Skolbarnsomsorgen 2014 / 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolbarnsomsorgen 2014 / 2015"

Transkript

1 KMS Kullaviks Montessoriskola Verksamhetsberättelse Skolbarnsomsorgen 2014 / 2015 Uppgiftslämnare och kontaktperson Lisbeth Engström Malm/ Annika Lindgren rektor@kmskola.se

2 Förutsättningar för måluppfyllelse Skolbarnsomsorgens organisation och omfattning Barn och lokaler Verksamheten har omfattat totalt 66 elever. Elever i förskoleklass, 1 och 2 har gått på vårt fritidshem. Verksamheten har disponerat en ateljé, ett par klassrum och idrottshallen. I gruppen har det varit 66 barn varav 31 flickor och 35 pojkar. Gruppen är delad i smågrupper så gott som hela tiden. Personal Under höstterminen bestod personalgruppen av 5,25 heltidstjänster fördelade på 7 personer enligt följande; 3 fritidspedagoger, 2 elevassistenter, 1 montessorilärare och 1 medhjälpare. I december avslutade medhjälparen sin tjänst hos oss. Under vårterminen bestod personalgruppen av 4,75 heltidstjänster fördelade på 6 personer enligt följande; 3 fritidspedagoger, 1 montessorilärare och 2 elevassistenter. Ledning Rektor har haft det övergripande ledningsansvaret. Biträdande rektor har ansvar för enheten f 2. Det har funnits en samordnare för skolbarnsomsorgen. Skolbarnsomsorgens personal medverkar i rektors ledning av hela skolan. Skolans specialpedagog har vid regelbundna konferenser lett skolbarnsomsorgens arbete med värdegrunden och med elever i behov av särskilt stöd Tillgänglighet Skolbarnsomsorgen har varit öppen 7 17 alla vardagar med undantag av 4 studiedagar under läsåret. Vi har stängt 4 veckor under sommaren. Vi har ej haft önskemål om barnomsorg under semesterstängningen och inte heller före 7 på morgonen eller efter 17 på eftermiddagen. På KMS har vi alltid haft samlad skoldag för barnen i åk 1 och 2. Det betyder att alla elever börjar och slutar vid samma tid. 4.5 timmar av skolveckan är fritidstid som kan tas bort om barnet inte är på fritids. Tiden är uppdelat i några arbetspass. Vi kallar dessa pass PA (praktiskt arbete). Då kompletteras skolans undervisning med sådant som inte ryms inom timplanen för de yngsta i grundskolan. Då arbetar vi med bild, slöjd, konkreta naturupplevelser, grupprocesser och självkännedom. Ofta arbetar vi tematiskt över längre perioder. Oftast är PA inte kopplat till det som annars sker i klassrummet men under vissa Pa pass arbetar vi konkret med det som eleverna lär sig på lektioner. Fritidspersonalen har även hand om en grupp under skolans veckor med Elevens val.

3 Prioriterade Förbättringsområden för läsåret 2014/ aktör och observatör, olika roller av personalgruppen 2. förutbestämda aktiviteter i idrottshall samt ateljé 3. lära barnen ansvar för material, utomhusleksaker Vi ska: erbjuda fler styrda aktiviteter som barnen får välja mellan även under eftermiddagen. utveckla och förändra upplägget på rastverksamheten. återinföra fritidsrådet fokusera vårt arbete med begreppet mångkultur Utvärdering av våra prioriterade förbättringsområden; Vi tycker att punkterna 1 och 2 går hand i hand. Det vi har gjort under året är att efter barnintervjuer där vi tagit reda på vad de önskar för verksamhet satt upp ett schema med 2 vuxenstyrda aktiviteter måndag tom torsdag. De två pedagoger som ansvarar för aktiviteterna är aktörer och de övriga observatörer. Aktör är de som deltar i barnens aktiviteter och observatörer är de pedagoger som har övergripande ansvar för att säga hej då, svara i telefon, hjälpa barn med plåster eller bara samtala med barn. Vi har återinfört fritidsråd. Där har vi pedagoger bestämt punkter och sedan lyssnat in barnens önskemål. Vi har bla tagit upp mellanmålet, uteleksaker, kingregler. Vi har låtit barnen komma med förslag på hur vi ska ta hand om vårt material. De har mycket bra tankar. Det som är svårt är att införliva det i praktiken. Vi upplever att barnen har svårt att ta hand om bla leksaker och material på ett bra sätt så att det inte går sönder. Inför nästa år har vi som förslag att låta barnen komma med egna punkter till fritidsrådet. Fritidshemmets uppdrag utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids och innehållsmässigt erbjuder barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid som är varierad och utgår från barnens behov och intressen förenar omsorg och pedagogik som stödjer barnets fysiska, intellek tuella, sociala och emotionella utveckling. ( ur allmäna råd för fritidshem )

4 Vi kompletterar skolan på olika sätt, innehållsmässigt och tidsmässigt. Dels genom att arbeta praktiskt med ämnen som är aktuella i klassrummet genom vår PA verksamhet. Dels genom att erbjuda barnen olika aktiviter som de själva väljer efter skolans slut fram till stängning. Vi har haft schemalagda naturlektioner där eleverna fått uppleva sambanden i naturen och förståelsen för allt levande. Utomhusmiljön är rik på möjligheter med olika naturtyper såsom en damm, granskog, lövskog, våtmark och berg. De har fått träna sina sinnen; lyssnat, känt, luktat och tittat på olika saker i miljön med hjälp av lekar och utmaningar av olika slag. Färdigheter som knivhantering. Vi har använt eldestaden som samlingsplats. Där har vi grillat korv och bakat krabbelurer. Hur man klär sig och beter sig i naturen för att må bra och hur man tar hänsyn till allt liv har betonats. De vanligaste trädslagen, växterna, djuren och andra organismer har vi studerat liksom deras plats i ekosystemet. Det har skett genom lekar, korta lektioner och övningar. De olika årstiderna har eleverna fått lära sig uppleva med alla sinnen. Ett akvarium och ett terrarium finns i anslutning till klassrummen. Barnen tränas att sköta om djuren under ansvarig pedagogs ledning. Konkreta kopplingar har gjorts till ämnen de läser i klassrummen. Matematik i form av exempelvis geometriska figurer, längdmått, omkrets, höjd har vi övat praktiskt. I Pa har barnen fått göra experiment med sina sinnen. Jordklot i genomskärning av modellera. De har stavat engelska siffror och frukter i batikmålning. En stor del av skolbarnsomsorgens eftermiddagsverksamhet är valbar. Framförallt gäller det aktiviteter och olika sätt att utföra dessa. Vi försöker tillgodose barnens önskemål gällande aktiviteter som de önskar göra. Vid utomhusvistelse väljer de var de vill vara på skolgården och vad de vill göra där. Egna initiativ vad det gäller lek uppmuntras alltid. Under året har vi fortsatt med dagliga rastaktiviteter. Idrottshallen har vi haft tillgång till 3 eftermiddagar i veckan. Analys: Vi ser att barnen uppskattar vår samlade skoldag. De får uppleva naturen, arbeta praktiskt med bild och skapande, drama och massage samt att konkret arbeta med några av de ämnen som även läses ihop med läraren. Många gånger ger även vårdnadshavare positiv respons på vad barnen gör under Pa tiden. Så vill vill absolut fortsätta med samlad skoldag. Vår eftermiddagsverksamhet uppskattas av barnen. De får välja fritt vad de vill göra. Många önskar att få leka i idrottshallen. För några barn kan det upplevas svårt när det inte finns förutbestämda aktiviteter. I början av höstterminen intervjuades barnen om vad de önskar att göra på fritids på eftermiddagarna. De svar vi fick var baka, idrottshallen, massage, utflykt, skapa i ateljén och vara vid dammen.

5 Det resulterade i att vi gjorde ett veckoschema med aktiviteter som var valbara. Det fanns 2 aktiviteter att välja mellan måndag tom torsdag. Självklart har vi funnits för att tillgodose barnens egna valda aktiviteter varje dag. Vi införde då även vilka pedagoger som ansvarade för vilken aktivitet varje dag och vilka pedagoger som ansvarade för allt praktiskt varje dag. Det som vi kallade aktör och observatör. Det kändes bra för oss pedagoger att ha ett veckoschema, det underlättade arbetet för alla visste vem som gjorde vad och var vi var. Höstterminen flöt på och inför våren kom nya önskemål från barnen. De ville grilla varje vecka. Det har vi försökt att få till. I slutet av vårterminen kom även önskemål från förskoleklassen att de ville grilla, så det fick de med göra vid ett flertal tillfällen. Utvecklingsområde; Att tydliggöra ännu mer för barnen vilka aktiviteter som finns att välja på varje dag, ett veckoschema som finns uppsatt på anslagstavlan till exempel. Normer och värden aktivt arbetar för att de normer och värden som beskrivs i läroplanen är en integrerad del i det vardagliga arbetet med att stödja barns utveck ling och kopplar samman det med hur barnet utvecklar förmågan att ta ansvar och ha inflytande strävar efter att se det unika hos varje barn och medvetet arbetar med att olikheterna i gruppen ses som en tillgång. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Fritidshemmet arbetar mycket med sociala relationer och konflikthantering. Som vanligt låg fokus under hösten att arbeta ihop de olika klasserna men även att arbeta ihop fritidsgruppen. Torsdagar ägnade halva år 1 och halva år 2 utomhus tillsammans. De gick till skogen, samlades vid elden etc. Förskoleklassen har aktivt arbetat för att bryta, blanda och skapa nya grupperingar både under PAtiden men även på eftermiddagarna. Alla barnen har gjort massage på varandra, ofta när de lyssnat till upplästa massagesagor. Barnens önskmål var att ha SPA på eftermiddagrna. Då iordningsställdes ett klassrum. Där fick barnen ge och ta emot massage av varandra. På lunchrasterna är det skolbarnsomsorgens personal som arrangerar aktiviteter och har som uppdrag att stödja utvecklingen av barnens sociala samspel. Många samtal med grupper och individer kring konsten att praktisera gällande normer och värden hålls av fritidslärarna.

6 Under året har skolbarnomsorgen fortsatt arbetet med dagliga rastlekar för att öka elevernas trygghet, glädje och sociala kompetens. Under läsåret har vi fortsatt att arbeta med det sätt barnen pratar med varandra. Vi har på olika sätt samtalat med barnen för att försöka bibehålla nivån. Vid missförstånd finns vi tillhands för att förtydliga och medla mellan barnen. Barnen har bestämda platser vid mellanmål och samling. Det för att alla ska ha en plats och slippa känna sig utanför. Nu är rastskoj en naturlig del av vår verksamhet. Eleverna efterfrågar rastskoj. Vi ser att det gynnar barnen som har behov av stöd. Vi har under våra fritidsråd kommit fram till nya king regler i samråd med barnen. Vi tror att det är lättare att få barnen att följa regler som de själva har varit med och bestämt. Där tränas de även i demokrati. Vi upplever att klimatet är hårt mellan barnen. De har ett hårt språk. Vi har haft nära dialog med berörda vårdnadshavare. Det har gett goda resultat och har förbättrats. Men vi kommer att behöva fortsätta arbeta med det. Förbättringsområde; Arbeta mer aktivt med hur barnen använder ord och försöka få dem att förstå att ord kan såra. Språket bland barn Acceptans för olikheter Jämställdhet mellan flickor och pojkar reflekterar över sitt eget förhållningssätt till manligt och kvinnligt och diskuterar hur den pedagogiska miljön kan utformas för att stärka jämställdhetsarbetet aktivt arbetar för jämställdhet mellan flickor och pojkar integrerat i verksamheten. ( ur allmänna råd för fritidshem )

7 Vi arbetar aktivt med att få tjejer och killar att leka tillsammans i samma lekar. Vi uppmuntrar dem att spela spel, göra bygglek, skapa tillsammans. Utomhus erbjuds barnen neutrala möjligheter till lek. Det medvetna upplägget har blivit en naturlig del av vår verksamhet och vårt förhållningssätt. Utmaningen är att i alla lägen behålla det könsneutrala förhållningssättet hos alla inblandade. Barns delaktighet och inflytande aktivt arbetar för barns rätt till ansvar, delaktighet och inflytande i verksamheten utifrån erfarenhet, ålder och mognad tydliggör för barnen sambanden mellan delaktighet, inflytande över och ansvar för fattade beslut. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Vid skoldagens slut lämnar grundskolepedagogen över gruppen till fritidspersonalen som informerar sig om vilka barn som är kvar på fritids under eftermiddagen. Barnen är till en stor del styrda under sin skoldag. På eftermiddagarna får barnen själva välja vad de vill göra tex spela spel, skapa, leka utomhus, undersöka dammen eller röra sig i idrottshallen. Personalen finns till hands för att stödja och ledsaga barnen. Vi har infört regelbundna fritidsråd där vi lyssnat in vad barnen har för önskemål och där vi har kunnat ge information till alla barn. Vi har haft drop in i november. Barnen var delaktiga genom att baka rulltårtor som blev bakelser, ordna med utställning, ge massage till föräldrar och syskon. Vi genomförde intervjuer med barnen i början av höstterminen angående vad de önskar få göra med oss under eftermiddagarna. Det följdes upp i början av våren. Vi vill att barnen successivt ska lära sig ta ansvar för att veta när de ska bli hämtade. Vi tror att de blir trygga av det. Fritidsrådet har aktiverats med 4 träffar där har barnes önskemål och tankar angående verksamheten fokuserats. Dessa kommer vi att fortsätta med inför nästa läsår.

8 Våra fritidsrådsträffar har fungerat bra med ett fint klimat, vi pedagoger har varit tydliga med några få punkter och förberedda sittplatser för alla elever. Vi ser att många av punkterna som kommer upp på skolans Ekbackenråd också kommer upp på fritidsrådet. Ett sätt att försöka få barnen att ta ansvar för vårt material var att ge uppdrag att få in en lite slant genom vårt drop in fika. Vi visade barnen att deras arbete med förberedelser och genomförande resulterade i att vi kunde köpa in lite utomhusleksaker som de önskade bla spadar, spänner, hopprep och darttavlor. Barnen upplever inte att de har fått vara med och bestämma, vi måste bli bättre på att påtala för barnen när deras önskemål blir verklighet. Det gäller allt ifrån aktiviteter, inköp till mellanmålet. Förbättringsområde: Tydliggöra våra punkter under fritidsrådet genom att visualisera dem. Visa vad vi gemensamt elever och personal kommit fram till. Vi vuxna ska också vara uppmärksamma på att lyfta inför eleverna de förbättringar/ändringarsom har kommit till stånd. Ett mångkulturellt fritidshem fortlöpande reflekterar över sina värderingar och föreställningar om kulturella och språkliga olikheter, strävar efter ett arbetssätt där man betonar olika kulturers lika värde och ser språklig och kulturell mångfald som en tillgång ser till att arbetet med att stödja barns språkliga och kulturella identitet integreras i den dagliga verksamheten. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Intressant är att vi inte kan komma på något som vi gjort medvetet och specifikt för att följa Läroplanen eller följa de Allmänna råden inom detta område. Vi arbetar självklart med att stödja barn språkliga och kulturella identitet likaväl som vi vill förmedla en positiv syn på mångkultur och mångfald. Arbetssättet är att vara goda exempel och att i stunden bemöta barnens frågor och attityder.

9 Vi saknar en strategi, mål och har inte verbaliserat vårt arbete inom detta område. Det skulle kunna vara en förklaring att vi verkar i ett mycket homogent närsamhälle och att vår vardag på fritidshemmet är långt ifrån mångkulturell. Förbättringsområde; Vi vill satsa på att använda det kulturella mångfald som finns inom vår egen enhet. Vi vill använda vårdnadshavare, elever och hemspråkslärare i detta arbete. Vi tänker oss att kunna dyka ner i olika kulturer genom tex. lekar, dans, musik, sagor och mellanmål. Särskilt stöd arbetar utifrån ett synsätt som innebär att stödbehovet för barn i behov av särskilt stöd ses i relation till omgivningen och den miljö som barnet vistas i samarbetar med förskoleklass och skola så att olika kompetenser ge mensamt bidrar till en bild av hur barnet fungerar i olika sammanhang, något som bör utgöra underlag för adekvata stödinsatser, samarbetar med förskolan för att underlätta övergången mellan för skola och fritidshem, vid planering av insatser för barn i behov av särskilt stöd är lyhörd för vårdnadshavares synpunkter, genom uppföljningar och utvärderingar tydliggör vilka faktorer som har påverkat arbetet med barn i behov av särskilt stöd och om stödre surserna är adekvata och tillräckliga tillsammans med barnet och barnets vårdnadshavare dokumenterar, följer upp och utvärderar stödinsatserna. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Vid misstanke om att barn far illa eller är i behov av särskilt stöd inom något område följer vi skolans rutiner. Varannan vecka har vi haft schemalagda elevkonferenser med specialpedagog där farhågor lyfts, handledning ges och åtgärder bestäms. Teamet kring elever med särskilda behov har schemalagda konferenser för planering, handledning och uppföljning tillsammans med specialpedagog. Vi har haft extra stöd och handledning kring elever med särskilda behov. En elevassistent har gått en utbildning om autismspektrat. Vi har gjort anpassningar i material och aktiviteter för barnen t ex bildschema.

10 Vi har överlämnandekonferens med förskolan. Där går vi igenom alla barn, både kunskapsmässigt samt socialt. Vi har under året haft flera besökav specialister från olika reurscentra som informerat och väglett oss i hantering av de elever vi har med behov av särskilt stöd. Att vi har ett nära samarbete i arbetslaget med lärare och specialpedagog är bra för vi får en helhetsbild av barnen. Vi är många som ser olika sidor av barnen, deras starka sidor och vad de behöver mer stöd i. Vi har förbättrat situationen för våra elever med behov av särskilt stöd genom anpassning till verksamheten för varje individ. Vi talar mycket om vårt eget förhållningssätt till dessa elever. Förbättringsområde; Smarta tankar om starka känslor ett arbetsmaterial i konflikthantering. Vara medvetna om hur vi ska hantera tillbud. Samarbete mellan fritidshem och hem skapar ett nära och förtroendefullt samarbete med barnets vårdnadsha vare om barnets individuella utveckling och lärande och diskuterar på vilket sätt fritidshemmet kan bidra till att barnet trivs, lär och utveck las, använder kontakten med barnets föräldrar till att föra samtal om bar nets trivsel, lärande och utveckling tar hänsyn till vårdnadshavares olika möjligheter att delta i och påverka verksamheten genom att se till att det finns olika former och forum för inflytande och samverkan. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Det har funnits en fritidspedagog till varje klass. Vid starten av läsåret har alla familjer fått ett häfte Välkommen till Fritidshemmet där verksamheten presenterar för föräldrarna. Häftet finns även på skolans hemsida och på Schoolsoft. I år deltog fritidspersonalen i skolans föräldramöte. Att ha en fritidspedagog till varje klass har känts positivt och vi tror att det blivit tydligare för alla parter att vem som ansvarar för vilka barn. Även föräldrakontakten har blivit enklare. Vårdnadshavare vet vem de ska vända sig till.

11 Förbättringsområde; Enligt allmänna råd från skolverket kommer vi inför nästa läsår erbjuda samtal om elevernas vistelse på Fritidshemmet, för de vårdnadshavare som så önskar. Samarbete med andra verksamheter skapar bästa möjliga förutsättningar för varje barns mångsidiga utveck ling och lärande genom samarbete med andra verksamheter såsom förskola, förskoleklass och skola, i samarbetet med förskola, förskoleklass och skola utgår från barnens behov och intressen samarbetar med förskola, förskoleklass och skola för att skapa kontin uitet och för att underlätta övergångar mellan olika verksamhetsformer. ( ur allmänna råd för fritidshem ) Vi delar skolgård med förskolan så vi ses ofta. Samordnare för förskolan, fritids och fritidsklubben har haft gemensamt sk BO möte ( barnomsorgsmöte ) en gång i månaden. Där diskuteras gemensamma och/eller olika regler, vi delger varandra viktig information kring de olika verksamheterna. Den blivande förskoleklassen har hälsat på och fått bekanta sig i våra lokaler. De har fått se deras nya hallplatser samt ätit mellanmål i matsalen. År 2 har skolats in på Fritidsklubben sedan årsskiftet. En utvärdering av detta ska göras. Eftersom vi är en liten skola och vi delar utemiljö med förskolan är det positivt att träffas i Bo möte. Då får vi möjlighet att diskutera, fråga och förklara verksamheterna. Det känns bra för alla parter att blivande förskolklassbarn får lov att hälsa på en eftermiddag. Det är tryggt för de att en av pedagogerna från förskolan är med. Under våren har år 2 delvis varit på fritidsklubben. Vi gjorde ett rullande schema där halva klassen ingick i klubbens verksamhet under 4 veckor. Därefter kom de tillbaka till oss och den andra halvan gick till klubben i 4 veckor. Så rullade det på fram till mitten av maj. Därefter ingick hela år 2 i klubbens verksamhet.

12 Vi har utvärderat det här med barnen. Överlag har de varit mycket nöjda med att få vara på klubben. De har uppskattat klubbens aktiviteter. Vi ser att många av barnen har vuxit i att få vara där. Några har hittat nya kompisar bland de äldre barnen, särskilt under lovverksamheten. Några av barnen saknade kompisarna i den halvklassen som fanns kvar på fritids. De önskar att vi nästa år ska låta de gå mer fritt mellan fritids och klubben. Det tyckte även att det kändes bra att få komma tillbaka till fritids efter 4 veckor på klubben. Dock sa några att de saknade klubbens aktiviteter. Det var kanske lite förvirrande i början för både personal och föräldrar vilka barn som skulle vara på klubben. Nästa läsår blir det bättre. Prioriterade Förbättringsområden för läsåret 2015/2016 Barnens attityd. Vi ska arbeta aktivt med barnens empatiska förmåga. Konflikthantering bland barnen Lekskicklighet bland barnen Åtgärder inför nästa år Gemensam uppstart med Fritidsklubben. Vissa gemensamma möten Få mer lugn i förskoleklassen, inte vara med i lunket Aktiviteter även för f klassen På studiedagen i augusti, planera hela terminen, gemensam start, inköp Anställ kompetent personal SPA/massage lugn Bestämda aktiviteter, samkänsla i personalgruppen vid terminsstart

Verksamhetsberättelse. Skolbarnsomsorgen f-2 Fritidshemmet 2013/2014

Verksamhetsberättelse. Skolbarnsomsorgen f-2 Fritidshemmet 2013/2014 Verksamhetsberättelse Skolbarnsomsorgen f-2 Fritidshemmet 2013/2014 Annika Lindgren samordnare Förutsättningar för måluppfyllelse Skolbarnsomsorgens organisation och omfattning Barn och lokaler Verksamheten

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Ur Skolverkets allmänna råd 2007 Kvalitet i fritidshem: Fritidshem omfattar skolfri tid. Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Skolbarnsomsorgen Fritidsklubben 2014 / 2015

Verksamhetsberättelse. Skolbarnsomsorgen Fritidsklubben 2014 / 2015 l Verksamhetsberättelse Skolbarnsomsorgen Fritidsklubben 2014 / 2015 Uppgiftslämnare och kontaktperson Jonathan Malm/ Emma Boo Barn och lokaler Verksamheten har omfattat i genomsnitt 30 elever. Elever

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 2010-11-19 Barn- och utbildningsförvaltningen Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg. Telefon växel: 0346-88 60 00. Fax: 0346-133 40 e-post: kommun@falkenberg.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Montessorifriskolans fritidshem

Montessorifriskolans fritidshem Montessorifriskolans fritidshem Fritids är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn i årskurs F- 6. Fritids uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid. Verksamheten

Läs mer

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan 1 Ekensbergsskolan Fritidshemmets arbetsplan 2014 2 1. Fritidshemmets förutsättningar Läge, lokaler, organisation och pedagogkompetens Ekensbergsskolans fritidshem ligger mycket vackert belägen intill

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

FRITIDSHEM (121002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids

FRITIDSHEM (121002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids FRITIDSHEM 2012-2013 (121002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids Innehållsförteckning Bakgrund / Inledning... 2 Samverkan förskola skola - fritidshem... 3 Fritidshemmets uppdrag... 4 Normer

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Arbetsplan för Kånna fritidshem

Arbetsplan för Kånna fritidshem Arbetsplan för Kånna fritidshem 1 2 1. Fritidshemmets förutsättningar Kånna fritidshem ligger mitt i Kånna samhälle strax intill ett vackert ängsområde. Samhället innehåller först och främst villabebyggelse.

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 12/13. Stavreskolans Äldrefritids

Lokal arbetsplan Läsåret 12/13. Stavreskolans Äldrefritids Lokal arbetsplan Läsåret 12/13 Stavreskolans Äldrefritids Innehållsförteckning Inledning......sidan 2 Vision...sidan2 Fritidshemmets uppdrag...sidan 3 Normer och värden...sidan 3 Jämställdhet mellan flickor

Läs mer

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Läsåret 2013/2014 Fritidshemmet Lilla Skytte Tärnaby Fritidshemmet delar lokaler med förskoleklass och skolan. Fritidshemmet ligger vackert med utsikt över sjön

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Fritidshemmen F-2, 3-6 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Fritidshemmens kvalitetsrapport

Fritidshemmens kvalitetsrapport Fritidshemmens kvalitetsrapport Fritidshem Östra Ljungby Läsår 2014/2015 Innehållsförteckning Skolledarens beskrivning av kvaliteten i verksamheten.... 3 Områdets system och rutiner för kontinuerligt kvalitetsarbete....

Läs mer

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Vår vision Vår vision är att Kastellskolans fritidshem ska komplettera skolan och hemmet på ett bra sätt. Våra elever ska, under sin tid inom fritidshemmet, erbjudas

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Bryngelstorpskolans fritidshem Bullerbyn är namnet på den fritishemsavdelning som tar emot barnen från förskoleklassen och 1/3 av årskurs

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Fritidshemmets uppdrag

Fritidshemmets uppdrag Fritidshemmets uppdrag Vårt arbetssätt Fritidshemmen Ädelstenen Kungsörnen Diamanten Linköping läsåret 2013/14 Vi stimulerar elevers utveckling och lärande genom att: 1. Utveckla elevernas identitet och

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15

Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15 2015-08-05 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys av Väskolans fritidshem Läsår 14 15 Emma Niklasson, rektor Väskolan F-3 och fritidshem emma.niklasson@kristianstad.se 044-134060 1 Innehåll 1. Våra

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde 2012-10-10 Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde Fritidshemmets uppdrag Det är viktigt att personalen utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS

KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS 2009 (Bilaga till Tingvallaskolans kvalitetsredovisning) Anneli Hultin Januari 2010 Tingvallaskolans fritidshem består av två hemvister. På Stjärnan går de

Läs mer

FRITIDSHEMMET VITTRA BROTORP

FRITIDSHEMMET VITTRA BROTORP FRITIDSHEMMET VITTRA BROTORP Vi på Vittra Brotorps fritidshem önskar er varmt välkomna till en inblick i vår verksamhet. Här kommer lite information om hur en dag på fritids/ klubben kan se ut, vilka regler

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Fritidshem på Ljungviksskolan. Kärnan i Ljungviksskolans fritidsverksamhet Elevernas lärande, glädje och nyfikenhet

Fritidshem på Ljungviksskolan. Kärnan i Ljungviksskolans fritidsverksamhet Elevernas lärande, glädje och nyfikenhet Fritidshem på Ljungviksskolan Kärnan i Ljungviksskolans fritidsverksamhet Elevernas lärande, glädje och nyfikenhet Ljungviksskolans profilering Ett vetenskapligt förhållningssätt, design, det hållbara

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan Grön avdelning F-1 Läsåret 10/11

Verksamhetsplan Grön avdelning F-1 Läsåret 10/11 Verksamhetsplan Grön avdelning F-1 Läsåret 10/11 Välkommen till oss på Gröna fritids! Det här är en översikt över vår verksamhet och hur vi arbetar på vår avdelning för att uppnå de gemensamma mål som

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skederids förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Välkommen till Fruängens skola

Välkommen till Fruängens skola Välkommen till Fruängens skola Program: Kort presentation av skolan Fritidshemmet Förskoleklassernas verksamhet Planering vt 2017-ht 2017 Besök i förskoleklassernas lokaler 2017-01-26 SIDAN 2 Fruängens

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-05-06 Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/2012 Skolbarnomsorg FRITIDSHEMMEN INOM AVESTA CENTRALA RO MARKUSSKOLAN OCH BERGSNÄSSKOLAN ROSEN ELDEN ÖRNEN BLIXTEN RAKETEN Avesta, 2012-06-18 Rektor: Marie-Ann

Läs mer

Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran

Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran Arbetsplan för Linneans förskola 2010/11 avd Myran 5.1. Normer och värden Alla barn och vuxna som kommer till förskolan ska bli sedda och bekräftade av all personal som arbetar på förskolan. Målet är uppnått

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Nynäs Montessoriskolas Fritidshem. Biträdande rektor Victoria Strandberg Zarotti

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Nynäs Montessoriskolas Fritidshem. Biträdande rektor Victoria Strandberg Zarotti Kvalitetsredovisning 2010/2011 Nynäs Montessoriskolas Fritidshem Biträdande rektor Victoria Strandberg Zarotti Innehållsförteckning 1. Inledning sid 2 2. System för kvalitetsarbete sid 3 3. Områden som

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal Pedagogisk Plan Hösten 2018/ Våren 2019 Förskolan Solstrålen

Lokal Pedagogisk Plan Hösten 2018/ Våren 2019 Förskolan Solstrålen Lokal Pedagogisk Plan Hösten 2018/ Våren 2019 Förskolan Solstrålen. Verksamheten Förskolan Solstrålen har fyra avdelningar: Maskrosen Tussilago Smörblomman Gullvivan I vår verksamhet arbetar vi utifrån

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Köpings kommun Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Läsår 2015 2016 Administratör: Anita Öhlén, Karin Osbäck, Madeleine Nord, Sara Tilly 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

FRITIDSHEM (131002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids

FRITIDSHEM (131002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids FRITIDSHEM 2013-2014(131002) Dokumentet finns på gemensam/hela skolan/fritids Innehållsförteckning Bakgrund / Inledning... 2 Samverkan förskola skola - fritidshem... 3 Fritidshemmets uppdrag... 4 Normer

Läs mer