VTlnotat. m. Statens väg- och trafikinstitut. lnstitutet Besök: Olaus Magnus väg 32 Linköping. Nummerá TF_ Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VTlnotat. m. Statens väg- och trafikinstitut. lnstitutet Besök: Olaus Magnus väg 32 Linköping. Nummerá TF_ Datum:"

Transkript

1 VTlnotat Nummerá TF_ Datum: Titel: Trafikmätningar på väg med brett körfält i Danmark Författare: Sven-Olof, Lundkvist, Uno Ytterbom, Lennart Runersjö, Ib Lauridsen Avdelning: TF Projektnummer: Projektnamn: Trafikanters sidolägesplacering - effekt av åtgärd Uppdragsgivare: Vägverket Distribution: F ri m. Statens väg- och trafikinstitut w V'06/7 af/lf' Pa: Linköping. Tel Telex VTISGIS. Telefax lnstitutet Besök: Olaus Magnus väg 32 Linköping

2 TRAFIKMÅTNINGAR PÅ VÄG MED BRE'IT KÖRFÃLT I DANMARK Bakgrund Sektionen på motortrafikleden utanför Ljungby (E4) ska ändras från dagens traditionella, 3.75 m körfält och 2.75 m vägren åtskilda av en intermittent kantmarkering, till 5.50 m körfält och 1.00 m vägren, åtskilda av enbred, heldragen linje. Hur denna sektion kommer att upplevas av och påverka trafikanten är svårt att säga. Några utländska undersökningar där vår svenska sektion jämförs med ett brett körfält finns knappast. En studie i Texas [1] kan dock ge viss information. Man har studerat olyckor på tre typer av sektioner: l) Tvåfältsväg utan vägren, vägbredd 8-10 m. 2) Tvåfältsväg med vägren, på vilken långsammare fordon temporärt får köra för att släppa förbi snabbare. Körfält och vägren är avskilda med en heldragen kantlinje. Vägbredd m. 3) Fyrfältsväg, s.k. poor-boy. Denna väg är lika bred (12-14 m) som föregående, men försedd med heldragen kantlinje vid asfaltkanten och streckad linje mellan de två körfälten. Det yttersta av körfälten har tidigare varit vägren, varför vägen är ganska lik våra svenska 13-metersvägar. Tyvärr framgår inte de exakta måtten på de vägar som har ingått i studien, men av angivna vägbanebredder och foton i rapporten, framgår att körfältsbredden har varit m. Dock har poorboy" haft smalare körfält. Exempelvis blir varje körfält på en 13-metersväg 3.25 m om man gör dem lika breda. Någon väg med brett körfält (mer än 4 m).har inte förekommit.

3 Resultaten visade att vägen med vägren var säkrast, följd av "poor-boy" och vägen utan vägren. Anledning till att "poor-boy" har högre olyckstal än vägen med vägren anges vara påkörning av havererade fordon. Dessa står relativt skyddat på väg med heldragen kantlinje och vägren. Denna studie indikerar således att väg med heldragen kantlinje kan vara att föredra framför en som är målad snarlikt våra svenska 13-metersvägar. Hur dessutom ett brett körfält skulle ha påverkat olyckorna vet man ej. Studie av brett körfält i Danmark Danska E55 (f.d. E64 Gedser-Köpenhamn), norr om Nykøbing F, var tidigare målad som en trefältsväg där det mittersta körfältet kunde användas i båda riktningarna. Dåliga erfarenheter av denna sektion gjorde att man målade om vägen till tvåfältsväg med breda körfält. Denna väg har studerats med avseende på hastighet, sidolägesplacering, sidolägesplaceringens varians, kölängder samt omkörningsbeteende. Mätmetoder Mätning av sidolägesplacering och hastighet och dess varianser samt kölängder gjordes med den på VTI/TF utvecklade PTA Analyser. I princip bygger den på att tider från hjulpassager över tre kablar registreras. Två av kablarna ligger parallellt, vinkelrät mot körrikten och ger hastigheten. Den tredje ligger mel" lan de två andra och diagonalt, vilken ger sidolägesplaceringen. För varje fordon erhålls även längd, bredd och antalet axlar, vilket betyder att de kan klassas i lätta och tunga. Vidare registreras tiden mellan fordon, vilket gör att kölängderna kan beräknas. Ovanstående mätningar har gjorts i endast en riktning - norrut.

4 Omkörningsbeteendet bedömdes visuellt på så sätt att varje omkörning klassades enligt följande: Korrekt passering Korrekt omkörning Felaktig passering Felaktig omkörning Det omkörande fordonet passerar det långsammare så att ingen del eller mindre än hälften av fordonet är över mittlinjen. gm det omkörande fordonet utnyttjar någon del av mötande körfält får inte möte förekomma eller mötande fordon är på så lång avstånd att passeringen hinner genomföras innan mötet sker. Det omkörande fordonet passerar det långsammare så att mer än hälften av fordonet är över mittlinjen. Möte får inte förekomma eller mötande fordon är på så långt avstånd att omkörningen hinner genomföras innanmötet sker. Det omkörande fordonet passerar det långsammare så att en del av fordonet, dock högst hälften, är över mittlinjen. Detta sker trots möte. Det omkörande fordonet passerar det långsammare så att mer än hälften av fordonet är över mittlinjen. Detta sker trots möte. Omkörningsbedömningarna är gjorda i båda körriktningarna. Mätningarna med PTA Analyser har givit totala antalet fordon under mättiden, varför omkörningsfrekvens och frekvens korrekta och felaktiga omkörningar och passeringar kunde beräknas. Samtliga mätningar enligt ovan gjordes på provsträckan (brett körfält) samt på en kontrollsträcka (normalt körfält). Mätplatser var två raksträckor, vardera 700 m långa. I tabell 1 redovisas mätsträckornas sektion. Hastighetsbegränsningen var på båda sträckorna 80 km/h och trafikflödet ca 9000 ÅDT.

5 Tabell 1. Vägbane-, körfälts- och vägrensbredd för prov- och kontrollsträcka. Körfält och vägren var på båda sträckorna åtskilda av en 10 cm bred, heldragen kantlinje. B R E D D (meter) vägbana körfält vägren Provsträcka Kontrollsträcka ,o Mätningarna gjordes en solig dag ( ) mellan klockan 1200 och Totala antalet fordon{ som passerade under denna tid var ca 1800 på provsträckan och ca 1500 på kontrollsträckan. Sträckorna låg ca 5 km från varandra på samma väg. De 300 fordon ' som. saknas på kontrollsträckan har stannat i ett litet samhälle mellan de två sträckorna. Resultat - sidoläge I tabell 2 redovisas resultaten av sidolägesmätningarna med tillhörande varianser. Tabell 2. Sidolägesplacering och dess varians för lätta och tunga fordon på prov- och kontrollsträcka. sh och sv avser medelvärdet av avståndet från kant- respektive mittlinje till höger respektive vänster hjulpar uttryckt i meter. var är höger hjulpars sidolägesvarians uttryckt i m2. n avser antal uppmätta fordon. P och K avser prov- respektive kontrollsträcka. LÅTl'A FORDON TUNGA FORDON P K P K n sh sv var

6 Man ser i tabell 2 att personbilar på provsträckan ligger i medeltal 2.01 m från mittlinjen, medan man på kontrollsträckan ligger 1.56 m från densamma. Detta större säkerhetsavstånd till mötande skulle kunna innebära mindre risk för mötesolyckor. Även avståndet från höger hjul till kantlinjen är större på provsträckan än på kontrollsträckan, vilket skulle kunna betyda mindre risk för avkörningsolyckor. Att båda avstånden är större på provsträckan är ett resultat av den breda körbanan. Placeringen inom_körfältet är ungefär densamma på prov- och kontrollsträcka - man ligger något mer till höger än till vänster inom körfältet. För personbilar är sidolägesvariansen mer än dubbelt så stor på provsträckan jämfört med kontrollsträckan. F-test på 5%-nivån visar att denna skillnad är signifikant. Detta innebär med största sannolikhet mindre risk för uppkomst av längsgående spår på väg med brett körfält. Resultaten för den tunga trafiken är liknande; man ligger till höger i körfältet, på provsträckan längre från kant- och mittlinje än på kontrollsträckan. Sidolägesvariansen är också för tunga fordon större på vägen med brett körfält. Resultat - hastighet I tabell 3 återfinns uppmätta hastigheter för lätta och tunga fordon på prov- och kontrollsträcka.

7 Tabell 3. Hastigheter uppmätta på prov- och kontrollsträcka. vmed avser det aritmetiska medelvärdet i km/h och vvar dessa varians i (km/h)2. v15, v50 och v85 avser hastighetens 15:e, 50:e (median) respektive 85:e percentil i km/h. n anger antalet uppmätta fordon. P och K avser prov- respektive kontrollsträcka. LÄTTA FORDON TUNGA FORDON P K P K n vmed vvar V V v Tabell 3 visar att för personbilar är medelhastigheten lägre på provsträckan än på kontrollsträckan. t-test på nivån 5% visar att denna skillnad är signifikant. Hastighetens varians är ganska lika på de två sträckorna. Tunga fordon visar upp ett något annorlunda resultat. Här är hastigheten något högre på provsträckan än på kontrollsträckan, en skillnad som inte är statistiskt säkerställd på 5%-nivån. Tendensen är dock den motsatta mot för personbilar. Hastigheterna diskuteras vidare nedan. Resultat - kölängder Kölängd för prov- och kontrollsträcka har beräknats från tiderna för fordonspassager. Fritt fordon har härvid definerats som ett fordon vars tidslucka är minst 6 sekunder till framförvarande och 6 sekunder till bakomvarande. Alla andra fordon ligger i kö.

8 På provsträckan återfanns 70% av alla fordon i kö, medan motsvarande siffra för kontrollsträckan var 69%. Medelkölängden var på provsträckan 1.91, medan kölängden på kontrollsträckan var Man bör här observera att mätning endast har gjorts i en riktning - från Nykøbing och norrut - samt att provsträckan låg närmast Nykøbing. Det finns därför anledning att misstänka att kölängderna borde vara längre på provsträckan än på kontrollsträckan, eftersom köer kan ha bildats vid utfarten från Nykøbing. Nu var fallet tvärtom, vilket indikerar att man har utnyttjat det breda körfältet till omkörning. Resultat - omkörningsbeteende I tabell 4 jämförs totala trafikmängden med antalet omkörningar och passeringar - felaktiga och korrekta. De två observerade sträckorna var lika långa, dock var trafikarbetet något lägre på kontrollsträckan, vilket borde resultera i något färre omkörningar där. Trafikmängden har mätts i endast en riktning, medan omkörningar har bedömts för båda körriktningarna. Antagandet att. totala trafikmängden är dubbla den i riktning från Nykøbing har därför gjorts för att erhålla korrekta omkörningskvoter. Detta kan möjligen innebära en överskattning av trafikmängden, vilket *skulle ge något för låga kvoter. Felet är dock detsamma på både prov- och kontrollsträcka.

9 8 Tabell 4. Omkörningskvoter på prov- och kontrollsträcka. Kvoterna är angivna. i antalet omkörningar/passeringar per personbilskilometer. OMKÖRNINGSKVOT Prov- Kontrollsträcka sträcka Korrekta passeringar Korrekta omkörningar Felaktiga passeringar Felaktiga omkörningar Totalt Av 'tabell 4 framgår att omkörningskvoten är betydligt högre på vägen med brett körfält - den kan mot denna bakgrund antas ha högre kapacitet än kontrollsträckan. Frekvensen felaktiga omkörningar/passeringar är något högre på kontrollsträckan än på provsträckan, mot Man ska inte dra alltför vittgående slutsatser av detta eftersom bedömningarna är subjektiva. Det verkar dock som antalet felaktiga omkörningar/passeringar åtminstone inte ökar på väg med brett körfält. Kommentarer Man kan inte säga att något resultat pekar på direkt negativa effekter av det breda körfältet. Tvärtom, indikerar de i denna studie uppmätta parametrarna att vissa indirekta trafiksäkerhetsmått skulle kunna förbättras. Sidolägesplaceringens absolutvärden visar att man - ganska naturligt - har längre till vägkant och mötande körfält. Detta borde vara positivt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Man ska dock tänka på att i detta fall beror det främst på att vägbanan på provsträckan är 2 m bredare än på kontrollsträckan.

10 Sidolägets varians är betydligt större på prov- än på kontrollsträckan, vilket säkerligen skulle innebära mindre spårbildning på en svensk väg, där dubbdäckstrafik förekommer. En jämförelse med tidigare svenska mätningar visar att kontrollsträckan har ungefär samma värden som.motsvarande svenska vägar med 3.75 m 'körfältsbredd [2]. Så stor spridning som här uppmättes på provsträckan för personbilar har tidigare endast uppmätts på svensk 13-metersväg med hög trafikmängd, på E4 vid Ödeshög (ännu opublicerade mätningar). Denna 10.5 m breda väg har således haft ungefär samma sidolägesspridning som den svenska lb-metersvägen. Hastigheten för personbilar var lägre på prov- än på kontrollsträckan, vilket kan vara förvånande. Detta ligger dock helt i linje med de resultat som har uppmätts på svensk 9-metersväg med ett körfält som breddades till 4.00 m - breddningen innebar en hastighetssänkning [3]. En förklaring skulle kunna ha varit att provsträckan låg närmare staden, Nykøbing, och att man accelerar så sakta att man inte har uppnått sluthastigheten vid denna mätplats. Mot detta talar dock resultatet för tunga fordon; dessa har ungefär samma hastighet på prov- och kontrollsträcka trots att dessa sannolikt måste använda längre sträcka för att uppnå sluthastigheten. Om hastighetens varians är inte mycket att säga; den har varit ungefär densamma på de båda mätplatserna. Medelkölängderna indikerar att den breda vägen har högre kapacitet än den smala, vilket ju är rimligt. Även absolutvärdena är rimliga - ca 2 för en väg med trafikarbete ca 350 fordon/tim. Omkörningar/passeringar var betydligt vanligare på prov- än på kontrollsträckan. Frekvensen felaktiga var dock lägre på provsträckan, vilket måste anses vara positivt. Det finns ingen anledning att tro att ett ännu bredare körfält (som det föreslagna i Ljungby) skulle förändra omkörningskvoterna i negativ riktning.

11 10 Slutsatser Den ganska begränsade studie som har gjorts i Danmark har inte kunnat påvisa några negativa effekter av brett körfält. Tvärtom, tycks det bredare körfältet ha inneburit högre sidolägesvarians, lägre hastighet och färre felaktiga omkörningar. Det finns därför anledning att tro att ett 5.5 m brett körfält på en svensk lb-metersväg kommer att ge vissa positiva effekter med avseende på spårbildning och trafiksäkerhet. Referenser [1] [2] [3] Fambro D.B, Turner D.S, Rogness R.O. Operational and Safety Effects of Driving on Paved Shoulders in Texas. Report No. 81/ F Lundkvist S-O. Sidolägesmätning på väg imålad med heldragen kantlinje. VTI Notat TF v Lundkvist S-O, Ytterbom, U, Fernlund M, Nilsson B. Heldragen kantlinje på 9-metersväg. VTI Notat TF Carlsson, A. Trafikantbeteende på trefältsväg. Resultat av trafikmätning på Rv 40. VTI Notat T

12 11 Bilaga Hastighets- och sidolägesfördelningar - figurer..samtliga figurer avser dag- och nattmätningar sammanslagna. Under rubriken "PLATS" avser "PROV DANMARK" vågen med det breda körfältet, medan "KONTROLL DANMARK" är kontrollsträckan, som hade ett körfält med konventionell bredd. I figurerna för sidolägesplacering avser den heldragna linjen avståndet från kantlinjen _till höger hjulpar, medan den streckade är avståndet till vänster hjulpar.

13 Plats: PROV DANMARK. Hastighetsfördelnjng lätta fordon Längd mellan givare: 500 cm Bredd: 000 cm % Kumulativ hastighetsfördehling Datañl: danprovrol Vägrensbredd= 0.54 meter 180 Km/h % Hastighetsfdrdclning totalt 70 lsokm/h Hastighetsfördchxing personbil med släp Km/h Hastighetsfi'rdelning tunga fordon

14 Datañl: dankontrrol 100' 20 Hastighetsfördclning tunga fordon Hastighctsfordchling totalt Kumulativ hastighetsfordelning Plats: KONTROLL DANMARK Längd mellan givare: 500 cm Bredd: 500 cm Vägrensbredd= 0.45 meter Hastighctsfordelning lätta fordon Hasüghcmföl'dcmg Personbil med Släp Km/h Kth % l80kma 180 Km/h % % I I I O

15 Vägrensbredd= 0.54 meter o 0 'oo-" ua-- Sidolägesfördelning, upplösning 5 cm Datafll: danprov.r01 Plats: PROV DANMARK - I ' Längd mellan givare: 500 cm Bredd: 600 cm Sidolägesfördchüng lätta fordon Sidolägesfordehting personbil med släp 100 % = 73 fordon (totalt 1529 fordon) 100 % = 6 fordon (totalt 56 fordon) m. n' _0-.-.uu--c :ao-<..-si-g d--d-ooo----d-od-. I',------' o _. " F s.. -_. l l I I I _ Q_- 0 _4 l 0-.- : '04 (I- 4 _ 8 cm O Q Sidolägesfördclm'ng totalt Sidolägesfördehling tunga fordon 100 % = 82 fordon (totalt 1721 fordon) 100 % = 13 fordon (totalt 136 fordon) In-o.--. I -MS\\%'.-.. _ O 1:: -0'- K J 5. -OO.--- P '0.Q...b-._- I I I 1 I l I I 80 0 cm

16 Längd mellan givare: 500 cm Bredd: 500 cm Vägrensbredd= 0.45 meter' '_._._._ _'l ' a p d 'N,- :1 - g :4". a C -----a n _ n-: a-... o-_.--_ :.04 8.msnggzazzz' QS Im-t'---n-'0-.-- o :== _-- :.: cu-ø-.-* Sidolägesfördelning, upplösning 5 cm Datafil: dankontrrol Plats: KONTROLL DANMARK Sidolägcsfå'dclning lätta fordon Sidolägcsfordclning personbil med släp 100 % = 77 fordon (totalt 1257 fordon) 100 % = 4 fordon (totalt 33 fordon) -dun M s C gas , \.-----_, -----CC--. n I cm Sidolägesfördelning totalt Sidolägesfordelning tunga fordon 100 %.= 82 fordon (totalt 1435 fordon) 100 % = 15 fordon (totalt 145 fordon) c 3.'- _- :.-.--:_._ _. $-... -cc --.-_ _- - _ _ [ cm !) [60

17

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket VT' notat NUmmer: TF 55-13 Datum: 1989-10-24 Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd Författare: Sven-lof Lundkvist, Uno Ytterbom, Magnus Fernlund Avdelning: TF Projektnummer: 553

Läs mer

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik VTT notat Nr 52-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Programområde: Trafikteknik Projektnummer: _30104 Projektnamn: Alternativ vägutformning

Läs mer

VT1 notat. Nummer: 3-94 Datum: Titel: Alternativt utformade stigningsfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist

VT1 notat. Nummer: 3-94 Datum: Titel: Alternativt utformade stigningsfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist VT1 notat Nummer: 3-94 Datum: 1994-01-21 Titel: Alternativt utformade stigningsfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Resursgrupp: Trafikteknik Projektnummer: 30010 Projektets namn: Alternativt målade stigningsfält

Läs mer

Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?!

Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?! Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?! Anna Anund Agenda Frästa räfflor och syftet med dem Räfflor i mitten på två-fältsväg Metod Resultat Trafikmätning Förföljelsestudier Vägkantsintervjuer Vilka sinnen

Läs mer

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn:

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn: VZfnotat Nummer: T 20 Datum: 1987-09-21 Titel: Översiktlig beräkning av antalet omkörningar längs E6. Författare: Arne Carlsson och Gunilla Sörensen Avdelning: Trafik Projektnummer: _75313-7 Projektnamn:

Läs mer

Nr: Utgivningsår: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält. Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist

Nr: Utgivningsår: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält. Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist VTT notat Nr: 31-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält Författare: Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist Verksamhetsgren: Trafik och Trafikantbeteende

Läs mer

13 Stigningsfält och omkörningsfält

13 Stigningsfält och omkörningsfält 13 Stigningsfält och omkörningsfält Med stigningsfält avses extra körfält i backar, placerat till vänster om ordinarie körfält i stigningens riktning. Med omkörningsfält avses extra körfält på begränsad

Läs mer

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet VT1 notat Nr 40-1995 Utgivningsår 1995 Titel: Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet Författare: Peter Wretling Programområde: Fordon/Trafikteknik (Vägunderhåll/Drift- Effekter) Projektnummer:

Läs mer

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut VTlnotat Hummer: T 110 Datum: 1991-07-04 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m juni 1991. Författare: Göran K Nilsson #M Avdelning: Trafik Projektnummer:

Läs mer

VT1 notat. Nummer: Datum: Titel: Trafikmätningar på E22 genom Blekinge. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Projektnummer: 30115

VT1 notat. Nummer: Datum: Titel: Trafikmätningar på E22 genom Blekinge. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Projektnummer: 30115 VT1 notat Nummer: 57-1994 Datum: 1994-12-28 Titel: Trafikmätningar på E22 genom Blekinge Författare: Sven-Olof Lundkvist Resursgrupp: Trafikteknik Projektnummer: 30115 Projektets namn: Alternativ utformning

Läs mer

Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat. Mikko Räsänen Trafikverket

Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat. Mikko Räsänen Trafikverket Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat Mikko Räsänen Trafikverket Dödade i trafiken enligt vägtrafikantgrupp 800 700 Totalt 600 500 400 I personbil 300

Läs mer

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom VT1 notat Nummer: 30-94 Datum: 1994-04-05 Titel: Validering av PTA och TA89 Författare: Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom Resursgrupp: Projektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution: Trafikteknik

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut VTInotat Hummer: T 103 Datum: 1991-01-22 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m september 1990. Författare: Göran K Nilsson Avdelning: Trafik

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003 VTI notat 12 2004 VTI notat 12-2004 Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003 Författare FoU-enhet Sara Nygårdhs Drift och underhåll Projektnummer 50330 Projektnamn Uppdragsgivare Nordisk tillståndsbeskrivning

Läs mer

VTInotat. vi Vägval Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/ Ola Junghard. Projektnummer:

VTInotat. vi Vägval Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/ Ola Junghard. Projektnummer: VTInotat Nummer: T 109 Datum: 1991-06-17 Titel: Reducerat faktorförsök med foldover för VTIs trafiksimuleringsmodell Författare: Anna Abrahamsson Ola Junghard Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer:

Läs mer

Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat. Mikko Räsänen Trafikverket, FINLAND

Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat. Mikko Räsänen Trafikverket, FINLAND Räfflor och markering av breda mittremsor som trafiksäkerhetsåtgärder - finska resultat Mikko Räsänen Trafikverket, FINLAND Säkerhetseffekten av räfflor - undersökningsdata Räfflorna har gjorts åren 2004

Läs mer

Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning

Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning 1 PM 2017:90 Matilda Segernäs 2017-11-06 Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning Flaket 10, Ica Kvantum Åhus Innehåll 1. Inledning 2 2. Förutsättningar för beräkningar 4 2.1 Trafikmängd

Läs mer

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar)

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Anna Vadeby Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya VTI är projektledare för utvärderingsprojektet som genomförs tillsammans med Vectura

Läs mer

VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum:

VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum: VTInotat NUmmer: T 112 Datum: 1991-08-05 Titel: Hastighetsmätares felvisning Författare: Anna Abrahamsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 74013-4 Projektnamm: Hastighetsanpassningsåtgärder

Läs mer

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson VZfnotat Nummer: T 17 Datum: 1987-08-13 Titel: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafik Projektnummer: _76004-1 Projektnamn:

Läs mer

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning NTF RAPPORT 2017:1 Hastighetsmätningar och ökad polisövervakning på fem platser inom Polisregion Väst www.ntf.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Trafikanternas syn på vägarbeten Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Utvärdering av kameraövervakade vägarbetsplatser en pilotstudie Radar som registrerar hastigheten hos passerande fordon Kamera

Läs mer

VTInotat. (db. Projektnamn: Restidsmätning på Rv 40 Borås - Grönkullen. Titel: Trafikantbeteende på trefältsväg. Resultat av trafikmätning på Rv 40.

VTInotat. (db. Projektnamn: Restidsmätning på Rv 40 Borås - Grönkullen. Titel: Trafikantbeteende på trefältsväg. Resultat av trafikmätning på Rv 40. VTInotat Nummer: T 80 Datum: 1990-04-18 Titel: Trafikantbeteende på trefältsväg. Resultat av trafikmätning på Rv 40. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 713 36-2 Projektnamn:

Läs mer

på Essingeleden Utvärdering av hög mittbarriär på .53 VTI notat Yahya, Sven-Olof Lundkvist Projektnummer Projektnamn Essingeleden

på Essingeleden Utvärdering av hög mittbarriär på .53 VTI notat Yahya, Sven-Olof Lundkvist Projektnummer Projektnamn Essingeleden 1999 60 m...i.53 G = 5 Utvärdering av hög mittbarriär på Essingeleden Författare FoU-enhet Sven-Åke Lindén, Muhammad Reza Yahya, Sven-Olof Lundkvist Drift- och underhåll/trafik och trafikantbeteende Projektnummer

Läs mer

Anna Anund Harry Sörensen. Externt och internt buller samt vibrationer vid körning på sinus räfflor

Anna Anund Harry Sörensen. Externt och internt buller samt vibrationer vid körning på sinus räfflor Anna Anund 2010-07-01 Harry Sörensen Externt och internt buller samt vibrationer vid körning på sinus räfflor Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Syfte...4 3 Metod...4 3.1 Platser...4 3.2 Genomförande...7

Läs mer

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg VTI notat 41 2004 VTI notat 41-2004 Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg Författare Johan Janson Olstam FoU-enhet Trafik- och säkerhetsanalys Projektnummer 50439 Projektnamn Omkörningsrestriktion

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning VTI notat 66 2001 VTI notat 66-2001 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län 2001 Författare FoU-enhet Projektnummer 50350 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Sven-Olof

Läs mer

VTInotat. vi Vägval Tran/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. Dubbade och odubbade personbilars reshastighet. Projektnummer:

VTInotat. vi Vägval Tran/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. Dubbade och odubbade personbilars reshastighet. Projektnummer: VTInotat Nummer: T 59 Datum: 1989-06-22 Titel: Dubbade och odubbade personbilars reshastighet Författare: Gudrun Öberg Avdelning: Trafik Projektnummer: 72330-4 Projektnamn: Dubbdäck - hastighetsmätningar

Läs mer

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Delprojektet syftar till att redovisa 1. Verkliga hastighets- och tidsavståndsförändringar

Läs mer

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Bakgrund Omkring år 2000: Vägverket sökte möjligheter för att öka

Läs mer

Framkomlighet och fördröjningar på E22 Fjälkinge Gualöv

Framkomlighet och fördröjningar på E22 Fjälkinge Gualöv VTI notat 34-25 Utgivningsår 25 www.vti.se/publikationer Framkomlighet och fördröjningar på E22 Fjälkinge Gualöv Arne Carlsson Andreas Tapani Förord Denna studie av framkomlighetseffekter till följd av

Läs mer

VTInotat. (db 1. T Våga, fram_ Statens vag- och trafikinstitut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/

VTInotat. (db 1. T Våga, fram_ Statens vag- och trafikinstitut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/ VTInotat NUmmer: T 78 Datum: 1990-01-05 Titel: Trafikantbeteende på 13 mrväg. Studie av passeringar och omkörningar Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 71307-3 Projektnamn:

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Uppsala

Utvärdering av Actibump i Uppsala Trivector Traffic Rapport 2015:45, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Uppsala Effekt på hastighet, väjningsbeteende och buller Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump. Effekter på hastighet,

Läs mer

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad # VTlnotat NUmmer: T 53 Datum: 1989-03-21 Titel: Uppskrivningsfaktorer för polisrapporterade olyckor och polisrapporterade skadade Författare: Hans Thulin Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 743

Läs mer

Trafiksäkerhet landsväg före ändring

Trafiksäkerhet landsväg före ändring Trafiksäkerhetseffekter av nya hastighetsgränser Karl-Lennart Bång, KTH Bakgrund Regeringsuppdrag 2008 till Vägverket att utreda effekter av att ändra hastighetsgränserna från nuvarande 50 70 90 110 km/h

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T VT' notat Nr T 140-1993 Titel: Bensinpris, trafikutveckling och trafiksäkerhet Reviderad version av VTI Notat T 51 Författare: Avdelning: Peter Wretling Trafik Projektnummer: 74001-9/74322-9 Projektnamn:

Läs mer

Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003

Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003 VTI notat 25 2004 VTI notat 25-2004 Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003 Författare FoU-enhet Projektnummer 80573 Projektnamn Uppdragsgivare Behzad Koucheki

Läs mer

Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST

Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST VTI notat 54 VTI notat 54- Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST Författare FoU-enhet Projektnummer 80601 Behzad Koucheki Drift och Underhåll Projektnamn Vägmarkeringar

Läs mer

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län VTI notat 42 2002 VTI notat 42-2002 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län Författare Behzad Koucheki FoU-enhet Transportsäkerhet och vägutformning Projektnummer 50350 Projektnamn

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Vägmarkeringsstandard för kantlinjer vid olika vägtyper, utan vägbelysning

Vägmarkeringsstandard för kantlinjer vid olika vägtyper, utan vägbelysning 2 Val av standard Vid val av vägmarkeringsstandard skall först standard för n enligt tabellen nedan väljas. Standard för övriga längsgående vägmarkeringar väljs därefter för respektive vägtyp enligt TABELL

Läs mer

Revidering av VQ-samband för vägar med hastighetsgräns 100 och 120 km/h

Revidering av VQ-samband för vägar med hastighetsgräns 100 och 120 km/h Version 1.1 Skapad 1-6-15 www.vti.se Revidering av VQ-samband för vägar med hastighetsgräns och 1 km/h Johan Olstam Mohammad-Reza Yahya Arne Carlsson Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Motorväg med

Läs mer

2+1, Utredning av befintliga konstruktioner

2+1, Utredning av befintliga konstruktioner 2+1, Utredning av befintliga konstruktioner Peter Ekdahl NVF 2010-01-20 1 Innehåll A. Metodik och metoder för utvärdering av vägens tillstånd B. Påverkan på asfalttöjning av av sidolägesplacering internationell

Läs mer

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri VT notat Nr V230 1993 Titel: Dubbavnötning på provsträckor med skelettasfalt. E6 Göteborg, delen Kallebäck-Abro Författare: Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer: 42382-2 Projektnamn: Provväg EG Kallebäck-Åbro

Läs mer

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Trafiklots förbi vägarbete Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Titel: Trafiklots förbi vägarbete - Verktyg för att ta fram förlängd restid och

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Linköping

Utvärdering av Actibump i Linköping Rapport 2016:56, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Linköping Effekt på hastighet och väjningsbeteende Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump i Linköping. Effekt på hastighet och väjningsbeteende.

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic

Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic PM 2008-12-07 Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic Innehållsförteckning Sammanfattning (sidan 2) Bakgrund och syfte (sidan

Läs mer

VTInotat. Nummer: TF Datum: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol

VTInotat. Nummer: TF Datum: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol VTInotat Nummer: TF 57-04 Datum: 1989-11-24 Titel: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol Författare: Hans Laurell och Jan Törnros Avdelning: TF Projektnummer: 58 303-9

Läs mer

Kövarningssystem på E6 Göteborg

Kövarningssystem på E6 Göteborg TI notat 12 23 TI notat 12-23 Kövarningssystem på E6 Göteborg Analys av parameterinställningar Författare FoU-enhet Projektnummer 4489 Projektnamn Uppdragsgivare Urban Björketun Arne Carlsson Mohammad-Reza

Läs mer

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar 2018-09-19 Under våren 2018 genomfördes en trafikanalys för Vårvik (fd Knorren) och Hjulkvarnelund i Trollhättan (Trafikanalyser Vårvik

Läs mer

Detaljplaner för Gårvik och Bergsvik, Munkedals kommun

Detaljplaner för Gårvik och Bergsvik, Munkedals kommun Munkedals kommun Detaljplaner för Gårvik och Bergsvik, Munkedals kommun Trafikutredning Göteborg 2014-10-31 Detaljplaner för Gårvik och Bergsvik, Munkedals kommun Trafikutredning Datum 2014-10-31 Uppdragsnummer

Läs mer

41» Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid. intermittenta och långsamma vägarbeten. ' 2000 o N H

41» Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid. intermittenta och långsamma vägarbeten. ' 2000 o N H ' 2000 o N H.8 O= 5 VTI notat 20-2000 1 Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid intermittenta och långsamma vägarbeten Författare FoU-enhet Maria Berlin och Lena Nilsson

Läs mer

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer:

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer: VTInotat Hummer: T 106 Datum: 1991-11-13 Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser Författare: Gunnar Andersson Avdelning: Trafik Projektnummer: 74382-2 Projektnamn: Körkortsåterkallelse

Läs mer

Nr: Utgivningsår: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport efter fem års trafik.

Nr: Utgivningsår: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport efter fem års trafik. VTI notat Nr: 82-1994 Utgivningsår: 1994 Xitel: BBÖ-provsträckor på väg E l8 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1994-12 efter fem års trafik. Författare: Krister Ydrevik Resursgrupp: Vägkonstruktion Projektnummer:

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen PM Trafik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: PM Trafik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat av: M Young Dokumentdatum:

Läs mer

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan Enligt bifogade ansökningar om skolskjuts vid särskilda skäl, ansöker vårdnadshavare för 4 barn boende i Ytterklintfäboda

Läs mer

Vägytemätning TRV 2013:XXX TDOK 2013:XXX 1 Vägnät TRVMB XXX

Vägytemätning TRV 2013:XXX TDOK 2013:XXX 1 Vägnät TRVMB XXX Vägytemätning TRV 2013:XXX TDOK 2013:XXX 1 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Förändring från VVMB121 och 122... 2 3 Begrepp... 3 4 Mätning... 4 4.1 Allmänt... 4 4.2 Sidolägesplacering... 4 4.3 Digitala stillbilder...

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet

Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet RAPPORT Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet 2007-2012 Slutrapport Dokumenttitel: Sammanställning av aktörsmätningar hastighet. 2007-2012 Skapat av: Robin Billsjö, Liselott Söderström och Annika

Läs mer

Nya hastighetsgränser Anna Vadeby Mohammad-Reza Yahya Arne Carlsson 1(21)

Nya hastighetsgränser Anna Vadeby Mohammad-Reza Yahya Arne Carlsson 1(21) Nya hastighetsgränser 2012-01-15 Anna Vadeby Mohammad-Reza Yahya Arne Carlsson 1(21) Analys av hastighetsdata från TMS-systemet Bakgrund och Syfte Det statliga vägnätet är indelat i ca 22000 trafikhomogena

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Medborgarförslag om hastighetsnedsättande åtgärder för allmän badplats Övägen, Gammelstad

Medborgarförslag om hastighetsnedsättande åtgärder för allmän badplats Övägen, Gammelstad Tekniska nämnden 2012 08 30 85 233 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 08 16 94 240 Dnr 2011/1034.008 Medborgarförslag om hastighetsnedsättande åtgärder för allmän badplats Övägen, Gammelstad Bilaga:

Läs mer

Utvärdering av Train Warners vid Mo

Utvärdering av Train Warners vid Mo VTI notat 2 2002 VTI notat 2-2002 Utvärdering av Train Warners vid Mo Grindar Foto: Hans-Erik Persson Författare FoU-enhet Projektnummer 40413 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Hans-Åke Cedersund

Läs mer

Avdelning: T Projektnummer: Projektnamn: Bilbältesstudier Uppdragsgivare: _NTF/TSV Distribution: fri / nyförvärv / begränsad /

Avdelning: T Projektnummer: Projektnamn: Bilbältesstudier Uppdragsgivare: _NTF/TSV Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / VTInotat Nummer: T 03 Datum: 1936-12-11 Titel: ) Effekter av lagen om bilbältesanvändning för vuxna i baksätet Författare: Pavel Lacko Avdelning: T Projektnummer: 743 23-7 Projektnamn: Bilbältesstudier

Läs mer

DRIFT 96 VV Publ 1996:16 1 Innehållsförteckning VÄGLAGSTJÄNSTER 3 1 Allmänt 3 1.1 Definitioner 3 Sektionselement 3 Observationsytor 3 Friktionsklasser 4 Jämnhet 4 Snödjup 4 Snöfall 4 Rimfrost 4 Snödrev

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut VTInotat Nummer: T 64 Datum: 1989-09-18 Titel: Förändring. av antal dödäde;; antal svårt skadade och antal lindrigt skadade vid förändring av hastighetsá' situationen. Komplement till 'TSV-rapport PM 87:3,

Läs mer

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion VTI notat 16 4 VTI notat 16-4 Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion Författare Sara Nygårdhs och Sven-Olof Lundkvist FoU-enhet Drift och underhåll Projektnummer 571 Projektnamn Empiriska

Läs mer

Sammanställning av aktörsmätningar hastighet

Sammanställning av aktörsmätningar hastighet RAPPORT Sammanställning av aktörsmätningar hastighet 2007 2011 Slutrapport Dokumenttitel: Sammanställning av aktörsmätningar hastighet. 2007-2011 Skapat av: Liselott Söderström, Trivector Traffic Dokumentdatum:2011-11-30

Läs mer

Gatuenheten Yttrande Samhällsbyggnadsnämnden Motion om att minska buller i utemiljön vid på Borgen och Myran samt skapa säker skolväg vid k

Gatuenheten Yttrande Samhällsbyggnadsnämnden Motion om att minska buller i utemiljön vid på Borgen och Myran samt skapa säker skolväg vid k 2018-03-28 Gatuenheten Yttrande Samhällsbyggnadsnämnden Motion om att minska buller i utemiljön vid på Borgen och Myran samt skapa säker skolväg vid korsning av Smedjebacksvägen Om motionen En motion om

Läs mer

3 Längsgående markeringar

3 Längsgående markeringar 3 Längsgående markeringar Belagd väg som inte är enskild ska utom tättbebyggt område ha längsgående vägmarkeringar. Detta gäller även gator som är avsedda för genomfartstrafik inom tättbebyggt område.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

v, Va -och Trafik- Pa:58101 Linköping. Tel Telex50125 VTISGIS. Telefax [ St/.tulet Besök: OlausMagnus väg37linköping VZfnotat

v, Va -och Trafik- Pa:58101 Linköping. Tel Telex50125 VTISGIS. Telefax [ St/.tulet Besök: OlausMagnus väg37linköping VZfnotat VZfnotat Nummer: T 14 - Datum: 1987-05-05 Titel: HUR PÅVERKAS KORRIGERINGAR AV OBSERVERAT ANTAL OLYCKOR OM MAN BEAKTAR SKILLNAÄDER I RAPPORTERINGSGRAD/SKAÄDEFÖLJD MELLAN OLIKA REGIONER? Författare: Ulf

Läs mer

PUBLIKATION 2007:16. Utvärdering och analys av trafiksäkerhetskameror. Riksväg 50 E länsgräns Åsbro

PUBLIKATION 2007:16. Utvärdering och analys av trafiksäkerhetskameror. Riksväg 50 E länsgräns Åsbro PUBLIKATION 27:6 Utvärdering och analys av trafiksäkerhetskameror Riksväg 5 E länsgräns Åsbro Titel: Utvärdering och analys av trafiksäkerhetskameror Riksväg 5 E länsgräns Åsbro Publikation: 27:6 Utgivningsdatum:

Läs mer

RAPPORT rev5. Rotsunda, Sollentuna Trafikbullermätningar gällande projekt med bullerdämpande

RAPPORT rev5. Rotsunda, Sollentuna Trafikbullermätningar gällande projekt med bullerdämpande RAPPORT 10195208 01 rev5 med bullerdämpande asfalt 2015-06-30 Upprättad av: Andreas Novak Granskad av: Andreas Malmqvist / Anders Söderberg RAPPORT 10195208 01 REV5 med bullerdämpande asfalt Kund Elin

Läs mer

Förutsättningar. Trafik. Väg och trafik. ÅDT* 1997 (Varav tung trafik) väg 1194: 4,0 m 370 (~10) väg 1195 Karö: 4,0/5,5 m 1170 (~30)

Förutsättningar. Trafik. Väg och trafik. ÅDT* 1997 (Varav tung trafik) väg 1194: 4,0 m 370 (~10) väg 1195 Karö: 4,0/5,5 m 1170 (~30) Förutsättningar Trafik Väg och trafik Skyltad hastighet på de berörda vägarna är 70 km/tim. Trafiken beräknas öka med cirka 1 % per år fram till år 2020. Bro över Karösundet Bron är byggd 1966 och har

Läs mer

VTI notat. Nummer: Datum: Titel: E22 genom Blekinge - olycksstudie samt besiktning av motortrafikleden

VTI notat. Nummer: Datum: Titel: E22 genom Blekinge - olycksstudie samt besiktning av motortrafikleden VTI notat Nummer: 49-1994 Datum: 1994-07-21 Titel: E22 genom Blekinge - olycksstudie samt besiktning av motortrafikleden Författare: Sven-Olof Lundkvist Resursgrupp: Trafikteknik Projektnummer: 30104 Projektets

Läs mer

PUBLIKATION 2006:154 L A. LågflödesOLA Objektiva fakta

PUBLIKATION 2006:154 L A. LågflödesOLA Objektiva fakta PUBLIKATION 26:14 L A LågflödesOLA Objektiva fakta Region Norr 26 Titel: LågflödesOLA Objektiva fakta Författare: Magnus Larsson och Anna-Lena Henriksson, Vägverket Region Norr Publikation: 26:14 Utgivningsdatum:

Läs mer

VTInotat. vi: Väyøcb fram_ Statens vag- och trafiklnstitut. Pa.' Linköping. Tel Telex VTISGIS. Telefax

VTInotat. vi: Väyøcb fram_ Statens vag- och trafiklnstitut. Pa.' Linköping. Tel Telex VTISGIS. Telefax VTInotat NUmmer: T 95 Datum: 1991-05-06 Titel: Trafikantbeteende på 8-9 m-väg. Studie av omkörningar. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 71307-3 Projektnamn: Mätning

Läs mer

BBÖ-provsträckor E4 och E18

BBÖ-provsträckor E4 och E18 VTT notat Nr: 5-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: BBÖ-provsträckor på väg E18 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1995-12 efter sex års trafik Författare: Krister Ydrevik Programområde: Vägteknik (Vägkonstruktion)

Läs mer

VU 94S-2 6 Linjeföring 83 (120) 6.7 Breddökning

VU 94S-2 6 Linjeföring 83 (120) 6.7 Breddökning VU 94S-2 6 Linjeföring 83 (120) 6.7 BREDDÖKNING Fordon behöver vid körning i kurva större utrymme i sidled än vid körning på rak väg. Det ökade utrymmesbehovet kan normalt tillgodoses inom körbanebredden.

Läs mer

PM BESLUTSUNDERLAG TRAFIKTEKNISK STANDARD

PM BESLUTSUNDERLAG TRAFIKTEKNISK STANDARD -14 UPPDRAG Vattenskyddsåtgärder längs väg 570 för Bottorps vattentäkt UPPDRAGSNUMMER 2203057 UPPDRAGSLEDARE Christina Sjögren UPPRÄTTAD AV Daniel Alm DATUM Inledning Bottorps grundvattentäkt ligger utmed

Läs mer

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994 ' VT1 notat Nr 10-94 Utgivningsår: 1994 Titel: BREDA KÖRFÄLT, -= EFFEKT PA TRAFIKSAKERHET Lägesrapport januari 1994 Författare: Resursgrupp: Ulf Bräde och Jörgen Larsson Trafiksäkerhetsanalys Projektnummer:

Läs mer

Publikation 1994:40 Mätning av tvärfall med mätbil

Publikation 1994:40 Mätning av tvärfall med mätbil Publikation 1994:40 Mätning av tvärfall med mätbil Metodbeskrivning 109:1994 1. Orientering... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Begrepp... 3 3.1 Benämningar... 3 4. Utrustning... 4 4.1 Mätfordon... 4 4.2 Utrustning

Läs mer

PYTTIS KOMMUN STRÖMFORS KOMMUN

PYTTIS KOMMUN STRÖMFORS KOMMUN Bilaga 16 PYTTIS KOMMUN STRÖMFORS KOMMUN RIKSVÄG 7, BULLEROMRÅDETS BREDD 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPPORT Åbo / M. Sairanen Rv 7, bullerområdets bredd 6.10.2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...

Läs mer

RAPPORT rev7. Rotsunda, Sollentuna Trafikbullermätningar gällande projekt med bullerdämpande

RAPPORT rev7. Rotsunda, Sollentuna Trafikbullermätningar gällande projekt med bullerdämpande RAPPORT 10195208 01 rev7 med bullerdämpande asfalt 2016-09-23 Upprättad av: Andreas Novak Granskad av: Andreas Malmqvist / Anders Söderberg RAPPORT 10195208 01 REV7 med bullerdämpande asfalt Kund Elin

Läs mer

Antal fordon per hastighetsklass. Antal fordon per hastighetsklass. Antal fordon per hastighetsklass. Vägverket konsult - TRIO

Antal fordon per hastighetsklass. Antal fordon per hastighetsklass. Antal fordon per hastighetsklass. Vägverket konsult - TRIO Fordon: Samtliga fordonsklasser Riktning: Riktning totalt 821 st 51,7 km/h 466 st 56,8 % 57,9 km/h 15 percentil: 44,2 km/h 50 percentil: 51,3 km/h 85 percentil: 60,9 km/h 90 percentil: 63,6 km/h Samtliga

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson notat Nr 64-1994 Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson Programområde: Vägteknik (Asfaltbeläggning) Projektnummer: 60104 Projektnamn: Slitagemätning,

Läs mer

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning 2009-2010 Beställare: Trafikverket Utförare: KTH avdelningen för trafik och logistik Projektansvarig: Karl-Lennart Bång Tidplan: 2009-01-01 - (2010-12-31) 2011-12-31

Läs mer

Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum januari 1999 i Linköping.

Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum januari 1999 i Linköping. Gunnar Carlsson 999--4 NTF Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum 3-4 januari 999 i Linköping.. Bakgrund och frågeställning En tillräckligt låg hastighet

Läs mer

rapport Trafikmätningar 2017 sjögatan, stjärnholm, oxelögatan oxelösund

rapport Trafikmätningar 2017 sjögatan, stjärnholm, oxelögatan oxelösund rapport Trafikmätningar 2017 sjögatan, stjärnholm, oxelögatan oxelösund Bild 16x12 Redovisning trafikmätning Oxelösund kommun Plats nr Sjögatan 3 Bild från mätplatsen Faktabakgrund mätning Mätperiod Start:

Läs mer

ALLMÄN TEKNISK BESKRIVNING

ALLMÄN TEKNISK BESKRIVNING ATB VINTER 2003 VV Publ 2002:148 1 ATB VINTER 2003 VV Publ 2002:148 ALLMÄN TEKNISK BESKRIVNING 2 VV Publ 2002:148 ATB VINTER 2003 ATB VINTER 2003 VV Publ 2002:148 3 Innehållsförteckning 1 Definitioner

Läs mer

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998 Effekter av trafikmeddelanden via - några resultat från 1998 2-1-31 Allogg AB Telefon: Telefax: e-mail: all@allogg.se Box 43 159-156 159-113 hemsida: www.allogg.se 647 21 MARIEFRED Sammanfattning I detta

Läs mer

PUBLIKATION 2009:77. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö

PUBLIKATION 2009:77. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö PUBLIKATION 2009:77 Hastigheter motorcykeltrafik 2007 från Luleå till Malmö Register 1 Mätplatser s.3 2 Genomförda mätningar s.3 3 Bearbetning s.4 4 Analyser av mätningarna s.4 5 Resultat s.6 Bilagor 6

Läs mer

Projektförslag. Trafikmätningar - apparatur

Projektförslag. Trafikmätningar - apparatur Projektförslag Trafikmätningar - apparatur Trafikmätningar NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland genomför trafikmätningar till en hel del kommuner men vill utöka sin verksamhet till ännu fler kommuner.

Läs mer

Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion

Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion VTI notat 28-1998 Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion Författare FoU-enhet Sven-Olof Lundkvist Trafik och trafikbeteende Projektnummer 401 17 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution DebiterbarakonsuItationer

Läs mer

VTI notat. Institutet. T 00/1 Paf/'Ir- En inventering av vindrutors slitagetillstånd. Författare:

VTI notat. Institutet. T 00/1 Paf/'Ir- En inventering av vindrutors slitagetillstånd. Författare: VTI notat Nummer: TF 55-25 Datum: 1993-04-06 Titel: En inventering av vindrutors slitagetillstånd Författare: Sven-Olof Lundkvist Avdelning: Proj ektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution:

Läs mer