Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 324 Kornvägen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 324 Kornvägen"

Transkript

1 Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 324 Kornvägen

2 Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor) Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Förskolan stimulerar och utvecklar barnens intresse för naturvetenskap och teknik Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Nyckeltal... 9 Bilagor Bilaga 1: Grilla 2 Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 2(9)

3 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Under året arbetat vidare med Årsplanen, dels avdelningsvis och dels på hela förskolan. Vi har planerat och utvärderat med både Lotusdiagram och under rubrikerna: Bakgrund, syfte, mål, utförande, utvärdering / analys och framtidsplan. Barnen har varit med och utvärderat våra aktiviteter antingen med hjälp av frågor eller " de tre gubbarna " beroende på ålder och aktivitet. Utvärderingar av verksamheten har skett var fjärde vecka på våra avdelningsplaneringar.dessa har protokollförts och och utvärderats mötet därpå. Tillsammans med Majstigens förskola har vi haft APT en gång i månaden och utöver det har vi haft avdelningsmöten på kvällstid på Kornvägen en gång i månaden. Då har vi bland annat följt upp målen i kvalitetsdokumenetet. På föräldrasamtalen har vi använt oss av läroplanen i form av Lotusdiagrammet som en grund till ett brev om barnets utveckling som föräldrarna fått i god tid innan samtalet. De har även fått Lotusdigrammet innan samtalet för att kunna jämföra. Vi har också haft med oss barnets portfolio på samtalen. Under hösten - 15 genomgick vi en Qualis- granskning som visade oss vilka områden vi behöver arbeta med kommande år. Ledningsgruppen har träffats var fjärde vecka för att diskutera och utveckla verksamheten.varje morgon har inletts med ett morgonmöte för att se över dagens arbete. Förskolan har inventerats för giftfri förskola vilket har inneburit att vi har plockat bort saker och material som inte är lämpliga att använda på en förskola.vi har gått på utbildning i brandskyddsarbete och hot och våld. Kockarna på Kornvägen och Majstigen har träffats en gång i månaden för att diskutera hur de ska skriva sina handlingplaner gällande kostprogram/policy. Årsplanen känns som om den är väl inarbetad på avdelningarna, men för hela förskolan behöver vi utveckla den lite mera i detalj så att den blir mer tydlig för alla. Lotusdiagrammet har varit ett enkelt och lättöverskådligt dokument för både oss och föräldrarna.de kan lättare se kopplingen mellan läroplanen och verksamheten och vi kan se att resultatet i kundenkäten har ökat från 87% till 97% i nöjdhetsgrad när det gäller att förskolan har informerat om läroplanen och annat som styr förskolan. Att barnen har fått vara med och utvärdera verksamheten löpande har märkts då de ofta pratar om vad vi gjort i form av gubbarna. " Idag tyckte jag att samlingen var en gul gubbe" och vi har ändrat verksamheten efter barnens önskemål. Mötesstrukturen på förskolan behöver ses över då vi på grund av att personalen har blivit färre i antal har upptäckt att det är svårare och mer sårbart att få till den på ett bra Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 3(9)

4 sätt under dagtid. Under hösten ska vi dela upp vår årsplan i flera delar så att den blir ännu mer tydlig. Exempelvis arbetsmiljö, utbildningar, gemensamma aktiviteter mm. Vi fortsätter att använda oss av Lotusdiagrammet i olika former både i samtal och dokumentation av olika slag. Mötesstrukturen måste förbättras så att alla blir mera delaktiga i verksamheten. Utifrån Qualisgranskningen har vi utarbetat en handlingsplan över vilka områden som vi behöver utveckla under kommande år. Områden vi ska fördjupa oss i är utveckling och lärande, barns delaktighet och inflytande, barns delaktighet i lärprocessen samt arbetssätt och pedagogroll. För att kunna utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete på ett bra sätt och med de ökade krav som ställs på oss i förskolan är det önskvärt med flera utvecklings och reflektionsdagar. 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskriv hur ni arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar Vi arbetar för att miljön på vår förskola skall vara redo för att ta emot barn med olika behov. Alla barn har olika förutsättningar vare sig det handlar om fysiska eller psykiska svårigheter, därför måste vi pedagoger möta varje barn där det befinner sig för att de ska få likvärdiga förutsättningar att utvecklas, lära och delta i vår verksamhet. " Lika förutsättningar kräver olika resurser". Vi utgår från SPSM:s kartläggnings och värderingsverktyg och inventerar förskolans inomhusmiljö för att sedan börja använda oss av verktyget som finns att tillgå på nätet. Under året har vi haft kontakt med syncentralen,gått på utbildning på SPSM när det gäller blinda barn på förskola och haft hjälp med att anpassa avdelningen för ett barm med svår synnedsättning. Vi har kartlagt och skrivit en handlingsplan tillsammans med förälder för att ansöka om tilläggsbelopp, vilket har beviljats. Vi har fått lära oss att använda punktskrift. Vi har specped, förskolepsykolog att koppla in vid behov och förskolan har även en personal med specialpedagogisk kompetens att kunna vända sig till. av era insatser under året Personal som gått utbildningen Blinda barn i förskola har tyckt att utbildningen har varit bra och intressant och vi ser att flera måste få samma kunskap och förståelse för hur det är att vara på förskola med en sådan funktionsnedsättning. Vi har utvärderat handlingsplanerna med förälder och alla berörda runt barnet och kommit fram till att vi behöver utöka personalgruppen med en förskollärare som ska vara pedagogist ansvarig på avdelningen. Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 4(9)

5 Vi upplever väl att vi inte fått så mycket stöttning från syncentralen utan mera att det har kommit kommentarer om hur arbetet har utförts. Vi har ansökt om handledning från SPSM för personalen som arbetar på avdelningen med ett barn med synnedsättning. Två pedagoger kommer att gå samma utbildning som vi påtalat under analysen för att utöka kunskapen om att arbeta med barn som har synnesättning. Vi har också anställt en förskollärare som kommer att ansvara för det pedagogiska arbetet på den här avdelningen. 3 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Vi har fortsatt att utveckla barnens pärmar genom att göra barnen mera delaktiga i sin egen portfolio. Pedagogerna har hjälpt dem att dokumentera sitt eget lärande, ibland med hjälp av bilder och det som barnen vill att pedagogerna ska skriva. Barnen har själva kommit och velat ta kort på något som de har ritat eller byggt för att sedan skriva en text till och sätta upp på väggarna. På en avdelning har personalen delat upp anslagstavlan i olika teman beroende på vilka aktiviteter som de har arbetat med. Tavlan har varit uppdelad i matematik, teknik/natur, skapande, min gubbe, samlingens material, veckans konstnär, här bor jag och språk/ bokpåsen och sagoläsning. Vi har skrivit utförligt på Schoolsoft och mejlat veckobrev till alla föräldrar och haft utvecklingssamtal. 90% av föräldrarna anser att förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande. Vi har fått mycket god respons på våra anslagstavlor och de flesta föräldrar tar sig tid att titta på vad vi har gjort.ofta har de kommit efter att vi har skrivit om vad vi gjort i veckobreven och vill se resultatet.vi har fått in ett system i att få dokumentationen att " rulla " och att vara aktuell men att också ha äldre dokumentation i hemgjorda mappar hängande vid sidan om. Vi kan se att barnen lär varandra och är stolta över det, att. hjälpa någon annan att tex skära maten, dra upp blixtlås gör att man växer. Vi utgår ifrån att barnen kan, det kompetenta barnet. När det gäller att läsa informationen på Schoolsoft tycker vi att det är alldeles för många som inte går in regelbundet och läser regelbundet men när vi har påtalat detta så säger föräldrarna att de är nöjda med veckobreven och med vad barnen berättar och att de inte ser någon " anledning " att gå in och läsa där. Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 5(9)

6 Frigöra väggytor i barnens höjd för dokumentation och att sätta upp plexiglas så att dokumentationen får sitta kvar ett tag.all personal måste fortsätta och ta ansvar för att dokumentationen blir av och utgå från Lotusdiagrammet. Vi kommer att ha en nyanställd förskollärare som behöver introduceras i Lotusdiagrammet och i Schoolsoft. Vi kommer att få en nyanställd förskollärare till hösten som behöver introduceras i Lotusdiagrammet Schoolsoft. På föräldramötet och rådet behöver vi konkretisera hur vi arbetar med pedagogisk dokumentation. 4 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga Vi har haft mycket retorik - barnen har berättat om saker som de intresserar sig för eller som de vill berätta om. På samlingarna har de berättat om händelser som de har varit med om, lekar som de har lekt och om olika situationer som de har befunnit sig i. De har spelat mycket teater för varandra, dramatiserat olika sagor och händelser. Barnen har lekt med ord och begrepp.vi har läst kapitelböcker som barnen sedan har fått återberätta.sångsamlingarn har varit delade i två grupper beroende på ålder och då har barnen tränat på olika sånger med mer eller mindre avancerade texter. Vi har också gjort nya texter till "gamla" sånger. Med de yngre barnen har samtalen varit en språkundervisning och pedagogisering av barnens görande och där de har getts möjlighet till språklig interaktion samtidigt som de har gjort något annat. Exempelvis att under lunchen pratat om vilka grönsaker som har serverats, storlek på olika föremål, vill du ha mjölk eller vatten? En avdelning har arbetat med projektet/ temat bokkpåse-kapitelbok-drama. Under temat har barnen berörts av normer och värden,hällbar utveckling,språk och kommunikation, barns inflytande matematik,lek och social kompetens, naturvetenskap och teknik och kultur. Det vi kan se är att barnen har blivit otroligt modiga och att självkänslan har stärkts hos dem så att de nu vågar stå inför hela gruppen och säga sin mening, berätta något eller sjunga/spela teater. Kundenkäten visar att 91% av föräldrarna anser att förskola stimulerar och utmanar deras språkliga förmåga.föräldrarna har också kommit till oss och sagt att de har märkt att barnen har blivit mer säkra på sig själva och att de är glada för att alla lyssnar och respekterar varandra på ett fantastiskt sätt. Vi ska fortsätta på den väg vi har börjat och stärka barnens självkänsla ytterligare i form av våra retorikstunder, återberättande, presenterande av saker mm. De barn som är i åldrarna 2-4 år ska börja att använda Bornholmsmetoden och de äldre kommer att Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 6(9)

7 fortsätta med den. Vi ska börja arbeta med bokvård och att lära barnen hur och vilka böcker man kan läsa.vid olika tillfällen. Förskolan kommer att starta ett utvecklingsarbete i flerspråkighet och interkulturalitet. 5 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Under året har vi arbetat med matematik med de två äldsta barngrupperna en gång i veckan där vi har introducerat nya begerpp och övat in dem så att de har gått att använda i vår vardagliga verksamhet under veckan. Exempel: mynt,former,hel/halv/fjärdedel, mått ( längd, vikt, rymd, tid) dag, månad, årstid, år, större/ mindre, fler/ färre, ordningsföljd, abstrakt tänkande, sifferföljder, egna tillverkade spel mm.de yngre barnen har haft skapandestunder där vi också har använt oss av grundbegrepp större/mindre, fler/färre, tyngre/lättare och vi har räknat upp till 5 och spelat mycket spel med matematikinslag. Kundenkäten visar att 88% av föräldrarna anser att förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande. Vi ser att barnen har tyckt att det varit roligt och de har ofta frågat efter mattestunder andra dagar utöver de dagar som varit planerade. Det som vi också har sett är ett matematiskt tänkande i vardagen som vi inte trodde skulle ge så tydligt resultat. Föräldrarna har berättat att de har använt sig av matematiken i vardagen hemma med sina barn.när barnen bygger är de noga med att räkna och dela och de kan nu spela spel själva med tärning och regler utan att vi vuxna måste hjälpa till. Vi ska göra mer material som lockar till matematiskt tänkande för barnen bland annat mattesagor som man ritar efter.förskolan behöver också byta material lite oftare så att barnen får " nya spel." 6 Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet I första hand använder vi lärplattan som dokumentationsverktyg tillsammans med barnen men de använder den också själva för att dokumentera,googla, spela pedagogiska spel och använda olika pedagogiska appar.lärplattan används även som stöd och hjälpmedel för bibass. Digitalkameran används dagligen Vi fotograferar barnens lärande och övande och de fotograferar även själva. Fotografierna laddas sedan ner på datorn för att vi tillsammans med barnen ska kunna titta och reflektera över dem. Barnen väljer sedan ut de bilder de vill ha i sin dokumentation och tillsammans skriver vi därefter ner text till bilderna. Barnen får sedan godkänna dokumentationen innan den sätts upp på väggen eller i deras Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 7(9)

8 portfolio.vi använder oss av bildspel på våra digitala fotoramar och datorer vid speciella tillfällen, som tex när vi gjort någon särskild aktivitet där vi tagit många bilder och vid dropinfrukostar.under senvåren började förskolan att använda Instagram. Vi kan se att vi har utvecklat vårt arbete med digitala verktyg men vi ser också att kunskapen och kompetensen hos personalen fortfarande är ojämn. Vi kan dock se att barnen har ökat medvetenheten och delaktighetetn i sitt eget lärande. Vi behöver investera i nya datorer och lärplattor och avsätta tid till ett kollegialt lärande när det gäller appar mm. Vi hoppas på att Förskoleappen ska bli ett bra verktyg för att både underlätta och utveckla verksamheten på förskolan. Vi tänker utveckla arbetet med QR-koder och planerar att bjuda in Anna Wennerkvist på en arbetsplatsträff för att utbilda personalen i ämnet. 7 Förskolan stimulerar och utvecklar barnens intresse för naturvetenskap och teknik Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet Vi har haft naturvetenskapsstund en gång i veckan och då har vi utgått från boken 365 experiment för nyfikna barn. Vi har också använt NTA lådorna luft och vatten. Russinhissen är också en bok som har använts under dessa stunder. Ytspänning, kapilärkrafter, is och vatten, skummande vätska är några exempel på vad vi har gjort på naturvetenskapen. Barnen har tyckt att det har varit mycket roligt och har velat forska vidare. Boken innehåller experiment som bygger vidare på föregående uppgift och det har gjort dem så nyfikna på att forska vidare. Fortsätta med naturstunderna och ska koppla ihop naturvetenskapen och tekniken med matematiken. Hjälpa barnen att upptäcka och synliggöra för föräldrarna, hur dessa naturvetenskapsämnen hänger ihop. Vi kommer fortsätta använda oss av böckerna Russinhissen, Teknikgrytan, Bertas Experiment och 365 experiment för nyfikna barn och använda oss av USB- mikroskop. Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 8(9)

9 8 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola Förskolans resursfördelning anpassas till barnens behov genom att personal fördelas utifrån barnens ålder, vistelsetid och gruppernas storlek. För närvarande arbetar det två förskollärare och 5 barnskötare på förskolan. Förskollärarna har det säskilda ansvaret för att det pedagogiska arbetet planeras, följs upp och utvärderas.förskollärarna ingår i ledningsgruppen tillsammans med förskolechefen och träffas var tredje vecka för att utveckla arbetet i verksamheten. Vi har en utbildad VFU- handledare som tar emot lärarstudenter och en förste förskollärare som har i uppdrag att bidra till att utveckla förskolans arbete kring pedagogisk dokumentation och pedagogiska miljöer. i uppdraget ingår också att hålla sig uppdaterad vad gäller nyheter inom förskolans område samt aktuell forskning inom specefika områden. So förste förskollärare ska personen vara behjälplig med att ta fram underlag till planeringsdagar och APT samt ha ett visst samarbete med Majstigens förskola i specifika frågor. Vi har låg personalomsättning på förskolan vilket innebär att vi har en bra kontinuitet i vår verksamhet.på grund av att vi har öppnat vår tredje avdelning igen så ser vi att vi behöver utöka den pedagogiska kompetensen med en förskollärare till hösten. / långsiktig lösning För att utveckla det pedagogiska arbetet på förskolan har vi anställt en förskolläarare som tillsammans med oss ska arbeta med handlingsplanen som är skriven inför hösten 2016 och utgår från Qualisgranskningen som vi igenomgick hösten Nyckeltal Ur Våga Visa - kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDENKÄT 2014 KUNDENKÄT 2015 KUNDENKÄT 2016 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 100 % 100 % 97 % "Det är arbetsro i barngruppen" 85 % 96 % 94 % Kommentarer och analys till nyckeltal Resultatet från kundenkäten visar på en nedgång i båda nyckeltalen. Vi är ganska säkra på att föräldrarna tycker att det har varit rörigt på förskolan under året som gått. Det har uttryckts en oro över att vi har ändrat våra avdelningar för ofta och därför är det lägre resultat i år. Re 324 Kornvägen, Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) 9(9)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Vi erbjuder en trygg och rolig verksamhet som skapar goda förutsättningar för barns utveckling, lärande och omsorg. Barn utvecklas och lär sig

Läs mer

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Vitsippans förskola öppnades 1967 och är Danderyds första kommunala förskola. Vitsippan är centralt belägen med gångavstånd till Mörby C, tunnelbana,

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Majstigens förskola ligger nedanför Petrus-kyrkan i Stocksund i ett lugnt villaområde med närhet till tre skogar som vi besöker varje vecka. Under

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Trappgränds montessoriförskola Vi är en förskola som arbetar enligt Montessoripedagogiken i ett heldagsperspektiv. Ett lyhört arbetssätt är

Läs mer

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2016/2017 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5 Främjande insatser... 6 Kartläggning... 7 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Datum 1 (10) Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Körsbärets förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018)

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019.

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel Utbildningsförvaltningen dnr 3.3.3 520/2014 Enheten för förskolesamordning 2014-01-30 Förskoleinspektörer Åsa Algott Inga-Lill Hjerpe Lindgren Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Presentation. Gagnef kommuns vision

Presentation. Gagnef kommuns vision Lokal arbetsplan Presentation Vår förskola är belägen i en äldre fastighet söder om Västerdalälven. Förskolan har öppet 6:30-18:00 och ibland 6:00 18:30. På går 17 barn. Tolv barn är födda 2011 och tre

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Äventyret är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Äventyrets lokaler ligger i ett villaområde

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun

KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun KVALITETSRAPPORT Förskolan Delfinen 2014/2015 Eksjö kommun Systematiskt kvalitetsarbete En arbetsprocess som gör kvalitet och likvärdighet synlig och där utgångspunkten alltid är densamma, att identifiera

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande.... 4 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Kvalitetsrapport 2016-2017 Larsbergs förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning och utvärdering... 3 3

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Förskolan Villa Solvi är en fristående förskola som tar emot 33 barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan är belägen i en sekelskiftes villa med tillhörande trädgård

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Enligt läroplanen 2.6 skall förskolans kvalitet kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Syftet med utvärderingen är att få kunskap

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer