Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens"

Transkript

1 Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen ,

2 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar när det gäller att säkra den framtida kompetensförsörjningen. I Region Skåne är utveckling och införande av arbete med kompetensmixplanering ett viktigt område att fokusera på för att möta utmaningen nu och framöver. Personalnämnden har fastställt Region Skånes Strategi för kompetensmixplanering. Denna handlingsplan baseras på beslutad strategi. Regionfullmäktige har beslutat att kompetensmixplanering är en del av lösningen på den framtida kompetensförsörjningen. Inriktningen ska vara 40/60 avseende bemanning sjuksköterskor/andra yrkesgrupper. Inriktningsmålet 40/60 ska ses som ett delmål för kompetensmixplaneringsarbetet och avser specifikt somatisk slutenvård. Arbetet med kompetensmixplanering som helhet ska omfatta all verksamhet och samtliga yrkesgrupper, utifrån aktuellt utgångsläge och verksamheternas behov. Bakgrund En rad förändringar i samhället påverkar efterfrågan och tillgång på kompetenta medarbetare. Den demografiska utvecklingen medför ett ökat och förändrat vårdbehov. Begränsade resurser ställer krav på effektiviseringar. Den tekniska utvecklingen och utveckling av nya behandlingsmetoder ger nya möjligheter och ställer ökade krav på hälso- och sjukvården. Detta sker samtidigt som konkurrensen om arbetskraften blir allt tydligare, inte minst på grund av att antalet pensionsavgångarna ökar. Vi vet att den brist som finns på vårdpersonal inte kommer att kunna täckas av en ökad utbildningsvolym varför fokus måste läggas på nya arbetssätt och annan kompetensmix. Definitioner Med kompetensmixplanering menas att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna. Kompetensmixplanering är ett effektivt sätt att använda rätt kompetens till rätt uppgift och på det sättet tillvarata medarbetarnas faktiska kompetens men också utveckla deras potential hela tiden med verksamhetens behov i fokus. Med kompetensförsörjning menas process i organisationen för att fortlöpande säkerställa rätt kompetens för att nå verksamhetens mål och tillgodose dess behov. Övergripande målbild Dagens och framtidens kompetensförsörjning ska lösas genom att bättre använda rätt kompetens till rätt uppgift. Befintliga och nya medarbetares kompetens och potential ska tillvaratas med tydlig koppling till karriär- och kompetensstegar.

3 3 Effektmål De effekter vi vill uppnå med rätt kompetensmixplanering är följande. Frigöra mer resurser till direkt patientarbete genom att vårdpersonal arbetar med patientrelaterat arbete Höja kvaliteten i patientarbetet Arbetsuppgifter som inte är vårdrelaterade görs av annan personal än vårdpersonal Tillvarata medarbetarnas kompetens utifrån verksamhetens behov Utveckla medarbetarnas kompetens Bemanningen ska ske på ett för verksamheten optimalt sätt Skapa möjligheter till individuell kompetensutveckling och individuell karriärvägar Utveckla attraktiva arbetsplatser med nöjda medarbetare Strategiskt viktiga aktörer Chefernas ansvar Arbetet med att planera för och genomföra en annan kompetensmix på arbetsplatserna än dagens är en uppgift och ett ansvar som varje chef har på sin nivå och för sin verksamhet. Kompetensmixplanering ingår som en del i chefsuppdraget och det arbetet är det chefen som ska driva. Lokal anpassning kan göras men de gemensamma ramverken och strukturerna för arbetet gäller för alla. Varje verksamhet ska ges möjlighet att inom ramverket hitta sina lösningar. Arbetet med kompetensmixplanering är en långsiktig process som startar nu. Arbetet ska bedrivas på ett sådant sätt att det kan följas upp och utvärderas och jämföras i organisationen mellan olika verksamheter. Cheferna ska få stöd i detta arbete. Medarbetarnas delaktighet Medarbetarnas kompetens, dvs. deras förmåga och vilja att utföra en uppgift genom att tillämpa den kunskap och de färdigheter de har tillägnat sig, är avgörande för att arbetet med kompetensmix ska bli framgångsrikt. Den kompetens som varje medarbetare har och möjligheten att utveckla den är två viktiga framgångsfaktorer. Medarbetarna på arbetsplatserna ska ges möjlighet att aktiv delta i arbetet, en utgångspunkt för detta är de kompetensstegar och andra utvecklingsaktiviteter som genomförs för olika yrkeskategorier. Arenor för samverkan och kunskapsutbyte Den samverkansorganisation som finns med de fackliga företrädarna är en naturlig arena i detta utvecklingsarbete. Parterna ska ges möjlighet att kontinuerligt följa det arbete som pågår och ges möjlighet att sprida kunskap och ta del av erfarenheter. På förvaltnings- och regional nivå ska arenor för kunskapsutbyte finnas. Syftet med dessa är att sprida kunskap och erfarenheter men också att samordna synsätt, insatser och utvecklingsbehov.

4 4 Kompetensförsörjningsprocessen Den kompetensförsörjningsprocess som finns i Region Skåne ligger fast och är en gemensam struktur i arbetet. I processen ingår att ta fram kompetensförsörjningsplaner för varje verksamhet. Dessa planer blir av än mer avgörande betydelse i ett förändringsarbete av det slag som kompetensmixplanering utgör. I den årliga planen kan aktiviteter planeras och följas upp. De roller/funktioner som är kritiska för verksamheterna ska identifieras, arbetsuppgifter och kompetenskrav ska beskrivas. Dessa är sedan en utgångspunkt både i hur arbetsuppgifter fördelas, vid planering av utvecklingsaktiviteter och vid rekryteringar. Beslutade insatsområden På förvaltningsnivå Samordnare för arbetet ska finnas i varje förvaltning Information och dialog om utvecklingsarbetet ska ske i de lokala samverkansorganen Varje ledningsgrupp har att initiera, följa upp, samordna och lyfta frågeställningar inom sitt verksamhetsområde Framtagna och beslutade kompetensstegar ska ingå som metodstöd På regional nivå Bilda och driva gruppen med samordnare för att följa upp arbetet och se till att helhetsperspektivet bibehålls Information och dialog om utvecklingsarbetet i regionala samverkansorganet Skapa och driva arenor för dialog och kunskapsutbyte Ta fram gemensamma styrdokument t ex roll-och funktionsbeskrivningar för nyckelgrupper, nivåer för kompetenskrav. Följa upp arbetet med kompetensmixplanering i de övergripande kompetensförsörjningsplanerna. Nuläge och utmaningar Kompetensmixarbetet bedrivs i förvaltningarna med stöd av utsedda samordnare eller projektledare. Spridningen av arbetet med kompetensmixplanering går dock långsamt. Hittills arbetar ett begränsat antal enheter strukturerat med frågan och önskvärd uppskalning av arbetet har inte uppnåtts. En analys gjord under våren visar i korthet att likartad verksamhet idag bedrivs med olika kompetensmix och att i detta finns en potential i en förändring av dagens kompetensmix. Den hittills begränsade spridningen av arbetet ger anledning till att genomföra åtgärder för att tydliggöra behovet och nödvändigheten i att arbeta med kompetensmixplanering.

5 5 Handlingsplan för åtgärder 2017 Handlingsplan för åtgärder redovisas i bilaga.

6 Handlingsplan för införande av kompetensmixplanering och målet 40/60 Område Hur Ansvarig Tidplan Styrning och ledning Bilda en styrgrupp för genomförande av kompetensmixplanering och målet 40/60 som initierar pilotprojekt inom strategiskt viktiga områden Kompetensmixplanering och målet 40/60 finns med i uppdragen till förvaltningarna Kompetensmixplanering ingår som en punkt på agendan i samtliga ledningsgrupper Koncernledning Förvaltningarnas uppdrag Regiondirektör och förvaltningschefer Kvartal Beslut HSN 23 nov Kvartal Följs upp i delårsrapport och i årsredovisning Följa upp hur arbetet planeras och fortskrider via verksamheternas kompetensförsörjningsplaner Erfarenheter och benchmarking sker i de olika chefsnätverk som finns Koncernstab HR Förvaltningschefer Under 2017 Under 2017 Kompetensförsörjningsplaner I kompetensförsörjningsplan för respektive verksamhetsområde ska ingå hur man avser att arbeta med kompetensmixplanering och målet 40/60 Förvaltningschefer Kvartal Uppgiftsväxling mellan yrkesgrupper Framtagning och implementering av kompetensstegar för olika yrkesgrupper Metodstöd för utveckling av yrkesroller som till exempel medicinsk sekreterare Införande av nya kompetenser Genomföra pilotprojekt med nya kompetenser t ex servicevärdar, receptionister, receptarier, apotekare Följs upp i delårsrapport och årsredovisning I samtliga sjukvårdsförvaltningar i samverkan med t ex Regionservice när det gäller servicevärdar

7 Handlingsplan för införande av kompetensmixplanering och målet 40/60 Område Hur Ansvarig Tidplan Kommunicera budskap, metod och best practice inom Region Skåne Bilda en arbetsgrupp med deltagare från HR, kommunikation och kvalitetsutveckling med uppdrag att driva området. Gruppen rapporterar till och får uppdrag via styrgruppen. Områden: Kommunikationsdirektör Ta fram kommunikationsplan med budskap om mål och syfte för kompetensmixplanering och målet 40/60 Ta fram gemensamma checklistor och kunskapsstöd för arbetet Anordna kontinuerligt erfarenhetsutbyte och resultatpresentation via workshops och på VGI Kompetensutveckling Utbildningsanställningar och utbildningsförmåner för sjuksköterskor som utbildar sig till specialistsjuksköterskor/motsvarande Förvaltningschefer, Kompetensutveckling för undersköterskor och medicinska sekreterare Utbildning i förändringsledning för chefer och HR Förvaltningschefer, HRdirektör Särskilt fokus på kompetensutveckling och stöd till chefer som arbetar med kompetensmixplanering, till exempel områdeschefer Förvaltningschefer, HRdirektörer Stödsystem Införa metodstöd och verktyg för kompetensplanering Under 2017

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr ) Personalnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-30 Dnr 1500586 1 (5) Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015) s revisorer har översänt granskningsrapport

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Policy för kompetensförsörjning

Policy för kompetensförsörjning Kommunstyrelseförvaltningen POLICY FÖR KOMPETENSFÖRSÖRJNING Policy för kompetensförsörjning Dokumenttyp Dokumentnamn Policy för kompetensförsörjning Policy Diarienummer Fastställd/upprättad av HR-avdelningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394 SIGNERAD 2015-04-30 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2015-04-30 Vår referens Carina Funeskog Enhetschef carina.funeskog@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam

Läs mer

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Presentation av mig & bakgrund till projektet Utmaningarna Tre chefer funderar (2015) o o Demografisk

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen : : Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Personalavdelningen Ärendenummer: Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Syftar till att tydliggöra

Läs mer

Karriärutvecklingsmodeller

Karriärutvecklingsmodeller Karriärutvecklingsmodeller kopplade till löneutveckling i Västra Götalandsregionen 2018-02-01 Gunilla Length Persson Koncernkontoret VGR Koncernstab HR Västra Götalandsregionen (VGR) En av Sveriges största

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats

Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft som arbetsplats Maria Ahlmark, verksamhetsområdeschef Primärvården Ärendenr HSN 2013 / 444 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 november Hälso- och sjukvårdsnämnden Strategier för att ytterligare öka primärvårdens attraktionskraft

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer för kompetensförsörjning är fastställda av kommunstyrelsens personalutskott 2004-09-07 44 Dnr. KS2004.0895 Senaste uppdatering:

Läs mer

Att arbeta med kompetensförsörjning som en del av verksamhetsutvecklingen

Att arbeta med kompetensförsörjning som en del av verksamhetsutvecklingen Kompetensförsörjningsnätverket Att arbeta med kompetensförsörjning som en del av verksamhetsutvecklingen MSB/Konsumentverket 15 april 2016 magnus.anttila@doubleloop.se 0708-980462 Syfte Att ge en bild

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5

MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5 MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5 1 INNEHÅLL 3 Inledning 4 Kompetensstege 6 Steg 1 Medicinsk sekreterare 8 Steg 2 Medicinsk sekreterare 10 Steg 3 Medicinsk sekreterare

Läs mer

Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära vård

Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära vård 1 (5) Regionstaben Regionstab Samordning Hälso- och sjuk Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära Bakgrund Landstingets övergripande mål Sveriges bästa säkerhet, kvalitet och

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö för kvinnor och män inom Örebro kommun.

Hållbar arbetsmiljö för kvinnor och män inom Örebro kommun. Hållbar arbetsmiljö för kvinnor och män inom Örebro kommun. Hållbar arbetsmiljö för kvinnor och män Vi växer, och du växer utvecklar Start Arbetsgrupp Handlingsplan Handlingsplan Genomförande Rapport KD

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Plan för Kompetensförsörjning. Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS

Plan för Kompetensförsörjning. Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS Plan för Kompetensförsörjning Beslutad av kommunstyrelsen den 5 februari 2018, 23. Dnr KS2017.0461 Innehåll Inledning 3 Syfte. 3 Kompetensförsörjningsmodell 3 ARUBA 4 Genomförandeprocess 5 Definitioner

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi Datum 2016-10-03 Välfärdförvaltningens kompetensförsörjningsstrategi 2016-2020 Antagen av: Humanistiska nämnden 126/2016 Omsorgsnämnden 86/2016 Dokumentägare: Välfärdsförvaltningens förvaltningschef Ersätter

Läs mer

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-12-12 Kommunledningskontoret HR KSKF/2016:625 Ulrika Jonsson 016-710 73 01 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 Förslag

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

MEDICINSK SEKRETERARE

MEDICINSK SEKRETERARE MEDICINSK SEKRETERARE SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år 2019-2021 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 1.1.Kompetensförsörjningsstrategi...3 2.Analys av nuläge...3 2.1.Avgränsning...4 3.Roll och ansvarsfördelning...4

Läs mer

Avd VO psyk, rehab,diagn.

Avd VO psyk, rehab,diagn. 1.6 1 (5) Uppdrag: Strategisk kompetensutveckling Bakgrund En strategisk kompetensutvecklingsplan som säkerställer kompetensutveckling på både processoch professionsnivå behöver tas fram. Respektive teammedlems

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernkontoret Koncernstab HR Helen Sjöberg HR strateg 076-8870184 helen.sjoberg@skane.se Rapport Datum 2017-11-17 Version 2.0 Dnr 1 (6) Nulägesbeskrivning samorganisation och arbetssätt kring kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Handlingsplan kompetensförsörjning 2018-2021 1 (5) Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2018-02-14 31 att gälla från 2018-02-16. Kontaktperson: Kajsa Sjögren,

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Revisionsrapport. Region Skånes revisorer. Carl-Gustaf Folkeson, certifierad kommunal revisor. Fredrik Birkeland revisionskonsult

Revisionsrapport. Region Skånes revisorer.   Carl-Gustaf Folkeson, certifierad kommunal revisor. Fredrik Birkeland revisionskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården Carl-Gustaf Folkeson, certifierad kommunal revisor s revisorer Fredrik Birkeland revisionskonsult Lena Salomon

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege MISSIV 2015-02-26 RJL2015/221 Kommunalt forum Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd skrivelse till Kommunalt

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under 2017-2019. Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa samverkansmöjligheter mellan kommun, föreningar och företag.

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) Kommunal författningssamling Utg: mars 2013 Ers: febr 2000

EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) Kommunal författningssamling Utg: mars 2013 Ers: febr 2000 EKERÖ KOMMUN Nummer: 05:1 Blad: 1(5) PERSONALPOLICY Kommunens framtida utmaningar Ekerö kommer även fortsättningsvis vara en inflyttningskommun dit främst barnfamiljer flyttar. Ökad befolkningsmängd medför

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan Serviceförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Stab Dnr 1.3.1.-1148/2017 Sida 1 (5) 2017-12-01 Kompetensförsörjningsplan 2018-2020 Så har kompetensförsörjningsplanen tagits fram Serviceförvaltningens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer

Kompetensfo rso rjningsplan

Kompetensfo rso rjningsplan Sida: 1 av 7 Kompetensfo rso rjningsplan Arbetsförmedlingens utmaningar inom kompetensförsörjning under 2016. Sida: 2 av 7 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Långsiktig kompetensförsörjning... 3 Utmaningar

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2014. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2014. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2014 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi

Kompetensförsörjningsstrategi Kompetensförsörjningsstrategi Ks/2018:306 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Kompetensförsörjningsstrategi Fastställt av kommunfullmäktige 2018-08-30 207 1 2 Kompetensförsörjningsstrategi

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2015 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018

Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018 1 < Rekryterings-/kompetensförsörjningsplan Service- och tekniknämnden 2018 Datum: 2017-12-14 www.katrineholm.se 1 2 Innehåll- Inledning och vision/mål...3 Varför är strategisk kompetensförsörjning viktigt...3

Läs mer

Kalix kommuns ledarplan

Kalix kommuns ledarplan Kalix kommuns ledarplan Inledning Dagens ledarskap handlar till stor del om att styra genom mål och visioner, att vara tydlig och att kunna föra en dialog med medarbetare och kunna delegera. Arbetsmiljön,

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal 2011-03-16 Handläggare: Kristina Pesula Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har ansvaret

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Bosse Carlbark Controller 040--675 36 49 bo.carlbark@skane.se Datum 2017-09-21 1 (6) Vidtagna åtgärder samt behov av ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi

Läs mer

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Utgår från Ledningssystem för kompetensförsörjning (SS 624070) Gemensamma begrepp, struktur och arbetssätt IT-stöd i arbetet och gemensam databas,

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Oberoende av inhyrd personal

Oberoende av inhyrd personal Landstingsdirektörens stab HR-enheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2017-01-30 Diarienummer 170087 Landstingsstyrelsen Oberoende av inhyrd personal Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen ställer sig bakom

Läs mer

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625)

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 (KSKF/2016:625) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledingskontorets

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården Personaldata Totalt är cirka 520 sjuksköterskor, 90 sjukgymnaster och 100 arbetsterapeuter

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Margareta Irenaeus Projektledare Jan Nilsson Uppdragsansvarig. Botkyrka kommun Personal- och kompetensförsörjning. Revisionsrapport Oktober 2014

Margareta Irenaeus Projektledare Jan Nilsson Uppdragsansvarig. Botkyrka kommun Personal- och kompetensförsörjning. Revisionsrapport Oktober 2014 Margareta Irenaeus Projektledare Jan Nilsson Uppdragsansvarig Botkyrka kommun Personal- och kompetensförsörjning Revisionsrapport Oktober 2014 Innehållsförteckning Inledning 1 Ansvar för och styrning av

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Kerstin Jungstedt Gemensamma riktlinjer 1 (6) Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Inledning Stockholms läns landsting har gemensamma

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjning

Personal- och kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Personal- och kompetensförsörjning Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Kompetensförsörjning inom labb vad betyder det i praktiken?

Kompetensförsörjning inom labb vad betyder det i praktiken? Kompetensförsörjning inom labb vad betyder det i praktiken? Hanna Odén Poulsen Verksamhetschef Laboratoriemedicin Region Jönköpings län Kompetensförsörjning - går det att planera? Individuella förutsättningar

Läs mer

Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge

Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge Projekt Oberoende av inhyrd personal i Blekinge 1 Bakgrund och mål 2 Beroendet av inhyrd personal har fortsatt att öka och det skapar en bristande kontinuitet och kvalitet för både patienter och personal

Läs mer

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET?

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 1 2 ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 2.1 Kunskap, engagemang och lust Kunskap, engagemang och lust är viktiga drivkrafter för alla former av förändringsarbete. Arbetet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Vägledning och metodstöd för utformning av strategisk kompetensförsörjningsplan

Vägledning och metodstöd för utformning av strategisk kompetensförsörjningsplan Vägledning och metodstöd för utformning av strategisk kompetensförsörjningsplan Personalenheten Ebba Moritz Anna Mothander Augusti 2014 Bakgrund Personalenheten har i uppdrag att ta fram en strategisk

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning Kommunstyrelsens handling nr 30/2015 Strategisk kompetensförsörjning Beslutad av kommunstyrelsen 2015-06-17, 130 2 (11) Innehållsförteckning VARFÖR SKA KOMMUNEN HA EN GEMENSAM STRATEGI FÖR KOMPETENSFÖRSÖRJNING?...

Läs mer

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Anna-Maria Troedsson, Marianne Gabrielsson, Anna Bodin, och Föreningen För Familjecentralernas Främjande (FFFF) 2017 Sida 2 av 6 Innehåll Inledning

Läs mer

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Sida 21 av 249 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-12-05 Dnr: KS 2017/317 Kommunstyrelsen Kävlinge kommuns digitala agenda Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT Sida 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd Kommunfullmäktige, 2012-04-23, 41 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2015-06-30 Plan Riktlinje Reviderad

Läs mer

Aktuellt från koncernstab HR. Ordförandekonferens

Aktuellt från koncernstab HR. Ordförandekonferens Aktuellt från koncernstab HR Ordförandekonferens 2015-09-03 Utbildningsinsatser undersköterskor Betald specialistutbildning för sjuksköterskor ST-styrning Regiongemensam endoskopiutbildning för läkare

Läs mer

ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer

Region Blekinge

Region Blekinge Region Blekinge 2019 På väg mot en ny region Den 1 januari 2019 går nuvarande Region Blekinge samman med Landstinget Blekinge Olika viktiga samhällsfunktioner samlas i en och samma organisation som blir

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/

Riktlinje. Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/ Riktlinje 2015-12-18 Riktlinje för kompetensförsörjning KS 2015/0828 027 Beslutad av personalutskottet den 18 december 2015. Riktlinjen gäller för hela Norrköpings kommun. Den här riktlinjen är ett komplement

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer