Att investera i framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att investera i framtiden"

Transkript

1 2013 Arbetsmarknads- och familjenämnden Datum Diarienummer 1 (5) Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen Enheten för kvalitet Sofia Eriksson, Att investera i framtiden -Rapport från utbildning i socioekonomisk analys och resultat av analys på Beroendecentrum Ung Inledning Eskilstuna kommun har under hösten våren 2013, deltagit i Landstinget Sörmlands länsövergripande utbildningssatsning Att investera i framtiden. Utbildningen (hantverkspåret) har syftat till att deltagarna ska få kunskap om socioekonomi; vilka principer det bygger på, samt att behärska en metod för att göra socioekonomisk analys. I denna rapport redovisas resultatet av den socioekonomiska analys som, genom utbildningen, har gjorts på Beroendecentrum Ung (BC-Ung), samt lärdomar från utbildningen. De som har deltagit i utbildningen har varit medarbetare från arbetsmarknads- och familjeförvaltningen; Kerstin Eriksson, områdeschef individ och familjeomsorg, Åsa Påhls, enhetschef resursenheten ungdom, Eva Åberg/Christina Andersen, verksamhetsansvarig BC Ung, Georges Yenga Muhindo, ekonom enheten för planering och ekonomi, Sofia Eriksson, utvecklare enheten för kvalitet. Övriga deltagande aktörer i utbildningen har varit verksamheter från Landstinget Sörmland, Vingåker kommun, Katrineholm kommun och Trosa kommun. I denna rapport görs en kort redogörelse för socioekonomisk analys som metod, beskrivning av datainsamling, resultat av analysen och slutligen förs en diskussion utifrån lärdomar och ställningstaganden. Utöver denna rapport finns en ppt presentation som illustrerar resultatet av den socioekonomiska analysen av BC Ung samt ett fördjupningsmaterial kring hantverket med kalkylen för socioekonomisk analys är under framtagande. Eskilstuna den stolta Fristaden

2 Eskilstuna kommun Datum Diarienummer 2 (5) Om Socioekonomi som begrepp, metod, avgränsningar Socioekonomisk analys är en metod som visar samhällets kostnader för personer i utanförskap jämfört med om de är aktiva i någon verksamhet. Det finns olika sätt att utföra en socioekonomisk analys. Utbildningen har utgått från en modell som kallas SEEKAM/Idéer för livet (Socio Ekologisk Ekonomisk Kalkyl Modell) som arbetats fram av nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Den bygger på att man utifrån olika ekonomiska antaganden om vad en viss målgrupp kostar (scenariometod), t.ex. arbetslösa, eller människor i missbruk, kriminella, psykiskt sjuka etc. - kan få fram prognoser för vad dessa människor kommer att kosta för samhället på lång sikt om ingenting görs, respektive om man lyckas med en insats för en del, eller hela gruppen. Kostnaderna kan redovisas på olika samhällsaktörer utifrån kostnadsberäkningar som arbetats fram för aktuell målgrupp. Kostnaderna är baserade på förlorade produktionsvärden- d.v.s. produktionsförluster samt skatteförluster utifrån att man inte arbetar, försörjningskostnader, kan vara i form av försörjningsstöd, aktivitetsersättning, sjukpenning beroende på vilken målgrupp det handlar om, samt vårdande, behandlande, utbildande och bestraffande kostnader. I kalkylen lägger man in hur stor del av målgruppen som man tror att man kommer att lyckas med. Man gör även beräkningar på hur dessa lyckas med att få jobb, återfall, kvarvarande kostnader utifrån att kostnader i form av välfärdstjänster kvarstår till viss del. Utifrån detta kan man i kalkylen få fram vad man tjänar på en insats i form av uteblivna kostnader. Dessa uteblivna kostnader blir i kalkylen intäkter, antingen reala i form av insatskostnader och produktionsvärde i form av egen försörjning genom arbete, eller finansiella i form av försörjning och skatter. Resultatet utger sig aldrig för att vara exakt, utan det rör sig snarare om att visa vilka storleksordningar det handlar om. Om BC Ung BC Ung är en verksamhet som riktar sig till unga personer 7-18 år som är bosatta i Eskilstuna, Strängnäs eller Torshälla Stad som har ett missbruk, eller är i riskzonen för missbruk av alkohol och droger. Ungdomarna har utöver behov av stöd i att bryta sitt missbruk, ofta behov av psykosocial/psykologisk utredning. Verksamheten är en samverkansinsats mellan socialtjänsten i Eskilstuna, Torshälla, Strängnäs och barn och ungdomspsykiatriska kliniken i Landstinget Sörmland. Genom att samordna insatser för målgruppen ska en effektivare vårdkedja uppnås. BC-Ung verkar för att nå ungdomar tidigt, och på så sätt kunna vara ett stöd i att bryta ett begynnande missbruk samt psykisk ohälsa. Målet är att de som fått stöd hos BC-Ung blir fria från missbruk och får en bättre psykisk hälsa och social situation.

3 Eskilstuna kommun Datum Diarienummer 3 (5) Datainsamling, genomförande och resultat För att få en bild av hur många ungdomar som är aktuella för BC Ung gjordes en förfrågan till handläggare inom utredningsenheten ungdom under december 2012-januari Handläggarna fick kryssa i hur många aktuella ärenden de har som gäller ungdomar med missbruksproblematik. Detta utifrån tre olika kategorier som arbetats fram av utbildarna. Kategorierna baserades på samhällsekonomisk kostnad. Resultatet av datainsamlingen förenklat beskrivet blev följande: Kategori Antal totalt Pojkar Flickor 1 (hög samhällskostnad) 2 (medel samh.kostn) 3 (lägre samh.kostnadmen över normalt) Totalt Antal projektplatser i kalkylen har beräknats utifrån ovanstående data och vi har därför utgått från 41 platser. Verksamhetens kostnader uppgår till SEK/år. Utifrån att datainsamlingen för målgruppen enbart har tagits in för Eskilstuna, har dock kalkylen ej räknats på Strängnäs vars del i budet har tagits bort ( SEK). Verksamheten har inte satt upp ett mål för hur många man ska lyckas med, men i våra beräkningar enades vi om att minst 60 % borde uppnå målet att vara drogfria och ej återaktualiserade för sitt missbruk ett år efter avslut. Målgruppen har avgränsats till åldern år. Vi ställde upp tre frågor som skulle besvaras i analysen: 1) Hur många av de 41 ungdomarna behöver BC Ung lyckas med för att gå med vinst - efter: 2, 5 och 15 år? 2) Om BC Ung lyckas med 60% av de 41 ungdomarna, hur mycket tjänar samhället efter 25 år jämfört med om alla hamnar i utanförskap? 3) Hur fördelas kostnaderna/vinsterna på olika samhällsaktörer?

4 Eskilstuna kommun Datum Diarienummer 4 (5) Kortfattat blev svaren följande: 1) Efter 2 år behöver BC Ung ha lyckats med 12 av de 41 ungdomarna för att gå med vinst, efter 5 år behöver verksamheten ha lyckats med 4 av ungdomarna, efter 15 år räcker det med 1 ungdom för att verksamheten ska ha gått med vinst. 2) Kostnaden för gruppen om man inte gör något beräknas till drygt 500 miljoner efter 25 år. Kostnaden för gruppen om vi lyckas med 60% av de som vänder sig till BC Ung blir drygt 200 miljoner. Om verksamheten lyckas med 60% går verksamheten med vinst efter två år. 3) För en mer detaljerad beskrivning av kalkylen, samt fördelning mellan olika samhällsaktörer hänvisas till ppt-presentation. Diskussion När man idag ska ta ställning till olika insatser som på olika sätt kan leda till ett minskat utanförskap, har man insatsens kostnad att ta ställning till. Den socioekonomiska analysen kan bidra till att ändra fokus från kostnad till investering. Genom att också göra beräkningar på vad det kostar om man inte investerar på förebyggande och rehabiliterande insatser kan man få underlag som ger en mer sanningsenlig bild av hur nyttjandet av offentliga medel ser ut, samt med ett långsiktigt perspektiv. På motsvarande sätt ges möjlighet till att följa upp insatser och ställa resultat i förhållande till om inget hade gjorts, eller i förhållande till en annan insats, för att se vilken insats som är mest kostnads- och resultateffektiv. En utmaning är att komma bort från aktörsperspektivet. Det finns alltid vinnare och förlorare på att göra en insats för en utsatt grupp. Kanske en samhällsaktör får betala mer för något som en annan samhällsaktör vinner på längre fram. En tänkbar lösning på ett sådant problem är att skapa någon typ av social investeringsfond som idag har utvecklats inom ett flertal kommuner. En social investeringsfond öppnar upp för förvaltningsövergripande lösningar. Det kan vara ett första steg för låsa upp aktörsperspektiven, och fokusera mer kring individen. Det behövs även på längre sikt en möjlighet för gemensamma investeringar mellan olika offentliga aktörer om det ska bli möjligt att göra mer gränsöverskridande insatser. En annan utmaning handlar om att kunna räkna på vilken effekt en insats ger. Inom flera områden gällande preventiva och rehabiliterande insatser saknas idag kunskap om detta. Det blir i hög grad ett höftande om vilket resultat man kan förvänta sig att uppnå. Genom utveckling och implementering av skattningsverktyg kommer även effektmätningar bättre kunna göras framöver. Detta är under utveckling inom Individ och familjeomsorgen.

5 Eskilstuna kommun Datum Diarienummer 5 (5) Att göra prognoser kan vara relevant som komplement till beslutsunderlag inför t.ex. uppstart av en ny verksamhet. I arbetet med enskilda verksamheters utveckling, i form av uppföljning och utvärdering, är det bra om man kompletterar denna typ av modell med socioekonomiska modeller som fokuserar mer på ett deltagarperspektiv. Ställningstaganden Som ett resultat av utbildningen besitter medarbetare inom Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen en grundläggande kompetens för att kunna ta fram socioekonomiska analyser. Om förvaltningen ser behov av att komplettera beslutsunderlag, eller göra utvärderingar med en socioekonomisk analys är nu så möjligt. Förvaltningen kan på så sätt även göra jämförande analyser över sina verksamheter för att kunna ta ställning till vad som ger bäst effekt för en målgrupp. Det kan också vara ett sätt att involvera samverkansparters inom olika områden då man kan visa vad även dessa aktörer kan ha att vinna ekonomiskt på att medfinansiera en insats. Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog har lång erfarenhet av arbete med socioekonomiska analyser och har även pekat på vikten av långsiktighet och uthållighet i utvecklingen av ett integrerat arbete med socioekonomiska analyser i en kommun. Det är en övergripande fråga som bygger på att man från kommunledningen tar beslut om man ska arbeta med sociala investeringar kommunövergripande. Denna rapport kan verka som ett underlag till ett sådant ställningstagande. Bilagor: ppt-presentation Kerstin Eriksson Områdeschef Individ och familjeomsorg Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga

Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande insatser för barn och unga Torshälla stads nämnd Datum 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning och administration Annette Johansson, 016-710 73 03 TSN/2014:312 Torshälla stads nämnd Socioekonomisk Kalkyl Främjande och förebyggande

Läs mer

Idéer och exempel över sociala investeringar

Idéer och exempel över sociala investeringar Idéer och exempel över sociala investeringar Tre exempel för att belysa behovet och nyttan med sociala investeringar Samhällsmedicin vid Centrum för kunskapsstyrning, Region Gävleborg Inledning Syftet

Läs mer

Folkhälsan i ett socioekonomiskt perspektiv

Folkhälsan i ett socioekonomiskt perspektiv Folkhälsan i ett socioekonomiskt perspektiv 1 Kan man räkna på människor och hur de mår? 2 Socioekonomiska beräkningar introducerades 2009 i kommunen: 1) Utbildning av kommunens ekonomer. 2) Beräkning

Läs mer

Socioekonomisk analys om arbetslöshetens kostnader och effekter i Sörmland

Socioekonomisk analys om arbetslöshetens kostnader och effekter i Sörmland Socioekonomisk analys om arbetslöshetens kostnader och effekter i Sörmland Ett arbete inom ramen för Landstinget Sörmlands utbildning Att investera i framtiden. KOSTNADER EFFEKTER 2013-09-18 Rapporten

Läs mer

Socialförvaltningen. Ett socioekonomiskt perspektiv på subventionerade anställningar år 2013

Socialförvaltningen. Ett socioekonomiskt perspektiv på subventionerade anställningar år 2013 Socialförvaltningen Ett socioekonomiskt perspektiv på subventionerade anställningar år 213 Angela Nilsson, Piteå den 2 oktober 214 1 Sammanfattning Piteå kommun har i några år gjort en satsning på subventionerade

Läs mer

Socioekonomisk analys av Exsistre

Socioekonomisk analys av Exsistre 1 Socioekonomisk analys av Exsistre 140609 Berit Björnered 2 3 Exsistre - en social investering för att bryta utanförskap Fem samordningsförbund i Göteborg och 9 kranskommuner har sedan flera år bedrivit

Läs mer

Socioekonomisk analys av Projekt Social Hänsyn

Socioekonomisk analys av Projekt Social Hänsyn 1 Socioekonomisk analys av Projekt Social Hänsyn Göteborg 150601 Berit Björnered BBj Konsult 2 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2.1 Socioekonomisk analys... 3 2.2 Utanförskapets kostnader... 4 3 39 deltagare...

Läs mer

FOTBOLLSLAGET Socioekonomisk minirapport från Härryda kommun 2009.

FOTBOLLSLAGET Socioekonomisk minirapport från Härryda kommun 2009. Härryda kommun FOTBOLLSLAGET Socioekonomisk minirapport från Härryda kommun 2009. Varför startade fotbollslaget? Sommar 2007 Många nationaliteter Öppna dörrar alla välkomna Våren 2008 Plan för vandalisering

Läs mer

Riktlinjer för Gullspångs kommuns socioekonomiska fond

Riktlinjer för Gullspångs kommuns socioekonomiska fond Riktlinjer för Gullspångs kommuns socioekonomiska fond Målet med den socioekonomiska fonden Målet med den socioekonomiska fonden är att ge barn och ungdomar i Gullspångs kommun en bra start i livet. Syftet

Läs mer

Förenklad samhällsekonomisk analys av projekt i Samordningsförbundet Jönköping

Förenklad samhällsekonomisk analys av projekt i Samordningsförbundet Jönköping Förenklad samhällsekonomisk analys av projekt i Samordningsförbundet Jönköping 1. Sammanfattning Denna rapport innehåller en form av samhällsekonomisk analys av kostnader för och intäkter från de två projekt

Läs mer

Varje år lämnar 13.000 unga Sveriges skolor för ett långt liv i utanförskap. Vad kostar detta? Hur stor del av detta är onödigt?

Varje år lämnar 13.000 unga Sveriges skolor för ett långt liv i utanförskap. Vad kostar detta? Hur stor del av detta är onödigt? Hedenlunda 18 oktober 2013 Mål med dagen En ökad samsyn på frågan, bygga vidare på en gemensam grund hålla liv och lust i processen i länet Via verkliga case lära mer och få inspiration om HUR arbetet

Läs mer

Rapport, 13-03-22. Utveckling av vårdkedja för diagnostik och behandlingsinsatser för små barn med autism och andra utvecklingsavvikelser.

Rapport, 13-03-22. Utveckling av vårdkedja för diagnostik och behandlingsinsatser för små barn med autism och andra utvecklingsavvikelser. Investera i framtiden Rapport, 13-03-22 Utveckling av vårdkedja för diagnostik och behandlingsinsatser för små barn med autism och andra utvecklingsavvikelser. Arbetsgrupp: Leif Ranemo, rektor elevhälsan,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning 1 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning Arbetet med att gemensamt jobba med välfärdsfrågor utifrån krympande ekonomiska

Läs mer

Jag har ett jobb att gå till, jag vill inte sitta hemma. - Utvärdering av Traineeprojektet

Jag har ett jobb att gå till, jag vill inte sitta hemma. - Utvärdering av Traineeprojektet Jag har ett jobb att gå till, jag vill inte sitta hemma - Utvärdering av Traineeprojektet november 2014 Eskilstuna kommun Datum Diarienummer 2 (19) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Utanförskapets kostnader för en grupp unga vuxna med psykisk ohälsa på Hisingen

Utanförskapets kostnader för en grupp unga vuxna med psykisk ohälsa på Hisingen Utanförskapets kostnader för en grupp unga vuxna med psykisk ohälsa på Hisingen Ett socioekonomiskt perspektiv på utanförskap, prevention och rehabilitering NOVEMBER 2010 1 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Socioekonomisk analys av två insatser inom lokala Dua - överenskommelsen i Eskilstuna kommun

Socioekonomisk analys av två insatser inom lokala Dua - överenskommelsen i Eskilstuna kommun Socioekonomisk analys av två insatser inom lokala Dua - överenskommelsen i Eskilstuna kommun Ungdomstrainee och utbildningskontrakt -maj 2016 Dua: Delegationen för unga i arbete Eskilstuna kommun Datum

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Förslag på att införa sociala investeringsfonder

Förslag på att införa sociala investeringsfonder 2013-04-02 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förslag på att införa sociala investeringsfonder Beslutsunderlag Budget 2013 med plan för 2014 och 2015, beslutad i KF den 26 november 2012 Individ- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa

Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa 1(6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Landstinget Sörmland Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa Arbetsforum för samverkan i västra och södra länsdelarna där Barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

Teknikstöd i skolan. Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden

Teknikstöd i skolan. Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden Teknikstöd i skolan Socioekonomisk analys av unga, skolmisslyckanden och arbetsmarknaden Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2013 Författare: Eva Nilsson Lundmark, Ingvar Nilsson & Anders Wadeskog Ansvarig handläggare

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

Familjecentralen. en social investering för att främja barns hälsa. Nyköping

Familjecentralen. en social investering för att främja barns hälsa. Nyköping Utredning Dnr 84935 Division Social omsorg Datum Maria Magnusson 2013-05-28 Familjecentralen en social investering för att främja barns hälsa Nyköping 2013-05-28 Isabelle Runfeldt, Division Social omsorg

Läs mer

Projekt Fotosyntes. Anders Nordgren Tel

Projekt Fotosyntes. Anders Nordgren Tel Projekt Fotosyntes De gröna växterna har den unika förmågan att fånga solens strålningsenergi. På samma sätt har barn den unika förmågan att utvecklas med stöd av den energi omgivande vuxna utstrålar.

Läs mer

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker Förslag till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA KFV Bakgrund TUNA (Träning, Utveckling Nära Arbetslivet) Eskilstuna är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Eskilstuna

Läs mer

Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt. Att investera i framtiden 2012-2015

Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt. Att investera i framtiden 2012-2015 Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt Att investera i framtiden 2012-2015 Rapporten har sammanställts av Monica Pärus och Åsa Ranung Folkhälsocentrum, Enheten för Hållbar utveckling, Landstinget

Läs mer

BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan

BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan Arbetsmarknadsförvaitningen Socialförvaltningen Dnr SN 2014/141, AMN 2014/54 BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan Arbetsmarknadsförvaltningens enhet för arbete och kompetens och socialförvaltningens

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Senaste utvecklingen kring sociala investeringar. Konferens Sociala investeringar 26 november 2015

Senaste utvecklingen kring sociala investeringar. Konferens Sociala investeringar 26 november 2015 Senaste utvecklingen kring sociala investeringar Konferens Sociala investeringar 26 november 2015 Agenda Introduktion Utveckling av modeller för sociala investeringar Framtagande av ett socialt utfallskontrakt

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se)

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se) Till Ordförande i landstingsstyrelsen och kommunstyrelser Landstingsdirektören samt kommudirektörer som beslutat delta i utbildningssatsningen Att investera i framtiden. Informationsbrev Välkommen till

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga. Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman

Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga. Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman Kommunstyrelsen i mellanstor kommun Det finns många förslag Men hur vet kommunen?

Läs mer

En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30. Jonas Huldt. Utvärdering av sociala investeringar

En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30. Jonas Huldt. Utvärdering av sociala investeringar Utvärdering av sociala investeringar En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30 Jonas Huldt Payoff Utvärdering och Analys AB Kunskapens väg 6, 831 40

Läs mer

TRAPPSTEGET en investering i framtiden

TRAPPSTEGET en investering i framtiden TRAPPSTEGET en investering i framtiden För varje ung människa som i onödan misslyckas med att få tillträde till arbetsmarknaden och i stället hänvisas till rollen som passivt försörjd, går framtida produktionsvärden

Läs mer

Vad krävs för att ett arbetslivsinriktat projekt skall skapa nytta på längre sikt

Vad krävs för att ett arbetslivsinriktat projekt skall skapa nytta på längre sikt Vad krävs för att ett arbetslivsinriktat projekt skall skapa nytta på längre sikt för deltagarna, myndigheterna och samhället? Ett samhällsekonomiskt perspektiv Slutseminarium 2014-05-15 På väg till jobbet,

Läs mer

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V)

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-25 GN-2013/67.710 1 (3) HANDLÄGGARE Lindh, Hans-Erik 08-535 36015 Hans-Erik.Lindh@huddinge.se Gymnasienämnden Remiss Inrätta fond för sociala investeringar -

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2007 Dnr RAR06-45

Verksamhetsplan RAR 2007 Dnr RAR06-45 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning Uppdrag Samordningsförbundet uppdrag är att stödja samverkan mellan samverkansparterna. Insatser är i huvudsak stöd till enskilda men även utbildningar,

Läs mer

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA.

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. PROJEKTPLAN 1(5) 2010-07-01 INDIVID OCH FAMILJEOMSORGEN Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. Bakgrund: Arbetet med missbruk- och beroendeproblematik

Läs mer

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2017-10-16 1 (3) Barn- och utbildningsförvaltningen Stöd och utvecklingsenheten SOCN/2017:122 Katarina Andersson, 016-710 1086 Socialnämnden Ansökan från Vårdcentralen Smeden

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Dokumentering och utvä rdering

Dokumentering och utvä rdering Dokumentering och utvä rdering Högskolan Skövde 4 september 2012 Ett samarbete som nu har inletts mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan i Skövde. Fortsättning följer!

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

Vad tjänar vi på att arbeta förebyggande?

Vad tjänar vi på att arbeta förebyggande? Vad tjänar vi på att arbeta förebyggande? 20 barnavårdsärenden Reflektioner? Socioekonomisk beräkning Karriärer i utanförskap (missbruk, kriminalitet, sjukdom och/eller arbetslöshet). Kostar olika delar

Läs mer

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun.

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun. Huvudsammanställare Ann-Sofi Ringkvist Datum:2009-02-19 PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN Projektbenämning: STEGET till arbete Projektledare och projektägare Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Rapport projekt GRUS

Rapport projekt GRUS 1 Samhällsekonomiska utvärderingar och analyser Rapport projekt GRUS Karlskoga/Degerfors Samordningsförbund 2008-10-27 Projekt Grus har en payoff-tid för samhället på 27 månader. Den långsiktiga lönsamheten

Läs mer

Individ och familjeomsorgen Hällefors kommun. Daniel Åhnberg Områdeschef Individ- och familjeomsorgen

Individ och familjeomsorgen Hällefors kommun. Daniel Åhnberg Områdeschef Individ- och familjeomsorgen Individ och familjeomsorgen Hällefors kommun Daniel Åhnberg Områdeschef Individ- och familjeomsorgen Socialtjänsten i Hällefors kommun Individ- och familjeomsorgen Individ- och familjeomsorgen Hällefors

Läs mer

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Revisionsrapport* Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Eskilstuna kommun April 2008 Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2013-09-03 LS-LED13-484-3 114/13 Förändring gällande ansvar och uppdrag för barn och unga med neuropsykiatrisk problematik, inom

Läs mer

INVESTERA I HÄLSA VAD VINNER VI?

INVESTERA I HÄLSA VAD VINNER VI? INVESTERA I HÄLSA VAD VINNER VI? Seminarium den 16 januari 2015 Detta material är använt i en muntlig presentation. Materialet är inte en komplett spegling av Sironas perspektiv. Materialet får inte kopieras

Läs mer

Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun

Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun VK400S v1.0 040416 L:\Dokument\Författningssamling\Flik 6.34 Riktlinjer för sociala investeringar i Vingåkers kommun.doc FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.34 Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-24, 54. Riktlinjer

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-09-25 SN 2011.0193 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Sammanfattning Genom

Läs mer

BAS - Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan

BAS - Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan BAS - Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan Arbetsmarknadsförvaltningens enhet för arbete och kompetens och socialförvaltningens beroende- och vuxenenhet har för avsikt att gemensamt ansöka om medel från

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsrapport 2013:02

Verksamhetsrapport 2013:02 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse första helår 211 och 212 samt perioden 28-212 Verksamhetsrapport 213:2 Sammanfattning För perioden 211 och 212 har kostnaden för försörjningsstödet minskat

Läs mer

Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun

Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun Den sociala investeringsfonden i Tomelilla kommun Bakgrund Folkhälsosiffror Medellivslängd Ohälsotal unga kvinnor Befolkning efter utbildningsnivå Rökande blivande mödrar Rökande spädbarnsföräldrar

Läs mer

Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap

Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap Sociala investeringar vad är det? En social investering är en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning och innehåller:

Läs mer

Kungälv en social översiktsplan. Del 1, analysfas

Kungälv en social översiktsplan. Del 1, analysfas Kungälv en social översiktsplan Del 1, analysfas Kungälv tar som första aktör i landet ett helt nytt planmässigt grepp kring socialt investeringstänkande a) från operativt till strategiskt perspektiv b)

Läs mer

Samsyn och engagemang

Samsyn och engagemang Att investera i tidiga insatser En lönsam affär! DOKUMENTATION FRÅN SEMINARIUM CLARION COLLECTION BOLINDER MUNKTELL I ESKILSTUNA 16 DECEMBER 2011 Samsyn och engagemang - präglade seminariedagen i Eskilstuna

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

Delredovisningen skickas till länsstyrelsen i det egna länet.

Delredovisningen skickas till länsstyrelsen i det egna länet. Bilaga 5 Delrapportering 37a-medel Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) Om inte annat meddelats

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel

Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel Region Gävleborgs regionala sociala investeringsmedel Emma Mårtensson, folkhälsa och hållbarhet Definition av social investering En social investering är en avgränsad insats som i förhållande till ordinarie

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd

Uppföljning ekonomiskt bistånd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-01-18 Diarienummer AMN-2017-0002 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Effekter av sociala investeringar. Västra Götalandsregionen 9 september 2015 Sofie Sjöborg & Christina Wahlström

Effekter av sociala investeringar. Västra Götalandsregionen 9 september 2015 Sofie Sjöborg & Christina Wahlström Workshopspass 3 Effekter av sociala investeringar Västra Götalandsregionen 9 september 2015 Sofie Sjöborg & Christina Wahlström Syfte Introduktion till vad effektutvärdering av sociala investeringsprojekt

Läs mer

INTERPELLATION. Barn och ungas psykiskaohälsa Dnr 29/1)--4772// Anden Nyköping den 12 feb 2018

INTERPELLATION. Barn och ungas psykiskaohälsa Dnr 29/1)--4772// Anden Nyköping den 12 feb 2018 INTERPELLATION Nyköping den 12 feb 2018 Till Fredrik Lundgren, (L) LAN6STIGET S-6RMLAND Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anden 2018-02- 12 Barn och ungas psykiskaohälsa Dnr 29/1)--4772// I Socialstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2014:02

Verksamhetsrapport 2014:02 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse första helår 212 och 213 samt perioden 28-213 Verksamhetsrapport 214:2 Sammanfattning Försörjningsstödskostnaden ökade i jämförelse mellan 212 och 213

Läs mer

283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579)

283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(1) 283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunalförbundet

Läs mer

Socioekonomiskt perspektiv Sociala investeringar

Socioekonomiskt perspektiv Sociala investeringar Socioekonomiskt perspektiv Sociala investeringar Social investeringsfond Birgitta Augustsson och Lena Maria Vinberg 2012-03-27 www.ale.se Inledning Bakgrund Att reducera den uppväxande generationens framtida

Läs mer

SOCIOEKONOMI VAD ÄR DET?

SOCIOEKONOMI VAD ÄR DET? SOCIOEKONOMI VAD ÄR DET? Vi har genomfört olika former av det vi idag kallar socioekonomiska analyser och bokslut i mer än 30 år. Den socioekonomiska analysen utgår från ett samhällsekonomiskt synsätt

Läs mer

22 Reportage. Notan för avhoppen

22 Reportage. Notan för avhoppen 22 Reportage. Notan för avhoppen 23 För en stor del av dem som hoppar av skolan väntar ett liv i utanförskap. Notan för samhället blir dyr. Med tidigare insatser menar nationalekonomen Ingvar Nilsson att

Läs mer

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 december 2013 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/1319.175 Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för

Läs mer

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Målgrupp för Sociala insatsgrupper Pojkar och flickor mellan 12 18 år boendes i området Araby. Ungdomar som uppvisar ett riskbeteende där kriminalitet

Läs mer

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret Eskilstuna kommun Det kommunala uppföljningsansvaret Innehåll Sammanfattning och bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Revisionsfrågor... 4 1.4. Revisionskriterier...

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2011-01-17 1 (7) Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem

Läs mer

Effekten av VASS 5 års prognos

Effekten av VASS 5 års prognos 2015-03-18 SID 1/5 Effekten av VASS 5 års prognos Samhällsekonomiska kostnader Det är inte bara de kända kostnaderna för försörjningen t.ex. a-kassa, försörjningsstöd och sjukpenning som belastar samhället

Läs mer

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors

Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Tjänsteskrivelse 2013-02-12 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0007 Information om Årsbokslut 2012, Degerfors Sammanfattning Folkhälsoförvaltningen har upprättat ett årsbokslut för Folkhälsonämnden

Läs mer

Alla parter i Lokala Samverkans Gruppen (LSG) Katrineholm/ Vingåker står bakom förslaget

Alla parter i Lokala Samverkans Gruppen (LSG) Katrineholm/ Vingåker står bakom förslaget Förslag avseende utveckling av modell för samverkan för individer 16-29 år med särskilda behov 2014-02-28 Alla parter i Lokala Samverkans Gruppen (LSG) Katrineholm/ Vingåker står bakom förslaget 1 Innehållsförteckning

Läs mer

En rimlig hypotes är att det finns en samhällsekonomisk potential i att satsa på förebyggande arbete inom de generella verksamheterna för barn och

En rimlig hypotes är att det finns en samhällsekonomisk potential i att satsa på förebyggande arbete inom de generella verksamheterna för barn och Sammanfattning Psykisk ohälsa är ett allvarligt hälsoproblem bland barn och ungdomar och därmed ett angeläget område för samhällsinsatser. Det mesta av de resurser som samhället satsar på barn och ungdomar

Läs mer

E.L.S.A. Hundcoop utvärdering. Utvärderingar av sociala satsningar

E.L.S.A. Hundcoop utvärdering. Utvärderingar av sociala satsningar E.L.S.A. Hundcoop utvärdering Utvärderingar av sociala satsningar payoff AB Startades 2007 Utvärderingar av sociala investeringar Utvärderingar av projekt kortsiktiga vs. långsiktiga effekter Socio-ekonomiska

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Sociala krav på rätt sätt. så blir satsningen en lönsam investering

Sociala krav på rätt sätt. så blir satsningen en lönsam investering Sociala krav på rätt sätt så blir satsningen en lönsam investering Foto: Alexander von Sydow Rätt krav i upphandling för ett bättre samhälle Sverige står inför en rad utmaningar. Fler människor måste in

Läs mer

FogelstadsAkademins Medborgarutbildning

FogelstadsAkademins Medborgarutbildning FogelstadsAkademins Medborgarutbildning Att investera i framtiden Eva Gustafsson, Sirpa Abben, Annika Juhlin, Tobias Mård och Ulla Achtman 2013 05 27 Jag var en stark kvinna i mitt hemland och när jag

Läs mer

Lag 2003:1210 om finansiell samordning

Lag 2003:1210 om finansiell samordning Lag 2003:1210 om finansiell samordning 7 Ett samordningsförbund har till uppgift att: 1. besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen 2. stödja samverkan mellan samverkansparterna 3.

Läs mer

Socioekonomiskt bokslut vad är det

Socioekonomiskt bokslut vad är det Socioekonomiskt bokslut vad är det Eva Lundmark, Ingvar Nilsson & Anders Wadeskog /OFUS & SEE 2013-12-30 1. DET SOCIOEKONOMISKA BOKSLUTET I SITT SAMMANHANG 1.1 Socioekonomiskt bokslut för Fryshuset något

Läs mer

Ur hemlöshet - i jobb

Ur hemlöshet - i jobb STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Sid 1 (7) Ur hemlöshet - i jobb Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och nuläge 3 1.1 Beskrivning av projektet... 3 1.2 Nulägesbeskrivning... 3 1.3 Alternativ

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag Blad Kommunstyrelsens ekonomiutskott 2013-10-29 29 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 13.00- Beslutande Jerry Johansson (s), ordförande Lena Karlsson (s) Peter Manner (v) Leif Andersson

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument 2010

Socialnämndens budgetdokument 2010 Socialnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Beskriv kort nämndens verksamhet Socialnämndens ansvarsområde är kommunal hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder samt individ

Läs mer

Datum. Ersättare Carl-Inge Westberg (S), Köpings kommun Yvonne Ericsson (M); Kungsörs kommun

Datum. Ersättare Carl-Inge Westberg (S), Köpings kommun Yvonne Ericsson (M); Kungsörs kommun Plats och tid Folkbildaren, Forum, Köping kl. 13.00 14.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) ande Shpetim Pirraku (S), Landstinget Västmanland, ordförande Kerstin Rosenkvist (S), Arboga kommun Marie Norin Junttila

Läs mer