VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum:"

Transkript

1 VTInotat NUmmer: T 112 Datum: Titel: Hastighetsmätares felvisning Författare: Anna Abrahamsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: Projektnamm: Hastighetsanpassningsåtgärder Uppdragsgivare: Egen FoU Distribution: ;gi/nyförvärv/begrânsad/ (db T Våga,,rank Statens vag- och trafiklnstltut. Pa: Linköping. Tel._.013-2Q 40_'0C_). Tälex VTISGIS. Telefax Inst/lutar Besok. Olaus Magnus vag 32 Lmkopmg,

2 I N N E H Å L L s F Ö R T E C K N I N G SID SAMMANFATTNING INLEDNING DATA.thNI-l www 0000 NH 050.) BETYDELSEN AV SKILLNAD I MÄTARAVVIKELSER SLUTSATS AVVIKELSER Genomsnittliga avvikelser Skillnader i avvikelser, beroende av bilmärke Minskning av hastighetsspridningen Skillnader i avvikelser för bilmärkens olika modeller Skillnader i avvikelser för olika årsmodeller HASTIGHETS- BILAGOR Avvikelser och spridning Differenser av avvikelser Avvikelser och spridning för övriga Avvikelser och spridning för bilmodeller.bmw QOS 11

3

4 SAMMANFATTNING Med Motormännens Riksförbunds hjälp har ca hastighetsmätare kontrollerats. Insamlingen av uppgifterna har utförts i fyra olika orter i Sverige. Förmågan att Visa sann hastighet har studerats och resultaten för olika bilmärken och modeller har jämförts. Det visade sig att skillnader fanns mellan olika bilmärken. Skillnaderna i hastighetsmätaravvikelser inom ett bilmärke var däremot inte så stora. Av de testade bilmärkena var det bara Volvos 140, 240 och 740-serier som uppvisade dock en skillnad. För att se hur mycket spridningen kan reduceras om alla bilar har hastighetsmätare med samma avvikelse som t ex Saab, har spridningen för hela det aggregerade materialet jämförts med spridningen för ett enskilt bilmärke. Spridningen minskade med km/h. Skillnaden mellan två slumpvis valda fordons hastighetsmätare var i genomsnitt ca 2 km/h. I 90 km/h kommer 5 % av alla fordon ha en skillnad i hastighet på 9 km/h eller mer.

5

6 1 INLEDNING Spridningen av hastigheter påverkar säkerheten i trafiken. En stor spridning i hastigheten ger en ojämn trafikrytm med fler omkörningar och därmed fler olyckor. Det finns vetskap om att hastighetsmätarna i bilar mäter den sanna hastigheten olika bra, hur mycket de avviker och vilka som avviker är dock okänt. Under 1989 har mätningar av 1490 bilars avvikelser utförts. Motormännens Riksförbund har genomfört mätningarna med hjälp av sin egen utrustning. Det materialet är grunden för denna analys. Arbetet är bekostat utav egen FOU.

7 2 DATA Uppgifter om totalt ca bilar har samlats in i Linköping, Norrköping, Gävle och Malmö. Det som insamlades var bilmärke, årsmodell och bilarnas verkliga hastighet då hastighetsmätarna visade 50, 70 och 90 km/h. Även 30 km/h kontrollerades, med undantag av Gävle. Resultaten från orterna skiljer sig åt signifikant, utom för Linköping och Norrköping. Skillnaden i avvikelser, vid olika orter, är systematisk. Orsaken till skillnaderna är okänd, eventuellt har mätningarna utförts av olika personer och med olika mätutrustning. Vid någon ort har hastighetsavvikelsen avläst från enanalogmätare och vid en annan ort från en digitalmätare. Vid analys av materialet har avvikelser med 16 km/h eller mer ej använts, utan betraktats som felaktiga.

8 3 AVVIKELSER 3.1 Genomsnittliga avvikelser Tabell 1: Avvikelse = mätarhastighet - verklig hastighet Ort Avvikelse och spridning, km/h antal 30 s 50 s 70 s 90 s 110 s Linköping Norrköping Gävle Malmö Genomsnitt Även om avvikelserna skiljer sig åt, beroende på var bilen är testad, så är en ökningen av felet vid ökad hastighet ett faktum vid de fyra testplatserna. 7 Genomsnittligo avvikelser för orterna. 5 // '/,o Linkov in // < p 9 // 0 Norrköping A //" /o A, I / x a Gavle ". 'x/ x'/ M 0! mb,/ l / /' A ' 5 //r,r //. //A//// / / /0 \4 /ø'/ /,-/..x A I // / l '5 x,///.å // z_ i 3 0 D <1 e //",z o ' : Figgr 1: ' km/h Avvikelser för de olika orterna.

9 3.2 Skillnader i avvikelser beroende av bilmärke Saab, Volvo, Opel, VW, Mazda och Ford var de bilmärken som kontrollerades mest, dessa bilmärken valdes därför för att studera om avvikelserna skiljer sig åt mellan bilmärken. För att slippa det problem, som de systematiska skillnaderna mellan orterna utgör bildades differenser mellan bilmärkenas avvikelser. Då Saab uppvisade den lägsta avvikelsen, jämfördes de övriga fem märkenas avvikelser med Saabs. Det kallas i fortsättningen för en differens av avvikelser. Storleken på differenserna skiljde sig något åt mellan orterna, de bedömdes dock ej vara systematiska och ej heller bero på något annat än slumpen. I och med detta antagande kunde alla differenser av avvikelser för varje bilmärkena summeras, oavsett ort. Tabell 2: Genomsnittliga differenser av avvikelser, km/h Mazda - Saab Ford - Saab Opel - Saab Volvo - Saab VW - Saab Övriga- Saab I övriga ingår de bilmärken som blev kvar då Saab, Mazda, Ford, Opel, Volvo och VW tagits bort.

10 5 4.0 Genomsnittligt: differenser ov ovvikelser, km/h. Mozdo-Soob.... Ford-Saab 3'0".... Opel-Saab.._ Volvo-Saab ' avvikelse km/h..._ VW-Soob Ovrigc-Socb eo km/h Figur 2: Genomsnittliga differenser av avvikelser i km/h. Medelvärdena för 30 km/h är ett genomsnitt av tre medelavvikelser VW och Opel är de bilmärken som har avvikelser som skiljer sig mest från Saab, ca 2 km/h vid 30 km/h och upp till 3.5 km/h vid 90 km/h. Fords och Mazdas hastighetsmätaravvikelser är ungefär som Saabs vid 30- och 50 km/h. Avvikelserna är större än Saabs vid 70- och 90 km/h. Volvos avvikelser är ca 1 km/h större än Saabs vid 30- och 50-km/h och omkring 2 km/h större vid 70- och 90- km/h. Dessa sex bilmärken svarar för ungefär % av fordonen som trafikerar våra vägar. De utgör även ca 70 % av det undersökta materialet. De återstående 30 % består av en mängd olika bilmärken, vilka har aggregerats till en grupp och kallas övriga. Denna grupp har avvikelser som är på samma nivå som Volvos. Hastighetsmätaravvikelserna samt differensen av avvikelser för denna grupp, med Saab som jämförelse märke, redovisas i bilaga 1 och 2.

11 3.3 Minskning av hastighetsspridningen Minskad spridning av hastigheterna medför en jämnare trafikrytm med färre omkörningar och därmed färre olyckor. Det är av intresse att se hur medelhastigheten och dess spridning förändras om alla bilar har hastighetsmätare med avvikelser i samma storlek som Saabs hastighetsmätare, som i materialet har den minsta avvikelsen och spridning. Då uppgifterna för samtliga bilar aggregerades och spridningen vid 30-, 50-, 70- och 90 km/h jämfördes med den spridning som Saabs avvikelser hade, erhölls fyra olika värden för spridningsminskningen. Tabell 3 Spridningen i avvikelser för hela materialet samt spridningen för Saabs avvikelser. Ort Alla Saab Alla Saab Alla Saab Alla Saab Linköping Norrköping Gävle Skåne Genomsnitt Det kan konstateras en minskning av spridning i materialet, om alla bilar har hastighetsmätare som Saab. Storleken på spridningsminskningen är 0.3 bm/h vid 30 och 50 km/h, 0.4 km/h vid 70 km/h och 0.6 km/h vid 90 km/h.

12 3.4 Skillnader i avvikelser för bilmärkens olika.modeller Bilmärkena Saab, Volvo och Mazda valdes för att studera om avvikelserna för bilmärkens olika modeller skiljer sig åt. Skillnaderna i avvikelser visade sig vara små, se bilaga. Mazdas modeller 323 och 626 hade inga skillnader vid 30-, 50- och 70 km/h, en liten skillnad fanns vid 90 km/h. Saabs modeller 99 och 96 hade något mindre avvikelser än modellerna 9000 och 900. Detta skulle, eventuellt, kunna förklaras av att modellerna 99 och 96 i regel representeras av något äldre bilar. Åldern som sådan spelar troligen ingen roll, däremot har lagstiftningen förändrats. Från och med 1981 är det inte tillåtet att tillverka hastighetsmätare som visar för låg hastighet. Detta innebär att det i vissa fall, för äldre bilar, fortfarande kan finnas negativa avvikelser, vilket påverkar genomsnittsavvikelsen. Volvo har tillverkat modeller i fem, olika serier; 140-, 240-, 340-, 440- och 740-serien. I materialet finns 140-, 240- och 740- serien representerade. Inom varje serie finns dessutom ett antal modeller ex 142, 144, 145. Avvikelserna för modellerna inom dessa tre serier skiljer sig inte åt. Skillnader mellan serierna kan däremot ses. För att åskådligöra skillnaderna valdes en modell från varje serie. 142 från 140-serien, 244 från 240- serien och 740 från 740-serien. Nedan i bild 3 ses skillnaden på avvikelser. Det bör dock påpekas att även om skillnaderna ser stora ut så är standardavvikelsen för varje modells avvikelse mellan två och tre km/h.

13 Genomsnittligc avvikelser för Volvos serier 140-, 240- och V 6«' '* M,u»w" " 244 Jaaa-"' M //I -M 5 / /ll/ { M,,/ / E4,,/ < % km/h Figur 3: Skillnader i avvikelser för bilmärkens olika m0- deller. 3.5 Skillnader i avvikelser för olika årsmodeller Fram till och med 1980 var det tillåtet att tillverka bilar med hastighetsmätare som visade för låg hastighet. Detta medför att en jämförelse av avvikelser för bilar tillverkade 1980 med bilar tillverkade 1981 och senare inte är relevant. Av de kontrollerade bilarna hade i genomsnitt % mätare som visade för låg hastighet.

14 4 BETYDELSEN AV SKILLNAD I HASTIGHETSMÃIARÅVVIKELSER Om varje fordons avvikelse jämförs med var och en av de övriga fordonens avvikelser, betingat att alla håller samma hastighet, erhålls en fördelning över skillnader mellan parvisa fordon. För fordon undersökta i Linköping och Norrköping har dessa skillnader beräknats. Det innebär att totalt 339 fordons avvikelser jämförts med varandra dvs ((339*339)-339)/2=57291 skillnader har genererats, för varje hastighetsbetingelse 50-, 70- och 90 km/h. Fördelningen för skillnaderna i dessa hastigheter liknar varandra varför endast fördelningen för fordon med hastighetsbetingelsen 90 km/h, kontrollerade i Linköping och Norrköping beskrivs nedan. Tabell 4: Fördelning över skillnader i hastighet. Skillnad Antal Procent Kumulativ procent km/h Median < :e percentilen <

15 10 Om fördelningen plottas ser den ut enligt föjlande; % azmnwmw KOZMGONNW '0000+0!03080l+OIO!OIOI+0lOIOSOO OtOiOtoi :5 25 * t * t * t t t t t r * t t * t t 0 5 Å DIFFNIO kinlh Figur 4: Fördelning Över skillnader i hastighet. I genomsnitt är skillnaden i avvikelser, mellan två slumpmässigt valda bilar, knappt 2 km/h vid 50- och 70 bm/h och drygt 2 km/h vid 90 bm/h. Vid 50 km/h och 70 km/h har 5 % av fordonen skillnader som är större än 6-7 km/h. Vid 90 km/h har 5 % av fordonen skillnader i hastighet som är 9 bm/h eller mer.

16 11 5 SLUTSATS I genomsnitt visade hastighetsmätarna 3.5 km/h för mycket vid 30 km/h, 4.1 km/h för mycket vid 50 km/h och 5 km/h för mycket vid 70- och 90 km/h. Spridningen för avvikelserna var omkring 2.5 km/h vid 30-, 50- och 70 km/h och drygt 3 km/h vid 90 km/h. Skillnader mellan olika bilmärkens avvikelser fanns. Saab var det bilmärke vars hastighetsmätare visade den minsta avvikelsen från den verkliga hastigheten. VW och Opels avvikelser var störst. Om alla bilar hade så "bra" hastighetsmätare som Saab, skulle spridningen minskas med km/h vid 30-, 50- och 70 km/h och 0.6 km/h vid 90 hm/h. Skillnaden i avvikelser mellan Saabs, Volvos och Mazdas olika modeller var små. Volvos serier 140, 240 och 740 visade sig dock ha skillnader i avvikelser. Att studera olika årsmodellers avvikelser är ej relevant då lagstiftningen förändrades från och med Resultaten från jämförelse av olika fordons avvikelser visar att betydelsen av skillnader i avvikelser är stor. Vid 90 km/h har 5 % av fordonen 9 km/h eller mer i hastighetsskillnad.

17

18 Bilaga 1 Sid 1 (2) Tabell 1: Hastighetsmätaravvikelser och standardavvikelser för bilar i testade i Linköping Bilmärke antal 30 s 50 s 70 s 90 s Ford Mazda Opel Saab Volvo VW Tabell 2: Hastighetsmätaravvikelser och standardavvikelser för bilar i testade i Norrköping Bilmärke antal 30 s 50 s 70 s 90 s Ford Mazda Opel Saab Volvo VW

19 Bilaga 1 Sid 2 (2) Tabell 3: Hastighetsmätaravvikelser och standardavvikelser för bilar testade i Gävle Bilmärke antal 50 s 70 s 90 s Mazda Ford Opel Saab Volvo VW Tabell 4: Hastighetsmätaravvikelser och standardavvikelser för bilar testade i Malmö. Bilmärke antal 30 s 50 s 70 s 90 s 110 s Ford Mazda Opel Saab Volvo VW

20 Bilaga 2 Sid 1(2) Tabell 1: Differenser av avvikelser för bilar som har testats i Malmö Differens av 30 km/h 50 km/h 70 km/h 90 km/h 110 km/h felvisningar Mazda - Saab Ford - Saab Opel - Saab Volvo - Saab VW - Saab Tabell 2: Differenser av avvikelser för bilar som testats i Gävle Differens av 50 km/h 70 km/h 90 km/h felvisningar Mazda - Saab Ford - Saab Opel - Saab Volvo - Saab VW - Saab Tabell 3: Differenser av avvikelser för bilar som testats i Linköping Differens av 30 km/h 50 km/h 70 km/h 90 km/h felvisningar Mazda - Saab Ford - Saab Opel - Saab Volvo - Saab vw - Saab '

21 Bilaga 2 Sid 2(2) Tabell 4: Differenser av avvikelser för bilar som testats i Norrköping. Differens av 30 km/h 50 km/h 70 km/h 90 km/h felvisningar Mazda - Saab Ford - Saab Opel - Saab Volvo - Saab VW - Saab

22 Bilaga 3 Sid 1(1) Tabell 1: Hastighetsmätaravvikelser och standardavvikelser för Övriga bilmärken n 30 s 50 s 70 s 90 s 110 s_ Linköping Norrköping Gävle Malmö Differenser av avvikelser för Övriga bilmärken Ort Linköping Norrköping Gävle Malmö

23 Bilaga 4 Sid 1(1) Tabell 1: Avvikelser och standardavvikelser för olika bilmärkens modeller. Siffrorna grundas på hela materialet. Vid 30 är det för vissa modeller något färre antal än vad n visar, detta då Gävle ej mätt vid 30 km/h n 30 s 50 s 70 s 90 s Mazda Mazda Saab Saab Saab Saab Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo

24

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad # VTlnotat NUmmer: T 53 Datum: 1989-03-21 Titel: Uppskrivningsfaktorer för polisrapporterade olyckor och polisrapporterade skadade Författare: Hans Thulin Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 743

Läs mer

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer:

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer: VTInotat Hummer: T 106 Datum: 1991-11-13 Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser Författare: Gunnar Andersson Avdelning: Trafik Projektnummer: 74382-2 Projektnamn: Körkortsåterkallelse

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut VTInotat Nummer: T 64 Datum: 1989-09-18 Titel: Förändring. av antal dödäde;; antal svårt skadade och antal lindrigt skadade vid förändring av hastighetsá' situationen. Komplement till 'TSV-rapport PM 87:3,

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTInotat. Statens väg- och trafikinstitut VTInotat Hummer: T 103 Datum: 1991-01-22 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m september 1990. Författare: Göran K Nilsson Avdelning: Trafik

Läs mer

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut VTlnotat Hummer: T 110 Datum: 1991-07-04 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m juni 1991. Författare: Göran K Nilsson #M Avdelning: Trafik Projektnummer:

Läs mer

VTInotat. vi Vägval Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/ Ola Junghard. Projektnummer:

VTInotat. vi Vägval Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Distribution: ;Ei/nyförvärv/begrânsad/ Ola Junghard. Projektnummer: VTInotat Nummer: T 109 Datum: 1991-06-17 Titel: Reducerat faktorförsök med foldover för VTIs trafiksimuleringsmodell Författare: Anna Abrahamsson Ola Junghard Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer:

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket VT' notat NUmmer: TF 55-13 Datum: 1989-10-24 Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd Författare: Sven-lof Lundkvist, Uno Ytterbom, Magnus Fernlund Avdelning: TF Projektnummer: 553

Läs mer

v, Va -och Trafik- Pa:58101 Linköping. Tel Telex50125 VTISGIS. Telefax [ St/.tulet Besök: OlausMagnus väg37linköping VZfnotat

v, Va -och Trafik- Pa:58101 Linköping. Tel Telex50125 VTISGIS. Telefax [ St/.tulet Besök: OlausMagnus väg37linköping VZfnotat VZfnotat Nummer: T 14 - Datum: 1987-05-05 Titel: HUR PÅVERKAS KORRIGERINGAR AV OBSERVERAT ANTAL OLYCKOR OM MAN BEAKTAR SKILLNAÄDER I RAPPORTERINGSGRAD/SKAÄDEFÖLJD MELLAN OLIKA REGIONER? Författare: Ulf

Läs mer

Avdelning: T Projektnummer: Projektnamn: Bilbältesstudier Uppdragsgivare: _NTF/TSV Distribution: fri / nyförvärv / begränsad /

Avdelning: T Projektnummer: Projektnamn: Bilbältesstudier Uppdragsgivare: _NTF/TSV Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / VTInotat Nummer: T 03 Datum: 1936-12-11 Titel: ) Effekter av lagen om bilbältesanvändning för vuxna i baksätet Författare: Pavel Lacko Avdelning: T Projektnummer: 743 23-7 Projektnamn: Bilbältesstudier

Läs mer

Forskningsmetodik 2006 lektion 2

Forskningsmetodik 2006 lektion 2 Forskningsmetodik 6 lektion Per Olof Hulth hulth@physto.se Slumpmässiga och systematiska mätfel Man skiljer på två typer av fel (osäkerheter) vid mätningar:.slumpmässiga fel Positiva fel lika vanliga som

Läs mer

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom VT1 notat Nummer: 30-94 Datum: 1994-04-05 Titel: Validering av PTA och TA89 Författare: Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom Resursgrupp: Projektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution: Trafikteknik

Läs mer

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET Rapport Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. SYFTE... 4 4. METOD... 4 5. JÄMFÖRELSER MELLAN OFFICIELL STATISTIK

Läs mer

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar)

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Anna Vadeby Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya VTI är projektledare för utvärderingsprojektet som genomförs tillsammans med Vectura

Läs mer

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik VTT notat Nr 52-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Programområde: Trafikteknik Projektnummer: _30104 Projektnamn: Alternativ vägutformning

Läs mer

VTInotat. Nummer: TF Datum: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol

VTInotat. Nummer: TF Datum: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol VTInotat Nummer: TF 57-04 Datum: 1989-11-24 Titel: Effekt på simulerad bilkörning av hostmediciner i kombination med alkohol Författare: Hans Laurell och Jan Törnros Avdelning: TF Projektnummer: 58 303-9

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Projektnummer: / Nr T VT' notat Nr T 140-1993 Titel: Bensinpris, trafikutveckling och trafiksäkerhet Reviderad version av VTI Notat T 51 Författare: Avdelning: Peter Wretling Trafik Projektnummer: 74001-9/74322-9 Projektnamn:

Läs mer

Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet

Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet RAPPORT Sammanställning av aktörsmätningar - hastighet 2007-2012 Slutrapport Dokumenttitel: Sammanställning av aktörsmätningar hastighet. 2007-2012 Skapat av: Robin Billsjö, Liselott Söderström och Annika

Läs mer

VTlnotat Nummer : V 102 Datum: Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län

VTlnotat Nummer : V 102 Datum: Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län VTlnotat Nummer : V 102 Datum: 1989-08-10 Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län Författare: Lars Bäckman Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer :

Läs mer

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK The Association of Swedish Automobile Manufacturers and Wholesalers BILINDUSTRI- FÖRENINGEN information Till Pressen 1999-01-11 Definitiva nyregistreringar under december

Läs mer

Resultat från 2018 års PPM* Aktuella läkemedelslistor

Resultat från 2018 års PPM* Aktuella läkemedelslistor 190417 Region Skåne Resultat från 2018 års PPM* Aktuella läkemedelslistor VERSION 1.0 *punktprevalensmätning Sammanställt av Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning utifrån erhållen information från

Läs mer

VTInotat. T Väyøcb MM_ Statens vag- och trafiklnstltut. Projektnummer: ,

VTInotat. T Väyøcb MM_ Statens vag- och trafiklnstltut. Projektnummer: , VTIntat Hummer: T 56 Datum: 1989-04n25 Titel: Hastighetsutvecklingen för persnbilar, utan släp, på landsvägar i Sverige. - Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m juni 1988, Författare: Göran K Nilssn Avdelning: Trafik

Läs mer

EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN):

EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN): Lunds tekniska högskola Matematikcentrum Matematisk statistik FMSF50: Matematisk statistik för L och V OH-bilder på föreläsning 7, 2017-11-20 EXEMPEL PÅ FRÅGESTÄLLNINGAR INOM STATISTIK- TEORIN (INFERENSTEORIN):

Läs mer

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning NTF RAPPORT 2017:1 Hastighetsmätningar och ökad polisövervakning på fem platser inom Polisregion Väst www.ntf.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Sammanställning av aktörsmätningar hastighet

Sammanställning av aktörsmätningar hastighet RAPPORT Sammanställning av aktörsmätningar hastighet 2007 2011 Slutrapport Dokumenttitel: Sammanställning av aktörsmätningar hastighet. 2007-2011 Skapat av: Liselott Söderström, Trivector Traffic Dokumentdatum:2011-11-30

Läs mer

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998 Effekter av trafikmeddelanden via - några resultat från 1998 2-1-31 Allogg AB Telefon: Telefax: e-mail: all@allogg.se Box 43 159-156 159-113 hemsida: www.allogg.se 647 21 MARIEFRED Sammanfattning I detta

Läs mer

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning?

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning? När vi nu lärt oss olika sätt att karaktärisera en fördelning av mätvärden, kan vi börja fundera över vad vi förväntar oss t ex för fördelningen av mätdata när vi mätte längden av en parkeringsficka. Finns

Läs mer

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn:

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn: VZfnotat Nummer: T 20 Datum: 1987-09-21 Titel: Översiktlig beräkning av antalet omkörningar längs E6. Författare: Arne Carlsson och Gunilla Sörensen Avdelning: Trafik Projektnummer: _75313-7 Projektnamn:

Läs mer

Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning

Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1999-12-20 Programmet för Transportstatistik Sara Tångdahl Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning BUSSAR 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 1.1

Läs mer

PUBLIKATION 2009:76. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö

PUBLIKATION 2009:76. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö PUBLIKATION 2009:76 Hastigheter motorcykeltrafik 2008 från Luleå till Malmö Register 1 Mätplatser s.3 2 Genomförda mätningar s.3 3 Bearbetning s.4 4 Analyser av mätningarna s.4 5 Resultat s.6 Bilagor 6

Läs mer

Trafikutredning. Väg 227 Dalarö HANINGE KOMMUN

Trafikutredning. Väg 227 Dalarö HANINGE KOMMUN Trafikutredning Väg 227 Dalarö HANINGE KOMMUN Mars 214 Medverkande Ramböll Lars Strömgren Handläggare 2 Trafikutredning Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Syfte och förutsättningar...4 Slutsats...4

Läs mer

Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor

Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor Datum 27-9-4 Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor Studie från Folksam 27 Bakgrund Omfattning av whiplashskador i Sverige Drygt 35 skadade personer med invaliditet över 1% orsakade i bilolyckor

Läs mer

Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 2015/2016

Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 2015/2016 Älgstammen i Örnsköldsviks ÄFO 215/216 På uppdrag av Holmen Skog har Svensk Naturförvaltning AB u ört en modellberäkning av älgstammens storlek, sammansä ning och utveckling i Örnsköldsviks älgförvaltningsområde

Läs mer

Bilen dominerar vårt resande

Bilen dominerar vårt resande 217-9-18 Bilen dominerar vårt resande BIL Swedens statistiska årsbok Bilismen i Sverige 217 har nu publicerats. Här är några axplock ur årsboken: Bilen dominerar vårt resande Personbilen dominerar vårt

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010 Undersökning av däcktyp i Sverige Januari/februari 2010 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5 Regionala

Läs mer

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson VZfnotat Nummer: T 17 Datum: 1987-08-13 Titel: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafik Projektnummer: _76004-1 Projektnamn:

Läs mer

Utvärdering av Train Warners vid Mo

Utvärdering av Train Warners vid Mo VTI notat 2 2002 VTI notat 2-2002 Utvärdering av Train Warners vid Mo Grindar Foto: Hans-Erik Persson Författare FoU-enhet Projektnummer 40413 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Hans-Åke Cedersund

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

VTlnotat. Effekt av korsningsåtgärder på çyklisternas trafiksäkerhet - Resultat från tre korsningar i Orebro

VTlnotat. Effekt av korsningsåtgärder på çyklisternas trafiksäkerhet - Resultat från tre korsningar i Orebro VTlnotat Nummer: T 54 Datum: 1989-04-05 Titel: Effekt av korsningsåtgärder på çyklisternas trafiksäkerhet - Resultat från tre korsningar i Orebro Författare: Hans Thulin och Alexander Obrenovic Avdelning:

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011 Undersökning av däcktyp i Sverige Kvartal 1, 2011 1 UTKAST 2011-07-07 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige...

Läs mer

Resultat från 2017 års PPM* Aktuella läkemedelslistor

Resultat från 2017 års PPM* Aktuella läkemedelslistor 171120 Region Skåne Resultat från 2017 års PPM* Aktuella läkemedelslistor VERSION 1.0 *punktprevalensmätning Sammanställt av Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning utifrån erhållen information från

Läs mer

PUBLIKATION 2009:77. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö

PUBLIKATION 2009:77. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö PUBLIKATION 2009:77 Hastigheter motorcykeltrafik 2007 från Luleå till Malmö Register 1 Mätplatser s.3 2 Genomförda mätningar s.3 3 Bearbetning s.4 4 Analyser av mätningarna s.4 5 Resultat s.6 Bilagor 6

Läs mer

Privatleasingen ökar igen

Privatleasingen ökar igen 10 juli 2018 Privatleasingen ökar igen För första halvåret i år ser vi ett trendbrott för privatleasingen. Antalet privatleasade personbilar som levererats ut ökar igen, från en hög nivå. Första halvåret

Läs mer

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Delprojektet syftar till att redovisa 1. Verkliga hastighets- och tidsavståndsförändringar

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2012 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2012 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2012 (januari mars) 1 UTKAST 2011-07-07 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat...

Läs mer

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK The Association of Swedish Automobile Manufacturers and Wholesalers BILINDUSTRI- FÖRENINGEN Information Till Pressen 2001-01-12 Definitiva nyregistreringar under 2000

Läs mer

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen

Information. Nyregistreringar under januari Till Pressen Information Till Pressen 2002-02-01 Nyregistreringar under januari 2002 Under januari registrerades enligt BIL Sweden 16 293 nya personbilar vilket är en minskning med 2 % jämfört med samma månad förra

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2014 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2014 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2014 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar STATISTISK ANALYS Nils Olsson Utredningsavdelningen 8-563 88 4 nils.olsson@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/12 Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar Antalet personer

Läs mer

Hur skriver man statistikavsnittet i en ansökan?

Hur skriver man statistikavsnittet i en ansökan? Hur skriver man statistikavsnittet i en ansökan? Val av metod och stickprovsdimensionering Registercentrum Norr http://www.registercentrumnorr.vll.se/ statistik.rcnorr@vll.se 11 Oktober, 2018 1 / 52 Det

Läs mer

Utvärdering av nya hastighetsgränser i tätort Karl-Lennart Bång, KTH. Utvärdering av nya hastighetsgränser i tätort

Utvärdering av nya hastighetsgränser i tätort Karl-Lennart Bång, KTH. Utvärdering av nya hastighetsgränser i tätort Utvärdering av nya hastighetsgränser i tätort Karl-Lennart Bång, KTH 1 Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning 2009-2011 Beställare: Trafikverket Utförare: KTH avdelningen för trafik och logistik Projektansvarig:

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2015 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning PERSONBILAR

Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning PERSONBILAR STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2003-09-09 Programmet för Transportstatistik Sara Tångdahl Kvalitetsbeskrivning av besiktningsdata från AB Svensk Bilprovning PERSONBILAR 1(29) 1 INLEDNING... 2 1.1 UPPDRAGET...

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR VANDA 2009 Den svenskspråkiga befolkningen

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR VANDA 2009 Den svenskspråkiga befolkningen Vanda stad A 6 : 2009 Statistik och forskning BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR VANDA 2009 Den svenskspråkiga befolkningen Prognos för hela staden 2009 2040 Prognos för storområdena 2009-2019 A6:2009 ISBN 978-952-443-304-4

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2013 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

VTlnotat. Projektnummer: / Uppdragsgivare: Distribution: fri / nyförvärv / begränsad l

VTlnotat. Projektnummer: / Uppdragsgivare: Distribution: fri / nyförvärv / begränsad l VTlnotat Nummer: T 51 Datum: 1989-02-23 Titel: BENSINPRIS, TRAFIKUTVECKLING OCH TRAFIKSÄKERHET Författare: Göran Nilsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 740 01-9/743 22-9 Projektnamn: Uppdragsgivare:

Läs mer

Utrikes föddas arbetsmarknadssituation

Utrikes föddas arbetsmarknadssituation AM 110 SM 1402 Utrikes föddas arbetsmarknadssituation 2005-2013 The labour market among foreign born 2005-2013 I korta drag Antalet utrikes födda ökade Den demografiska strukturen bland både inrikes och

Läs mer

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson

notat Nr Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson notat Nr 64-1994 Utgivningsår: 1994 Titel: Slitagemätning, Linköping Slutrapport Författare: Torbjörn Jacobson Programområde: Vägteknik (Asfaltbeläggning) Projektnummer: 60104 Projektnamn: Slitagemätning,

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

7.3.3 Nonparametric Mann-Whitney test

7.3.3 Nonparametric Mann-Whitney test 7.3.3 Nonparametric Mann-Whitney test Vi har sett hur man kan testa om två populationer har samma väntevärde (H 0 : μ 1 = μ 2 ) med t-test (two-sample). Vad gör man om data inte är normalfördelat? Om vi

Läs mer

Bild 1. Bild 2 Sammanfattning Statistik I. Bild 3 Hypotesprövning. Medicinsk statistik II

Bild 1. Bild 2 Sammanfattning Statistik I. Bild 3 Hypotesprövning. Medicinsk statistik II Bild 1 Medicinsk statistik II Läkarprogrammet T5 HT 2014 Anna Jöud Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet ERC Syd, Skånes Universitetssjukhus anna.joud@med.lu.se Bild 2 Sammanfattning Statistik I

Läs mer

Resultat. OnlinePanelen. Demoskop

Resultat. OnlinePanelen. Demoskop Resultat OnlinePanelen Demoskop 3 Om Demoskop OnlinePanelen Demoskops internetpanel är en telefonrekryterad panel med deltagare från hela Sverige. Tre typer av undersökningar genomförs i panelen: DemoskopPanelen

Läs mer

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002 Resor i Sverige Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 Författare Susanne Gustafsson och Hans Thulin FoU-enhet Transportsäkerhet och vägutformning Projektnummer

Läs mer

Inventering av miljöbilspriser på andrahandsmarknaden. Miljöbilar i Stockholm Rapport 2006 12 06

Inventering av miljöbilspriser på andrahandsmarknaden. Miljöbilar i Stockholm Rapport 2006 12 06 Miljöbilar i Stockholm Rapport 2006 12 06 Miljöbilar i Stockholm är en satsning inom Stockholms Stad med syfte att snabba på övergången till miljöbilar och förnybara fordonsbränslen. Miljöförvaltningen,

Läs mer

Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic

Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic PM 2008-12-07 Cykelfartsgata på Hunnebergs- och Klostergatan i Linköping en före-/efterstudie Hans Thulin och Alexander Obrenovic Innehållsförteckning Sammanfattning (sidan 2) Bakgrund och syfte (sidan

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2018 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2018 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2018 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 4 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Hypotestestning och repetition

Hypotestestning och repetition Hypotestestning och repetition Statistisk inferens Vid inferens använder man urvalet för att uttala sig om populationen Centralmått Medelvärde: x= Σx i / n Median Typvärde Spridningsmått Används för att

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN 2(42) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPDRAGETS OMFATTNING...3 2. UTVECKLING OCH FÖRBÄTTRING AV GRANSKNING

Läs mer

VTInotat. vi Vägval Tran/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. Dubbade och odubbade personbilars reshastighet. Projektnummer:

VTInotat. vi Vägval Tran/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. Dubbade och odubbade personbilars reshastighet. Projektnummer: VTInotat Nummer: T 59 Datum: 1989-06-22 Titel: Dubbade och odubbade personbilars reshastighet Författare: Gudrun Öberg Avdelning: Trafik Projektnummer: 72330-4 Projektnamn: Dubbdäck - hastighetsmätningar

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018 Färdtjänst och riksfärdtjänst 218 5 personer hade färdtjänsttillstånd. färdtjänsttillstånd per 1 invånare var utfärdade. 79 % av tillståndsinnehavarna var 65 år eller äldre. 3 av 4 utnyttjade sitt färdtjänsttillstånd.

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 8 Slutredovisning av gemensam Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016 och beslut

Läs mer

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02 Information Till Pressen 2002-05-02 Nyregistreringar under april 2002 Under april registrerades enligt BIL Sweden 24 311 nya personbilar vilket är en ökning med 5,8 % jämfört med samma månad förra året.

Läs mer

RAPPORT Miljö- och trafiksäkerhetseffekter av en förnyelse av fordonsparken

RAPPORT Miljö- och trafiksäkerhetseffekter av en förnyelse av fordonsparken RAPPORT Miljö- och trafiksäkerhetseffekter av en förnyelse av fordonsparken 2009-05-14 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

Alternativa sätt att beräkna standardavvikelser

Alternativa sätt att beräkna standardavvikelser Alternativa sätt att beräkna standardavvikelser Stig-Arne Mattsson Sammanfattning I affärssystem är det vanligt att standardavvikelser beräknas per prognosperiod motsvarande en månad eller en fyraveckorsperiod.

Läs mer

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg VTI notat 41 2004 VTI notat 41-2004 Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg Författare Johan Janson Olstam FoU-enhet Trafik- och säkerhetsanalys Projektnummer 50439 Projektnamn Omkörningsrestriktion

Läs mer

Trendbrott för privatleasing

Trendbrott för privatleasing Trendbrott för privatleasing För första halvåret i år ser vi ett trendbrott för privatleasing. Antalet privatleasing som levererats ut har fortsatt på en hög nivå, men den starka ökningen som vi har kunnat

Läs mer

skadade och dödade personer.

skadade och dödade personer. i notat Nr 54-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Förändrad vinterväghållning i Region Sydöst. Effekt på antalet skadade och dödade personer. Författare: Peter Wretling Verksamhetsgren: Drift och underhåll

Läs mer

Statistik Lars Valter

Statistik Lars Valter Lars Valter LARC (Linköping Academic Research Centre) Enheten för hälsoanalys, Centrum för hälso- och vårdutveckling Statistics, the most important science in the whole world: for upon it depends the applications

Läs mer

Introduktion. Konfidensintervall. Parade observationer Sammanfattning Minitab. Oberoende stickprov. Konfidensintervall. Minitab

Introduktion. Konfidensintervall. Parade observationer Sammanfattning Minitab. Oberoende stickprov. Konfidensintervall. Minitab Uppfödning av kyckling och fiskleveroljor Statistiska jämförelser: parvisa observationer och oberoende stickprov Matematik och statistik för biologer, 10 hp Fredrik Jonsson vt 2012 Fiskleverolja tillsätts

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

Koldioxidutsläpp från olika typtransporter

Koldioxidutsläpp från olika typtransporter RAPPORT 2007:42 VERSION 1.1 Koldioxidutsläpp från olika typtransporter - för gods som går med containerfartyg och ro-rofartyg Dokumentinformation Titel: Koldioxidutsläpp från olika typtransporter - för

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29 Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 1 BAKGRUND Detta PM redogör kortfattat för arbetsgång och resultat för de koldioxidberäkningar som M4Traffic genomfört åt Trafikkontoret. Beräkningar

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS 2018-02-26 UPPDRAG 266906, Gärsnäs nytt mötesspår inkl ny plattform Titel på rapport: Trafikbullerberäkning komplettering med Storgatan, Gärsnäs

Läs mer

PM Trafik- Tillägg Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik- Tillägg Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik- Tillägg Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2013-04-12 Dokumenttitel: PM Trafik Tillägg Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2013-04-12

Läs mer

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri VT notat Nr V230 1993 Titel: Dubbavnötning på provsträckor med skelettasfalt. E6 Göteborg, delen Kallebäck-Abro Författare: Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer: 42382-2 Projektnamn: Provväg EG Kallebäck-Åbro

Läs mer

VTInotat. vi Väg_ach ag/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. . Pa: Linköping. Telz'013-2Q40 0q. Telex VTISGIS. Telefax

VTInotat. vi Väg_ach ag/f_ Statens vag- och trafiklnstltut. . Pa: Linköping. Telz'013-2Q40 0q. Telex VTISGIS. Telefax VTInotat Nummer: T 73 Datum: 1989nll-30 Titel: Trafikens veckodagsvariation under året: En sammanw ställning grundad på Vägverkets trafikmätningar 1978-83 Författare: Rein Schandersson Avdelning: Trafik

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Linköping

Utvärdering av Actibump i Linköping Rapport 2016:56, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Linköping Effekt på hastighet och väjningsbeteende Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump i Linköping. Effekt på hastighet och väjningsbeteende.

Läs mer

Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - Trafikbuller vid planerad nybyggnad

Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - Trafikbuller vid planerad nybyggnad 1 (7) Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - vid planerad nybyggnad Uppdragsgivare Riksbyggen, Bonumbostaden, Malmö Ref: Jon Ossler Uppdrag Beräkning av vägtrafikbullernivåer vid planerat

Läs mer

Föreläsning G60 Statistiska metoder

Föreläsning G60 Statistiska metoder Föreläsning 7 Statistiska metoder 1 Dagens föreläsning o Hypotesprövning för två populationer Populationsandelar Populationsmedelvärden Parvisa observationer Relation mellan hypotesprövning och konfidensintervall

Läs mer

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning 2009-2010 Beställare: Trafikverket Utförare: KTH avdelningen för trafik och logistik Projektansvarig: Karl-Lennart Bång Tidplan: 2009-01-01 - (2010-12-31) 2011-12-31

Läs mer

I statistiken som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län.

I statistiken som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län. 20-03-03 Vad ingår i hiv-statistiken? Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Den avidentifierade koden (s.k.

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

De nationella proven i matematik i årskurs 3 utgår främst från kunskapskravet

De nationella proven i matematik i årskurs 3 utgår främst från kunskapskravet Erica Aldenius, Yvonne Franzon & Jonas Johansson Elevers skriftliga räknemetoder i addition och subtraktion I de insamlingar av elevlösningar och resultat på nationella prov som PRIMgruppen regelbundet

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

STATISTIK I BLICKFÅNGET

STATISTIK I BLICKFÅNGET STATISTIK I BLICKFÅNGET Nr 3 Sökande och sökande per plats till utbildningar inom yrkeshögskolan 2016 2016 Juni 2017 Dnr: MYH 2016/1389 Innehåll Sökande och sökande per plats 2016...3 1 Antal sökande...3

Läs mer

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK

BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK BILINDUSTRIFÖRENINGEN AB BILSTATISTIK The Association of Swedish Automobile Manufacturers and Wholesalers BILINDUSTRI- FÖRENINGEN information Till Medlemmarna Pressen 1998-01-12 Definitiva nyregistreringar

Läs mer

Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?!

Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?! Frästa räfflor - en effektiv åtgärd?! Anna Anund Agenda Frästa räfflor och syftet med dem Räfflor i mitten på två-fältsväg Metod Resultat Trafikmätning Förföljelsestudier Vägkantsintervjuer Vilka sinnen

Läs mer

Företagsrapporten för orgnr: Skapad den

Företagsrapporten för orgnr: Skapad den för orgnr: 216099 Skapad den 13-01-23 09.05.33 Antal bilar per märke FORD: 22 (51%) HYUNDAI: 1 (2%) OPEL: 1 (2%) SAAB: 4 (9%) TOYOTA: 2 (5%) VOLVO: 10 (23%) VOLKSWAGEN: 3 (7%) Antal bilar per märke och

Läs mer