Esbo stad Protokoll 105. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 105. Fullmäktige 20.08.2012 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / / /2012 Social- och hälsovårdsnämnden Stadsstyrelsen Fråga om att förebygga utslagning bland barn och unga Beredning och upplysningar: Louhio Katja, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Pia Kaumas och Sanna Lauslahtis samt 39 andra ledamöters fråga av om åtgärder för att få förebyggande av utslagning bland barn och ungdomar på en adekvat nivå och konstaterar att frågan är slutbehandlad. Behandling Lehtola understödd av Niemi m.fl. föreslog följande hemställan: Fullmäktige hemställer att stadsstyrelsen och berörda sektorer ska möjliggöra utvecklingen av stadens skateboardparker jämte anläggningar i samråd med sammanslutningar och kommunbor (bland annat i Alberga). Det är särskilt önskvärt att anläggningar som sammanslutningarna har producerat på egen bekostnad/med frivilliga insatser kan godkännas i stadens förvaltning om de uppfyller adekvata säkerhetsbestämmelser." Lauslahti understödd av Niemi m.fl. framställde följande förslag till hemställan: "Fullmäktige hemställer att det för förebyggande av utslagning bland ungdomar ska beredas ett åtgärdsprogram (inklusive mål och mätare) som innehåller en plan bl.a. för minskning av bostadslöshet och arbetslöshet bland ungdomar. Dessutom anvisas varje ung person som behöver hjälp en utnämnd person som den unga personen kan kontakta när som helst under tjänstetid." Kemppi-Virtanen understödd av Seppä m.fl. föreslog följande hemställan: "Fullmäktige hemställer, att för att ungdomar ska ges möjligheter till arbetslivsfärdigheter och för att utslagning på så sätt ska förebyggas, ska det skapas ett nämndövergripande program som omfattar stadskoncernen i sin helhet.

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 För genomförandet av programmet ska också representanter för arbetskraftsförvaltningen, företagarorganisationerna och privata aktörer inbjudas. Programmet ska ges tydliga och konkreta mätare samt mål på årsbas." Rastimo understödd av Kalpala m.fl. föreslog följande hemställan: "Fullmäktige hemställer att social- och hälsovårdsnämnden gör en utredning där det preciseras hur Esbo stads familjerådgivningstjänster samt rusmedelsarbete förebygger utslagning bland barn och ungdomar. Av svaret ska framgå hurdana familjer som har rätt till familjerådgivningens tjänster i Esbo. Svaret ska också redogöra för vilka resurser det behövs mer av för att inte bara kärnfamiljer med små barn utan också skilsmässofamiljer, styvfamiljer, regnbågsfamiljer och motsvarande ska kunna få förebyggande hjälp hos familjerådgivningen vid kriser som gäller barn eller ungdomar. Svaret ska också beröra den möjligheten att familjen har ett missbruksproblem rusmedel missbrukas antingen av ungdomen i familjen eller av någondera föräldern eller båda föräldrarna. Av svaret ska framgå på vilka sätt Esbo stad bidrar till att en familjemedlem med missbruksproblem får sådan vård att utslagning av barn eller ungdomar kan förebyggas, och om stadens rusmedelsarbete har tillräckliga resurser." Juvonen understödd av Sonkeri framställde följande förslag till hemställan: "Fullmäktige hemställer att åtgärder för att förebygga utslagning bland ungdomar ägnas särskild uppmärksamhet i årskurs 7 9 så att de som är i fara att bli utslagna tilldelas stöd och resurser." Savola föreslog understödd av Seppä följande hemställan: "Fullmäktige hemställer att man redan från förskoleåldern ska fästa uppmärksamhet vid rådgivningen i rusmedelsfostran genom att anställa tillräckligt många rusmedelsrådgivare som t.ex. kan ambulera i skolorna och som genom sin undervisning och även sin framtoning förbättrar barnens självkänsla". Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att stadsstyrelsens förslag hade godkänts enhälligt. Ordföranden frågade om Lehtolas förslag till hemställan kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts. Ordföranden frågade om Lauslahtis förslag till hemställan kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts.

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 Ordföranden frågade om Kemppi-Virtanens förslag till hemställan kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts. Ordföranden frågade om Rastilas förslag till hemställan kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts. Ordföranden frågade om Juvonens förslag till hemställan kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts. Ordföranden frågade om Savolas förslag kan godkännas enhälligt. Eftersom förslaget rönte motstånd, konstaterade ordföranden att mötet måste rösta. Ordföranden föreslog att de som understöder Savolas förslag till hemställan röstar "ja" och de som motsätter sig förslaget röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Beslut Fullmäktige förkastade Savolas förslag till hemställan med 39 röster mot 13 samt 5 blanka och 9 frånvarande. Röstningslistan bifogas till protokollet. Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes enhälligt. Ytterligare godkände fullmäktige följande hemställningar: - Fullmäktige hemställer att stadsstyrelsen och berörda sektorer ska möjliggöra utvecklingen av stadens skateboardparker jämte anläggningar i samråd med sammanslutningar och kommunbor (bland annat i Alberga). Det är särskilt önskvärt att anläggningar som sammanslutningarna har producerat på egen bekostnad/med frivilliga insatser kan godkännas i stadens förvaltning om de uppfyller adekvata säkerhetsbestämmelser. - Fullmäktige hemställer att det för förebyggande av utslagning bland ungdomar ska beredas ett åtgärdsprogram (inklusive mål och mätare) som innehåller en plan bl.a. för minskning av bostadslöshet och arbetslöshet bland ungdomar. Dessutom anvisas varje ung person som behöver hjälp en utnämnd person som den unga personen kan kontakta när som helst under tjänstetid. - Fullmäktige hemställer, att för att ungdomar ska ges möjligheter till arbetslivsfärdigheter och för att utslagning på så sätt ska förebyggas, ska det skapas ett nämndövergripande program som omfattar stadskoncernen i sin helhet. För genomförandet av programmet ska också representanter för arbetskraftsförvaltningen, företagarorganisationerna och privata aktörer inbjudas.

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 Programmet ska ges tydliga och konkreta mätare samt mål på årsbas. - Fullmäktige hemställer att social- och hälsovårdsnämnden gör en utredning där det preciseras hur Esbo stads familjerådgivningstjänster samt rusmedelsarbete förebygger utslagning bland barn och ungdomar. Av svaret ska framgå hurdana familjer som har rätt till familjerådgivningens tjänster i Esbo. Svaret ska också redogöra för vilka resurser det behövs mer av för att inte bara kärnfamiljer med små barn utan också skilsmässofamiljer, styvfamiljer, regnbågsfamiljer och motsvarande ska kunna få förebyggande hjälp hos familjerådgivningen vid kriser som gäller barn eller ungdomar. Svaret ska också beröra den möjligheten att familjen har ett missbruksproblem rusmedel missbrukas antingen av ungdomen i familjen eller av någondera föräldern eller båda föräldrarna. Av svaret ska framgå på vilka sätt Esbo stad bidrar till att en familjemedlem med missbruksproblem får sådan vård att utslagning av barn eller ungdomar kan förebyggas, och om stadens rusmedelsarbete har tillräckliga resurser. - Fullmäktige hemställer att åtgärder för att förebygga utslagning bland ungdomar ägnas särskild uppmärksamhet i årskurs 7 9 så att de som är i fara att bli utslagna tilldelas stöd och resurser. Bilaga Tilläggsmaterial Redogörelse 9 9 Röstningslista paragraf Frågan Pia Kauma, Sanna Lauslahti samt 39 andra ledamöter frågar hur Esbo genom nya verksamhetsformer samt ett ökat samarbete med tredje sektorn och företagen tänker förebygga utslagning bland barn och ungdomar. Bakgrund Enligt EVA:s forskningsrapport (2012) finns det ungdomar i åldern år som är utslagna och av dessa består den egentliga kärnan av unga som varken studerar eller jobbar. Förebyggande av utslagning bland unga betonas i ungdomslagen (693/2010), i den nya hälso- och sjukvårdslagen (2010/1326, 13) och i barnskyddslagen (2008). Syftet med uppsökande ungdomsarbete är enligt ungdomslagen att nå unga som är i behov av stöd samt att hjälpa dem att anlita sådana tjänster och övrigt stöd som främjar deras tillväxt och självständighetsprocess och bidrar till deras möjligheter att utbilda sig och hitta arbete. Den nya hälsovårdslagen förpliktigar kommunen att ordna hälsorådgivning och hälsokontroller för att främja hälsa och välbefinnande

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 hos ungdomar utanför studerande- och personalhälsovården. Tjänsterna ska stöda arbets- och funktionsförmågan, förebygga sjukdomar samt främja den mentala hälsan och den ungas livshantering. Enligt 7 i barnskyddslagen ska det organ som ansvarar för socialvården i kommunen och de övriga kommunala myndigheterna i samarbete ge akt på och främja barns och unga personers välfärd samt avhjälpa och förebygga missförhållanden i dem. Statistik I Esbo lever 116 bostadslösa ungdomar. Av dessa är 21 långvarigt bostadslösa (under 25-åringar, genomsnitt 11/2011). Av under 25-åriga ungdomar är 541 arbetslösa, vilket är 10,4 procent mer än året innan (4/2012). Det finns ungdomar som går miste om utbildning (i åldern år, 2010). Antalet hushåll med under 25-åriga utkomststödtagare var år 2011 sammanlagt 2 565, vilket var 24,4 procent av alla hushåll som fick utkomststöd. Barn i åldern 7 12 år som placerats utanför hemmet var 483 till antalet år Ungdomar som får invalidpension på grund av mentala problem eller beteendestörningar var sammanlagt 343 år ,6 procent av eleverna i årskurs åtta och nio i Esbo uppgav i skolhälsoenkäten år 2010 att de var måttligt eller allvarligt deprimerade, medan procent av barnen och ungdomarna oberoende av årskurs upplevde bristande föräldraskap. Sammanlagt 136 ungdomar i åldern år hade vårdats på sjukhus för mentala problem, medan 496 hade varit kunder hos ungdomsstationen. Ungdomspolikliniken i Esbo, som erbjuder åringar hjälp i problem som berör mental hälsa, rusmedel, spelberoende och sexuell hälsa, hade kunder år I början av år 2012 fick 39 ungdomar öppen vård vid Esbos central för mental- och missbruksvård Emppu. HNS:s ungdomspsykiatriska avdelning och polikliniken har vårdat sammanlagt ungdomar från Esbo under januari mars. Tjänster Ungdomarna i Esbo har tillgång till skolor, läroanstalter och ungdomsarbetets basservice som innefattar skol- och studerandehälsovård. Dessa stöder utveckling, tillväxt och välmående hos barn och unga i skolåldern. Som stöd för basservicen kan man vid behov tillämpa förebyggande och rehabiliterande hälsovårdstjänster. Det krävs ingen remiss för att bli klient vid ungdomsstationen och ungdomspolikliniken Nupoli. Således når tjänsterna också ungdomar utanför skol- och studerandehälsovården, som definieras i den nya hälsovårdslagen. Esbo social- och hälsovårdssektor har anställt två hälsovårdare inom vuxensocialarbetet som ska jobba för att främja de arbetslösas hälsotillstånd. Ungdomsteamets tjänster och verkstäder vid servicecentret för arbetskraft är riktade till åringar. År 2011 hade servicecentret för arbetskraft månatligen kunder i åldern år. Antalet kunder (17 27-åringar) vid verkstäder som ordnas av stadens

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 sysselsättningstjänster är cirka 150 per år. Staden finansierar därtill Omnias verkstäder, som årligen erbjuder 170 platser för ungdomar som är över 17 år gamla. Omnia ordnar yrkesstart för 30 och startverkstad för 12 unga under 17 år. Barnskyddet har utvecklat öppenvård för åringar särskilt vid Bojparkens nya öppenvårdsenhet, där man under 2011 gav 43 unga i och deras familjer intensivt stöd. Vården av barn utom hemmet har utvecklats och samarbetet mellan den specialiserade sjukvården, bildningssektorn och privata tjänsteproducenter har utökats när det gäller ungdomar med mentalvårds- och missbruksbakgrund som är i behov av krävande vård. Effektiviserat familjearbete för ungdomar och deras familjer ordnas också genom köpta tjänster från privata tjänsteproducenter. För att förebygga utslagning bland ungdomar samarbetar Esbo stad med instanser som gör uppsökande ungdomsarbete; Omnia samt ungdomsverkstaden Sveps som betjänar svenskspråkiga ungdomar i huvudstadsregionen. Unga som avslutat grundskolan erbjuds aktivt möjligheter till fortsatta studier, startträning eller påbyggnadsundervisning (årskurs 10). Åtgärder Att främja hälsan hos invånare och minska hälsoskillnaderna hos olika befolkningsgrupper ses som viktigt i Esbo. Samarbetet mellan social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och andra ungdomsaktörer har ökat och förtätats på alla plan. Social- och hälsovårdssektorn, och sedan år 2012 också bildningssektorn, innehar tjänster för specialplanerare av hälsofrämjande verksamhet. Dessa utarbetar bland annat en elektronisk välfärdsberättelse som ska ge den nyaste informationen om befolkningens hälsotillstånd och dess utveckling. Informationen kan utnyttjas bl.a. för åtgärderna i välfärdsplanen för barn och ungdomar som skapas för varje fullmäktigeperiod. Ledningsgruppen för främjande av hälsa och välmående som koordineras av social- och hälsovårdssektorn i Esbo har lyft fram särskilt ungdomar som faller utanför arbete, utbildning och hälsovård. För att förbättra deras situation och aktivera dem att återgå till arbete eller utbildning utreds nya arbetsformer, exempelvis Diakonissanstaltens så kallade Vamosverksamhetsmodell. Målet är att öka antalet arbets- och praktikplatser i samarbete med stadens olika förvaltningar och med företag. Ledningsgruppen för främjande av hälsa och välmående arbetar med en bredare sammansättning som ett handlednings- och servicenät för unga i enlighet med ungdomslagen. På begäran av ledningsgruppen har man under våren 2012 kartlagt antalet ungdomar som är utslagna eller i fara att bli utslagna samt ordnat en verkstad som behandlade förebyggande av utslagning av unga. Verkstaden riktade sig till en bred publik. Frågor som togs upp i verkstaden utarbetas vidare under år Social- och hälsovårdssektorn deltar i projektet inom det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovård i Södra Finland, KASTE

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 (det s.k. Ester-projektet) där ett mål är att skapa en mångfacetterad verksamhetsmodell för basservicen och ett nätverk som ska stöda unga att bli självständiga och undvika utslagning genom tjänster som styr unga till rehabilitering, utbildning och arbete. Vidare skapas en modell för självutvärdering för nätverk som stöder ungas självständighet och förebygger utslagning. Dessutom testas och utvecklas användningen av e- tjänster och e-rådgivning bland unga. Enligt undervisningsministeriets beräkningar kostar en utslagen ungdom under sin livstid 1,2 miljoner euro för staten. Katja Louhio utredde utifrån Jaana Männikkös Etsivän työn ja työotteen pika-analyysistä år 2010 kostnaderna för projekt för uppsökande ungdomsarbete som fått statsbidrag, i förhållande till antalet ungdomar som aktiverats via arbete eller utbildning. Enligt beräkningen var kostnaderna för att aktivera den unga knappt under tusen euro. Ju tidigare man tar tag i utslagningen, desto fler är fördelarna. Esbo bör också i fortsättningen satsa på att förebygga utslagning bland unga genom åtgärder som ledningsgruppen för främjande av välfärd och hälsa förhandlat fram. Man utreder ett ökat förvaltningsövergripande samarbete och möjligheterna till mer samarbete med tredje sektorn och företag samt undersöker hur man kan stöda tjänster med låg tröskel för ett öppet samarbete i ett tidigt skede. Beslutshistoria Social- och hälsovårdsnämnden Förslag Marja-Leena Remes, direktör för familje- och socialservice Social- och hälsovårdsnämnden föreslår för stadsstyrelsen och vidare för fullmäktige att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Pia Kaumas och Sanna Lauslahtis samt 39 andra ledamöters fråga av om åtgärder för att få förebyggande av utslagning bland barn och ungdomar på en adekvat nivå och konstaterar att frågan är slutbehandlad. Behandling Päätös Föredragandens ändringar vid mötet har beaktats i protokollet. Social- och hälsovårdsnämnden Föredragandens förslag godkändes enhälligt. Stadsstyrelsen Förslag Omsorgsdirektör Juha Metso Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige antecknar redogörelsen för kännedom som svar på Pia Kaumas och Sanna Lauslahtis samt 39 andra ledamöters fråga av om åtgärder för att få förebyggande av utslagning bland barn och ungdomar på en adekvat nivå och konstaterar att frågan är slutbehandlad..

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes enhälligt.

9 Fullmäktige Sida 9 / 9

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 2553/07.02.00/2012 Stadsstyrelsen 321 12.11.2012 165 Motion om användning av Esbo stads vapen Beredning och upplysningar: Tyry-Salo Satu, tfn 09 8162 2112 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 73. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 73. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.05.2016 Sida 1 / 1 4894/2015 06.00.00 Social- och hälsovårdsnämnden 44 23.3.2016 Stadsstyrelsen 131 18.4.2016 73 Fråga om att erbjuda gratis preventivmedel åt unga i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

VÄLFÄRDSPLAN FÖR BARN OCH UNGA I HELSINGFORS. Bergen 18-20.9.2011 Bettina von Kraemer, Minna Tikanoja

VÄLFÄRDSPLAN FÖR BARN OCH UNGA I HELSINGFORS. Bergen 18-20.9.2011 Bettina von Kraemer, Minna Tikanoja VÄLFÄRDSPLAN FÖR BARN OCH UNGA I HELSINGFORS Bergen 18-20.9.2011 Bettina von Kraemer, Minna Tikanoja Bakgrund Den omarbetade barnskyddslagen (417/2007, 12 ) ålägger kommunerna att varje fullmäktigeperiod

Läs mer

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1 5100/06.00.00/2011 Stadsstyrelsen 148 6.5.2013 83 Motion om bättre tillgång och kvalitet på sjuk- och hälsovården i Esbo Beredning och upplysningar: Tuija Kumpulainen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 5380/11.03.02/2013 Stadsstyrelsen 40 10.2.2014 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Beredning och upplysningar: Petri

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla KASTE-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla Kaste-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1

UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1 UNGDOMSGARANTIN STÅR PÅ DEN UNGAS SIDA! www.nuorisotakuu.fi 1 Innehåll Vad då ungdomsgaranti? Varför ungdomsgaranti? Mål och budskap med ungdomsgarantin Vem genomför ungdomsgarantin? Resultat av ungdomsgarantin

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Stöd för unga i risk för marginalisering

Stöd för unga i risk för marginalisering Stöd för unga i risk för marginalisering Finlands Svenska Socialförbund rf:s kongress 14.4.2014 Sabina Öhman Uppsökande ungdomsarbete Sveps Marginaliserad? Syrjäytyneiksi luokitellaan sellaiset työ- voiman

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

ENKÄT TILL KOMMUNENS LEDNING om arbetet med att främja befolkningens hälsa och välfärd

ENKÄT TILL KOMMUNENS LEDNING om arbetet med att främja befolkningens hälsa och välfärd 1 / 7 ENKÄT TILL KOMMUNENS LEDNING om arbetet med att främja befolkningens hälsa och välfärd Frågorna gäller kommunens verksamhet år 2010, om inte annat anges i samband med frågan. I BAKGRUND 1) Av vem

Läs mer

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 4468/06.00.00/2012 Social- och hälsovårdsnämnden 116 22.11.2012 Stadsstyrelsen 375 17.12.2012 24 Fråga om att trygga vården av reumapatienter Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 6128/05.03.00/2011 Social- och hälsovårdsnämnden 133 15.12.2011 Stadsstyrelsen 11 9.1.2012 11 Fråga om fattigdom bland barnfamiljer Beredning och upplysningar:

Läs mer

Välfärdsplan för barn och unga Bild: Compic

Välfärdsplan för barn och unga Bild: Compic Välfärdsplan för barn och unga 2017 2021 Bild: Compic Mål Välfärdsplanen för barn och unga: mål, innehåll och uppföljning Välfärdsplanen för barn och unga (12 i barnskyddslagen) görs upp för att främja

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL ÅTGÄRDSFÖRSLAG 1. FÖREBYGGANDE ARBETE MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL 1.1 Effektivisera det förebyggande arbetet Åtgärderna indelas enligt åldern: 1) Spädbarn, 0 2 år 2) Barn i lekåldern, 3 5 år 3)

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 5444/05.09.00/2013 Stadsstyrelsen 157 26.5.2014 87 Motion om att utveckla tjänsterna inom familjearbetet Beredning och upplysningar: Elina Palojärvi, tfn 043 824 5721

Läs mer

Esbo stad Protokoll 168. Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 168. Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 1 3748/05.05.00 /2014 Social- och hälsovårdsnämnden 83 22.10.2014 Stadsstyrelsen 306 3.11.2014 Fullmäktige 156 17.11.2014 168 Fråga om dimensioneringen av antalet skötare

Läs mer

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.

Esbo stad Protokoll 83. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1. 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 Fullmäktige 65 19.5.2014 83 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9 Förebyggande av våld i närrelationer och inom familjen 2004 2007 Broschyrer 2004:9 Trygghet är en grundläggande rättighet Trygghet är en grundläggande rättighet för envar och en förutsättning för välbefinnande.

Läs mer

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012

UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 THL/1853/5.09.00/2012 (61(6) UPPFOSTRINGS OCH FAMILJERÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN 2012 Enkäten sänds till kommunerna. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds till den som producerar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 1052/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 58 5.3.2012 32 Esbo stads proprieborgen för :s lån på 16 025 000 euro Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09

Läs mer

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla Social- och hälsovårdsministeriet Strategi för social- och hälsovårdspolitiken Socialt hållbart Finland 2020: behandlar alla samhällsmedlemmar jämlikt, stärker

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre samt lag

Läs mer

Främjande av hälsa och välfärd.

Främjande av hälsa och välfärd. Främjande av hälsa och välfärd Tuija.ylitormanen@eksote.fi Innehåll Lag om hälsofrämjande Globala megatrender och nationella mål Struktur för hälsofrämjande Regionala uppgifter och aktiviteter Projekt

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA POLITISKT PROGRAM FÖR ATT FÖRHINDRA MARGINALISERING UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA. SFP vill se ett samhälle där ingen blir utanför. Utslagning är inte bara en tragedi för den unga

Läs mer

UTBSEKT 22 Svenska utbildningssektionen Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sibbo.

UTBSEKT 22 Svenska utbildningssektionen Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sibbo. Svenska utbildningssektionen 22 15.03.2016 Utlåtande om Sibbo kommuns välfärdsberättelse 2013-2016 UTBSEKT 22 Svenska utbildningssektionen 15.3.2016 Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt Torsell,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion Stadsfullmäktige 56 10.04.2013 Personalsektionen 49 04.12.2013 Stadsstyrelsen 261 16.12.2013 Personalsektionen 30 27.05.2014 Stadsstyrelsen 205 18.08.2014 Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet

Läs mer

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk Ändringar i rätten till småbarnspedagogik BEDÖMNING AV VERKNINGARNA PÅ MÄNNISKOR OCH BARN Ärende: Ändringarna i 11 a och 11 b i lagen om småbarnspedagogik 1.8.2016 Beslutsfattare och slutligt beslutsfattare:

Läs mer

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter.

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter. Resumé BARNSKYDDET I det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården (KASTE) för åren 2008-2011 uppställdes som målsättning, att antalet barn som placerats utom hemmet ska minska i relation

Läs mer

Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning

Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning 1(5) Kommunenkät om uppgifter 2019 Uppfostrings- och familjerådgivning Enkäten sänds till alla kommuner. Om kommunen inte producerar tjänsten själv, ber vi att enkäten sänds vidare till serviceproducenten.

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2015 Nr 28 Nr 28 LANDSKAPSFÖRORDNING om rådgivning för gravida och barn, skol- och studerandehälsovård samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

Finland 100- understödsprogrammen

Finland 100- understödsprogrammen Finland 100- understödsprogrammen 22.2.2017 1 Extra ansökningsrunda Social- och hälsovårdsministeriet startar en extra ansökningsrunda för tre nya understödsprogram som en hyllning till jubileumsåret för

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Skrivelse om Pargas stads socialväsende 2819/ /2016. Stadsstyrelsen

Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Skrivelse om Pargas stads socialväsende 2819/ /2016. Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 58 21.03.2016 Stadsstyrelsen 73 04.04.2016 Skrivelse om Pargas stads socialväsende 2819/01.00.00.01/2016 Stadsstyrelsen 21.03.2016 58 Beredare Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Social- och hälsovårdsnämnden Regionförvaltningsverkets begäran om förklaring, barnskydd 2819/ /2016

Social- och hälsovårdsnämnden Regionförvaltningsverkets begäran om förklaring, barnskydd 2819/ /2016 Social- och hälsovårdsnämnden 38 14.04.2016 Regionförvaltningsverkets begäran om förklaring, barnskydd 2819/01.00.00.01/2016 Social- och hälsovårdsnämnden 14.04.2016 38 Beredare Social- och hälsovårdsdirektör

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

Esbo stad Protokoll 8. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 8. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5442/00.00.01/2012 Stadsstyrelsen 8 7.1.2013 8 Val av social- och hälsovårdsnämnden och dess sektioner Beredning och upplysningar: Rytilahti Katja, tfn 09 816 22398 E-post

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation

Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation 7.4.2014 Helsingfors 8.4.2014 Åbo 10.4.2014 Korsholm Ira Vanne Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet

Läs mer

Ungdomsgarantin i Grankulla

Ungdomsgarantin i Grankulla Ungdomsgarantin i Grankulla KV hyväksynyt..2016 KV godkänt..2016 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Definition... 1 Strategisk styrning och process... 2 Lägesöversikt... 2 Koordinering... 3 Arbetsfördelningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Svenskspråkiga utbildningssektionen 11.6.2013 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Handlingsplanen är utarbetad

Läs mer

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK Bestämmelser, tillämpningar och reformförslag Gustav Wikström Grundskolans specialundervisning är lagstadgad GrUL 17 : Elever med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER Dnro 32/83/2013 Vilken kommun eller annan organisation representerar du? * Vilken är din ställning? * Kommun-/stadsfullmäktigeledamot Annan förtroendevald i

Läs mer

Bakgrund. Fullmäktigeperioden

Bakgrund. Fullmäktigeperioden Godkänd av kommunfullmäktige XX.XX.7 Bakgrund Kommunerna ska enligt Hälso- och sjukvårdslagen (/ ) i sin strategiska planering ställa upp mål för främjandet av hälsa och välfärd samt fastställa åtgärder

Läs mer

I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster

I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster I riktning mot barn- och familjeorienterade tjänster Lämpligt stöd vid rätt tidpunkt Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) är ett av de 26 spetsprojekt som ingår i regeringsprogrammet

Läs mer

Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete

Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete Tystnadsplikt inom ungdomsverkstäder och uppsökande ungdomsarbete Jakobstad 8.5.2015 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska

Läs mer

TILL KOMMUNENS LEDNING DATAINSAMLING om främjandet av befolkningens hälsa och välfärd 2015

TILL KOMMUNENS LEDNING DATAINSAMLING om främjandet av befolkningens hälsa och välfärd 2015 TILL KOMMUNENS LEDNING DATAINSAMLING om främjandet av befolkningens hälsa och välfärd 2015 I BAKGRUND Blanketten ska besvaras ur centralförvaltningens synvinkel oavsett på vilket sätt den kommunala servicen

Läs mer

Ungdomsgarantin i Grankulla

Ungdomsgarantin i Grankulla Ungdomsgarantin i Grankulla KV hyväksynyt._.2017 Godkänd av STF._.2017 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Definition... 1 Strategisk styrning och process... 2 Lägesöversikt... 2 Mål... 5 Koordinering...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder Ansökan till förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller omhändertagande av ett barn (43 2 mom. i barnskyddslagen) Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 9.5.2017 - 9.5.2017 - Vad är en kundsedel? Social- och hälsocentralen, tandkliniken

Läs mer

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral Hälsa för helsingforsbor Helsingfors hälsovårdscentral 2012 Finlands största hälsovårdscentral Hälsovårdscentralen har över 9 000 anställda och över 90 verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors. Hälsovårdscentralen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo

Esbo stad Protokoll 47. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1. 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 4590/02.09.00/2013 Stadsstyrelsen 103 31.3.2014 47 Motion om att utnyttja ätbar mat och pröva på måltider av överbliven mat i Esbo Beredning och upplysningar: Minna Ahola,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Datum 2011-05-16 Vår referens Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Mottagare Ålands landskapsregering Landskapsregeringens förslag till ny landskapslag om hälso- och sjukvård

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer