Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland"

Transkript

1 Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

2 Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer upp för varandra, där vi hjälps åt, tar ett eget ansvar och där alla får bra möjligheter i livet och en god livskvalitet. Efter åtta år av borgerlig politik i Värmland ser vi hur ojämlikheten i hälsa skapat klyftor mellan våra värmländska kommuner med stora skillnader i livslängd. Vi ser hur underskottet inom sjukvårdens verksamheter vuxit sig oacceptabelt stora. Ett underskott som med stor sannolikhet kommer påverka värmlänningen negativt om inga åtgärder vidtas. Värmland kan bättre och det måste bli bättre för värmlänningens bästa. Vi socialdemokrater ser det som vår uppgift att skapa förutsättningar för fler jobb och utveckling samtidigt som vi arbetar för en jämlik hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, som ges efter behov. Det gör vi genom att använda våra gemensamma resurser för att både utjämna levnadsvillkor och för att utveckla Värmland. Det kräver ett ansvarsfullt ledarskap och en långsiktig hållbar ekonomi och budget i balans för att skapa ett starkare och friskare Värmland.

3 En hållbar ekonomi som möter morgondagens utmaningar Regionens ekonomi ska vara stabil där skattemedel och generella statsbidrag användas effektivt. Det är en förutsättning och utgångspunkt för att vi ska uppnå kravet om god ekonomisk hushållning. De senaste årens ekonomiska utveckling har nu skapat ett hårt tryck på kostnadsreduceringar om inga åtgärder vidtas. Kostnadsreduceringar som med stor sannolikhet kommer påverka värmlänningen negativt. Det kan vi socialdemokrater inte acceptera. För att vi ska uppnå en långsiktig hållbar ekonomi behöver en fördjupad översyn göras av Regionens verksamhet. Det är logiskt efter den regionbildning som gjordes 1 januari där fyra organisationer slagits samman till en gemensam. En sammanslagning som ökat antalet anställda till över 8000 personer. Redan före sammanslagningen ökade andelen administrativ personal ökat betydligt mer än andelen vårdnära personal. Därför anser vi socialdemokrater att en ordentlig genomlysning hos verksamheterna behöver göras för att hitta synergieffekter inom organisationen. Inom Region Värmlands verksamheter är det hälso- och sjukvården som står för den största nettokostnadsutveckling med en prognostiserad budgeterad avvikelse till över 260 miljoner för En utveckling som under det borgerliga styret tillåtits växa sig oacceptabelt stort. Vi Socialdemokrater vill därför dämpa de hårda kraven på kostnadsreduceringar på omkring 490 miljoner för Hälso- och sjukvårdsnämnden för Det är även väsentligt med ett fortsatt strategiskt arbete för att få ned de höga kostnaderna. Minskade kostnader för hyrläkare, ökad extern finansiering, minskad administration samt fortlöpande effektiviseringar inom verksamheterna är viktiga delar för att ytterligare pressa ned nettokostnadsutvecklingen. Vi kan se hur den psykiska ohälsan dominerar bland nya sjukskrivningar och hur andelen unga med psykisk ohälsa växer i vårt samhälle. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som vårt och mer måste göras för att bryta utvecklingen. Vi behöver bli bättre på att förebygga och fånga upp dem som mår dåligt. Tidiga insatser är avgörande för att motverka utvecklingen och främja god hälsa, trygghet och utveckling. Men det är idag svårt att få snabb hjälp för den som är allvarligt psykiskt sjuk och för den som lider av annan psykisk ohälsa. Den negativa utvecklingen måste brytas och tillgängligheten måste förbättras med likvärdig tillgång till vård och stöd i hela länet, oavsett bostadsort. Därför anser vi socialdemokrater att

4 det inom Hälso- och sjukvårdsnämnden behöver avsätts resurser för att tillsammans med de värmländska kommunerna intensifiera arbetet med att främst förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga. För att dämpa de hårda kraven på kostnadsreduceringar vill vi göra en ramhöjning för Hälso- och sjukvårdsnämnden där resurser avsätts för att intensifiera arbetet med förebyggande av psykisk ohälsa, främst bland barn och unga. Med en ramhöjning tillsammans med fortsatta kostnadsreducerande åtgärder förbättrar vi förutsättningar för värmlänningen att få en god och jämlik vård även i ett allvarligt ekonomiskt läge. I rapporten om värmlänningarnas liv och hälsa 2017 kan vi se att medellivslängden ökat i Värmland, vilket är positivt. Det som dock går att se är skillnader i livslängd. I Kil lever exempelvis männen sju år längre än männen i Munkfors. För att uppnå en god folkhälsa behöver de bakomliggande faktorer som orsakar sjukdom synliggöras och förbättras. Ett förebyggande arbetssätt som stärker folkhälsan minskar inte bara värmlänningarnas behov av vård utan skapar även möjligheter att utjämna de påverkbara hälsoklyftorna och minska ojämlikheten. Vi vill därför att budgetramen för folkhälsofrågorna inom Kultur- och bildningsnämnden höjs för att intensifiera arbetet med folkhälsofrågorna. Värmland är ett län med stora avstånd mellan våra huvudorter. Avstånd som ställer krav på en välfungerande infrastruktur för att hela Värmland ska leva. Region Värmland är i det arbetet en viktig och en sammanhållande kraft för att minska klyftorna mellan stad och land. Som en förutsättning för att kunna skapa tillväxt behövs bra kommunikationer för person- och godstransporter. Fryksdalsbanan är i det avseendet för många en viktig länk för såväl arbetspendlare som företag. Därför vill vi socialdemokrater medverka till att en utredning om en elektrifiering av Fryksdalsbanan påbörjas. Med en framtida elektrifiering av Fryksdalsbanan skulle stora miljö- och samordningsvinster uppstå samtidigt som vi uppnår en bana som går att integrera med övrig tågtrafik i länet. Den demografiska utvecklingen där andelen äldre och barn ökar mer än andelen personer som är arbetsföra innebär utmaningar för vår gemensamma välfärd. För att Värmland ska vara en hållbar och attraktiv region där människor vill bo och utvecklas behöver den regionala tillväxten stärkas. Regionen har en viktig samordnade och stödjande roll när det gäller näringslivsutvecklingen. Därför vill vi socialdemokrater för att underlätta kompetensutvecklingen inom både offentlig och privat verksamhet utveckla samarbetet mellan kommuner, företag, universitet och andra aktörer som berörs.

5 För att medverka till en elektrifiering av Fryksdalsbanan och för att stärka den regionala tillväxten vill vi socialdemokrater tillföra mer resurser till Regionala utvecklingsnämnden. För att kollektivtrafiken ska utvecklas som ett attraktivt alternativ för fler värmlänningar behöver kollektivtrafiken kunna erbjuda möjligheter till resor i hela länet. Kollektivtrafiken ska kunna erbjuda ett grundutbud av resmöjligheter även i områden där det saknas tåg eller busslinjer. För att alla värmlänningar ska ha tillgång till någon form av kollektivtrafik vill vi till Kollektivtrafiknämnden tillföra resurser för att påbörja införandet av Närtrafik. Närtrafik är en form av anropsstyrd kompletteringstrafik till den linjelagda kollektivtrafiken. Sommarlovskorten var en satsning som den S-ledda regeringen införde inför sommaren Sommarlovskorten innebar att ungdomar runt om i hela landet fick åka fritt inom kollektivtrafiken och därmed kunde ta sig till sitt sommarjobb, till utflykter, resa till kompisar, upptäcka platser utan att behöva tänka på vad det skulle kosta, en viktig frihetsreform. Vi vet idag att inte alla ungdomar växer upp med samma förutsättningar. Alla föräldrar har inte råd att lägga pengarna eller kanske ens möjligheten att skjutsa sina ungdomar. Sommarlovskorten fungerade perfekt, men tyvärr försvann den i M + KD-budgeten. Vi socialdemokrater vill därför tillföra resurser till Kollektivtrafiknämnden för att möjliggöra ett återinförande av sommarlovskortet till Förslaget till budget som ligger svarar inte på hur kostnadsreduceringar på närmare 490 miljoner kommer att genomföras samt vilka konsekvenser det får för våra verksamheter samt för värmlänningen. Vi ser detta som en stor brist och inför höstens revidering av budget för 2020 måste fullmäktige få ett underlag från respektive nämnd och från styrelsen som visar konsekvenserna av de budgetramar som fastställs i juni. Regionfullmäktige borde givetvis ha haft tillgång till dessa förutsättningar redan nu. Detta arbete måste inledas omedelbart, efter att budgeten fastslagits. Inte minst därför att det är osäkert vilka effekter kommande statsbidrag och förslaget till kostnadsutjämningssystemet får på intäktssidan. Vi anser därför för att få en helhetsbild att beslutet om flerårsplanen för ska fastställas under hösten 2019.

6 Vi yrkar på följande ändringar i budget 2020: Flerårsplan för fastställs vid fullmäktigesammanträdet i november. Regionplan 2020 godkänns i enlighet med tjänsteförslaget. Budget för år 2020 godkänns enligt Socialdemokraternas förslag genom att fastställa resultatet till 50 mkr och nettokostnadsramen till mkr med följande anvisning: Regionstyrelsen: tkr Hälso- och sjukvårdsnämnden: tkr Regionala utvecklingsnämnd: tkr Kultur- och bildningsnämnd: tkr Kollektivtrafiknämnd: tkr Patientnämnd: tkr Kost- och servicenämnd: 607 tkr Hjälpmedelsnämnd: tkr Revision: tkr En genomlysning görs i syfte att reducera kostnader för administrativa, icke vårdnära resurser.

7 Bilaga 1 Nettokostnadsram och Resultatbudget Nämnd och revision Nettokostnadsram 2020, tkr Ny (s) nettokostnadsram Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnd Regional utvecklingsnämnd Kultur- och bildningsnämnd Kollektivtrafiknämnd Patientnämnd Kost- och servicenämnd Hjälpmedelsnämnd Revision Summa ram Resultatbudget (mnkr) 2020 Enligt S Verksamhetens nettokostnader Skatteintäkter Generella statsbidrag och utjämning Verksamhetens resultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansiella poster Extra ordinära poster (netto) 0 0 Årets resultat

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 2 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. 57 Årsredovisning 2017 PROTOKOLLSUTDRAG. Diarienummer (2)

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. 57 Årsredovisning 2017 PROTOKOLLSUTDRAG. Diarienummer (2) Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-03-13 1 (2) 57 Årsredovisning 2017 Diarienummer 1604218 Regionstyrelsens beslut 1. Regionfullmäktige fastställer förslag till årsredovisning för Region Skåne

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning Datum 2016-05-27 Folkhälsoberedningens mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

Förslag till landstingsbudget

Förslag till landstingsbudget Förslag till landstingsbudget 2012-14. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna resultatbudget 2012-14, enligt bilaga 1, samt nämndernas resultatkrav,

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning Datum 2016-03-23 Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med prel. budgetram

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Månadsrapport februari 2018

Månadsrapport februari 2018 Månadsrapport februari Ekonomiskt utfall t o m februari 85,6 mkr Helårsprognos Budgeterat resultat 166 mkr 166 mkr Periodens resultat Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med februari uppgår

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen

Landstingsplan med budget Landstingsstyrelsen Landstingsplan 2018-2020 med budget 2018 Landstingsstyrelsen 2017-11-13 Planeringsprocess inför 2018 Planeringsprocess inför 2018 Verksamhetsplan och budget Beslut i Nämnder och LS LF Plan- och budgetsammanträde

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Verksamhetsplan Regionstyrelsen

Verksamhetsplan Regionstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Regionstyrelsen Regionstyrelsen Innehåll Styrning från fullmäktige Styrelsens plan Uppdrag Mål Ekonomiska förutsättningar och budget Tidplan Regionstyrelsen Regionplanen utgör grunden

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2018-10-09 Rev/18029 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2018 Rapport 12-18 1 2 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

1. Kommunens ekonomi... 4

1. Kommunens ekonomi... 4 Rev 18 1 2 3 4 5 1. Kommunens ekonomi... 4 Lerums kommun har under flera år haft en ansträngd ekonomi med stora underskott inom verksamheterna. Så här kan det självklart inte fortsätta men vad som heller

Läs mer

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND.

ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND. M A R G O R VALP 2018 ETT TRYGGT SÖRMLAND SOM HÅLLER IHOP I LANDSTINGET SÖRMLAND www.socialdemokraterna.se/sormland SVERIGES FRISKASTE LÄN 2025 För att nå vårt högt uppsatta mål om att bli Sveriges friskaste

Läs mer

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Låt de goda exemplen visa vägen! Låt de goda exemplen

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson Enheten för budget, redovisning och finans Datum version 2015-05-19 Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens

Läs mer

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet.

Regionstyrelsen. Sara Svensson (V) gör bifogad anteckning till protokollet. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-10-13 1 (2) 224 Delårsrapport januari - augusti 2016 Diarienummer 1600806 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

Planeringsdirektiv för ett hållbart, jämlikt och jämställt Blekinge

Planeringsdirektiv för ett hållbart, jämlikt och jämställt Blekinge Planeringsdirektiv 2020 - för ett hållbart, jämlikt och jämställt Blekinge ger möjlighet för ett samlat arbete med helhetsperspektiv för Blekinges utveckling, där det regionala utvecklingsarbetet och en

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

13 Yttrande över remiss Användning av logotyp för Region Stockholm HSN

13 Yttrande över remiss Användning av logotyp för Region Stockholm HSN 13 Yttrande över remiss Användning av logotyp för Region Stockholm HSN 2018-1755 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1755 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-01-16 Kansli Annika Fri

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Det handlar om jämlik hälsa! Folkhälsa Uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn såväl till nivå som fördelning

Läs mer

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland.

FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FÖR ALLAS BÄSTA I hela Västra Götaland. FRAMTIDSPARTIET I NORRA ÄLVSBORG Gert-Inge Andersson och Lena Hult FÖR ALLAS BÄSTA Vi tror på att alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Svar på interpellation från Maria Nerpin (S) om Landstingsbostäder

Svar på interpellation från Maria Nerpin (S) om Landstingsbostäder 2019-06-07 RS/455/2019 Svar på interpellation från Maria Nerpin (S) om Landstingsbostäder Maria Nerpin (S) har inkommit med en interpellation om Landstingsbostäder. Interpellationen ska besvaras av regionala

Läs mer

1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-07 Diarienummer RUN 2016-02074 Västra Götalandsregionen Koncernstab Regional utveckling Handläggare: Annika Ottosson Telefon: 0705 777786 E-post: annika.ottosson@vgregion.se

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete

Målarbete och kompetensutveckling för folkhälsa och folkhälsoarbete Preventionscentrum Stockholm S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Carina Cannertoft Tfn: 08-508 430 28 Anders Eriksson Tfn: 08-508 430 22 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2004-12-09 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-01-28

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Datum Vår beteckning REVISORERNA 2009-10-13 Rev/09066 Handläggare Direkttelefon Ert datum Er beteckning Bo H Eriksson 054-61 41 38 Landstingsfullmäktige Revisorernas bedömning av delårsrapport 2 2009 Bakgrund

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse. Verksamhetens nettokostnader Återbetalning av AFA

Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse. Verksamhetens nettokostnader Återbetalning av AFA Årsrapport 2015 Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse Verksamhetens nettokostnader -6 953-7 245-292 Återbetalning av AFA 50 +50 Skatteintäkter 5 496 5 490-6 Generella statsbidrag 1 608 1 618

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2016-10-18 Rev/16032 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2016 Rapport 11-16 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr

Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2018-02-28 Sida 1 (6) Årsredovisning Region Norrbotten 2017 Dnr 00003-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår Regionfullmäktige att fatta följande

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

SmÅLAndS GRönASTE KOmmun

SmÅLAndS GRönASTE KOmmun SmÅLAndS GRönASTE KOmmun ÄLmHuLT VI VILL GÖRA ÄLMHULT TILL SMÅLANDS GRÖNASTE KOMMUN SÅ VÅR GRÖNA DRÖM BLIR VERKLIG Miljöpartiet vill skapa en god livskvalitet i tätorten Älmhult och på landet. Både nu

Läs mer