Streckkodskvalitet i butik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Streckkodskvalitet i butik"

Transkript

1 Streckkodskvalitet i butik Studie genomförd maj/juni 2011

2 Streckkodskvalitet i butik Mål Målet med studien var att kartlägga hur stor andel av produkterna som kan scannas på ett korrekt sätt i kassalinjen vid ett första försök. Vad skulle studien belysa? Antalet produkter som inte klarade en scanning i kassalinjen vid ett första försök Antalet produkter med streckkod som inte gick att scanna Antalet produkter där mer än ett försök behövs för att scanna produkten Om placering av streckkoden gör att kassapersonal behöver utföra extra arbetsmoment Antalet produkter där artikelnummer och uppgifter i kassaregister inte stämmer överens Om problem vid scanning är vanligare förekommande i vissa kategorier Komma med förslag på åtgärder inom områden där en hög problembild återfinns Arbetsgrupp En arbetsgrupp bestående av representanter från ICA, COOP, Axfood och GS1 har lett arbetet med studien. Som projektledare kontrakterades Lars Bernhardsson från SSC. Metod och genomförande Metoden som valdes var att i 3 butiker (1 COOP, 1 ICA och 1 Hemköp) scanna en produkt av alla artiklar som fanns i respektive butik. Butikerna tillhörde olika format. COOPs butik var en COOP Forum, ICAs en ICA Kvantum och Axfoods en Hemköp. Totalt scannades artiklar. COOP Forum drygt artiklar, ICA Kvantum nästan artiklar och Hemköp nästan artiklar. Gruppen valde att i kassalinjen använda sig av inhyrd personal från bemanningsföretag. Det hade som syfte att personalen, eftersom de inte var vana vid kassaarbete, skulle följa de gemensamma instruktionerna som arbetsledningen gav i de 3 butikerna. Vår strävan var att ha ett likartat arbetssätt i de 3 butikerna. Butikernas kassalinjer i de butiker där studien genomfördes hade alla den vanligaste förekommande typen av teknisk utrustning för respektive kedja. Arbetsmomenten i kassalinjen filmades för att gruppen skulle få en uppfattning om hur felaktigheter hanterades och hur lång tid det tar att lösa ett problem i kassalinjen. Denna studie har verifierats mot en studie som gjorts i Frankrike. Den visade att tidsåtgången för att korrigera fel är snarlik mot i Sverige. Artiklar som inte kunde scannas vid ett första försök klassificerades i olika grupper. Följande klassificering användes: Artiklar som behövde vinklas för att kunna scannas

3 Handpåläggning för att kunna scannas, t.ex. att streckkoden helt eller delvis är dold under en flik eller att förpackningen behöver sträckas ut. Fler än en streckkod. Vilken ska jag som kassör scanna? Oläsbar streckkod som beroende på kvalité inte kan scannas sär kassören antingen behöver stansa artikelnumret eller tillkalla hjälp för att lösa problemet. En vanligt förekommande lösning är dock att man frågar kunden vad artikeln kostar och därefter tillämpar en konservativ prissättning, med tappad bruttovinst som följd. Artiklar som saknas i back office. Kassören lösa det antingen genom att tillkalla hjälp eller fråga kunden på samma sätt som ovan. Mätningen genomfördes i maj och juni månad Resultat Resultaten av studien redovisas endast sammanlagt. Varje detaljhandelsföretag har fått sina egna uppgifter. Orsak Antal % Behövde vinklas 550 1,2% Handpåläggning 264 0,6% Fler än ,007% streckkod Oläsbar 745 1,7% Summa ,6% Grupperna behövde vinklas och handpåläggning kan ses som en grupp eftersom gränsdragning mellan handpåläggning och en produkt som behöver vinklas ibland är hårfin. Det som är allvarligast är givetvis Oläsbar. 1,7% av de scannade artiklarna var oläsbara. Uppgifter rörande produkter som sakas i backoffice redovisas endast för respektive kedja eftersom detta rör interna kvalitetsbrister hos resp kedja. Kategorier med utmaningar Kategorier där vi fann mest utmaningar beträffande streckkodskvaliteten var följande: Finkem (allmänhet artiklar som är små eller svårigheter att märka med streckkod direkt på produkten) Tidningar Färskvaror (Kött & chark samt frukt & grönt) Delar av specialsortimentet Hos COOP stod 40 leverantörer för nästan 70 % av problemen med oläsbara streckkoder om vi ser till volymen. Nästan hälften av problemen härrör från färskvaror. I färskvaror inkluderas både frukt & grönt samt kött & chark. Dessutom är vissa leverantörer frekventa i den kategorin. Därmed kan vi ringa in problemet till ett mindre antal leverantörer.

4 En annan indelning är att vi ser en högre andel utmaningar med det lokala sortimentet. Dock är det värt att betona att dessa artiklar, även om de är många till antalet står för en liten del av den totala volymen. Av de problem med oläsbar streckkod som vi fann på ICA så återfanns endast 1/3-del i det sk centrala sortimentet. Denna siffra speglar utmaningarna på ett annat sätt. Sammanfattningsvis kan man konstatera att 40% av problemen är relaterade till produkter inom färskvaror, 40% kolonial. Non-food 10% och djupfryst 5%. Man kan generellt säga att 20% till antalet oläsbara artiklarna står för över 90% av volymen. Det lokala sortimentet består av en bred flora artiklar som spänner över de flesta kategorier. Dock återfanns problem med streckkoder främst inom färskvaror, special och finkem. Kvalitetsbristkostnad Utifrån ett antagande att samma problem uppkommer i samtliga butiker vid scanning skulle kvalitetsbristkostnaden uppgå till 208 milj SEK för oläsbara streckkoder och den totala kvalitetsbristkostnaden 216 milj SEK. Dessa kvalitetsbristkostnader avser hela dagligvarubranschen i Sverige. Vi har här utgått från en antagen tid om 20 sek att avhjälpa problemet med en oläsbar streckkod och 5 sek för övriga problem. Lönekostnaden har beräknats med utgångspunkt från uppgifter som hämtats från ICA och COOP. Samband mellan Validoo Q-lab och läsbarhet De kategorier som tillhör de problematiska är sådana där en lägre andel av produkterna kvalitetssäkras via Validoo Q-lab. Resultatet i undersökningen är i sig inte förvånande och inte heller den slutsats att de flesta produkter med problem kommer från områden där kvalitetssäkring inte är frekvent. Det är glädjande att andelen problem bland de leverantörer som använder Validoo Q-lab är låg. Man kan dra slutsatsen att Validoo Q-lab höjer kvaliteten eller bevarar kvaliteten på en hög nivå vad gäller just läsbarheten i kassalinjen. Internationellt perspektiv Det finns ingen riktigt bra sammanställning över vad som gjorts i olika länder, men GS1 Swedens bestämda uppfattning är att kvaliteten i Sverige, om man ser till läsbarheten, är hög. Resultatet av vår studie har redovisats för de större GS1 organisationerna i Europa och de delar vår bedömning att problemfrekvensen är låg i Sverige. Det är endast Frankrike som anser sig har en lägre nivå. Deras mätningar visar på 0,4% mot våra 1,7%. Dock är kontrollerade sortiment något avvikande.

5 Slutsatser och förslag till åtgärder Slutsatsen är att problem med streckkoder i svensk dagligvaruhandel är på en låg nivå. Med detta avses att streckkoden är oläsbar. Också i en internationell jämförelse. Dock finns det ett antal områden där förbättringar kan göras. Generellt sett så finns det några områden där vi behöver påpeka genom information, t.ex. om streckkodens placering. Gäller t.ex. att den inte placeras vid fog eller täcks över. Här har vi de största problemen om vi räknar volymmässigt. Detta gör att kostnaden i butik för att hantera produkten ökar. Här kommer GS1 att förtydliga sin information både i utbildningar, på webben samt i övrig kommunikation. Även lättfattligt material som kan tillställas detaljhandelsföretagen som de i sin tur kan använda i sin kommunikation med leverantörer. Lokala produkter, där butiken själv fattat beslut om att köpa in produkten, behöver kedjorna tillhandahålla informationsmaterial om streckkoder och streckkodskvalité. Det är gruppens bestämda uppfattning att handlare eller butikschef har en klar bild över vilka kvalitetsbristkostnader dålig kvalité på streckkoder för med sig. Dock bör, som ovan nämnts material som den som förhandlar om nya produkter i butik kan dela med sig av till lokala leverantörer. Här kan också informeras om möjligheten att verifiera streckkoden genom Validoos försorg. Övriga kategorier med hög problemandel är sådana kategorier där leverantörerna kan nås genom kategoriorganisationen hos respektive detaljhandelsföretag samt genom riktad information från GS1. GS1 avser att rikta information till dessa. Respektive detaljhandelsföretag har en förteckning över de leverantörer där man har en hög problem bild. Företagen bör särskilt belysa detta vid de fortlöpande kontakter som man har med leverantörerna. Särskilt gäller detta färskvaror och frukt- och grönt. GS1 Sweden å sin sida erbjuder sig att medverka vid genomgångar och andra typer av interna möten med färskvaru- och frukt- och gröntorganisationerna hos respektive detaljhandelsföretag. Finkem och special leverantörerna har en del andra utmaningar som framkom i studien. Bl.a. gäller det placering av streckkod på produkter som är små men också där produkterna inte finns i någon förpackning (ex. solglasögon). Här kan GS1s riktlinjer behöva tydliggöras för berörda företag. Mediebranschens utmaningar härrör helt och håller till förpackningsfrågor och kunna lösas genom de kontakter som förekommer mellan detaljhandelsföretagen och medieföretagen. Sammanfattningsvis så bör respektive detaljhandelsföretag utarbeta egna konkreta handlingsalternativ. GS1 å sin sida genomför en översyn av sitt informationsmaterial så att ovan berörda problemområden och lösningar på problemen framgår av vårt informationsmaterial. Beträffande det lokala sortimentet så utformar vi material som kan användas av butikspersonal.

6

Effektivisera din hantering av produktbilder med Validoo MediaStore

Effektivisera din hantering av produktbilder med Validoo MediaStore Effektivisera din hantering av produktbilder med Validoo MediaStore Få ordning på dina produktbilder en gång för alla Validoo MediaStore effektiviserar allt från fotografering till flöde och publicering

Läs mer

Du som leverantör kom igång med Validoo

Du som leverantör kom igång med Validoo Du som leverantör kom igång med Validoo Om Validoo Vi hjälper den digitala produktinformationen och dina bilder ända fram till konsumenten. Rätt information betyder ökad trygghet och bättre affärer för

Läs mer

Kom igång med Validoo

Kom igång med Validoo Kom igång med Validoo Om Validoo Vare sig du är en leverantör eller mottagare av varor och varuinformation behöver du ett smidigt och effektivt informationsflöde. Validoo hjälper dig. Våra tjänster utvecklas

Läs mer

Ny version av Exder Market

Ny version av Exder Market Ny version av Exder Market 2009-08-26 Nästa uppdatering är planerad till den sista onsdagen i oktober, 2009-10-28. Trevlig läsning önskar vi från Expert Systems. Innehållsförteckning NY VERSION AV EXDER

Läs mer

Ekologisk livsmedelsmarknad

Ekologisk livsmedelsmarknad Ekologisk livsmedelsmarknad Halvårsrapport om den ekologiska livsmedelsförsäljningen i detaljhandeln inklusive Systembolaget. Januari Juli 2016 sammanställd av Ekoweb.nu 18 års erfarenhet av ekomarknaden

Läs mer

ECR. Minskat slut i hyllan skapar en bättre kundupplevelse och lönsammare affärer

ECR. Minskat slut i hyllan skapar en bättre kundupplevelse och lönsammare affärer ECR Minskat slut i hyllan skapar en bättre kundupplevelse och lönsammare affärer Introduktion ECR Minskat slut i hyllan skapar en bättre kundupplevelse och lönsammare affärer riktar sig till personer

Läs mer

Det är dyrt att leva på specialkost

Det är dyrt att leva på specialkost Det är dyrt att leva på specialkost Prisjämförelse mellan fem butikskedjor Maj 2010 Post- och besöksadress Telefon Hemsida E-post 08-22 73 22 www.axand.se info@axand.se Axánd Konsult AB Birkagatan 3 Organisationsnummer

Läs mer

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in!

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Kampanjanalys Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Är du intresserad? Ring eller maila: 0346-82210, info@kampanjanalys.se Kampanjanalys

Läs mer

Förändringar i ECR- Tidsfönster. Vad har vi gjort och vad kan vi göra för att förbättra lanseringsprocessen?

Förändringar i ECR- Tidsfönster. Vad har vi gjort och vad kan vi göra för att förbättra lanseringsprocessen? Förändringar i ECR- Tidsfönster Vad har vi gjort och vad kan vi göra för att förbättra lanseringsprocessen? 1 Innehåll Effektmätning av ECR-tidsfönster Förbättringsområden inom ECR-Tidsfönster Vad kan

Läs mer

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in!

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Kampanjanalys Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Är du intresserad? Ring eller maila: 0346-82210, info@kampanjanalys.se Kampanjanalys

Läs mer

Kundpanelrapport. Mat & resor

Kundpanelrapport. Mat & resor Kundpanelrapport Mat & resor Genomförd 26 mars-1 april Rapport 1 juni 2010 Bakgrund kring ICA Kundpanel och den aktuella undersökningen Under hösten 2009 rekryterades sammanlagt 3,379 ICA-kunder till det

Läs mer

Framgångsexempel inom ehandel NEA 2006-12-05 Staffan Olsson

Framgångsexempel inom ehandel NEA 2006-12-05 Staffan Olsson Framgångsexempel inom ehandel NEA 2006-12-05 Staffan Olsson www.gs1.se Dagordning Sweden Några ord om GS1 Artikelinformation ESAP20 enkelt handelsflöde 2 GS1 - en global organisation 104 organisationer

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Internetdagarna 2006-10-24

Internetdagarna 2006-10-24 Internetdagarna 2006-10-24 www.gs1.se En global organisation Mer än 1,3 milj företag som kunder Mångdubbelt fler använder lösningarna Säkerställer en global standard (kärnverksamhet) Numreringssystem Informationsbärare

Läs mer

Hur hanteras reklamationer och indragningar i dagligvaruhandeln?

Hur hanteras reklamationer och indragningar i dagligvaruhandeln? Hur hanteras reklamationer och indragningar i dagligvaruhandeln? Matilda Holst, LIF 2015-06-02 (Receptfritt en klass för sig) ARI historik LIF bildade Arbetsgruppen för Reklamationer och Indragningar 1978

Läs mer

Ansök om ShopExpress och handla snabbare!

Ansök om ShopExpress och handla snabbare! Ansök om ShopExpress och handla snabbare! Så här enkelt handlar du med ShopExpress För att hämta en scanner drar du ditt MedMerakort för registrering. Tag den scanner som lyser. Med scannern läser du själv

Läs mer

Patientnära scanning

Patientnära scanning Patientnära scanning Hur kan en standard öka patientsäkerheten GS1-konferens april 2013 Photo Courtesy of HCA Elisabeth Ström Servicetjänster och Logistik, Karolinska Universitetssjukhuset Vem är Elisabeth?

Läs mer

Användarhandledning ICA Torget

Användarhandledning ICA Torget Användarhandledning ICA Torget Våra kunder frågar alltmer efter närproducerade produkter, ekologiskt odlade, kravmärkta och/eller premiumprodukter. ICA har redan idag starkt lokalt fokus men vi kan bli

Läs mer

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015 GS1 Grundkurs Agenda Introduktion till GS1 Identifiering - Artiklar (GTIN) - Parter och platser (GLN) - Logistiska enheter (SSCC) Databärare (Streckkoder) Streckkodsmärka förpackningar Streckkodskvalitet

Läs mer

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015 GS1 Grundkurs Agenda Introduktion till GS1 Identifiering - Artiklar (GTIN) - Parter och platser (GLN) - Logistiska enheter (SSCC) Databärare (Streckkoder) Streckkodsmärka förpackningar Streckkodskvalitet

Läs mer

PROJEKT. Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011-05-11

PROJEKT. Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011-05-11 PROJEKT Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011 2011-05-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

Läs mer

Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008

Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008 Ursprungsmärkning rkning i Handeln Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008 Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för

Läs mer

Riktlinjer för Mobile Ready Hero Images (MRHI)

Riktlinjer för Mobile Ready Hero Images (MRHI) Riktlinjer för Mobile Ready Hero Images (MRHI) Version A Gäller från 2018-04-25 GS1 Sweden Box 622, 101 32 Stockholm Västra Järnvägsgatan 15, 12 tr T +46 8 50 10 10 00 www.validoo.se Innehåll 1 Introduktion...

Läs mer

Butikernas förväntningar på säljkåren. S t o c k h o l m O k t o b e r

Butikernas förväntningar på säljkåren. S t o c k h o l m O k t o b e r Butikernas förväntningar på säljkåren S t o c k h o l m O k t o b e r 2 0 1 9 Bakgrund Förstå butikens förväntningar o Den fysiska butikens syfte & roll utmanas och kontaktytorna blir fler o Shopperns

Läs mer

Formulär Grytbaser/grytsåser (icke-intensiv; 100 int/månad) U nr: PL: Margareta Brundin,

Formulär Grytbaser/grytsåser (icke-intensiv; 100 int/månad) U nr: PL: Margareta Brundin, ORKLA SWEDEN CONSUMER TRACKING Formulär Grytbaser/grytsåser (icke-intensiv; 100 int/månad) 160202 U nr: 16700. PL: Margareta Brundin, 0709-492 406 1. Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig

Läs mer

Sweden. 2005 GS1 Sweden

Sweden. 2005 GS1 Sweden GS1 Dagordning Om GS1 och GS1 Sweden EPCglobal och det svenska projektet E-handelsinitiativ i dagligvarubranschen Vad? Varför just nu? Status En global organisation En global organisation Mer än 1,3 milj

Läs mer

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015

GS1 Grundkurs GS1 SWEDEN 2015 GS1 Grundkurs Agenda Introduktion till GS1 Identifiering - Artiklar - Parter och platser - Kollin Streckkoder Streckkodsmärka förpackningar Streckkodskvalitet Sammanfattning 2 GS1 Sweden GS1 är en global

Läs mer

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick?

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Ekokick är ett marknadsföringskoncept för livsmedelsbutiker med syfte att öka försäljningen av ekologiska livsmedel. Det sker genom utbildning av butikspersonal,

Läs mer

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in!

Kampanjanalys. Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Vi registrerar ca 200.000 erbjudanden varje vecka. Här finns nu Sveriges största kampanjdatabas! Välkommen in! Är du intresserad? Ring eller maila: 0346-82210, info@kampanjanalys.se är resultatet av den

Läs mer

Stockholms livsmedelsbutiker och deras läge i förhållande till fjärrvärme och fjärrkylanät. Seminarium 2013-06-05 Gunilla Rönnholm, analytiker CELEC

Stockholms livsmedelsbutiker och deras läge i förhållande till fjärrvärme och fjärrkylanät. Seminarium 2013-06-05 Gunilla Rönnholm, analytiker CELEC Stockholms livsmedelsbutiker och deras läge i förhållande till fjärrvärme och fjärrkylanät Seminarium 2013-06-05 Gunilla Rönnholm, analytiker CELEC Inledning Från kyldiskar, kyllager, fryslager och infrysning

Läs mer

Ny version av Exder

Ny version av Exder Ny version av Exder 2007-12-18 Vi på Expert Systems släpper här årets sista release och passar samtidigt på att önska God Jul! Den här releasen innehåller enbart nyheter för er som använder Exder Market

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

Med Martha mot matsvinn

Med Martha mot matsvinn Med Martha mot matsvinn Översikt - initiativ för minskat matsvinn i åländska livsmedelsaffärer X Tillämpas / Tillämpas delvis O Tillämpas inte S-Market Åtgärd/initiativ 1. Aktiva beställningssystem X 2.

Läs mer

Grunden i GS1-systemet

Grunden i GS1-systemet Grunden i GS1-systemet Agenda Introduktion till GS1 Identifiering Artiklar Parter och platser Kollin Streckkoder Streckkodsmärka förpackningar Streckkodskvalitet Sammanfattning GS1 Sweden Identifiera

Läs mer

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7)

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Bilaga 1 Kravspecifikation Datum Vår referens Sida 2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Konsumentmarknadsavdelningen Marlena Molak-Brindell 08-678 58 89 marlena.molak-brindell@pts.se Kravspecifikationen för genomförande

Läs mer

Snabbguide för leverantörer. Optimerad e-handel genom datakvalitet

Snabbguide för leverantörer. Optimerad e-handel genom datakvalitet Snabbguide för leverantörer Optimerad e-handel genom datakvalitet E-handel nu och i framtiden Den här guiden är sammanställd av Validoo AB. Den riktar sig till leverantörer inom svensk dagligvaruhandel

Läs mer

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12 Innehållsförteckning ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER REPORDER...2 UPPDATERA ARTIKLAR...2 LISTA ARTIKLAR...2 UPPDATERA PARTNERS ARTIKLAR...2 LISTA PARTNERS ARTIKLAR...3 UPPDATERA STANDARDARTIKLAR...3 LISTA

Läs mer

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ 1 december 2015 KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ PROJEKT Utarbetat av TH Granskat av JS Godkänt av NIRAS Sweden AB 556541-2532 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +460850384492

Läs mer

Förpackning... 17 Mått... 17 Förvaring och hantering... 18

Förpackning... 17 Mått... 17 Förvaring och hantering... 18 Innehåll... 2 Artikelinformation för en artikel på basnivå... 2 Artikelinformation, dokument... 2 Artikelinformationshuvud... 2 Artikelidentitet... 4 Artikelnivå... 5 Artikelstatus... 6 Förpackning...

Läs mer

Miljöinformation i butik

Miljöinformation i butik Konsumentverket/KO Rapport 2006:2 Miljöinformation i butik Resultat från en undersökning av 168 butiker hösten 2005. Slutsatser Undersökningen bygger på ett brett underlag av butiker och visar att miljöinformation

Läs mer

Ekologisk livsmedelsmarknad

Ekologisk livsmedelsmarknad Ekologisk livsmedelsmarknad Halvårsrapport om den ekologiska livsmedelsförsäljningen Januari Juli 2017 sammanställd av Ekoweb.nu 19 års erfarenhet av ekomarknaden Fortsatta rekord på svensk ekomarknad!

Läs mer

GS1 Artikelinformation

GS1 Artikelinformation The Global Language of Business GS1 Artikelinformation Logistisk information för bygg, el och VVS Standard för Artikelinformation Logistisk information för bygg, el och VVS-branscherna Identifiera Globalt

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

Livsmedelsinformation - det praktiska. Staffan Olsson GS1 Sweden

Livsmedelsinformation - det praktiska. Staffan Olsson GS1 Sweden Livsmedelsinformation det praktiska Staffan Olsson GS1 Sweden Inleverans Utleverans Butiksinformation Information för användning Kostplanering Produktion i restaurang Matlagning hemma Allt som passerar

Läs mer

Handledning. Exder Reporder. ReadSoft 2011 Kundtjänst: E-post: Tel:

Handledning. Exder Reporder. ReadSoft 2011 Kundtjänst: E-post: Tel: Handledning Exder Reporder Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 15-06-23 Användarhandledning Exder Reporder Sida 2 av 17 Innehållsförteckning 1. Användarhandledning för Exder Reporder... 3 2. Uppdatera

Läs mer

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1 Ekologiskt är en växande konsumenttrend som skapar en

Läs mer

Kampanjer under 104 veckor i sex butiker...

Kampanjer under 104 veckor i sex butiker... Kampanjer under 104 veckor i sex butiker... Bas-frukt : 162 kampanj-observationer IckeBas-frukt : 138 kampanj-observationer Bas-grönsaker : 174 kampanj-observationer Totalt alltså 474 kampanj-observationer

Läs mer

Ökade omsättningen. med 35% Öka konkurrenskraften. Fylld med inspiration! Prins Daniels Fellowship. Lönsamma ombyggnationer.

Ökade omsättningen. med 35% Öka konkurrenskraften. Fylld med inspiration! Prins Daniels Fellowship. Lönsamma ombyggnationer. DAGLIGVARUHANDEL Öka konkurrenskraften Prins Daniels Fellowship Fylld med inspiration! Lönsamma ombyggnationer Nya heta koncept Sebastian Lindström, ICA Supermarket Sveg Ökade omsättningen med 35% Jag

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

GS1 Branschråd Dagligvaror

GS1 Branschråd Dagligvaror GS1 Branschråd Dagligvaror Spårbarhet Vision och Riktlinjer Version 1.3 Ett samarbete mellan Svensk Dagligvaruhandel, Dagligvaruleverantörernas Förbund och GS1 Sweden 2018-06-20 Spårbarhetsvision för dagligvarubranschen

Läs mer

Information om Major release 3.1

Information om Major release 3.1 Information om Major release 3.1 20150930 Inledning Våra kunder inom dagligvarubranschen, apotek, foodservice och e-handelsföretag använder GS1:s standard för Artikelinformation och Validoos tjänster.

Läs mer

EGENTILLSYNSPROGRAM. Mål för egentillsynsprogrammet

EGENTILLSYNSPROGRAM. Mål för egentillsynsprogrammet EGENTILLSYNSPROGRAM Butikens namn: Adress: Organisationsnummer: Tel nr: Fax nr: E-post adress: Butikens ägare: Butikens föreståndare: Mål för egentillsynsprogrammet Ölförsäljningen i denna butik skall

Läs mer

Produkt- och miljödata. Ett obrutet informationsflöde - Hur då?!

Produkt- och miljödata. Ett obrutet informationsflöde - Hur då?! - och miljödata Ett obrutet informationsflöde - Hur då?! - och miljödata Grunden för digital produkt- och miljödata - och miljödata: Principen - och miljödata: Informationsmodell, 1-5 Nuläge Vad kan du/ert

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Mars 2015 2015-01-16 Handlarnas framtidstro repar sig Handlarnas framtidstro steg i mars månad men Framtidsindikatorn,

Läs mer

Kundpanelrapport. Hälsa & tillsatser

Kundpanelrapport. Hälsa & tillsatser Kundpanelrapport Hälsa & tillsatser Genomförd 26 mars-1 april Rapport 1 juni 2010 Bakgrund kring ICA Kundpanel och den aktuella undersökningen Under hösten 2009 rekryterades sammanlagt 3,379 ICA-kunder

Läs mer

Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer

Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer / Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer SLUTRAPPORT juni 2007 EXPLOATERINGS KONTORET Sammanfattning 2007-06-19 J5atum C -? / ex "?- Ö ^'Underskrift av ansvarig chef..iméiz.éaz.12. Datum Underskrift

Läs mer

Instruktioner för analys- appen

Instruktioner för analys- appen Instruktioner för analys- appen 1. Inledning 2. Inloggning (behöver bara göras 1 gång eller vid omstart av telefonen) 3. Select (välj butik och sortiment) 4. Scan (läs streckkoder) 5. Analysera (vad saknas/vad

Läs mer

Formulär Marmelad (icke-medieintensiv kategori) (130401) U nr: Projektledare: Margareta Brundin, ,

Formulär Marmelad (icke-medieintensiv kategori) (130401) U nr: Projektledare: Margareta Brundin, , ORKLA SWEDEN CONSUMER TRACKING Formulär Marmelad (icke-medieintensiv kategori) (130401) U nr: 15171 Projektledare: Margareta Brundin, 031-743 44 16, 0709-492 406 1. Vilket av följande påståenden stämmer

Läs mer

Svensk Dagligvaruhandel tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag.

Svensk Dagligvaruhandel tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag. tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag. är branschorganisationen för dagligvaruhandeln i Sverige. Våra medlemmar är Axfood AB, Bergendahls

Läs mer

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform!

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Har du drömt om att vara din egen men inte vågat ta steget? Som franchisetagare av en Coop Konsum- eller Coop Nära-butik får du det fulla ansvaret

Läs mer

Fairtrade Fokus 2015

Fairtrade Fokus 2015 Fairtrade Fokus 2015 Fairtrade Fokus 2015 vecka 41-42 Fairtrade Fokus är Fairtrades årliga kampanjveckor som äger rum varje år vecka 41-42. Då samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för

Läs mer

VÅRA LEVERANTÖRER STARKA VARUMÄRKEN

VÅRA LEVERANTÖRER STARKA VARUMÄRKEN T1 2017 Hultén Försäljning erbjuder spännande nytänkande koncept som sköts av en dedikerad konsulentorganisation anställd direkt av företaget. Genom vår rikstäckande säljkår kan du lita på att du får någon

Läs mer

Senast uppdaterat: 06-10-17 Exder EPC sida 1 av 22

Senast uppdaterat: 06-10-17 Exder EPC sida 1 av 22 Senast uppdaterat: 06-10-17 Exder EPC sida 1 av 22 Innehållsförteckning ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER EPC...2 UPPDATERA ARTIKLAR FÖR VARUCERTIFIKAT... 3 PRIMÄR-/KONSUMENTFÖRPACKNING... 4 SEKUNDÄR-/DETALJISTFÖRPACKNING...

Läs mer

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Grossisterna En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Av: Linnéa Iseland Mars - april 2001 På uppdrag/under ledning av: Kristina Sjöholm, projektledare

Läs mer

KODFÖRKLARING TYPER LIVSMEDELSBUTIKER

KODFÖRKLARING TYPER LIVSMEDELSBUTIKER KODFÖRKLARING TYPER LIVSMEDELSBUTIKER BUTIKSTYP - Klassificering enligt HUI. Kod Butikstyp 110 STORMARKNAD - minst 2500 kvm säljyta, externt läge och varuhussortiment (minst 20 % av omsättningen utgörs

Läs mer

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Riktlinje Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-09-25 177 Giltighetstid Tills vidare Första översyn december 2018 Ansvarig funktion

Läs mer

Rätt märkning en del av din produkt och ditt varumärke. En guide till rätt märkning framtagen av:

Rätt märkning en del av din produkt och ditt varumärke. En guide till rätt märkning framtagen av: Rätt märkning en del av din produkt och ditt varumärke En guide till rätt märkning framtagen av: Inledning Rätt märkning är en förutsättning för att effektivt kunna köpa, lagra, sälja, administrera och

Läs mer

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 Handelskonsekvensutredning Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 UPPDRAGSBESKRIVNING... 7 DEFINITIONER... 8 MARKNAD OCH EFTERFRÅGAN... 8 Kommunen... 8 Närområdet... 8 KONKURRENS...

Läs mer

Formulär Pytt i panna (icke-medieintensiv) (150101) U nr: Projektledare: Margareta Brundin, Jenny Frank

Formulär Pytt i panna (icke-medieintensiv) (150101) U nr: Projektledare: Margareta Brundin, Jenny Frank ORKLA SWEDEN CONSUMER TRACKING Formulär Pytt i panna (icke-medieintensiv) (150101) U nr: 16384 Projektledare: Margareta Brundin, Jenny Frank 1. Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig vad

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Informationssystem för giftfritt byggande

Informationssystem för giftfritt byggande RAPPORT Informationssystem för giftfritt byggande Förstudie Finansierat av SBUF Daniel Holm IVL, Per Löfgren BASTA, Pär Wiklund Logiq, Lena Sundqvist Logiq, Lars Häggström Systematiktjänst 2014-03-31 Arkivnummer:

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 1 Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro i samarbete med EkoMatCentrum Inventering utförd 2015 av Ekomatcentrum och Naturskyddsföreningen

Läs mer

Frågeformulär: Färdiga såser Projektledare: Margareta Brundin, , Unr 15665

Frågeformulär: Färdiga såser Projektledare: Margareta Brundin, , Unr 15665 ORKLA SWEDEN CONSUMER TRACKING, ICKE-MEDIAINTENSIV Frågeformulär: Färdiga såser 121101 Projektledare: Margareta Brundin, 031-743 44 16, 0709-492 406 Unr 15665 1. Vilket av följande påståenden stämmer bäst

Läs mer

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01 Manual Kom igång med Menigo Leverantörsorder Version 1.4 2015-06-01 Innehållsförteckning: Hur får jag tillgång till Leverantörsorder på webben? Viktig information! Logga in Startsida Välj leveransdatum

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2019-05-22 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid byte av lösenord

Läs mer

Kom igång med Procurators nya kundanpassade webbutik!

Kom igång med Procurators nya kundanpassade webbutik! Kom igång med Procurators nya kundanpassade webbutik! Sedan vi lanserade webbutiken 2006 har denna snabbt blivit en av våra viktigaste kanaler och andelen kunder som väljer att handla på webben ökar hela

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

FINALISTER 2018 Årets Butik

FINALISTER 2018 Årets Butik FINALISTER 2018 Årets Butik Finalister 4 Ica Kvantum Landvetter 7 Östenssons Skänninge 8 Ica Maxi Nacka VANA VINNARE En butik där personalen får leda sig själva, ta egna initiativ, vara kreativa och utvecklas

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2018-02-28 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid första inloggning...

Läs mer

Korrekt information om produkter är en förutsättning för e-handeln. NEA 2014-12-03 Annika Krafve GS1 Sweden

Korrekt information om produkter är en förutsättning för e-handeln. NEA 2014-12-03 Annika Krafve GS1 Sweden Korrekt information om produkter är en förutsättning för e-handeln NEA 2014-12-03 Annika Krafve GS1 Sweden Vi brinner för en gemensam standard Ett annat exempel Europa Storlek 37.5 Kina Storlek 38 UK Storlek

Läs mer

ECR Tidsfönster för sortimentsrevideringar inom den svenska dagligvarubranschen. Översikt Rekommendation för 2014

ECR Tidsfönster för sortimentsrevideringar inom den svenska dagligvarubranschen. Översikt Rekommendation för 2014 ECR Tidsfönster för sortimentsrevideringar inom den svenska dagligvarubranschen Översikt Rekommendation för 2014 Innehåll Bakgrund ECR s rekommendation Vad omfattas inte av ECR s rekommendation? Förändringar

Läs mer

RAPPORT2011. Konsumentföreningen Stockholm. Extrapris, Multipris, Super Duperpris - en rapport om prisinformation i livsmedelsbutiker.

RAPPORT2011. Konsumentföreningen Stockholm. Extrapris, Multipris, Super Duperpris - en rapport om prisinformation i livsmedelsbutiker. RAPPORT2011 Konsumentföreningen Stockholm Extrapris, Multipris, Super Duperpris - en rapport om prisinformation i livsmedelsbutiker Juli 2011 Louise Ungerth För mer information: Louise Ungerth, chef för

Läs mer

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Lathund för beställning av läromedel via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Kommunala Mediacentralen KMC Hur hittar jag till Läromedel via SLI: Gå till KMC:s hemsida www.kmc.sodertalje.se.

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

WE ARE DISCOVERING NEW INSIGHTS

WE ARE DISCOVERING NEW INSIGHTS WE ARE DISCOVERING NEW INSIGHTS into the way people live, think and shop GfK Bo Engström 1 GfK paneldata Sverige Vi mäter 130 kategorier 3000 hushåll representativa för Sverige hushåll Resultatet ger potentialer

Läs mer

Miljöanpassade produkter inom hårvården i Jönköping. Miljöanpassade produkter inom hårvården i Jönköping

Miljöanpassade produkter inom hårvården i Jönköping. Miljöanpassade produkter inom hårvården i Jönköping Miljöanpassade produkter inom hårvården i Jönköping Karl Östvall Juni 2012 1 Sammanfattning Ett effektivt sätt att stödja miljöanpassade lösningar på är att välja produkter med miljömedveten inriktning

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Undernäring är vanligt bland äldre personer inom hela vård- och omsorgssektorn. Med en åldrande befolkning kan denna problematik komma att öka under de kommande decennierna.

Läs mer

Formulär Måltidsdricka (icke-medieintensiv) (150301)

Formulär Måltidsdricka (icke-medieintensiv) (150301) ORKLA SWEDEN CONSUMER TRACKING Formulär Måltidsdricka (icke-medieintensiv) (150301) U nr: 16010 Projektledare: Margareta Brundin, 0709-492 406, Ann-Christin Forsman, 0709-492411 1. Vilket av följande påståenden

Läs mer

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7.

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7. STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 Lägesrapport 2013 7.1 BARN OCH UNGA 7.1.1 Tillgänglighet första linjen Mätning första linjen, ett förslag till uppföljning inför år 2014 Med

Läs mer

Kuponginlösen Clear event 20140410

Kuponginlösen Clear event 20140410 Kuponginlösen Clear event 20140410 Vaasan / Bonjour Johanna Nilsson, ny VD och tidigare marknadschef med Bullogram Bullogram 2013 totalt 8.000 stycken 27 602 unika besökare på Bullogramsidan 2:46 sekunder/besökare

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 28 Livsmedelshandel RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 28 Livsmedelshandel RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 28 Livsmedelshandel RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt.

Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt. 1 Till frukt- och gröntavdelningen Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt. Rekommendationen vänder sig till inköpare, butiksutvecklare, butikschef

Läs mer

Så här beställer du varor i webbutiken. Gå in på www.martinservera.se. Logga in Klicka på E-handel

Så här beställer du varor i webbutiken. Gå in på www.martinservera.se. Logga in Klicka på E-handel Logga in Klicka på E-handel Logga in på Skriv in ditt användarnamn (kundnummer) och ditt lösenord som du får/har fått. Klicka på Logga in. Huvudmenyn Om du vill börja beställa varor klicka på Ange leveransdatum.

Läs mer

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Konsumenten vill veta ursprung, produktionsmetoder, egenskaper och om maten är schysst och säker Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Woody Bygghandel regelverk för Artikelhantering och Bonusuppföljning 2014 ver. 2. Regelverk för artikelhantering... 2

Woody Bygghandel regelverk för Artikelhantering och Bonusuppföljning 2014 ver. 2. Regelverk för artikelhantering... 2 Innehåll Regelverk för artikelhantering... 2 1. Tider/tidslinje vid artikelförändring... 2 2. Fildistribution... 2 3. Artikelansvarig hos Leverantör... 2 4. Artikelansvarig hos Woody Bygghandel... 2 5.

Läs mer

Om enkäten. Resultat privat anställda företagsläkare, nov Bakgrund och syfte

Om enkäten. Resultat privat anställda företagsläkare, nov Bakgrund och syfte Om enkäten Bakgrund och syfte Läkarförbundet skickade i december 2018 ut en enkät till medlemmarna i Företagsläkarföreningen och Skolläkarföreningen. Syftet med undersökningen har varit att kartlägga löneförhållanden

Läs mer

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter)

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) 1 (15) Innehållsförteckning Etikettplatser och Handdator... 3 Etiketthantering... 3 Skapa etikettplats/förråd... 4 Administrera artiklar...

Läs mer