Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samordnare för våld i nära relation Slutrapport"

Transkript

1 Slutrapport Kirsti Kanttikoski

2 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och i och med att man gjorde en omorganisation av individ- och familjeomsorgen söktes medel för att utveckla arbetet med våldsutsatta klienter. I projektet ville man samordna insatserna inom socialtjänsten, öka kompetensen hos personalen, utveckla verksamheten så att personalen kunde bemöta våld i nära, synliggöra målgruppen och ge den adekvat hjälp. Målen har i stort sett uppfyllts. Samordnaren har haft kontakt med alla klienter som blivit utsatta för våld i nära och som kommit till socialtjänstens kännedom samt har deltagit i besök där förhandsbedömning gjorts i samband med orosanmälningar gällande barn som upplevt våld i familjen. Beslut om skyddat boende har gjorts om till ett insatsbeslut mot tidigare ett beslut om ekonomiskt bistånd. En arbetsplan har tagits fram för att bättre samordna arbetet mellan olika enheter inom socialtjänsten, andra myndigheter och frivilliga organisationer. Kompetensen hos personalen har utökats genom anordnandet av samverkanskonferenser och start av en kvinnofridsgrupp med representanter från alla socialtjänstens enheter som har fått specialistutbildning att sprida till sina kollegor. Särskild utbildning kring bedömningar gällande hedersrelaterat våld har getts till socialsekreterare inom ungdomsgrupp och mottagningsgrupp. Målet att synliggöra målgruppen våldsutsatta kvinnor och barn som har bevittnat våld har uppfyllts. Målgruppen har även fått adekvat hjälp genom framtagandet av en arbetsplan och genom arbetet i kvinnofridsgruppen. Målet att utveckla verksamheten så att personalen kan bemöta våld i nära er har delvis uppfyllts genom bland annat framtagande av rutiner och arbetsplanen för samverkan. Rutiner för vissa grupper arbetas med under våren och att implementera rutinerna och nya arbetssätt ordentligt beräknas ta längre tid än projekttiden medger. Det har varit berikande för samordnaren att ha både klientkontakter och att utveckla arbetet inom socialtjänsten och med samverkande aktörer. I stort är projektet lyckat och eftersom antalet våldsutsatta har visat sig vara stort och behovet av stöd likaså finns anledning att permanenta projektet men också att fortsätta det utvecklingsarbete som nu sker. Nacka kommun Kirsti Kanttikoski 2 (9)

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar Projektets syfte och mål Utfall i förhållande till mål, ramar och identifierade risker Erfarenheter och observationer Slutsatser Förslag på förbättringar (9)

4 1 Bakgrund och förutsättningar Medborgarna i Nacka skall anse att deras kommun är trygg och säker för de personer som hamnar i sociala svårigheter. De värderingar som ligger till grund för kommunens prioriteringar inom socialtjänsten skall göras tydliga för Nackaborna. Social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan och ansvarsfördelning mellan myndigheter och frivilliga organisationer avseende våld i nära er. Genom samarbete mellan dessa olika aktörer kan stödet till kvinnan och barn som bevittnar våld förstärkas och familjen få det stöd den behöver. Det är viktigt att veta hur ansvaret ska fördelas mellan olika myndigheter och frivilliga organisationer. Social- och äldrenämnden beslutar den 23 oktober 2007 att ansöka om utvecklingsmedel från länsstyrelsen för att tillsätta en samordnare. Detta för att utveckla insatserna för våldsutsatta klienter samt kunna hänvisa vidare till rätt instans. 2 Projektets syfte och mål - Att samordna insatserna inom hela socialtjänsten - Att utöka kompetensen för personalen inom socialtjänsten - Att utveckla verksamheten så att personalen kan bemöta våld i nära er - Att synliggöra målgruppen - Att målgruppen får adekvat hjälp 3 Utfall i förhållande till mål, ramar och identifierade risker Mål 1 Att samordna insatserna inom hela socialtjänsten Målet har uppfyllts. Samordnaren deltar i alla besök där anmälningar om oro för barn kommit till socialtjänstens kännedom på grund av våld i familjen. Detta för att kartlägga vilket stöd kvinnan behöver samt göra en riskbedömning huruvida skyddat boende behövs eller inte. Vid behov av skyddat boende görs ett insatsbeslut avseende just skyddat boende. Tidigare beslutades detta inom ramen för ekonomiskt bistånd. Genom valet att göra skyddat boende till ett insatsbeslut har det medfört att socialtjänsten får bättre överblick över dessa ärenden. En bättre bedömning huruvida det är skydd eller annat boende som behövs möjliggörs av insatsbeslutet. Det går inte att statistiskt göra en jämförelse i antalet beviljade skyddade boenden emot när dessa beslut togs inom ramen för ekonomiskt bistånd. Nacka Värmdö kvinnojour har informerat socialtjänsten att antalet beviljade insatser har minskat betydligt, vilket kan tolkas bero på att skyddat boenden numera beviljas i de fall skydd verkligen behövs. Annat boende kan beviljas genom ekonomiskt bistånd. 4 (9)

5 Fokus i förhandsbedömningar gällande barn som bevittnat våld har även lagts vid barnens behov av stöd just för att de upplevt våld. Tidigare fokuserade socialtjänsten mer på skyddet men beaktar nu bägge delarna. En arbetsplan har tagits fram som används för att samordna arbetet mellan olika grupper inom socialtjänsten och andra inblandade myndigheter och frivilliga organisationer i ett ärende. Detta tydliggör ansvarsfördelningen och gör klientarbetet mer effektivt. I vissa fall kan det även förkorta aktualiseringstiden. Mål 2 Att utöka kompetensen för personalen inom socialtjänsten Målet har uppfyllts. Två samverkanskonferenser har anordnats åren 2008 och Deltagare på konferenserna var handläggare inom socialtjänsten och samverkanspartners inom kommunen. Innehållet har bestått i förståelse för barnens situation i våldsutsatta familjer, information från de olika samverkansparterna om deras arbete samt om lagstiftningen inom området. En konferens planeras även under våren En kvinnofridsgrupp med representanter från alla enheter inom socialtjänsten har startats i bland annat syfte att ge dem mer kunskap inom området. Representanterna har sen i uppdrag att informera sina kollegor på enheterna. Gruppen träffades först varje månad men från 2010 träffas gruppen var sjätte vecka. Gruppen har tagit del av litteratur om våldsutsatta kvinnor och deras barn, sett utbildningsfilmer inom området, gjort studiebesök och föreläsare har bjudits in. Ett utbildningsmaterial från Amphi Produktion Ingen ser oss har köpts in och tanken är att alla inom socialtjänsten skall ta del av det. Hittills har cirka ett 20-tal gjort det. Hemtjänstpersonal och boendestödjare har erbjudits utbildning utifrån detta material men endast ett fåtal har tackat ja. Erbjudandet kvarstår dock. Utredningsgruppen för ungdomar samt mottagningsgruppen för förhandsbedömningar gällande barn och ungdomar har utbildats i en manual för riskbedömning och utredning gällande hedersrelaterat våld. Några har även utbildat sig genom länsstyrelsens utbildning för hedersrelaterat våld genom metoden Signs of Safety. Mål 3 Att utveckla verksamheten så att personalen kan bemöta våld i nära er Målet är delvis uppfyllt. En check-lista för rutiner har tagits fram hos utredningsgrupperna för barn och ungdom samt för försörjningsstödsgruppen, mottagningsgruppen och de som arbetar med beroendeproblematik. Familjerätten, äldreomsorgen, socialpsykiatrin och gruppen för funktionsnedsatta håller på att arbeta fram rutiner vilket beräknas vara klart under våren. Implementeringen av dessa rutiner har i vissa fall varit svår och samordnaren bedömer att sådant tar tid att arbeta in. 5 (9)

6 Samordnaren står till förfogande på olika sätt genom att kunna var medhandläggare i ärenden, rådgivande och behjälplig med bedömningar. Information och förhållningssätt sprids även ut till grupperna inom socialtjänsten via deltagarna i kvinnofridsgruppen som även fungerat som en referensgrupp för projektet. Mål 4 Att synliggöra målgruppen Målet är uppfyllt. I och med att alla grupper inom socialtjänsten finns representerade i kvinnofridsgruppen har det varit möjligt att fokusera på varje enskild grupp. Tidigare har fokus legat mycket på de ärenden som varit aktuella inom individ och familjeenheten, men i och med gruppens arbete har även våldsutsatta äldre samt fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta synliggjorts. Mål 5 Att målgruppen får adekvat hjälp Målet är uppfyllt. Genom att göra skyddat boende till ett insatsbeslut får de som behöver det stödet rätt hjälp. Framtagandet av rutiner är ett bra stöd för att kunna ge adekvat hjälp till målgruppen. Även den arbetsplan som har tagits fram ger ett stöd i detta. 4 Erfarenheter och observationer Projektet utvecklades snabbt till att samordnaren hade klientkontakter och samordnade insatserna för klienterna både inom socialtjänsten men även med andra berörda. Parallellt bedrevs utvecklingsarbetet inom socialtjänsten och med samverkande aktörer. Detta har tagit mycket tid i anspråk och stundtals varit ansträngande men också berikande då det genom klientkontakterna tydligt kristalliserats vad som faktiskt behöver struktureras och utvecklas hos socialtjänsten och i samverkan för att ge det bästa stödet till den våldsutsatta kvinnan och barnen. Ett fungerande samarbete mellan grupperna inom socialtjänsten är svårt att få till då handläggarna helst håller sig till sitt specialistområde. Arbetsplanen och de nya rutinerna är till hjälp men samordnaren bedömer att det kommer att ta tid att implementera detta arbetssätt och grupperna behöver stöd i detta. Samarbetet i samverkansgruppen med deltagare från olika myndigheter och frivilliga organisationer utvecklas och samverkansplanen revideras årligen. Samarbetet mellan Nacka Värmdö kvinnojour, socialtjänsten och mansmottagningen har utvecklats mycket positivt. Kvinnojouren har stödkontakten i de ärenden där kvinnan behöver det och barnen kan få trappansamtal för att bearbeta sina upplevelser av våld både i det skyddade boendet och hos kvinnojourens öppna verksamhet. Samarbetet med polisen har också förbättrats genom att samordnaren får mer information om de anmälningar kring kvinnofridsbrott som kommer in. 6 (9)

7 Statistik visar att antalet nya ärenden med karaktär av våld i nära som kommer till socialtjänstens kännedom är ganska stort. Från juni till december 2008 fick socialtjänsten kännedom om 44 nya ärenden, varav 10 beviljades skyddat boende. Under 2009 hade samordnaren kontakt med 133 nya ärenden, varav 12 beviljades skyddat boende. Det har varit mycket skiftande i hur omfattande kontakten med den våldsutsatta kvinnan sedan varit. I vissa fall har det räckt med ett samtal, i andra en kartläggning om cirka tre samtal och för vissa personer har behovet av stöd varit mycket stort både från kvinnojour, samordnare och socialsekreterare i de olika grupperna. Vistelsetiden på skyddat boende varierar stort. I många fall blir vistelsetiden längre än nödvändigt på grund av svårigheter att hitta ett annat boende. Vissa lyckas få kvarsittanderätten till den gemensamma bostaden efter en separation. Dock är det en tidskrävande process. Fyra personer har beviljats socialt kontrakt. Några har egen bostad som de kan flytta tillbaka till och andra lyckas får andrahandskontrakt. Ett fåtal går tillbaka till sina män. De kvinnor som är väletablerade i Sverige har lättare att komma vidare till eget boende. Många kvinnor kan inte välja att flytta till annan kommun då tingsrätten oftast dömer till gemensam vårdnad och mannen i många fall väljer att bo kvar i kommunen. Eftersom det ofta är svårt att komma överens om att skola och barnomsorg skall vara i en annan kommun blir det vanligaste att kvinnan tvingas bo kvar i Nacka. En del kvinnor behöver ett mycket omfattande stöd under en längre tid. Det handlar om mycket praktiskt arbete så som kontakt med försäkringskassa, arbetsförmedling, a-kassa, sjukvård och hjälp i att söka boende. Det gäller oftast de kvinnor som inte är så starkt förankrade i det svenska samhället. Kvinnofridsgruppen som även har fungerat som en referensgrupp har varit en lyckad satsning. Deltagarna hjälper till att sprida kunskap och information till sina medarbetare, de tar även med sig frågor och synpunkter från sina kollegor att diskutera i gruppen. För att ta fram fungerande rutiner har arbetet i kvinnofridsgruppen varit nödvändigt. Eftersom det sker mycket utveckling inom kvinnofridområdet finns anledning att ha kvar den gruppen inom socialtjänsten för att på bästa sätt kunna sprida kunskapen ut i grupperna. Samordnaren för våld i nära inom socialtjänsten har fått positiv respons från de olika enheterna. Socialsekreterarna har känt att de kunnat fokusera på sin specifika uppgift men ändå varit trygga i att kvinnan och barnen fått det stöd de behövt under tiden. Arbetsplanen och samarbetet mellan enheterna har också varit till hjälp för att tydliggöra vars och ens uppgift. 5 Slutsatser Projektet har varit mycket lyckat och i stort har målen uppfyllts. Endast målet att utveckla verksamheten så att personalen kan bemöta våld i nära er är inte helt uppfyllt. Samordnaren bedömer att det tar längre tid att implementera nya rutiner och arbetssätt än vad projekttiden gett möjlighet till. Antalet ärenden med karaktär av våld i nära är stort och visar att detta är en mycket viktig målgrupp, som kräver lika stort engagemang från socialtjänsten som andra grupper. 7 (9)

8 Det finns en boendeproblematik som behöver ses över och en del kvinnor behöver mer stöd än vad som egentligen är möjlig att ge under rådande organisation. För att utveckla arbetet mer, följa upp implementeringen samt fortsätta att samordna kontakterna för de våldsutsatta kvinnorna och deras barn behöver samordnartjänsten permanentas. 6 Förslag på förbättringar Socialtjänsten kommer under 2010 att börja öppna utredning på alla kvinnor som bedöms ha längre behov av kontakt än 3 tillfällen. Det kan till exempel vara en samordnande kontakt. För vissa kvinnor med stort behov av stöd behöver andra insatser kunna erbjudas; till exempel kontaktperson. De kortsiktiga behoven tillgodoses oftast bra men de långsiktiga behoven behöver bättre kartläggas och tillgodoses. Samordnaren har inga direkta förslag på hur boendeproblematiken skall kunna lösas men helt klart är att frågan behöver ses över. Eftersom många kvinnor tvingas bo kvar i Nacka på grund av gemensam vårdnad om barnen och för att barnen skall kunna ha ett fungerande umgänge med sina pappor, så kvarstår boendeproblematiken som måste hanteras av socialtjänsten. Samarbetet mellan de olika enheterna inom socialtjänsten har förbättrats men det finns anledning att fortsätta förbättringsarbetet. Eftersom individ- och familjeenheten har omorganiserats till fler och mindre grupper finns en utmaning och med det också ett bra tillfälle att organisera samarbetet bättre mellan grupperna. 8 (9)

9 Nacka kommun Nacka tfn sms

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Sida 1 av 7 Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla i

Läs mer

Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet

Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet I rapporten beskriver du de insatser som genomförts i projektet med stöd av medel ur anslaget för år 2007-2008 och/eller

Läs mer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Birgit Ahlberg Familjerådgivningen, Karolina Frick Fältsekreterare, Eleonora Karlsson Kurator LSS,

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

Att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer. En slutredovisning om utvecklingsmedel och kompetensstöd 2012 2014

Att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer. En slutredovisning om utvecklingsmedel och kompetensstöd 2012 2014 Att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer En slutredovisning om utvecklingsmedel och kompetensstöd 2012 2014 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges.

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

Ansökan om utvecklingsmedel för att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer Ansökan om utvecklingsmedel för att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer Läs anvisningarna innan ni börjar fylla i blanketten I anvisningarna finns information om hur Socialstyrelsen

Läs mer

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll -Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel Trelleborg, Svedala,

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Handlingsplan utifrån överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid

Handlingsplan utifrån överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Handlingsplan utifrån överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Foto: Mostphotos en överenskommelse om samverkan mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

Kunskap till praktik 2010-06-09

Kunskap till praktik 2010-06-09 Kunskap till praktik 2010-06-09 Kristina Bloomfield Wijk Projektledare Utvecklingsarbetet Utveckling av vårdkedjan Personal vid mottagning 2, Beroendecentrum (BCM), som ansvarar för läkemedelassisterad

Läs mer

FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen. Plan för. utveckling av stöd till anhöriga / närstående. anhöriga / närstående.

FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen. Plan för. utveckling av stöd till anhöriga / närstående. anhöriga / närstående. FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen Plan för utveckling av stöd till anhöriga / närstående anhöriga / närstående 2003 och framåt 1 INLEDNING Som en del av den Nationella handlingsplanen för äldrepolitiken

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Återrapportering av projekt som beviljades utvecklingsmedel år 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Återrapportering av projekt som beviljades utvecklingsmedel år 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Återrapportering av projekt som beviljades utvecklingsmedel år 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Rapporten är underlag för Socialstyrelsens uppföljning och

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC GR Lotta Wall 2009-12-01 Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Läs mer

Rapport 2009:55. Kartläggning av insatser för barn som växer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller bevittnat våld

Rapport 2009:55. Kartläggning av insatser för barn som växer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller bevittnat våld Rapport 2009:55 Kartläggning av insatser för barn som väer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller bevittnat våld Rapportnr: 2009:55 ISSN: 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010

Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010 1(6) Utvecklingsmedel till förebyggande arbetet mot våld och förtryck i hederns namn 2009--2010 Slutrapport Projektnamn Fyrbodalskommunalförbund Förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och hedersproblematik

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid Tillfälle att prioritera frågan Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid 24 november, 2005 Inledning...3 Den aktuella uppföljningen...4 Amnestys kommunundersökning och den kommunpolitiska

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid - En överenskommelse om samverkan mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer samt prostitution och

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012 VÅLD - hjälp och stöd Ring alltid 112 vid nödsituation! Produktion: socialkontoret 2012 www.sollentuna.se Kontaktuppgifter SOCIALKONTORET Mottagningen för barn och unga, tel 08-579 212 50 Mottagningen

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer

Så gjorde vi. Insatsveckor mot prostitution och människohandel i Västmanland

Så gjorde vi. Insatsveckor mot prostitution och människohandel i Västmanland Så gjorde vi Insatsveckor mot prostitution och människohandel i Västmanland Nätet är arenan för sexhandeln i länet Västmanlands län har en befolkning på drygt 260 000 invånare i tio kommuner, varav Västerås

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst

Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Utvecklings- och fältforskningsenheten Umeå socialtjänst Innehållsförteckning Familjehemscentrum... 2 Enkätstudien... 4 Varför och för vem görs studien?... 4 Vad ska studeras?... 4 Av vem görs studien?...

Läs mer

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3.

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3. Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn Sociala entreprenörshuset Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2011-01-2011-01 Redovisnings-ID -004 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under

Läs mer

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete 100 % ren hårdträning Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete Förord Antidopningsprojektet 100 % ren hårdträning i Östergötland vänder sig till gymbranschen vilka

Läs mer

Slutrapport, våld i nära relationer, 2014

Slutrapport, våld i nära relationer, 2014 Tjänsteskrivelse 2015-01-27 SN 2013.0223 Handläggare: Anna Eriksson Slutrapport, våld i nära relationer, 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har bevilts medel utifrån en gemensam ansökan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Eva Hansson Socialsekreterare Tjänsteskrivelse Eva.Hansson@malmo.se Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 STENUNGSUNDS KOMMUN Jämställdhetsprogram och lokal Handlingsplan för Jämställd Västra Götaland Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige

Läs mer

Kvinnofrid i Värmland Kartläggning 2012

Kvinnofrid i Värmland Kartläggning 2012 Kvinnofrid i Värmland Kartläggning 2012 Våld i nära relationer Barn som bevittnat våld Hedersrelaterat våld och förtryck Prostitution och människohandel för sexuella ändamål Kvinnofrid i Värmland - Kartläggning

Läs mer

PLAN för samverkan och ansvarsfördelning mellan myndigheter och frivilliga organisationer

PLAN för samverkan och ansvarsfördelning mellan myndigheter och frivilliga organisationer PLAN för samverkan och ansvarsfördelning mellan myndigheter och frivilliga organisationer Diarienummer Fastställd/senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarigt politiskt organ Ansvarig processägare SÄN 2011/249-700

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Relationsvåldscentru m

Relationsvåldscentru m Relationsvåldscentru m December 2014 Rapport om FoU-projekt med stöd av lokala utvecklingsmedel stockholm.se Slutrapport för Relationsvåldscentrum November 2014 Dnr:3.2-96/2014 Utgivare: Socialförvaltningen

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Rehabiliterande undervisning

Rehabiliterande undervisning Rehabiliterande undervisning för SFI-elever Ett samverkansprojekt mellan Samordningsförbundet Umeå,VIVA Komvux/sfi, VIVA introduktion, Arbetsförmedlingen i Umeå, Västerbottens läns landsting/ Ersboda vårdcentral,

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

En 4-R analys av Navigator

En 4-R analys av Navigator En 4-R analys av Navigator 1 4-R analys av Navigator I juli 2009 tog Dan Humble, processtödjare (Regional kontaktperson för jämställdhetsintegrering) för Mellersta Norrland, kontakt med oss på Navigator,

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet

Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet I rapporten beskriver du de insatser som genomförts i projektet med stöd av medel ur anslaget för år 2007-2008 och/eller

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun Projektplan Strängnäs 150702 Projektnamn RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Projektägare LSG Individ- och familjeomsorgen Datum 150702 Bakgrund Målgruppen för detta projekt är de klienter som söker ekonomiskt

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen (Ifo)

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen (Ifo) Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen (Ifo) Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap.

Läs mer

KVINNOFRID Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor

KVINNOFRID Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor SÖLVESBORGS KOMMUN KVINNOFRID Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-27 Kf 165 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3 POLISANMÄLAN OCH RÄTTSLIGA FRÅGOR...

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Västra Götalandsregionen Kommunerna Essunga, Götene. Lidköping, Skara och Vara. 2015-09-11.

Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Västra Götalandsregionen Kommunerna Essunga, Götene. Lidköping, Skara och Vara. 2015-09-11. Uppföljning ÅKA-modellen 2015-09-11 Bakgrund ÅKA-modellen implementerades i ordinarie AME-verksamhet i Västra Skaraborg under perioden 2014-01-01--2014-09-30. SoF Västra Skaraborg beviljade fortsatt finansiellt

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Kvinnojourernas roll och finansiering samt det manliga perspektivet bör finnas med bland de frågeställningar som närmare ska analyseras.

Kvinnojourernas roll och finansiering samt det manliga perspektivet bör finnas med bland de frågeställningar som närmare ska analyseras. GR 2007-05-23 Elvy Persson Regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor Saken Den sociala styrgruppen beslutade i september 2006 att uppdra åt GR att i samverkan med medlemskommunerna utreda förutsättningarna

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget 2010-01-22 Arbetsmarknadstorget Berit Björnered, tf. samordnare 1 (7) 2010-01-21 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget VERKSAMHETENS UPPDRAG Arbetsmarknadstorgets uppdrag Organisera verksamhet

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Rapport: 2015-05 Mäns våld mot kvinnor i Dalarna

Rapport: 2015-05 Mäns våld mot kvinnor i Dalarna Rapport: 2015-05 Mäns våld mot kvinnor i Dalarna 2011 2014 Omslagsbild: mostphotos.com Rapporten kan laddas ner från Länsstyrelsen Dalarnas webbplats: www.lansstyrelsen.se/dalarna/publikationer. Den kan

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer 2017-2020

Handlingsplan mot våld i nära relationer 2017-2020 Ansvarig: Reviderad Antagen i Kommunstyrelsen 2016-05-25 1(21) Handlingsplan mot 2017-2020 Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

RAPPORT. Uppföljning av nattvandring. 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753

RAPPORT. Uppföljning av nattvandring. 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753 RAPPORT 2014-05-21 Emelie Berglund Marie Haesert SÄN 2014/360-753 Sammanfattning Sociala kvalitetsenheten fick våren 2014 i uppdrag att följa upp nattvandringen i Nacka kommun. Det finns aktiva nattvandrare

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbacksskolan Åsa Bergström rektor . Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Trollbacksskolan Verksamhet Grundskola F-5 skola Vår vision Ingen

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående

Anhöriga som ger omsorg till närstående www.pwc.se Revisionsrapport Christer Marklund Anhöriga som ger omsorg till närstående Haparanda stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 2015-02-04 Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 Avser tiden: 20131101-20150301 Kommun: Tomelilla 1. Sammanfattning Arbetet med att förbättra matematikundervisningen

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa 1 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna av KS april 2000, reviderade av KF xxx 2016 stockholm.se 2 (12) 3 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna i KS april 2000, reviderade

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS SERVICEGARANTIER

SOCIALNÄMNDENS SERVICEGARANTIER SOCIALNÄMNDENS SERVICEGARANTIER Äldreomsorg Antagna av socialnämnden 2015-10-14 130 Syftet med Socialnämndens servicegarantier är att tydliggöra för Dig, så att du vet vad du kan förvänta dig av oss och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid - En överenskommelse om samverkan mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer samt prostitution och

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer