att en åtgärdsplan för nästkommande år ska göras. De lönejusteringar som ska genomföras ska ske inom tre år med början år ett. Likvärdigt arbete skall enligt lagen bedömas utifrån de krav arbetsgivaren ställer på yrkesgrupperna inom områdena för kunskap och färdigheter (kompetens), ansträngning (arbetsinsats), ansvarstagande och arbetsförhållandena. De arbeten som får samma värde är att betrakta som likvärdiga. En utgångspunkt i lagen är att det endast är könsdiskriminerande löneskillnader som skall kartläggas, analyseras och åtgärdas. Det innebär att man alltid jämför kvinnor med män. I jämförelsen mellan likvärdiga yrkesgrupper så ska man mäta manliga yrkesgrupper mot kvinnliga yrkesgrupper, Man ska också mäta kvinnodominerade yrkesgrupper mot könsblandade grupper. Måttet för att bedöma om en grupp är manlig respektive kvinnlig är att fördelningen är minst 60 procent av det ena könet.

5 Sidan 5 av METOD 2.1. SYSTEMATISKT VERKTYG Som verktyg för genomförandet av kartläggningen har Lönevågen använts. Det är ett databaserat program i vilket kartläggning av arbetskrav, viktning av dessa samt lönepolitik hanteras. I programmet finns även funktioner för resultat och analys. Resultaten presenteras i diagram och tabeller som visar löneförhållanden inom grupper av anställda och mellan likvärdiga grupper ARBETSGÅNG Första steget har inneburit att definiera vad Jämställdhetslagens kriterier - kompetens, arbetsinsats, ansvarstagande samt arbetsförhållanden ska innehålla och därmed praktiskt betyda i kommunens verksamhet. Arbetsvärderingen utgår från 24 frågor under rubrikerna; kompetens, arbetsinsats, ansvarstagande och arbetsförhållanden som har besvarats för respektive grupp, se bilaga 1. Andra steget har handlat om att formulera hur ovanstående kriterier skall relatera till varandra. I lönekartläggningssammanhang kallas detta för viktning. Viktningen ger en procentuell fördelning av kriteriernas betydelse/relation till varandra i den totala lönesumman, se bilaga 2. Hultsfred kommun har, i likhet med många andra kommuner, valt nedanstående viktning av kriterierna. Kompetens: 30% Arbetsinsats: 30% Ansvarstagande: 30% Arbetsförhållanden: 10% Tredje steget har först inneburit en gruppering av arbetstagarna utifrån befattningssystemet (BSK-koder). Vissa justeringar har gjorts för att kraven på arbetena inom en grupp ska vara så lika som möjligt.

6 Sidan 6 av 51 Hultsfred Kommuns lönepolicy Lönepolitiska riktlinjer Ledningens viljeinriktning för lönepolitiken är i Hultsfreds kommun uttryckt i denna lönepolitik som är fastställd av kommunstyrelsen. Här beskrivs övergripande vad som ska uppmärksammas vid lönesättning inom organisationen. Lönepolitiken ska med utgångspunkt från ledningens viljeinriktning, utgöra en ram för lönesättningen av varje enskild medarbetare. Kommunens lönebildning och lönesättning skall bidra till att de övergripande målen för verksamheten uppnås. Lönesättningen skall bl.a. stimulera till förbättringar av effektivitet, produktivitet och kvalitet. Ett systematiskt och konsekvent handlande är viktigt för att skapa tydlighet i vad arbetsgivaren belönar för att uppnå målen för verksamheten. Arbetsgivaren fäster stor vikt vid att - arbetstagare bidrar till en bra måluppfyllelse - arbetstagare bidrar till effektivare verksamhet och förbättrad kvalitet - arbetstagare har en hög grad av servicekänsla - arbetstagare tar ansvar och har ett engagemang för sin uppgift och för verksamheten - arbetstagare utvecklar sin samarbetsförmåga och bidrar till utveckling Lönesättningen regleras normalt vid avtalsenliga löneöversynstillfällen. En av de mest centrala faktorerna i ett anställningsförhållande är lönen. Visserligen finns andra sätt att premiera än genom lönen, t ex kompetensutvecklingsåtgärder. Sådana saker kan ej ersätta lönen, men det ena utesluter inte det andra. För Hultsfreds kommun skall lönen vara ett medel för att styra och utveckla verksamheten. Den skall även motivera och stimulera arbetstagarna och därmed nås ett bra resultat. Sambandet lön - motivation - resultat är grundläggande. Genom att verka för större lönespridning kan möjligheterna att stimulera arbetstagaren till bättre prestation öka. En levande lönekultur bygger på värderingen av lön och lönesättning från ledningens sida. Dessutom bör det finnas riktlinjer och en modell för lönesättningsarbetet. En bra lönekultur skall vara flexibel och fortlöpande kunna justeras om förutsättningarna förändras. För att en sådan kultur skall kunna utvecklas måste kontakter mellan chef och medarbetare fungera på ett naturligt sätt. Det är arbetsresultatet som skall vara det viktigaste kriteriet för

7 Sidan 7 av 51 lönehöjningar och löneskillnader. Vilka kriterier som ska gälla kommer det att arbetas vidare med. Utvecklingsarbete Lönesättningskulturen formas av de värderingar och attityder som finns hos ledning, chefer, facken och de anställda. Frågan om lönestruktur och relationer mellan olika yrkesgrupper kommer i samarbete med de fackliga organisationerna att vara föremål för fortsatta diskussioner, utredningar och förhandlingar mellan centrala parter i Hultsfreds kommun. Principiellt handlar det om två olika parallella processer. I fråga om lönestruktur kommer således visst underlag att tas fram med hjälp av systematisk arbetsvärdering. I fråga om individuella bedömningar handlar det mer om att utveckla synsätt och arbetsmetoder och att lära ut dessa till chefer på olika nivåer i organisationen. Mål Lönepolitiken i Hultsfreds kommun utgår från att det är både arbetets innehåll och krav samt arbetstagarens sätt att uppfylla kraven (arbetsprestationen) som ska värderas och lönesättas, eventuellt både enskilt och i lag. Lönesättningar bör vara målrelaterade så att måluppfyllelse premieras medan bristande måluppfyllelse inte premieras. Detta förutsätter i sin tur att klara och tydliga mål är uppställda för verksamheten och nedbrutna på individuell nivå. Dessutom måste de vara väl kommunicerade och klargjorda för den enskilde vilket innebär att medarbetarsamtal måste genomföras. Lönesättning blir genom detta en stimulans till engagemang och effektivitet i arbetet. Samtidigt är det viktigt att lönesättningen upplevs vara rättvis och motiverad samt att det finns ett positivt samband mellan lön och utbildning. Vid lönesättning och löneförhandlingar är målet att könsrelaterade löneskillnader ska utjämnas och undanröjas.

8 Sidan 8 av 51 Ansvarsfördelning Förvaltningschef eller den som har delegationen gör i samråd med personalchefen lönesättning inom de övergripande ramar som sätts upp. Detta gäller lönesättning vid: nyanställning/nya/ändrade arbetsuppgifter/vikariat. Information ska lämnas till berörd facklig organisation. Med kommunens ambition att införa individuella och differentierade löner, följer att rutinerna för förhandlingsordningen fortlöpande kommer att förändras. Vid löneöversynsförhandlingar gäller ändå som regel följande förhandlingsordning: Det centrala personalorganet gör en preliminär fördelning av det ekonomiska förhandlingsutrymmet. Personalchefen genomför en gemensam diskussion med förvaltningscheferna. Förvaltningscheferna arbetar fram ett fördelningsförslag med berörda chefer utifrån det preliminära förhandlingsutrymmet. Förslaget diskuteras med personalchefen. Förvaltningscheferna återkopplar förslagen till de olika nämnderna. Personalchefen och förvaltningscheferna genomför diskussioner av aktuella löneförslag. Återkopplingar ska göras till nämndpresidierna och det centrala Personalorganet I förhandlingar gentemot de fackliga organisationerna, oavsett förhandlingsmodell, företräds arbetsgivaren av personalchef och berörd/a förvaltningschef/er. Förvaltningschefer lönesätts av kommunchefen.

9 Sidan 9 av 51 Grunder 1. Hultsfreds kommuns lönepolicy grundar sig på de centrala löneavtalens grundläggande principer för lönesättning. 2. En gemensam lönepolicy gäller över hela kommunen, vilket bl.a. innebär att anställda inom jämförbara yrken ska bedömas utifrån likvärdiga kriterier såväl vid nyanställning som vid lönerevision. 3. Lönesättningen ska vara individuell och differentierad. Det viktigaste kriteriet vid individbedömningen är prestationen, d.v.s. i vilken grad man bidrar till att uppsatta mål för verksamheten nås. För vissa yrkeskategorier fastställs latituder (lägsta - och högstalön) inom vilka lönen ska sättas. 4. Utöver kriterier för individuell lönesättning påverkas lönen av marknadssituationen, d.v.s. tillgång och efterfrågan av arbetskraft samt lönenivåer på övriga arbetsmarknaden för jämförbara grupper. arbetsvärdering, d.v.s. bedömning av arbetets svårighetsgrad. 5. Samma principer för lönesättning gäller för både män och kvinnor. Inom yrkesgrupper och mellan jämförbara yrkesgrupper får ingen löneskillnad finnas som enbart beror på kön. 6. Det ska finnas en lönespridning som stimulerar till utveckling. Arbetstagare som i samråd med sin chef kompetensutvecklar sig för mer ansvarsfulla arbetsuppgifter, ska ha en positiv löneutveckling. 7. Tillräckliga löneskillnader ska finnas för att möjliggöra rekrytering och bibehållande av bra chefer. I vissa fall måste dock specialister kunna få en löneutveckling som inte hindras av närmaste chefs lön.

10 Sidan 10 av 51 Förutsättningar och ansvar 1. Kommunens övergripande mål samt mål för respektive verksamhet inom kommunen ska styra lönepolicyn. 2. Inför lönerevision ska löneanalyser genomföras av personalkontoret, där lönespridning, marknadslöner m.m. belyses och diskuteras mellan kommunledning/personalorgan och koncernledning. Löneanalysen ska ha en avgörande betydelse för fördelningen av löneutrymmet i stort. 3. Inför lönerevision ska individbedömningar göras av närmaste linjechef. 4. Den individuella lönesättningen genomförs enligt modellen chef medarbetare. 5. Uppföljning av lönerevision samt regelbunden diskussion om arbete etc. genomförs av personalkontoret i samråd med andra berörda verksamhetsansvariga. 6. Det lönepolitiska programmet ska diskuteras och revideras inför varje lönerevisionsförhandling. 7. Kommunens lönepolicy ska göras känd bland alla anställda

11 Sidan 11 av Resultat av kartläggningen 4.1. Analys inom yrkesgrupper Analysen som följer nedan har gjorts inom kommunens yrkesgrupper, se bilaga 2. Eftersom det inte går att finna någon könsdiskriminerande löneskillnad i grupper med endast ett kön är det endast de yrkesgrupper som innehåller både män och kvinnor som finns med i denna analys. Nedan följer de grupper som består av endast ett kön och som följaktligen inte tagits med i jämförelsen inom gruppen men som enligt jämställdhetslagen ändå bör redovisas. Administrativ assistent Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100% Arbetsledare Män % 100% kr kr kr Kvinnor 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Totalt % 100% Barnskötare Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100%

12 Sidan 12 av 51 Biståndshandläggare Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor 8 100% 100% kr kr kr Totalt 8 100% 100% Ekonomi/Skolmåltidsbiträde Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100% Ingenjör Män 3 100% 100% kr kr kr Kvinnor 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Totalt 3 100% 100% IT-tekniker Män 5 100% 100% kr kr kr Kvinnor 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Totalt 5 100% 100% Kock/Kokerska Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100%

13 Sidan 13 av 51 Sjuksköterska Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100% Städare Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor % 100% kr kr kr Totalt % 100% Studie och Yrkesvägledare Män 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Kvinnor 4 100% 100% kr kr kr Totalt 4 100% 100% Tekniker/Maskinist Män % 100% kr kr kr Kvinnor 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr Totalt % 100% Yrkesarbetare Män % 100% kr kr kr Kvinnor 0 0% 0% 0 kr 0 kr 0 kr

14 Sidan 14 av 51 Totalt % 100% Arbetsterapeut/Sjukgymnast I gruppen ingår följande yrken: Arbetsterapeut, Sjukgymnast Män 1 20% 21% kr kr kr Kvinnor 4 80% 79% kr kr kr Totalt 5 100% 100% Medelålder: Kvinnor:31 Män:43 Medelanställningstid: Kvinnor:5 Män:4 Mannen i gruppen har högre medellön än kvinnorna men inte den högsta lönen. Skillnaden i medellön förklaras av att mannen har lång erfarenhet inom yrket.

15 Sidan 15 av 51 Bibliotekarie I gruppen ingår följande yrken: Bibliotekarie Män 1 50% 46% kr kr kr Kvinnor 1 50% 54% kr kr kr Totalt 2 100% 100% Medelålder: Kvinnor:61 Män:32 Medelanställningstid: Kvinnor:21 Män:5 Löneskillnader inom gruppen förklaras av kvinnans längre erfarenhet inom yrket.

16 Sidan 16 av 51 Elevassistent/Personlig assistent I gruppen ingår följande yrken: Elevassistent, Personlig assistent Män 10 28% 27% kr kr kr Kvinnor 26 72% 73% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:46 Män:31 Medelanställningstid: Kvinnor:9 Män:4 De 9 högst betalda (sju kvinnor och två män) har ett särskilt lönetillägg på kronor. Övriga skillnader i medellön förklaras av kommunens kriterier för individuell lönesättning.

17 Sidan 17 av 51 Enhetschef I gruppen ingår följande yrken: Enhetschef, Verksamhetschef, Sektionschef, Bibliotekschef Män 6 60% 59% kr kr kr Kvinnor 4 40% 41% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:52 Män:55 Medelanställningstid: Kvinnor:12 Män:17 Figur 1 Kvinnan med lång anställningstid har kort chefserfarenhet.

18 Sidan 18 av 51 Fältsekreterare I gruppen ingår följande yrken: Fältsekreterare, Hemterapeut, Fältassistent Män 1 14% 13% kr kr kr Kvinnor 6 86% 87% kr kr kr Totalt 7 100% 100% Medelålder: Kvinnor:51 Män:56 Medelanställningstid: Kvinnor:15 Män:18 Mannen har lång anställningstid i kommunen men kort tid som Fältsekreterare.

19 Sidan 19 av 51 Förskollärare/Fritidspedagog I gruppen ingår följande yrken: Fritidspedagog, Förskollärare, Resurspedagog Män 4 3% 3% kr kr kr Kvinnor % 97% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:41 Män:42 Medelanställningstid: Kvinnor:14 Män:10 Skillnader i medellön mellan män och kvinnor förklaras av kvinnornas längre erfarenhet.

20 Sidan 20 av 51 Fritidsledare/Fritidsassistent I gruppen ingår följande yrken: Fritidsledare, Fritidsassistent, Skolvärd Män 6 43% 44% kr kr kr Kvinnor 8 57% 56% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:42 Män:37 Medelanställningstid: Kvinnor:14 Män:8 Den högst betalda mannens lön förklaras av tidigare längre yrkeserfarenhet och personliga lämplighet.

21 Sidan 21 av 51 Handläggare I gruppen ingår följande yrken: Överförmyndarsekreterare, Energirådgivare, Utbildningsadministratör, Kultursekreterare, Frivilligsamordnare, Turistkonsulent, Iv-samordnare, Informationssekreterare, Flyktingassistent, Konsumentvägledare, Miljöhandläggare, Personalsekreterare, Lönesamordnare, Skolhandläggare Män 4 22% 22% kr kr kr Kvinnor 14 78% 78% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:50 Män:53 Medelanställningstid: Kvinnor:16 Män:8 Den lägst betalda kvinnans lön förklaras av att hon är omplacerad och har kort tid inom yrket.

22 Sidan 22 av 51 Inspektör I gruppen ingår följande yrken: Miljö/hälsoskyddsinspektör, Djurskyddsinspektör, Livsmedelsinspektör och Byggnadsinspektör Män 2 29% 29% kr kr kr Kvinnor 5 71% 71% kr kr kr Totalt 7 100% 100% Medelålder: Kvinnor:37 Män:44 Medelanställningstid: Kvinnor:3 Män:9 Den högst betalda mannens lön förklaras av lång erfarenhet. Den näst högst betalda mannens lön förklaras av marknadsfaktorer i samband med rekrytering från annan arbetsgivare.

23 Sidan 23 av 51 Kurator I gruppen ingår följande yrken: Skolkurator Män 1 25% 26% kr kr kr Kvinnor 3 75% 74% kr kr kr Totalt 4 100% 100% Medelålder: Kvinnor:47 Män:47 Medelanställningstid: Kvinnor:12 Män:4 Mannen i gruppen har lång yrkeserfarenhet från annan arbetsgivare. De två lägst betalda kvinnorna har kort erfarenhet som utbildade kuratorer. Det förklarar hela skillnaden i medellön.

24 Sidan 24 av 51 Kvalificerad handläggare I gruppen ingår följande yrken: Personalsekreterare, Controller, Utvecklingsledare, Redovisningskamrer, Sjuksköterska MAS, It-samordnare, Fysisk planerare, Verksamhetschef bi Män 5 38% 38% kr kr kr Kvinnor 8 62% 62% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:45 Män:36 Medelanställningstid: Kvinnor:14 Män:5 Den lägst betalda kvinnans lön förklaras av att hon är nyanställd utan tidigare erfarenhet. Mannen med kort anställningstid har med sig erfarenhet från annan arbetsgivare. Det förklarar hela skillnaden i medellön.

25 Sidan 25 av 51 Lärare Grundskola I gruppen ingår följande yrken: Alla lärare 1-9 Män 40 29% 29% kr kr kr Kvinnor % 71% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:48 Män:47 Medelanställningstid: Kvinnor:17 Män:17 Kvinnan med lägst lön och lång anställningstid kommer från verksamhet med annan lönesättning.

26 Sidan 26 av 51 Lärare Gymnasium I gruppen ingår följande yrken: Alla gymnasielärare Män 35 57% 59% kr kr kr Kvinnor 26 43% 41% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:46 Män:49 Medelanställningstid: Kvinnor:9 Män:12 De högst betalda i gruppen är adjunkter (4 kvinnor och 7 män). Den nyanställda mannen med hög lön är rekryterad till ett specialprogram.

27 Sidan 27 av 51 Ledningsgrupp I gruppen ingår följande yrken: Kommunchef, Barn o utbildningschef, Miljö/byggchef, Personalchef, Kostchef, Kanslichef, Verksamhetschef KoF, Räddningschef, Ekonomichef, Teknisk chef, It-chef Män 9 82% 86% kr kr kr Kvinnor 2 18% 14% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:56 Män:56 Medelanställningstid: Kvinnor:17 Män:25 Den högst betalda mannen är kommunchef. Kvinnan i gruppen med lång anställningstid har relativt kort chefserfarenhet. Den näst lägst betalda kvinnans lön förklaras av kort tid i chefsbefattning.

28 Sidan 28 av 51 Obehörig lärare I gruppen ingår följande yrken: Alla obehöriga lärare Män 9 50% 50% kr kr kr Kvinnor 9 50% 50% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:47 Män:38 Medelanställningstid: Kvinnor:6 Män:5 Den högst betalde mannen har ett särskilt lönetillägg på 450 kronor. Ingen åtgärd

29 Sidan 29 av 51 Områdeschef/Skolledare I gruppen ingår följande yrken: Rektor/Områdeschef,Rektor, Områdeschef äo, Områdeschef Omsorg, Gymnasiechef, Programrektor, Samordnare, Räddningschef vice. Män 12 36% 36% kr kr kr Kvinnor 21 64% 64% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:46 Män:50 Medelanställningstid: Kvinnor:16 Män:11 Den högst betalda mannen är Gymnasiechef, den högst betalda kvinnan och den näst högst betalda mannen är chefer för två stora rektorsområden.

30 Sidan 30 av 51 Socialsekreterare I gruppen ingår följande yrken: Socialsekreterare Män 1 10% 10% kr kr kr Kvinnor 9 90% 90% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:49 Män:50 Medelanställningstid: Kvinnor:11 Män:1 Mannens lön förklaras av att han har lång erfarenhet inom yrket. Kvinnan med högst lön har tidigare chefserfarenhet.

31 Sidan 31 av 51 Speciallärare/Specialpedagog I gruppen ingår följande yrken: Speciallärare och Specialpedagoger Män 6 32% 33% kr kr kr Kvinnor 13 68% 67% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:51 Män:58 Medelanställningstid: Kvinnor:18 Män:28 Löneskillnader i gruppen förklaras av erfarenhet (anställningstid). Den lägst betalda kvinnan saknar formell utbildning. Ingen åtgärd

32 Sidan 32 av 51 USK/Vård/Behandling I gruppen ingår följande yrken: Undersköterska, Vårdare, Skötare, Behandlingsassistent Män 15 5% 5% kr kr kr Kvinnor % 95% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:47 Män:43 Medelanställningstid: Kvinnor:14 Män:11 I gruppen finns lönetillägg för såväl kvinnor som män. De fem högst betalda (3 kvinnor, 2 män) har särskilda tillägg mellan kronor.

33 Sidan 33 av 51 Vaktmästare I gruppen ingår följande yrken: Vaktmästare, Kontorsvaktmästare, Bad o idrottshallsarbetare Män 11 42% 43% kr kr kr Kvinnor 15 58% 57% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:38 Män:56 Medelanställningstid: Kvinnor:11 Män:18 Männen har cirka 600 kronor högre medellön än kvinnorna. Den högst betalda mannen har med sig lön från tidigare befattning. Den näst högst betalda mannen har ett särskilt verksamhetsansvar. Det förklarar hela skillnaden i medellön.

34 Sidan 34 av 51 Vårdbiträde I gruppen ingår följande yrken: Vårdbiträde Män 1 1% 1% kr kr kr Kvinnor % 99% kr kr kr Totalt % 100% Medelålder: Kvinnor:50 Män:59 Medelanställningstid: Kvinnor:19 Män:27 Mannen i gruppen har med sig lön från tidigare befattning som chef.

35 Sidan 35 av 51 Övrig Specialist I gruppen ingår följande yrken: Projektledare, Skolpsykolog, Landsbygdsutvecklare, Näringslivsutvecklare och Arkitekt Antal % Löneandel Lägsta lön Medellön Högsta lön Män 4 80% 85% kr kr kr Kvinnor 1 20% 15% kr kr kr Totalt 5 100% 100% Medelålder: Kvinnor:60 Män:52 Medelanställningstid: Kvinnor:1 Män:10 Kvinnan har en tidsbegränsad arbetsmarknadsprojektanställning där lön satts enligt AF och ESF-rådet.

36 Sidan 36 av JÄMFÖRELSE AV LIKVÄRDIGA GRUPPER Analysen som följer nedan har gjorts mellan de mans- och kvinnodominerade yrkesgrupper som har bedömts som likvärdiga i arbetsvärderingen. Eftersom det inte går att finna någon könsdiskriminerande löneskillnad mellan likvärdiga grupper som domineras av samma kön är det även kvinnodominerande yrkesgrupper som jämförs mot icke kvinnodominerade.

37 Sidan 37 av 51 Administrativ assistent (k) Mot Vaktmästare

38 Sidan 38 av 51 Arbetsledare (m) Mot Biståndshandläggare (k) Inspektör (k) Kurator (k) Sjuksköterska (k) Socialsekretare (k) SYV (k) Ingen åtgärd

39 Sidan 39 av 51 Tekniker/Maskinist (m) Mot Usk/Vård Behandling (k) Tekniker/Maskinist har cirka 800 kronor högre medellön än Usk/Vård/Behandling. Tekniker maskinist har 6 års längre medelanställningstid. Usk/vård/behandling har också en arbetstidsförkortning av 1,25 tim/vecka som har ett värde av cirka 600 kronor. Det förklarar hela skillnaden i medellön.

40 Sidan 40 av 51 Fältsekreterare (k) och Handläggare (k) Mot IT-tekniker (m)

41 Sidan 41 av 51 Fritidsledare/Fritidsassistent Mot Usk/Vård/Behandling (k)

42 Sidan 42 av 51 Ingenjör (m) Mot Kvalificerad handläggare (k)/lärare grundskola (k)

43 Sidan 43 av 51 Lärare Gymnasiet Mot Speciallärare/Specialpedagog (k)

44 Sidan 44 av 51 Obehörig lärare Mot Usk/Vård/Behandling (k)

45 Sidan 45 av 51 Vårdbiträden (k) Mot Yrkesarbetare (m) Yrkesarbetare har en medellön på cirka 520kr mer än Vårdbiträde. Skillnaden kan förklaras av att Vårdbiträde har en arbetstidsförkortning av 1,25 timmar/vecka och som har ett värde av ca 600 kronor.

46 Sidan 46 av 51 Vaktmästare Mot Vårdbiträden (k) Vaktmästare har 250 kr mer i medellön än Vårdbiträde. Skillnaden förklaras av att Vårdbiträde har en arbetstidsförkortning av 1,25 timmar/vecka och som har ett värde av ca 600 kronor

47 Sidan 47 av 51 Kock/Kokerska (k) Mot Vaktmästare Vaktmästare tjänar cirka 250 kr mer än Kock/Kokerska. Skillnaden i medellön förklaras av det i vaktmästargruppen finns 14 kvinnor och 1 man som har lönetillägg på kr för att de har cirkulationstjänstgöring och årsarbetstid.

48 Sidan 48 av 51 Elevassistent/Personlig assistent (k) Mot Yrkesarbetare (m) Yrkesarbetare har cirka 250 kronor högre medellön än Elevassistent. Skillnaden i medellön förklaras av att Yrkesarbetare har åtta års längre medelanställningstid.

49 Sidan 49 av 51 Kock/Kokerska (k) Mot Yrkesarbetare (m) Yrkesarbetare har cirka 450 kr högre medellön än Kock/Kokerska. Löneskillnaden förklaras av att Yrkesarbetare har två års längre medelanställningstid. I gruppen Yrkesarbetare finns det fem stycken som har lönetillägg för cirkulation och utökat ansvar. Det förklarar 100 kronor av skillnaden i medellön. Därmed är hela skillnaden i medellön förklarat.

50 Sidan 50 av 51 Ingenjör (m) Mot Speciallärare/Specialpedagog (k)

51 Sidan 51 av 51 5 AVSLUTNING Utifrån den genomförda lönekartläggningen kan det konstateras att det generellt förs en jämställd lönepolitisk utveckling i Hultsfred kommun. Inför framtiden kommer de årliga lönekartläggningarna att förstärka jämställdhetsarbetet ytterligare. Vidare har lönekartläggningen visat på att de flesta yrkesgrupperna (inte minst kvinnodominerade) uppvisar ett litet inslag av individuell och differentierad lönesättning vilket leder till mindre lönespridning, som i sig är negativt för kommande personalförsörjningsbehov. Kommunen har ett uttalat personal- och lönepolitiskt mål att skillnader i lön eller andra anställningsförmåner p.g.a. kön inte ska förekomma. Istället skall lönebildningen och lönesättningen baseras på väl kända, förankrade och könsneutrala kriterier. Slutligen kan vi konstatera att det är ett omfattande och resurskrävande arbete att genomföra lönekartläggningen och att det finns anledning att kontinuerligt utvärdera såväl arbetssätt som metod/program för att finna en optimal modell. Detta innebär att Hultsfred kommun har för avsikt att fortsätta vidareutveckla och förfina lönekartläggningsarbetet. I detta arbete skapas ett redskap för att fördjupa den lönepolitiska diskussionen. Med denna kartläggning som utgångspunkt kan lönekartläggningsarbete utvecklas vad gäller arbetssätt, arbetsformer och metod för att kommunen ska nå målet jämställda löner. GRUPPEN FÖR LÖNEKARTLÄGGNING Hultsfred i november 2006 Hans Andersson, Personalchef Ove Persson, Personalsekreterare Britt Sorpola, Kommunal Agneta Bergman, SKTF Birgitta Sävetun, Lärarförbundet

Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Lönepolicy

Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Lönepolicy Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28 Lönepolicy Innehåll LÖNEPOLITISKA RIKTLINJER... 3 Utvecklingsarbete... 4 Mål... 4 Ansvarsfördelning... 4 Grunder... 6 Förutsättningar och ansvar...

Läs mer

Lönekartläggning 2009

Lönekartläggning 2009 Lönekartläggning 2009 Kartläggningen genomförd 2008-11-25/26 Beslutad i kommunstyrelsen 2009-02-03 2 (46) Sammanfattning Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att göra en lönekartläggning.

Läs mer

Lönekartläggning 2011

Lönekartläggning 2011 ekartläggning 2011 ekartläggning 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 1. BAKGRUND 3 1.1. DISKRIMINERINGSLAGEN 3 2. METOD 4 2.1 VERKTYG 4 2.2 ARBETSGÅNG 4 2. 3 SAMVERKAN 5 3. ORGANISATIONENS

Läs mer

Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun

Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun 1 Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun Personalenheten 2009-01-28 2 (11) FEL! HITTAR INTE Sammanfattning Jämställdhetslagen kräver att arbetsgivare med fler än tio anställda gör en årlig lönekartläggning.

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 modell policy policy för lön plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 Ansvarig: Personalchef Revideras:

Läs mer

Lönekartläggning Helsingborgs stad

Lönekartläggning Helsingborgs stad Lönekartläggning Helsingborgs stad 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt jämställdhetslagen... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

-~~~~ SALA KOMMUN. Lönekartläggning 2014 i Sala kommun

-~~~~ SALA KOMMUN. Lönekartläggning 2014 i Sala kommun Dilagu KS 2015/102/1 -~~~~ KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Lars-Göran Carlsson Kommunstyrelsen 1(2) 2015-04-24 SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning lnk. 2n1S -n,- 1 2 Oiarienr 2.0/t{ /...,00/Aklbilaga

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Lönepolicy DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 130211 12 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 3.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- löneenheten

Läs mer

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun Lönekartläggning Upplands Väsby kommun 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt lagen mot diskriminering... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

LÖNEKARTLÄGGNING 2011 LJUSNARSBERGS KOMMUN

LÖNEKARTLÄGGNING 2011 LJUSNARSBERGS KOMMUN LÖNEKARTLÄGGNING 211 LJUSNARSBERGS KOMMUN Innehåll INLEDNING... 1 1. BAKGRUND... 1 1.1. Diskrimineringslagen...1 2. METOD... 2 2.1. Verktyg...2 2.2. Arbetsgång...2 3. PERSONALPOLITISKT PROGRAM... 2 4.

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147. Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024

Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147. Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024 Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147 LÖNEPOLICY Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE...4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL...4

Läs mer

Lönepolicy med riktlinjer

Lönepolicy med riktlinjer Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-47011 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunledningsutskottet 2016-06-15, 45 Giltighetstid 2016-2019 1(6) Dnr 2016/000600-003 Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner.

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner. Övertorneå kommun LÖNEPOLICY Inledning Denna lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för lönesättande chefer i Övertorneå kommun och skall bidra till kontinuitet och samsyn i lönebildningsfrågorna. n utgår

Läs mer

LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN

LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2000:3-024 LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN ANTAGEN AV KF 2000-04-27 40 1 Lönepolicy Mål Lönen är ett av arbetsgivarens viktigaste styrmedel. Det är därför viktigt

Läs mer

Sida 1 av 14. Lönekartläggning 2016

Sida 1 av 14. Lönekartläggning 2016 Sida 1 av 14 ekartläggning 2016 Sida 2 av 14 Resultat av kartläggningen Grupper som representeras av endast ett kön Gruppnamn Kön Kommentar Grupp 19 Kvinnor Speciallärare Specialpedagog Grupp 10 Män Omsorgspedagog

Läs mer

Analys, Lika arbete. Arbete. Lön % (K/M) Kommentar. Antal män. Antal anställda. Andel kvinnor. Antal kvinnor. Medellön män.

Analys, Lika arbete. Arbete. Lön % (K/M) Kommentar. Antal män. Antal anställda. Andel kvinnor. Antal kvinnor. Medellön män. Administratör annan 152090 26 21 5 80,8 30423 25760 118,1 Administratör ekonomi 152011 13 12 1 92,3 29900 28000 106,8 Administratör IT 152014 6 5 1 83,3 32450 34200 94,9 Administratör personal/löner 152012

Läs mer

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun Lönepolitiskt program för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Kommunens lönepolitiska mål... 3 3 Lönebildning... 4 3.1 Nyanställning... 4 3.2 Löneöversyn... 4 3.3 Lönestruktur... 4 4 Kriterier...

Läs mer

Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017

Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017 Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017 Kommunstyrelsekontoret Personalenheten Postadress: 464 80 MELLERUD. Besökadress: Storgatan 13 Tfn: 0530-180 00. Fax: 0530-181 01 E-post: kommunen@mellerud.se. Hemsida:

Läs mer

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375 LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010 Dnr Ks/2010:375 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch:

Läs mer

Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se

Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se LÖNEKARTLÄGGNING LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se Inledning Männen är i större utsträckning chefer och har högre och oftare individuell

Läs mer

LÖNEPOLICY. Förändring av lön mellan revisionstillfällen är endast tillåten efter samråd med personalchefen.

LÖNEPOLICY. Förändring av lön mellan revisionstillfällen är endast tillåten efter samråd med personalchefen. Kommunstyrelsen LÖNEPOLICY Beslutad i Kommunstyrelsen 2003-02-05 35 Lönepolicy skall användas som ett styrmedel och bidra till att målen för verksamheten uppnås och att den anställde stimuleras till goda

Läs mer

LÖNEPOLITIK. för UMEÅ KOMMUN

LÖNEPOLITIK. för UMEÅ KOMMUN 1 LÖNEPOLITIK för UMEÅ KOMMUN MÅL OCH UTGÅNGSPUNKTER Umeå kommun ska ha en samlad och gemensam lönepolitik för alla kommunens anställda - vara en arbetsgivare. Utvecklingen mot en decentraliserad organisation

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (7) STRATEGISKA STABEN/H R LÖNEPOLICY SPÅNGA-TENSTA Syftet med förvaltningens lönepolicy är att ge goda förutsättningar att rekrytera och behålla medarbetare och

Läs mer

Lönekartläggning 2016

Lönekartläggning 2016 Lönekartläggning 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metod... 3 Förankring fackliga organisationer... 4 Lika arbete... 4 Likvärdigt arbete... 4 Analys av löneskillnader... 4 Likvärdigt arbete...

Läs mer

Lönekartläggning 2016

Lönekartläggning 2016 Arbetsgivare: Övertorneå kommun Org. nummer: 2120002700 Antal anställda: 448 personer Könsfördelning: 78% kvinnor & 22% män INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3... 5 Arbetsgivarens ansvar och samverkan...

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott fastställer kartläggningen och översänder den till Kommunfullmäktige för godkännande.

Kommunstyrelsens personalutskott fastställer kartläggningen och översänder den till Kommunfullmäktige för godkännande. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT Sammanträdesdatum 2016-11-17 KSPU 44 Dnr 2016/54 ekartläggning 2016 Personalchef föredrar ärendet. FÖRSLAG - Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens personalutskott

Läs mer

Löneanalys

Löneanalys eanalys 2013 2013-11-19 eanalys 2013 Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att vart tredje år göra en kartläggning och analys enligt kapitel 3, 2, 10 12. Därför gör vi en årlig

Läs mer

Lönepolicy för Orust kommun

Lönepolicy för Orust kommun Lönepolicy för Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2004-10-06 123 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr KS/2004:146 Giltig fr.o.m.

Läs mer

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare

Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 1 (13) Mångfaldsplan plan för lika rättigheter och möjligheter hos Hultsfreds kommun som arbetsgivare 2 (13) Inledning Hultsfreds kommun ser mångfalden som ett uttryck för att alla rättigheter, möjligheter

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421

Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421 KALLELSE 2012-10-23 Kommunstyrelsens personalutskott 1 (1) Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Ragnar Steen Ordförande Frida Persson Sekreterare

Läs mer

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte 1(4) HANDLINGSPLAN LÖNER Mål och syfte Lönepolitiken som är en del av den gemensamma personalpolitiken skall formas inom de ekonomiska ramarna, den skall vara långsiktig, konsekvent och omfatta all personal

Läs mer

Löneanalys

Löneanalys Löneanalys 2013 2013-10-09 Löneanalys 2013 Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att vart tredje år göra en kartläggning och analys enligt kapitel 3, 2, 10 12. Därför gör vi

Läs mer

Lönepolicy med riktlinjer

Lönepolicy med riktlinjer Lönepolicy med riktlinjer DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 2015-09-28 109 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 4.00 DOKUMENTANSVARIG Personal-och

Läs mer

Riktlinjer för lönesättning

Riktlinjer för lönesättning Vansbro kommun Riktlinjer för lönesättning Verksamhetsstöd Personal Lillemor Tännström 2014-03-05 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Riktlinjer för lönesättning... 2 Syfte... 2 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun 2008-04-08 Lönepolicy i Lönepolicy i kommun Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [6] Utgångspunkter för vår lönepolitik Vår lönepolicy är en viktig del av personalpolitiken och

Läs mer

Ärende 13. Lönepolicy revidering

Ärende 13. Lönepolicy revidering Ärende 13 Lönepolicy revidering Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-10 KS 2018-00319 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Elisabeth Högfeldt Kommunfullmäktige Antagande av lönepolicy Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer Kommunledningskontoret, HR-avdelningen 1. Lönepolitiska utgångspunkter Enligt det personalpolitiska programmet för 2009 2013 ska kommunens löner vara marknadsmässiga och det ska

Läs mer

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun L ö n e p o l i c y Timrå Kommun LÖNEPOLICY FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunstyrelsen xxxxx 1. Bakgrund och utgångspunkter Kommunens lönepolitik utgår från lagar, centrala avtal och de grundläggande

Läs mer

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten Lönepolitiskt program Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 144. Distribueras av personalenheten LÖNEPOLITISKT PROGRAM Lönepolitiken är en del av kommunens personalpolitik. Lönebildning

Läs mer

Analys, Likvärdiga arbeten

Analys, Likvärdiga arbeten Administratör personal/löner 152012 5 5 0 31420 Jämförs med Hantverkare 521013/529090 6 0 6 32983 95,3-1563 Löneerna beror på att lönerna för elektrikerna i gruppen Hantverkare påverkas mycket av löneläget

Läs mer

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD M Ö L N D A L S S T A D LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD Utarbetad i samverkan och godkänd av kommunstyrelsen den 1 februari 2006 PERSONALKONTORET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. POLICY 3 2.1 Grundläggande

Läs mer

Löneanalys Kommunstyrelseförvaltningen

Löneanalys Kommunstyrelseförvaltningen eanalys Kommunstyrelseförvaltningen -09-04 eanalys Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att vart tredje år göra en kartläggning och analys enligt kapitel 3, 2, 10 12. Därför

Läs mer

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet.

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet. GRÄSTORPS KOMMUN STYRDOKUMENT 10 2006-11-07 Sid 1 (5) LÖNEPOLICY Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2006-11-07, 188 Giltighet: 2006-11-07 och tills vidare Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för

Läs mer

Lönekartläggning 2018

Lönekartläggning 2018 Arbetsgivare: Övertorneå kommun Org. nummer: 2120002700 Antal anställda: 459 månadsanställda Könsfördelning: 78 % kvinnor & 22 % män INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 1.... 4 1.2 Arbetsgivarens

Läs mer

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering LÖNEPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering NACKA KOMMUNS LÖNEPOLICY LÖNEPOLICYN I NACKA KOMMUN

Läs mer

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Löneavtal HÖK 11 Bilaga 1 till HÖK 11 1 Grundläggande principer för lönesättningen

Läs mer

Lönelots/JämO Rapport 2001:1

Lönelots/JämO Rapport 2001:1 -lpvwloogkhwvdqdo\vdy O QHVNLOOQDGHU± VWHJI UVWHJ Lönelots/JämO Rapport 2001:1 Ur Jämställdhetslagen 1992:433 i dess lydelse den 1 januari 2001 2 Arbetsgivare och arbetstagare skall samverka om aktiva

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf , 101 Kommunfullmäktige. Lönepolicy

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf , 101 Kommunfullmäktige. Lönepolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf 170619, 101 Kommunfullmäktige Lönepolicy 2 1 Omfattning Lönepolicyn omfattar samtliga medarbetare. 2 Syfte Lönepolicyns

Läs mer

Lönekartläggning. Borgholm Energi AB och Elnät AB. I samarbete med

Lönekartläggning. Borgholm Energi AB och Elnät AB. I samarbete med ekartläggning Borgholm Energi AB och Elnät AB 2014 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING 1 1. BAKGRUND 2 1.1. DISKRIMINERINGSLAGEN 2 2. METOD 3 2.1 VERKTYG 3 2.2 ARBETSGÅNG 3 3. ORGANISATIONENS

Läs mer

Lönebildning i Borlänge kommun - riktlinjer Kommunstyrelsen 2008-01-16 4. Personalkontoret

Lönebildning i Borlänge kommun - riktlinjer Kommunstyrelsen 2008-01-16 4. Personalkontoret Personalkontoret Lönebildning i Borlänge kommun - riktlinjer Kommunstyrelsen 2008-01-16 4 1 Inledning Kommunen är en arbetsgivare med en gemensam personal- och lönepolitik. Lönepolitiken är en del av kommunens

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn KOMMUNLEDNINGSKONTORET Rapport inför löneöversyn 2018 2020 Innehållsförteckning Förord 1 Lönekartläggning 2 Tillvägagångsätt 2 Uppföljning handlingsplan från lönekartläggning 2016 inför 2017 löneöversyn

Läs mer

LÖNEPOLITIK. Kommunstyrelseförvaltningen

LÖNEPOLITIK. Kommunstyrelseförvaltningen LÖNEPOLITIK Kommunstyrelseförvaltningen 2012-08-17 1. LÖNEPOLITISK POLICY Antagen av kommunfullmäktige 1.1 INLEDNING Lönepolitiken är ett av flera medel för att nå de uppsatta verksamhetsmålen. Sambandet

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

10 steg till jämställda löner

10 steg till jämställda löner 10 steg till jämställda löner Denna vägledning är gjord av Livsmedelsföretagen, Sveriges Ingenjörer, Unionen, Ledarna och Livsmedelsarbetareförbundet för att hjälpa de lokala parterna att uppfylla diskrimineringslagens

Läs mer

Av löneavtalen framgår att arbetsgivaren har fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Av löneavtalen framgår att arbetsgivaren har fortsatt stort ansvar för lönebildningen. JIElfl SALA Bilaga ~KOMMUN KS 2015/121/1 1(5) 2015 05--08 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Lars-Göran Carlsson SALA KOMMUN Kommunstyrelsen lnk. 2015-05- 1 2 Dlatlenr?i!'Jf~J ~.ff

Läs mer

Sida 1 av 14. Lönekartläggning 2017

Sida 1 av 14. Lönekartläggning 2017 Sida 1 av 14 ekartläggning 2017 Resultat av kartläggningen Sida 2 av 14 Grupper som representeras av endast ett kön Gruppnamn Kön Kommentar Grupp 19 Kvinnor Lärare specialpedagogik Speciallärare Specialpedagog

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN

TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN VÄLKOMMEN! DE SKÄRPTA KRAVEN KRING LIKABEHANDLING OCH LÖNEKARTLÄGGNING AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH FÖR LIKABEHANDLING TOMMY ISESKOG 7 april 2017 HR I TALENT MANAGEMENT

Läs mer

Lönepolicy för Laholms kommun

Lönepolicy för Laholms kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 29 maj 2012 Lönepolicy för Laholms kommun Inledning Laholms kommuns lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för förtroendevalda och verksamhetschefer / lönesättande

Läs mer

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän

Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän Supplement/Löneavtal SLA Naturvetarna / Sveriges Ingenjörer Skogsbruk tjänstemän 1 april 2012 31 maj 2013 Lo neavtal Skog SLA Naturvetarna/Sveriges Ingenjo rer LÖNEBILDNINGEN I FÖRETAGET SLA och Naturvetarna/Sveriges

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Munkedals Kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Munkedals Kommun JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007-2009 Munkedals Kommun KS 07/176-026 Antagen av KS 070914 Bakgrund... 2 Samverkan... 2 Metod... 2 Målsättningar 2007-2009... 3 Kartläggning 2006... 4 1 Bakgrund Enligt 13 Jämställdhetslagen

Läs mer

Riktlinje för lönebildning

Riktlinje för lönebildning Riktlinje för lönebildning Riktlinje för lönebildning Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Ansvarar för att känna till och besluta om denna

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer foto: tina thornberg Antogs av Kommunfullmäktige 27 juni 2011 72 SIMRISHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning Inledning... 2 Centrala avtal - HÖK... 2 Politiska mål... 2 Ansvar för

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06 Jämställdhetsplan för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014 ljusdal.se Inledning Jämställdhetslagen pekar i 4-11 ut de områden där alla arbetsgivare är skyldiga att vidta så kallade aktiva åtgärder för

Läs mer

Lönepolicy med handlingsplan

Lönepolicy med handlingsplan 2012-01-19 1 (5) Lönepolicy med handlingsplan Fastställd av kommunstyrelsen 2012-02-14 ( 32) 2 (5) Lönepolicy Inledning Lönepolitiken är ett av flera medel för att nå våra verksamhetsmål. Sambandet mellan

Läs mer

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp Bra lönebildning 1 Förord IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige verkar för en företags- och medarbetarnära lönebildning där IKEM:s löneavtal ska ge lokala parter goda förutsättningar. Det är

Läs mer

Handlingsplan för jämställda löner

Handlingsplan för jämställda löner Handlingsplan för jämställda löner Jämställdhetsnätverket Avdelning 282 Vision 1. Samverkan Det är arbetsgivarens ansvar att genomföra lönekartläggningen, som ska ske i samverkan mellan arbetsgivaren och

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun

Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun Beslutade av kommunstyrelsen 2013-09-18 (Dnr KS/2013:553) Personalavdelningen, kommunstyrelsens förvaltning 2013-09-10 Innehåll Sid Inledning 3 Mjölby kommuns

Läs mer

Lönepolicy, lönepolitik och löneväxling i Hofors kommun

Lönepolicy, lönepolitik och löneväxling i Hofors kommun Lönepolicy, lönepolitik och löneväxling i Hofors kommun Hofors kommun fastställd av, KS 2008-03-03, 34 Lönepolicyn gäller från och med faställningsdatum Revideras 2016-08-31 2 (9) Hofors kommuns lönepolicy

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-12-12 Kommunledningskontoret HR KSKF/2016:625 Ulrika Jonsson 016-710 73 01 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 Förslag

Läs mer

Lönekartläggning KS

Lönekartläggning KS Lönekartläggning 2017 7 KS 2018.014 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-02-01 OBSERVERA ATT PROTOKOLLET EJ ÄR JUSTERAT. 14 Lönekartläggning 2017 (KS 2018.014)

Läs mer

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun Rutiner Rutiner inför löneöversyn Enköpings kommun Hela kommunen har en gemensam lönepolitik och den lönepolitiken ska vara känd bland såväl chefer som medarbetare i hela organisationen. Det ska vara en

Läs mer

Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget. www.sverigesingenjorer.se November 2009

Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget. www.sverigesingenjorer.se November 2009 Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget www.sverigesingenjorer.se November 2009 Förord Parterna är ense om vikten av att den lokala lönebildningsprocessen vidareutvecklas och genomförs enligt intentionerna

Läs mer

LÖNEPOLICY. Syfte med lönepolicy. Bakgrund

LÖNEPOLICY. Syfte med lönepolicy. Bakgrund Datum Sida 09-01-21 1(4) LÖNEPOLICY Bakgrund Kommun ska bedriva en effektiv verksamhet med hög kvalité utifrån politiska beslut och inom fastställda ekonomiska ramar. En viktig förutsättning är engagerad

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

Lönekartläggning. Rapport för jämställda löner

Lönekartläggning. Rapport för jämställda löner Lönekartläggning Rapport för jämställda löner 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LÖNEKARTLÄGGNING ENLIGT DISKRIMINERINGSLAGEN... 3 ARBETSGIVARENS ANSVAR... 3 SYFTE MED LÖNEKARTLÄGGNING... 3 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE

Läs mer

Lönekartläggning Helsingborgs Stad

Lönekartläggning Helsingborgs Stad STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN HR-AVDELNINGEN 2015-07-13 SID 1(36) Lönekartläggning Helsingborgs Stad 2015 HR-avdelningen Stadsledningsförvaltningen 251 89 Helsingborg 042-10 40 00 hravdelningen@helsingborg.se

Läs mer

Lönepolitisk plattform

Lönepolitisk plattform Lönepolitisk plattform Antagen vid FTFs riksstämma 2010 2 (8) Inledning Denna lönepolitiska plattform syftar till att på ett övergripande plan beskriva hur vi som förbund ser på den mest centrala frågan

Läs mer

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy

Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy BOTKYRKA KOMMUN 1 [5] Riktlinjer och förutsättningar för en väl fungerande lönepolicy bilaga till lönepolicy Beskrivning av löneöversynsprocessen i Botkyrka kommun Löneöversynen är en årlig process som

Läs mer

Stöd för lönekartläggning

Stöd för lönekartläggning Stöd för lönekartläggning Ett partsgemensamt metodstöd anpassad till statlig sektor för att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader Parternas gemensamma utgångspunkter Lönekartläggning: - knyter

Läs mer

Lönepolitik i Fagersta kommun. Enligt beslut i kommunfullmäktige , 142

Lönepolitik i Fagersta kommun. Enligt beslut i kommunfullmäktige , 142 Styrdokument 1 Enligt beslut i kommunfullmäktige 2016-09-26, 142 Mål Kommunens lönepolitik ska leda till att lönebildningen i kommunen, inom de ekonomiska ramarna, bidrar till att kommunen når målen för

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Ledarskapet har betydelse och medarbetarskapet gör skillnad. Höganäs kommun ska vara en attraktiv, framåt och utvecklande arbetsgivare som kännetecknas av delaktighet och

Läs mer

Personal Nya regler i jämställdhetslagen om kartläggning av löneskillnader

Personal Nya regler i jämställdhetslagen om kartläggning av löneskillnader Cirkulärnr: 2001:45 Diarienr: 0774/2001 P-cirknr: 2001:2-14 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Jämställdhet Lena Emanuelsson Förhandlingssektionen Datum: 2001-04-09 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelse

Läs mer

Lönekartläggning samt handlingsplan för jämställda löner 2011-2013 Landstinget i Östergötland

Lönekartläggning samt handlingsplan för jämställda löner 2011-2013 Landstinget i Östergötland 11 LiÖ 2011-3818 Lönekartläggning samt handlingsplan för jämställda löner 2011-2013 Landstinget i Östergötland Sida 1 av 51 Innehållsförteckning Sid Sammanfattning 2 1. Bakgrund 3 1.1 Diskrimineringslagen

Läs mer

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning Lönekriterier för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ÖSTERSUND VÅRD- OCH OMSORGS- FÖRVALTNINGEN Generella utgångspunkter för lönebildning Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren

Läs mer

POLICY. Lönepolicy. för. Hudiksvalls kommun

POLICY. Lönepolicy. för. Hudiksvalls kommun POLICY Lönepolicy för Hudiksvalls kommun Lönesättning Hudiksvalls kommun har individuell och differentierad lönesättning. Kommunens lönepolitik ska stimulera till goda arbetsinsatser, engagemang för utveckling

Läs mer

Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget. Februari 2009

Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget.  Februari 2009 Ett hjälpmedel för lönebildningen i företaget www.sverigesingenjorer.se Februari 2009 Förord Parterna är ense om vikten av att den lokala lönebildningsprocessen vidareutvecklas och genomförs enligt intentionerna

Läs mer

Lönepolicy. Lönepolicy. i Falköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25

Lönepolicy. Lönepolicy. i Falköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25 Lönepolicy i Falköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Almänna utgångspunkter 3 Lönesättning inom Falköpings kommun 4 Inlöst övertidsersättning

Läs mer

Lönekartläggning 2017

Lönekartläggning 2017 Lönekartläggning 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt diskrimineringslagen... 2 Arbetsgrupp... 2 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter... 3 Generell

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

TRANAS KOMMUN. [Metadata::Typ av skrivelse] Redovisning Lönekartläggning. KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-.

TRANAS KOMMUN. [Metadata::Typ av skrivelse] Redovisning Lönekartläggning. KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-. TRANAS KOMMUN KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-.J Sida 1 (1) o TRANAS KOMMUN [Metadata::Typ av skrivelse] Avsändare: Utfärdat av: Datum: [Metadata::Förvaltning] [Role: :Författare]

Läs mer

HÖK T. i lydelse fr.o.m AkademikerAlliansen

HÖK T. i lydelse fr.o.m AkademikerAlliansen HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 AkademikerAlliansen Bilaga 1 till HÖK T Löneavtal 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, , kl 13:15. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421

Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, , kl 13:15. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421 KALLELSE 2012-09-27 Kommunstyrelsens personalutskott 1 (1) Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, 2012-09-27, kl 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Ragnar Steen Ordförande Frida Persson Sekreterare

Läs mer

LÖNEPOLITIK FÖR ESLÖVS KOMMUN

LÖNEPOLITIK FÖR ESLÖVS KOMMUN LÖNEPOLITIK FÖR ESLÖVS KOMMUN Dokumentet Lönepolitik för Eslövs kommun är antaget av Kommunfullmäktige 2018-06-18. Det riktar sig till chefer och medarbetare i Eslövs kommun. Ses över för revidering senast

Läs mer

Riktlinjer för en välfungerande lönepolitik Bilaga till lönepolicy

Riktlinjer för en välfungerande lönepolitik Bilaga till lönepolicy BOTKYRKA KOMMUN 1 [11] Kommunledningsförvaltningen 2008-04-08 Bilaga till lönepolicy Riktlinjer för en välfungerande lönepolitik Bilaga till lönepolicy BOTKYRKA KOMMUN 2 [11] Utgångspunkten för en god

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETPLAN Administrativa enheten NOK 671-2010 JÄMSTÄLLDHETPLAN 2010-2011 JÄMIX Jämställdhetsdelen i Likabehandlingsplanen för 2010-2011 utgår i huvudsak ifrån NyckeltalsInstitutet AB:s jämställdhetsindex JÄMIX men

Läs mer