Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025"

Transkript

1 Ellen Rube trafikplanerare Tel Kommunstyrelsen Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sända nedanstående yttrande över Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg. Bakgrund Region Kronoberg har sänt ut trafikförsörjningsprogram för Kronobergs län på remiss. Växjö kommun har fått anstånd att lämna svar senast 4/3. Trafikförsörjningsprogramet ska uttrycka den långsiktiga strategin för kollektivtrafiken. Dels för att ge stöd för utveckling av den infrastruktur som behövs, dels för att utgöra grund för beslut om trafikplikt (vilken trafik som ska upphandlas) men också för att visa medborgare och näringsliv vilka ambitioner som finns för tillgänglighet via kollektivtrafik och därmed underlätta lokalieringsbeslut. Sammanfattning: Växjö kommun anser att både den regionala utvecklingsstrategin (RUSen) och trafikförsörjningsprogramet behöver kompletteras med en strategi för ökat kollektivtrafikresande på korta regionala sträckor. Detta dels för att stärka regionen och dels för att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till minskad klimatpåverkan. Vi bedömer att trafikförsörjningsprogramet har överskattat potentialen för kollektivtrafikresande i flera längre stråk dels eftersom pendlingsstatistiken över länsgräns som presenteras avser kommun-kommun och inte tätort-tätort och dels eftersom restiderna eller restidskvoterna i några relationer är höga och därmed oattraktiva. Växjö kommun saknar också en bedömning av kostnader och restideffekter av ny trafik eller utbyggd infrastruktur. För att ha råd med de viktigaste stråken bör fler bort prioriteringar göras bland de svagare stråken. Vi anser också att programmet är för otydligt om stråkens sträckning och inriktning. Växjö kommun bedömer att en Höghastighetsbana i sträckning Växjö-Jönköping starkt kan bidra till regionens utveckling och bör inarbetas i programmet. Hållplatshandboken är en god början men behöver kompletteras med förslag till klasstillhörighet för enskilda hållplatser och analys av investeringsbehov. Vi önskar ta ställning till den igen när detta finns. Kommunledningsförvaltningen 1 (8) Postadress Box 1222, Växjö Besöksadress Västra Esplanaden 18 Tel Fax Org.nr Bg E-post ellen.rube@vaxjo.se

2 Funktionella regioner I linje med vårt svar på den regionala utvecklingsstrategin vill vi understryka att vi tror att ett större fokus på funktionella regioner, istället för på en arbetsmarknadsregion, skulle gagna Kronoberg. Med funktionella regioner menar vi att olika funktioner servar olika stora områden. Dessa kan lika väl gå över länsgränser som ligga inom länet. Programmet behöver ett bättre underlag och ökad tydlighet Det oklart om målindikatorn för marknadsandel motsvarar Växjö kommuns miljömål. Kommunens mål motsvarar ca 66% ökning av andelen kollektivtrafikresor till 2020 och regionens bara 35% till Stadsbussresor och tågresor förväntas dock öka snabbare och de står för en större andel i Växjö. Vi anser att trafikförsörjningsprogrammet är för likt RUSen och innehåller för lite kollektivtrafikspecifika fakta t.ex. underlag om restider, separata bedömningar av kollektivtrafikstyrkan i olika stråk och beskrivning av strategiernas konsekvenser. Vi tror att detta har påverkat prioriteringen av stråken och strategierna negativt. Till exempel saknas i programmet en strategi för hur ökat kollektivtrafikresande kan minska klimatpåverkan. Vi anser också att programmet behöver bli tydligare med stråken utritande på karta och mer stringent. Framför allt behöver stringensen öka vad gäller benämning av olika stråktyper och kopplingarna mellan målbild/ prioritering/åtgärd/aktivitet/prestation, resurser/riktlinje och resurser/klassificering av stråk. Nu kan man tolka det som skrivs på många sätt vilket försvårar användningen av programmet. Sammantaget gör bristen på underlag och tydlighet också programmet svårförstått för oinsatta, vilket försvårar en bred diskussion och förankring. Kollektivtrafik i staden Strategin för kollektivtrafik i staden är en bra start men otillräcklig. Utöver de vinster som finns i den regionala kollektivtrafiken kan den här tack vare hög kapacitet också bidra till att lösa utmaningen om att bibehålla en god stadsmiljö och hög gillgänglighet när staden växer. Detta kräver dock en tydlig och långsiktig strategi. Det är angeläget att regionen nu tar ett grepp om långsiktig utveckling även av stadsbusstrafiken. En särskild utmaning som kollektivtrafiken möter i staden är bussbuller. arna behöver bullra mindre så att förtätning och en trivsam miljö blir möjlig nära hållplatserna. Programet behöver kompletteras med mål och strategier för buller. 2 (8)

3 Tydligare och reviderad prioritering av stråken Växjö kommun anser att det är positivt att programmet pekar ut stråk respektive grundutbud utanför stråken och att resurserna ska fokuseras till stråken. Växjö kommun anser dock mot bakgrund av det som anförs i den här skrivelsen att de stråken i trafikförsörjningsprogramet behöver prioriteras tydligare: 1. Regionalt viktiga och starka stråk. Bör prioriteras i första hand för vidareutveckling och får inte prioriteras ner. 2. Korta starka stråk. Har stor potential för ökat kollektivtrafikresande. Bör prioriteras i andra hand för vidareutveckling. 3. Regionalt viktiga medelstarka stråk. Viss vidareutveckling bör ske här. Bör prioriteras i tredje hand. 4. Särskilt viktiga stråk för nationell och regional utveckling som är starka och kommer att kosta mycket. Högt prioriterade. 5. Särskilt viktiga stråk för regional utveckling som är svaga och kommer att kosta mycket. Ambitionsnivån och kostnaderna måste dock vara något lägre här. 6. Delregionalt viktiga svaga stråk. Försiktighet och lägre ambitionsnivå måste råda i dessa stråk. Grundutbud utanför stråk. Prioritering av enskilda stråk bör revideras enligt följande: 3 (8)

4 Prioritering av stråk 1 Regionalt viktiga och starka stråk Kalmar-Lessebo-Hovmantorp-Växjö-Alvesta- Älmhult-Osby-Hässleholm-Lund-Malmö-Köpenhamn * Växjö-Ljungby Inriktning 2 Korta starka stråk med stor potential för ökat kollektivtrafikresande Växjö-Alvesta och buss Växjö-Rottne Växjö-Braås Växjö - Ingelstad Växjö- Hovmantorp och buss 3 Regionalt viktiga medelstarka stråk Tingsryd-Ingelstad-Växjö Åseda-Braås-Rottne-Växjö Markaryd-Hässleholm * Växjö-Alvesta-Värnamo * 4 Regionalt och nationellt viktiga stråk med tillväxtpotential och kostnader (Kalmar, Karlskrona,Värnamo -) Växjö-Jönköping Höghastighetståg Stockholm* (Kalmar, Karlskrona)- Växjö - Göteborg * 5 Regionalt viktiga svaga stråk Ljungby-Halmstad * Ljungby-Älmhult 6 Delregionalt viktiga svaga stråk (Växjö)- Emmaboda-Karlskrona * Växjö-Sävjö- Nässjö-Jönköping * Markaryd-Halmstad* Ljungby-Värnamo-Jönköping * (Växjö)-Tingsryd-Ronneby * Markaryd-Ljungby Åseda Vetlanda * (Växjö)- Åseda-Högsby-Oskarshamn * eller buss Ljungby-Värnamo och buss eller tåg Värnamo-Jönköping ( ) = viktig fortsättning/anslutning, * = kräver länsöverskridande sammarbete 4 (8)

5 Vidareutveckla de regionala starka stråken Kalmar-Växjö-Lund Malmö - Köpenhamn är fortsatt det enskilt viktigaste för regionen och bör vidareutvecklas mot en ökad regelbundenhet, minskad väntetid i Alvesta och kortare restider, särskilt öster om Lessebo. Även Ljungby Växjö är ett starkt stråk som bör vidareutvecklas. Möjligheter till upplägg som ger minskade omvägar genom Alvesta bör utredas. Korta regionala resor Trafikförsörjningsprogramet behöver kompletteras med strategier för hur bilresor kan ersättas genom ökning av korta regionala resor med kollektivtrafik. Detta behövs mot bakgrund av kommunens och regionens miljömål och ekonomiska mål. Det krävs större flöden i ett och samma stråk för att kollektivtrafiken ska bidra till både kostnadseffektivitet, attraktiv tillgänglighet och vara klimateffektiv. Och det är på de korta regionala resorna som de stora pendlingsflödena med bil finns. Utöver detta finns här också många andra resor. Vi tror att det främst handlar om Växjö-Alvesta, Växjö-Rottne, Växjö-Braås, Växjö-Ingelstad och Växjö- Hovmantorp men kanske också Ljungby-Lagan, Moheda-Växjö och Gemla-Växjö. Vi tror att en sådan strategi behöver uttalas eftersom det troligen är något andra åtgärder som är viktiga på de lite kortare regionala resorna; pris, enkelhet och regelbundenhet. Det behöver också uttalas eftersom åtgärder för att öka resandet på längre sträckor annars kan minska resandet på korta sträckor om gångavstånden för dessa resor tex förlängs genom att snabbturerna inte går genom orter. Förutom klimatnytta och kostnadseffektivitet tror vi att utveckling av de korta stråken kan bidra till en starkare kärna i regionen och därmed en starkare region. Det kan också göra fler bostäder mer attraktiva och bidra till att lösa stadsmiljö och trängselproblematiken i Växjö stad. Överskattning av potential i längre stråk Vi bedömer att trafikförsörjningsprogramet har överskattat potentialen för kollektivtrafikresande i flera längre stråk eftersom pendlingsstatistiken över länsgräns som presenteras avser kommun-kommun och inte tätort-tätort och dels eftersom restiderna eller restidskvoterna i några relationer är höga och därmed oattraktiva. Halmstad-Ljungby är ett regionalt viktigt stråk och bör utvecklas för att korta restiderna men restiden är så hög även med bil att det bedöms vara svårt att åstadkomma en attraktiv arbetspendling med buss och därmed större 5 (8)

6 resandevolymer, många avgångar och god ekonomi. Vi ser därför endast framför oss en mindre satsning i detta stråk. Ljungby-Älmhult. Länstrafiken har i uppföljning av den gjorda satsningen preliminärt bedömt att resandet och kostandstäckingsgraden kommer att öka men endast till en svag nivå. Vi anser därför att endast en mindre ytterligare satsning bör göras i stråket. (Växjö)-Tingsryd Ronneby. Delen Tingsryd- Ronneby har ett ganska svagt pendlingsunderlag och hela sträckan Växjö-Ronneby är för lång för att locka större grupper till daglig pendling. Vi anser därför att regionen bör vara försiktiga med ytterligare satsningar på sträckan. (Växjö) Åseda Oskarshamn. Delen Åseda Oskarshamn har ett ganska svagt pendlingsunderlag och hela sträckan Växjö-Oskarshamn är för lång för att locka större grupper till daglig pendling. Vi anser därför att regionen bör vara försiktiga med ytterligare satsningar på sträckan. Översiktlig bedömning av kostnader behövs. Önskemål om regional tillgänglighet kan inte ensamt vara grund för utpekandet av prioriterade kollektivtrafikstråk. Växjö kommun anser att potentialen för att nå goda restidskvoter och kostnadstäckningsgrad för kollektivtrafiken med begränsade ekonomiska insattser också behöver bedömmas för olika stråk och tillsammans med de funktionella regionerna bilda underlag för vilka stråk som prioriteras. Endast några enstaka stråk som kräver större resurser eller ger höga restidskvoter (låg potential för kollektivtrafikresande) eller låg kostnadstäckningsgrad kan prioriteras högt. Tingsryd Älmhult har inte underlag för att bli ett kollektivtrafikstråk. Markaryd Ljungby. Utifrån den första utvärderingen av snabblinjen i stråket som endast gav en prognos om 15% kostandstäckningsgrad till 2016 bedömer vi att försiktighet ska råda i stråket. (Växjö) Emmaboda - Karlskrona. Investeringarna som gjorts på banan bör tas till vara genom att prioritera bättre byte mot Växjö i Emmaboda och trafikera stråket med högre hastighet och färre stopp. Försiktighet bör dock gälla på sträckan eftersom underlaget bedöms som ganska svagt. (Kalmar, Karlskrona)- Växjö-Göteborg. Det är mycket viktigt för Kronoberg att Kust till kustbanan får en god anslutning till höghastighetsbanan Borås- Göteborg i Borås. Med en sådan kan restidskvoten mellan bil och 6 (8)

7 kollektivtrafik förbättras betydligt och markandsandelar troligen vinnas. Det är också en stor fördel för regionen om en bra anslutning till Landvetter kan skapas. Växjö önskar bättre underlag om nettokostnader för att utöka tågtrafiken på sträckan men anser preliminärt att det är en så viktig regional utvecklingsmöjlighet att regionen bör prioriera att ta ökade kostnader här. Växjö-Sävsjö- Nässjö-Jönköping har idag en kostnadstäckningsgrad som motsvarar ett svagt/medelstarkt stråk. Växjö kommun anser att det bör förtydligas att detta är ett delregionalt viktigt stråk där regionen har en ambition att långsiktigt upprätthålla trafik. På kort sikt kan troligen förbättringar göras så att byten minskas i Jönköping. På länge sikt bör dock med viss försiktighet med satsningar gälla, särskilt om höghastighetsbanan kommer Växjö-Jönköping. Mot bakgrund av de ökade kostnaderna i Pågatåg och Krösatågsprojekten anser vi att programmet innehåller för lite underlag om kostnader och potential för resande för att ta ställning till Markaryd-Halmstad och Ljungby- Värnamo. Tills vi vet mer anser vi att försiktighet bör råda. Avstånden är relativt korta och mellan Ljungby och Värnamo är E4:an en värdefull resurs som skulle kunna användas mer av busstrafik. Den försämrade restidskvoten då hastigheten höjs till 120km/h på E4:an, orternas begränsade storlek och den starka bilkulturen i området talar dock emot. Viss vidareutveckling bör ske av medelstarka regionala stråk I det medelstarka stråket Växjö-Värnamo finns troligen en outnyttjad potential till billig regionförstoring. Troligen kan resandet ökas genom ökad markandsföring, näringslivssammarbete och mindre åtgärder eller åtgärder som även gangar annan trafik som dubbelspår Växjö-Alvesta. Stråkens sträckning och inriktning behöver förtydligas. Trafikförsörjningsprogramet är för vagt i sin definition av stråken. För de flesta stråk kan och bör det uttryckas i trafikförsörjningsprogramet om det är tåg eller buss som avser utgöra stråket. Det är också mycket angeläget att för de mest prioriterade stråken gå vidare med stråkanalys för varje stråk där exakt sträckning och hållplatsuppehåll klargörs. Endast då ger programmet stöd för investeringar i infrastruktur och lokaliseringar. Särskilt för stråken Växjö-Alvesta (Ljungby), Växjö-Ingelstad-Tingsryd och Växjö- Rottne/Braås/Åseda behövs preciseringar. Innarbeta Höghastighetsbana via Växjö Växjö kommun bedömer att en Höghastighetsbana i sträckning Växjö- Jönköping starkt kan bidra till regionens utveckling och bör inarbetas i 7 (8)

8 programmet. Detta eftersom hela den sydöstra regionen då kan få en förbättrad tillgänglighet till Stockholm och det bedöms ge förutsättningar för ett betydligt större utbyte Växjö-Jönköping. Den behöver också diskuteras med grannlän för att åstadkomma goda helhetslösningar för tillgängligheten. Dubbelspår mellan Växjö och Alvesta En ökad kapacitet på kust till kustbanan mellan Växjö och Alvesta behöver vara mycket högt prioriterad eftersom flera högt prioriterade stråk trafikerar sträckan. Åtgärden skulle troligen ha stor betydelse för att höja punktligheten och möjliggöra mer attraktiva trafikupplägg (bl.a. minskad väntetid i Alvesta). Anspråket ökar troligen än mer då en höghastighetsbana tillkommer. Växjö kommun vill att regionen tar initiativ för att få dubbelspår på sträckan. Hållplatshandboken en god start Hållplatshandboken är en god början men behöver kompletteras med förslag på vilka hållplatser som bör tillhöra vilken kategori och hur mycket brister av olika slag som finns. Först därefter kan Växjö kommun ta ställning till om prioriteringsnivåerna i handboken är lämpliga. Kommunen är skeptisk till om det är en god avvägning mellan olika mål att rakt av prioritera trafiksäkerhet före annan standardhöjning för resenärer. Övergripande kan vi också säga att den behöver kompeteras med ett framkomlighetsperspektiv; hur placering och utformning av hållplatser kan förbättra kollektivtrafikens framkomlighet, framförallt i tätorter. Den behöver också vidareutvecklas i detaljer. Beslutet skickas till För åtgärd Region Kronoberg att Ann Mårtensson För kännedom Per-Olof Löfberg Ove Dahl Kommunchef Per-Olof Löfberg Trafikplaneringschef 8 (8)

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Hållbar samhällsplanering Korta restider med hög punktlighet för personer och gods Minska klimatpåverkan

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Sidan 1 (7) Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Kalmar länstrafik har gjort en sammanställning inklusive analys av restider med kollektivtrafik (buss och/eller tåg) och bil

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Samt i bilaga 1 förslag till etappvis utbyggnad av infrastruktur och tågtrafik (1 mars 2016) Datum 2015-10-14 Diarienummer KTN 69-2015

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Positionspapper Kollektivtrafik

Positionspapper Kollektivtrafik Positionspapper Kollektivtrafik Styrelse RSS Regionsamverkan Sydsverige Arbetet har inkluderat: Underlag till positionspapper för en storregional sydsvensk kollektivtrafik (konsultrapport 180824) innehåller

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Bakgrund Kollektivtrafikmyndigheten ska i ett trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:675-014 2017-01-03 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-29245 Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 Förslag till

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät MISSIV 2015-10- RJL 2015/2 Regionledningskontoret Avsändare Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Förslag från Trafikverket om Förslag till beslut Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö beslutar

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Googla: gröna kronoberg rapporter

Googla: gröna kronoberg rapporter Googla: gröna kronoberg rapporter Upplägg och tidslinje 1990-2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 Vilka var förutsättningarna för Hur har det gått? Kronoberg här och nu tillväxtarbetet

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

rtl KARLSKRONA ~KOMMUN

rtl KARLSKRONA ~KOMMUN Va\V rtl KARLSKRONA 12 april 2016 Sammanträdesprotokoll 26 Näringsdepartementet Kommunledningsförvaltningen stabschef Akten 129 förutsättningar (SOU 2016:3) Efter tillstyrkan av allmänna utskottet beslutar

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling MISSIV 1(1) 2013-12-18 LJ 2013/1767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling av Krösatågen Enligt kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065) ska upphandling

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING Götalandsbanan - En närmare framtid Marknad -Trafikering - Resandeflöden 07 10 09 Anders Lundberg Idéstudiens trafikavsnitt är inte en spårutredning Marknadsanalys Konkurrensanalys Definition av mål för

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt. - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar

Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt. - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar Godstransporter Vislanda Godstransporter Vislanda Rv 26, Smålandsstenar

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg?

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg? #påväg LsekAort! V TÄ 10 Re assa à 500 kr esk med r Vart är du på väg? #påväg VART ÄR DU PÅ VÄG? Till jobbet. Till skolan. På väg hem eller mot något nytt? Oavsett vart färden går så väljer många buss

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2017 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2016 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(5) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har Yttrande till Kommunstyrelsen ( 2014/KS0184)

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Krösatågen och Kustpilen SIU

Krösatågen och Kustpilen SIU Krösatågen och Kustpilen SIU 2019-04-25 Välkomna Gemensam SIU för Samordna oss för framtiden Agenda Presentationsrunda Bakgrund Vilka är beställarna Vad gör vi tillsammans Bakgrund till SIU Ge information

Läs mer

Validering Sampers Sydost, version

Validering Sampers Sydost, version Validering Sampers Sydost, version 2016-04 Väg Jämförelse av resultat med nykal respektive oldkal visar på bara små skillnader. På aggregerad nivå är trafikarbetet för personbil på alla länkar med räknat

Läs mer

Underlag till Trafikförsörjningsprogrammet

Underlag till Trafikförsörjningsprogrammet Region Kronoberg Underlag till Trafikförsörjningsprogrammet Bilaga 1 1 Innehåll Riket... 8 Folkmängd och befolkningstäthet 2013, länen... 8 Folkmängd och befolkningstäthet 2013, kommunerna... 9 Andel av

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Regionstyrelsen 1-21

Regionstyrelsen 1-21 Regionstyrelsen 1-21 Tid: 2017-01-31, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 9 Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Krösatågssystemet Diarienummer: RJL 2016/3732 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Delregionalt kollektivtrafikråd Fyrbodal 2015 03 19 Dialog om nuvarande och reviderat trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Oskar Fröidh, KTH oskar.froidh@abe.kth.se Jernbaneforum 7 mars 2012 Målen för förbättrad tågtrafik Möjliggöra pendling till starka arbetsmarknader Lättare för

Läs mer

Resande och marknadsandel

Resande och marknadsandel 1 (7) Fördjupning: Resande och marknadsandel Kollektivtrafikens utveckling hittills I Kalmar län gjordes nästan 11 miljoner resor i kollektivtrafiken (allmän kollektivtrafik + särskilda persontransporter)

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

Positionspapper, arbete

Positionspapper, arbete POSITIONSPAPPER OCH POLICYDOKUMENT Positionspapper, arbete Uppdrag från RSS 16 mars Samråd Myndigheterna 18 april Utkast WSP Delredovisning för Kollektivtrafikutskottet 26 juni Samråd Myndigheterna 25

Läs mer

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling KOMMUNALFÖRBUNDET Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet SAMRÅDSUNDERLAG FÖR SÖRMLANDS REGIONALA TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling Ska bytas ut mot högupplöst

Läs mer

Validering Samgods Småland och Blekinge

Validering Samgods Småland och Blekinge [Motpartens ärendeid NY] 1(5) Validering Småland och Blekinge Region Syd har genomfört en begränsad validering av den första versionen av 1804 för basår 2014 och prognosår 2040. I arbetet har vi tagit

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING EN SATSNING PÅ SKÅNE ÄR EN SATSNING PÅ SVERIGE I slutet av mars 2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ny nationell

Läs mer

Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021

Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 Planeringsavdelningen Joel Engström,0550-88549 joel.engstrom@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-01-11 Ks/2015:218 013 Trafikfrågor Sida 1(2) Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Möte i den regionala arbetsgruppen

Läs mer

Dialogmöte i Karlskrona november 2014

Dialogmöte i Karlskrona november 2014 Dialogmöte i Karlskrona november 2014 Har mobiltelefon 2014 Mobiltelefon 100% 98% 100% 100% 100% 99% 97% 97% 97% 90% 80% 90% 81% 70% 60% 54% 50% 40% 30% 20% 10% 2% 11% 0% 3-5 6-7 8-9 10-11 12-15 16-25

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Kommunledningskontoret 2017-11-06 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Patrik Möller 044-135178 patrik.moller@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande avseende

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Bilaga 1: Prioriterade stråk Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Remissversion mars Stråkbeskrivning I denna del redovisas de 13 prioriterade stråk som finns för kollektiva resor

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21 2013-03-21 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet c/o Jan Efraimsson Box 1031 405 22 Göteborg REMISSVAR Målbild tåg 2035 Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 Bakgrund Förslaget till

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik Tillväxt Regionförstoring Samhällsnytta Kollektivtrafikens roll Funktionella regioner Värmland "Tillväxt är bra, tillväxt ska vi

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer