När horisonten flyttar sig att bli gammal i en ny tid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När horisonten flyttar sig att bli gammal i en ny tid"

Transkript

1 När horisonten flyttar sig att bli gammal i en ny tid Bodil Jönsson, professor emerita Lunds Universitet Ronneby, 23/11, och

2 Är det egentligen något nytt att bli gammal det har väl människor alltid blivit?! Javisst! Och redan Goethe sa att åldern överraskar oss. Den byggs alltså inte av sig själv in i identiteten.

3 Men samtidigt är ålderdomen genuint ny i vår tid. 1(4).Efterkrigsgenerationen har bakom sig ett liv med bra mat, utbildning och bostäder, möjlighet att resa, etc. Under tiden har kulturen blivit allt mindre auktoritär.

4 2(4). Vi har undan för undan tillägnat oss andan att vi kan och bör och förväntas både tänka och handla självständigt.

5 Och vi accepterar inte längre att andra talar om för oss hur det är...

6 Därför reagerar vi starkt emot det vi upplever som en förnedrande kollektiv varning för gamla :

7 Den varningen hamrar in att så många skall bli så gamla och att det skall bli så dyrt Men hur underbyggt är egentligen detta? Och vilka dynamiska effekter ingår i kalkylen?

8 3(4). De demografiska förändringarna är ju som en enda sannsaga: Varannan människa blir över 100 år. 4-5 generationer lever samtidigt, inte som nu 3-4. Dagens 75-åring liknar mer förra generationens 65-åring än dess 75-åring.

9 4(4). Som en sanndröm framstår också alla teknologiska och medicinska framsteg. Så många kommer att se så bra, höra så bra, vara så rörliga, ha en stor IT-vana och inte ha så ont. Vilka konsekvenser får då det för vad vi äldre vill och kan och bör göra av våra äldreliv (kanske 1/3 av livet!)?

10 Men vad hjälper det om det känns så här att bli gammal:

11 Vi nygamla är faktiskt ganska så vilsna vi saknar förebilder, begreppsbildning och ord för våra upplevelser. Vi finns i en tystnadens kultur som vi behöver ta oss ur. Vi är inte som våra föräldrar och morföräldrar och inte alls sådana som vi tror att de andra tror - men som vem är vi då och VEM ÄR VI?

12 En gång i tiden var vi de första tonåringarna - och lärde upp varandra i det. Nu får vi kanske göra något liknande lära varandra att bli gamla på nya sätt.

13 Vi känner faktiskt mer igen oss i den nedre ålderstrappan än i den övre.

14 Vi kan och vill så mycket utöver att ta hand om barnbarn, hus och hem, konsumera kultur och gå på kurser men får vi känna så, och får vi egentligen göra så?

15 Det är som om det uppkommit ett kollektivt missförstånd både hos oss äldre själva och i hela samhället. Min avsikt med boken När horisonten flyttar sig att bli gammal i en ny tid är att försöka lyfta på taken. Inte främst de operativa och implementerade (pensionsålder, etc) utan de tankemässiga. Hos oss själva och hos andra.

16 Vi äldre har ett fantastiskt utgångsläge genom att ingen förväntar sig av oss att vi skall vara snabba.

17 Årsringarnas betydelse

18

19 Att gå i barndom det är inte bara knutet till demens. Vilken fantastisk guldgruva, vilket primärmaterial som årsringarna kan utgöra om de aktivt börjar blanda sig i in/dividen (not to divide, samma ord som fysikens atom).

20 Att lära sig som gammal. Vad om det finns två lärpucklar, en i barndomen och en i ålderdomen? Den första driven av förstagångshändelser, den andra av årsringarnas aktiva överlagringar.

21

22 Kanske glömmer äldre detaljer men oj, vad vi utvecklar helheter. Och lär nytt, hela tiden. För mig är det exempelvis en nåd att få träffa Birgitta Odén. Vad om inte heller hon var vis när hon var 69, men är det nu när hon är 90 år? Vad har kännetecknat hennes lärande de senaste 21 åren?

23 Den nya stora kunskapsutvecklande äldregruppen behöver finnas i ett tydligt sammanhang och vara (berättigat) efterfrågad av kultur och samhälle. Att öppna ögonen för detta blir troligen ett tredje ben för framtidens pensionärsorganisationer.

24 Har du förresten tänkt på hur framtidens visa människor inte behöver bli så isolerade? De kommer bl a att ha varandra över nätet. Vart kan inte det leda?!

25 Vad skulle inte kunna hända om universiteten införde seniordoktorander? Äntligen få betänka och skärpa sina erfarenheter och frågor och utveckla dem i en akademisk miljö. Bidra med en avhandling till kulturen och framtiden det skulle ge mål och mening och åtminstone 5 års besatthet

26 Men var finns äldrepedagogiken? Vuxenpedagogiken är inte så gammal och äldrepedagogiken är nästan nyfödd. Dessutom har den främst vuxit fram med sociala, inte individuella förtecken. Men var finns pedagogiken med lärandeförtecken för oss vildhjärnor som är på väg att bli gamla nu? Kommer den att utgå från existenspedagogiken i Danmark? Eller från filosofin?

27 Det skulle betyda så mycket om äldre människor själva mer riktade sin uppmärksamhet mot vad de kan i dag som gamla, inte mot vad de inte kan.

28 Vad om (med anknytning till den kognitiva revolutionen) den medicinska och pedagogiska forskningen systematiskt börjar leta efter positiva förändringar i åldrande hjärnor?

29 Sådant pågår faktiskt NU. Hjärnforskningen, förnyelsen av hjärnceller, plasticitet, Psykologerna kreativitet hos äldre (Cohen, The Mature Mind, 2005, Ingegerd Carlsson, Gudmund Smith, ) Makula degenerationen och stamcellsforskningen.

30 Det är inte det samma att bli gammal på 2010-talet som vad det var att bli gammal på 1970-talet närläs gärna Simone de Beauvoirs Ålderdomen (1970) och jämför under läsningen med dagens åldrande människa, både som objekt (sedd utifrån vetenskapen, historien och samhället) och som subjekt, som upplevande varelse.

31 På den tiden innebar ålderismen: 1) Att man inte sökte läkare eller fick läkemedel alls i den utsträckning som vad yngre gjorde det är åldern! Men i dag tar äldre ofta mer än 7 läkemedel per dag 2) Att man tappade taget om så mycket i onödan. Glasögon, hörapparater, rollatorer,...

32 Idag är ålderismen mer subtil. Den finns i yrkeslivet och i rutiner. Men varför tycker äldre människor att det ligger ålderism i Karin, 72 och i att alls vara gammal? Och vad kan vi göra för att ändra på det?

33 Boken När horisonten flyttar sig är helt inriktad på förändringar de senaste 30 åren i åldrande och ålderdom. Det är mycket nog!

34 Jag uppehåller mig främst vid de utvecklande delarna av ålderdomen. Samtidigt: inom gruppen äldre finns idag de allra största orättvisorna, både vad gäller hälsa och välstånd.

35 Så mycket är statt i förändring. Hur kommer t ex själva företeelsen pensionering att utvecklas över tid? Det hänger nära samman med hur synen på arbete kommer att förändras. Varför heltid, deltid, etc vilka nya former kommer?

36 Vad skulle inte existensen av HORISONTRÅDET kunna innebära? Med muskler ungefär som Trygghetsrådet. Öppet för alla över 50 år (dvs också för reguljärt arbetsbyte).

37 Summerat: Att bli gammal är inte bara en meningslös försvarsstrid med given utgång.

38 Det är i stället en lååång process och man hamnar helt fel om man tar ut sina framtida tillkortakommanden i förskott. (Egen travestering av Jan Stenmarks bild).

39 När man är gammal, är man inte ung, säger Klaus Rifbjerg. Han säger också att Livet är ett konstverk som kräver den största uppmärksamhet. Kanske allra tydligast när man håller på att bli gammal.

40 Välkommen till min blogg om du vill!

41 Där dryftas allehanda förslag som exempelvis 1. Horisontrådet 2. Seniordoktorander 3. Kulturen som likt en aktiv barnmorska kan suga upp äldres kunskaper Och därtill de breda områden som nu infiltreras:

42 1. Årsringar, kvalitativt och kvantitativt 2. Äldres lärande 3. Att förstärka det longitudinella

43 4. Att byta trots att mot tack vare 5. Att byta förhållningssätt till både arbete och pensionering 6. Att låta bli att ta ut alla sina ålderdomar i förskott

44 7. Olika omvärldar olika ålderdom 8. Olika åldrande i olika grupper (se bl a Gunilla Brattbergs bok). 9. Generationssamverkan och generationskonflikter

45 10. Existentiella perspektiv

46 "Hur vår ålderdom kommer att se ut beror på hur vi lever. Vi kan sluta som en spökstad eller som ett frikostigt träd, som fortsätter vara viktigt även när det inte längre orkar stå. Paulo Coelho

Nya krav på forskning om äldre - något att öppna upp med på Jonsered 16/1, 2012 Nyckelord: sänka garden, tappa hakan, lyfta blicken, förundras, känna vittring, associera, få visioner, vilja ta reda på,

Läs mer

1. Startpunkt: Hälsa är att i glädje vara upptagen av sina livsuppgifter. Men det finns många andra aktörer som är minst lika viktiga:

1. Startpunkt: Hälsa är att i glädje vara upptagen av sina livsuppgifter. Men det finns många andra aktörer som är minst lika viktiga: På jakt efter tio grundbultar för samtidens seniorskap Bodil Jönsson, www.bodiljonsson.se 1. Startpunkt: Hälsa är att i glädje vara upptagen av sina livsuppgifter. Äldrehälsan handlar alltså inte främst

Läs mer

Min vård hemma innovationer för framtidens vård och omsorg. Bodil Jönsson, professor emerita, och

Min vård hemma innovationer för framtidens vård och omsorg. Bodil Jönsson, professor emerita,  och Min vård hemma innovationer för framtidens vård och omsorg Bodil Jönsson, professor emerita, www.bodiljonsson.se och www.uppdragkunskap.se Egen bakgrund: Fysiker i 25 år (och för alltid) Skapade Certec:

Läs mer

När horisonten flyttar sig en studiehandledning och en samtalsstruktur

När horisonten flyttar sig en studiehandledning och en samtalsstruktur När horisonten flyttar sig en studiehandledning och en samtalsstruktur Det är många som vill samtala om den här boken med andra. Därför har det kommit fram önskemål om att jag också skulle ta fram en hederlig

Läs mer

Studiehandledning Tid för det meningsfulla

Studiehandledning Tid för det meningsfulla Studiehandledning Tid för det meningsfulla Bodil Jönsson Trots att vi numera är så bra på att hitta på frågor själva, kan det underlätta med en studiehandledning som ger en struktur att hålla sig till

Läs mer

Seniordoktorander. Ett förslag vid midsommartid Bodil Jönsson Professor emerita vid Lunds Universitet

Seniordoktorander. Ett förslag vid midsommartid Bodil Jönsson Professor emerita vid Lunds Universitet Seniordoktorander Ett förslag vid midsommartid 2012 Bodil Jönsson Professor emerita vid Lunds Universitet www.bodiljonsson.se Kunskapens immateriella väsen Till de klassiska kunskapsidealen hör att kunskap

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Uppdrag Kunskap Bodil Jönsson, Jönköping, Utvecklingskraft, 140515

Uppdrag Kunskap Bodil Jönsson, Jönköping, Utvecklingskraft, 140515 Uppdrag Kunskap Bodil Jönsson, Jönköping, Utvecklingskraft, 140515 Originalidé. Pionjärgrupp. Vårdalinstitutet som en naturlig hemvist. 1 De som sökte sig till Uppdrag Kunskap ville något utöver att förlänga

Läs mer

Vad sker med föräldrar som får ett sjukt barn och hur påverkas barnen?

Vad sker med föräldrar som får ett sjukt barn och hur påverkas barnen? Vad sker med föräldrar som får ett sjukt barn och hur påverkas barnen? Föreläsning 12-11-22 Stockholm Kati Falk, leg psykolog falkbo@swipnet.se Kati Falk, Lund 2012 1 Att utveckla föräldraskapet trots

Läs mer

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se Vad används SCARF modellen till? SCARF modellen är ett tankeverktyg som gör dig medveten om de faktorer

Läs mer

Årsrika en tillgång. Barbro Westerholm, Borås

Årsrika en tillgång. Barbro Westerholm, Borås Årsrika en tillgång Barbro Westerholm, Borås 2018-11-16 Vem är årsrik? Årsrik är den som samlat på sig många levda år, mycket kunskap och är rik på livserfarenhet Det finns ingen kronologisk åldersgräns

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet?

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Ursprungliga intentioner med förskoleklassen Ny skolform infördes 1998, med syfte att

Läs mer

När leken och lärandet får gå hand i hand.

När leken och lärandet får gå hand i hand. När leken och lärandet får gå hand i hand. Bild lånad från HD Wallpapers Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling

Läs mer

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld Tiden läker inte alla sår Information om barn som upplevt våld Barn och våld inom familjen Med våld i par- och närrelationer avses i vid bemärkelse våld som någon använder inom familjen eller i andra släkt-

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR

PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR PEDAGOGISK PLATTFORM ÖRBY FÖRSKOLOR VI GÖR SKILLNAD BARN SOM BLIR BEKRÄFTADE SER SINA MÖJLIGHETER Ö r b y f ö r s k o l o r 1 PEDAGOGISK PLATTFORM VI GÖR SKILLNAD BARN SOM BLIR BEKRÄFTADE SER SINA MÖJLIGHETER

Läs mer

EU Hearing - Round Table II

EU Hearing - Round Table II EU Hearing - Round Table II Wednesday, 30 March 2016 Solveig Engdahl slvg.engdahl@gmail.com 1 Bakgrund, Erfarenhet och Bas Född 1938, laboratorieassistent. Datorkontakt i New York 1968 Realtidsystem KS

Läs mer

Det här är Folkuniversitetet

Det här är Folkuniversitetet Kanske minns du hur det kändes när du lärde dig läsa? Hur du öppnade en dörr och såg världen på ett helt nytt sätt. Hur tecknen som tidigare varit oförståeliga plötsligt fick mening. Hur du i början läste

Läs mer

Inre styrka som en hälsoresurs bland äldre. Umeå 85+/Gerda. Berit Lundman

Inre styrka som en hälsoresurs bland äldre. Umeå 85+/Gerda. Berit Lundman Inre styrka som en hälsoresurs bland äldre Umeå 85+/Gerda Berit Lundman Samarbetsprojekt mellan Institutionen för omvårdnad och Institutionerna för arbetsterapi, geriatrik och sjukgymnastik, Umeå universitet

Läs mer

Hur du kan blogga organiskt

Hur du kan blogga organiskt Från noll till bloggninja Hur du kan blogga organiskt enklaknep. se - Inspiration för briljanta människor Innehåll Om författarinnan Vad är en organisk blogg? Språket att föredra Ge din blogg lite mänsklighet

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Utvärderingsfrågor för deltagare

Utvärderingsfrågor för deltagare Utvärderingsfrågor för deltagare Utbildningens namn: Neuropsykofarmakologi för psykologer, VT2016 Projekt. nr: UF679 2643 5 Datum: 2016-04-28-2016-09-09 Antal svarande: 14 av 20 (70%) INNEHÅLL OCH MÅL

Läs mer

Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande

Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande Lärande lek i förskoleklass så möjliggörs ett meningsfullt lärande Presenteras av vid konferensen Förskoleklass 2017, 26-27 september i Stockholm. Med planeringen som karta Vilka tankar kring läroplansuppdraget

Läs mer

Forskarinriktning mot biomedicin

Forskarinriktning mot biomedicin Forskarinriktning mot biomedicin Naturvetenskapsprogrammet S:t Petri skola Naturvetenskap för framtidens forskare Du är nyfiken och kreativ och tänker självständigt. Du drömmer om en karriär som forskare

Läs mer

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt.

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Rapport från Förskolan Regnbågen, Emmaboda. Emmaboda 2008-2009 1 Slutrapport/utvärdering: Barns tidiga språk- och matematikutveckling

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT

PEDAGOGISK PLATTFORM FÖR FÖRSKOLAN TITTUT SYFTE: En tydlig beskrivning av hur Tittuts pedagoger och anställda arbetar professionellt utifrån barns lärande. Ett styrdokument som gäller över tid. Ett styrdokument som ska följas av alla anställda.

Läs mer

BAKGRUND. Bemötandeverktyg som konkret, direkt överbryggar missförstånd och olika uppfattningar och öppnar upp för samspel och fokus

BAKGRUND. Bemötandeverktyg som konkret, direkt överbryggar missförstånd och olika uppfattningar och öppnar upp för samspel och fokus BAKGRUND Dynamiska, växande och framgångsrika företag behöver vara alerta och uppdaterade inom många områden; tekniska såväl som mänskliga. Vad vi ofta ser är behovet av en medvetenhet i hur vi påverkar

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom.

Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom. Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom. Föredrag vid Nordisk Konferens på Åland 22 maj 2015 Kontaktforum för Demens- och Alzheimerföreningar i Norden Hannele Moisio

Läs mer

ATT VÄXA UPP I TURBOSAMHÄLLET

ATT VÄXA UPP I TURBOSAMHÄLLET ATT VÄXA UPP I TURBOSAMHÄLLET LARS DENCIK Senior professor i socialpsykologi Roskilde Universitet, Danmark lasse@dencik.se Frågor: Vad innebär den teknologiska och sociala moderniseringen för människors

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

ÄLDRE BOENDE DESIGN. ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt

ÄLDRE BOENDE DESIGN. ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt ÄLDRE BOENDE DESIGN ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt ÄLDRE BOENDE DESIGN är ett projekt med inriktning mot diakoni, forskning och utveckling i samarbete mellan Adolf Fredriks församling i Stockholm

Läs mer

Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet

Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet Självbestämmande, värdighet, trygghet och valfrihet Fyra självklara rättigheter för den multisjuke? Barbro Westerholm 2010 04 21 Simone de Beauvoir Inom oss mumlar en röst mot all rimlighet att detta kommer

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Ledarskap i klassrummet

Ledarskap i klassrummet Ledarskap i klassrummet Örebro 2010-12-01 Pernilla Starck pernilla.starck@telia.com 2010-12-02 1 Hörnsten 2 I klassrummet Ledarskap i klassrummet Att utveckla kunskaper om och erfarenheter av ett ledarskap

Läs mer

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Förskola; Tallbacken Avdelning; Nyckelpigan Välkomna till förskolan Tallbacken Nyckelpigan. Vi som arbetar här är engagerade pedagoger som brinner för barns lust och nyfikenhet till sitt eget lärande i

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD UTBILDNINGSPROGRAM 2015 ETT INDIVIDUELLT ANPASSAT LÄRANDE GER ALLA CHANSEN ATT LYCKAS Det är inte alla gymnasium som gör det vi gör. Här på Snitz är vi specialiserade

Läs mer

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020 Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT 2019 - VT 2020 Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 4, maj 2018

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 4, maj 2018 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 4, maj 2018 Innehåll NSKs årsmöte Åldersvänliga städer i Norden nordiska konferens AGE Platform Europe samlar kunskap om Europas äldre I huvudet på en blivande

Läs mer

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Gabriella Wejlid & Jenny

Läs mer

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011 HÄLSA SOM STRATEGI Mars 2011 Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell Inom ramen för hälsofrämjande skolutveckling anordnas varje år en inspirationsdag för förskolor och skolor i Laholm som arbetar med

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling När vi i Rörelse & Utveckling startade 1996 var det med en stark drivkraft att vilja medverka till utveckling bland organisationer, grupper och verksamheter.

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 INDIEN KHAJURI KALAN Indien Khajuri Kalan Återrapport 2/2017 Augustifirande i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för att ni ger barn i Khajuri Kalan en bättre framtid! Barn med funktionsvariationer drabbas oftare än andra

Läs mer

G U B B O S O F I G a m m e l m a n s t a n k a r n e d t e c k n a d e a v B e n g t C a r l s o n. Du kan fråga mej om framtiden. Jag har haft den.

G U B B O S O F I G a m m e l m a n s t a n k a r n e d t e c k n a d e a v B e n g t C a r l s o n. Du kan fråga mej om framtiden. Jag har haft den. G U B B O S O F I G a m m e l m a n s t a n k a r n e d t e c k n a d e a v B e n g t C a r l s o n Du kan fråga mej om framtiden. Jag har haft den. G U B B O S O F I G a m m e l m a n s t a n k a r n

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Digitalisering i förskolans läroplan

Digitalisering i förskolans läroplan Digitalisering i förskolans läroplan Två frågor Vad behöver förändras i undervisningen? Vad innebär det för utbildningen i förskolan? Sida 2 Digitalisering i Lpfö 18 Regeringen Nationell digitaliseringsstrategi

Läs mer

Mini Maria Centrum Göteborg

Mini Maria Centrum Göteborg Mini Maria Centrum Göteborg Delat huvudmannask9p sjukvllrd och socialtjänst Ungdomar upp till 21 är med drogproblem och deras familjer, i Göteborg med omnejd Behandling i öppenvllrd; samtal och medicinska

Läs mer

Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Lära om diabetes eller lära för livet

Lära om diabetes eller lära för livet Lära om diabetes eller lära för livet Bibbi Smide Leg sjuksköt; Docent 2013 Nationella riktlinjer 2010 Utbildning Pat utb i egenvård central roll i diabetesvården naturlig del i vården av personer med

Läs mer

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde.

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde. SENIORVECKAN V 36 Vi har nu genomfört seniorveckan här i Håbo Kommun vilket även gjorts i många andra både kommuner och länder. Orsaken är att det är Europeiska pensionärsåret 2012. Det var kommunen som

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Publicerad 2016-02-15 Hedersvåld. Melissa är en av många flickor som under uppväxten kontrollerades av sina föräldrar. Efter åratal av kontroll, hot och våld

Läs mer

Ett livskraftigt Gävleborg Måldokument

Ett livskraftigt Gävleborg Måldokument Ett livskraftigt Gävleborg Måldokument 2007 2010 Landstinget Gävleborg Livskraftigt Gävleborg Landstingets vision är Ett livskraftigt Gävleborg. Visionen täcker hela landstingets ansvarsområde och anger

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015 Preliminärt upplägg av innehållet.2 1/10 Introduktion - teorier om kreativitet historiskt. 8/10 Aktuella teorier om kreativitet. 15/10

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/2018

Likabehandlingsplan 2017/2018 Likabehandlingsplan 2017/2018 Alla är olika och olika är bra. Vi lär tillsammans, nu och för framtiden. Skogsparkens förskola 1. Verksamhetens mål och vision Förskolan vilar på demokratins grund, en viktig

Läs mer

Att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling. Åsa Söderström Lektor i pedagogik Karlstads universitet

Att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling. Åsa Söderström Lektor i pedagogik Karlstads universitet Att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling Åsa Söderström Lektor i pedagogik Karlstads universitet Form och innehåll På Kau Alla deltagare På Kau Lärledare På hemmaplan Alla deltagare Seminarieträffar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0 Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg Lärarhandledning Version 1.0 OBS! Denna handledning är ett pågående arbete. Kom gärna med kommentarer och förslag till förbättningar och förändringar efter att du

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Förtroendemannagruppen Rörelseorganens sjukdomar och skador augusti 2005 1 Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Cathrin Mikaelsson, själv värkmästare och initiativtagare

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Vänersborg 29 maj Omvärldsspaning - insatser för barn och unga!

Vänersborg 29 maj Omvärldsspaning - insatser för barn och unga! Vänersborg 29 maj 2013 Omvärldsspaning - insatser för barn och unga! Ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Har vi ett gemensamt ärende? www.skl.se/psynk 2 miljoner barn 2-5% behöver omfattande insatser

Läs mer

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk?

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? GRÅ STARR KATARAKT Ser du suddigt eller lider du av dimsyn? Ser du färger

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad oktober 2014 Nu tar vi nästa steg Vi har nätverkat och gjort studiebesök. Vi har utsett värdegrundsledare

Läs mer

Föreläsning nr 1 kl

Föreläsning nr 1 kl Föreläsning nr 1 kl. 09.15-10.00 En del barn som senare kanske kommer att få en neuropsykiatrisk diagnos kan redan som små ha behov av särskilt stöd för att kunna vara med i den pedagogiska verksamheten

Läs mer

(preliminärt) Veckans innehåll är ännu inte fastställt i alla detaljer, men på följande sidor kan du se det preliminära programmet, vecka 36.

(preliminärt) Veckans innehåll är ännu inte fastställt i alla detaljer, men på följande sidor kan du se det preliminära programmet, vecka 36. (preliminärt) Vecka 36 (3-7 september) är utlyst som årets seniorvecka i Håbo kommun. Veckan innehåller en mängd aktiviteter koncentrerade till Bålsta Centrum. Kommunens seniorer och deras levnadsvillkor

Läs mer

Pedagogisk handledning

Pedagogisk handledning Pedagogisk handledning Introduktion Utställningen handlar om människors relation till tid. Vi vill att den ska ge besökarna tillfälle att stanna upp och reflektera kring tid och vad som är viktigt i livet.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Naturvetenskap 20% Ansvarig institution Avdelningen för samhällsvetenskap. Allmänna data om kursen. Kurskod. Progression. Högskolepoäng 30.

Naturvetenskap 20% Ansvarig institution Avdelningen för samhällsvetenskap. Allmänna data om kursen. Kurskod. Progression. Högskolepoäng 30. Kursplan för: Sociologi för gymnasielärare B, 30 hp. Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Sociologi Grundnivå (B) Högskolepoäng 30.0 Fördjupning/examen Kursen ligger på grundnivå.

Läs mer

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar.

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar. Inledning Medarbetarna är Försäkringskassans viktigaste tillgång. Kundernas upplevelse av Försäkringskassan avgörs när de möter våra medarbetare. Det är medarbetarnas kompetens som avgör i vilken utsträckning

Läs mer

Att leva innanför, men hamna utanför att leva med neuropsykiatriska diagnoser. Eve Mandre, speciallärare, fil.dr.

Att leva innanför, men hamna utanför att leva med neuropsykiatriska diagnoser. Eve Mandre, speciallärare, fil.dr. Att leva innanför, men hamna utanför att leva med neuropsykiatriska diagnoser Eve Mandre, speciallärare, fil.dr. Vilka personer talar vi om? De som har utvecklingsrelaterade störningar avvikande utveckling

Läs mer

Att möta den som inte orkar leva. Ullakarin Nyberg Konsultpsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, KI

Att möta den som inte orkar leva. Ullakarin Nyberg Konsultpsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, KI Att möta den som inte orkar leva Ullakarin Nyberg Konsultpsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, KI Tabuering och tystnad Det är två sorger i en. Ingen frågar

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Alla behövs för ett bättre Lysekil

Alla behövs för ett bättre Lysekil Alla behövs för ett bättre Lysekil Bäst i klassen i ekonomi Kommunens utgifter är alldeles för stora i förhållande till intäkterna. Moderaterna lovar att skapa en ekonomi som tar oss ut ur krisen. Med

Läs mer

Reviderad februari 2015

Reviderad februari 2015 2015-09-22 VERKSAMHETSPLAN OCH SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLORNA I EMMABODA KOMMUN Reviderad februari 2015 Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet Verksamhetsplan Uppdaterad September

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. När horisonten flyttar sig : att bli gammal i en ny tid PDF ladda ner. Författare: Bodil Jönsson.

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. När horisonten flyttar sig : att bli gammal i en ny tid PDF ladda ner. Författare: Bodil Jönsson. När horisonten flyttar sig : att bli gammal i en ny tid PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Bodil Jönsson. Att bli gammal i en ny tid. Vi som är på väg att bli gamla idag känner vare sig

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 12 Betaltjänstmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 12 Betaltjänstmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 12 Betaltjänstmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du

Läs mer

Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan

Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan Psykisk O-hälsa. Samhällets barn & unga. Stockholm, den 30 januari 2019. Pirjo Lahdenperä, professor

Läs mer

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN!

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN! GÖTEBORGS UNIVERSITET PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Kurskod: PC1204 Kursnamn: Utveckling och åldrande Provmoment: Tentamen Ansvarig lärare: Gunilla Torell Tentamens datum: 2009-02-07 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Verksamhetsplan för arbetet med äventyrspedagogik. "Med äventyrspedagogiken som grund vill vi genom lek och lärande skapa förutsättningar för att barnen skall

Läs mer