Manual ipad och Netpublicator

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual ipad och Netpublicator"

Transkript

1 Manual ipad och Netpublicator

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 För att komma igång Utseende SIM-kort och ipad Sätta igång Starta pekplattan Lås upp SIM Installation Språk Land Platstjänster Wifi trådlöst nätverk Nytt konto eller återskapa konto Skapa ett Apple-ID Apple-ID Födelsedag Namn E-postadress Lösenord Säkerhetsfråga E-postnyheter Villkor icloud Diagnos Registrering Klart Om du glömmer lösenordet till Apple-ID Säkerhetskopiera Säkerhetskopiera via icloud Återskapa ipad Lägg till en Mölndals stad e-postadress Netpublicator Docs Hämta appen Netpublicator Docs från App Store Uppgradera appar Byt ett lösenord till appen Netpublicator Docs Logga in i Netpublicator Hur du använder Netpublicator Dropbox Registrera Dropbox i din dator Dropbox på din ipad Såhär använder du Dropbox Dela mappar och filer i Dropbox Evernote Skapa konto och installera Viktiga och bra funktioner

3 9.1 Lösenkod på ipad Avaktivera nätverk utomlands Bytt lösenord och kan inte läsa nya mejl på din ipad Ta bort en mejlprofil Återställ ipaden till fabriksinställningar Support Netpublicator Docs Övrig support gällande din ipad Reparation av ipad Vanliga frågor och svar Hur går jag tillväga om jag behöver support i hanteringen av ipaden? Hur går jag tillväga om jag behöver beställa tillbehör till ipaden (laddar, tangentbord, fodral etc.)? Jag har inget SIM-kort till min ipad. Hur gör jag? Om en förtroendevald avslutar sitt uppdrag, vad händer med ipaden? Om olyckan är framme och min ipad behöver repareras, vad gör jag? Jag har glömt min lösenkod. Nu är ipaden låst och jag kan inte öppna upp den. Hur gör jag? Jag har glömt lösenordet till mitt apple-id. Hur gör jag? Hur lägger jag in min e-post i ipaden?

4 Tips!! För att lära dig mer om din ipad finns den officiella användarmanualen tillgänglig på Apples hemsida. 1 För att komma igång 1.1 Utseende 4 Nedan ser du hur en ipad ser ut, med de olika knapparna och funktionerna på utsidan. 1.2 SIM-kort och ipad Om du har ett 3G-kort i pekplattan, kan du sätta i ett mikro-sim-kort som har ett eget abonnemang med en viss månadskostnad. Gör så här: Öppna luckan till SIM-kortet, använd dig av verktyget som följer med i kartongen, tryck verktyget rakt in i det lilla hålet på kanten på långsidan av plattan, det lilla locket ska då skjutas ut och lägg sedan in mikro-sim-kortet i hållaren och stäng luckan.

5 5 2 Sätta igång Innan du kan börja använda din ipad måste du gå igenom ett antal steg. 2.1 Starta pekplattan Sätt igång pekplattan genom att klicka på knappen Vila/Väckning. Du finner knappen överst till höger. 2.2 Lås upp SIM Du får meddelandet SIM låst. Klicka på Lås upp. Mata in pinkoden som du finner på baksidan av pappret med SIM-kortet. Fyra siffor. Klicka på OK. 2.3 Installation Dra reglaget med fingret åt höger för att öppna ipaden.

6 6 2.4 Språk Du får upp en meny där du ska välja språk. För att komma längre ner drar du med fingret på listan. Klicka på det språk du väljer. Det kommer då bli en bock vid ditt val. Tryck på den lilla blå pilen längst upp till höger. 2.5 Land Du får nu upp en meny där du ska välja land eller region. Klicka på Sverige. Det kommer då upp en bock efter Sverige. Klicka på blå knapp Nästa längst upp till höger. 2.6 Platstjänster Du måste göra ett val om du vill ha platstjänster aktiverade eller inaktiverade. Platstjänster gör att platsberoende program och webbplatser (som kartor, kamera, Safari och andra program från Apple och tredje part) kan använda information från mobilnät, Wi-Fi och Global Positioning System (GPS) nätverk för att bestämma din ungefärliga plats. Vissa tjänster och funktioner kan beröras om du väljer att inaktivera men det går att ändra ditt val senare. När du gjort ditt val, klicka på pilen uppe i högra hörnet. 2.7 Wifi trådlöst nätverk Därefter ställer du in ett trådlöst nätverk, under förutsättning att du befinner dig i inom ett trådlöst nätverk. I Mölndals stad finns ett nätverk som heter Molndal-Besokare. För att få tillgång till detta måste du befinna dig inom gränserna för det trådlösa nätverket samt ha tillgång till användarnamn och lösenord. Som anställd använder du din vanliga inloggning på datorn. För att ange användarnamn och lösenord använder du tangenterna som visas i nedre delen av din ipad, när du klickar i fältet användarnamn. När du kopplat dig till ett nätverk får nätverket en bock på vänster sida, därefter klickar du på knappen Nästa. Ikonen för trådlöst nätverk tänds när du är ansluten till Wifi. Ikonen finner du högst upp till vänster på skärmen.

7 Om du inte befinner dig inom ett trådlöst nätverkt väljer du Mobilt nätverk och klickar sedan på Nästa Nytt konto eller återskapa konto Har du inte använt din ipad tidigare så väljer du Ställ in som ny ipad (förhandsval). Har du redan använt dig av ipad kan du antingen välja valet Återskapa från din icloud-kopia eller Återskapa från din itunessäkerhetskopia för att återskapa en kopia av ditt konto. När du är klar klickar du på Nästa. 3 Skapa ett Apple-ID 3.1 Apple-ID Är du ny användare så måste du skapa ett Apple-ID för att kunna ladda ner t.ex. appar. Har du redan ett konto kan du självklart använda det. 3.2 Födelsedag Fyll i din födelsedag. Du ändrar genom att föra fingret upp eller ner över År Månad och Dag. När du är klar klickar du på Nästa högst upp till höger. 3.3 Namn Fyll i ditt för- och efternamn. När du klickar i första rutan så visas tangentbordet. När du fyllt i förnamn så klickar du på Efternamn på skärmen. När du är klar klickar du på Nästa.

8 8 3.4 E-postadress För att kunna skapa ett Apple-ID krävs en e-postadress. Det är rekommenderat att använda alternativet Använd nuvarande e-postadress (förifyllt). Fyll i en e-postadress, om du är anställd i Mölndals stad fyller du förslagsvis i din e-post till arbetet. 3.5 Lösenord Det krävs ett starkt lösenord, stor och liten bokstav, samt minst en siffra. Tänk ut något lösenord som är lätt att komma ihåg. Siffror hittar du genom att använda tangenten längst ner till vänster. För att komma tillbaka till bokstäverna använder du samma knapp. Stor bokstav får du genom att använda tangenten med en pil upp, till vänster. Bekräfta lösenordet genom att fylla i det även på den undre raden. Klicka på Nästa. 3.6 Säkerhetsfråga Därefter behöver du ange en säkerhetsfråga ifall du skulle få problem med lösenordet. Du väljer frågan på rullistan. När du valt din fråga så fyller du i svaret på din fråga. Frågan kan bli aktuell framöver om du skulle glömma ditt lösenord. Klicka på Nästa. 3.7 E-postnyheter Nu kan du välja om du önskar hålla dig uppdaterad med bl a nyheter från Apple. Om du önskar detta låter du den vara blå. Om du inte önskar få uppdateringar så drar du reglaget åt vänster och den blir grå. Klicka på Nästa. 3.8 Villkor Du behöver godkänna villkoren för ios, icloud och Game center. Klicka på valet Godkänns i nedre hörnet till höger. Bekräfta igen att du godkänner villkoren. 3.9 icloud Det finns möjlighet att lagra filer, foton osv i en molntjänst vilket gör att du får tillgång till filerna i alla dina enheter som har tillgång till icloud. När du klickar på ditt val så kommer det att markeras med en bock. Klicka på Nästa. Om du väljer att använda icloud får du sedan välja om du vill säkerhetskopiera till icloud.

9 Diagnos Apple vill gärna få uppgifter från din produkt om hur den mår, detta val är dock frivilligt. Gör ditt val och klicka på Nästa Registrering Nu väljer du att registrera din ipad hos Apple (förhandsval). Om du inte önskar detta så drar du reglaget åt vänster och den blir grå. Klicka på Nästa när du gjort ditt val Klart Nu kan du börja använda din ipad. Klicka på Börja använda ipad Om du glömmer lösenordet till Apple-ID 1. Om du känner till svaren på dina säkerhetsfrågor Gå till appleid.apple.com/se Klicka på hantera ditt Apple-ID och sedan på Har du glömt ditt lösenord. Ange Apple-ID Välj Besvara säkerhetsfrågorna Välj det födelsedatum du angett för ditt Apple-ID Besvara dina säkerhetsfrågor Följ anvisningarna med att bekräfta lösenord och att återställa lösenord 2. Om du har tillgång till den e-post som är kopplad till ditt Apple-ID Gå till appleid.apple.com/se Klicka på hantera ditt Apple-ID och sedan på Har du glömt ditt lösenord. Välj E-postautentisering Apple skickar nu ett meddelande till din e-post. Öppna meddelandet och klicka på återställ Apple-ID lösenord Följ anvisningarna med att bekräfta lösenord och att återställa lösenord

10 4 Säkerhetskopiera Du kan säkerhetskopiera din ipad automatiskt med hjälp av icloud eller itunes. I denna manual beskrivs endast hur du säkerhetskopierar till icloud Säkerhetskopiera via icloud icloud säkerhetskopierar ipaden dagligen via Wi-Fi när den är ansluten till en strömkälla och är låst. Du hittar information om icloud om du klickar på Inställningar och icloud. Datum och tid för den senaste säkerhetskopieringen hittar du om du sedan klickar dig vidare till Lagring, säkerhetskopiering. Följande information säkerhetskopieras via icloud: - Inköpt musik, TV-program, program och böcker - Bilder och videor i kamerarullen - ipad-inställningar - Programdata - Hemskärmen och programorganisering - Meddelanden För att kunna säkerhetskopiera till icloud måste funktionen vara aktiverad. Vanligtvis har du gjort detta när du ställde in din ipad. Om funktionen inte är aktiverad gör du det enkelt på sidan för Lagring, säkerhetskopiering. Du kan själv se om den är aktiverad. För att säkerhetskopiera klickar du på Säkerhetskopiera nu. Observera att du måste vara ansluten till Wi-Fi. 4.2 Återskapa ipad Använd icloud eller itunes om du vill återskapa ipad från en säkerhetskopia. I denna manual beskrivs endast hur du återställer genom att använda icloud. Börja med att återställa din ipad så att alla inställningar och all information raderas. Information om hur du återställer din ipad finner du i avsnittet Återställ ipaden till fabriksinställningar.

11 11 Observera att återställa innebär att all information raderas från din ipad. För att återskapa din ipad måste du först ha gjort en säkerhetskopia, se avsnittet Säkerhetskopiera via icloud. När du återställt din ipad, logga in på icloud och välj Återskapa från en säkerhetskopia i inställningsassistenten. 5 Lägg till en Mölndals stad e-postadress Klicka på inställningar Klicka på E-post, kontakter och kalendrar Klicka på valet Lägg till konto och sedan Microsoft Exchange. Fyll i din e-postadress och lösenord. Klicka på knappen Nästa.

12 Skriv in uppgifter om server, domän, användarnamn och lösenord (samma som på nätverket) och klicka på nästa. 12 Innan alla inställningar är klara får du välja vilka funktioner du vill koppla till din ipad. För att inaktivera någon funktion drar du i reglaget åt vänster. Klicka på knappen Spara och nu är konfigurationen klar. Observera! Om du väljer att lägga in din Mölndals stad e-postadress i din ipad är det viktigt att du lägger in en lösenkod på din ipad. Mer om detta finner du i avsnitt 6.1 Lösenkod på ipad. 6 Netpublicator Docs I Mölndals stad används appen Netpublicator Docs för att distribuera och läsa handlingar. För att kunna använda Netpublicator på din ipad måste du först ladda ner appen. 6.1 Hämta appen Netpublicator Docs från App Store Appen laddar du ner till din ipad via App Store. Klicka på ikonen App Store som du finner i din ipad.

13 13 I App Store kan du välja att lista apparna i olika kategorier, exempelvis Topplistor. I sökrutan (uppe till höger) med ett litet förstoringsglas, skriver du in följande text: Netpublicator Docs. Resultatet visas i listan ipad-appar. Välj Netpublicator docs. Klicka på Öppna och sedan Installera. Du blir ombedd att ange lösenordet för ditt Apple-ID. Fyll i detta och klicka på OK. Nedladdningen av programmet påbörjas. För att komma tillbaka till hemskärmen klickar du på hemknappen. Om du drar med fingret över hemskärmen, åt vänster, så bläddrar du vidare till nästa sida. Du kan nu se programmet Netpublicator på skärmen. 6.2 Uppgradera appar Nya versioner av appar skapas kontinuerligt och detta synliggörs genom att ikonen App Store får en röd siffra i högra hörnet. Då ska appen uppgraderas för att få tillgång till ny funktionalitet. Klicka på ikonen App Store och ikonen Uppdatera längst ner till vänster på sidan i menyraden. Klicka på appen du vill

14 14 uppdatera eller välj att uppdatera alla. 6.3 Byt ett lösenord till appen Netpublicator Docs När du får ditt konto till Netpublicator tilldelas du ett lösenord. Du ska själv byta ditt lösenord första gången som du loggar in. Klicka på programmet Netpublicator som du finner på din skärm. Programmet öppnas. Till höger finner du Lösenordshjälp. Klicka här. Skriv in din e-post adress och klicka på Skapa nytt lösenord. Du har nu fått ett mejl till din brevlåda. Öppna mejlet från din Inkorg. Klicka på länken i mejlet

15 15 och din webbläsare kommer öppnas. Ange ett nytt lösenord i första fältet och upprepa samma lösenord i det andra fältet. Klicka på Skapa lösenord. Du får nu en bekräftelse om att lösenordet har återställts. 6.4 Logga in i Netpublicator Klicka på appen Netpublicator i din ipad. Första gången du loggar in ombeds du att ange användarnamn och lösenord. Ange detta och klicka på Logga in.

16 16 Nu ska du välja en fyrsiffrig pinkod. Det är den du framöver kommer använda när du loggar in i Netpublicator. Tänk på att du inte får använda samma lösenkod som du har för att logga in på din ipad. Du har nu loggat in i Netpublicator. 6.5 Hur du använder Netpublicator För att få tillgång till Netpublicator måste du blivit inlagd som användare. Om du inte har behörighet tar du kontakt med din systemadministratör (vanligtvis nämndsekreteraren). Börja med att logga in enligt anvisningarna ovan. Om du tidigare loggat in i Netpublicator krävs det vanligtvis att du endast använder den fyrsiffriga pinkod som du valt. När du loggat in ser du de sammanträdesinstanser som du har behörighet till. Klicka på en dokumentmapp för att kunna komma in i instansens möten, här har vi kommunstyrelsen som ett exempel. I mappen ser du de mötesdatum som finns skapade för olika instanser samt eventuella mappar. Klicka på ett datum för att komma åt handlingarna till det aktuella mötesdatumet. Klicka på en handling för att öppna upp och läsa den. När du öppnat en handling kan du bläddra mellan sidorna genom att svepa med fingret över sidan. I nedre högra hörnet kan du öppna en översiktsvy över alla sidor i dokumentet, och gå till en viss sida genom att peka på den.

17 17 Genom att klicka på verktyget uppe till höger kan du lägga till anteckningar, rita linjer eller markera avsnitt. De anteckningar du skrivit i handlingen syns sedan som en liten gul pratbubbla i texten. Peka på den för att läsa anteckningen. Observera! De handlingar du kommer åt i appen ligger i grundläget inte lokalt lagrade på din ipad. Om du vill komma åt en handling för att läsa när du inte har tillgång till nätverk, kan du göra den tillgänglig Offline genom att aktivera offlineläget. Dra knappen åt sidan för att aktivera Offline läge vid valet Tillgänglig offline. Detta val kan du göra för en hel mapp eller för en enstaka handling. För att ta bort ett dokument som lagrats offline på din ipad, dra knappen åt sidan vid valet Tillgänglig offline så raderas dokumentet från din ipad. 7 Dropbox Dropbox är ett program som gör det möjligt att lagra filer på internet. Det blir enkelt att nå filerna från vilken dator som helst och du behöver inte bära med dig ett USB-minne. Man kan lätt dela filer med andra. Den finns både som gratis- och betaltjänst, där den avgörande skillnaden främst är mängden tillgängligt lagringsutrymme. 7.1 Registrera För att börja använda Dropbox behöver du först registrera dig som användare genom att skapa dig ett konto. Du kan registrera dig på Klicka på Sign up.

18 7.2 Dropbox i din dator När du registrerat dig får du ett mail från Dropbox med instruktioner hur du installerar programmet Dropbox på din dator. Genom att skapa ett konto hos Dropbox och sedan installera Dropboxprogrammet på din dator så är du igång! Dropbox har installerat en mapp på din dator. Mappen ligger i Mina dokument men du kan hitta en genväg på skrivbordet. Du öppnar och sparar alltså dina filer precis som vanligt. 18 Filer och mappar som du lägger i Dropbox ser ut som vanligt. Den enda skillnaden är den gröna bocken som visar att filen har blivit synkroniserad. 7.3 Dropbox på din ipad Appen laddar du ner till din ipad via App Store. Klicka på ikonen App Store som du finner i din ipad. I sökrutan (uppe till höger) med ett litet förstoringsglas, skriver du in följande text: dropbox. Resultatet visas i listan ipad-appar. Välj Dropbox. Klicka på Öppna och sedan Installera. Du blir ombedd att ange lösenordet för ditt Apple-ID. Fyll i detta och klicka på OK. Nedladdningen av programmet påbörjas. För att komma tillbaka till hemskärmen klickar du på hemknappen. Om du drar med fingret över hemskärmen, åt vänster, så bläddrar du vidare till nästa sida. Du kan nu se programmet Dropbox på skärmen.

19 7.4 Såhär använder du Dropbox Eftersom informationen som du sparar ner lagras i en molntjänst så kan du nå informationen var du vill. 1. Via internet Logga in via dropbox.com. När du loggar in via internet når du dina mappar i Dropbox. 2. Via ipad När du öppnat appen Dropbox så når du dina mappar. Du kan lägga upp nya mappar från både din dator och din ipad. Du kan spara ner filer från både din dator och din ipad. Observera! Den information du sparar i Dropbox lagras utanför Mölndals stads nätverk. Tänk därför på att inte spara känslig information här såsom t.ex. sekretessbelagd information eller personuppgifter Dela mappar och filer i Dropbox För att dela mappar eller filer med andra är en lösning att du högerklicka på den mapp eller fil som du vill dela. Välj Share Dropbox link. Öppna ett mejl och klistra in länken. Mejla den person du vill dela mappen med. Mottagaren kommer då få en länk som de kan öppna för att nå mappen. 8 Evernote Evernote är en tjänst för att spara, synkronisera och hantera informationsbitar av text, bild eller ljud. 8.1 Skapa konto och installera Börja med att registrera ett användarkonto hos Evernote. Gå till adressen och klicka på registrera. När du registrerat dig kommer du få ett mejl. I det mejlet finns en länk som du kan följa för att installera Evernote på din dator. För att ladda ner appen i din ipad börjar du med att söka upp den i App Store. Installera appen och logga in med det konto som du skapat. Du kan nu exempelvis skriva en anteckning i appen Evernote och sedan synkronisera den så du även får tillgång till anteckningen i din dator. För mer information om Evernote, gå till adressen Observera! Den information du sparar i Evernote lagras utanför Mölndals stads nätverk. Tänk därför på att inte spara känslig information här såsom t.ex. sekretessbelagd information eller personuppgifter.

20 20 9 Viktiga och bra funktioner 9.1 Lösenkod på ipad För att hindra att obehöriga personer kommer in i din ipad ska alla medarbetare lägga in en lösenkod på sin ipad. 1. Klicka på ikonen Inställningar, därefter väljer du Allmänt i den vänstra menyn. I den högra menyn finner du sedan Lösenkod, klicka här. 2. Klicka på Slå på lösenkod. Ange en fyrsiffrig kod och välj sedan att upprepa samma kod. 3. Du har nu skapat en lösenkod som du måste ange var gång du öppnar upp din ipad. Observera! Du får inte använda samma lösenkod på din ipad som du använder som din fyrsiffriga kod till att logga in på Netpublicator. Det är viktigt att du använder två olika koder. Om du anger fel lösenkod till din ipad avaktiveras den efter sex försök. Du får du ett meddelande ipad har avaktiverats. Om du har synkroniserat din ipad med itunes kan du nollställa lösenkoden genom att återskapa enheten. Anslut din ipad med den dator som du normalt synkroniserar med. Öppna itunes och återställ från en tidigare säkerhetskopia. Om du inte synkroniserat med itunes kan du återställa från säkerhetskopia via icloud. Ett sista alternativ är att sätta enheten i återställningsläge och återskapa den för att radera enheten. 9.2 Avaktivera nätverk utomlands Om du reser utomlands med din ipad måste du avaktivera data-roaming på din ipad för att undvika höga abonnemangskostnader på ditt 3G-kort. Du kan fortfarande använda nätverk via WiFi-uppkoppling. Klicka på ikonen för Inställningar. Välj sedan Mobildata i den vänstra menyn. Välj att avaktivera data-roaming.

21 9.3 Bytt lösenord och kan inte läsa nya mejl på din ipad Om du har bytt lösenord på din dator måste ditt lösenord på din ipad uppdateras gällande ditt e- postkonto. Detta uppdateras inte automatiskt. Klicka på ikonen Inställningar. Välj valet E-post, kontakter och kalendrar. Till höger väljer du sedan Exchange. Nu visas en dialogruta för att kunna göra konto-inställningar och det är här du ska ändra ditt lösenord i fältet Lösenord. Ändra till samma lösenord som du har ändrat till på datorn. Klicka på Klar-knappen i högra hörnet och klicka på samma knapp en gång till för att spara ditt nya lösenord. Nu ska det fungera att få dina mejl synkade till din ipad igen. 9.4 Ta bort en mejlprofil Vill du ta bort mejlprofilen (exempelvis vid byte av mejladress) gör du på följande sätt: 1. Klicka på ikonen för Inställningar. 2. Välj valet E-post, kontakter, kalendrar. 3. Klicka på valet för Exchange-profilen överst under rubriken Konton. 4. Klicka på den röda ta bort-ikonen Återställ ipaden till fabriksinställningar Att nollställa en ipad innebär att allt på din ipad raderas, du återställer den som den var från början som ny. Detta görs ifall du ska lämna din ipad vidare och allt innehåll ska tas bort. Klicka på ikonen Inställningar och därefter välj Allmänt. Scrolla nedåt på sidan och längst den hittar du valet Återställ. Klicka på Radera allt innehåll och inst. Klicka på Radera och Radera ytterligare en gång. Nu är din ipad återställd med fabriksinställningar. 10 Support 10.1 Netpublicator Docs IT-enheten ger ingen support på Netpublicator. Om du som tjänsteman eller förtroendevald behöver support i Netpublicator kan du skicka in din fråga/felanmälan till nämndsekreteraren. Som nämndsekreterare vänder du dig till den som är systemansvarig för Netpublicator Övrig support gällande din ipad Kontrollera först om du kan lösa ditt problem genom att läsa denna manual. Som tjänsteman vänder du dig till IT-enhetens helpdesk när du behöver support. Som förtroendevald vänder du dig till nämndsekreteraren.

22 Reparation av ipad Som tjänsteman vänder du dig till IT-enhetens helpdesk när du behöver hjälp med reperation av din ipad. Som förtroendevald vänder du dig i första hand till nämndsekreteraren. 11 Vanliga frågor och svar 1. Hur går jag tillväga om jag behöver support i hanteringen av ipaden? Kontrollera först om du kan lösa problemet genom att läsa denna manual. Som tjänsteman tar du sedan kontakt med IT-enheten och som förtroendevald tar du kontakt med nämndsekreteraren. 2. Hur går jag tillväga om jag behöver beställa tillbehör till ipaden (laddar, tangentbord, fodral etc.)? Som tjänsteman fyller du i beställningsblanketten som du finner på intranätet. Fyll i det du önskar beställa i rutan Annat. Som förtroendevald vänder du dig till nämndsekreteraren. 3. Jag har inget SIM-kort till min ipad. Hur gör jag? Som tjänsteman fyller du i beställningsblanketten som du finner på intranätet. Fyll i det du önskar beställa i rutan Annat. Som förtroendevald vänder du dig till nämndsekreteraren. 4. Om en förtroendevald avslutar sitt uppdrag, vad händer med ipaden? Om en förtroendevald avslutar sitt uppdrag så lämnas ipaden till nämndsekretaren. Glöm inte att återställa ipaden till fabriksinställningar. Se punkt 9.5 Återställ ipaden till fabriksinställningar. Om du inte löser det själv klarar av att återställa ipaden hjälper nämndsekreteraren dig. 5. Om olyckan är framme och min ipad behöver repareras, vad gör jag? Som tjänsteman vänder du dig till IT-enhetens helpdesk när du behöver hjälp med reperation av din ipad. Som förtroendevald vänder du dig i första hand till nämndsekreteraren. 6. Jag har glömt min lösenkod. Nu är ipaden låst och jag kan inte öppna upp den. Hur gör jag? Försök återställa den via itunes på den dator som du vanligtvis synkroniserar med. Om du inte löser detta på egen hand så vänder du som tjänsteman dig till IT-enhetens helpdesk. Som förtroendevald vänder du dig till nämndsekreteraren.

23 23 7. Jag har glömt lösenordet till mitt apple-id. Hur gör jag? Se avsnitt 3.13 i denna manual. 8. Hur lägger jag in min e-post i ipaden? Se avsnitt 5 i denna manual.

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan... 5 2.2 Lås upp SIM... 5 2.3 Installation... 5 2.4 Språk...

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FÖR ATT KOMMA IGÅNG ------------------------------------------------------------ 4 1.1 Utseende ------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 10 Skapa ett Apple-ID... 11 Skydda din ipad (rekommendation)... 13 Läs detta först

Läs mer

ipad och AdobeReader

ipad och AdobeReader ipad och AdobeReader Innehållsförteckning Så använder du din ipad.1-2 Inställningar, SIM-kort, Wi-Fi, lösenkodlås 3 Internet..4 E-post..5 Adobe Reader.6-8 Övrigt om ipad..9 Vilo-/väckningsknapp, av-/påknapp

Läs mer

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt.

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. Hämta appar Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. #1 Hämta appar Program #2 1. Den utrustning du behöver 2. Förutsättningar 3. Ställ in P&G-e-post

Läs mer

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera.

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. by AssistiveWare Innehåll 2 1. Introduktion till Proloquo4Text 3 Introduktion Anteckningar Flera språk Få åtkomst till bruksanvisningen i appen 2. Startguide

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar 1 (7) 2014-04-01 Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar Det här är en guide till de olika funktionerna i Netpublicator. I appen Netpublicator finns en mer ingående lathund

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual

Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual Förutsättningar: För att ha möjlighet att synkronisera din Android enhet mot Stockholms Stads epost system krävs det att vissa delar är uppfyllda. Följande

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Information för dig som använder en kommunägd ipad

Information för dig som använder en kommunägd ipad Information för dig som använder en kommunägd ipad Oskarshamns kommun använder sig av ett mobilhanteringsverktyg (MDM). Det system vi använder heter MobileIron och är ett så kallat Mobile Device Management-system.

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012

Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012 SBG1000, v1.3, 2010-04-07 KOMMUNKONTORET 2012-03-02 1 (19) Utbildnings- och informationsmaterial för pilot papperslös nämndhantering Sundbybergs stad våren 2012 Om pilot papperslös nämndhantering sid 2

Läs mer

MobileIron. installationsguide för ios-enhet

MobileIron. installationsguide för ios-enhet MobileIron installationsguide för ios-enhet Innehållsförteckning Generell information Aktivera lösenkodslås Ladda ner MobileIron Skapa Apple-ID Installera MobileIron Ställ in E-post Vad hanteras av AppStore

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5 Version: 1.1 1 Innehåll 1 Dokumentbeskrivning 3 2 Användarinformation 3 3 Installations anvisning 5 3.1 Starta upp enheten 5 3.2 Sätta skärmlåskod 8 3.3 Skapa Google konto 10 3.4 Installera Mobileiron

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

4 proffstips för icloud

4 proffstips för icloud 4 proffstips för icloud 7 Använd icloud som Dropbox 7 Automatisk nedladdning av appar och musik 7 Radera onödiga ios-dokument icloud Smartare icloud Apples molntjänst icloud känns ibland lite för enkel

Läs mer

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios 7 Gratisapp ger funktionen Apple har struntat i 7 Enklaste sättet att föra över filer mellan dator och telefon 7 Snabb överföring via wifi istället för

Läs mer

Bluebiit Rocker 4G MANUAL

Bluebiit Rocker 4G MANUAL MANUAL Bluebiit Rocker 4G MANUAL 2 Bluebiit Rocker 4G manual Garanti: ett år Kontakt: www.bluebiit.com, asiakaspalvelu@bluebiit.com Förord Tack för att du valde Bluebiit product! Vi hoppas att du läser

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens

Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens För att ladda ned, installera och aktivera en SaySo med Dolphin Bookshelf-licens, nedan kallad SaySo, på din dator följ dessa instruktioner.

Läs mer

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Steg 4 b Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10 Mars -16 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Molntjänster Molntjänster ger dig tillgång till en dator någonstans i världen

Läs mer

Android-app Användarmanual 1.0

Android-app Användarmanual 1.0 Android-app Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel tillgång till en bildtelefon. Med appen kan du sen ringa

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen.

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Om du möts av följande bild behöver du logga in med ett giltigt Microsoft-konto innan du kan konfigurera ett

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

Utbildning i Meetings

Utbildning i Meetings Digitala handlingar till politiska samanträden VÄLKOMMEN! Elisabeth Jarborn, KLK/kansli Utbildning i Meetings Genomgång av Ipad och appar. Genomgång av Meetings. Kom ihåg att våga prova, plattan går inte

Läs mer

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg Detta tillägg till ZoomText 10 Snabbguide beskriver de nya funktionerna och andra ändringar som hör till ZoomText 10.1. För grundinformation som hur man installerar och

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Antivirus Pro 2011. Snabbguide

Antivirus Pro 2011. Snabbguide Antivirus Pro 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om det

Läs mer

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0 ANVISNINGAR Sjundeå e-postsystem Del 1: inställningar Version 1.0 1(14) Sjundeå e-postsystem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 1 INTRODUKTION OCH ÖVERSIKT... 2 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 ALLMÄNT

Läs mer

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se DK-serien Gör en fotobok med myphotobook.se 1 Gör din egen fotobok Den här kursen är gjord för dig som vill vara lite kreativ med dina digitala bilder. Här lär du dig att göra en personlig fotobok där

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Rekonditionering. Handi Note 4. Art.nr 706425. Rev B SE

Rekonditionering. Handi Note 4. Art.nr 706425. Rev B SE Instruktion Rekonditionering Handi Note 4 Art.nr 706425 Rev B SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 1.2 Licens... 3 1.3 Förlängning av licensen... 3 2 Medföljande delar...

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Välkommen till kommunens Lärportal - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Ansökan om konto för vårdnadshavare 1. Skriv in www.edwise.se i webbläsarens adressfönster 2. Välj länken för att ansöka

Läs mer

Upplev e-post på ett smartare sätt

Upplev e-post på ett smartare sätt Upplev e-post på ett smartare sätt 7 Ersätt mejlprogrammet i iphone 7 Svep dig fram bland breven 7 Smarta påminnelser gör att du aldrig glömmer. Smartare e-posthantering I Mailbox kan du ställa in hur

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Microsoft Windows 10 Grunder

Microsoft Windows 10 Grunder WINDOWS 10 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 10...8 Välja kommandon...10

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 - visningsfönster Outlook Web App 2013 Lathund Filteralternativ Sökfält Profilbild & Logga ut Klicka för att skapa ny e-post Sorteringsalternativ Aviseringar Navigationslist Inställningar

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran. Produktmeddelande

Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran. Produktmeddelande Användarhandbok Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth är ett varumärke som tillhör ägaren och som används av Hewlett- Packard Company på licens. Google är ett varumärke som

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar Vanliga frågor digitala nämndhandlingar 2013-10-25 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kopplade till din läsplatta och applikationen Netpublicator.

Läs mer

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile E-tjänst-Aktivitetsstöd htp:/aktjon.argentum.se Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning...2 Om denna dokumentation...3 Teckenförklaring...3 Revisionshistorik...3

Läs mer

3. Fyll i din e-postadress, det viktigt att den stavas exakt rätt (se bild 1 nedan, pil 3)

3. Fyll i din e-postadress, det viktigt att den stavas exakt rätt (se bild 1 nedan, pil 3) Undrar du något? Projektledare, Miljötinget: Hana Muliqi: 026-15 hana.muliqi@lg.se Välkommen till Miljötinget! Therese Metz: 026-153557 therese.metz@lg.se Vi hoppas den här manualen kan hjälpa dig komma

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Instruktion för att slutföra registreringen

Instruktion för att slutföra registreringen Instruktion för att slutföra registreringen Introduktion Vi antar i den här instruktionen att du redan har registrerat sig. Du kan också ha klickat på aktiveringslänken i mailet. Vi använder ett fiktivt

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se Sida 1 av 12 WSB Biodling Manual V.1.1 Sida 2 av 12 Översikt: WSB Biodling är en app som hjälper dig med olika saker inom biodlingen. Nyheter i denna version är möjlighet att skapa skötselkort och dokumentera

Läs mer

Nyheter i PaletteArena 6.3

Nyheter i PaletteArena 6.3 Nyheter i PaletteArena 6.3 I april 2016 uppgraderade Sveriges lantbruksuniversitet sitt elektroniska fakturahanteringssystem PaletteArena (Palette) från version 5.3 till version 6.3. Det är inte mycket

Läs mer

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013 Kurs i Windows 7 2013 Innehåll Nyheter i Windows 7... 2 Inloggning på datorn och nätverket... 2 Skrivbordet... 2 Fönsterhantering... 2 Fäst fönster i kanterna... 2 Maximera på flera sätt... 2 Skaka fönster...

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Möteshandlingar via ipad

Möteshandlingar via ipad Möteshandlingar via ipad är en tjänst för lagring, distribution och säker åtkomst av möteshandlingar. Mötessekreteraren förbereder underlagsdokument till mötet och laddar upp dem till styrelsemöte.se och

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Komma igång med Widgit Online

Komma igång med Widgit Online Komma igång med Widgit Online Innehåll 1. Logga in 2. Hitta i Widgit Online 3. Skapa ett dokument 4. Skapa ett rutnät 5. Kontakta oss Hej! Den här guiden bör ge dig den information du behöver för att börja

Läs mer

IT-Café: SKYPE (videosamtal)

IT-Café: SKYPE (videosamtal) IT-Café: SKYPE (videosamtal) Skype kan du använda på datorer, surfplattor och smartphones. På en dator behöver man ladda ner en programvara som du finner på www.skype.com/sv/, på surfplattor och smartphones

Läs mer

SmiNet 2 Manual Webanmälan

SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet2 Manual 2005-06-14 Introduktion - Sidan 2 av 15 INTRODUKTION TILL WEB-GRÄNSSNITTET... 3 ANVÄNDARE/MÅLGRUPPER... 3 TILLGÅNG TILL SIDAN... 4 INLOGGNING TILL WEB-SIDAN...

Läs mer

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen.

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen. GoTalk NOW Liten lathund hur du redigerar i appen. Sidhänvisning Sida Skapa ny bok 1 Säkerhetskopiera bok/hämta bok från Dropbox 3 Menyraden 6 Lägga till ny sida 9 Snabbredigering av ny sida 12 Keyboard

Läs mer

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone För att kunna hämta hem appar till din ipad måste man skapa ett Apple-ID. Ett Apple-ID är som ett slags ID-kort på din ipad för att försäkra att du är du! För att

Läs mer

Användarmanual för nya funktioner

Användarmanual för nya funktioner Användarmanual för nya funktioner 070201 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Uppdateringar per 2006-06-15 3-5 3 Uppdateringar per 2007-02-01 6 1 Introduktion Detta är en användarmanual för nya funktioner i din

Läs mer

Användarmanual flexconnect.se Administratör

Användarmanual flexconnect.se Administratör Användarmanual flexconnect.se Administratör Innehållsförteckning 1 HJÄLP TILL TDC MOBILFLEX CONNECT (ADMINISTRATÖR)... 3 2 TELEFONBOK... 3 3 FÖRETAGSINFORMATION... 4 4 LÄGGA TILL EXTRA FÄLT TILL PROFILER...

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Utskick av respondentenkät

Utskick av respondentenkät 1 Survey&Report steg för steg: Utskick av respondentenkät 2013-05-05 Ola Stjärnhagen 2 Utskick av respondentenkät 1. Efter att ha avslutat konstruktionen av respondentenkäten (anonym eller icke-anonym)

Läs mer

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5 Visionutveckling Manual Vision 80/20 för iphone Vision 80/20 för iphone Version 2.5 www.visionutveckling.se, Auto Attendant +46 8 788 09 99 Gärdesvägen 1, SE 444 31, Stenungsund, Sweden, Phone: +46 303

Läs mer

MOA MANUAL VERSION 1

MOA MANUAL VERSION 1 MANUAL VERSION 1 MOBIL OMSORG En manual för dig som använder mobil omsorg app i telefonen Besök. Tidsregistering / kvittens. Kundinformation. Anteckningar. Personal. Karta, telefon, SMS. 2 (22) GRUNDER:

Läs mer

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 3.0 Sidan 2 av 10 Innehåll Logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

WINDOWS 8.1. Grunder

WINDOWS 8.1. Grunder WINDOWS 8.1 Grunder EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows

Läs mer

Appen Legimus Användarmanual för Android

Appen Legimus Användarmanual för Android Appen Legimus Användarmanual för Android Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Hitta i appen... 3 Söka och lägga till böcker... 3 Ladda ner en bok... 4 Ladda ner... 4 Läsa böcker... 4 Navigering... 4

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer Dela, samarbeta, byt Bruksanvisning för administratörer När du har skapat en användare och valt lösenord, samt bekräftat e-post meddelandet blir du inloggad på en sida med bland annat detta gulmarkerade

Läs mer