Projektbeskrivning: Ny hemsida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning: Ny hemsida"

Transkript

1 Tillväxtkontoret Anders Hedberg Magnusson Datum Dnr Sid 3 november KS522 1 (10) Projektbeskrivning: Ny hemsida Detta dokument är en beskrivning av projekt Ny hemsida som startats av ITrådet under september 2014 och förväntas vara färdigt 1 oktober Sammanfattning Projekt Ny Hemsida finns till för att skapa en ny extern webbsida som är byggd utifrån de förutsättningar, mål och värderingar som Östhammars kommun har idag. För att lyckas med detta kommer projektet att ledas och ägas av kommunen från början till slut. Utvecklingen av en ny extern webbsida kommer att bestå av tre huvudsakliga faser: Först skapas en fungerande prototyp, sedan testas och utvecklas prototypen internt och sedan öppnas prototypen upp för allmänheten i en publik beta. Samtidigt som detta pågår kommer nytt innehåll att produceras för den nya externa webbsidan. Sannolikheten är stor att väldigt lite av det befintliga innehåll kan återanvändas.

2 2 (10) Innehållsförteckning Projektbeskrivning: Ny hemsida... 1 Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Vår webb idag... 3 Vår webb imorgon... 3 Framtidens e-samhälle... 4 Kommunens mål... 4 Slutförvar... 4 Syfte & Mål... 4 Resultatmål... 5 Effektmål... 5 Strategi & Metod... 5 Grundläggande principer... 5 Utvecklingsmetod... 6 Projektplan... 6 Förstudie... 6 Implementation... 6 Intern iterering... 6 Användartester... 7 Publik beta... 7 Lansering... 7 Tidsplan... 7 Avgränsningar... 7 Riskanalys... 8 Organisation... 8 Budget... 9 Kommunikation... 9 När är projektet avslutat?... 10

3 3 (10) Bakgrund Östhammars kommuns externa webbsida är en av kommunens viktigaste kommunikationskanaler. Den externa webben behöver uppdateras både i form och funktion för att leva upp till de mål och värderingar som Östhammars kommun har. Vår webb idag Kommunens externa webb har runt 1200 besökare per dag (augusti/september 2014). Den största delen av besökarna befinner sig i Östhammar, Uppsala och Stockholm. Ganska exakt hälften av besökarna är nya och hälften har besökt sidan tidigare. Runt 40 procent av besökarna använder en mobiltelefon eller platta (augusti/september 2014). Denna siffra kan vi anta kommer att öka. Ungefär hälften av besökarna kommer till våra sida via en sökning på t.ex. Google och en tredjedel kommer genom direktlänkar. Avvisningsfrekvensen är strax under 50 procent. Genomsnittlig tid på sidan är 1:43 minuter men variansen är stor, det finns en grupp användare som lägger lång tid och många klick på sidan innan de hittar vad de söker. Ytterligare saker som vi kan lära oss av den besökarstatisk vi har är bland annat att många sidor på den externa webbsidan aldrig besökts av någon (två tredjedelar av alla sidor). Att bara ett fåtal länkar på förstasidan klickas på: Främst de i vänstra menyn och Kontakt. Och att sökfunktion inte ger de svar som besökarna hoppas på samt att väldigt få besökare är intresserade av våra nyheter och puffar. Systemägare för kommunens externa webb är Tillväxtkontoret, som också sköter förvaltningen av webben tillsammas med IT-kontoret och vår leverantör Headlight. På kommunens förvaltningar finns webbredaktörer (35 stycken, i september 2014) som har ansvar för innehållet på sina respektive sidor. Vår webb imorgon Det finns tydliga trender i utvecklingen av externa webbsidor som vi bör vara medvetna om och ta hänsyn till. Främst är att det blir allt vanligare med Mobile first, dvs. att fokus läggs först på att skapa en bra upplevelse för de som besöker sidan från en mobil enhet. Den kanske näst tydligaste trenden, särskilt för myndigheter, är att smalna av och göra mindre på sin externa webb. Uppsala Kommun kommer att gå från sidor till knappt 2000 på deras nya externa webb, som ett exempel. Denna utveckling är en följd av att användarcentrerad utveckling blivit allt viktigare. Dvs. att använda verklig data, som besöksstatistik, för att ta reda på vad som bör prioriteras och lyftas fram. Och att kapa bort sådant som besökarna inte är intresserade av, t.ex. nyheter, kalendrar och puffar. En följd av båda dessa trender är att gå ifrån den decentraliserade organisation för produktion av webbinnehåll som varit populär i många år. Istället satsar många på mindre team med heltidsanställda redaktörer och använder den tidigare webborganisationen för faktagranskning och innehållsansvar. Allt för att skapa en mer fokuserad extern webb med högre kvalitetsnivå.

4 4 (10) Framtidens e-samhälle Regeringen fastslog 2011 en digital agenda (It i människans tjänst en digital agenda för Sverige) som bland annat baserades på en utredning från SKL (Strategi för esamhället) från samma år. Båda dessa dokument pekar på vikten av att göra information tillgänglig för alla och att ge alla möjligheten att utöva sina rättigheter och skyldigheter som medborgare. Dessutom trycker de på vikten av att ha effektiva och tillgängliga e-tjänster som både gör beslutsprocesser mer öppna och förenklar medborgarens vardag. Privatpersoner och företag kan på ett enkelt och säkert sätt få kontakt med, ta del av information och sköta sina ärenden med offentlig sektor. Det är enkelt för alla att utöva sina rättigheter och fullgöra sina skyldigheter. Företagens administrativa kostnader minskar. - Strategi för esamhället Slutligen poängteras att e-förvaltning måste vara en kontinuerlig process som hela tiden utvecklas och förbättras för att möta utvecklingen i samhället. Det kan också vara viktigt att veta att 1 januari 2015 kommer bristande tillgänglighet att bli en form av diskriminering under diskrimineringslagen. Kommunens mål Kommunfullmäktige i Östhammars kommun har antagit nio övergripande mål för verksamheten. Bland dessa finns tre mål som är relevanta för det här projektet: KF 3: Östhammars kommun ska vara en kommun med gott bemötande och hög tillgänglighet KF 4: Östhammars kommun ska vara en kommun där invånarna upplever ökade förutsättningar för delaktighet KF 6: Östhammars kommun ska vara en attraktiv kommun där befolkningen trivs och kontinuerligt ökar Slutförvar Kommunen har redan idag ett stort ansvar för att informera och sprida kunskap om arbetet med det eventuella slutförvaret i Forsmark. Om beslut fattas att slutförvaret ska byggas i Forsmark kommer detta ansvar att bli ännu större. Och behovet av moderna, kontinuerligt utvecklade, verktyg för att kommunicera digitalt kommer sannolikt att öka i samma takt. Syfte & Mål Projekt Ny Hemsida har som huvudsyfte att producera en ny extern webbsida för Östhammars kommun. Denna nya hemsida ska vara mer tillgänglig, det ska vara lättare att hitta svar på sina frågor och den ska skapa en mer positiv bild av Östhammars kommun. Inom detta syfte ryms ett antal resultat- och effektmål.

5 5 (10) Resultatmål Den nya webbsidan ska uppfylla alla Prio1-riktlinjer för webbutveckling som E-delegationen satt upp ( Den nya webbsidan ska uppnå 90 procent svarsandel i SKL:s undersökning Information till alla. Idag är värdet 80 procent. Detta styrtal ingår i KF-mål 4. En ny guide för webbredaktörer ska skapas som innefattar en språkguide och en redigeringsguide. Effektmål Den nya webbsidan ska bidra till större engagemang, delaktighet och inflytande för invånarna i kommunen. Den nya webbsidan ska bidra till upplevelsen av kommunen som en engagerad, tillgänglig och uppmärksam part i samhället. Den nya hemsidan ska kontinuerligt utvecklas och uppdateras efter att projektet har avslutats. Strategi & Metod För att nå de mål som definieras ovan behöver arbetet med att ta fram en ny hemsida ske så nära kommunens förvaltning som möjligt. Detta möjliggör dels ett stort engagemang bland de anställda på kommunen, som faktiskt ska jobba med sidan, och ett tillvaratagande av den erfarenhet och kompetens som redan finns på kommunen. Arbetet ska utgå ifrån de effektmål som specificerats ovan. Dessa ligger till grund för struktur, innehåll och funktion. Alla beslut bör kunna kopplas tillbaka till de effekter vi hoppas åstadkomma. Vi bör påminna oss själv om att effekterna bara uppstår när användarna faktiskt använder systemet. IT-rådet fungerar som styrgrupp och tar övergripande beslut. Projektledare är Anders Hedberg Magnusson på Tillväxtkontoret. Arbetsgruppen kommer främst att fungera som samordningscentral och diskussionsforum för det arbete som görs inom projektet av kommunens anställda och våra leverantörer. Grundläggande principer Projekt Ny Hemsida baseras till stor del på de principer som fastslagits av brittiska Government Digital Service (GDS) för utveckling av offentliga tjänster inom Storbritannien. Principerna finns i originalform här, men har också översatts till svenska av regeringens användningsforum här. Centralt för dessa principer och utvecklingen av vår nya externa webb kommer vara att utgå ifrån våra användares behov (både besökare och webbredaktörer) och att göra så enkelt och så lite som möjligt. Med detta menas att kommunens hemsida bara ska handla om sånt som kommunen gör och inget annat. Och att vi bara gör det som våra invånare faktiskt är intresserade av. Det är bättre att vi fokuserar på att göra detta så bra som möjligt än att vi försöker göra för mycket.

6 6 (10) Utvecklingsmetod Projekt Ny Hemsida är tänkt att följa en evolutionär produktutvecklingsplan där fokus ligger på att snabbt producera en fungerande produkt och sedan förfina den under en längre tid med hjälp av användar-/experttester. Denna typ av utveckling har visat sig ge bättre resultat än den traditionella vattenfallsmetod där varje steg i utvecklingen görs i ordning och det inte är möjligt att gå tillbaka i stegen. Typiskt för evolutionär utveckling är att en börjar med att snabbt framställa en produkt som har alla grundläggande funktioner men inget mer, en så kallad Minimum Viable Product. Sedan görs utvecklingen i korta iterativa steg på någon eller några veckor där användartester är den viktigaste delen. Processen ser ofta ut så här: 1. Definiera vad vi vill testa 2. Gör användartester. Det räcker nästan alltid med väldigt små och enkla tester. 3. Utvärdera de svar vi får och fundera på hur vi kan göra bättre. 4. Implementera ändringar. 5. Gå till steg 1. Projektplan Projektplanen ser i grova drag ut som följer: Förstudie Målet med förstudien är att producera en ickefunktionell mockup och en grundläggande struktur. En ickefunktionell mockup är en prototyp av hemsidan skriven i HTML och CSS som ska ligga till grund för de sidmallar som behöver skapas för den nya hemsidan. En databas med frågor som vi vet eller som vi kan tänka oss att våra besökare har skapas. Källa till denna databas kan vara statistik från den nuvarande hemsidan, från Östhammar direkt eller från förvaltningarna själva. Databasen ligger till grund för sidans struktur och innehåll. Sidans struktur beskrivs som ett träd eller en hierarki. Den visar hur vi tror att användarna söker efter information och vad som är mest logiskt och användbart för dem. Sidans struktur kommer till stor del att baseras på Funkabodastrukturen från Funka nu. Implementation I denna fas implementeras den mockup och den struktur som tagits fram i det tidigare skedet på en fungerande testserver med den programvara som specificerats (EpiServer 7.5). Detta arbete kommer till stor del att göras av Headlight. Intern iterering Efter leverans från Headlight startar en period där arbetsgruppen och referensgruppen utvärderar sidan i sitt nuvarande skick, utifrån den målbild som satts upp, och föreslår förändringar och förbättringar. Dessa ändringar görs i första

7 7 (10) hand av Headlight men vid mindre ändringar kan det bli aktuellt att göra dem internt med hjälp av IT-kontoret. Webbteamet påbörjar arbetet med att skapa innehåll till den nya sidan. I de flesta fall kommer det bli aktuellt att producera helt nytt innehåll eller redigera befintligt innehåll. Användartester Användartester görs för att utvärdera sidans form, funktion och struktur. Dessa tester leder fram till ytterligare förslag på förändringar och förbättringar som i sin tur implementeras på sidan. Användargrupper som är intressanta att testa med kan baseras på de persona och den användarstudie som skapats tidigare. Ett särskilt fokus bör läggas på att göra tester med webbredaktörerna. Utbildning för webbredaktörerna påbörjas. Publik beta Testservern öppnas upp för allmänheten som får chans att tycka till och komma med förslag. Arbetet med att göra användartester fortsätter under denna period. Nyheten om att en ny hemsida är på gång kommuniceras ut till allmänheten och en blogg om arbetet startas. Lansering Sidan lanseras och tar över efter den gamla hemsidan. Tidsplan Fas Tidsåtgång Förstudie och implementation 3 månader Iteration och användartester 6 månader Publik beta 3 månader Lansering 1 vecka (måldatum är 1 okt 2015) Avgränsningar Projekt Ny Hemsida kommer inte att innefatta något arbete med den nuvarande externa eller interna webben. Detta lämnas till den befintliga förvaltningsorganisationen. Projektet kommer inte heller att framställa en ny grafisk profil eller marknadsföringsplattform utan istället rätta sig efter befintliga riktlinjer. Projekt Ny Hemsida kommer inte att innefatta produktion av några nya e-tjänster men kommer att verka för att göra det möjligt och enkelt att integrera sådana tjänster i den nya externa webben. Projektet kommer att ha ett tätt samarbete

8 8 (10) med nätverket för eförvaltning på Östhammars kommun och ta hänsyn till den upphandling av e-tjänster som kommer att göras under Riskanalys De största riskerna för projektet ligger i förtroende hos organisationen för systemet och i den nya strukturen som behöver skapas. Sidan är bara effektiv som informationsbärare om den hålls uppdaterad och intressant. Skapandet av en ny informationsstruktur kräver också en ny organisatorisk struktur. Den stora risken finns i att det kan bli oklart vem som gör vad när sidans struktur frikopplas från förvaltningarnas struktur. Och att det leder till att saker faller mellan stolarna. Risker finns också i kostnaderna där vissa kan definieras väl i förväg medan andra kommer att bero mer på hur väl utvecklingsarbetet fortskrider: Kostnaderna för kontinuerlig utveckling och användartester kommer antagligen att behöva ses som löpande utgifter under projekttiden. Organisation Projektorganisationen består av fem huvudsakliga grupper som beskrivs nedan. Arbetsgruppen organiserar och stöder projektet. Gruppen träffas en gång per månad och minnesanteckningar förs vid gruppens möten. I arbetsgruppen finns representanter från bland annat IT-kontoret, webbredaktörerna och IKT-enheten: o Anders Hedberg Magnusson, Marknad och kommunikationsenheten o Sarah Svensson, Tillväxtkontoret o Carina Bäckström, Socialförvaltningen o Helena Ståhl, Östhammar Direkt o Katarina Ståhlbrand, IT-enheten o Sirkka-Liisa Bergkvist, Marknad och kommunikationsenheten o Dan Malmborg Jansson, Barn och utbildning Referensgruppen fungerar som bollplank och yttre referens. Gruppen bör träffas fyra gånger under projekttiden. I gruppen ingår just nu (22 oktober 2014): o Marie Bergren, Strategienheten o Marianne Pauhlsson, Processledare E-tjänster o Johan Sandström, Tekniska kontoret o Ellinor Nordensten, Företag i samverkan o En representant från Ungdomsrådet Styrgrupp är IT-rådet, som tar övergripande beslut och har en övervakande funktion. Projektledaren har ansvar för att regelbundet rapportera till IT-rådet och göra avstämningar. Externa leverantörer. De leverantörer som vi främst kommer att använda oss av, inom de avtal som redan finns, är Headlight för webbutveckling och förvaltning.

9 9 (10) Ett webb-team bildas under projektets gång, som utför den del av arbetet som görs internt på kommunen och som kommer att fortsätta utvecklingen av hemsidan när projektet har avslutats. Denna grupp kan organiseras informellt under projekttiden men bör formaliseras efter att projektet avslutats. Till exempel skulle den kunna ta över rollen som förvaltningsledning för den externa webben. I webbteamet bör projektledaren, informationschefen, någon lämplig person från IT-enheten och en eller två webbredaktörer ingå. Budget Projekt Ny Hemsida finansieras inom Tillväxtkontorets egen budget med stöd från bland annat Barn- och Utbildningskontoret och slutförvarsorganisationen. Nedan redovisas de externa insatser som kommer att köpas in. Post Typ Kostnad Headlight utveckling Timkostnad kr Medlemskap i Funka nu Engångskostnad kr Utbildning av redaktörer i Episerver 7.5 Engångskostnad kr Sökmotor, EpiServer Find Månadskostnad kr / år Kostnadsökning programvarulicens för uppgradering av Episerver till 7.5 Totalkostnad år 1 Årskostnad 7313 kr / år kr Förutom dessa externa resurser kommer viss arbetstid att krävas av webbredaktörerna inom organisationen. Det kommer främst att handla om faktagranskning av de texter som produceras av webbteamet. Men det kan också bli aktuellt för någon webbredaktör att jobba mer aktivt med produktion av innehåll. Kommunikation Projektet bör kommuniceras kontinuerligt internt under hela projekttiden, förslagsvis med regelbundna uppdateringar på den interna webben. Tillväxtkontoret bör ansvara för detta. Extern kommunikation skulle kunna starta i samband med att den publika betan startar. Det ger mer effekt om det finns något att visa upp. Förslagsvis består kommunikation av kontakt med media och en blogg där arbetsgruppen skriver om arbetet. Vid lanseringen skulle ytterligare en insats kunna göras, till exempel en releasefest eller dylikt.

10 10 (10) När är projektet avslutat? Projekt Ny Hemsida anses vara avslutat när den nya externa webben tagit över rollen som hemsida för Östhammars kommun från den gamla externa webben.

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Remiss- Webbriktlinjer för Huddinge kommun 2014

Remiss- Webbriktlinjer för Huddinge kommun 2014 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DIARIENR 2014-04-17 GN-2014/113.119 1 (3) HANDLÄGGARE Hyensjö, Anna 08-535 360 85 Anna.Hyensjo@huddinge.se Gymnasienämnden Remiss- Webbriktlinjer för

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Dialogmöte. Alstermo 2014 06 02

Dialogmöte. Alstermo 2014 06 02 2014-06-24 Dialogmöte Alstermo 2014 06 02 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Anders Svensson, ekonomi och

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-03-12\dagordning\tjänsteutlåtande\7.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 2008-013248-112 SID 1 (6) 2009-02-17 Verksamhetsstöd

Läs mer

Kryssarklubbens Webbprojekt. Informationsnämnden 2011-02-12

Kryssarklubbens Webbprojekt. Informationsnämnden 2011-02-12 Kryssarklubbens Webbprojekt Informationsnämnden 2011-02-12 Insikter till grund för webbarbetet 1. Vi stärker lusten för långfärder till sjöss men inte på webben. 2. Vi har 6000 medlemmar under 25 år men

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Att förbättra språkundervisning med hjälp av sociala medier och öka data- och internetkunskap och flexibilitet i lärande.

Att förbättra språkundervisning med hjälp av sociala medier och öka data- och internetkunskap och flexibilitet i lärande. 1. Engelska A online S:ta Birgittas folkhögskola Projektledare Gordon McCulloch e-postadress info@stabirgitta.com Tel 08-702 14 04 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Att förbättra språkundervisning

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR SALA.SE 2014-2016 1 (3) 2014-02-12 RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje för sala.se och övriga publika internetkanaler Internet rymmer idag ett stort

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 Innehåll Aktuellt från Näringsdepartementet, Juha Ahlskog... 1 Aktuellt från E-delegationen, Karolina Brogan, Anna Pegelow... 2 Aktuellt från

Läs mer

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 Sidan 1 av 5 Mall för Projektansökan LINKÖPINGS SAMORDNINGSFÖRBUND Datum: 22 juni 2011 PROJEKTPLAN Projektbenämning Snacka sig ur Kommentar [l1]: Projektbenämning

Läs mer

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel.

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Man 29 år På grund av min sjukdom har min sociala värld minskat

Läs mer

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Stockholm 2012-01-31 Ver 0.5 Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Projektet är genomfört inom ramen för Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Innovation för alla. Innehållsförteckning

Läs mer

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun Projektplan Strängnäs 150702 Projektnamn RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Projektägare LSG Individ- och familjeomsorgen Datum 150702 Bakgrund Målgruppen för detta projekt är de klienter som söker ekonomiskt

Läs mer

Strategi för digitala kanaler 2016-2017

Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Inledning Kommuninvånare ändrar ständigt sina vanor och vill nå kommunal service och information på andra sätt och i nya format. Vi vill möta våra kommuninvånare

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge Förstudie e-arkiv Kronoberg och Blekinge Uppstartsmöte i Växjö 15 januari 2013 Marianne Dalesjö, kanslichef och Elin Jonsson, arkivarie Dagordning Mötet inleds (Marianne) Presentation av deltagare Presentation

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal 1 Syfte Dialog- och samrådsavtalet är ett kollektivavtal som ska medverka till att ge inspiration och idéer som möjliggör goda resultat och arbetsglädje. Var

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. UPPGIFTSMÅTT BILAGOR FÖR UPPFÖLJNING

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Sotenäs kommun 20090128. VaraLean något att luta sig mot

Sotenäs kommun 20090128. VaraLean något att luta sig mot VaraLean något att luta sig mot Färre ska serva fler Andelen arbetad tid minskar Antalet medborgare i arbetsför ålder minskar Antalet medborgare över 80 år ökar Kravbilden förväntas bli högre på offentlig

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

Mobilanvändarundersökning

Mobilanvändarundersökning Mobilanvändarundersökning 2015 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Handlingsplan utifrån rapporten En jämförelse av kommunens Handikappomsorg ur ett medborgarperspektiv, LSS - Mellannyckeln

Handlingsplan utifrån rapporten En jämförelse av kommunens Handikappomsorg ur ett medborgarperspektiv, LSS - Mellannyckeln VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 7/2010 HANDLINGSPLAN 1 (5) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Johanna Wennerth, utredare Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2010-04-15,

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd KF, 2016-04-25, 53 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2016-04-25-- 2019-12-31 Plan Riktlinje Reviderad Tjänsteföreskrift

Läs mer

Projektplan för Website Project Japan

Projektplan för Website Project Japan HT11 Mediateknik A Södertörns högskola 2011-12-15 Projektplan för Website Project Japan Publicering via Internet Interaktiva medier Belsam Djehiche Carina Johansson Kim Olsson Johansson Innehåll Projektet

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

En 4-R analys av Navigator

En 4-R analys av Navigator En 4-R analys av Navigator 1 4-R analys av Navigator I juli 2009 tog Dan Humble, processtödjare (Regional kontaktperson för jämställdhetsintegrering) för Mellersta Norrland, kontakt med oss på Navigator,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING VERKSAMHETSPLAN 2011 SAMMANFATTNING Gymnastik är en form av idrott, som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande av motoriken samt dynamisk och mångfacetterad.

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund VERK SAM HETS PLAN 2015 Friskis&Svettis Östersund INLEDNING Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

www.kennedyandersson.com

www.kennedyandersson.com www.kennedyandersson.com 7x step to inbound marke2ng paradise. Inboundmarke9ng check-list A?raherar du e? ökande antal besökare 9ll din hemsida? 1. Hur nöjd är du med antal besökare 9ll din hemsida? a)

Läs mer

Stockholm 2012-08-26. Ver 1. Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden>

Stockholm 2012-08-26. Ver 1. Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden> Stockholm 2012-08-26 Ver 1 Slutrapport IT för alla seniorer med funktionsnedsättningar - < SeniorNet Sweden> Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Allmän information... 1 3 Sammanfattning... 1 4 Bakgrund...

Läs mer

SKL:s arbete med skolan

SKL:s arbete med skolan Från 80 till 100 SKL:s arbete med skolan SKL leder flera projekt för lokalt utvecklingsarbete inom skolan. De grönmarkerade kommunerna (nära hälften av Sveriges kommuner) deltar i ett eller flera av följande

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Årsrapport GBP 2013. Inledning. Aktiviteter och arbetet under 2013 2013-12-10

Årsrapport GBP 2013. Inledning. Aktiviteter och arbetet under 2013 2013-12-10 Årsrapport GBP 2013 Inledning Från och med 1 januari 2013 började Gemensam byggprocess, GBP, att gälla för de husbyggande organisationerna i Göteborgs Stad och från och med den 1 april för de anläggningsbyggande

Läs mer

Projektdirektiv. Projekt Nytt intranät. Falkenbergs kommun. Projektdirektiv. Organisatorisk enhet Projektbeställare Projektledare

Projektdirektiv. Projekt Nytt intranät. Falkenbergs kommun. Projektdirektiv. Organisatorisk enhet Projektbeställare Projektledare Falkenbergs kommun Kommunledningskontoret Strategienheten Mattias Törngren +46346886357 mattias.torngren@falkenberg.se Projektdirektiv 2014-03-10 Dnr Projektdirektiv Projekt Nytt intranät Organisatorisk

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Socialt företagande Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom satsningen på socialt företagande i KAK, Köping - Arboga - Kungsör.

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

Smart region Västra Götaland

Smart region Västra Götaland Digitalisering i människans tjänst Smart region Västra Götaland Enklare, öppnare, effektivare och hållbart Mål och strategi En regional digital agenda för Västra Götalands län Mål och strategi: Digital

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 Närvarande: Eva Sundström, Rita Ponerup, Lars Gotthardsson, Susanne Tedsjö, Per-Olof Hermansson, Marianne Olsson, Lars-Åke

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Foto: Johan Eriksson

Foto: Johan Eriksson Foto: Johan Eriksson Filosofisk modell över utvecklingsarbetets teori och praktik Bakåt Önskat framtida läge Framåt NU NU Frågar Stöder Puffar!Kunskap & färdighet Beteenden Tillit, trygghet Känsla av sammanhang

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

Slutrapport Digitala signeringslistor

Slutrapport Digitala signeringslistor 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Digitala signeringslistor Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Verksamhetsplan. Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016

Verksamhetsplan. Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016 Verksamhetsplan Företagarna Västerbotten Service AB, 10-02-2016 1 1. Inledning Denna verksamhetsplan för 2016 är ett styrande dokument för Företagarna Västerbotten Service AB. Fokus ligger på att utveckla

Läs mer