Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt. Att investera i framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt. Att investera i framtiden 2012-2015"

Transkript

1 Slutrapport fö r Landstinget Sö rmlands pröjekt Att investera i framtiden Rapporten har sammanställts av Monica Pärus och Åsa Ranung Folkhälsocentrum, Enheten för Hållbar utveckling, Landstinget Sörmland

2 SAMMANFATTNING Folkhälsocentrum, Landstinget Sörmland har de senaste åren bedrivit olika insatser för att skapa förutsättningar för en mer jämlik folkhälsa och välfärd i Sörmland. Det har framförallt skett genom tre satsningar som har koppling till social hållbarhet: Samling för social hållbarhet och jämlikhet i hälsa ett lärandeprojekt för att komma fram till vad som krävs på lokal, regional och nationell nivå för att minska skillnaderna i hälsa hos befolkningen som SKL, Sveriges kommuner och landsting höll i Ett jämlikt och socialt hållbart Sörmland en regional seminarieserie om den ojämlika hälsan och värdet av förebyggande arbete. Samverkansparter var bland annat Länsstyrelsen i Södermanlands län, länets kommuner, Mälardalens högskola, Regionförbundet Sörmland, Arbetsförmedlingen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Att investera i framtiden en utbildningssatsning för kommuner och landsting som anordnats av Folkhälsocentrum och handlar om sociala investeringar. Denna del har varit den största inom arbetet med social hållbarhet och är därför som utgör den största delen av denna rapport. Rapporten beskriver hur processen med att genomföra Investera i framtiden gått till, vilka delar som ingått i utbildningen och hur det genomförts. I rapporten summeras också resultatet av närmare 3 års utvecklingsarbete med sociala investeringar och avslutas med ett antal rekommendationer och åtgärder för hur landstinget kan agera fortsatt inom området sociala investeringar. SID 2(45)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Inledning... 4 Bakgrund & sammanhang... 5 Samling för social hållbarhet SKL... 5 Ett jämlikt och socialt hållbart Sörmland regionala konferenser... 5 Området sociala investeringar vad menar vi egentigen?... 6 Den socioekonomiska kalkylmodellen en komponent i det sociala investeringsarbetet... 7 Att styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv... 8 Projektet - Att investera i framtiden... 9 Syfte & mål Att investera i framtiden utbildningsdelarna Att lära sig räkna - casen i hantverksspåren Öppna seminarier i Investera i framtiden Att investera i framtiden en processbeskrivning Det sociala investeringsarbetet i länet en FAKTAsummering Sociala investeringsfonder i länet Lärdomar och slutsatser Innovera för bättre kvalité och nytänkande i offentlig sektor Rekommendationer och förslag på åtgärder för fortsatt utvecklingsarbete kring sociala investeringar i Sörmland Bilaga 1 uppdragsbeskrivning för att investera i framtiden del Bilaga 2 Uppdragsdirektivet för del 2 av Att investera i framtiden Bilaga 3 Innehåll i hantverksspåret Bilaga 4 Innehåll i strategispåret SID 3(45)

4 INLEDNING Sverige är ett välfärdsland och har en unik världsledande ställning när det gäller flera hälsoindikatorer på befolkningsnivå, som hög medellivslängd och låg spädbarnsdödlighet. Trots detta står Sverige inför utmaningen att hälsoskillnaderna ökar mellan olika grupper i samhället. Flera studier visar på att skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället ökar, snarare än minskar, det visar sig t.ex. i livslängd i Sverige. Risken att dö i förtid är betydligt högre för lågutbildade än högutbildade och dessa skillnader har ökat enligt mätningar gjorda mellan 1986 och 2007(Folkhälsorapport 2009). Ekonomisk ojämlikhet, minskad likvärdighet i skola, segregation i boende, en hög arbetslöshet är några faktorer som försvårar en gynnsam och jämlik hälsoutveckling. Den ekonomiska samarbetsorganisationen Oecd slår i rapporten Society at a Glance 2014 fast att tillväxten i Sverige skulle varit drygt sju procent högre mellan 1990 och 2010, om inkomstklyftorna inte ökat så kraftigt. Inkomstklyftorna har ökat i de allra flesta Oecd -länder sedan talet och är de högsta på 30 år. Allra mest har klyftorna ökat i Sverige. Enligt Oecd är den viktigaste förklaringen till detta att fattigare medborgare har svårare att investera i utbildning och humankapital, vilket minskar deras möjligheter att göra en klassresa. I rapporten Kostnader för ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland 9 har man beräknat vad ojämlikhet i hälsa kostar under ett år. Enligt beräkningarna har ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland under ett år gett upphov till omkring dödsfall i förtid, drygt förlorade levnadsår, ett produktions bortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor samt en förlust i hälsa motsvarande 13,9 miljarder kronor. Författarna slår fast att resultatet är samstämmigt med andra internationella studier och visar att de samlande kostnaderna för ojämlikhet i hälsa uppgår till betydande belopp samt att kostnaden är ett av de stora samhällsekonomiska problemen i dag Det är i denna kontext som utbildningen Att investera i framtiden växte fram med målet om att få ökad kvalitet, effektivitet och långsiktighet i våra offentliga verksamheter. Hela utbildningen är en del av landstingets satsning inom området social hållbarhet som ytterst handlar om att minska hälsoklyftorna i Sörmland. Sörmlänningarna ska ha likvärdiga förutsättningar att utveckla en god hälsa och få mer jämlika välfärdstjänster. Detta arbete ligger också väl i linje med det strategiska folkhälsoarbetet i Landstinget Sörmland som länge haft fokus på att arbeta tidigt i orsakskedjan, genom att försöka påverka människors livsvillkor i syfte att minska ojämlikheten i hälsa. SID 4(45)

5 BAKGRUND & SAMMANHANG Folkhälsocentrum i Landstinget Sörmland har sedan många år ett strategiskt uppdrag att arbeta i enlighet med det nationella folkhälsomålet Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Arbetet ska bidra till att uppfylla landstingets krav på insatser för en socialt hållbar samhällsutveckling i länet och utgår från folkhälsans sociala bestämningsfaktorer. Utgångspunkter för arbetet har, förutom det nationella övergripande folkhälsomålet varit Världshälsoorganisationens (WHO:s) arbete Closing the gap, även kallad Marmotrapporten som adresserar den ojämlika hälsan och hur man kan påverka skillnaderna globalt och inom länder. Samling för social hållbarhet SKL Mellan 2011 och 2013 deltog Landstinget Sörmland tillsammans med ca 20 andra kommuner, regioner och landsting i SKLs (Sveriges Kommuner och Landsting) nätverk benämnt Samling för social hållbarhet minska skillnader i hälsa. Arbetet handlade om att identifiera insatsområden, åtgärder och aktörer på framförallt lokal och regional nivå som kan skapa förutsättningar för ökad jämlikhet i hälsa. Resultatet från arbetet finns sammanställt i rapporten som bär samma namn som nätverket ( Ett av villkoren för att delta i nätverket var att varje deltagande organisation också bedrev ett aktivt arbete på hemmaplan, Sörmlands utbildningsinsats Att investera i framtiden är ett av de arbeten som skett i denna kontext. Ett jämlikt och socialt hållbart Sörmland regionala konferenser Under åren som arbetet med social hållbarhet har pågått har ett antal konferenser och seminarier genomförts i syfte att öka kunskap, inspirera och skapa mötesplatser för aktörer i länet som varit intresserade av frågor kopplade till social hållbarhet. Konferenserna har haft olika inriktningar och flera hade också hade koppling till SKL s arbete Samling för social hållbarhet utifrån att de hade likartade teman som i samlingens arbete. Dessa seminarier gick under namnet Ett jämlikt och socialt hållbart Sörmland och konferenserna hade följande teman: - Jämlik hälsa och välfärd - Att investera i tidiga insatser En lönsam affär! - Hållbara livsmiljöer - Sörmland agerar för ökad social hållbarhet och för minskade skillnader i hälsa. Vi kan göra skillnad! Samverkansparter i detta var bland annat Länsstyrelsen i Södermanlands län, länets kommuner, Mälardalens högskola, Regionförbundet Sörmland, Arbetsförmedlingen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting (SKL). SID 5(45)

6 OMRÅDET SOCIALA INVESTERINGAR VAD MENAR VI EGENTIGEN? Området benämnt som sociala investeringar syftar till att minska olika problem, och därmed stora kostnader för t ex rättsväsende, sjukvård, socialtjänst i senare skeden Vanligtvis brukar investeringsbegreppet handlar om de hårda investeringarna i t.ex. teknik, infrastruktur och byggnader. Ett socialt investeringsperspektiv handlar om en perspektivförändring och att tydliggöra att insatser för människor inte bara kan betraktas som en kortsiktig kostnad. Det handlar om att se kostnaden som en långsiktig investering i humankapitalet som kan få effekter på framtida beteenden och utgifter. Utifrån detta resonemang skulle man ju kunna säga att hela samhällets satsningar på skola, mödravård m.m. är att betrakta som sociala investeringar, och så kan man förstås tänka. Men i relation till sociala investeringsfonder kan en skillnad vara att social investering mer handlar om riktade satsningar rörande en specifik målgrupp eller ett specifikt problem. Oftast är satsningen aktörsöverskridande och en viss målgrupp eller ett visst problem är i fokus snarare än organisationen. Skillnaden mellan en social investering och en förebyggande insats kan sägas vara att den förra är tydligt avgränsad till en specifik grupp individer och att dess effekter kan och ska följas upp över tid, och att utfallet utvärderas, kostnadsberäknas och ställs i relation till framtida budgetbesparingar hos ett antal utpekade aktörer. Det här är en tankevurpa Deltagare i Att investera i framtiden Arbetet syftar såldes både till att spara ekonomiska resurser och undvika mänskligt lidande. Sociala investeringar utgår från frågan: hur använder samhället sina resurser på bästa sätt? Det handlar bl.a om förmågan hos offentlig sektor att få långsiktigt hållbara resultat av de satsningar som görs och samtidigt höja effektiviteten. Syftet är att människor i behov av samhällets stöd ska gynnas så att såväl psykisk som fysisk hälsa kan förbättras. På så vis kan hälsoklyftorna mellan olika grupper minskas. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har under flera år arbetat med sociala investeringar inom ramen för det sk Psynk-projketet. SKL summerar begreppet sociala investeringar som att det handlar om att: Samhällets insatser för personer i behov av hjälp bör ses som en investering och inte bara betraktas som en kostnad och en utgiftspost. Insatserna bör komma tidigt i en process eller tidigt i ålder. Samhällets insatser för barn och unga är investeringar med långsiktiga effekter för både individ och samhälle. En god investering innebär rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt. Ett investeringstänkande i ekonomiska termer hos berörda verksamheter inom kommuner, landsting och stat ger incitament till långsiktighet och tidiga insatser. Ett investeringstänkande kräver och stimulerar god utvärdering av metoder och en aktiv styrning och ledning Ett investeringstänkande gör behovet av synkronisering mellan aktörer tydligt då kostnader och vinster fördelas olika mellan och inom dessa aktörer. SID 6(45)

7 Den socioekonomiska kalkylmodellen en komponent i det sociala investeringsarbetet En komponent som hjälper till att belysa hur mycket pengar det går att tjäna på tidiga insatser är den socioekonomiska beräkningsmodell som nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog utbildar i (för mer information om modellen, se deras hemsida Kalkylmodellen är framtagen av Ingvar och Anders ihop med Skandias stiftelse Idéer för livet. En sådan socioekonomisk analys visar vilka kostnader som kan uppstå i samband med utanförskap, på kort och lång sikt samt hur dessa kostnader fördelar sig mellan olika aktörer i samhället. Ungefär en tredjedel av landets kommuner, några landsting och samordningsförbund har utbildat sig i att göra socioekonomiska beräkningar. I kalkylmodellen har de räknat på vad grupper i utanförskap kostar samhället, på kort sikt och på lång sikt samt hur dessa kostnader fördelar sig mellan olika samhällsaktörer. Det handlar om att synliggöra värdet av förebyggande insatser och väga detta mot vad det kostar samhället med sena eller uteblivna insatser. Inte minst handlar det också om att synliggöra vilket det mänskliga lidandet blir, som en konsekvens av att man låter blir att göra en insats. Kalkylerna kan göras på flera olika sätt och har flera användningsområden, t.ex. som en del av ett underlag inför beslut om en insats eller projekt. Det kan också vara en del av en resultatanalys där vi kan jämföra: en insats i förhållande till att inte göra en insats (best case vs worst case) flera insatser med varandra (vilken insats är mest kostnads- och resultateffektiv) effekten/resultatet av en gjord insats i förhållande till kalkylen (en före- och eftermätning Visst kan vi ta fram socioekonomiska analyser på enskilda verksamheter eller projekt men det krävs nog ett beslut från kommunledningen om det här ska få någon större effekt Deltagare i Att investera i framtiden SID 7(45)

8 Att styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv En socioekonomisk analys kan vara ett bra verktyg för att komma igång med ett socioekonomiskt arbete i en organisation, men det är inte tillräckligt för att komma åt de underliggande strukturer och mekanismer som bidrar till kortsiktighet och stuprörsagerande. Här behöver man skilja på operativ och strategisk nivå, medans den operativa nivån mer handlar om hur en verksamhet eller en nämnd kan använda sig av en socioekonomisk analys för att välja bästa metod eller billigaste alternativet av två insatser. Men för att lyckas i det långa perspektivet behövs också det strategiska perspektivet kopplas på. I detta sammanhang handlar det om hur man kan styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv, t.ex. hur fördelas resurserna i en kommun/landsting, finns socioekonomi med som en fördelningsnyckel? Hur ser våra uppföljningssystem ut? Premierar våra ersättningssystem samverkan och tidiga insatser Bilden nedan får illustrera skillnaden mellan operativ och strategisk nivå. SID 8(45)

9 PROJEKTET - ATT INVESTERA I FRAMTIDEN Från hösten 2011 deltog Landstinget Sörmland i SKL s (Sveriges kommuner och landsting) nätverk benämnt Samling för social hållbarhet (LS-LED11-509). Inom ramen för detta arbete identifierades ett utvecklingsområde som handlade om hur nuvarande budget-, styr och uppföljningssystem kan utvecklas. Det handlade bl.a. om att möjliggöra för mer långsiktiga satsningar samt att synliggöra de ekonomiska vinsterna av att satsa på tidiga insatser och förebyggande arbete. Parallellt med arbetet i SKLs nätverk hade landstingets politiker efterfrågat en utbildningsinsats om strategiskt och långsiktigt folkhälsoarbete. För att utveckla ovanstående område och för att tillmötesgå efterfrågad utbildning föreslogs en gemensam utbildningssatsning för både kommuner och landsting i länet som fick namnet Att investera i framtiden. Landstinget har haft en dubbel roll, som deltagare i utbildningen och som processledning och kursansvarig. Både uppdraget med att arbeta med SKL s nätverk och att utforma utbildningen Att investera i framtiden har genomförts av Landstingets Folkhälsocentrum. Uppdraget/projektet Att investera i framtiden har innefattat både ett landstingsinternt och regionalt organisationsöverskridande utvecklingsarbete i syfte att agera tidigt och i samverkan för att skapa långsiktiga vinster för samhället i stort. (fastställt av LS 2014) Det har funnits flera politiska beslut som legat till grund för arbetet och de finns att tillgå i bilaga 2 och 3. Uppdraget korrelerade mot Landstingets strategiska mål: Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. SID 9(45)

10 Syfte & mål Syftet med Att investera i framtiden har varit att bygga kapacitet i Sörmland för att : - Höja kunskapen inom området samt bidra till att systemen för budget, styrning och uppföljning utvecklas i önskad riktning. - Kunna göra socioekonomiska analyser & kalkyler - Kunna använda sig av socioekonomiska verktyg i beslutsfattande och i den politiska vardagen - Skapa forum för samtal och samverkan mellan kommun och landsting om förebyggande och hälsofrämjande arbete - Skapa en samsyn kring socioekonomi och sociala investeringar i länet De långsiktiga målen för arbetet är att: - Skapa förutsättningar för en mer jämlik hälsa och välfärd i Sörmland - Skapa förutsättningar för att de offentliga verksamheterna ska arbeta mer med tidiga och förebyggande insatser - Skapa förutsättningar för bättre långsiktighet i budgetsystem och i beslutsfattandet Största släggan i skallen på 10 år Politiker i Strategispåret Att investera i framtiden utbildningsdelarna Vi bygger en Sörmlandsvariant Investera i framtiden, genomfördes initialt i två spår, ett för politiker som gick det så kallade strategispåret och ett för tjänstemän som deltog i det så kallade hantverksspåret. Det senare har stora likheter med den utbildning som Ideer för livet genomfört ihop med Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog kring den socioekonomiska kalkylmodellen. Även här i Sörmland har Ingvar och Anders varit kursledare för det sk hantverksspåret. I planeringsfasen av Att investera i framtiden så landade vi i att det behöver finnas ytterligare utbildningsdelar utöver hantverksspåret och vi lade därför till Strategispåret. Det fanns flera skäl till att vi valde att göra två spår Sörmlandsmodellen. De utbildningar som tidigare genomförts av Idéer för livet riktade sig till tjänstemän/ ekonomer/ verksamhetsförträdare som fick lära sig att räkna i den socioekonomiska kalkylmodellen. När man sedan kom hem till sin egen organisation med sin nya kompetens vittnade flera deltagare som vi pratade med (och även Ideer för livet) om svårigheten med att få tid och mandat att göra fler socioekonomiska beräkningar än de som man gjort i utbildningen. Ett skäl till detta var bl.a att det inte fanns något beslut eller sammanhang som gav stöd för att arbeta med socioekonomiska beräkningar. Utifrån detta och vår egen erfarenhet som processledare inom folkhälsoområdet så insåg vi tidigt att skall vi lyckas få genomslag i Sörmland behövde vi lägga till den beslutsfattande nivån i utbildning. Parallellt med att lära sig räkna, det sk hantverket, så behövs politiska beslut och mål för arbetet i organisationen som skapar SID 10(45)

11 förutsättning för att också styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv. Inte minst handlade det också om att den kompetens som utvecklades i hantverksspåret också blev efterfrågad och fick mandat att fortsätta sitt arbete på hemmaplan. Således kom strategispåret till för politiker men även tjänstemannaledning bjöds in vid en av utbildningstillfällena. Tittar man ut över landet så är detta tillvägagångssätt ganska unikt, och det har inte heller varit så vanligt att man genomfört utbildningar för både kommun och landsting samtidigt i samma region. Genomförande Till augusti 2012 hade 5 kommuner, Samordningsförbundet RAR och landstinget anmält sitt intresse för att delta i utbildningens olika delar och vi går då in i fas 2 i processen. Regionförbundet Sörmland tar också beslut om att vara med och delfinansiera utbildningen med :.-. I övrigt bekostas utbildningen av medel från Hållbarhetsnämnden och Folkhälsocentrums budget. Deltagande kommuner fick betala en avgift på 1500 kronor för att delta. Det var en medveten strategi att hålla ner kostnaden för deltagande kommuner för att inte kostnaden skulle vara ett hinder. Det var hösten 2012 som den första utbildningsomgången påbörjades, i form av tvådagars workshops vid tre tillfällen (per spår) och den avslutades i juni En andra utbildningsomgång startades sedan upp hösten 2014 och avslutades våren I denna utbildningsomgång lades även ett tredje spår till, det sk dataspåret. Nedan beskrivs de olika spåren, dess målgrupp och kort om innehållet. En mer utförlig beskrivning finns som bilaga. I Hantverksspåret utgjordes målgruppen av verksamhetschefer, ekonomer/controllers och verksamhetsföreträdare. Innehållet i detta spår har framförallt Ingvar & Anders stått för. Hantverksspåret har genomförd i tre omgångar och samlade totalt tio projekt från kommuner och landstinget. Deltagarna har med hjälp av den socioekonomiska beräkningsmodellen räknat på värdet av förebyggande insatser genom exempel hämtat från sin egen verksamhet. Räkneprojekten har haft olika karaktär, exempelvis, räkna på vad avhopp från skolan kostar, vad arbetslösheten i Sörmland kostar, värdet av en medborgarutbildning för invandrade kvinnor för att nämna några. Den röda tråden i hantverksspåret utgjordes av ett planerat, pågående eller redan genomfört arbete/projekt som deltagande kommun/landsting har valt ut. Det kunde t.ex. vara ett projekt av förebyggande karaktär riktat mot en specifik målgrupp, t.ex barn och unga en specifik avgränsad verksamhet där det finns tydligt definierade mål ett utvecklingsarbete med syftet att ta fram beslutsunderlag för att jämföra och väga två olika insatsers kostnader & effekter med varandra. I Strategispåret utgjordes målgruppen huvudsakligen av politiker men vid ett tillfälle fick man även ta med sig personer från tjänstemannaledningen. Innehållet har utarbetats av oss på Folkhälsocentrum, delvis ihop med Ingvar Nilsson. Fokus för Strategispåret har varit att styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv och verktyg. Deltagarna har fått ta del av hur Norrköping och Nynäshamn arbetar med frågan medan andra inslag handlade om organisationsutveckling och hur förändringsarbete går till i praktiken. Företrädare från Sveriges kommuner och landsting (SKL) medverkade och mycket diskussioner har förts om hur socioekonomiska perspektiv kan vara ett verktyg för politiker i vardagen. Hur vi kan utveckla arbetssätt som sätter medbogarnyttan i fokus och gör att vi kan bortse från att utgifter för en insats i kommunen ger vinster för landstinget, eller vice versa. Vid det sista SID 11(45)

12 utbildningstillfället fick deltagarna arbeta fram en handlingsplan för det fortsatta strategiarbetet när det gäller socioekonomi i den egna organisationen. Strategispåret och hantverksspåret hade en gemensam utbildningsdag då fokus var på roller och ansvar. Deltagarna fick diskutera vad den politiska nivån behöver från sina tjänstemän för att kunna styra och leda utifrån socioekonomiska perspektiv. Tjänstemannanivån fick å sin sida fundera på vad de behöver för att kunna prioritera arbetet med socioekonomi. För politikerna handlade det t.ex. om att bli bättre på att efterfråga resultat och få bättre beslutsunderlag från sina tjänstemän. Tjänstemannanivån efterlyste tydliga uppdrag och mål för att det socioekonomiska arbetet skulle få fotfäste i organisationen. Att ge utrymme för dialog och reflektion har varit viktiga delar i utbildningen och även varit nödvändigt för att göra frågan om socioekonomi till sin egen. Det känns väldigt bra att politikerna går utbildningen parallellt och att vi har deltagande från både kommuner och landsting samtidigt Deltagare i Hantverksspåret Projektet gör en halvhalt Efter att den första utbildningsomgången genomförts, strategispåret och två hantverksspår så gjorde projektet en halvhalt för att summera lärandet och uppnådda erfarenheter så här långt. Bl.a anordnades ett seminarium för de som gått utbildningen men även andra intresserade i länet. Vid det seminariet fick vi tillfälle att såväl summera lärande tillsammans med deltagarna i våra två spår samt få input från andra i länet som deltog, det fanns intresse och behov av mer utbildning, var en av slutsatserna. Därför startade vi under nästa del av projektet upp ytterligare ett strategispår och ett hantverksspår. Dessutom lade vi till ett tredje spår som vi kallade dataspåret som handlade om att få en bild över behov, insatser och kostnader för gruppen unga med måttlig psykisk ohälsa. Dataspåret - handlade om att få fram en bild över behov, insatser och kostnader för en målgrupp i utanförskap. Syftet var tvådelat dels att uppdatera den socioekonomiska kalkylmodellen med en ny målgrupp och dels lära sig metodiken med att få fram denna kunskap. Processen innefattade en metodik för att: beskriva en målgrupp, vad karaktäriserar den och deras liv? göra en intressentkarta (nätverkskarta) och identifiera alla relevanta behov och aktörer kring gruppen unga med måttlig psykisk ohälsa identifiera och precisera alla de aktiviteter eller behov som målgruppen har i respektive kedja och prissätta dessa identifiera intäkter, kostnader, vinst samt i sammanhanget intressanta och meningsfulla nyckeltal summera dessa värden först på individnivå och därefter på organisationsnivå. Dataspåret bestod av deltagare från olika verksamheter och med olika kompetenser. Vissa hade specifik kunskap om målgruppen medan andra har kompetenser som handlar mer om SID 12(45)

13 ekonomi och statistik/analys. De verksamheter/kompetenser som fanns representerade var ungdomsmottagning, socialtjänst, arbetsmarknad, folkhälsa, ekonomer och statistiker. Resultatet av arbetet kan användas för att kunna göra beräkningar och på hur lönsamt det är med tidiga och förebyggande insatser för målgruppen unga med måttlig psykisk ohälsa. För en mer utförlig beskrivning hänvisas till rapporten; Att skapa ett liv - Arbetsprocessen att med scenariometodik skapa kunskap om utanförskapets kostnader (fallet måttlig psykisk ohälsa) Ingvar Nilsson & Anders Wadeskog/SEE Spåret som inte blev av - auskultantspåret Ett försök gjordes att starta upp ett fjärde spår för att utbilda egna utbildare i vårt län. De sk utbildarna skulle fördjupa sig i den socioekonmiska kalkylmodellen och synsättet för att i ett senare skede själva kunna utbilda i detta. Tyvärr så blev detta spåret inte av då det var svårt att få med deltagare och de få som deltog kunde p g a sjukdom och annat inte fullfölja. SID 13(45)

14 Att lära sig räkna - casen i hantverksspåren De räknecase som deltagarna haft med sig till hantverksspåren har alla varit riktiga projekt eller verksamheter. Det var t.ex arbeten som skulle igång där den socioekonomiska beräkningen blev en del av beslutsunderlaget eller så kunde det var det en befintlig verksamhet som utvärderades utifrån ett socioekonomiskt perspektiv. Flera av casen har handlat om barn och unga men det har även varit projekt som handlat om att räkna på värdet av medborgarutbildning för invandrarkvinnor, värdet av tidiga insatser för äldre och en del av landstingets hälsoprogram har också ingått. Sammanlagt har det varit 14 case som ingått i hantverksspåren. Det har varit upp till deltagarna själva att sprida resultatet av sin socioekonomiska beräkning och detta har skett på olika sätt, vissa har presenterats för olika politiska nämnder och andra har utgjort del av beslutsunderlag. Resultaten har sammanställts på olika sätt, i en powerpoint, eller i en rapport. Flera av rapporterna finns att ta del av på Landstinget Sörmlands hemsida; Sormland/Jamlik-folkhalsa-och-valfard/ Sammanställning över räknecasen i hantverksspåren Case/Organisation Strängnäs Nyköping Inriktning/målgrupp Skolnärvaro skolk Familjecentral Katrineholm 1. SamTid skolkande, hemmasittare 2. Integrationsprojekt Ungdomar på glid Vingåker Samordningsförbundet RAR Trosa Gnesta Eskilstuna: Landstinget Sörmland Barn/unga i riskzon Fogelstadakademins medborgarutbildning Förhindra att det blir unga med beroendeproblem Uppsökande verksamhet, förebyggande hembesök i Gnesta Kommun, målgrupp äldre 1. Beroendecentrum - unga missbruk 2. Mer fysisk aktivitet i skolan 3. Samordnade insatser för barn i riskzon (Torshälla) 1. Tidig upptäck av barn med autism och andra utvecklingsavvikelser 2. Kostnader för arbetslösheten i Sörmland 3. Landstingets hälsoprogram - SID 14(45)

15 Öppna seminarier i Investera i framtiden Parallellt med utbildningsdelarna har det också anordnats ett antal seminarier som haft flera syften och dubbla målgrupper, dels de som redan deltog i Att investera i framtiden och dels andra i länet som varit intresserade av området sociala investeringar. Att hela tiden bjuda in fler i processen har varit en medveten tanke, ju fler som blir bärare av frågan, desto större genomslag kan arbetet få. Seminarierna har således präglats av att intressera nya och att vara ett stöd/inspiration för de som redan var igång och arbetade med sociala investeringar. Man kan sammanfatta det som att seminarierna haft följande syften: - Ge inspiration och innehålla kunskapshöjande moment - Lyfta fram olika delar från utbildningarna Att investera i framtiden, t.ex. räknecasen - Visa på goda exempel från länet vad händer i Sörmland inom området sociala investeringar - Omvärldsspaning från nationell och regional nivå vad händer i övriga Sverige - Fånga upp lärdomar och behov i den pågående processen inom Investera i framtiden - Intressera andra i länet som ej fanns med i processen En ökad samsyn på frågan, bygga vidare på en gemensam grund hålla liv och lust i processen i länet Skapa en möjlighet för möten över spårgränserna mellan politiker och tjänstemän Knyta kontakter och skapa förutsättningar för samverkan Här följder en kort summering av de olika seminariernas innehåll Hedenlunda 13 0ktober nätverksdag Innehåll: Information om vad som sker nationellt i arbetet med socioekonomi. Nulägesbeskrivning för länet Var står kommunerna och Landstinget Sörmland när det gäller sociala investeringar och socioekonomiskt arbete? Stefan Ackerby, SKL, Sveriges Kommuner och Landsting berättar om hur SKL vill arbeta med frågan och skapar utrymme för diskussion utifrån våra frågor och behov. Hantverksspårens räknecase några exempel Politiker från Strategispåret berättar om vad som är på gång på hemmaplan när det gäller socioekonomi. Hur går vi vidare i länet? Diskussion om egna behov och fortsatta steg i den länsgemensamma processen. SID 15(45)

16 4 juni 2014 Temadag om sociala investeringar Innehåll - Gnestas arbete med sociala investeringar så här långt har vi kommit Kukkamaria Valtola Sjöberg, 1:a vice ordförande Kommunstyrelsen och Ordförande i Miljö- och hållbarhetsutskottet och Marlene Barnfalk Karlsson, Ekonomichef - En social investeringsfond i Landstinget Sörmland mål, hantering och öppningar för samverkan (?) Nicholas Prigorowsky, Ekonomidirektör - EKUSIA en samhällsekonomisk modell i praktiken Ulla Achtman, projektledare Samordningsförbundet RAR - Socioekonomiska analyser i Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna kommun Katarina Olsson, Kvalitetschef Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen Eskilstuna kommun - Strategiska samtal om sociala investeringar Open space 16 april 2015 i Katrineholm - Uppföljningsdag kring sociala investeringar! Innehåll Vad händer nationellt, internationellt samt mer om kopplingar till sk social impact bonds. Ingvar Nilsson, nationalekonom Om sociala innovationer och en social investeringspolitik. Anna Balkfors, verksamhetsledare Institutet för hållbar stadsutveckling och doktorand med fokus på sociala investeringar Hur man arbetar med de här frågorna på SKL, Thomas Bokström SKL. Workshop om den utvecklade kalkylmodellen Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog Politikersamverkan över organisationsgränser i Sörmland Vad som händer i vårt län, ta del av goda exempel! SID 16(45)

17 Konferens 7:e maj 2015 HUR går det till - och HUR kan man använda resultaten? En dag om ungas psykiska ohälsa & sociala investeringar och olika verktyg för att arbeta med sociala investeringsperspektiv Innehåll Om Landstinget Sörmlands arbete med sociala investeringsperspektiv, Åsa Ranung, projektledare, sociala investeringar, Landstinget Sörmland Vänta inte! Guide för investeringar i tidiga insatser för barn och unga, Tomas Bokström, SKL Samhällskostnader för unga med måttlig psykisk ohälsa, Ingvar Nilsson, nationalekonom Hälsoekonomiska analyser i arbetet med investeringar för barns och ungas hälsa, Lars Hagberg, hälsoekonom, Region Örebro län Valbara eftermiddagsseminarier: 1. En god investering karaktäriseras av att det är rätt insats på rätt nivå vid rätt tid - hur kan vi utveckla samhällets stöd för unga med måttlig psykisk ohälsa? 2. Hur får man fram samhällskostnader för en målgrupp? - beskrivning av den arbetsprocess som genomförts under hösten 2014 för att få fram kostnader för unga med måttlig psykisk ohälsa 3. Guide för effektutvärdering av sociala investeringsprojekt - ett stöd i arbetet med att följa upp såväl effekter som kostnader i utvecklingsarbeten 4. Politikerchecklistan - en checklista för dig som är beslutsfattare i kommun eller landsting Vi måste riva murar och öppna dörrar mellan organisationer och förvaltningar Deltagare i Att investera i framtiden SID 17(45)

18 ATT INVESTERA I FRAMTIDEN EN PROCESSBESKRIVNING Arbetet med planera och genomföra Att investera i framtiden har genomförts som ett processinriktat utvecklingsarbete. Det fanns från början inte några givna svar om vad det skulle innebära i praktiken. Det fanns mål och motiv med uppdraget och vissa medskick från den politiska ledning som handlade om att utvecklingsarbetet skulle: - innefatta både kommuner och landsting för att stärka samverkan i länet - ha fokus på social hållbarhet/jämlikhet i hälsa/tidiga insatser/ - syfta till handling Att bygga och göra samtidigt Arbetet i denna process har verkligen präglats av att göra, planera, revidera, tänka, prata och utveckla kontinuerligt. Vi har påmint varandra om vikten av att inte gå i för långt och fort med att lägga fast vilka steg som behöver tas och i vilken ordning. Processen har genomförts i tre, delvis överlappande, faser. De är överlappande på så sätt att bygger på varann men också för att de pågår alla tre över hela projektet. De faser som avses är: 1. Bygga, trygga och intressera ( 2. Lära och utbilda 3. Implementera och få fäste i organisationerna Bygga, trygga och intressera Syftet med denna fas var att skapa ett intresse för frågan kring socioekonomi i länet, förstå nyttan och få människor att vilja delta i utbildningen. Det handlade också om att kommunicera och sätta frågan i ett sammanhang för att förstå vad sociala investeringar är och varför man ska jobba med dessa perspektiv. I möjligaste mån försökte vi också koppla denna fråga till andra processer som fanns på gång. Tidigt i denna fas gjordes också en omvärldsbevakning och analys av området socioekonomi, som syftade till att få en bild av vad som sker i landet och inte minst för att ge inspel i hur vi skulle utforma vår satsning i Sörmland. Vi gjorde bl.a ett studiebesök i Ale kommun, i Västra Götaland för att få se hur de byggt upp sitt arbete med socioekonomi. Vi kontaktade också olika aktörer inom området, bl.a Skandias Stiftelse Idéer för livet, som genomfört ett antal utbildningar för kommuner i Sverige. Nationalekonomen Ingvar Nilsson, som är en av de som jobbat längst med dessa frågor i Sverige, har varit en nära samarbetspart för oss på Folkhälsocentrum genom hela arbetet. Han har även varit rådgivande i hur arbetet i Sörmland kom att utvecklas. Inte minst har han haft en tongivande roll i såväl utbildningsdelarna som i andra sammanhang, t.ex. vid utbildningsdag av Landstingsfullmäktige. Man kan nog säga att han har varit något av en galjonsfigur i hela arbetet. Sörmlandsmodellen mejslas fram Utifrån ovanstående landade vi i att utbildning i den socioekonomiska kalkylmodellen och i ett socioekonomiskt perspektiv skulle vara en av de stora delarna i IIF, men anpassat till Sörmlandsförhållanden. Nu påbörjades ett arbete med att utveckla en sörmlandsvariant av utbildningen och samtidigt skapa intresse hos kommun och landsting för att delta. SID 18(45)

19 Vi kunde i planeringsarbetet med utbildningen konstaterat enbart arbeta med det operativa perspektivet (att lära sig räkna) är otillräckligt om målsättningen är att förändra styr- och ledningssystem i offentlig sektor. Det strategiska perspektivet måste också finnas med. I detta sammanhang blir frågor om hur man använder resultaten från en socioekonomisk analys och hur vi skapar förutsättningar för långsiktighet och helhetssyn aktuella. För att komma åt dessa frågor behövs beslutsfattare som har mandat att förändra de rådande styr- och ledningsstrukturerna. I Sörmland valde vi därför att lägga till den politiska nivån i utbildningen och politiker deltog i det så kallade strategispåret. Att göra en utbildning gemensamt mellan landsting och kommun var något som vi tidigt i processen identifierade som en viktig framgångsfaktor. Detta hänger förstås ihop med att det finns gemensamma målgrupper över huvudmannaskapsgränserna och inte minst det faktum att insatser från en aktör ofta får följdverkningar hos den andra parten. Ett annat syfte har också varit att medverka till att skapa förutsättningar för fördjupad samverkan och samarbete för ett strategiskt och långsiktigt folkhälsoarbete i länet. Kommunikation - inte så lätt som man kanske kan tro.. Vintern 2011 påbörjades arbetet med att förankra idén hos länets kommuner och landstinget om att starta en gemensam utbildning kring sociala investeringar/socioekonomi. I denna fas tog vi också hjälp av olika personer i länet som kunde hjälpa till att kommunicera och förankra frågan. Bengt Gustafsson (fd socialchef i Strängnäs) anställdes på timmar, för att hjälpa till i kommunikationen till kommunerna, via sitt stora kontaktnät och inte minst utifrån att han har många års erfarenhet av att arbetat och verkat i länet. Sörmlands folkhälsonätverk blev också en viktig samverkanspart för att hjälpa till och förankra frågan i kommunerna. Andra kommunikationsinsatser som vi också gjorde var: Samtliga kommunstyrelse och landstingsstyrelse fick formell inbjudan till att delta och deltagande förutsatte ett aktivt beslut i KS & LS Efter att inbjudan skickades togs också tfn-kontakt med samtliga kommuner för att följa upp inbjudan och svara på ev. frågor samt efterhöra om det fanns behov av att få mer information om. Deltagande i flera av kommunernas politiska forum för att berätta såväl om vad sociala investeringar är för område som för att informera om den kommande utbildningen Sörmlands folkhälsonätverk involverades också i arbetet och kunde i sin tur sedan vara en ambassadör för frågan i sina kommuner. Parallellt med detta togs också kontakt med tjänstemän i kommun, som hjälpte till att föra upp frågan på agendan i olika sammanhang. I vårt eget landsting genomfördes ett informationstillfälle för tjänstemannaledning och en utbildningsdag hölls för Landstingsfullmäktige SID 19(45)

20 Fas 2 - Lära, utbilda och bygga kapacitet Syftet med denna fas var att börja bygga kapacitet i länet, för att kunna arbeta med sociala investeringar. Nu hade vi fått med ett antal kommuner och landstinget, deltagarna var på plats, och de olika utbildningsdelarna kunde nu startas upp. Planeringen av de olika spårens innehåll växte fram såväl under fas 1 som i denna fas. Det blir en intensiv period med utbildningar som löper parallellt och i viss mått planeras samtidigt. Utbildningarna genomfördes under ett par månaders tid vi 2 dagars workshops med ett antal veckor emellan, detta gav oss möjlighet att efter varje avslutad workshop justera och finplanera innehållet inför nästa. Hantverksspårets utbildning som bestod av att lära sig räkna var i stora drag färdigplanerad från början medan strategispåret planerades efterhand. När den första utbildningsomgången var klar, dvs ett strategispår och 2 hantverksspår, gjorde projektet en halvhalt. Mer utbildning och samtalsytor I vår summering blev det tydligt att behovet av kompetens- och kunskapshöjande insatser kvarstår. Flera kommuner uttryckte intresse av att delta i ytterligare en utbildningsomgång. Behovet av samtalsforum för gränsöverskridande samverkan påtalades också som en viktig del i det fortsatta arbetet. När processen nu ska gå in i mer utbildningsinsatser såg vi också än mer behovet av att säkra upp arbetet i länet och i vårt eget landsting. En av de saker som gjordes var att arbeta fram ett mål för arbetet med sociala investeringar i landstinget. Vi bjöd då in ett antal personer inom landstinget för att under en förmiddag processa fram ett mål som sedan antogs av Landstingsstyrelsen. I denna fas skrevs också ett nytt uppdragsdirektiv fram för projektet och till detta kopplades en referensgrupp med funktioner från olika delar av länet. Gruppen skulle hjälpa till att förankra arbetet ut i sina organisationer och vara stöd till projektledaren. Internt i landstinget utsågs också en politisk styrgrupp (Hållbarhetsnämnden) och en tjänstemannagrupp med uppdrag att efterfråga resultat, utgöra stöd till projektledaren samt vid behov förankra olika delar av projektet hos beslutsfattare. Inför denna utbildningsomgång insåg vi också att det fanns behov av att utbilda egna utbildare som kunde fortsätta att lära ut, eftersom vi såg att behovet av utbildning skulle finnas kvar många år framöver. Ett försök gjordes då att starta upp ett sk. Auskultantspår där deltagare från tidigare utbildningar skulle få en fördjupad kunskap i den socioekonomiska kalkylmodellen och synsättet med den långsiktiga tanken Sörmland skulle ha egna utbildare. Det visade sig dock vara svårt att få personer att delta i detta och av de tre personer som påbörjade utbildningen gjorde sjukdom och andra faktorer att ingen fullföljde utbildningen. Under denna fas väcktes också frågan om att det också vore bra att lära sig mer om hur det går till att få en bild över behov, insatser och kostnader för en målgrupp som befinner sig i utanförskap. Detta utifrån att det fanns behov av att kunna fylla den socioekonomiska kalkylmodellen med nya målgrupper att räkna på och att lära sig metodiken för detta. I samarbete med Ingvar och Anders gjordes därför en utbildning som fick namnet Dataspåret och som uppfyllde detta syfte. I denna delen av processen pågick således fyra utbildningar parallellt, även om det sk auskultantspåret inte fullföljdes. Framåt januari 2015 har alla utbildningsdelarna slutförts och processen går mot någon sorts slutfas med målet att det sociala investeringsperspektivet ska ha fått fäste, på ett eller annat sätt. SID 20(45)

21 Fas 3 Förstå, implementera och få fäste Syfte med denna fas, som egentligen pågått under hela tiden i processen handlar om att det sociala investeringsperspektivet blir en del av ordinarie verksamhet och processer i länet. Det handlar också om att använda den kompetensen som byggts upp och inte minst om att få aktörer i Sörmland att tänka långsiktigt och i termer av investering i humankapital, att ett nytt förhållningssätt ska få fäste! Våren 2015 blir en period för att återigen summera lärandet men också att förankra en fortsättning för arbetet, dels via andra processer som sker i länet och dels via olika politiska forum. I denna fas identifierar vi ett antal strategiska forum som viktiga parter i ett fortsatt arbete med sociala investeringar i länet. Ett antal möten har genomförts med olika sådana parter för samtal om hur sociala investeringsarbetet kan fortsätta och vilken roll de i sin funktion kan spela i detta. Två konferenser har anordnats också under våren för såväl de som deltagit i Investera i framtiden som andra intresserade i länet. Syftet med dem var bl.a att presentera fler delar av det arbete som gjorts inom Att investera, fler räknecase och även dataspårets målgrupp unga med måttlig psykisk ohälsa samt att visa på olika verktyg som finns att tillgå i arbetet med sociala investeringar. Konferenserna var också ett tillfälle för samtal och möten om hur arbetet med sociala investeringar kan fortsätta såväl på den politiska nivå som i tjänstemannaorganisationen. Att förstå sin roll i detta arbete är en viktig faktor för att frågan ska få fäste i vårt län. Helt nödvändig utveckling Deltagare i Att investera i framtiden SID 21(45)

22 DET SOCIALA INVESTERINGSARBETET I LÄNET EN FAKTASUMMERING Inom ramen för projektet Att investera i framtiden kan vi summera följande fakta; 6 olika utbildningsdelar skett för kommuner, landsting och samordningsförbund i form av: 3 hantverksspår, 2 strategispår och ett 1 dataspår ca 150 personer i länet har deltagit i utbildningarna, varav 46 politiker socioekonomiska beräkningar har gjorts på 14 projekt 4 seminarier/konferenser har genomförts för såväl deltagare i utbildningen som för andra intresserade av sociala investeringsperspektiv. Dessa har besökts av som minst 35 deltagare och som mest 130. Deltagare i Hantverksspår, Strategispår och Dataspår har varit: Katrineholms kommun Vingåkers kommun Eskilstuna kommun Trosa Kommun Gnesta kommun Strängnäs kommun Nyköpings kommun RAR Samordningsförbundet i Sörmland Landstinget Sörmland Sociala investeringsfonder i länet Under perioden som projektet har bedrivits i länet har det också tagits olika beslut och initiativ inom området sociala investeringar. Tre av länets kommuner och landstinget har under de senaste åren inrättat sociala investeringsfonder (se sammanställning nästa sida) och några kommuner har gått i liknande riktning och öronmärkt pengar i budgeten som ska gå till förebyggande insatser/sociala investeringsprojekt. Fonderna ser lite olika ut men det finns gemensamma beröringspunkter som handlar om att medlen ska användas för tidiga insatser och bidra till ökad hälsa eller välfärd hos målgruppen. Insatserna ska helst ske i samverkan med andra verksamheter, inom eller utanför den egna organisationen. Barn och unga är en prioriterad målgrupp för de flesta fonderna. Medlen ska också gärna stimulera till metodutveckling och lärande inom området sociala investeringar. Det är högsta politiska organ som beslutar om beviljande av medlen. SID 22(45)

23 Översikt över länets organisationer som har inrättat sociala investeringsfonder November 2014 Inrättad Inriktning/ mål Målgrupp Budget Ansökare Ansökan Krav Återbetalning Beslutare *Checklista för jämställdhet Gnesta 2013 Alla barn ska få förutsättningar att växa och utvecklas på bästa sätt barn och unga 2013: 1 mkr *Komma att integreras i ordinarie verksamhet * Uppföljning och utvärdering Nej Förvaltning Kommunstyrelsen Eskilstuna 2013 Att möjliggöra nya arbetssätt för att fler barn och ungdomar ska få en god hälsa och uppväxt. Skapa möjligheter att genomföra tidiga insatser Utveckling och förändringsarbete 2013: 10 mkr Alla politiska nämnder *Tidsbegränsade *Komplement till ordinarie verksamhet *Målgruppsinriktad *Ska gå att följa upp, beräkna, värdera och mäta *Objektiv och realistisk beräkning av ekonomisk lönsamhet och förbättrad kvalitet Ja upp till 25 år, med risk att hamna i utanförskap Kommunstyrelsen *Riskanalys/riskbedö mningar Nyköping 2012 Minska utanförskap och ohälsa bland barn och unga. barn och unga 2012: 1,6 mkr 2013: 25 mkr Kommunens divisioner eller enheter *Långsiktighet, samverkan, helhetssyn och gränsöverskridande * Bör bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet * Indikatorer som redovisar projektets resultat Ja Kommunstyrelsen *Plan för fortlöpande uppföljning Att agera tidigt och i samverkan för att skapa långsiktiga vinster för samhället i stort Landstinget Sörmland 2013 Ge tydlig samhällsnytta och varaktigt minska landstingets kostnader Metodutveckling av processer och arbetssätt Barn och unga (Ej bekräftat) 2013: 20 mkr *Nyttoeffekter /mått *Återbetalningsplan Ja Förvaltning som ska återbetala investeringen Landstingsstyrelsen Stimulera verksamheterna till samverkan och tidiga insatser SID 23(45)

24 LÄRDOMAR OCH SLUTSATSER Arbetet med att bygga och genomföra Att investera i framtiden har varit en resa i att tänka i nivåer. Sociala investeringar som område är komplext och rör sig från såväl individnivå till styrning och ledningsprocesser på organisationsnivå. Det berör såväl politiker som tjänstemän/proffessioner och bygger på organisationsöverskridande samverkan bl.a mellan kommun och landsting. Ett socialt investeringsperspektiv spänner också över en rad olika kunskapsområden, såsom ekonomi, sociala frågor, folkhälsoperspektiv, organisationsfrågor och andra samhällsvetenskapliga områden. Detta har minst sagt varit en utmaning att hantera, att både göra det så konkret, enkelt och begripligt, utan att tappa helheten och komplexiteten. Det innebär t.ex. att vi samtidigt behöver lyfta fram socioekonomiska beräkningar, såsom hur lönsamt det är att få tillbaka hemmasittare till skolan, samtidigt som vi diskuterar vad kan göras på systemnivå för att förhindra att drop-outs överhuvudtaget ska finnas. Inte minst handlar det också om att ha hela skalan med funktioner (verksamhetsföreträdare, ekonomer, mellanchefer, förvaltningschefer och politiker) i rummet samtidigt då diskussioner om detta ska föras. Det har hela tiden varit en levande diskussion i processen om att försöka balansera mellan de olika nivåerna, att hela tiden tänka operativa och strategiskt, politik och tjänstemän, kommun och landsting osv, allt för att göra denna komplexa fråga rättvisa. Att bygga medan man går har varit lite av en paroll i detta arbete men det har varit nödvändigt för att kunna anpassa processen utifrån behov och nuläge och det har gällt såväl utbildningarnas innehåll som konferenserna. Kompetens i Sörmland kring sociala investeringar Kompetens att göra socioekonomiska beräkningar finns nu i ett antal av länets kommuner liksom att det finns politiker som kan efterfråga och använda sig av socioekonomiska perspektiv & verktyg. Men precis som annan kunskap som inte används riskerar denna kompetens att tappas om den inte efterfrågas och kommer till användning. Arbetet med projektet Investera i framtiden har förutom, direkta konkreta resultat i form av räknecase, utbildningar och seminarier bidragit till att höja kompetensen och kunskapen i länet kring området sociala investeringar. De senaste årens fokusering på sociala investeringar i såväl kommun och landsting har var för sig och tillsammans bidragit till att det nu finns en grogrund för fortsatt arbete. Att både kommun och landsting deltog samtidigt i utbildningen har bidragit till samtal förts om vikten av förebyggande insatser och att arbeta över organisationsgränserna. Det har också möjliggjort att det finns en viss samsyn om vad sociala investeringar är och hur man kan arbeta med frågan. Den typen av forum har varit viktiga arenor för att skapa samsyn och möjliggöra mer samverkan, såväl informell som formell. SID 24(45)

Samsyn och engagemang

Samsyn och engagemang Att investera i tidiga insatser En lönsam affär! DOKUMENTATION FRÅN SEMINARIUM CLARION COLLECTION BOLINDER MUNKTELL I ESKILSTUNA 16 DECEMBER 2011 Samsyn och engagemang - präglade seminariedagen i Eskilstuna

Läs mer

.~- ~...~Y-- ... C,... 11-15. Anneli Hedberg (S) ordförande, Pat Werner (S) Ulrica Truedsson (S), Bo Sivars (M), Inger Fredriksson (C)

.~- ~...~Y-- ... C,... 11-15. Anneli Hedberg (S) ordförande, Pat Werner (S) Ulrica Truedsson (S), Bo Sivars (M), Inger Fredriksson (C) ~` ~J 1\atrineholms kommun ~ FOLKHÄLSOUTSKOTTET 2012-05-31 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, klockan 10-12 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordförande, Pat Werner (S) Beslutande ersättare Ulrica Truedsson

Läs mer

Dokumentering och utvä rdering

Dokumentering och utvä rdering Dokumentering och utvä rdering Högskolan Skövde 4 september 2012 Ett samarbete som nu har inletts mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan i Skövde. Fortsättning följer!

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap

Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap Sociala investeringar - förebyggande insatser för ett minskat utanförskap Sociala investeringar vad är det? En social investering är en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning och innehåller:

Läs mer

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se)

Informationsbrev. Plats Yxtaholms slott i Flens kommun (yxtaholmsslott.se) Till Ordförande i landstingsstyrelsen och kommunstyrelser Landstingsdirektören samt kommudirektörer som beslutat delta i utbildningssatsningen Att investera i framtiden. Informationsbrev Välkommen till

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning 1 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SEMINARIUM PÅ HOLA FOLKHÖGSKOLA 15-16 JANUARI 2009, ÅDALSSAMVERKAN FRÅN PRATSAM TILL GÖRSAM! Inledning Arbetet med att gemensamt jobba med välfärdsfrågor utifrån krympande ekonomiska

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Nackas erfarenheter av Västra Götalandsprojektet Sociala risker

Nackas erfarenheter av Västra Götalandsprojektet Sociala risker Nackas erfarenheter av Västra Götalandsprojektet Sociala risker Bakgrund Avstämningsrapport: Nackas arbete med projektet Västra Götalandsmodellen Sociala risker Erfarenheter - Lokalt/kommunalt respektive

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar

Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar Innehåll - 17 frågor: 1. Vad är en social investering? 4 2. Vad innebär det att arbeta med sociala investeringar? 5 3. Är det någon skillnad mellan sociala

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad

Gör jämlikt gör skillnad Gör jämlikt gör skillnad SAMLING FÖR SOCIAL HÅLLBARHET MINSKAR SKILLNADER I HÄLSA Anna-Maarit Tirkkonen Eskilstuna kommun Åsa Ranung Åsa Ranung Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland Eskilstuna 31 maj

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Att investera i framtiden - en utbildningssatsning i Sörmland för kommuner och landsting om stuprörens och kortsiktighetens

Att investera i framtiden - en utbildningssatsning i Sörmland för kommuner och landsting om stuprörens och kortsiktighetens Att investera i framtiden - en utbildningssatsning i Sörmland för kommuner och landsting om stuprörens och kortsiktighetens prislapp Monica Pärus 1 Åsa Ranung 2 1 Folkhälsoplanerare, Folkhälsocentrum,

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Sociala investeringar - att motverka utanförskap och kommunala stuprör

Sociala investeringar - att motverka utanförskap och kommunala stuprör Sociala investeringar - att motverka utanförskap och kommunala stuprör Anne Andersson & Aina Rundgren 21 november 2014 Sociala investeringar i Örebro kommun Förebyggande insatser för ett minskat utanförskap

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Ledningsorganisation för tidiga insatser/sociala investeringar

Ledningsorganisation för tidiga insatser/sociala investeringar RAPPORT 1(19) Bildningsförvaltningen Mia Stålgren Patiño Ledningsorganisation för tidiga insatser/sociala investeringar Hedemora kommun Hemsida www.hedemora.se E-post anna-maria.stalgren-patino@hedemora.se

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN DIALOGGRUPPSMÖTE 1 2 MARS 2011 DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN Dokumentation Bakgrund Den sociala välfärden i regionen ska präglas av goda levnadsvillkor

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Mobbningens kostnader

Mobbningens kostnader Mobbningens kostnader En socioekonomisk analys I samarbete med: PRODUKTION Frida Warg GRAFISK FORM Oskar Eklind ANSVARIG UTGIVARE Lars Arrhenius OMSLAG Jonas Eklind, DPP TRYCK PrintR, Stockholm KONTAKT

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2010

Laholmsnämnden Bokslut 2010 Laholmsnämnden Bokslut 2010 Bokslut Laholmsnämnden LNLHM110014 Ledamöter Margareta Bengtsson (M), ordf. Thomas Jönsson (M) Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson (S), v ordf. Villemo

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373 EM2022 W-4.0, 2011-07-15 SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT Datum Dnr 2014-02-03 2012-003373 36293-1 1 (5) Sammanfattning Vi har inga pengar är en ständigt återkommande fras för den som jobbar med energieffektivisering

Läs mer

Landstinget i Jönköpings län RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET

Landstinget i Jönköpings län RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Landstinget i Jönköpings län RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Förord Jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet och en nödvändighet för ett demokratiskt samhälle.

Läs mer

Östgötakommissionen. Ett regionalt uppdrag. Region Östergötland

Östgötakommissionen. Ett regionalt uppdrag. Region Östergötland Östgötakommissionen Ett regionalt uppdrag Uppdraget En Östgötakommission för folkhälsa, enligt modell från WHO, ska belysa hälsoläget i länet utifrån ett tvärsektoriellt kunskaps- och erfarenhetsperspektiv.

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar län. Resultatrapport, Program för hållbar jämställdhet

Regionförbundet i Kalmar län. Resultatrapport, Program för hållbar jämställdhet Regionförbundet i Kalmar län Resultatrapport, Program för hållbar jämställdhet Förord Arbetet med jämställdhetsintegrering är en mycket viktig pusselbit för att lösa vår regions demografiska utmaningar.

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Socioekonomisk analys av Exsistre

Socioekonomisk analys av Exsistre 1 Socioekonomisk analys av Exsistre 140609 Berit Björnered 2 3 Exsistre - en social investering för att bryta utanförskap Fem samordningsförbund i Göteborg och 9 kranskommuner har sedan flera år bedrivit

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Att investera i framtiden

Att investera i framtiden 2013 Arbetsmarknads- och familjenämnden Datum Diarienummer 1 (5) Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen Enheten för kvalitet Sofia Eriksson, 070-0866201 Att investera i framtiden -Rapport från utbildning

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Dokumentation från Processdag om sociala investeringsperspektiv Uppsala 1 oktober 2015

Dokumentation från Processdag om sociala investeringsperspektiv Uppsala 1 oktober 2015 Dokumentation från Processdag om sociala investeringsperspektiv Uppsala 1 oktober 2015 Regionförbundet och Länsstyrelsen i Uppsala län var initiativtagare och arrangörer till denna dag på temat sociala

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

vår hälsa länets möjlighet

vår hälsa länets möjlighet vår hälsa länets möjlighet Folkhälsopolicy för Jämtlands län 2011 2015 folkhälsopolicy förord Jämtlands län 2011 2015 Jämtlands län har unika möjligheter till ett gott liv...... och i den här folkhälsopolicyn

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben Landstingsfullmäktige 27 november 2012 Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben FN:s konvention om barnets rättigheter Folkrätt för barn

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-12-22 Handläggare Peter Kreitz Telefon: 08-508 22 020 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Från tvärsäkerhet till tvärsektorialitet 2 Inledning Vi vill att alla våra medborgare ska ha ett bra liv. Kommuner och regioner finns till för att skapa förutsättningar för detta.

Läs mer

Utbildning sociala investeringar

Utbildning sociala investeringar Utbildning sociala investeringar Clarion Skanstull 27 november 2015 w w w. u p p d r a g p s y k i s k h ä l s a. s e Program 08.30-9.00 Kaffe och gruppindelning/bordsplacering 09.00-09.10 Introduktion

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Styrsystem för Växjö kommun

Styrsystem för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-09 Styrsystem för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Uvecklingschefen Dokumentnamn Styrsystem för Växjö kommun - antaget 2011-04-19 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning FOLKHÄLSORÅDET Sammanträdesdatum 2015-06-02 Sida 1 Innehållsförteckning Sida Fastställande av dagordning 3 Uppföljning utbildningsdag Folkhälsa är politik 4 Arbetsområde folkhälsa, 2015 2018 5 Barnkonventionen

Läs mer

Regional rapport Öppna Jämförelser nr 2015:32. Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015. FoU Välfärd, Region Västerbotten

Regional rapport Öppna Jämförelser nr 2015:32. Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015. FoU Välfärd, Region Västerbotten Regional rapport Öppna Jämförelser nr 2015:32 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015 FoU Välfärd, Region Västerbotten Regional rapport Öppna Jämförelser Löpnummer: 2015:32 Stöd till personer

Läs mer

Linnéuniversitetet juni 2013. Jan Håkansson, Inger Fält

Linnéuniversitetet juni 2013. Jan Håkansson, Inger Fält Linnéuniversitetet juni 2013 Jan Håkansson, Inger Fält Små barns lärande Forskning och förskolans kvalitetsutveckling i samspel Utgångspunkten för samarbetet mellan de tolv inblandade kommunerna, Ifous

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi ESLÖVS KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Morin Folkhälsostrateg 0413 62697 KS.2012.0126 2012-09-10 Korrununfullmäktige 12 Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi Ärendebeskrivning

Läs mer

Hyltenämnden. Bokslut 2013

Hyltenämnden. Bokslut 2013 Hyltenämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Hyltenämnden Hyltenämnden Ledamöter Ingegerd Torhall (FP) Kristina Johansson (S) Margareta Andersson (C) Jerzy Golowkin (M) tom juni månads sammanträde Desirée Hultberg

Läs mer

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet.

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet. 1 (5) Socialkontoret Helena Paulsson Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Ansökan om medel till utbildningssatsning inom Samtalsmetodik Motiverande Intervjuer (MI), riktad till

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete

Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete Välkommen till den första länsdialogen! Strategi för länets folkhälsoarbete En dialog där vi gemensamt ställer frågor och hittar svar som gör skillnad! Varför länsdialoger? 1. Samverka fram en levande

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer