ABC för barn och föräldrar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ABC för barn och föräldrar"

Transkript

1 ABC för barn och föräldrar Sågtorpsskolan Nacka kommun 2014 / 2015

2 Varmt välkommen till Sågtorpsskolan! Vi gör vårt bästa för att du ska trivas hos oss, känna dig trygg och inspirerad i ditt dagliga arbete. Vi är en skola som arbetar för hållbar utveckling både ur miljösynpunkt och ur ett mänskligt perspektiv. Vi är mycket intresserade av dina idéer och synpunkter som vi vet berikar och utvecklar skolans verksamhet. Därför hoppas vi att du värdesätter de demokratiska fora som finns hos oss. Demokrati och medinflytande är grundläggande för allt arbete på skolan. För eleverna finns klassråd, matråd och elevråd och där alla ges möjlighet att yttra sig. Vi följer upp vad elever och föräldrar tycker genom enkäter och i den dagliga dialogen och mötet människor emellan på skolan. För medarbetarna finns personalkvällar, arbetslagsträffar och ledningsgrupp samt möjlighet att framföra synpunkter via medarbetarenkäten. Naturligtvis är du också alltid välkommen att ge feedback och framföra synpunkter direkt! Den broschyr som du nu håller i din hand är tänkt som ett stöd för dig i din vardag. Varmt välkommen till ett nytt läsår! Annika Setterquist Rektor

3 Vision: Världens bästa utbildning för alla elever, barn och unga, varje dag. Vår pedagogiska idé: Den gröna tråden Sågtorpsskolan har ca 530 barn och elever i åldrarna 6 12 år, fördelade på 21 åldershomogena klasser. I skolan arbetar ca 65 vuxna alla med uppdraget att utbilda framtidens samhällsmedborgare och agera goda förebilder. Det går en grön tråd genom våra verksamheter vi lär våra elever att förstå samspelet i naturen och vilken betydelse människans agerande har. Förutom fokus på naturen satsar vi på modern informationsteknik, kommunikation och kultur. Som en del av vårt gröna tänk har vi eget kök vi lagar vår mat från grunden. Övergripande mål: Vi låter undervisningen genomsyras av ett mångsidigt engagemang för miljö, ansvar, attityder, tid och ordning. Vi är övertygade om att barn som känner sig trygga och trivs i sin skola känner glädje och nyfikenhet - vilken ger dem lust att lära. Vi arbetar för att varje barn ska få möjlighet att arbeta utifrån sina unika förutsättningar. Vi skapar förståelse för hållbar utveckling och ett livslångt lärande. Vi ger barnen möjlighet att i det sociala samspelet utveckla barnen sina förmågor till hänsynstagande, samarbete och social kompetens.

4 Vi utgår alltid från läroplanen såväl i förskoleklass och i skolan som under fritidstid och baserar allt arbete på den värdegrund som uttrycks där. Litet ABC Allergi Föräldrar är skyldiga att informera skolan informerad om sitt barns allergi och kontakta köket för specialkost. Arbetsplatsbesök Föräldrar får gärna ta med sig en grupp barn till sin arbetsplats och visa den. Bedömning Elevers kunskapsutveckling i skolan ska följas och bedömas av läraren på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningar hänger samman med undervisningen och syftar till att kartlägga och värdera elevers kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. Elevernas kunskaper bedöms utifrån nationella kunskapskrav. Det finns kunskapskrav för alla skolans ämnen och kurser. Kunskapskraven beskriver vad som krävs i olika årskurser. Besök på skolan Föräldrar är varmt välkomna till vår skola! Lärarna ska vidtalas innan så att besöket inte krockar med andra aktiviteter. Kamrater till elever och barn ska begära tillstånd för att besöka skolan hos rektor.

5 Betyg Eleverna får betyg i år 6 Vad krävs av en elev uppnå ett betyg? Svar: Målen i kursplanerna tillsammans med betygskriterierna anger kunskapskraven för respektive ämne/ämnesblock och kurs. För grundskolan hittar man kursplanerna med betygskriterierna på Betygsskalan A-E Betyg sätts efter en nationell betygsskala med sex steg. Betygsstegen ges beteckningarna A, B, C, D, E och F där A-E står för godkända resultat och F står för ej godkänt resultat. Betyget ska uttrycka i vilken mån en elev har uppnått de kunskapskrav som finns för varje ämne och kurs. För betyget E är huvudregeln att alla betygskriterier ska vara uppfyllda om det inte finns skäl att göra undantag för att eleven har ett funktionshinder. Elevens uppförande eller personliga egenskaper är INTE betygsgrundande. Endast måluppfyllelse gällande kunskap räknas vid betygssättning. Betyg sätts i december och i juni. Betygskriterierna klargörs för eleverna vid kursstart. Eleven ska ange vilket betyg han/hon strävar mot. En betygsdialog förs kontinuerligt under kursen inga betyg ska komma som en överraskning för eleven. Kunskapskrav för betygsstegen A, C och E Nationellt fastställda kunskapskrav finns för godtagbara kunskaper för årskurs 3. I de årskurser och kurser där betyg sätts finns kunskapskrav för betygen A, C och E. Betyget D ska sättas då eleven nått kunskapskravet för E i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för C. Betyget B ska sättas då eleven nått kunskapskravet för C i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för A.

6 Betygsstegen B och D Betygsstegen B och D grundar sig alltså på vad som står i kunskapskravet för betyget under och över. Underlaget för betygen B och D kan se olika ut för olika elever. En elev uppfyller vissa delar av kunskapskravet för det överliggande betyget medan en annan elev uppfyller andra delar. Båda eleverna kan dock bedömas uppfylla det överliggande betyget till övervägande del. Eftersom till övervägande del är en bedömning som kan se olika ut från elev till elev kan dessa kunskapskrav inte preciseras vare sig på nationell eller på lokal nivå Busskort Skolan tillhandahåller busskort beroende på resvägens längd. Sågtorpsskolan tillämpar Nacka kommuns regler. Skolan ombesörjer de transporter som sker inom skoltid. Demokrati Demokrati och medinflytande är grundläggande för allt arbete på skolan. Därför finns klassråd och elevråd där alla elever ges möjlighet att yttra sig. Elevenkäter/föräldraenkäter delas ut årligen Elevfoto Elev- och klassfoton tas i början av höstterminen och då fotas även medarbetarna. Elevråd En representant från varje skolår ingår i elevrådet som träffar rektor ca en gång i månaden.

7 Elevstöd Skolan har sitt eget elevstöd bestående av speciallärare och specialpedagoger. De kan ge särskilt stöd under kortare eller längre tid till enskilda elever eller grupper av elever utifrån deras unika behov. Rektor beslutar om särskilda insatser ska göras eller anpassning av studierna ska ske. Elevvårdskonferens Rektor, mentor, föräldrar, barn och eventuellt elevvårdteamets personal möts för att diskutera och lösa problem för elever med särskilda behov. Åtgärdsprogram och handlingsplaner upprättas vid behov. E-post För att nå önskad personal tillämpas principen: Expedition På expeditionen på Boo kyrkväg 5 kan eleverna hämta information om det mesta som berör skolarbetet på skolan. Expeditionen är öppen dagligen All nödvändig information finns också på Schoolsoft. Formativ bedömning En formativ bedömningsprocess kännetecknas av att målet för undervisningen tydliggörs, att information söks om var eleven befinner sig i förhållande till målet och att återkoppling ges som talar om hur eleven ska komma vidare mot målet. Forskning har visat att formativ bedömning ökar elevernas lärande.

8 Fritids/ skolbarnsomsorg Fritids för barn i F-klass - skolår 3. Ansökan och uppsägning görs på: Fritidsklubb Fritidsklubb finns för elever i skolår 4-6. Anmälan görs till skolan. Frukost Det finns möjlighet för eleverna på fritids att äta frukost på skolan fram till Frånvaro Elevens frånvaro rapporteras via schoolsoft eller ringas in till expeditionen. Försäkring Elev på Sågtorpsskolan är olycksfallsförsäkrad via Nacka kommun Förvaring av värdesaker Tyvärr förekommer i sällsynta fall stölder, så eleverna ska inte ta med värdesaker till skolan. Skolan ger ingen ersättning vid eventuell stöld. Föräldramöten Sker varje termin. Datum och detaljer anges i veckobrev eller på schoolsoft.

9 Föräldraförening Föräldraföreningsrepresentanter träffar rektor varannan månad. Hemkunskap Eleverna har hemkunskap i grupp i skolår 6. Hemkunskapen sker på Myrsjöskolan Hemsida eller Höstlov Vecka 44 är det lov för eleverna hela veckan. Höstterminens första dag Första skoldagen följer schemat, men vi startar gemensamt på skolgården IUP = Individuell Utvecklings Plan Individuell utvecklingsplan upprättas och utvärderas för varje enskild elev. Alla elever har rätt till en egen utvecklingsplan för sina studier. Utvecklingsplanen är grunden för utvecklingssamtalen.

10 Julavslutning Vid slutet av terminen ordnas julkonserter på eftermiddagstid. Mer info finns på Schoolsoft/veckobrev etc. Varje avdelning kan därtill ordna med aktiviteter i klassrummet i anslutning till det gemensamma. Kalendarium Kalendarium läggs ut på skolans hemsida samt på Schoolsoft Kultur. Skolan satsar mycket på kulturella aktiviteter och har en kulturplan. Kö Skolan har ingen egen köhantering, all intagning till förskoleklass, fritids och skola sker via Ledighet Vid eventuell ledighet ansöker föräldern på skolans ledighetsblankett som finns att ladda ner från skolans hemsida eller hämtas på expeditionen. Klasslärare godkänner ledighet upp till 5 dagar. För längre ledighet krävs rektors underskrift. Läroböcker I början av terminen/kursen får eleverna låna de böcker de behöver. Klassföreståndaren informerar om hur lånen går till. Eleverna är betalningsansvariga om boken förstörs eller försvinner.

11 Likabehandlingsplan årlig plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan är upprättad och finns att läsa på skolans hemsida samt i klassrummen. LPP LPP är en lokal pedagogisk planering där undervisningens mål och centrala innehåll tydligt framgår. Lärarna på skolan arbetar fram en samsyn när det gäller att förstå kunskapssynen och synen på lärande enligt läroplanen. Därefter görs en tolkning och konkretisering av läroplanen och kursplanerna till tydliga mål för elevernas lärande och utveckling. Bedömning av elevernas lärande sker både formativt och summativt och ett gemensamt och sakligt språk runt mål och bedömning utarbetas för att kunna stödja elevernas lärprocess. Luciafirande Skolans luciafirande sker i skolans lokaler. Matråd Matrådsrepresentanter utses från varje skolår i början av höstterminen gruppen träffar kökspersonalen ca en gång i månad. Mobbning Skolan har ett trygghetsteam som arbetar med att stävja mobbning och kränkande särbehandling. Trygghetsteamet presenterar sig för alla klasser i början av läsåret. Teamet arbetar förebyggande, kartläggande, ingripande och uppföljande. När någon uppför sig oacceptabelt mot andra, fångar teamet snabbt upp händelsen och agerar utifrån skolans konflikthanteringsmodell. Teamet träffas regelbundet och håller sig ajour med den psykosociala arbetsmiljön på skolan.

12 Mobiltelefon Elevers mobiltelefoner ska vara avstängda under lektionstid och fritidstid utom i pedagogiskt syfte och på den ansvarige pedagogens initiativ. Moderna språk Vi erbjuder franska, spanska och tyska från skolår 6 i samverkan med Myrsjöskolan Modersmål Ansökan om modersmålsundervisning görs via Nacka kommun Behöver du komma i kontakt med Nacka kommun finns följande kontaktvägar. info@nacka.se, eller ring Nationella Prov (NP) För en elev skiljer sig inte de nationella proven från andra prov som ingår i undervisningen. Obligatoriska prov ges i årskurs 3 och 6. För mer info se Parkering Skolan har hämta- och lämna parkeringsmöjligheter längst Boo kyrkväg samt avlämningsfickor vid Värmdövägen. Möjligheten att parkera är begränsad och därför vädjar skolan till föräldrar och medarbetare att om möjligt använda alternativ till bilkörning till och från skolan.

13 Påsklov Veckan före påsk är det påsklov. Rökning Rökning, alkohol och droger är absolut förbjudna för skolans elever. Vårdnadshavare kontaktas vid överträdelse. Salar Lärare och elever ansvarar tillsammans för att salarna är trevliga att arbeta i. Bänkar och stolar ska stå i ordning självklart klottrar vi inte på bänkarna i vår fina skola. Sjukanmälan Om eleven måste stanna hemma från skolan p.g.a. sjukdom ska detta snarast anmälas. Anmälan görs via Schoolsoft eller per telefon till expeditionen. Sjukanmälan ska göras före skoldagens början. Tel Skadegörelse Om en elev förstör något på skolan blir eleven ansvarig att återställa eller ersätta skadan. Sveriges rikes lag gäller i skolan så som överallt i samhället. Skolan polisanmäler eventuella brott.

14 Skolhälsovård. Skolsköterska: arbetar alla dagar i veckan. Vår skolsyster är anställd via Nacka kommun. Skolsyster arbetar hälsobefrämjande och förebyggande. Vid sjukdom ska elev kontakta sin vårdcentral på hemorten. Vid svåra olycksfall under skoltid ring 112. Skolläkare; Tidsbeställning hos skolsköterskan. Kurator; Arbetar en dag per vecka i skolan. Skolpsykolog Kontakt fås via rektorn. Anställda på Sågtorpsskolan är knutna till Nacka kommuns företagshälsovård. Skolmåltid Maten lagas i skolans egna kök, matsedeln publiceras på hemsidan och anslås i skolrestaurangen. Summativ bedömning Bedömning har vanligtvis flera syften. En bedömning med avsikten att summera vad eleven lärt sig har ett summativt syfte. Det innebär inte att den summativa bedömning inte kan användas för att främja elevens kunskaper. Forskningsartiklar visar snarare på behovet av att koppla samman den diagnostiska, formativa och summativa bedömningen. Sommaravslutning Vi har gemensam avslutning på skolgården på avslutningsdagen. Barnen/eleverna uppträder och rektors håller tal. Vi anpassar avslutnings längd och innehåll efter väder. Vid kraftigt regn kortas programmet.

15 I anslutning till den gemensamma avslutningen arrangerar lärarna och föräldrarna aktiviteter klassvis. Störande föremål Skolans personal har rätt att beslagta föremål som bedöms vara störande eller farliga. Säkerhet Skolan har ett automatiskt brandlarm. Runt om i skolan finns utrymningsplaner anslagna och utrymningsvägar markerade. Skolan har en krisgrupp som aktiveras vid larm och andra allvarliga händelser. Krisgruppen sammankallas av skolledningen. Tystnadsplikt All personal på skolan omfattas av tystnadsplikt. Upphittade saker Upphittade värdesaker lämnas till expeditionen. Utvecklingssamtal Vårdnadshavare inbjuds till utvecklingssamtal en gång per år. Samtalet är till för att eleven ska lyckas så bra som möjligt med sina studier. Vårterminens första dag Första dagen följer schemat

16 Värdesaker Skolan ansvarar inte för några värdesaker, skulle eleven vid något tillfälle behöva ta med sig värdesaker / pengar ska eleven be sin lärare om hjälp att låsa in det under skoldagen. På Schoolsoft kan du: Hitta aktuella scheman för din klass. Se vad som kommer att hända framöver i vår kalender och läsa veckobrev. Få information om kommande evenemang, skolstart, avslutningar, idrottsdagar, viktiga datum m.m. Få information om vad som gäller vid frånvaro och ledighet. Läsa om allt roligt och spännande som händer och har hänt i vår skola. Få information om kommande prov och inlämningsuppgifter (OBS! Alla prov och inlämningsuppgifter syns inte på hemsidan. Hör med din lärare för att vara säker på vad som gäller). Ibland kan du även ladda hem inlämningsuppgifter direkt från hemsidan. Läsa om handlingsplaner och policyfrågor.

17 Höstterminen 2014 Fredag den 15 augusti skolan stängd för gemensam studiedag för all personal Tisdagen den 19 augusti skolstart Vecka 44 höstlov Fredag den 19 december skolavslutning Vid tre tillfällen under HT-14 stänger fritids kl då all personal har personalmöte. Detta gäller: måndagen den 15 september tisdag den 21 oktober onsdag den 26 november Vårterminen 2015 Onsdagen den 12 januari skolstart Vecka 9 sportlov Vecka 15 påsklov Fredag den 15 maj lovdag Onsdagen den 10 juni skolavslutning

18 Nedan finns viktiga telefonnummer och mejladresser. Du är alltid välkommen personligen när du har vägarna förbi! Enhet Telefonnummer Mejl Expedition Telefontid exp. kl Skolan Sjukanmälan görs via schoolsoft eller till expeditionen Rektor Bitr Rektor Syster Läkare Kurator Psykolog Anna Lundquist bokas via syster Hildegard Johansson - bokas via rektor Köket

ABC för medarbetare. Förskolorna Kulingen och Kummelnäs. Nacka kommun

ABC för medarbetare. Förskolorna Kulingen och Kummelnäs. Nacka kommun ABC för medarbetare Förskolorna Kulingen och Kummelnäs Nacka kommun 2014/ 2015 Varmt välkommen till Sågtorpsskolan med förskolor! Vi gör vårt bästa för att du ska trivas hos oss, känna dig trygg och inspirerad

Läs mer

OBS! Endast denna vecka!

OBS! Endast denna vecka! Nyhetsbrev nr 6 sid 1 (6) Äntligen är det vår! Det var ett tag sedan senaste månadsinfo:t publicerades. Samtidigt så vet jag att personalarbetslagen varit flitiga med att hålla alla föräldrar/vårdnadshavare

Läs mer

Välkommen till. Kvarnbergsskolan 2015/2016. HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan. Huddinge 2015-09-17

Välkommen till. Kvarnbergsskolan 2015/2016. HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan. Huddinge 2015-09-17 HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan Huddinge 2015-09-17 Välkommen till Kvarnbergsskolan 2015/2016 KVARNBERGSSKOLAN! Läsåret 2015/2016 har skolan cirka 650 elever i årskurserna

Läs mer

A-Ö läsåret 2015-2016. Rålambshovsskolan Elever

A-Ö läsåret 2015-2016. Rålambshovsskolan Elever A-Ö läsåret 2015-2016 Rålambshovsskolan Elever Innehåll BAL... 3 BESÖK UTIFRÅN... 3 BETYG... 3 BIBLIOTEK... 3 BRAND... 3 BROTT... 3 DROGER... 3 ELEVHÄLSA... 4 ELEVSKÅP... 4 FRIENDS... 4 FRÅNVARO-ELEVER...

Läs mer

Information till hemmen från

Information till hemmen från Information till hemmen från Aktuellt under läsåret 2014/2015 Höstterminen 2014 Börjar onsdagen den 20 augusti Terminsavslutning fredagen den 19 december Höstlov vecka 44, 27-31 oktober Vårterminen 2015

Läs mer

Välkommen till Vittra Forsgläntan. Läsåret 2015-2016

Välkommen till Vittra Forsgläntan. Läsåret 2015-2016 Välkommen till Vittra Forsgläntan Läsåret 2015-2016 Välkommen till oss på Vittra Forsgläntan Vi närmar oss nu skolstart läsåret 2015-2016, och jag vill passa på att hälsa dig och ditt barn välkommen till

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever A-Ö läsåret 2014-2015 Rålambshovsskolan Elever Innehåll ANSVARSOMRÅDEN... 3 ARBETSPLAN... 3 BAL... 3 BESÖK UTIFRÅN... 3 BETYG... 3 BIBLIOTEK... 3 BRAND... 3 BROTT... 3 DROGER... 4 ELEVHÄLSA... 4 ELEVSKÅP...

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STUREBYSKOLAN LÄSÅRET 2015/2016

VÄLKOMMEN TILL STUREBYSKOLAN LÄSÅRET 2015/2016 STUREBYSKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (8) 2015-08-14 info LÄSÅRET 2015/2016 Häftet innehåller kort information för läsåret samt blanketter som skall fyllas i och lämnas till skolan. SID 2(8) VÄLKOMMEN

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Vision. Förväntansdokument. Ordningsregler. Läsåret 2014-2015

Vision. Förväntansdokument. Ordningsregler. Läsåret 2014-2015 * Vision Förväntansdokument Ordningsregler * Läsåret 2014-2015 Vision Habo ska bli Sveriges bästa skolkommun och Hagaboda 7-9 ska ha den bästa verksamheten! Hagabodaskolan strävar efter att utbilda sina

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01 Elevhälsoplan Alléskolan Reviderad 2014-09-01 1 Elevhälsoplan Reviderad 2014-09-01 Förord Alléskolan är en skola som präglas av trivsel, trygghet och allas utvecklingsmöjligheter oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Innehållet i detta häfte sammanfattar en del av den information om arbete, rutiner och regler som ingår i förutsättningarna för läsårets arbete.

Innehållet i detta häfte sammanfattar en del av den information om arbete, rutiner och regler som ingår i förutsättningarna för läsårets arbete. Vi hälsar dig välkommen till dina studieår vid Vimmerby gymnasium, till stora delar en fräsch och nyrenoverad skola. Målsättningen för skolan är att du tillsammans med skolans lärare och övrig personal

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Välkommen till. Läsåret 2011/2012

Välkommen till. Läsåret 2011/2012 Välkommen till Läsåret 2011/2012 Augusti 2011 2 Vi hälsar elever och föräldrar varmt välkomna till Rosenholmskolan, läsåret 2011/2012. Vår placering på Telenor Arena Karlskrona, med vacker natur och fantastiska

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

Elevhälsa 2014-01-15/CA

Elevhälsa 2014-01-15/CA 2014-01-15/CA Om skolan 1. Österåkers gymnasium grundtankar och riktlinjer 2. Lokal arbetsplan/verksamhetsplan 2013/2014 med prioriterade mål 3. Elevhandbok 4. Personalhandbok 5. Elevhälsa med bl.a. -

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21 Likabehandlingsplan för Landvetterskolans tidigaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling 2009-10-21 Innehåll 1. Ställningstagande 3. 2. Mål 3. 3. Åtgärder för att nå målen 4. 4. Förebyggande

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 12/13 Välkommen till Aspero Idrottsgymnasium! Vi på Aspero Idrottsgymnasium har som mål att göra dig till vinnare - både studiemässigt,

Läs mer

Välkommen till. Läsåret 2012-2013

Välkommen till. Läsåret 2012-2013 Välkommen till Läsåret 2012-2013 Augusti 2012 2 Vi hälsar elever och föräldrar varmt välkomna till Rosenholmskolan, läsåret 2012-2013 Vår placering på Telenor Arena Karlskrona, med vacker natur och fantastiska

Läs mer

Visioner. Mål. Arbetsorganisation. Hjälmstaskolan 2011/2012. Arbetsplan

Visioner. Mål. Arbetsorganisation. Hjälmstaskolan 2011/2012. Arbetsplan 2011-06-30 Hjälmstaskolan 2011/2012 Arbetsplan Visioner I Hjälmstaskolan skall du: Bli berörd intellektuellt och känslomässigt. Utmanas och överraskas. Känna glädje, skaparlust, trygghet och gemenskap.

Läs mer

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31 2014 ABC Täppans Förskola AB 2014-01-31 ABC Täppans Förskola Adressändring Vid ändring av kontaktuppgifter, meddela oss omgående, så vi kan uppdatera våra listor. Allergi Det är viktigt att du håller förskolan

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Elev- och föräldrainformation. Läsåret 2015/16

Elev- och föräldrainformation. Läsåret 2015/16 Elev- och föräldrainformation Läsåret 2015/16 Innehåll Innehåll... 2 Personal... 4 Studie- och yrkesvägledare... 4 Skolkurator... 4 Skolhälsovård... 4 Specialpedagogen... 4 Läsårstider, avslutningar och

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många

Läs mer

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Klöxhultsskolan är en F-6 skola. Här finns också Montessoriskolan, grundsärskolan och Orion. Totalt finns det cirka 500 elever och ett hundratal medarbetare

Läs mer

Tällbergs skola. Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016

Tällbergs skola. Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016 Tällbergs skola Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016 Adress: Tällbergs skola Tällbergsvägen 52 793 70 Tällberg Kontakter: Rektor: Jessica Carlberg jessica.carlberg@leksand.se tel.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/22 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Gärde skola och fritidshem 1 Innehållsförteckning 2 1. Presentation av skolan Gärde skola Gärde Byskolvägen 2, 793 50 Leksand tel. 0247-805 40 fax. 0247-333

Läs mer

Regler och rutiner - elever

Regler och rutiner - elever Regler och rutiner - elever Innehåll Besök på skolan... 2 B-språk... 2 Bibliotek... 2 Borttappade saker... 2 Elevhälsa... 2 Elevuppgifter Stockholm Skolwebb... 2 Elevskåp... 3 Fotografering... 3 Frånvaro...

Läs mer

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Vi hälsar dig välkommen som elev på Arlövs västra rektorsområde och hoppas att du kommer att trivas här. Det är viktigt att vi kan nå dina anhöriga, om något

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

2015-08-19 VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN

2015-08-19 VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN LÄSÅRET 2015/2016 HJALMAR STRÖMER Skolan har fått sitt namn efter prästen, författaren och folkbildaren Hjalmar Strömer, som föddes 1848 i närheten av Kärrnäset i Ströms

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 Pärm 2, 5:2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 2 Lokal pedagogisk

Läs mer

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Förord Skolverket definiera nyanlända elever som elever som inte har svenska som modersmål och som bristfälligt eller inte

Läs mer

Välkommen till Vittra Luma Park. Läsåret 2015-2016

Välkommen till Vittra Luma Park. Läsåret 2015-2016 Välkommen till Vittra Luma Park Läsåret 2015-2016 Välkommen till oss på Vittra Luma Park Vi närmar oss nu skolstart läsåret 2015-2016, och jag vill passa på att hälsa dig och ditt barn välkommen till oss.

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Upprättad höstterminen 2014 Elevrådet åk 7-9 Christel Nilsson Utvärderas vårterminen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN VÄLKOMMEN TILL HJALMAR STRÖMERSKOLAN LÄSÅRET 2012/2013 HJALMAR STRÖMER Skolan har fått sitt namn efter prästen, författaren och folkbildaren Hjalmar Strömer, som föddes 1848 i närheten av Kärrnäset i Ströms

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 Förslag till Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 TRYGGT OCH ROLIGT LÄRANDE 1 Glanshammars skolas Trygghetsplan - likabehandlingsplan och plan mot annan kränkande behandling Innehåll Grunduppgifter...

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan 2009-09-23 Mariebergsskolans vision och uppdrag Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. Uppdraget

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland elever och personal

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 1 Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 Gäller för förskoleklasser, grundskola 1-6, grundsärskola, fritids och skoldaghem 2 Innehållsförteckning Vision.3-5 Rektors ansvar

Läs mer

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Augusti 2015 Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Vision - Birgittaskolan ska vara en plats där barn, ungdomar och vuxna kan

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola Inledning Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola En ny lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever trädde i kraft den 1 april 2006. Enligt denna lag

Läs mer

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan. Läsåret 2011/2012

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan. Läsåret 2011/2012 Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Läsåret 2011/2012 Fokusområden 2011-2012 Arbetsmiljö Arbetssätt Elevstöd ARBETSSÄTT Elevaktiv undervisning Planering, dokumentation och feedback Eget ansvar förväntningar

Läs mer

Välkommen till Solhemsskolan Lå 11/12

Välkommen till Solhemsskolan Lå 11/12 Välkommen till Solhemsskolan Lå 11/12 A-huset B-huset Solhemsskolan Sörgårdsvägen 40 163 52 Spånga tel: 508 412 81 solhemsskolan@stockholm.se www.solhemsskolan.stockholm.se Information till målsman för

Läs mer

Information till elever och vårdnadshavare

Information till elever och vårdnadshavare Information till elever och vårdnadshavare Läsåret 2014/2015 Välkommen till Vimmerby gymnasium! Vi hälsar dig välkommen till dina studieår vid Vimmerby gymnasium. Målsättningen för skolan är att du tillsammans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Datum 2015-10-16 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Fastställd: 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Mölltorpskolan 2015-2016. F-klass/Fritidshem/Grundskola. Utarbetat av: Anette von Haugwitz Ulrika Axén Lena Borck Stefan Andersson

Mölltorpskolan 2015-2016. F-klass/Fritidshem/Grundskola. Utarbetat av: Anette von Haugwitz Ulrika Axén Lena Borck Stefan Andersson Mölltorpskolan F-klass/Fritidshem/Grundskola 2015-2016 Utarbetat av: Anette von Haugwitz Ulrika Axén Lena Borck Stefan Andersson Vision På Mölltorpskolan ska ingen utsättas eller utsätta någon annan för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Välkommen till Vittra Halmstad. Läsåret 2015-2016

Välkommen till Vittra Halmstad. Läsåret 2015-2016 Välkommen till Vittra Halmstad Läsåret 2015-2016 Välkommen till oss på Vittra Halmstad Vi närmar oss nu skolstart läsåret 2015-2016, och jag vill passa på att hälsa dig och ditt barn välkommen till oss.

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

Södertörns friskolas likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling samt skolans arbete för trygghet och trivsel

Södertörns friskolas likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling samt skolans arbete för trygghet och trivsel Södertörns friskolas likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling samt skolans arbete för trygghet och trivsel DEL 1: LIKABEHANDLINGSPLAN, VARFÖR DÅ? LIKABEHANDLINGSPLANENS

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd 1. Extra anpassningar 2. Extra anpassning och intensifiering 3. Anmälan om risk för bristande måluppfyllse 4. Pedagogisk utredning av en elevs

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016 Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling för Högakustenskolan 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Vision 3 Övergripande mål 3 Bestämmelser 4 Diskrimineringslagen 4 Skollagen 4 Övriga

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012 Antal svar: 10 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin Under

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012 Antal svar: 34 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande

Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande Uppdaterad 151028 Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande Läsåret 2015/2016 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Skola Fjällsjöskolan fskk åk 6 Ort Backe Ansvarig rektor Susanne Sjödin Kontaktinformation Dan Forsberg, 0624-512029 1. Vår skola I Fjällsjöskolan fskk- åk 6 går 50 barn.

Läs mer

Välkommen till Vittra Röda Stan. Läsåret 2015-2016

Välkommen till Vittra Röda Stan. Läsåret 2015-2016 Välkommen till Vittra Röda Stan Läsåret 2015-2016 Välkommen till oss på Vittra Röda Stan Vi närmar oss nu skolstart läsåret 2015-2016, och jag vill passa på att hälsa dig och ditt barn välkommen till oss.

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014

Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014 Datum 2013-09-05 Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014 Verksamhetsidé 1 Nuläge Sundby förskola och skola är i ständig förändring. Vi provar olika modeller när det gäller att organisera

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Mål

Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Mål och handlingsplan för Ljungbackens skola 2015 Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Att det råder hög trivsel och att man känner sig trygg i skolan När utvärderingarna i samband med utvecklingssamtalen

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Information. Steningeskolan

Information. Steningeskolan Information Steningeskolan 2015/2016 Skola F-6/fritidshem Orion Galaxen paviljonger Oriongatan 218 Uranusgatan 2 195 55 Märsta 195 56 Märsta tel rektorsexp 08-591 26613 e-post. rose-marie.hoglund@sigtuna.se

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer