Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning. Tillsynsdatabas Sevesolagen. Version:"

Transkript

1 Handledning Tillsynsdatabas Sevesolagen Version:

2 MSB:s kontaktpersoner: Carina Fredström, (Tillsynsenheten) Hans Flyman, (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, (IT-enheten) 2

3 3 Förord Databasen har utvecklats för att motsvara de krav som finns för återrapportering av tillsyn enligt rådets direktiv 96/82/EG om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår, det s k Seveso II-direktivet. I Sverige har direktivet implementerats genom bland annat lagen (SFS 1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Systemet utvecklades genom ett projekt på Räddningsverkets som ledde fram till en kravspecifikation Systemet utvecklades i Access-miljö och har varit i drift sedan Sevesolagen trädde ikraft för länsstyrelsernas återrapportering av arbetet med lagen till Räddningsverket, och numera till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Under år 2002 genomfördes ett arbete för att utveckla databasen i JAVA miljö vilket bland annat gav möjlighet för länsstyrelserna att uppdatera informationen i databasen via Internet. Handledningen är framtagen som ett underlag för länsstyrelsernas arbete med databasen. MSB är en ny myndighet som från den 1 januari 2009 ersätter Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar. MSB samlar allt arbete med skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar och arbetar för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Arbetet bedrivs i nära samverkan med andra samhällsaktörer och omfattar hela hotskalan och alla risknivåer från små olyckor i vardagen till stora katastrofer.

4 4 Innehållsförteckning 1. Inledning Beskrivning av systemet Läsa information om ett objekt Skapa ett nytt objekt Ändra uppgifter i ett befintligt objekt Ta bort objekt Sammanställningar Fliken allmänt Fliken ämnen Fliken handlingsprogram Fliken tillsyn Fliken anmälan Fliken tillstånd Fliken säkerhetsrapporter Fliken intern plan för räddningsinsatser Fliken kommunens plan för räddningsinsatser Fliken information till allmänheten Fliken dominoeffekter Fliken olyckor och tillbud... 23

5 5 1. Inledning För att kunna köra Tillsynsdatabas Seveso krävs Java Runtime. Detta program kan laddas ner via Räddningsverkets hemsida. Här följer information om grundläggande funktioner i systemet. - Inloggning Sker via Räddningsverkets hemsida Användaridentitet och lösenord erhålles av MSB. Lösenordet måste ändras vid första påloggningen och därefter var tredje månad. Klicka på Tillsyn i menyraden överst på hemsidan och välj sedan Sevesolagen och därefter Tillsynsdatabas Seveso i menyraden till vänster på skärmen. Du kan även använda denna direktlänk: aspx På denna sida hittar du denna handledning, möjlighet att ladda ner Java Runtime som krävs för att kunna köra databasen samt inloggning till själva databasen. - Öppna Efter inloggning kommer man in i Sevesosystemet. I ikonfältet till vänster finns två ikoner för verksamhet och arbetskopia. Dubbelklicka på verksamhet för att få upp en lista med samtliga verksamheter i databasen. - Urval Under trattsymbolen i verktygsfältet finns förvalda sökvillkor som möjliggör sökning på verksamhet, benämning, kravnivå, bransch, län, kommun, ämne och kategorier av ämnen. Genom att skriva en asterisk (*) framför sökordet kan man också söka på delar av namn. Skriver man t ex AGA* söker systemet efter alla verksamheter vars namn börjar på AGA. - Datumformat I databasen skrivs datum i formatet för att vara giltiga, det går alltså inte att skriva Det går heller inte att skriva datum senare än dagens datum. - Tabeller Vissa av uppgifterna för en verksamhet, t ex namngivna ämnen eller information till allmänheten, ligger i tabeller på verksamhetsobjektet. För att lägga till en ny rad i en tabell väljer du menyn Redigera ny rad. För att ta bort en rad väljer du på samma sätt menyn Redigera ta bort rad. Raden får då en borttagsmarkering i form av ett x och tas bort då verksamheten sparas. - Ta bort post För att t ex ta bort ett ämne under fliken ämnen så går du in under den fliken i din arbetskopia och markerar raden för det ämne du vill ta bort. I redigera menyn väljer du sedan ta bort rad. Raden du tagit bort kommer då att markeras med ett litet kryss och då du sparar verksamheten tas sedan posten bort ur databasen

6 6 2. Beskrivning av systemet Systemet består av verksamhet, arbetskopia och sammanställningar. Några begreppsförklaringar

7 7 Några av knapparna i verktygsfältet 2.1 Läsa information om ett objekt Under verksamhet går du in för att läsa och söka information om samtliga verksamheter som finns i databasen genom att dubbelklicka på verksamheten. Verksamhetsobjektet är indelat i flikarna allmänt, ämnen, handlingsprogram, tillsyn, anmälan, tillstånd, säkerhetsrapport, intern plan för räddningsinsats, kommunens plan för räddningsinsats, information till allmänheten, dominoeffekter samt olyckor och tillbud. Respektive flik beskrivs utförligare under rubrikerna 4 till 14.

8 8 2.2 Skapa ett nytt objekt Om du vill skapa en ny verksamhet i databasen gör du på följande vis: - Dubbelklicka på ikonen Arbetskopia så du får upp en lista över verksamheter som ligger under redigering. - Klicka på Nytt i verktygsfältet och fyll i de uppgifter du behöver under varje flik. Mer information om respektive flik finner du under rubrikerna 4 till Spara informationen när du är klar och kryssa i rutan Klar att godkänna. 2.3 Ändra uppgifter i ett befintligt objekt Under arbetskopia kan du arbeta med informationen angående de verksamheter i databasen som finns i ditt län eller som i vissa fall med särskild behörighet för flera län. För att kunna ändra informationen för en verksamhet måste du först kopiera över uppgifterna från verksamhetsobjektet till arbetskopian. Detta gör du på följande vis: - Gå in under objektet verksamhet genom att dubbelklicka på ikonen för verksamhet. - Gör vid behov ett urval genom att ange sökvillkor via trattsymbolen i verktygsfältet. Där kan sökning göras på Verksamhets Id, Benämning, Plats nr (EMIR), Kravnivå, Bransch, Län, Kommun, Ämne samt Kategori av ämne. - Ditt urval presenteras i en lista och du öppnar den verksamhet som du vill kopiera genom att t ex dubbelklicka på den.

9 9 - Gör en kopia genom att klicka på kopieraknappen överst i högra hörnet. Vid vilket datum en verksamhet kopierats framgår av informationen i övre högra hörnet. Kopieringsdatumet markeras med en röd ram och markerar att länsstyrelsen arbetar med uppgifterna angående verksamheten. - Gå därefter in under ikonen arbetskopia som nu innehåller en lista över de verksamheter som kopierats. Länsstyrelsens arbetskopia innehåller samma uppgifter och ser likadan ut som presentationen i databasen vid det tillfälle då kopian görs. - Gör de ändringar som erfordras under respektive flik. Samtliga ändringar behöver inte göras i arbetskopian vid ett och samma tillfälle. Fram till dess att länsstyrelsen markerar i rutan klar att godkänna är det dock viktigt att informationen i arbetskopian sparas kontinuerligt. - Då länsstyrelsen markerat i rutan klar att godkänna kan MSB:s tillsynsenhet godkänna ändringarna varefter uppgifterna i verksamhetsobjektet uppdateras. Många av de ändringar som görs i databasen loggas för att möjliggöra en tillbakablick i systemet. I många fall framgår tidigare uppgifter angående till exempel säkerhetsrapporter eller tillsynsbesök direkt i databasen. Vissa uppgifter som t ex ändrat namn på verksamheten finns sparat men ligger dolt i databasen. 2.4 Ta bort objekt Om du vill ta bort ett av dina objekt (i verksamhet eller arbetskopia) från databasen måste du kontakta MSB:s tillsynsenhet. 3. Sammanställningar Från databasen går det att få ut sex sammanställningar. Se bild nedan. Sammanställningarna når du genom att klicka på utskriftsknappen i verktygsfältet varefter du kan välja vilken av de sex sammanställningarna du vill titta på. Exempel Öppna urvalsfönstret för verksamhet och klicka sedan på utskriftsknappen där du väljer sammanställning lägre och högre kravnivå.

10 10 Du får upp sammanställningen som ett webbdokument. Genom brevsymbolen högst upp på sidan kan du välja att exportera sammanställningen i olika format (se bilden nedan). Om du bara vill skriva ut sammanställningen klickar du direkt på utskriftsknappen. (OBS! Årssammanställningen måste först exporteras till Excel!) Du får upp en fråga om du vill öppna sammanställningen eller först spara den på datorn. Båda går bra. Sedan kan du antingen skriva ut den eller använda den som underlag för egna sammanställningar.

11 11 Sammanställning exporterad till Excel Om flera användare samtidigt försöker ta fram en sammanställning kommer en inloggningsruta att visas på skärmen. Om detta inträffar kan användaren vänta en liten stund och göra ett nytt försök senare.

12 12 4. Fliken allmänt Här anges bland annat Verksamhetsbenämning som bör uppdateras när verksamheter byter namn, Kravnivå och adressinformation. Kriterium avser vad som gör att verksamheten omfattas av Sevesolagen, dvs om det är på grund av ett namngivet ämne i bilagans del 1, en kategori i bilagans del 2 eller om det är ett resultat av summeringsreglerna. Fältet för Branschbenämning utgörs av en rullist med SNI 2002 koder inlagda. Operativ tillsynsmyndighet syftar på vilken myndighet som har det operativa tillsynsansvaret för Sevesotillsynen.

13 13 5. Fliken ämnen Indelningen i Namngivna ämnen och Kategorier av ämnen följer den i Sevesoförordningens bilaga. I rullisterna markeras de ämnen som kan påverka risken för en allvarlig kemikalieolycka samt mängder av dessa ämnen. Observera att kvantiteterna uttrycks i sorten ton och även kan sparas som decimaltal.

14 14 6. Fliken handlingsprogram Under rubriken Datum handlingsprogram anges datum för den senaste versionen av handlingsprogrammet. Observera att utrymme finns för att lägga in flera datum och handlingsprogram. Klicka sedan på datumet för att kunna fylla i uppgifter angående handlingsprogrammet. Fliken innehåller ett fritextfält för en kortfattad beskrivning av de åtgärder som tillsynsmyndigheten eventuellt begärt. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående handlingsprogram och vid behov uppdatera informationen.

15 15 7. Fliken tillsyn Markera om tillsynsprogram finns för verksamheten. Detta fält kan fyllas i även om datum för tillsynsbesök saknas. Därefter anges under rubriken Datum tillsynsbesök datum för de tillsynsbesök som utförts under året. Observera att utrymme finns för att lägga in datum för flera tillsynsbesök. Klicka sedan på datumet för att kunna fylla i uppgifter angående tillsynsbesöket. Under rubriken förelägganden anges om tillsynsmyndigheten meddelat föreläggande i form av driftförbud eller övriga, datum för dessa samt enligt vilken lagstiftning. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående tillsyn och vid behov uppdatera informationen.

16 16 8. Fliken anmälan Gäller enbart för verksamheter på den lägre kravnivån. Under rubriken Datum anmälan anges datum då anmälan senast gjordes till tillsynsmyndigheten. Observera att utrymme finns för att fylla i flera datum och anmälningar. Klicka sedan på datumet för att kunna fylla i uppgifter angående anmälan. Fliken innehåller ett fritextfält för en kortfattad beskrivning av de kompletteringar av anmälan som tillsynsmyndigheten eventuellt begärt. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående anmälan och vid behov uppdatera informationen.

17 17 9. Fliken tillstånd Gäller enbart för verksamheter på den högre kravnivån. Under rubriken Beslutsdatum anges det datum då tillstånd enligt Miljöskyddslagen/Miljöbalken meddelats. Här anges datum för alla beslut som har vunnit laga kraft, det vill säga som verksamhetsutövaren har tagit i anspråk. Såväl huvudbeslut som datum för beslut då endast delar av verksamheten prövats, avses. Klicka sedan på datumet och fyll i den information som efterfrågas kring den aktuella prövningen. Särskilt intressant är informationen om en säkerhetsrapport utgjort underlag vid tillståndsprövningen och vilken omfattning tillståndsprövningen enligt miljöbalken haft.

18 Fliken säkerhetsrapporter Gäller enbart för verksamheter på den högre kravnivån. Under rubriken Datum för senaste inlämning anges det datum då en säkerhetsrapport senast lämnades in till länsstyrelsen, d v s antingen i samband med tillståndsprövning enligt Miljöbalken eller då skyldighet finns enligt 11 Sevesolagen. Observera att utrymme finns för att lägga in datum för flera säkerhetsrapporter. Klicka därefter på datumet för att lägga in uppgifter angående säkerhetsrapporten. Fliken innehåller ett fritextfält för en kortfattad beskrivning av annan orsak till inlämning av säkerhetsrapporten samt ett fritextfält för en kortfattad beskrivning av de kompletteringar av säkerhetsrapporten som tillsynsmyndigheten begärt. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående säkerhetsrapporten och vid behov uppdatera informationen.

19 Fliken intern plan för räddningsinsatser Gäller enbart för verksamheter på den högre kravnivån. Under rubriken Datum intern plan läggs det datum in då den senaste versionen av företagets interna plan för räddningsinsatser lämnades in till tillsynsmyndigheten. Klicka på datumet för att kunna lägga in uppgifter angående den interna planen för räddningsinsatser. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående den interna planen och vid behov uppdatera informationen.

20 Fliken kommunens plan för räddningsinsatser Gäller enbart för verksamheter på den högre kravnivån. Under rubriken Datum kommunens plan för räddningsinsatser läggs det datum in då den senaste versionen av kommunens plan för räddningsinsatser lämnades in till tillsynsmyndigheten. Klicka på datumet för att kunna lägga in uppgifter angående kommunens plan för räddningsinsatser. Observera att uppgiften om och när planen senast testats (övats) bör läggas in. Observera även att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående kommunens plan och vid behov uppdatera informationen.

21 Fliken information till allmänheten Gäller enbart för verksamheter på den högre kravnivån. Under rubriken Datum information till allmänheten läggs det datum in då information till allmänheten senast uppdaterades och spreds till allmänheten. Observera att det finns utrymme att lägga in datum för flera informationsinsatser. Klicka på datumet för att besvara frågor angående i vilken form informationen gavs samt länsstyrelsens bedömning av om informationen motsvarar kraven i Räddningsverkets föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, SRVFS 2005:2. Om inte kraven i föreskriften uppfylls fyller ni också i fritextfältet om vilka kompletteringar länsstyrelsen begärt. Observera att det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående informationen till allmänheten och vid behov uppdatera informationen. Om det i något undantagsfall inte alls går att se att några människor i närheten kan påverkas av en allvarig kemikalieolycka, utan informationen enbart läggs ut på t.ex. kommunens hemsida, kan ni uppge i datumrutan för betydelsen ej tillämpbart. Beskriv sedan skälen under fritextfältet Exempel på begärda kompletteringar.

22 Fliken dominoeffekter Här redovisas förekomst av dominoeffekter (påverkan på/från omgivningen) enligt 13 Sevesolagen mellan verksamheter som omfattas av lagen sinsemellan och även övriga verksamheter. Fliken innehåller under rubriken Verksamheter som omfattas en rullist över verksamheter i det egna länet samt en möjlighet att skriva in övriga verksamheter som t ex hamnområden. Observera att en verksamhets benämning i denna rull-list inte automatiskt uppdateras när verksamheten får ett nytt namn under flik 1 utan detta måste göras separat. I lagstiftningen är det verksamhetsutövarna som har skyldighet att redovisa faktorer i omgivningen som kan påverka säkerheten. Det kan vara lämpligt att årligen se över uppgifterna angående dominoeffekter och vid behov uppdatera informationen.

23 Fliken olyckor och tillbud Databasen innehåller en flik för information om olyckor och tillbud som kunat orsaka allvarliga skador på människor eller i miljön, och som inträffat vid verksamheten. Fliken fylls i av Tillsynsenheten vid MSB. Verksamhetsutövarna skall enligt 2 kap. 4 förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor rapportera dessa olyckor till MSB. De två kolumnerna längst till vänster beskriver information från den rapporteringen. Vissa av dessa olyckor och tillbud har också MSB, enligt 4 kap 35 förordningen om skydd mot olyckor, skyldighet att rapportera vidare till kommissionens MARS databas. Uppgifter angående den rapporteringen redovisas i den högra kolumnen.

24 24 MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Karlstad Tel

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (28) Datum. Utgåva Handledning. Sefari samhällsskydd och beredskap 1 (28) Handledning Sefari samhällsskydd och beredskap 2 (28) MSB:s kontaktpersoner: Peter Norlander, 010-240 54 12 (Tillsynsenheten) Åsa Andtbacka, 010-240 53 38 (IT-enheten)

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas.

En fördjupad uppföljning av bestämmelserna om information till allmänheten har gjorts under året och resultaten redovisas. Enhet Tillsynsavdelningen Handläggare, direkttelefon Carina Fredström 010-240 50 65 E-post carina.fredstrom@msbmyndigheten.se PM 1 (12) Årssammanställning 2008 av Räddningsverkets tillsyn enligt lagen

Läs mer

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling?

Fråga; Är säkerhetsrapporten och handlingsprogrammet offentlig handling? Frågor och svar Sevesokonferensen 2015 Nedanstående svar är MSB:s nuvarande tolkning och kan komma att ändras om mer fakta eller domstolsavgöranden kommer. Varje myndighet och företag behöver göra en egen

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län.

Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för Västmanlands län. 1 (7) MILJÖENHETEN Jenny Sörensen Sarlin Telefon 010-224 93 39 Jenny.sorensen.sarlin@lansstyrelsen.se Tillsynsplan 2016 enligt lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Datum 2012-12-13 Diarienr 2012-3726-4 Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-10-24 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Carl Bonde Mötesdatum 2013-08-22 Mötestid 09.00-15.10 Länsstyrelsen Annelie Johansson (del av tid) Peter Cavala (del av tid) Ingela Valeur

Läs mer

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 8.12 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Nyheter i IA-systemet

Nyheter i IA-systemet Nyheter i IA-systemet från 2015-09-27 Sida 2 av 11 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM VERSIONEN... 3 2. NYTT GRÄNSSNITT... 4 2.1. Logga ut-knappen... 4 2.2. Hjälp och information om systemet... 4 2.3. Vallistor...

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av Seveso III-direktivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet. I propositionen föreslås

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Manual till Möbelfaktas e-deklaration

Manual till Möbelfaktas e-deklaration Manual till Möbelfaktas e-deklaration Innehåll 1. Inloggning... 2 2. Överblick deklarationer... 3 3. Ny e-deklaration... 3 4. Signera... 4 5. Förnyelsedeklaration... 5 6. Processen... 8 7. Logga ut...

Läs mer

Lathund Fritidshem 2014-10-03

Lathund Fritidshem 2014-10-03 Lathund Fritidshem 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

Manual. Business Monitor

Manual. Business Monitor Manual Business Monitor Innehåll Introduktion... 3 På- och avloggning... 4 Huvudmeny... 5 Urval händelser... 6 Valda händelser... 7 Urval objekt... 8 Valda objekt... 9 Inställningar... 10 Portföljanalys

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.1.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Begränsningar och kända fel 4 Installation och uppgradering 5 Version 18.1.1.0 6 Servicerelease 18.1.0.2 7 Servicerelease

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Inledning...2 Operativsystem och webbläsare...2 Föreningens utbildningsmodul.3 Inledning...3 Arrangemang...3 Öppna arrangemang...3 Sök arrangemang...5 Kopiera arrangemang...5

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Feriearbete i Bodens kommun

Feriearbete i Bodens kommun Feriearbete i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Feriearbete_Handledning_v01.doc 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Skapa konto... 3 3 Logga in... 4 4 Glömt lösenord... 4 5 Redigera användarprofil...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Selma - Manual Utbildningsplan

Selma - Manual Utbildningsplan Selma - Manual Utbildningsplan Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning UTBILDNINGSPLAN... 3 SKAPA UTBILDNINGSPLAN... 3 ARBETA MED EN PÅBÖRJAD UTBILDNINGSPLAN... 3 Allmänt... 4 Beskrivning... 6 Studieplan

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Inloggning och hitta till dina sidor

Inloggning och hitta till dina sidor Lathund ibfborlange.se Detta är en enklare lathund framtagen för redaktörer på ibfborlange.se som har behov av att kunna redigera enklare information på sitt lags sida samt andra funktioner runt Idrottonline.

Läs mer

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III

Sevesolagstiftningen. Nyheter med Seveso III Sevesolagstiftningen Nyheter med Seveso III 1 Vem är jag? Civilingenjör kemi, Master i Process Safety and Loss Prevention 25 års erfarenhet från petrokemisk industri Konsult processsäkerhet i 12 år 2 1

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) UL-TILLS Peter Norlander Carl Bonde Carina Fredström Årssammanställning för år 2013 av MSB:s tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l Palasso RESOR Version 5.21 2010-04-27 Innehåll 1 Om Palasso RESOR... 3 1.1 Starta Palasso... 3 2 Grundfönstret i Reserapportering... 5 2.1 Verktyg... 5 2.2 Menyval... 5 2.3

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur UMEÅ UNIVERSITET Studentcentrum Ladokgruppen SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Logga in och logga ut CAS... 3 Logga in:... 3 Logga ut:... 3 Söka ut kursplan...

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Utbildningsmodul Förening SISU Idrottsutbildarna

Utbildningsmodul Förening SISU Idrottsutbildarna Uppdaterad 2012-10-10 Utbildningsmodul Förening SISU Idrottsutbildarna Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE

HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE HANDBOK PROCAPITA UTFÖRARE Vellinge juni-10 Gunilla Andersson INLOGGNING Dubbelklicka på ikonen Logga in med användarnamn och lösenord, för att komma in i Centralen. Till vänster i fönstret finns Navigeringslistorna.

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Manual Version För registrering av aktiviteter på

Manual Version För registrering av aktiviteter på Manual Version 2013-01-23 För registrering av aktiviteter på www.postenfritid.se 1. Gå in på adressen http://info.citybreak.com och logga in med era användningsuppgifter* 2. Klicka på Skapa ny produkt,

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Introduktion BAS On-Line

Introduktion BAS On-Line Introduktion BAS On-Line Välkommen till Aon Hewitts portal för arbetsvärdering Innehåll Inloggning Din profil Värdering Filhantering Rankingtablå 3 4 5 9 12 Support 15 2 Inloggning För att logga in trycker

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Trimble Communication Network Release notes Page 1

Trimble Communication Network Release notes Page 1 Trimble Communication Network Release notes 18.1.2.0 www.trimble.com Page 1 Information 3 Systemkrav 4 Begränsningar och kända fel 5 Installation och uppgradering 6 Version 18.1.2.0 7 Servicerelease 18.1.1.1

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

RUTIN LEVERANTÖRSFAKTUROR, ÄVEN KALLAD IoF

RUTIN LEVERANTÖRSFAKTUROR, ÄVEN KALLAD IoF Fastställt/godkänd av Carina Barthel Dokumentnamn Rutin leverantörsfakturor Framtaget av Eva Persson Flik/Process Dok. nr. Giltigt fr.o.m. Reviderad Utgåva Sida 1(8) RUTIN LEVERANTÖRSFAKTUROR, ÄVEN KALLAD

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder

Arbetsorder. Arbetsorder. Funktioner i arbetsorder Arbetsorder Allmänt Modulen arbetsorder finns i versionerna ProXtra och Advicer av Näsgård Management. Arbetsorder kan skrivas ut i pappersformat eller öppnas via Näsgård MOBILE. Användare av Näsgård MOBILE

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Lathund för chefer Rekryteringssystemet ReachMee. Senast reviderad

Lathund för chefer Rekryteringssystemet ReachMee. Senast reviderad Lathund för chefer Rekryteringssystemet ReachMee Senast reviderad 2018-06-11 INNEHÅLL 1. INLOGGNING... 3 1.1 Ändra lösenord och kontrollera användaruppgifter... 3 2. REKRYTERINGSÄRENDE... 3 2.1 Översikt...

Läs mer

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord.

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. 1 INTERNET 2004-10-04 Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida Logga in Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. Ditt FirstClass skrivbord på Internet 2 MailBox MailBoxen

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

MANUAL BISNODE NORDIC BUSINESS MONITOR

MANUAL BISNODE NORDIC BUSINESS MONITOR MANUAL BISNODE NORDIC BUSINESS MONITOR 1 November 2016 2016-11-01 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 In- och utloggning... 3 Personliga inställningar i Bisnode Kredit...

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016 BILD 1: Compos startsida Klicka på Rapport/Export (beta) under rubriken Rapportgenerator i menyfältet till vänster BILD 2: Rapportgenerator Välj datauttag att exportera genom att klicka på någon av länkarna

Läs mer

Lathund - system för tillbud och arbetsskador

Lathund - system för tillbud och arbetsskador Lathund - system för tillbud och arbetsskador 2 (11) 3 (11) Innehållsförteckning Logga in i systemet... 4 Handlägga ett ärende... 5 Spara ett ärende... 6 Avsluta ett ärende... 6 Skapa en rapport... 7 Skapa

Läs mer

Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret

Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret Skapa ett konto för rapportering till vaccinationsregistret Version 3.1.1 2017-03-03 Inledning Detta dokument ger praktisk information till användare om hur ett konto skapas för rapportering till vaccinationsregistret.

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Genomförande av Seveso III-direktivet

Genomförande av Seveso III-direktivet Genomförande av Seveso III-direktivet Betänkande av Seveso III-utredningen Stockholm 2014 SOU 2014:17 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Aktivitetsstöd Ledare

Aktivitetsstöd Ledare Aktivitetsstöd Ledare Sidan 1 (18) Datum: 2012 01 11 Version 1.0 Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 6 1.4 Huvudmeny

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Instruktionshandbok. för reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter

Instruktionshandbok. för reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter . reidar MTP Instruktionshandbok för sökning i reidar MTP som gäst.......... reidar MTP - En Rikstäckande Elektronisk InformationsDatabas för Avvikelser Rörande MedicinTekniska Produkter Version: 2008-08-26

Läs mer

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för installatör Inloggning Gå in via Mälarenergis hemsida www.malarenergi.se Välj: > Företag > Elnät > Anslutning till elnätet > För- och färdiganmälan

Läs mer

Hitta till schemawebben... 2. Sök fram ett schema... 2. Mer information om lokalen eller kursen... 4. Anpassa schemat... 4

Hitta till schemawebben... 2. Sök fram ett schema... 2. Mer information om lokalen eller kursen... 4. Anpassa schemat... 4 Serviceenheten TimeEdit support timeedit@gu.se INSTRUKTIONER TIMEEDIT WEB 2014-05-27 Schemawebb-användare 1 / 11 Hitta till schemawebben... 2 Sök fram ett schema... 2 Mer information om lokalen eller kursen...

Läs mer

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014 Manual för BPSD-registret Version 7 / juni 2014 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se. Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2. Attest:

ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se. Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2. Attest: ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2 Attest: - Attestera utbildningsanmälningar s. 4 Användare: - Hantering av medarbetare

Läs mer

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.

www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003. 2 3 1 Är samhällsviktiga tjänster på Internet tillgängliga för personer med funktionshinder? PTS-ER-2004:14, ISSN 1650-9862. www.pts.se/archive/documents/ SE/Rapport_tillganglig_webb_2004_14.pdf 2 webzone.k3.mah.se/k99ac3hl/helenalackmagisterkogniton2003.pdf

Läs mer

Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1. Kom igång. 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play

Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1. Kom igång. 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1 Kom igång 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play Gå in på Android market och sök på Tidsvar i ett ord. Appen identifieras genom

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår

Läs mer