Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning"

Transkript

1 Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Bosse Carlbark Controller Datum (6) Vidtagna åtgärder samt behov av ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi i balans Inledning har en obalans i ekonomin. Det prognostiserade helårsresultatet efter delårsbokslut augusti 2017 uppgår till -291 mkr. Inom de tre hälso- och sjukvårdsnämnderna (SUND, KRYH och SUS) återfinns de största avvikelserna, där det prognosticerade resultatet motsvarar -897 mkr. Trots ett omfattande, systematiskt och i många stycken framgångsrikt förbättringsarbete omfattande resultatförbättrande åtgärder, medicinska- och kliniska förbättringar, insatser för att förbättra tillgängligheten och de särskilda satsningarna inom t ex cancersjukvård har detta inte medfört förväntade effekter och nödvändigt trendbrott i det ekonomiska resultatet. Särskild avrapportering har skett till regionstyrelsen efter delårsbokslut april och vid sammanträdet En lägesrapport över hittills vidtagna åtgärder lämnades även som ett informationsärende till Regionfullmäktige För att ytterligare inskärpa behovet av att nå tydliga effekter som ger varaktig positiv effekt på ekonomin beslutade Regionstyrelsen , 179 att uppdra åt regiondirektören att återkomma till regionstyrelsen med en redovisning både av vilka åtgärder som har vidtagits i förvaltningarna för att tilldelade budgetar ska hållas, och vilka åtgärder han avser att vidta om den samlade budgeten inte är i balans vid årsskiftet. Utifrån Regionstyrelsens beslut kommer detta arbete indelas i två etapper. Etapp ett omfattar en aktuell lägesrapport baserad på det underlag som inrapporterats i samband med delårsbokslut augusti Etapp två kommer med utgångspunkt från ovanstående lägesrapport fokusera på behovet av ytterligare nödvändiga åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Postadress: Koncernkontoret, Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26, plan 6A, Malmö Telefon (växel): Internet:

2 Datum 2 (6) Detta omfattar således nya åtgärder utifrån redovisad differens mellan pågående och nödvändiga åtgärder samt konsekvenser av fastställt regionbidrag Detta underlag skall behandlas inom berörda nämnder. Etapp två kommer därefter beslutas av Regionstyrelsen Förbättringsarbete leder till minskade kvalitetsbristkostnader och frigör resurser Förbättringsarbetet i verksamheten är tillsammans med insatser för vårdens omställning genom utveckling av den nära vården samt implementering av de nya arbetssätt som möjliggörs genom vårdens digitalisering, den viktigaste strategin för att frigöra resurser och åstadkomma ett mer effektivt resursutnyttjande. Det är framför allt genom att fokusera på kvalitet och nytta för patienten i vårdens processer för diagnostik och behandling som det är möjligt att begränsa kostnadsutvecklingen och frigöra resurser för mer vård och insatser för den äldre befolkningen. Inom pågår ett omfattande och i många avseenden mycket framgångsrikt förbättringsarbete med syftet att förbättra kvalitet och reducera kvalitetsbristkostnader i verksamheten. Allt detta sker genom ett långsiktigt, målmedvetet och uthålligt arbete som utförs av medarbetare och chefer i det direkta mötet med patienten. Detta arbete återspeglas i goda medicinska resultat såväl i en nationell som i en internationell jämförelse. Även om det kvarstående problemet för Region Skåne är den stora obalansen mellan intäkter och kostnader, bör det också noteras att nettokostnaden för hälso- och sjukvård per innevånare tillhör de lägsta i jämförelse mellan de svenska sjukvårdshuvudmännen. Något som också i stor utsträckning måste tillskrivas ett framgångsrikt arbete med förbättring och kvalitetsutveckling. Ett tydligt exempel på detta är den aktuella uppföljningen av undvikbara vårdskador, se bild nedan, där uppvisat en fortlöpande minskning och i nationell jämförelse mycket goda resultat, samtidigt som det fortfarande finns utrymme för fortsatta förbättringar. På fyra år har andelen vårdtillfällen med skador som bedömts möjliga att undvika minskat från 8,5 till 4,4 procent i. Vårdskadorna står för en betydande del av vårdens kvalitetsbristkostnader och en minimering av dessa leder både till stora kvalitetsvinster för den enskilde patienten och till ett mer effektivt resursutnyttjande.

3 Datum 3 (6) Den innebär bland annat att den vanligaste skadan, vårdrelaterade infektioner, har minskat och att skadetypen svikt i vitala funktioner, när exempelvis hjärtat är på väg att sluta slå, har minskat rejält. Bakom det senare ligger införande av rutiner för värdering av vitala funktioner och även mobila intensivvårdsgrupper, så kallade MIG-team. Arbetet med standardiserade vårdförlopp inom cancervården är ytterligare ett exempel på framgångsrikt förbättringsarbete, där nu allt fler vårdförlopp omfattas och en allt större andel av patienterna inkluderas i det standardiserade förloppet. 75 % av alla som får en cancerdiagnos i Skåne 2017 får den via ett Standardiserat Vårdförlopp, SVF, vilket innebär att redan i år har överträffat det nationella målet 70 % som är satt för år Medeltiden från välgrundad misstanke till start av behandling fortsätter att minska och är nu 39 dagar mot 47 dagar under Under en följd av år har det också skett ett målmedvetet förbättringsarbete med fokus på förbättrad omvårdnadskvalitet och förkortade vårdtider, som på ett tydligt sätt bidragit till ett effektivt utnyttjande av befintliga vårdplatsresurser. Läkemedelsförsörjningen i, som tidigare varit ett problemområde, är nu efter ett långsiktigt målmedvetet arbete bland de billigaste i en nationell jämförelse. Här öppnas nu ytterligare nya möjligheter till effektivisering genom ett nytt läkemedelsförsörjningsprogram. Förvaltningscheferna i sjukvårdsförvaltningarna har också fått uppdraget att hämta hem de effekter som möjliggörs av detta.

4 Datum 4 (6) Ytterligare ett intressant och viktigt initiativ är det nu beslutade införandet av antibiotikaronder på sjukhusen. Detta är ett mycket viktigt instrument för att optimera antibiotikaanvändningen i slutenvård och säkerställa en säker, effektiv och korrekt antibiotikabehandling av inneliggande patienter på våra sjukhus. Något som bidrar till effektivitet såväl vad gäller medicinska resultat och patientsäkerhet som utifrån ett kostnadsperspektiv. Det innebär en ökad patientsäkerhet och ett minskat patientlidande, en mer adekvat behandling, ett minskat bruk av breda antibiotikapreparat och av antibiotika totalt samt mindre biverkningar för patienterna, Trots modern sjukvård är svår sepsis fortfarande ett tillstånd med hög mortalitet, där tidig identifiering och korrekt behandling av patienter med svår sepsis minskar dödligheten. Svår sepsis kan drabba alla, men spädbarn och äldre löper en ökad risk, liksom personer med kroniska sjukdomar eller nedsatt immunförsvar Det vårdprogram för svår sepsis som tagits fram och implementerats i har resulterat i dramatiska förbättringar på samtliga sjukhus, med förkortad tid till behandling, förbättrad vårdkvalitet med minskat lidande och förkortade vårdtider som resultat. Beskrivningen ovan är endast ett axplock av några viktiga pågående förbättringsarbeten. På motsvarande sätt sker förbättring och kvalitetsutveckling genom insatser av medarbetare och chefer på bredden i hela organisationen som ett led i att skapa en ännu mer kostnadseffektiv verksamhet. Etapp I Aktuellt läge delårsrapport augusti 2017 Enligt fastställd uppföljningsmodell har respektive förvaltning inrapporterat status i pågående resultatförbättrande arbete. Prognostiserat resultat i förhållande till budget är följande: Förvaltning Prognos augusti (mkr) Prognos april (mkr) Diff aug-april 2017 (mkr) Kulturnämnden Kollektivtrafiknämnden Regionala utvecklingsnämnden 6,5 0 0 SUM REGIONAL UTVECKLING -13,5-73,5 60 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälsostaden Medicinsk service Sjukvårdsnämnd SUS Sjukvårdsnämnd KRYH Sjukvårdsnämnd SUND Habilitering- och hjälpmedelsnämnden SUM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Servicenämnden Därav Regionservice Därav Regionfastigheter Regionstyrelsen Personalnämnden Södra Regionvårdsnämnden Patientnämnden Revisionen SUM VERKSAMHETS- STÖD / ÖVRIGA

5 Datum 5 (6) Som framgår av ovanstående tabell har hittills vidtagna ekonomiska åtgärder inte medfört att resultatet per nämnd inom framför allt hälso- och sjukvården inneburit ett minskat underskott. I lämnad delårsrapport återfinns åtgärder inarbetade i verksamheternas prognoser motsvarande ca 600 mkr. Utan dessa åtgärder hade således det prognostiserade resultatet varit motsvarande sämre. De resultatförbättrande åtgärderna fördelas enligt följande: TOTALT REGION SKÅNE Åtgärder totalt 2017 per förvaltning Mkr SKÅNETRAFIKEN 77,8 REG UTV NÄMND 6,5 SUM REG UTV 84,3 HoS NÄMNDEN 77,0 HÄLSOSTADEN 13,8 MED SERVICE 25,0 KRYH 59,0 SUND 103,0 SUS 207,6 SUM HoS 485,4 REGIONSERVICE 30,9 SUM SERV NÄMND 30,9 SUM TOT 600,6 Resultatförbättrande åtgärder per aktivitet 20,28% 40,80% 29,47% 5,01% 1,42% 3,03% Ökade intäkter Personal Bemanningsftg Läkemedel Lokalkostnad Övr omk Trots det omfattande arbete som bedrivs i verksamheten räcker detta inte, utan behovet av ytterligare resultatförbättrande åtgärder är nödvändigt. Det är dock viktigt att, som även underströks i ärendebeskrivningen till regionstyrelsen i augusti, inskärpa och säkerställa maximal hemtagningseffekt av beslutade åtgärder i kombination med ökat fokus på varaktighet av genomförda åtgärder och därmed nå önskad effekt på sista raden. Etapp II Ytterligare åtgärder för en ekonomi i balans För att nå en ekonomi i balans är det således nödvändigt att ytterligare fördjupa och utvidga arbetet med kvalitets- och resultatförbättrande åtgärder. För en stabil ekonomi är en varaktig låg kostnadsutveckling helt avgörande. Förbättringsarbetet i verksamheten är tillsammans med insatser för vårdens omställning genom utveckling av den nära vården samt implementering av de nya arbetssätt som möjliggörs genom vårdens digitalisering, den viktigaste

6 Datum 6 (6) strategin för att frigöra resurser och åstadkomma ett mer effektivt resursutnyttjande. Nuvarande ökningstakt av personalkostnaderna (5,3 %) är inte acceptabel. Att fokusera på nya och förbättrade arbetssätt och anpassa kompetensmix och kompetensförsörjning till detta är en avgörande framgångsfaktor. har ambitionen att bli den ledande regionen i tillämpning av ny teknik med digitala vårdformer och tjänster. För att lyckas är det inte bara investering och implementering i ny teknik som är nödvändig utan framför allt krävs det ett stort steg i vården att våga prova nya arbetssätt och fullt ut tillämpa den nya teknikens möjligheter och därmed slutligen kunna anpassa bemanningen utifrån de nya förutsättningarna. En viktig komponent i att lyckas är en väl fungerande ledning och styrning där ett värderingsstyrt ledarskap bidrar till en god ekonomi. I etapp II skall samtliga nämnder som inte uppvisar en ekonomi i balans inkomma med ytterligare resultatförbättrande åtgärder. I detta arbete skall följande utvecklingsområden prioriteras och särskilt beaktas: 1. Fortsatt systematiskt förbättringsarbete och kvalitetsutveckling på bredden i alla verksamheter 2. Digitalisering E-hälsa och implementering av de nya arbetssätt som möjliggörs genom detta 3. Utveckling av den nära vården hälso- och sjukvården för äldre och säkerställd tillämpning av det nya hälso- och sjukvårdavtalet med de skånska kommunerna 4. Utveckling av hälsofrämjande och förebyggande insatser som kan bidra till minskat vårdbehov och ökad kostnadseffektivitet 5. Fortsatt fokus på förbättrad tillgänglighet med särskild inriktning på effektivitet i operationsplaneringen och en gemensam operationskö i 6. Stärka ledarskapet enligt framtagna fokusområden, med särskilt beaktande av att utveckla det nära HR-stödet Behovet av att fördjupa uppföljningen av arbetet med åtgärder behöver även intensifieras. Regionstyrelsen ska därför under 2018 vid minst två tillfällen erhålla månadsrapportering som koncentreras på status och effekt på arbetet med resultatförbättrande åtgärder. Mot bakgrund av regionens ansträngda ekonomiska situation har Regiondirektören beslutat om ytterligare ekonomiska åtstramningar omfattande bland annat återhållsamhet i resande, användande av konsulter, fördjupad analys av personalökningar , översyn av ekonomiskt resultat jämfört lågt dynamiskt fokustal. Se vidare dokument 4.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Uppföljning jan-maj Jämförelser

Uppföljning jan-maj Jämförelser Uppföljning jan-maj 2019 Jämförelser Tillgänglighet besök andel väntande inom 90 dgr antal väntande mer än 90 dagar Mål: andel väntande inom 90 dagar >95 % 2 Tillgänglighet operation/åtgärd andel väntande

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2017-05-11 Dnr 1600285 1 (5) Granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-31 Dnr 1604218 1 (7) Regionstyrelsen Ekonomiska åtgärder Ordförandens förslag

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

vi inte kan räkna med fortsatt höga intäkter från skatt, utjämning och generella Blandande resultat i verksamheten

vi inte kan räkna med fortsatt höga intäkter från skatt, utjämning och generella Blandande resultat i verksamheten Region Skånes bokslutsrapport 2017 Bokslutsrapport 2017 Denna bokslutsrapport omfattar enbart Region Skånes nämnder/förvaltningar och inte några bolag. Rapporten utgår från Region Skånes ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-04 Dnr 1500342 1 (8) Regionstyrelsens arbetsutskott Budgetprocess

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 14 21 Datum 2019-04-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-04-26 10:00-11:40 Plats: IVÖ, Blekedamm, CSK Beslutande Patrik Holmberg (C), ordförande Dan Ishaq

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR 1 (8) BILAGA 1: FÖRVALTNINGARNAS SVAR PÅ RESPEKTIVE FRÅGA 3a. Arbetsmiljöfaktorerna (psykologiska, fysiska och sociala) finns med när beslut ska fattas och åtgärder vidtas i det vardagliga arbetet. andel

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-19 Dnr 1601578 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kostnadskontroll i den förvaltningsdrivna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Information av Klas Öberg från IVO

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Information av Klas Öberg från IVO Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2017-05-18 1(5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av investeringar i framtidens sjukhus (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av investeringar i framtidens sjukhus (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2016-11-23 Dnr 1600275 1 (6) Granskning av investeringar i framtidens sjukhus (rapport nr 6-2016) Revisorerna

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket Sjukvårdsnämnd SUS Fredrik Wiberg Enhetschef 040-33 10 42 Fredrik.Wiberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-23 Dnr 1602182 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler

Läs mer

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans.

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans. Servicenämnden Susanne Björkman Nilsson Ekonomichef 040-675 38 79 Susanne.BjorkmanNilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-22 Dnr 1601578 1 (5) Servicenämnden Handlingsplan för ekonomi i balans 2016

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne IRENE AXMAN ANDERSSON

Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne IRENE AXMAN ANDERSSON Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne mats.molt@skane.se IRENE AXMAN ANDERSSON irene.axmanandersson@skane.se Patientsäkerhet är centralt tema i Strategi för förbättringsarbete

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-06-05 Dnr 1401296 1 (7) Regionstyrelsen Tilläggsbudget 2014 Ordförandens förslag

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

ner resor gjordes med Skånetrafiken under 2018, vilket är en ökning med 1 procent sedan året före. Kollektivtrafiknämndens

ner resor gjordes med Skånetrafiken under 2018, vilket är en ökning med 1 procent sedan året före. Kollektivtrafiknämndens Region Skånes bokslutsrapport 2018 Bokslutsrapport 2018 Denna bokslutsrapport omfattar enbart Region Skånes förvaltningsdrivna verksamhet och inte några bolag. Rapporten utgår från Region Skånes ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Utveckling av personalkostnad 2014 mars 2016 och vissa faktorer som påverkar helhetsbilden

Utveckling av personalkostnad 2014 mars 2016 och vissa faktorer som påverkar helhetsbilden 1 (9) Bilaga 3 Utveckling av personalkostnad 2014 mars 2016 och vissa faktorer som påverkar helhetsbilden Kostnadsutvecklingen som låg på en hög nivå under 2015 har fortsatt in på en hög nivå under årets

Läs mer

Patientsäkerhet aktuellt arbete i Socialstyrelsens perspektiv. Axana Haggar, utredare Enheten för patientsäkerhet

Patientsäkerhet aktuellt arbete i Socialstyrelsens perspektiv. Axana Haggar, utredare Enheten för patientsäkerhet Patientsäkerhet aktuellt arbete i Socialstyrelsens perspektiv Axana Haggar, utredare Enheten för patientsäkerhet Socialstyrelsen är en kunskapsmyndighet som arbetar för att alla ska få tillgång till en

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Bokslutsrapport kronor, vilket är i nivå med föregående år, med hänsyn till tilläggsbudgeten 2015.

Bokslutsrapport kronor, vilket är i nivå med föregående år, med hänsyn till tilläggsbudgeten 2015. Region Skånes Bokslutsrapport 2016 Denna bokslutsrapport omfattar enbart Region Skånes nämnder/förvaltningar och inte några bolag. Rapporten utgår från Region Skånes ekonomistyrningsmodell med pensionskostnader

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-11-30 15 Medicinsk service Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Prognosen är att budgeten följs med ett resultat där intäkter täcker kostnader och uppgår till +/-0. De anställda

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-10 Dnr 1600970 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av beslutade

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd Kryh Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 lars.blixt@skane.se YTTRANDE Datum 2018-02-07 Dnr 1700188 1 (5) Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr 12-2017)

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Skador i vården 2013 första halvåret 2017

Skador i vården 2013 första halvåret 2017 MARKÖRBASERAD JOURNALGRANSKNING NATIONELL NIVÅ 1 Förord Denna redovisning av skador och vårdskador (undvikbara skador) på nationell nivå bygger på granskning av 70 5 vårdtillfällen på akutsjukhus under

Läs mer

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: , kl 13:30-15:30 Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde. Tid: , kl 13:30-15:30 Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLL 46 54 Datum 2015-10-29 1 (4) Protokoll från sjukvårdsnämnd Kryhs sammanträde Tid: 2015-10-29, kl 13:30-15:30 Plats: Sammanträdesrum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2013-11-27 1 (7) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2016-12-05 1(6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-09 Dnr 1702867 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Åtgärder efter att den

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Pia Edmund Divisionsekonom 040-6753685 Pia.Edmund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1501787 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Budget 2016 Ordförandens

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 180413 Version 4 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget BESLUTSFÖRSLAG Karl Gustav Andersson Datum 2012-11-08 Dnr 1200810 1 (5) Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i 2013 Ordförandens förslag 1. fastställer föreliggande förslag till detaljbudget om

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 2 (7) Inledning Region Skånes vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukhusstyrelse Kristianstads ansvarsområde är Region Skånes

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79 DAGORDNING Datum 2016-06-17 1 (6) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2016-06-20 kl. 09.00 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad 1.

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD)

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Förslag 2013-10-16 Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) I detta dokument redovisas driftnämndens

Läs mer

Datum Sammanträde i regionfullmäktige

Datum Sammanträde i regionfullmäktige DAGORDNING Datum 2016-02-22 1 (8) Sammanträde i regionfullmäktige Ledamöter och ersättare i regionfullmäktige kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-01, kl. 10.00 Plats: Sessionssalen, Rådhus Skåne, V Storgatan

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd Sund Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se YTTRANDE Datum 2017-03-02 Dnr 1600283 1 (6) Granskning av Ledtider i cancervården (rapport nr 12-2016) Rapporten

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr ) Sjukvårdsnämnd SUS Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se YTTRANDE Datum 2018-02-09 Dnr 1700188 1 (5) Granskning av Nyttjandegrad av dyrbar utrustning (rapport nr 12-2017) Revisorerna

Läs mer

Datum Dnr Ekonomiskt läge, kostnadsreducerande åtgärder och ombudgetering

Datum Dnr Ekonomiskt läge, kostnadsreducerande åtgärder och ombudgetering Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-08 Dnr 1501626 1 (15) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge, kostnadsreducerande åtgärder

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2018-10-09 Rev/18029 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2018 Rapport 12-18 1 2 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet.

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-13 1 (2) 224 Delårsrapport januari - augusti 2016 Diarienummer 1600806 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernkontoret Koncernstab HR Margot Nilsson Strateg Lika rättigheter tfn +46 (0)40-675 30 53 tfn +46 (0)768-87 11 41 margot.nilsson@skane.se Skrivelse Datum 2018-01-19 Dnr 1604218 1 (5) Verksamhetsberättelse

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

Region Skånes revisorer Årsredogörelse 2018 Bilaga till revisionsberättelsen för år 2018 Revisorskollegiet Postadress: Revisionskontoret, R

Region Skånes revisorer Årsredogörelse 2018 Bilaga till revisionsberättelsen för år 2018 Revisorskollegiet Postadress: Revisionskontoret, R Region Skånes revisorer Årsredogörelse 2018 Bilaga till revisionsberättelsen för år 2018 Revisorskollegiet 2019-04-03 Postadress: Revisionskontoret, Region Skåne, 291 89 Kristianstad Besöksadress: Rådhus

Läs mer

Ger skattemedlen full valuta?

Ger skattemedlen full valuta? Ger skattemedlen full valuta? Sjukvårdens finansiering och kostnader i Region Skåne FORUM FOR HEALTH POLICY 30 JANUARI 2019 GÖRAN STENBERG Finansiering, kostnader och resultat 2011-2017 2 Procent Förändring

Läs mer

Verksamhetsplan Regionstyrelsen

Verksamhetsplan Regionstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Regionstyrelsen Regionstyrelsen Innehåll Styrning från fullmäktige Styrelsens plan Uppdrag Mål Ekonomiska förutsättningar och budget Tidplan Regionstyrelsen Regionplanen utgör grunden

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-09-08 1 (8) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-09-18

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne År 2015 2016-02-28, Jens Enoksson, regional chefläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Regionala Pensionärsrådet 2019-04-05 Tobias Nilsson, Ph.D., chefsstrateg Koncernkontoret Tre långsiktiga strategier Vägen framåt Varför ska vi ställa

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 588 607 Datum 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Dokumentnivå Anvisning

Dokumentnivå Anvisning Avvikelsehantering i Region Sörmland Region Sörmland har ett övergripande ansvar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitet- och patientsäkerhetsarbete, som en integrerad del i ledningssystemet. I Region

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 701 713 Datum 2018-12-19 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-12-19 kl. 10.00 13.00 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer