Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun"

Transkript

1 1 Lönekartläggning 2008 Enköpings kommun Personalenheten

2 2 (11) FEL! HITTAR INTE Sammanfattning Jämställdhetslagen kräver att arbetsgivare med fler än tio anställda gör en årlig lönekartläggning. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Lönekartläggningen ska enligt Jämställdhetslagen även innehålla en handlingsplan för jämställda löner där eventuella osakliga löneskillnader kan justeras. Enköpings kommuns lönekartläggning omfattar 2951 medarbetare, varav 2445 är kvinnor och 506 är män. 83 procent av medarbetarna i Enköpings kommun är således kvinnor. En partssammansatt grupp som bestod av åtta personer fick i uppdrag att representera kommunen som helhet. Både kvinnor och män ingick i gruppen. Till hjälp för kartläggningen använde MIA (Marknad, Individ och Arbete) - ett datorstödsprogram där gruppering, viktning, kartläggning, resultat och analys kan hanteras. Arbetsgivaren ska analysera löneskillnaderna mellan likvärdiga kvinno- och icke kvinnodominerade grupper. Löneskillnader till de kvinnodominerade gruppernas nackdel ska kunna förklaras med könsneutrala argument. Om inte, läggs de som förslag på åtgärd till plan för jämställda löner. Analys ska även ske av skillnader i lön och lönespridning mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som likvärdigt. Hela löneskillnaden ska kunna förklaras. Förklaringarna ska vara konkreta, begripliga och ska motiveras med könsneutrala argument med utgångspunkt i våra lönekriterier. Kommunens förvaltningar har motiverat löneläget och lönespridningen för sina aktuella yrkeskategorier. Efter en granskning kan vi konstatera att Enköpings kommun har en könsneutral grund för vår lönesättning. Dessa dokument är därmed utformade i enlighet med EU-kommissionen krav på att arbetsgivarparten ska respektera likalöneprincipen (Prop. 1999/2000:143). Vid en närmare analys av grupper med lika arbeten fann vi ett fall av osaklig löneskillnad på individnivå. Inom en grupp ska det göras en närmare analys av lönespridningen utifrån nya organisatoriska förutsättningar inför nästa års lönekartläggning. I kartläggningen av de likvärdiga grupperna kunde vi konstatera att samtliga skillnader har saklig grund i faktorer som anställningstid, medelålder, marknadslönefaktorer och arbetsuppgifter. Detta innebär att vi inte kan konstatera några osakliga löneskillnader mellan likvärdiga arbeten inom Enköpings kommun.

3 3 (11) Bakgrund Jämställdslagen kräver att arbetsgivare med fler än tio arbetstagare att årligen kartlägga och analysera, dels bestämmelser och praxis kring löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren, dels löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete som har direkt eller indirekt samband med kön. Syftet med lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. 11 Jämställdhetslagen säger att en handlingsplan för nästa år ska göras. De lönejusteringar som ska genomföras ska ske inom tre år med början år ett. Likvärdigt arbete ska enligt jämställdhetslagen bedömas utifrån de krav arbetsgivaren ställer på yrkesgrupperna inom områdena för kunskap och färdigheter, ansträngning, ansvarstagande och arbetsförhållande. De arbeten som får samma värde är att betrakta som likvärdiga. Jämställdhetslagen syftar till att förebygga och förhindra diskriminering av, i första hand, kvinnor. Lagens syfte är jämställdhet i arbetslivet kvinnor och män ska ha lika rättigheter. I lagen står också att lagen siktar till att förbättra främst kvinnors villkor i arbetslivet. Lönekartläggningen ska alltså kartlägga, analysera och åtgärda könsdiskriminerande löneskillnader av främst kvinnor. Det innebär att kvinnors löner jämförs med mäns löner för att säkerställa att arbetsgivaren inte missgynnar kvinnor. Vad gäller likvärdiga arbeten jämförs kvinnodominerade arbetsgruppers lön med mansdominerade arbetsgruppers lön samt könsneutrala arbetsgruppers lön. För att en arbetsgrupp ska ses som kvinnodominerad ska kvinnor utgöra minst 60 procent av medarbetarna i arbetsgruppen.

4 4 (11) Metod I Enköpings kommun har arbetsverktyget MIA (Marknad Individ Arbete) använts vid genomförandet av lönekartläggning. Arbetsverktyget är ett databaserat program i vilket kartläggning av arbetskrav och viktning av dessa görs. I programmet finns även funktioner för resultat och analys. Resultaten presenteras i tabeller och även diagram som visar löneförhållanden inom lika arbeten och likvärdiga arbeten. Arbetsgrupp En partssammansatt grupp på nio personer fick i uppdrag att representera kommunen som helhet. Både kvinnor och män ingick i gruppen. Referensgruppen bestod av: Agneta Åkesson, verksamhetschef, Vård- och omsorg Ulla Holmström, HR-konsult, Vård- och omsorg Thomas Tollsner, rektor, Skolförvaltningen Stefan Ernhjelm, städchef, Teknikförvaltningen Elisabeth Spång, personalsekreterare, Kommunstyrelsekontoret Agnes Gradstock, personalkonsult, Kommunstyrelsekontoret Henrik Noren, personalkonsult, Skolförvaltningen Lena Spong, Lärarnas Riksförbund Elisabeth Severinsson, Kommunal Lönekartläggningsprocessen 1. Lönepolitik i Enköpings kommun Jämställdhetslagen ställer krav på att avtal, policy och praxis som reglerar lönesättning är könsneutrala. Det första steget i lönekartläggningsprocessen ska vara att studera lönepolitiken i Enköpings kommun. 2. Insamling av fakta om arbeten Mätdatum för lönekartläggningen är 30 oktober Befattningssystemet (AID-koder) har använts för att gruppera arbeten i Enköpings kommun. Vissa justeringar har gjorts för att kraven på arbetena inom en grupp ska vara så lika som möjligt. 3. Uppbyggnad av system I MIA har kriterierna kunskap och färdigheter, ansvarstagande, arbetsmiljöförutsättningar och ansträngning relaterats till verksamheten. Dessa kriterier, även kallade faktorer, ska definieras för att passa med verksamheten. Detta kallas för faktorplan eller viktning. Viktningen ger en procentuell fördelning av faktorernas betydelse/relation till varandra i den totala lönesumman.

5 5 (11) Enköpings kommuns faktorplan för 2008 års lönekartläggning ser ut på följande sätt: Kunskaper och färdigheter 51 procent Teoretisk grundutbildning 23 Vidareutbildning 5 Erfarenhet 7 Sociala färdigheter 11 Problemlösningsförmåga 5 Ansvarstagande 30 procent Verksamhetsansvar 16 Resultat/budgetansvar 7 Personal/arbetsmiljöansvar 7 Arbetsmiljöförutsättningar 9 procent Fysiska risker 4 Psykiska risker 5 Ansträngning 10 procent Fysisk ansträngning 5 Psykisk ansträngning 5 De lika arbetena viktas i enlighet med ovanstående och får då en total poängsumma. De lika arbetena delas in i grupper av likvärdiga arbeten beroende av total poängsumma. 4. Analys av löneskillnader Analys av löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbetsuppgifter som är att betrakta som lika samt mellan kvinnodominerade arbeten och icke-kvinnodominerade arbeten som är att betrakta som likvärdiga. 5. Upprättande av handlingsplan En handlingsplan för jämställda löner ska upprättas i enlighet med jämställdhetslagen. I denna redovisas resultaten och analysen av lönekartläggningen. I handlingsplanen presenteras åtgärder som behöver vidtas för att korrigera eventuella osakliga löneskillnader presenteras.

6 6 (11) Kartläggning och analys av bestämmelser och praxis I HÖK07 står det att lön ska vara individuell och differentierad samt avspegla verksamhetens uppnådda mål och kvalitet. Det står också, att lön - och anställningsvillkor även påverkas av förutsättningar kring rekryteringar och behovet av att behålla kompetent personal. Enköping har, i många fall, individuell och differentierad lönesättning i enlighet med HÖK07. Lönen kan även påverkas av marknadsfaktorer. Sådana marknadsfaktorer kan bland annat vara, att Enköpings kommun befinner sig geografiskt nära större orter, vilket gör att det går att pendla till andra orter. Pendlingsmöjligheter leder till större utrymme för förhandlingar kring löneökning inom vissa arbeten, eftersom Enköpings kommun måste konkurrera med närbelägna orter. Pendlingsfenomenet är även en bidragande faktor till att vissa yrken är mer svårrekryterade. Enköpings kommuns lönepolitiska riktlinjer Enköpings kommuns syn på lönebildning finns i dokumentet Lönepolitiska riktlinjer. Där står att lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten och tryggar personalförsörjningen. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet vilket innebär att lönen ska vara individuell och avspegla uppnådda mål och resultat. Lönepolitiken ska vara väl känd för medarbetarna, vara väl förankrad och tillämpas konsekvent. Lönepolitiska riktlinjer Med en tydlig lönepolitik bidrar vi till goda förutsättningar för att leva upp till kommuninvånarnas krav på verksamheten gemensamma värderingar och riktlinjer som ska gälla vid lönesättning inom Enköpings kommun Syftet med en tydlig lönepolitik är att: få motiverade och engagerade medarbetare kunna rekrytera och behålla goda medarbetare skapa incitament för verksamhetsutveckling Grunden med en tydlig lönepolitik är att: lönesättningen grundas på tydlighet roll- och ansvarsfördelning görs tydlig lönekriterier blir väl kända lönesamtal genomförs Lönesättningen är individuell och differentierad: fokuserad på prestation och resultat av strukturell och strategisk betydelse

7 Kommungemensamma lönekriterier De kommungemensamma lönekriterierna ska kompletteras med lokala och mer verksamhetsspecifika kriterier. 7 (11) Arbetsinsats i förhållande till mål och åtagande Den egna arbetsinsatsen i förhållande till verksamhetens mål/åtagande samt skicklighet och erfarenhet. Kommunikation med och bemötande av brukare Att den anställde kommunicerar med brukaren av tjänsten. Att lyssna aktivt och kunna sätta sig in i motpartens situation. Att vara tydlig och klar i sin kommunikation. Att visa ett respektfullt och positivt bemötande. Samarbete och kommunikation med arbetskamrater Belyser hur väl den anställde fungerar i teamarbete. Den anställdes förmåga till kommunikation och samarbete med sina arbetskamrater. Ansvarstagande och flexibilitet Belyser den anställdes ansvarstagande för verksamheten och engagemang för att utveckla och förändra densamma. Analys av bestämmelser och praxis Efter en granskning kan vi konstatera att Enköpings kommun har en könsneutral grund för vår lönesättning Vare sig i våra lönepolitiska riktlinjer eller i lönekriterierna finns det aspekter som på något sätt kan påverkas av medarbetarnas kön. Dessa dokument är därmed utformade i enlighet med EU-kommissionen krav på att arbetsgivarparten ska respektera likalöneprincipen (Prop. 1999/2000:143).

8 En totalöversikt över Enköpings kommuns lönekartläggning 8 (11) Totalöversikt Lönekartläggningen omfattar anställda, varav är kvinnor och 506 är män. Kvinnorna utgör därmed 83 procent av medarbetarna i verksamheten och männen 17 procent. Enköpings kommun har en total medellön på ca kr. Kvinnornas medellön är ca kr och männens medellön ligger på ca kr. Kvinnors totala medellön är ca 91 procent av männens totala medellön. Lika arbeten I Enköpings kommun har vi valt att dela in kartläggningen i 30 lika arbeten, 16 stycken är arbeten där kvinnor har lägre medellön än männen. Lönekartläggningssammanställning De arbeten där kvinnor har lägre medellön än männen (16 arbeten) analyseras ur ett könsperspektiv för att kartlägga orsak till skillnader. Skillnader i lön som inte har saklig grund, i exempelvis anställningstid, ålder, personlig lämplighet, marknadsfaktorer, bör ses som oskäliga löneskillnader ur ett könsperspektiv. Om löneskillnader mellan kvinnliga och manliga medarbetare inte kan förklaras med könsneutrala argument läggs de in som förslag på åtgärd till plan för jämställda löner. Sådana oskäliga löneskillnader ska åtgärdas inom en tidsperiod av tre år med start år ett. Referensgruppens har fått motiveringar till skillnader i löneläge och lönespridningar av kommunens förvaltningar. Resultat av analys lika arbeten Vid en närmare analys av grupper med lika arbeten fann vi följande. Inom en grupp fann vi ett fall av löneskillnad som inte var sakligt grundad. Inom en grupp ska det göras en närmare analys av gruppen och lönerna utifrån nya organisatoriska förutsättningar inför nästa års lönekartläggning. Dessa åtgärder finns pressenterade i en handlingsplan. Likvärdiga arbeten Jämställdhetslagen ställer krav på att lönekartläggning även ska kartlägga skillnader i lön gällande likvärdiga arbeten. I Enköpings kommun är 21 arbeten kvinnodominerade, det vill säga arbeten där kvinnor utgör minst 60 procent av arbetsgruppen (fyra arbeten är könsneutrala och fem arbeten är ickekvinnodominerade).

9 9 (11) FEL! HITTAR INTE De kvinnodominerade arbetena jämförs med icke-kvinnodominerade arbeten samt med könsneutrala arbeten som anses vara likvärdiga. De kvinnodominerade arbeten som har lägre medellön än icke-kvinnodominerade arbeten samt könsneutrala arbeten ska förklaras. Om det inte finns en saklig förklaring ska skillnaderna ses som könsrelaterade och åtgärder ska ske, och redovisas i en handlingsplan. Lönekartläggningssammanställning Enköpings kommun har fastställt en faktorplan på hur viktning ska ske i Enköpings kommun Denna indelning är gjord i enlighet med prop. 1999/2000:143 Ändringar i Jämställdhetslagen m.m., vilket betyder att faktorerna kunskaper och färdigheter, ansvarstagande, arbetsmiljöförutsättningar och ansträngning har viktats för att passa verksamheten. Enköpings kommuns faktorplan för 2008 finns presenterad på sida 4. Lika arbete viktas in i faktorplanen för att på så vis delas in i likvärdiga arbeten. Arbetet med att vikta kallas för att man gör en arbetsvärdering. De olika kriterierna för värdering, eller viktning, finns presenterade i bilaga 1 Grund till arbetsvärdering. De lika arbetena viktas, eller värderas, i enlighet med faktorplan och får då en totalpoäng, vilket kan jämföras med en total svårighetsgrad. Den totala poängen avgör i vilken värderingsbox med likvärdiga arbeten som arbetet hamnar. Mellan varje box skiljer det 20 poäng. Likvärdiga grupper för analys I enlighet med jämställdhetslagen ska kvinnodominerade arbeten jämföras med icke-kvinnodominerade och könsneutrala arbeten för att kartlägga och analysera löneskillnader. I 2008 års lönekartläggning är det fyra grupper (värderingsboxar) med kvinnodominerade arbeten som har lägre medellön än mansdominerade eller könsneutrala arbeten. Enligt Propositionen 1999/2000:143 ska även kvinnodominerade arbeten jämföras med icke-kvinnodominerade arbeten som har lägre krav i arbetet (dvs. arbeten i en lägre värderingsbox) fast ändå har högre medellön än ett kvinnodominerat arbete med högre krav (dvs. arbete i högre värderingsbox). Vid närmare analys av dessa grupper kunde vi konstatera att samtliga skillnader har saklig grund i faktorer som anställningstid, medelålder, marknadslönefaktorer och arbetsuppgifter. Detta innebär att vi inte kan konstatera några osakliga löneskillnader i en kartläggning mellan likvärdiga arbeten inom Enköpings kommun.

10 10 (11) Handlingsplan Handlingsplanen (bilaga 1) är kopplingen mellan lönekartläggningen och organisationens jämställdhetsplan. Handlingsplanen ska innehålla: beslut om lönejustering och/eller annan åtgärd om det finns osakliga löneskillnader föreligger tidsplan för genomförandet åtgärder för att råda bot på oklara kriterier för lönesättning ansvarig för eventuella åtgärder. Analys av lika arbete har gjorts. Förslag på åtgärder kring osakliga skillnader eller förbättringsområden finns presenterade i handlingsplanen. En analys har också gjorts av likvärdiga arbeten. Sakliga förklaringar till skillnader finns med något enstaka undantag. Åtgärdsförslag på detta finns i handlingsplanen

11 11 (11) Bilaga 1 Handlingsplan Analys Åtgärd Tidsplan Ansvarig Inom grupper Löneskillnaden inom grupp 28 kan inte helt förklaras sakligt grundad. Inom gruppen chefsnivå C finns en lönespridning som inte helt kan förklaras som sakligt grundad. Mellan grupper Inför 2009 års lönekartläggning bör flera grupper ses över för att bedöma om de skall delas in i olika grupper. På så sätt hoppas vi kunna skapa en tydligare arbetsvärdering utifrån de specifika kraven för respektive yrkesgrupp. Skillnaden kommer att åtgärdas inom Kommande lönerevision. På grund av kommande omorganisation kan inga åtgärder göras nu. Gruppen skall granskas särskilt inför lönekartläggningen /2010 Lönesättande chef 2009 Personalchef 2009 Personalchef

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun Lönekartläggning Upplands Väsby kommun 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt lagen mot diskriminering... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421

Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421 KALLELSE 2012-10-23 Kommunstyrelsens personalutskott 1 (1) Plats och tid: Sammanträdesrum Grön, 2012-10-23, kl 08:30 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Ragnar Steen Ordförande Frida Persson Sekreterare

Läs mer

-~~~~ SALA KOMMUN. Lönekartläggning 2014 i Sala kommun

-~~~~ SALA KOMMUN. Lönekartläggning 2014 i Sala kommun Dilagu KS 2015/102/1 -~~~~ KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Lars-Göran Carlsson Kommunstyrelsen 1(2) 2015-04-24 SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning lnk. 2n1S -n,- 1 2 Oiarienr 2.0/t{ /...,00/Aklbilaga

Läs mer

10 steg till jämställda löner

10 steg till jämställda löner 10 steg till jämställda löner Denna vägledning är gjord av Livsmedelsföretagen, Sveriges Ingenjörer, Unionen, Ledarna och Livsmedelsarbetareförbundet för att hjälpa de lokala parterna att uppfylla diskrimineringslagens

Läs mer

Stöd för lönekartläggning

Stöd för lönekartläggning Stöd för lönekartläggning Ett partsgemensamt metodstöd anpassad till statlig sektor för att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader Parternas gemensamma utgångspunkter Lönekartläggning: - knyter

Läs mer

Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Lönepolicy

Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Lönepolicy Hultsfreds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2005-11-28 Lönepolicy Innehåll LÖNEPOLITISKA RIKTLINJER... 3 Utvecklingsarbete... 4 Mål... 4 Ansvarsfördelning... 4 Grunder... 6 Förutsättningar och ansvar...

Läs mer

Lönelots/JämO Rapport 2001:1

Lönelots/JämO Rapport 2001:1 -lpvwloogkhwvdqdo\vdy O QHVNLOOQDGHU± VWHJI UVWHJ Lönelots/JämO Rapport 2001:1 Ur Jämställdhetslagen 1992:433 i dess lydelse den 1 januari 2001 2 Arbetsgivare och arbetstagare skall samverka om aktiva

Läs mer

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375 LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010 Dnr Ks/2010:375 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch:

Läs mer

Granskningsprotokoll bedömning av lönekartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner

Granskningsprotokoll bedömning av lönekartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner Granskningsprotokoll bedömning av lönekartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner Granskning Ärendenummer GRA 201 Arbetsgivare Handling Datum Antal anställda Anställda kvinnor Anställda

Läs mer

Lönekartläggning Helsingborgs stad

Lönekartläggning Helsingborgs stad Lönekartläggning Helsingborgs stad 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt jämställdhetslagen... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

Lönepolicy med riktlinjer

Lönepolicy med riktlinjer Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-47011 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunledningsutskottet 2016-06-15, 45 Giltighetstid 2016-2019 1(6) Dnr 2016/000600-003 Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN

TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN TACK EDGEHR.SE/LONEVAGEN VÄLKOMMEN! DE SKÄRPTA KRAVEN KRING LIKABEHANDLING OCH LÖNEKARTLÄGGNING AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH FÖR LIKABEHANDLING TOMMY ISESKOG 7 april 2017 HR I TALENT MANAGEMENT

Läs mer

Lönekartläggning 2016

Lönekartläggning 2016 Lönekartläggning 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metod... 3 Förankring fackliga organisationer... 4 Lika arbete... 4 Likvärdigt arbete... 4 Analys av löneskillnader... 4 Likvärdigt arbete...

Läs mer

Lönekartläggning 2018

Lönekartläggning 2018 Arbetsgivare: Övertorneå kommun Org. nummer: 2120002700 Antal anställda: 459 månadsanställda Könsfördelning: 78 % kvinnor & 22 % män INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 1.... 4 1.2 Arbetsgivarens

Läs mer

Lönekartläggning 2009

Lönekartläggning 2009 Lönekartläggning 2009 Kartläggningen genomförd 2008-11-25/26 Beslutad i kommunstyrelsen 2009-02-03 2 (46) Sammanfattning Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att göra en lönekartläggning.

Läs mer

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun

Lönepolicy i. Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun 2008-04-08 Lönepolicy i Lönepolicy i kommun Botkyrka kommun Lönepolicy i Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [6] Utgångspunkter för vår lönepolitik Vår lönepolicy är en viktig del av personalpolitiken och

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 modell policy policy för lön plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 Ansvarig: Personalchef Revideras:

Läs mer

Handlingsplan för jämställda löner

Handlingsplan för jämställda löner Handlingsplan för jämställda löner Jämställdhetsnätverket Avdelning 282 Vision 1. Samverkan Det är arbetsgivarens ansvar att genomföra lönekartläggningen, som ska ske i samverkan mellan arbetsgivaren och

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Lönepolicy DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 130211 12 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 3.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- löneenheten

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun Lönepolitiskt program för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Kommunens lönepolitiska mål... 3 3 Lönebildning... 4 3.1 Nyanställning... 4 3.2 Löneöversyn... 4 3.3 Lönestruktur... 4 4 Kriterier...

Läs mer

POLICY. Lönepolicy. för. Hudiksvalls kommun

POLICY. Lönepolicy. för. Hudiksvalls kommun POLICY Lönepolicy för Hudiksvalls kommun Lönesättning Hudiksvalls kommun har individuell och differentierad lönesättning. Kommunens lönepolitik ska stimulera till goda arbetsinsatser, engagemang för utveckling

Läs mer

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner.

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner. Övertorneå kommun LÖNEPOLICY Inledning Denna lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för lönesättande chefer i Övertorneå kommun och skall bidra till kontinuitet och samsyn i lönebildningsfrågorna. n utgår

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147. Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024

Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147. Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024 Antagen av kommunstyrelsen 2000-10-17 147 LÖNEPOLICY Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS 98/53-024 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE...4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL...4

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn KOMMUNLEDNINGSKONTORET Rapport inför löneöversyn 2018 2020 Innehållsförteckning Förord 1 Lönekartläggning 2 Tillvägagångsätt 2 Uppföljning handlingsplan från lönekartläggning 2016 inför 2017 löneöversyn

Läs mer

Lönekartläggning 2017

Lönekartläggning 2017 Lönekartläggning 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt diskrimineringslagen... 2 Arbetsgrupp... 2 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter... 3 Generell

Läs mer

Lönekartläggning 2011

Lönekartläggning 2011 ekartläggning 2011 ekartläggning 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 1. BAKGRUND 3 1.1. DISKRIMINERINGSLAGEN 3 2. METOD 4 2.1 VERKTYG 4 2.2 ARBETSGÅNG 4 2. 3 SAMVERKAN 5 3. ORGANISATIONENS

Läs mer

Dnr HS 2007/360-45. Jämställdhetsanalys av löneskillnader vid Högskolan i Skövde 2007

Dnr HS 2007/360-45. Jämställdhetsanalys av löneskillnader vid Högskolan i Skövde 2007 Dnr HS 2007/360-45 Jämställdhetsanalys av löneskillnader vid Högskolan i Skövde 2007 INLEDNING... 3 Samverkan... 3 Lönebestämmelser och anställningsvillkor... 4 Metod... 5 LIKA ARBETE... 7 Sammanställning

Läs mer

LÖNEKARTLÄGGNING. Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser. Steg 2 Lika arbeten. Steg 3 Likvärdiga arbeten

LÖNEKARTLÄGGNING. Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser. Steg 2 Lika arbeten. Steg 3 Likvärdiga arbeten Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser Steg 2 Lika arbeten Steg 3 Likvärdiga arbeten Analys Steg 4 Handlingsplan LÖNEKARTLÄGGNING Stockholm, september 2011 Tryck: Tryckeri

Läs mer

Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017

Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017 Melleruds Kommun Lönekartläggning 2017 Kommunstyrelsekontoret Personalenheten Postadress: 464 80 MELLERUD. Besökadress: Storgatan 13 Tfn: 0530-180 00. Fax: 0530-181 01 E-post: kommunen@mellerud.se. Hemsida:

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Löneavtal HÖK 11 Bilaga 1 till HÖK 11 1 Grundläggande principer för lönesättningen

Läs mer

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten Lönepolitiskt program Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 144. Distribueras av personalenheten LÖNEPOLITISKT PROGRAM Lönepolitiken är en del av kommunens personalpolitik. Lönebildning

Läs mer

Lönekartläggning. Rapport för jämställda löner

Lönekartläggning. Rapport för jämställda löner Lönekartläggning Rapport för jämställda löner 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LÖNEKARTLÄGGNING ENLIGT DISKRIMINERINGSLAGEN... 3 ARBETSGIVARENS ANSVAR... 3 SYFTE MED LÖNEKARTLÄGGNING... 3 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE

Läs mer

Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se

Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se LÖNEKARTLÄGGNING LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Carin Holm carin.holm@o.lst.se Ulrika Sjöback ulrika.sjoback@o.lst.se Inledning Männen är i större utsträckning chefer och har högre och oftare individuell

Läs mer

Lönekartläggning Tyresö kommun

Lönekartläggning Tyresö kommun Lönekartläggning Tyresö kommun 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt diskrimineringslagen... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

TRANAS KOMMUN. [Metadata::Typ av skrivelse] Redovisning Lönekartläggning. KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-.

TRANAS KOMMUN. [Metadata::Typ av skrivelse] Redovisning Lönekartläggning. KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-. TRANAS KOMMUN KL-Förvaltningen Ank Z.9. L~,..!J.:. ~.t 1.1 Dnr ~. ~OL. 1.6.:-.J Sida 1 (1) o TRANAS KOMMUN [Metadata::Typ av skrivelse] Avsändare: Utfärdat av: Datum: [Metadata::Förvaltning] [Role: :Författare]

Läs mer

Lönekartläggning. En vägledning

Lönekartläggning. En vägledning Sidan 1 av 10 Lönekartläggning En vägledning I avtalsrörelsen 2007 för området branschavtal Energi beslöts att en partsgemensam kansligrupp skulle undersöka vilket material rörande lönekartläggning som

Läs mer

Lönekartläggning 2016

Lönekartläggning 2016 Arbetsgivare: Övertorneå kommun Org. nummer: 2120002700 Antal anställda: 448 personer Könsfördelning: 78% kvinnor & 22% män INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3... 5 Arbetsgivarens ansvar och samverkan...

Läs mer

LÖNEPOLITIK. för UMEÅ KOMMUN

LÖNEPOLITIK. för UMEÅ KOMMUN 1 LÖNEPOLITIK för UMEÅ KOMMUN MÅL OCH UTGÅNGSPUNKTER Umeå kommun ska ha en samlad och gemensam lönepolitik för alla kommunens anställda - vara en arbetsgivare. Utvecklingen mot en decentraliserad organisation

Läs mer

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort En partsgemensam satsning Målsättning att de statistiska skillnaderna i lön mellan kvinnor och män som utför lika arbete och som inte kan förklaras väsentligen

Läs mer

Lönepolicy för Orust kommun

Lönepolicy för Orust kommun Lönepolicy för Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2004-10-06 123 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr KS/2004:146 Giltig fr.o.m.

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (7) STRATEGISKA STABEN/H R LÖNEPOLICY SPÅNGA-TENSTA Syftet med förvaltningens lönepolicy är att ge goda förutsättningar att rekrytera och behålla medarbetare och

Läs mer

Riktlinjer för lönesättning

Riktlinjer för lönesättning Vansbro kommun Riktlinjer för lönesättning Verksamhetsstöd Personal Lillemor Tännström 2014-03-05 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Riktlinjer för lönesättning... 2 Syfte... 2 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, , kl 13:15. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421

Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, , kl 13:15. Sekreterare. 3 Rapport över genomförd lönekartläggning 2012/421 KALLELSE 2012-09-27 Kommunstyrelsens personalutskott 1 (1) Plats och tid: Sammanträdesrum Röd, 2012-09-27, kl 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Ragnar Steen Ordförande Frida Persson Sekreterare

Läs mer

Handlingsplan för jämställda löner och anställningsvillkor

Handlingsplan för jämställda löner och anställningsvillkor Handlingsplan för jämställda löner och anställningsvillkor 2005-2006 Sammanställd av: Susanne Fransson, personalavdelningen Fastställd av rektor 2006 01 20 Handlingsplan för jämställda löner och anställningsvillkor

Läs mer

Ärende 13. Lönepolicy revidering

Ärende 13. Lönepolicy revidering Ärende 13 Lönepolicy revidering Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-10 KS 2018-00319 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Elisabeth Högfeldt Kommunfullmäktige Antagande av lönepolicy Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

HÖK T. i lydelse fr.o.m AkademikerAlliansen

HÖK T. i lydelse fr.o.m AkademikerAlliansen HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 AkademikerAlliansen Bilaga 1 till HÖK T Löneavtal 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Läs mer

LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN

LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2000:3-024 LÖNEPOLICY FÖR FLENS KOMMUN ANTAGEN AV KF 2000-04-27 40 1 Lönepolicy Mål Lönen är ett av arbetsgivarens viktigaste styrmedel. Det är därför viktigt

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer foto: tina thornberg Antogs av Kommunfullmäktige 27 juni 2011 72 SIMRISHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning Inledning... 2 Centrala avtal - HÖK... 2 Politiska mål... 2 Ansvar för

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer Kommunledningskontoret, HR-avdelningen 1. Lönepolitiska utgångspunkter Enligt det personalpolitiska programmet för 2009 2013 ska kommunens löner vara marknadsmässiga och det ska

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun

Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun Lönepolitiska riktlinjer för Mjölby kommun Beslutade av kommunstyrelsen 2013-09-18 (Dnr KS/2013:553) Personalavdelningen, kommunstyrelsens förvaltning 2013-09-10 Innehåll Sid Inledning 3 Mjölby kommuns

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2018 Dokumenttyp: Plan Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunstyrelsens personalutskott Beslutsdatum: 2015-08-26, 45 DNR: KS-2015/00337 Bakgrund Jämställdhet handlar

Läs mer

Råd och riktlinjer angående jämställdhetsanalys av löner - lönekartläggning

Råd och riktlinjer angående jämställdhetsanalys av löner - lönekartläggning Råd och riktlinjer angående jämställdhetsanalys av löner - lönekartläggning 1. Inledning För att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader som har samband med kön ska en arbetsgivare vart

Läs mer

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 2018-09-28 Inledning Docksta Friskola ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla, oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Personal Nya regler i jämställdhetslagen om kartläggning av löneskillnader

Personal Nya regler i jämställdhetslagen om kartläggning av löneskillnader Cirkulärnr: 2001:45 Diarienr: 0774/2001 P-cirknr: 2001:2-14 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Jämställdhet Lena Emanuelsson Förhandlingssektionen Datum: 2001-04-09 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelse

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 070109. Lönekartläggning. Hultsfred kommun. Hultsfred kommun 2006-11-13/14. Lönekartläggning Hultsfred 2006-11-13/14

Antagen av kommunstyrelsen 070109. Lönekartläggning. Hultsfred kommun. Hultsfred kommun 2006-11-13/14. Lönekartläggning Hultsfred 2006-11-13/14 Antagen av kommunstyrelsen 070109 Lönekartläggning Hultsfred kommun 2006 Hultsfred kommun 2006-11-13/14 Sidan 2 av 51 Sammanfattning Jämställdhetslagen ålägger arbetsgivare med fler än tio anställda att

Läs mer

Jämställdhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-15, 95 Rev. 2008-04-17, 24

Jämställdhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-15, 95 Rev. 2008-04-17, 24 Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-15, 95 Rev. 2008-04-17, 24 Inledning Jämställdhetslagen 1991:433 har till ändamål att främja kvinnors och mäns lika rätt i arbetslivet. Jämställdhet i arbetslivet innebär

Läs mer

PROJEKTPRESENTATION. Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet

PROJEKTPRESENTATION. Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet PROJEKTPRESENTATION Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet Bank- och finansbranschen ska ligga i framkant och konkurrera om den bästa arbetskraften, idag och i framtiden. Inledning Bankinstitutens

Läs mer

Lönekartläggning i Fastigo-företagen

Lönekartläggning i Fastigo-företagen Lönekartläggning i Fastigo-företagen www.fastigo.se Kvinnor och män har lika rätt i fråga om arbete, lön och andra anställningsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet. Löneskillnader som beror på

Läs mer

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING

PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING PLAN FÖR LIKA BEHANDLING MÅL Haninge kommun är en jämlik kommun där medarbetarnas olikheter betraktas som en tillgång i den dagliga verksamheten och bidrar till ökad tillgänglighet

Läs mer

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet.

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet. GRÄSTORPS KOMMUN STYRDOKUMENT 10 2006-11-07 Sid 1 (5) LÖNEPOLICY Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2006-11-07, 188 Giltighet: 2006-11-07 och tills vidare Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för

Läs mer

Lönepolicy för Laholms kommun

Lönepolicy för Laholms kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 29 maj 2012 Lönepolicy för Laholms kommun Inledning Laholms kommuns lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för förtroendevalda och verksamhetschefer / lönesättande

Läs mer

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun L ö n e p o l i c y Timrå Kommun LÖNEPOLICY FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunstyrelsen xxxxx 1. Bakgrund och utgångspunkter Kommunens lönepolitik utgår från lagar, centrala avtal och de grundläggande

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008

Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011. Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Sigtuna kommuns jämställdhetsplan 2008-2011 Antagen av kommunstyrelsen den 14 april 2008 Fotograf: Mikael Sjöberg Konstnär: Hans Kündig Skulpturen Rondo, 4 meter bred och 4 meter hög, stod på plats till

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD M Ö L N D A L S S T A D LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD Utarbetad i samverkan och godkänd av kommunstyrelsen den 1 februari 2006 PERSONALKONTORET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. POLICY 3 2.1 Grundläggande

Läs mer

LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN LÖNE- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Ledarskapet har betydelse och medarbetarskapet gör skillnad. Höganäs kommun ska vara en attraktiv, framåt och utvecklande arbetsgivare som kännetecknas av delaktighet och

Läs mer

5. Likvärdiga arbeten

5. Likvärdiga arbeten 5. Likvärdiga arbeten 10 Diskrimineringslagen [ ] Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen ska särskilt avse skillnader mellan - Grupp

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf , 101 Kommunfullmäktige. Lönepolicy

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf , 101 Kommunfullmäktige. Lönepolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lönepolicy Policy Kf 170619, 101 Kommunfullmäktige Lönepolicy 2 1 Omfattning Lönepolicyn omfattar samtliga medarbetare. 2 Syfte Lönepolicyns

Läs mer

LÖNEKARTLÄGGNING 2011 LJUSNARSBERGS KOMMUN

LÖNEKARTLÄGGNING 2011 LJUSNARSBERGS KOMMUN LÖNEKARTLÄGGNING 211 LJUSNARSBERGS KOMMUN Innehåll INLEDNING... 1 1. BAKGRUND... 1 1.1. Diskrimineringslagen...1 2. METOD... 2 2.1. Verktyg...2 2.2. Arbetsgång...2 3. PERSONALPOLITISKT PROGRAM... 2 4.

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Välkommen! Lönekartläggning

Välkommen! Lönekartläggning Välkommen! Lönekartläggning på Fatima Hollander & Maria Elinder, Almega Program: Bakgrund Lagens krav på Tips och råd 1979 1994 2001 2009 på 2017 på Avtal och lagar som påverkar lön Centrala avtal Lokala

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06 Jämställdhetsplan för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014 ljusdal.se Inledning Jämställdhetslagen pekar i 4-11 ut de områden där alla arbetsgivare är skyldiga att vidta så kallade aktiva åtgärder för

Läs mer

Polisförbundets LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN

Polisförbundets LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN Polisförbundets LÖNEPOLITISKA program LÖNEPOLITIK > LÖNEBILDNING > LÖNESÄTTNING > INDIVIDUELL LÖN 2 Polisförbundets LÖNEpolitiska program 4 Nu är det dags att sätta ner foten i lönefrågorna! En möjlighet

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Lönekartläggning Helsingborgs Stad

Lönekartläggning Helsingborgs Stad STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN HR-AVDELNINGEN 2015-07-13 SID 1(36) Lönekartläggning Helsingborgs Stad 2015 HR-avdelningen Stadsledningsförvaltningen 251 89 Helsingborg 042-10 40 00 hravdelningen@helsingborg.se

Läs mer

PROJEKTPRESENTATION. Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet

PROJEKTPRESENTATION. Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet PROJEKTPRESENTATION Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation Finansförbundet Inledning Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO och Finansförbundet har enats om att det ska ske ett särskilt arbete

Läs mer

Principer för långsiktig lönebildning ( ) i Region Halland

Principer för långsiktig lönebildning ( ) i Region Halland Ärende 7 RS 2014-11-19 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Joachim Björnklev, Förhandlingschef Avdelningen för arbetsgivarfrågor 0706-764991 Datum Diarienummer 2014-10-29 RS140434 Regionstyrelsen Principer för långsiktig

Läs mer

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort

Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort Vi är överens osakliga löneskillnader ska bort En partsgemensam satsning Målsättning att de statistiska skillnaderna i lön mellan kvinnor och män som utför lika arbete och som inte kan förklaras väsentligen

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Löneprocess inom staten

Löneprocess inom staten Löneprocess inom staten RALS-avtalet betonar vikten av att lokala parter tillsammans planerar och förbereder för lönebildningen och dess gemensamma mål så att det fungerar långsiktigt. Man ska vara överens

Läs mer

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte 1(4) HANDLINGSPLAN LÖNER Mål och syfte Lönepolitiken som är en del av den gemensamma personalpolitiken skall formas inom de ekonomiska ramarna, den skall vara långsiktig, konsekvent och omfatta all personal

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

LÖNEPOLITIK. Kommunstyrelseförvaltningen

LÖNEPOLITIK. Kommunstyrelseförvaltningen LÖNEPOLITIK Kommunstyrelseförvaltningen 2012-08-17 1. LÖNEPOLITISK POLICY Antagen av kommunfullmäktige 1.1 INLEDNING Lönepolitiken är ett av flera medel för att nå de uppsatta verksamhetsmålen. Sambandet

Läs mer

SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning

SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning I Huvudöverenskommelsen, HÖK 18, har parterna valt att beröra lön och lönebildning i olika delar. För att bidra till utökat samarbete och samverkan

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp Bra lönebildning 1 Förord IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige verkar för en företags- och medarbetarnära lönebildning där IKEM:s löneavtal ska ge lokala parter goda förutsättningar. Det är

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Kf 2012-09-27, 116 Blad 1(9) PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Inledning Samhället präglas allt mer av mångfald, med människor från exempelvis olika

Läs mer

Lönekartläggning. Borgholm Energi AB och Elnät AB. I samarbete med

Lönekartläggning. Borgholm Energi AB och Elnät AB. I samarbete med ekartläggning Borgholm Energi AB och Elnät AB 2014 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING 1 1. BAKGRUND 2 1.1. DISKRIMINERINGSLAGEN 2 2. METOD 3 2.1 VERKTYG 3 2.2 ARBETSGÅNG 3 3. ORGANISATIONENS

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer