Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem 2014-2015"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem Vision: Alla barn, elever och vuxna på Hagmarkens Skola och fritidshem ska känna sig trygga under sin vistelse i skolan och på fritids. Mål: Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion och trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. All personal på Hagmarkens skola och fritidshem ska medverka till att utveckla och främja barn och elevers känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar.

2 Uppdraget Styrdokumentet Läsåret 2013/2014 Skollagen 1 kap 2 och 9 Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolväsendet:. Främja jämställdhet mellan könen. Aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. Skollagen 14 a kap Behandlar regler som avser kränkande behandling. Läroplanen Lgr 11 Skolans värdegrund och uppdrag Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla. FN:s konvention om barnets rättigheter Konventionen bygger på perspektivet att barnets bästa alltid skall komma i främsta rummet. Diskrimineringslagen Den som bedriver verksamhet som avses i skollagen eller annan utbildningsverksamhet får inte diskriminera något barn eller någon elev, student eller studerande som deltar i eller söker till verksamheten. Anställda och uppdragstagare i verksamheten ska likställas med utbildningsanordnaren när de handlar inom ramen för anställningen eller uppdraget. Skyldighet att förebygga och förhindra kränkande behandling 7 Huvudmannen ska se till att det vidtas åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling.

3 Definition på begreppen diskriminering, trakasserier, mobbning, kränkande behandling samt de olika diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringsgrunder: Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionshinder Sexuell läggning Ålder Diskriminering Direkt diskriminering är om ett barn/elev missgynnas genom särbehandling p.g.a. någon av de sju diskrimineringsgrunder som lagen omfattar. Indirekt diskriminering är om ett barn/elev missgynnas genom till synes neutrala ordningsregler tillämpas så att de får en i praktiken diskriminerande effekt. Trakasserier Trakasserier är en behandling som kränker ett barn/ elevs värdighet och som har koppling till någon av diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier, ett uppträdande av sexuell natur som kränker en annans individs värdighet, bör uppmärksammas. Mobbning Mobbning är en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan skada eller obehag. Kränkande behandling Med kränkande behandling menas en kränkning av ett barns/elevs värdighet som saknar koppling till en diskrimineringsgrund.

4 För att veta hur det diskrimineringsförebyggande arbetet ska utvecklas, genomförs årligen på: Skola: Kartläggning av riskområden genom samtal med eleverna (augusti/september), Diskussioner kring förebyggande åtgärder i hela arbetslaget (augusti), Elevenkäter (februari), Fortlöpande kartläggning och analys då behov finns under hela läsåret. Fritids: Kartläggning av riskområden genom samtal med eleverna (augusti/september), diskussioner kring förebyggande åtgärder i hela arbetslaget (augusti), Elevintervjuer (februari), Fortlöpande kartläggning och analys då behov finns under hela läsåret. Föräldrar: Föräldrar är delaktiga i kartläggningen och analysen genom att de fyller i en skolenkät (en gång per läsår). Resultatet sammanställs av personalen på skolan och presenteras via mail. Föräldrar ges också möjlighet att påverka planens innehåll vid presentation av planen på hemsidan samt fortlöpande under året. Elever: Elever är delaktiga i kartläggningen och analysen genom de samtal de för med personalen dagligen i verksamheten, genom de enkäter de fyller i samt genom de intervjuer som görs. Ledning: Vid läsårets slut genomförs en kartläggning och analys av likabehandlingsplanen och de åtgärder som gjorts under året. Analysen ger oss underlag för vad vi måste åtgärda och förbättra framöver. I arbetet använder vi oss av den befintliga likabehandlingsplanen, protokoll från avdelningsmöten, enkätresultat (elever, föräldrar och personal), minnesanteckningar från samtal, behandling av enkätresultat samt skriftliga utvärderingar från personalen. Uppdatering av ny plan Utifrån kartläggningen och analysen utformas ett förslag till en ny likabehandlingsplan för nästa läsår. På höstterminens första gemensamma avdelningsmöte görs en nulägesanalys och beslut fattas om vilka förebyggande åtgärder som ska vara aktuella för fritids och för skola under läsåret. När planen är uppdaterad kommunicerar och förankrar vi innehållet för elever och föräldrar genom att anslå planen på hemsidan och berätta om den på ett föräldramöte.

5 Kartläggning av riskområden Nulägesanalys sept 2014 Vi har kartlagt riskområden på skolan genom samtal med eleverna i våra olika grupper. Följande områden känner sig eleverna otrygga på: vid toaletterna, i hallen, vid runda bordet ute, bakom kullen, i buskarna ute samt på baksidan av skolhuset. Platserna där barnen känner sig otrygga på är ungefär samma som tidigare år. Det är ställen där vuxna inte finns hela tiden. Vi har beslutat att barn inte får vara på baksidan utan att vuxna är med. De äldsta barnen kan få lov att vara där själva om de frågat någon vuxen. När det gäller de andra områdena ska vi tillsammans med barnen fundera över hur vi ska lösa känslan av otrygghet där. Frågan kommer att tas upp på klassråd och elevråd. Beslut kring åtgärder fattas därefter. Det allra viktigaste i vårt likabehandlingsarbete det här året blir att arbeta med att skapa trygghet för samtliga barn. Ansvarsfördelning Rektor/Biträdande rektor ansvarar för att en Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling upprättas och att all personal, alla barn, alla elever samt vårdnadshavare har kännedom om dess koppling till värdegrunden och verkar för dess måluppfyllelse. Skolans personal ska vara tillgänglig för barn och elever för att aktivt motverka kränkande behandling samt vara observanta om barn/elever drar sig undan. De ansvarar för att kartläggning av riskområden sker samt att elevenkäter med alla barn genomförs. De ansvarar också för att skolenkäten, som riktas till föräldrarna, genomförs varje läsår. Fritids personal ska vara tillgänglig för barn och elever för att aktivt motverka kränkande behandling samt vara observanta om barn/elever drar sig undan. De ansvarar för att kartläggning av riskområden sker samt att intervjuer med alla barn genomförs. Mentorer till nyanställd personal ansvarar för att ta upp värdegrundsfrågor och Likabehandlingsplan. Elever ansvarar för att följa skolans trivsel- och umgängesregler. Vårdnadshavare ansvarar för att elevens personliga förhållanden och behov av omvårdnad, trygghet och fostran blir tillgodosedda.

6 Utvärdering och analys av åtgärder Elevenkäter och föräldraenkäter är gjorda, sammanställda och analyserade. Personalenkäter är gjorda, sammanställda och presenterade för personal. Resultatet har diskuterats och analyserats i ledningsgrupp och arbetsmiljögrupp. Likabehandlingsplanen utvärderades av skolans och fritids personal på utvärderingsdagen i juni (se bilaga 1) Biträdande rektor analyserade planen utifrån personalens utvärdering, de åtgärder som gjorts och utformade förslag till ny plan. En slutsats som framkom var att vi måste bli bättre på att analysera om de åtgärder vi gör leder till att vi kommer närmare visionen. Förebyggande åtgärder Skola: Klassläraren inleder varje skoldag med att ta i hand, se i ögonen och hälsa på alla barn för att de ska bli sedda och uppmärksammade. Klassläraren skapar en tydlig struktur med närvarokontroll för alla elever, tydliga rutiner och väl planerade och strukturerade skoldagar som varieras utifrån olika elevers sätt att lära. Om en elev är frånvarande, utan att detta blivit anmält till skolan, ringer klassläraren/annan ansvarig senast kl för att ta reda på orsak till elevens frånvaro. Personalen meddelar rektor om en elev bedöms behöva extra stödinsatser under skoltid. Rektor beslutar om en utredning ska genomföras. Klassläraren ser till att regelbundet arbete med projekt Charlie, som är ett drog och mobbingförebyggande arbetsätt, planeras i verksamheten. Två personal är utbildade i Projekt Charlie och har under årens lopp internutbildat övrig personal. Arbetssättet sträcker sig från de allra minsta barnen på förskolan till och med årskurs tre på skolan. Under idrottstimmarna på Bälingeskolan är alltid två lärare med för att förebygga eventuella kränkningar/mobbing i omklädningsrummen. Klasslärare överför information till mentorer på fritids kring elevärenden. Fortlöpande värdegrundsarbete t.ex. i samband med implementering av trivselreglerna i början av varje termin

7 Det finns alltid vuxna i elevernas närhet både inomhus och utomhus på raster. Varje klasslärare har ett ansvar att göra sitt bästa för att skapa goda relationer till elever och föräldrar. Diskussioner och reflektioner i arbetslaget kring dessa frågor sker på: morgonmöten, veckomöten och vissa avdelningsmöten. Vi lär av varandras erfarenheter kring dessa frågor. All personal ska läsa ur ett gemensamt studiehäfte (innehållande delar av likabehandlingsplanen, utdrag från Arbetsplanens område Normer och värden mm) inför gemensamma möten. På mötena ska vårt arbetssätt kring dessa frågor diskuteras och beslut om vidare åtgärder fattas. Klasslärare gör tillsammans med fritidsmentor ett relationsschema (enligt trafikljusmodellen) i klassen. Utifrån resultatet arbetar man själv med de relationer som inte är gröna. Klassläraren tar sig tid att minst en omgång per termin observera en elev i taget lite extra under en skoldag. (ta klasslistor till hjälp). Personalen sätter sig in i skolans mobbingplan. Personal ingriper vid konflikter mellan eleverna och rapporterar, vid behov, till aktuell personal/mobbinggrupp/krisgrupp. Framkommer det att en elev eller vuxen känner sig kränkt ska detta tas på allvar och rapporteras vidare till mobbinggrupp/krisgruppen. All personal samtalar med barnen regelbundet om vikten av olikheter i ett samhälle och att alla människor har samma värde oavsett sexuell läggning, social/etnisk bakgrund etc. Fritids: Inleder alltid verksamheten med att ha en samling så att alla barn blir sedda och uppmärksammade. Årskurs tre har inte samling alla dagar p.g.a. att de slutar sent och kommer till fritids mitt i mellanmålet. De blir då avprickade på en lista i stället. En tydlig struktur finns med närvarokontroll för alla elever, tydliga rutiner och pedagogiska aktiviteter. Fortlöpande värdegrundsarbete t.ex. i samband med implementering av trivselreglerna i början av varje termin.

8 Det finns alltid vuxna i elevernas närhet både inomhus och utomhus. Varje fritidsmentor har ett ansvar att göra sitt bästa för att skapa goda relationer till elever och föräldrar. Personalen meddelar rektor om en elev bedöms behöva extra stödinsatser under fritidstid. Rektor beslutar om en utredning ska genomföras. Fritidsmentor överför information till klasslärare på skolan kring elevärenden. Diskussioner och reflektioner i arbetslaget kring dessa frågor sker på: morgonmöten, veckomöten och vissa avdelningsmöten. Vi lär av varandras erfarenheter kring dessa frågor. All personal ska läsa ur ett gemensamt studiehäfte (innehållande delar av likabehandlingsplanen, utdrag från Arbetsplanens område Normer och värden mm) inför gemensamma möten. På mötena ska vårt arbetssätt kring dessa frågor diskuteras och beslut om vidare åtgärder fattas. Fritidsmentor gör tillsammans med klasslärare ett relationsschema (enligt trafikljusmodellen) i klassen. Utifrån resultatet arbetar man själv med de relationer som inte är gröna. Fritidsmentor tar sig tid att minst en omgång per termin observera en elev i taget lite extra under en eftermiddag på fritids. (ta klasslistor till hjälp). Personalen sätter sig in i skolans mobbingplan. Personal ingriper vid konflikter mellan eleverna och rapporterar, vid behov, till aktuell personal/mobbinggrupp/krisgrupp. Framkommer det att en elev eller vuxen känner sig kränkt ska detta tas på allvar och rapporteras vidare till mobbinggrupp/krisgruppen. All personal samtalar med barnen regelbundet om vikten av olikheter i ett samhälle och att alla människor har samma värde oavsett sexuell läggning, social/etnisk bakgrund etc.

9 Övrigt: Mobbinggruppen/krisgruppen presenteras för alla berörda och förslag till ny Likabehandlingsplan presenteras under ht. Kommunikation och förankring Barn/elever Klasslärare och fritidsmentorer berättar för eleverna att planen finns, varför den finns och presenterar delar av planen (de saker vi anser att eleverna förstår) under höstterminen. Elever får gärna komma med synpunkter på innehållet. Fortlöpande planerat/schemalagt värdegrundsarbete under året. Värdegrundsfrågor tas upp som en stående punkt på Charlielektioner och klassråd. Föräldrar/vårdnadshavare Skolans och fritids likabehandlingsplan finns att läsa på Hagmarkens hemsida. Värdegrundsfrågor tas upp som en stående punkt på skolrådet och diskuteras vid utvecklingssamtal. Likabehandlingsplanen presenteras på höstens första föräldramöte. Föräldrar får gärna komma med synpunkter på planens innehåll. Personal Mobbinggruppen/krisgruppen informerar om sitt arbete fortlöpande på gemensamma personalmöten. Värdegrundsfrågor tas upp som en stående punkt på planeringsdagar, utvärderingsdagar, personalmöten, arbetslagsträffar, avdelningsplaneringar. Rektor/ledningsgrupp Rektor ingår i mobbinggruppen/krisgruppen. Värdegrundsfrågor är en stående punkt på ledningsgruppens dagordning. Rutiner för åtgärder 1. Om personal blir vittne till kränkning mellan elev/elev, vuxen/elev eller vuxen/vuxen ingriper man direkt, bryter situationen och värnar om den utsatte. 2. Barn, elev eller vuxen som kränks, blir vittne till kränkande behandling eller får tydliga indikationer på kränkning ska omgående vända sig till sin närmaste lärare, annan personal på förskolan/skolan, arbetsmiljögrupp, ledningsgrupp eller rektor. 3. Vid kränkning mellan barn eller elever samtalar den vuxne, helst tillsammans med närmaste lärare, med de inblandade. Först med den utsatte, därefter med övriga inblandade.

10 4. Föräldrarna informeras om händelsen samt eventuella åtgärder. Kortfattad information lämnas till personal i mobbinggruppen/krisgrupp. 5. Om kränkning kvarstår överlämnas ärendet till mobbinggruppen/krisgruppen som utreder vidare. Vid kränkningar mellan vuxna går ärendet direkt till arbetsmiljögruppen, ledningsgruppen eller rektor. 6. Handlingsplanen tas i bruk. I förekommande fall görs anmälan till sociala myndigheter. Eventuell polisanmälan görs av rektor. 7. Händelsen följs upp inom två veckor. Handlingsplan Handlingsplanen förutsätter att inblandade samarbetar för att få till stånd en lösning. Elevärenden Samtal med den utsatte genomförs av 2 personer i mobbinggruppen/krisgruppen. En av dessa leder samtalet den andre dokumenterar. Syftet är att stoppa kränkningarna och få en tydlig bild av det inträffade. Samtal med övriga inblandade genomförs av samma personer på samma sätt och i samma syfte. Samtalen genomförs med en inblandad i taget. Samtalens struktur:. De inblandade kallas till samtal enskilt. De ges ej tillfälle att kommunicera eller att förbereda sig.. Inga ledande frågor får ställas. Eleverna informeras om att samtalet dokumenteras. Dokumentationen läses upp efter samtalets slut och barnet/eleven ges möjlighet att korrigera felaktigheter i ärendet.. Berörd personal informeras. Syftet är att få inblick i vad som händer runt de inblandade.. Uppföljningssamtal med de inblandade sker tillsammans med de personer som ansvarar för ärendet.. Vid upprepade kränkningar lämnar mobbinggruppen/krisgruppen ärendet till rektor som kallar till elevhälsosamtal med förälder/vårdnadshavare och elev.

11 . Polisanmälan och/eller anmälan till de sociala myndigheterna görs av rektor vid allvarliga händelser. Vuxenärenden Samtal med den utsatte genomförs av två personer från arbetsmiljögruppen eller ledningsgruppen. En av dessa leder samtalet den andre dokumenterar. Syftet är att stoppa kränkningen och få en tydlig bild av det inträffade. Samtal med övriga inblandade genomförs av samma personer på samma sätt i samma syfte. Samtalen är strukturerade. Rektor informeras av de personer som ansvarar för ärendet. Rektor informerar inblandad elevs förälder/vårdnadshavare vid incidenter elev och vuxen. Om ingen förändring sker tas kontakter utanför Hagmarken t.ex. Skolhälsan, företagshälsan, polis. All dokumentation gjord av mobbinggruppen/krisgruppen, arbetsmiljögruppen, ledningsgruppen och rektor förvaras i skolans arkiv. Mobbinggruppen/Krisgruppen: Anne Backström (skolan) Berith Strömquist (ledningen) Anna Carlsson (förskolan) Mimmi Karlsson(förskolan) Emanuel Pettersson (skolsköterska) Tina Wallin (biträdande rektor) Ewa Jonasson (arbetsmiljöombud, endast mobbinggrupp) Hanna Hellgren (endast mobbinggrupp) Arbetsmiljögruppen: Ewa Jonasson (skolan) Marciana (Neneng) Östman (förskolan) Berith Strömquist (rektor/vd) Ledningsgruppen: Tina Wallin (skolan), Jenny Selhammer (förskolan) Berith Strömquist (rektor/vd)

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Hagmarkens Skola och Hagmarkens fritidshem Vision: Alla barn, elever och vuxna på Hagmarkens Skola och fritidshem ska känna sig trygga under sin

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Linneans förskola skolområde Östersund södra Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Områdets

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA Verksamhetsåret 2015/2016 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kulladals förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kulladals förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kulladals förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling för Bygdsiljums förskoleklass, skola och fritidshem Läsåret 2013/2014 Bygdsiljums skola tillämpar barn- och elevskyddslagen (2006:67). Det är enligt lagen en rättighet för

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 Inledning/vision Det åligger samtliga vuxna vid Södervångskolan att

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Hagmarkens skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Hagmarkens skola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Hagmarkens skola 2018-2019 Innehållsförteckning Mål, syfte och definitioner... 3 Ansvarsfördelning och uppdrag... 4 Främjande arbete... 6 Förebyggande

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun 2013-05-28 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Plan mot diskriminering samt kränkande behandling läsåret gällande I Ur och Skur Skabersjöskolan skola och fritidshem

Plan mot diskriminering samt kränkande behandling läsåret gällande I Ur och Skur Skabersjöskolan skola och fritidshem Plan mot diskriminering samt kränkande behandling läsåret 2018-2019 gällande I Ur och Skur Skabersjöskolan skola och fritidshem Skollagen 1 kap. 5 : Utbildningen skall utformas i överensstämmelse med grundläggande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Reviderad ht 15 Vision Lillmons fritidshem är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan i Ekedalen Tidaholm

Likabehandlingsplan. Förskolan i Ekedalen Tidaholm Likabehandlingsplan Förskolan i Ekedalen Tidaholm 2015/2016 Innehållsförteckning Vad säger styrdokumentet?... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kiaby förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Inledning

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Boken. Vision och värdegrund. För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Förskolan Boken. Vision och värdegrund. För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling Förskolan Boken Likabehandlingsplan För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling Läsåret 2015-2016 Vision och värdegrund Förskolan Bokens värdegrund bygger på

Läs mer

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Landalaskolan läsår 2015/2016 Landalaskolan Södra Viktoriagatan 48-52 Göteborg Hemsida: www.centrum.goteborg.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars grundsärskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Läsåret 2016-2017 Reviderad 2016-05-23 VISION Alla på förskolan skall

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24 LIKABEHANDLINGSPLAN En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling Antagen i samverkan 2007-04-24 Den första april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Reviderad oktober 2013 Plan mot kränkande behandling Vision Lillmons

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Diamantens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Linderöds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2016 Förskolan Skogslia

Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2016 Förskolan Skogslia Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2016 Förskolan Skogslia Bakgrund I läroplan för förskolan I Lpfö 98 fastslås de värden som förskolan skall gestalta och förmedla: En viktig uppgift

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Önnestad skola F-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Läsåret 2014-2015 Reviderad 2014-11-13 VISION Alla på förskolan skall

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

LINDESKOLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindeskolan 2014/2015

LINDESKOLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindeskolan 2014/2015 LINDESKOLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindeskolan 2014/2015 1 Innehåll Utgångspunkter 3 Definitioner av begrepp 3 Vad säger FN:s barnkonvention? 3 Vad säger lagen? 4 Vad säger Lindesbergs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran Likabehandlingsplan För Gullberna Parks förskola, Rödmyran 2009/2010 1. Vision för våra förskolor Vår förskola ska vara trygg för alla, barn, personal och föräldrar och fri från trakasserier och annan

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola

Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola Plan mot kränkande behandling för Asklanda förskola 2017-2018 På vår förskola ska alla barn bli sedda och känna sig trygga. På vår förskola ska alla känna sig respekterade för den de är. På vår förskola

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015 LIKABEHANDLINGSPLAN Snöbollsgatans förskola 2014/2015 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan

Läs mer

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Datum: Maj 2011 Ansvariga:

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Utdrag ur FN:s barnkonvention

Utdrag ur FN:s barnkonvention Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn har rätt att bli respekterad som den person den är och

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 Innehållsförteckning Värdegrund...2 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3 Regelverk...3 Lagar som styr arbetet...3

Läs mer

Likabehandlingsplan Tillvägagångssätt vid kränkningar och mobbning

Likabehandlingsplan Tillvägagångssätt vid kränkningar och mobbning Likabehandlingsplan Tillvägagångssätt vid kränkningar och mobbning Tove Risberg Inger Palmér Tyresö Förskola och Skola Innehållsförteckning Varför likabehandlingsplan Vision Kartläggning Nulägesanalys

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Gläntans förskola 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Gläntans förskola 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Gläntans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan 5 6 Utvärdering

Läs mer