Detaljplan för Viggbyholms trafikplats, del av Viggbyholm 74:1 mfl, Täby kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Viggbyholms trafikplats, del av Viggbyholm 74:1 mfl, Täby kommun"

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET Maja Jonasson Antagandehandling Detaljplan för Viggbyholms trafikplats, del av Viggbyholm 74:1 mfl, Täby kommun HANDLINGAR Detaljplanekarta med bestämmelser, skala1:1000, januari 2012 Illustrationskarta, skala1:1000, januari 2012 Planbeskrivning, januari 2012 Genomförandebeskrivning, januari 2012 Utställningsutlåtande, april 2012 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG E18 är infarten till Stockholm från regionens nordostkommuner. Viggbyholms trafikplats är i stort behov av ombyggnad då trafikplatsen har stora kapacitetsoch framkomlighetsproblem och är byggd för vänstertrafik. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en ombyggnad av trafikplatsen med anslutande vägar, att möjliggöra uppförande av bullerskydd och att fastställa pågående markanvändning i anslutning till trafikplatsen. Ombyggnaden av den västra delen av trafikplatsen kan ske med stöd av gällande detaljplan. PLANERINGSPROCESSEN Trafikverket och kommunen planerar tillsammans en ombyggnad av Viggbyholms trafikplats. Planeringen för ombyggnaden sker i två parallella processer där kommunens planering sker enligt äldre plan- och bygglagen (Äldre plan- och bygglagen 1987:10; ÄPBL) genom att detaljplaner upprättas, ändras eller upphävs och Trafikverkets planering sker enligt lagen om byggande av väg (väglagen 1971:948). Dessa processer drivs parallellt och samordnas. Väglagen föreskriver att byggande av väg inom områden med detaljplan inte får ske i strid mot gällande detaljplan. Ombyggnaden av Viggbyholms trafikplats stämmer inte helt överens med de detaljplaner som gäller för området och för att möjliggöra ombyggnaden behöver därför ny detaljplan upprättas.

2 2(18) FÖRENLIGT MED 3, 4 OCH 5 KAP. MILJÖBALKEN Planen bedöms ej strida mot några grundläggande bestämmelser om hushållning med mark och vatten. E18 är av riksintresse och en ombyggnad av Viggbyholms trafikplats förbättrar trafiksäkerheten, öka framkomligheten och minska barriäreffekten vid E18. En ombyggnad av Viggbyholms trafikplats bedöms därför inte påverka E18 negativt. PLANDATA Lägesbestämning Planområdet inom vilket detaljplan föreslås upprättas omfattar östra delen av Viggbyholms trafikplats, del av Flyghamnsvägen, området mellan Flyghamnsvägen och E18 samt delar av E18, sträckan mellan Bergtorpsvägen och Viggbyholmsvägen. Areal Planområdet upptar en areal om ca 5,1 hektar. Markägoförhållanden Inom planområdet äger kommunen fastigheterna Viggbyholm 43:10-14, 43:26, 43:29-30, 43:23 och Viggbyholm 74:1. Viggbyholms Gård Fastighets AB äger Viggbyholm 43:25 och 74:5. Aktiebolaget Grundstenen äger Viggbyholm 74:2 och staten, Trafikverket, äger Viggbyholm 43:9. Kommunen är markägare inom det orangemarkerade området.

3 3(18) TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktliga planer Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 I RUFS 2010 är Täby centrum Arninge utpekat som en av nio regionala stadskärnor. Täby centrum Arninge är ett betydande centrum för hela nordostsektorn och kan komma att utgöra en av de största handelsplatserna i regionen Det nya Täby översiktsplan En ny översiktsplan antogs av kommunfullmäktige i december Beslutet om att anta planen vann laga kraft I den nya översiktsplanen är trafikplatsen redovisad som upprustning av trafikplats samt breddning av regional väg. Ett område sydost om Viggbyholms trafikplats är utpekat som ett förändringsområde för huvudsakligen arbetsplatser. I den nya översiktsplanen är även ett större förändringsområde utpekat på Galoppfältet. Ambitionen är att Galoppfältet ska inrymma ca 4000 lägenheter, ett stort antal kontorsarbetsplatser, ny service, skolor samt sportanläggningar. Riksintresse E18 är väg av riksintresse. Motiveringen till riksintresset är att det är en väg av nationell och internationell betydelse. E18 ingår dels i den svenska delen av det transeuropeiska transportnätet (TEN), dels i det nationella stamvägnätet och även i vägnätet som brukar kallas Nordiska triangeln, sträckorna Oslo Stockholm Köpenhamn Oslo. Detaljplaner, områdesbestämmelser och förordnanden Marken i anslutning till E18 och Viggbyholms trafikplats är planlagd och omfattas av många olika byggnadsplaner, stadsplaner och detaljplaner. Följande planer ligger inom planområdet och berörs av en ombyggnad av trafikplatsen: V21 Byggnadsplan V21, fastställd , omfattar ett område sydost och nordväst om trafikplatsen. Nordväst om trafikplatsen anger byggnadsplanen att området får användas för bostadsändamål om fristående hus i två våningar och sydost om trafikplatsen medges samma användning och att ett område får användas för allmänt ändamål och som vägmark samt park- och planteringsändamål.

4 4(18) D069 Detaljplan D069, fastställd , anger att ett område norr om trafikplatsen, en del av Bergtorpsvägen, får användas för genomfartstrafik. S69 Stadsplan S69, fastställd , anger att områdena längs Bergtorpsvägen och E18 får användas för motortrafikändamål. Området mellan Flyghamnsvägen och E18 samt ett mindre område norr om Flyghamnsvägen får användas för parkändamål innehållande gångväg. Flyghamnsvägen får användas för gatuändamål. S79 Inom stadsplanen S79, fastställd , ligger den västra delen av trafikplatsen. Stadsplanen anger att området får användas för motorväg och en mindre remsa längs vägen för parkändamål. Ombyggnaden av den västra delen av trafikplatsen ryms inom gällande stadsplan och berörs därför inte av nu föreslagen detaljplan. D069 S69 D239 V21 V21 S79 S144 Området vid Viggbyholms trafikplats är idag planlagt. Följande detaljplaner bedöms påverkas av föreslagen ombyggnad av trafikplatsen; V21, S69 och D069.

5 5(18) Program för planområdet Ett planprogram för Viggbyholms och Roslags-Näsby trafikplatser upprättades under hösten 2010 och godkändes av stadsbyggnadsnämnden för samråd Syftet med programmet var att i ett tidigt skede utreda och klargöra vad som krävs för att möjliggöra en ombyggnad av trafikplatserna Viggbyholm och Roslags-Näsby. I programmet föreslås nya trafikplatser i befintliga lägen och förbättrad framkomlighet för att höja trafiksäkerheten för samtliga trafikslag i området. Av programmet framgår det även att alternativa lösningar för trafikplatserna kommer att studeras i samband med framtagandet av Trafikverkets tekniska utredningar. Utformningsförslagen utarbetas av Trafikverket i samråd med kommunen. I programskedet gjordes en preliminär bedömning att tre detaljplaner kommer att beröras inom området för Viggbyholms trafikplats. Föreliggande planförslag om att upprätta en ny detaljplan för Viggbyholms trafikplats baseras på programmet. Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) är obligatoriskt när arbetsplan för väg upprättas men inte för detaljplan. För alla detaljplaner görs en behovsbedömning där MKB-förordningens kriterier för betydande miljöpåverkan är avgörande för om MKB ska upprättas eller ej. Kommunen ska samråda med länsstyrelsen om bedömningen. Inför programsamrådet gjordes den preliminära bedömningen att de föreslagna ändringarna av detaljplaner inte innebär betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen har i sitt yttrande över programmet gjort samma bedömning. Separat MKB kommer därmed inte upprättas för detaljplanen. Till Trafikverkets arbetsplan upprättas en MKB som redovisar miljökonsekvenserna för hela ombyggnaden och i planbeskrivningen redovisas de delar av MKB-utredningen som är relevanta för detaljplanen. Verksamhetsplan I verksamhetsplanen för Täby kommun 2011 med plan för presenteras kommunfullmäktiges inriktningsmål och effektmål. Som utmaning och utvecklingsområde anges att infrastrukturen ska anpassas för att kommunens ambition om stadsmässighet ska vara möjlig. Kommunstyrelsen har ställt sig positiv till att medfinansiera ombyggnad av trafikplatserna Viggbyholm och Roslags- Näsby på E18 med 40 mkr under förutsättning att byggstart kan ske senast Kommunen och Trafikverket har tecknat ett finansieringsavtal

6 6(18) avseende en ombyggnad av trafikplatserna och det är Trafikverket som är väghållare och ansvarar för ombyggnaden. Miljöplan Miljöplanen innehåller en nulägesbeskrivning av miljön i Täby och förslag till lokala miljömål för kommunen. Planen behandlar bl.a. vatten, luft, klimatpåverkan, natur, trafiksituation och tar också upp olika miljörisker. De fyra övergripande miljömålen för kommunen är begränsad miljöpåverkan, god vattenmiljö, halva Täby grönt och god bebyggd miljö. Miljöplanen antogs av kommunfullmäktige den 21 juni Kommunala beslut i övrigt Kommunstyrelsens stadsbyggnadsutskott beslutade , 66, att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta de detaljplaner som krävs för att möjliggöra en ombyggnad av Viggbyholms och Roslags-Näsby trafikplats. Stadsbyggnadsnämnden godkände program för trafikplatserna Roslags-Näsby och Viggbyholm på E18 för samråd , 16. Programsamråd genomfördes under perioden Pågående planering i omgivningen Täby centrum Genomförandet av detaljplanen är en del i utvecklingen av Täby centrum som en regional stadskärna i nordost med service, bostäder, handel och arbetsplatser. Centrum ska ges en stadsmässig karaktär med omsorgsfullt utformade gator och torg, förtätad bebyggelse och varierat innehåll. Planen syftar även till att förbättra trafik och parkeringssituationen i Täbys centrala delar. Sammanlagt kan ca 800 lägenheter och ca kvm kontor komma att byggas samt butikscentrum utökas med ca kvm. Parkeringen kommer att utökas från ca 1700 till ca 3040 platser. Två nya tillfartsvägar ska anläggas; en förlängning av Östra Banvägen in under Roslagsbanan till ett nytt garage under torget samt en ny väg från Grindtorpsvägen vid E18 längs med galoppbanan fram till och under Roslagsbanan och vidare upp på Gustafs Bergs väg. Detaljplanen innehåller även en gång- och cykelbro över E18 samt en tunnel och mellan dessa nya tillfartsvägars anslutningar under Stora Marknadsvägen. Detaljplanen för Täby centrum vann laga kraft i oktober 2009 och byggnationen påbörjades under hösten 2010 och kommer att pågå till år 2015.

7 7(18) Västra Roslags-Näsby Väster om Roslagsbanan pågår planarbete för Västra Roslags-Näsby med förutsättningar att möjliggöra för ca 600 nya bostäder med inslag av både service och andra verksamheter. Programsamråd genomfördes under perioden Muraren 2 En ny detaljplan har upprättats för att möjliggöra uppförande av cirka 70 bostäder i flerbostadshus inom fastigheten Muraren 2 som ligger nordost om Viggbyholms trafikplats. Detaljplanen vann laga kraft våren 2009 och inflyttning har påbörjats under hösten Uppdrag om planläggning av del av Viggbyholm 74:1, 74:2 mfl Mellan kommunen och Viggbyholms Gårds fastighets AB tecknades 1988 ett ramavtal avseende stora delar av deras markinnehav. Merparten av de detaljplaneläggningar och marköverlåtelser som regleras i avtalet har genomförts. För de delar av ramavtalet som avser områden vid Viggbyholms trafikplats har fastighetsägaren hittills velat avvakta genomförandet av ramavtalet. För området sydost om Viggbyholms trafikplats har fastighetsägaren ansökt om att upprätta en ny detaljplan för att möjliggöra för arbetsplatser och bostäder. I ramavtalet från 1988 anges att detta område ska planläggas som arbetsområde (omfattande ca kvm BTA). Den 7 september 2009 beslutade kommunstyrelsens stadsbyggnadsutskott att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta detaljplan för området sydost om trafikplatsen under förutsättning att ett planeringsavtal träffas mellan fastighetsägaren och kommunen. I juni 2011 tecknades ett planeringsavtal mellan kommunen och Viggbyholms Gård Fastighets AB. Planarbetet för området beräknas påbörjas tidigast under Utformningen av detaljplanen ska särskilt beakta att ombyggnaden av trafikplatsen inte försvåras. Fastigheten ägs idag av Aktiebolaget Grundstenen Skolidrottsplats för Bergtorpsskolan Täby kommun har i olika omgångar undersökt ett flertal tänkbara lokaliseringsalternativ för en skolidrottsplats för Bergtorpsskolan, som ersättning för den som har tagits i anspråk då badmintonhallen Täby Racket Center byggdes i Viggbyholm. Skolidrottsplatsen är tänkt att utgöras av en bollplan om cirka 50x80 meter, en löparbana, en längdhoppsgrop och en plats för kulstötning. En mindre parkering för cirka 16 bilar i anslutning till skolidrottsplatsen möjliggörs också, liksom en toalettbod och en liten redskapsförvaring. Bollplan och parkering föreslås få en sidoordnad placering i dalgången och förankras mot vegetationsridån i väster. Från Bergtorpsskolan till platsen för bollplan är

8 8(18) gångavståndet ungefär 450 meter. Skolidrottsplatsen föreslås i Viggbydalen som utgör ett flackt grönområde mellan E18 och Stora Värtan. Samråd genomfördes mellan Planområdet för Viggbyholms trafikplats har skrafferats på kartan till vänster. Rödmarkerade områden i anslutning till planområdet avser pågående och planerade projekt. FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR OCH KONSEKVENSER Markanvändning Området vid Viggbyholms trafikplats utgörs till största del av av- och påfartsramper till E18. Nordväst om trafikplats Viggbyholm ligger företaget Norrorts gravvårdar som bedriver handel, tillverkning, renovering och omarbetning av gravvårdar. Norr om E18 ligger en fördelningsstation som ägs av Fortum, bostadsområdet Viggbygärdet samt bostäder inom fastigheten Muraren 2. Nordost om trafikplatsen ligger även Bergtorpsskolan och Viggbyskolan. Söder och sydost om trafikplatsen finns även villor och mindre flerbostadshus och ett större sammanhängande grönområde, även kallat Viggbydalen. Området inom vilket detaljplan föreslås upprättas utgör vägområde för Bergtorpsvägen, Flyghamnsvägen, delar av E18 samt grönområde mellan E18 och Flyghamnsvägen samt grönområde mellan Flyghamnsvägen och

9 9(18) Viggbygärdet. Mellan Flyghamnsvägen och E18 finns även Fortums fördelningsstation och ett upplagsområde för Täby kommuns vägmaterial mm. I föreslagen detaljplan föreslås ramperna till trafikplatsen, Bergtorpsvägen och Flyghamnsvägen få markanvändning genomfart och huvudgata. Markområdena mellan vägarna föreslås utgöra parkmark. Befintlig markanvändning, fördelningsstation, föreslås fastställas i föreslagen detaljplan som teknisk anläggning, och befintligt bullerskyddsplank längs med den östra delen av E18 föreslås läggas inom område för genomfart då det är en anordning tillhörande E18. Natur Mark och vegetation Större delen av planområdet utgörs av vägar, men mellan E18 och Flyghamnsvägen och Flyghamnsvägen och Viggbygärdet finns två områden med träd och buskar. Området mellan Flyghamnsvägen och Viggbygärdet föreslås minskas med anledning av Flyghamnsvägen nya anslutning till Bergtorpsvägen. Parkmarken mellan Flyghamnsvägen och E18 föreslås även minskas med anledning av föreslagen avfartsramp från E18. Befintlig bullerskärm på parkmark, norr om Djurholmsvägen, föreslås läggas inom vägområde för E18. Markbeskaffenhet Vid Viggbyholms trafikplats är landskapet ganska öppet. Viggbyholms trafikplats ligger strax väster om Viggbydalen som är ett nord-sydligt dalstråk. Sydost om trafikplatsen sluttar marken brant ner mot Viggbydalen och nivåskillnaden uppgår till ca 13 meter. Denna sluttning är idag bevuxen med vegetation. Naturmiljö Sydost om trafikplatsen ligger Viggbydalen som är utpekat i översiktplanen, Det nya Täby Översiktsplan , som ett utvecklingsområde för park/natur och en grönyta med höga rekreativa värden. Viggbydalen ingår inte i nu föreslagen detaljplan. Gator och trafik Viggbyholms trafikplats, Bergtorpsvägen och Flyghamnsvägen I arbetet med framtagandet av Trafikverkets tekniska utredning för Viggbyholms trafikplats har Trafikverket tagit fram ett antal olika utformningsförslag för trafikplatsen.

10 10(18) Underlag till de olika utformningsförslagen har varit en trafikprognos som sträcker sig fram till år I trafikprognosen har trafikutvecklingen på E18 och kommunens planerade utvecklingsområden för nya bostäder och verksamheter räknats in. För att bedöma förslagens olika kapacitet har några av de framtagna utformningsförslagen testats i ett trafiksimuleringsprogram och några av förslagen har avfärdats med hänsyn till allt för komplicerade och kostsamma lösningar. Det mest fördelaktiga förslaget, både ur kostnads-, framkomlighets- och trafiksäkerhetssynpunkt är förslaget om en ny bro över E18. I detta förslag ligger två av- och påfartsramper parallellt med E18:s norra sida och ansluter Bergtorpsvägen i en droppformad cirkulationsplats. Av- och påfartsramperna i norrgående riktning har placerats sydväst om trafikplatsen och de ligger i stort sett i samma läge som idag men ansluter till Bergtorpsvägen även här i en cirkulationsplats. Flyghamnsvägen föreslås få en ny dragning i den västra delen och ansluter till Bergtorpsvägen i en ny cirkulationsplats längre norrut än i dagsläget. Ny tillfartsväg till Norrorts gravvårdar föreslås tillskapas vid den nya cirkulationsplatsen från vilken det i framtiden även är möjligt att ansluta framtida trafik från Galoppenområdet. Infarten till Fortums fördelningsstation föreslås ligga kvar men ansluta till Flyghamnsvägens nya läge. Längs med Bergtorpsvägens södra del, på östra sidan av vägen, föreslås en stödmur för att fånga upp den stora nivåskillnaden som finns här. Längs med sträckan för stödmuren föreslås även utfartsförbud. Den östra delen av trafikplatsen samt föreslagna förändringar för Flyghamnsvägen och Bergtorpsvägen omfattas av nu föreslagen detaljplan. Ombyggnaden av den västra delen av trafikplatsen, d.v.s. ramperna på västra sidan av Bergtorpsvägen och den nya cirkulationen i södra delen av Bergtorpsvägen, kan genomföras med stöd av gällande detaljplan. Gång- och cykeltrafik En ny och bredare gång- och cykelväg föreslås längs med östra sidan av bron över E18 och sedan ansluta till befintligt gång- och cykelvägnät längs med Bergtorpsvägen både norr och söder om trafikplatsen. Föreslagen gång- och cykelväg ansluter även till de nya busshållplatslägena både söder och norr om trafikplatsen. En ny gång- och cykelväg föreslås även längs med Flyghamnsvägen för en bättre koppling mellan Bergtorpsskolan, Viggbyskolan, Täby Racket Center och befintligt gång- och cykelstråk längs med Bergtorpsvägen.

11 11(18) Korsningspunkterna mellan bilister, gående och cyklister vid avfartsrampen och Flyghamnsvägen på östra sidan av Bergtorpsvägen föreslås ske i plan. Dessa korsningspunkter bör med utgångspunkt från de oskyddade trafikanterna utformas trafiksäkert. Befintligt övergångsställe vid Fogdevägen söder om nu föreslagen cirkulation föreslås flyttas till ett nytt läge längre söderut på Bergtorpsvägen för en bättre passage mot verksamheterna vid kvarteret Fogden. Kollektivtrafik Nya busshållplatslägen föreslås i den södra delen av Bergtorpsvägen i anslutning till den nya bron över E18 samt på avfartsrampen in mot Stockholm. Busshållplatserna föreslås ligga i direkt anslutning till ett nytt gång- och cykelvägnät. Busshållplatsen på den södra påfartsrampen ligger i stort sett i samma läge som idag medan busshållplatsen på avfartsrampen i norrgående riktning föreslås ligga på Bergtorpsvägen. Busshållplatsen i den södra delen av Bergtorpsvägen föreslås ligga i direkt anslutning till ny gång- och cykelväg. Viggbyholms trafikplats föreslås utformas enligt illustrationen ovan. Flyghamnsvägen föreslås ansluta till Bergtorpsvägen i en ny cirkulationsplats något längre norrut än i dagsläget och ett gent gång- och cykelstråk föreslås över E18. Längs med E18 och del av Flyghamnsvägen föreslås även bullerskyddsplank. Den västra delen av trafikplatsen kan byggas med stöd av gällande detaljplan. Illustrationen är framtagen av Atkins på uppdrag av Trafikverket. Illustrationen har bearbetats av stadsbyggnadskontoret

12 12(18) Fornlämningar Inom planområdet finns sex fornlämningar; Täby 277:1, bytomt belägen norr om Flyghamnsvägen samt fem stensättningar, Täby 211:1-5, belägna mellan Flyghamnsvägen och E18. Trafikverket har ansökt om arkeologisk utredning och förundersökning hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har beslutat att en arkeologisk förundersökning för RAÄ-nr Täby 211:1-5 ska utföras i syfte att avgränsa fornlämningarna. Både utredningen och förundersökningen är genomförd och resultatet ligger till grund för Länsstyrelsens bedömning om behov av arkeologisk slutundersökning. Bebyggelseområden Befintliga bostäder Inom planområdet finns inga bostäder och närmaste bostadsbebyggelse är Viggbygärdet som ligger nordost om trafikplatsen. Bebyggelsen på Viggbygärdet är uppförd på 1960-talet och består av 6-7 vånings lamellhus. Sydost om trafikplatsen finns villor och mindre flerbostadshus. Närmaste bostadshus kommer efter föreslagen ombyggnad att ligga ca 45 meter från den norrgående avfartsrampen och ca 160 meter från E18. Arbetsplatser, övrig bebyggelse Inga arbetsplatser föreslås inom planområdet men däremot föreslås markanvändning för befintlig fördelningsstation fastställas i detaljplanen. Offentlig service och kommersiell service Öster om trafikplatsen ligger Bergtorpsskolan och Viggbyskolan. Sydväst om trafikplatsen ligger ett verksamhetsområde innehållande bl.a. en större matvarubutik och sporthall. Tillgänglighet Genom att ett nytt och bredare gång- och cykelvägnät föreslås ökar tillgängligheten mellan kommunens norra och södra delar samt ökar tillgängligheten till Täby centrum. Störningar och risker Buller Trafiken på E18 orsakar höga bullernivåer. Trafikplatsen bidrar till bullret men E18 är den dominerande bullerkällan. Viggbygärdet är den samlade bostadsbebyggelse som ligger närmast trafikplatsen och därmed är mest utsatt.

13 13(18) Även bostäderna vid Fogdevägen, söder om trafikplatsen, nås av relativt högt buller. För båda områdena är bullernivån som mest db(a) vilket ska jämföras med riktvärdet för nybyggnad eller väsentlig ombyggnad som är 55 db(a). Vid ombyggnaden kommer bullerskydd att anordnas för att minska bullret. Skärmar planeras längs den nordöstra rampen och längs Flyghamnsvägen. Se förslag till utformning under rubriken Gator och trafik. Med skärmarna klaras riktvärdet för buller i markplan vid bostäder inom Brf Viggbygärdet men eftersom buller sprider sig både åt sidorna och uppåt är det svårt att sänka bullernivåerna på högre våningsplan med hjälp av skärmar. Därför föreslås fasadåtgärder (oftast förbättring av fönster) som säkerställer en tyst inomhusmiljö för bostäderna på Viggbygärdet och vid Fogdevägen. Luftkvalitet Ombyggnaden i sig väntas inte medföra någon förändring av luftkvaliteten. Möjligen kan ombyggnaden bidra till något bättre förhållanden eftersom köbildning och antalet start och stopp minskar när trafiken flyter bättre. Den spridningsberäkning för kvävedioxid och partiklar (PM 10 ) som genomförts i MKButredningen drar slutsatsen att miljökvalitetsnormer för luft klaras vid trafikplatsen både nu och i framtiden. Förorenad mark Inom planområdet finns inga kända markföroreningar. Däremot kan andra delar av trafikplatsombyggnaden beröra mark som kan vara förorenad. Inför markarbeten som berör dessa fastigheter kommer provtagning och utredning att genomföras och marken vid behov saneras. Under utbyggnaden kommer frågan om markföroreningar vid markarbeten att bevakas av Trafikverket. Transport av farligt gods E18 är primär transportled för farligt gods. Från E18 går transporter av farligt gods, framför allt bensin och diesel till lokala bensinstationer, till Bergtorpsvägen som är sekundär transportled för farligt gods. Bedömningen i Trafikverkets MKB är att ombyggnaden av gatorna samt kapacitetsökningen minskar risken för trafikolyckor generellt och därmed också för olyckor med transporter av farligt gods. I de delar av ombyggnaden som ligger utanför denna detaljplan kommer trafiken att gå något närmare verksamhetsområde och bostäder söder om trafikplatsen men detta bedöms inte medföra behov av särskilda åtgärder.

14 14(18) Teknisk försörjning Vatten och avlopp Öster om Djursholmsvägen, dvs. öster om vägtunneln under E18, finns vatten-, spillvatten- och dagvattenledningar. Befintliga ledningar bedöms inte påverkas av föreslagen om byggnad. Dagvatten Enligt Täby kommuns dagvattenpolicy ska lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) tillämpas så långt som möjligt. Viss oklarhet om trafikplatsernas avvattning råder, eftersom befintliga rännstensbrunnar i Bergtorpsvägen tidigare tillhört Trafikverket och inte Täby kommun. Större delen av trafikplatsen avvattnas österut, på södra sidan om E18. Dagvattnet tar sig sedan in i kommunens ledningsnät och dikessystem. I Viggbydalen passerar dagvattnet en reningsdamm innan det slutligen når recipienten Stora Värtan norr om Viggbyholms båthamn. För att fördröja och rena vägdagvattnet lokalt, så nära källan som möjligt, ska det där så är möjligt avrinna i vägslänter och på övrig mark, och därefter samlas upp och avledas i öppna diken. Nedströms planområdet sker sedan längre gående rening i befintliga dagvattendammar i Viggbydalen. Befintlig reningsanläggning kommer att kompletteras med ytterligare reningssteg, för bl.a. avskiljning av olja och sediment, i samband med ombyggnaden av trafikplatsen. För att minska risken för negativ miljöpåverkan från utsläpp vid trafikolycka ska haveriskydd som tillfälligt kan stoppa avrinningen anordnas inom planområdet. Detta ska ske på lämpliga platser före anslutning till kommunalt lednings- och dikessystem. För att undvika föroreningsspridning till grundvatten ska diken inom planområdet även förses med tätskikt.

15 15(18) El- och teleledningar Parallellt med E18, södra sidan, och parallellt med Flyghamnsvägen, norra sidan, samt väster om Djursholmsvägen (tunnel under E18) ligger teleledningar som ägs av Skanova. Från Fortums fördelningsstation går markkablar i Flyghamnsvägen och längs med Bergtorpsvägens östra sida samt korsar E18 öster om befintlig bro. Fördelningsstationen förutsätts kunna ligga kvar trots föreslagen ombyggnad av trafikplatsen och pågående markanvändning föreslås därför fastställas i föreslagen detaljplan. Området för fördelningsstationen förslås dock minskas något då en ny avfartsramp från E18 och bullerskärm föreslås söder om fördelningsstationen. Fortums och Skanovas el- och teleledningarna i Flyghamnsvägen och längs med E18 bedöms påverkas av föreslagen ombyggnad av trafikplatsen. Brottsförebyggande åtgärder I föreslagen ombyggnad av trafikplatsen föreslås nya gena gång- och cykelvägar parallellt med Bergtorpsvägen. Till föreslagen busshållplats på påfartsrampen i södergående riktning föreslås en tunnel under Bergtorpsvägen. Nya tunnlar bör utformas breda och ljusa och med bra genomsikt. Administrativa frågor Planens genomförandetid är 10 år från den dag beslut om antagande av detaljplanen vinner laga kraft. Övriga administrativa frågor behandlas i genomförandebeskrivningen. Bedömning av miljöpåverkan För detaljplaner som medför betydande miljöpåverkan ska miljöbedömning utföras, vilket bland annat innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska utarbetas och redovisas tillsammans med planförslaget. Om detaljplanen inte medför betydande miljöpåverkan behandlas miljöfrågorna i det ordinarie planarbetet och redovisas i planbeskrivningen. För arbetsplan för väg är MKB obligatoriskt.

16 16(18) Planens tänkbara effekter Detaljplanen görs för att möjliggöra ombyggnad av trafikplatsen och därför redovisas bedömningen av miljöeffekterna av hela ombyggnaden översiktligt även om endast en del av den sker inom ramen för det nu aktuella detaljplaneförslaget. De samlade miljökonsekvenserna redovisas utförligare i den miljökonsekvensbeskrivning som upprättas av Trafikverket. De delar som berör föreslagen detaljplan har förts in i denna planbeskrivning. E18 är idag den största källan till trafikbuller i området kring trafikplatsen och ombyggnaden av trafikplatsen ändrar inte detta. Även efter ombyggnaden kommer bullernivån vid högre våningsplan att vara relativt hög. Bullerberäkningar har utförts av Trafikverket och ligger till grund för dimensionering av bullerskyddsåtgärder inom planområdet för att sänka bullernivåerna vid befintlig bebyggelse eftersom strängare riktvärden gäller vid ombyggnad än för befintlig miljö. Både skärmar och fönsteråtgärder kommer att genomföras. Ombyggnaden bedöms inte påverka halterna av luftföroreningar i större omfattning. Möjligen kan ombyggnaden bidra till något bättre förhållanden eftersom köbildning och antalet start och stopp minskar när trafiken flyter bättre vilket minskar avgasutsläppen. Enligt MKB-utredningen klaras miljökvalitetsnormer för luft. Genom ombyggnaden kommer dagvatten från trafikplatsen att samlas upp och behandlas på ett kontrollerat sätt vilket inte sker idag. Därmed kan ombyggnaden bidra till att minska utsläpp av föroreningar till Stora Värtan något även om förändringen är liten i förhållande till den andel av vägdagvattnet som avrinner till Stora Värtan från E18:s vägsträckning och inte från trafikplatsen. Planens genomförande kommer att leda till minskad risk för överskridande av miljökvalitetsnormer för vatten. I de delar av ombyggnaden som denna detaljplan omfattar förändras inte riskbilden vad gäller transporter med farligt gods. Ökad trafiksäkerhet och ökad kapacitet kan möjligen minska risken för trafikolycka med transport av farligt gods. Förbättringen av gång- och cykelstråk över motorvägen bidrar till att minska vägens barriäreffekt.

17 17(18) Ställningstagande till frågan om betydande miljöpåverkan Om den nya detaljplanen gällde nybyggnad eller breddning av motorväg och trafikplatser skulle utbyggnadens betydelse för omgivningen, och därmed detaljplanen, utan tvivel bedömas medföra betydande miljöpåverkan. För de aspekter som har väsentlig betydelse för vägens miljöpåverkan, dvs trafikens omfattning och därmed bulleralstring och utsläpp till luft och vatten samt omfattningen av transporter av farligt gods, medför ombyggnaden ingen betydande förändring. Däremot bedöms ombyggnaden medföra små positiva förändringar med avseende på miljön. Stadsbyggnadsnämndens bedömning är därför att detaljplanen, som upprättas för att möjliggöra ombyggnaden av Viggbyholms trafikplats, inte kan väntas medföra betydande miljöpåverkan i lagens mening. Separat miljökonsekvensbeskrivning kommer därmed inte att upprättas för detaljplanen. Länsstyrelsen har under programsamrådet bekräftat att man instämmer i kommunens bedömning. I det arbetet med ombyggnaden av trafikplatsen kommer kommunen att bevaka ovan beskrivna miljöaspekter dvs buller, utsläpp till luft och vatten, transporter av farligt gods samt barriäreffekter för gående och cyklister. Planprocessen Detaljplanen befinner sig i planprocessens utställningsskede, enligt ÄPBL (äldre plan- och bygglagen). Planprocessen sammanfattas nedan. Mer detaljerad information om planprocessen finns på kommunens hemsida, En detaljplan ska grunda sig på ett program som redovisar utgångspunkter och syfte med planen, om det inte är onödigt. Under programsamrådet ges berörda möjlighet att inkomma med synpunkter. Efter programsamrådet upprättas en programsamrådsredogörelse som redovisar alla inkomna synpunkter samt hur kommunen ställer sig till dessa. Detaljplaneförslag upprättas och skickas på samråd efter godkännande av stadsbyggnadsnämnden, SBN. Under samrådstiden ges berörda intressenter tillfälle att lämna synpunkter på förslaget. Efter samrådet upprättas en samrådsredogörelse som redovisar alla inkomna synpunkter samt hur kommunen ställer sig till dessa. Efter samråd och eventuella revideringar samt efter godkännande av SBN ska planförslaget ställas ut minst tre veckor för granskning innan

18 18(18) detaljplanen antas. Synpunkter på förslaget ska lämnas till kommunen senast under utställningstiden. Den som inte inkommit med yttrande senast under utställningstiden kan komma att förlora sin rätt att överklaga. Efter utställningen upprättas ett utlåtande som redovisar alla synpunkter som inkommit under utställningen samt hur kommunen ställer sig dessa. Detaljplanen antas av kommunfullmäktige. Sakägare, som inte fått sina inkomna synpunkter tillgodosedda, kan överklaga kommunfullmäktiges beslut. Beslutet om att anta en detaljplan vinner laga kraft, när tiden för överklagande gått ut (tre veckor från protokoll om antagande anslagits) och ingen har överklagat beslutet. MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN I arbetet med framtagande av denna detaljplan har följande personer på stadsbyggnadskontoret medverkat: Magnus Nissar, projektledare och chef infrastrukturenheten, Maja Jonasson, planarkitekt, Ylva Nilsson, miljöplanerare, Andreas Jacobs, VA-projektör, Staffan Tapper, landskapsarkitekt, Peter Wennberg, exploateringsingenjör, Leif Norling, projektledare infrastruktur och Åke Nordahl, trafikingenjör. STADSBYGGNADSKONTORET Maja Jonasson planarkitekt

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Restaurang vid Granängsvägen

Restaurang vid Granängsvägen LAGA KRAFTHANDLING April 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Restaurang vid Granängsvägen Del av Bollmora 1:94 inom Tyresö

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012 SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430 Utställningshandling Planbeskrivning Spårområde vid kv Tegen inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för 1(11) P LANBESKRIVNING Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för fastigheten Valsen 4 med närområde inom Navestad i Norrköping, fysisk planering den 5 maj 2011 A N

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby

Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby STADSBYGGNADSKONTORET Helena Purmonen Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby HANDLÄGGNING Planen handläggs med normalt planförfarande enligt Äldre plan- och

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29. Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17.

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29. Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17. Stadsarkitektkontoret 2009-04-29 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Mörby 1:65 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.17.214 PLANBESKRIVNING Bild som visar planområdet

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G Dnr TPN 2014/61 A N T A G A N D E H A N D L I N G Enkelt planförfarande Detaljplan för del av SÖDRA ALLÉN i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2014-04-02 2 (15) Dnr TPN 2014/61 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Detaljplan för Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Gällivare kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088 A n t a ga n d e h a n d l i n g DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda Dnr 2011.F0088 Framtaget av plan- och byggkontoret Färgelanda kommun april 2011 Antagen: KS 2011-05-27 289 Laga

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT Diarienummer Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2013-09-19 T.O.M. 2013-10-10 Enkelt planförfarande Planområde ÖP SAMRÅD

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-01-09 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 Detaljplan för fastigheten Edsbro-Åsby 15:1 i Edsbro- Ununge församling Dnr 11-185.214 Ks 11-230 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad.

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. SAMRÅDSFÖRSLAG 2007-04-26 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2007-08-27 Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. Dnr 07-10049.214 KS 07-607 PLANBESKRIVNING Handlingar Till

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Byggnadskontoret 25 februari 2009. Reviderad 2008-10-15, reviderad 2008-12-15. Planområde

Byggnadskontoret 25 februari 2009. Reviderad 2008-10-15, reviderad 2008-12-15. Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Plan E 248 K Detaljplan för SNÖSTORP 20:4, del av Snöstorp, Halmstad. Byggnadskontoret 25 februari 2009. Reviderad 2008-10-15, reviderad 2008-12-15 Planområde Sida

Läs mer

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö datum 2014-10-27 diarienummer 2014-884 Dp 5402 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att utreda möjligheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus

Läs mer

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö datum 2014-09-08 diarienummer SBN-2014-281 Dp 5342 PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att göra det möjligt att

Läs mer

Del av Brännebrona 1:45

Del av Brännebrona 1:45 HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Bilagor Fastighetsförteckning dat 2007-05-16 Planen antagen Laga kraft Genomförandetiden utgår DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

PLANBESKRIVNING Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 1/8 PLANBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:158 M. FL., ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 2/8 PLANENS

Läs mer

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl.

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. 1(5) Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. Ärendet Fastighetsägaren till Sjukhuset 9 och 10 har inkommit med ett förslag till bostadsbyggnation för området, samt inkommit med en begäran om ny/ändrad

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 A 4994 Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 Detaljplan för del av Kristineberg 1:2 Middelfartsvägen, Centralorten Oskarshamns

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen Ulrika Ljung, 0550-88543 ulrika.ljung@kristinehamn.se Sida Antagandehandling 1(9) Datum 2007-10-17 Detaljplan för Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 2007-04-13 1 (9) Dnr Kst 2007/44 (tidigare Sbn P 10/06 B) ENKELT PLANFÖRFARANDE ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för BARKARBY TRAFIKPLATS Fastigheten Barkarby 4:5 m.fl. (tidigare Barkarby 4:2 m.fl.),

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling. Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137

Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling. Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137 Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137 1. PLANHANDLINGAR - Plankarta i skala 1:400, skala 1:800 dat 2012-08-09 - Illustrationskarta

Läs mer

Planbeskrivning PLANFÖRFARANDE

Planbeskrivning PLANFÖRFARANDE Samrådshandlingar 1 (6) 2015-06-23 Dnr PLAN.2015.4 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till detaljplan för fastigheten ÅKAREN 1 i detaljplan för kv. PANTEN, STALLET, TULLEN m. fl. i stadsdelen Östertull,

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Till planen hör: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

PLANBESKRIVNING. Till planen hör: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-04-16, rev. 2008-07-17 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten HÖGMARSÖ 2:42 i Länna församling ENKELT PLANFÖRFARANDE Dnr 08-10054.214 Ks 08-457 PLANBESKRIVNING Handlingar Till

Läs mer

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2014-1209 Dp 5445 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Kommunledningskontoret Mats Lindström Planarkitekt 08-579 215 17 Behovsbedömning 2015-01-07 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0679 KS 203 Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Inför att förslag till

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 2011-08-10 Dnr KS 2011/574 Detaljplan för Polkan 5 m.fl. Arvika kommun, Värmlands län ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 Detaljplan för Polkan 5 beskrivning 2(10) PLANBESKRIVNING Handlingar Planen

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11.

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. 2013-09-23 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/57-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen

Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen Antagen av KF 24 maj 2011 Laga kraft 19 december 2012 PLANBESKRIVNING 2011-03-29 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer KS 2007:200 Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PLANHANDLINGAR

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län

Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län Diarienummer Detaljplan för del av fastigheten Ängelholm 3:37, Repslagarbanan, Kronotorp, Ängelholms stad, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2012-11-01-2012-11-22 Kyrkogården vid Heliga

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29

SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 325 Tillägg till detaljplan för Frigga och Freja, Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Antagen SBN 2012-01-31 8 Laga kraft 2012-03-29 Tillägg till detaljplan för kvarteren Frigga och Freja, Lidköpings

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

utbyggnad av vårdcentral i Furulund,

utbyggnad av vårdcentral i Furulund, PLANBESKRIVNING 2015-09-29 STANDARDFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) KS/2015:103 Detaljplan för utbyggnad av vårdcentral i Furulund, Skulltorp 1:884, Partille kommun Planhandlingar Plankarta i skala 1:500 Illustrationskarta

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer