Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19"

Transkript

1 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff Närvarande Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Gunnel Försäkringskassan Ann Traber, Konstnärsnämnden, Matilda Lidström Dougnac, Försvaret, Kerstin Hugne, Boverket, Sara Jonasson Tillväxtverket, Kerstin Andersson, Boverket, Anna del sol, CSN, Maria Hillerbrand, CSN, Anna Hedar, Statens musikverk, Kristin Lilieqvist, Skatteverket, Ulla Edberg, Livsmedelsverket, Lillemor Dahlgren, Nationella sekretariatet för genusforskning, Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning, Elin Engström, Nationella sekretariatet för genusforskning. Nordiskt Forum och Almedalen Nationella sekretariatet för genusforskning och flera myndigheter medverkar vid båda arrangemangen. Nationella sekretariatet för genusforskning har tänkt ut ett ramverk och mejslat ut seminarier som vi tror kommer få genomslag och god spridning. Det finns därtill ett monterprogram eller motsvarande vid båda tillfällena som det finns en stor möjlighet för myndigheterna att komma med inspel till. Nordiskt Forum och Almedalen är båda bra tillfällen att sprida kunskap om det pågående jämställdhetsarbetet till allmänheten, civilsamhället, offentliga och privata verksamheter, politiker och makthavare. Forumet är också en möjlighet för komptensutveckling och att knyta kontakter. Ett separat utskick till medverkande myndigheter kommer inom kort. Det kommer att handla om det praktiska, bland annat kostnaden, som fördelas alla medverkande emellan. Nordiskt forum juni Hela livet: 12 juni, , Öppen scen (FK, PM, CSN) I allmänhetens tjänst När normer styr myndighetsarbete: 14 juni, , Quam (MSB, Försvaret, Boverket, Kriminalvården, VR, SKV) Monterprogram: juni Seminarium söndagen 15 juni under planering (övriga myndigheter) Egen aktivitet: Boverket, Tillväxtverket, Ungdomsstyrelsen, Almedalen 2 juni Det gäller livet - myndigheter med makt att förändra (FK, CSN, PM) I allmänhetens tjänst? När normer styr myndighetsarbete (MSB, Försvaret, Boverket, Kriminalvården, VR, SKV ev. LST)

2 Monterprogram: 2 juni (Kriminalvården, PM, Skolverket, Tillväxtverket, Ungdomsstyrelsen, Vetenskapsrådet) + Evt. Försvaret samt Boverket. Egen aktivitet: Kriminalvården, ev. MSB, PM, ev. Skolverket, Vetenskapsrådet Tillägg från myndigheterna: Skatteverket har inte fattat beslut om att vara på plats som myndighet, men Kristin kommer vara på plats i Visby för kompetensutveckling. Dock oklart om någon kan medverka på scen. Konstnärsnämnden kommer att vara i Visby, däribland en enhetschef. Kommer också ha en egen aktivitet under veckan. Försäkringskassan kommer ha ett program samma dag om föräldraförsäkringen. Försvarsmakten är intresserad av att vara med i ett eftersnack till samtalet I allmänhetenstjänst. Statens institutionsstyrelse kommer medverka på Barnrättstorget i Visby. Nationella sekretariatet för genusforskning tar kontakt med de myndigheter som ska medverka på scen för att bestämma vilken väg inbjudan ska skickas ut (direkt från genussekretariatet eller via representant i nätverket). Boende och resor löser respektive myndighet själva. Mer detaljer kring myndigheternas medverkan, praktikaliteter och kostnader kommer i ett separat utskick inom kort. Dessa kostnader har ni sökt och fått beviljat medel för, och dessa beviljade medel kommer att kunna täcka både arrangörskostnader samt era resor och boenden. Lägesrapporter och halvtidsredovisning Rapporteringsform Skickas till myndigheten den Ska vara sekretariatet tillhanda den Lägesrapport V maj Delrapport V september Lägesrapport V november Avstämning inför slutrapport V 51 Vi återkommer om slutdatum

3 Kompetenshöjande insatser Namn Målgrupp Datum Placering Antal platser /myndighet Att leda förbättringsarbete Samordnare 6 mars Scandic Ariadne, Stockholm Max 3 Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Chefer och strateger 12 resp. 13 feb + 16 resp. 17 sep Scandic Ariadne, Stockholm Max 10 Controllerutbildning Verksamhetscontrollers 1 april Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A i Stockholm Max 2 Jämställd kommunikation Kommunikatörer 17 mars Studion, Konstnärsnämnden, Maria Skolg 83, Stockholm Max 2 Jämställdhetsperspek tiv på bidragsgivning Handläggare av bidrag 19 augusti Stockholm, Ungdomsstyrelsen 2 Jämställt bemötande Ansvariga för bemötande 4 eller 5 juni Ej klart Ej klart Maskulinitetsutbildni ng Alla Ej klart Ej klart Ej klart Jämställdhet i upphandling Upphandlingsansvariga Ej klart Ej klart Ej klart Från statistik till analys (till förändring) Statistik- och analysansvariga 23 april Vetenskapsrådet, Västra Järnvägs- gatan 3, lokal: Valen Max 3 Skatteverket och Konstnärsnämnden kollar upp om det finns lokaler hos dem som kan användas den 4 eller 5 juni. Observera max antal deltagare i tabellerna ovan. Maxantal är även angivet i utbildningsinbjudningarna.

4 Runda Anna Hedar, Statens musikverk Statens musikverk har kastat upp många bollar i luften, som de nu håller på att samla in. De anställer nu en genuspedagog och har anställt en inventerare som går igenom myndighetens samlingar. De kommer att arrangera en utbildningsdag i nästa vecka som konsulter från Add Gender håller i. Anna upplever att alla börjar komma med på tåget, men att det är en utmaning att som sakkunnig/ansvarig för satsningen styra cheferna. Kristin Liljeqvist, Skatteverket De har främst två aktiviteter i handlingsplanen, dels att göra ett tillägg i bemötandeutbildningen om jämställdhet och dels en artikelserie på myndighetens intranät. Arbetet handlar också om att nå upp till krav på könsuppdelad statistik i årsredovisningen genomfördes en studie av det skriftliga bemötandet, nu är förhoppningen att en ny studie ska göras för att se vad som hänt sedan dess. De konkreta exemplen som framkommer i studien ska sedan kunna användas vid bemötandeutbildningen. En offert från utförare väntas inom kort. En första artikel om jämställdhetsintegrering har publicerats på intranätet. Artikeln har väckt mycket uppmärksamhet och de ska skapa en portalsida där de samlar material om jämställdhetsarbetet. De håller på att se över styrningen av organisationen, och det är en utmaning att få in tvärperspektiv som jämställdhet i styrsystemen. CSN, Maria Hillerbrand och Anna Delsol Början av året har präglats av rekrytering av Anna Delsol. Därefter har fokus legat på att omsätta handlingsplanen till praktik. De har bland annat planerat in en turné till de lokala kontoren där de ska träffa ledningsgrupper. Maria har börjat blogga på myndighetens intranät, vilket väckt uppmärksamhet i form av kommentarer och läsning. Ett exempel på framgång är att ett lokalt kontor uppmärksammade att en större andel kvinnor än män beviljades studiemedel efter att ha angivit särskilda skäl. Nu ska de undersöka vilka skäl som angavs. Boverket, Kerstin Hugne och Kerstin Andersson Boverket har medverkat vid flera av utbildningstillfällena under början av året. Men ledningsgruppen behöver få en samlad bild av utbildningstillfällena som kommer framöver.

5 På grund av den kompetenssatsning som genomfördes vid myndigheten 2012 upplever de att jämställdhetsarbetet som bedrivs idag har stort stöd. Men personalomsättningen på myndigheten kräver ytterligare insatser för att uppnå en gemensam baskompetens. Boverket har rekryterat två personer som ska arbeta med jämställdhet på myndigheten. De behövs bland annat för att möta frågor som hur då inom verket på ett bra sätt. Arbetsgruppen, som består av fem personer, ska detaljplanera årets aktiviteter. Jämställdhetsarbetet upplevs inte som tungt, men arbetet bedrivs lite i bakvattnet på grund av den korta tiden. Tillväxtverket, Sara Jonassson Tillväxtverket kommer erbjuda processtöd till chefer och handläggare, med fokus att säkerställa att jämställdhetsarbetet sker verksamhetsnära. Stödet kommer att utgöras av konsulter som ska anlitats. De kommer samtidigt ta fram verktyg för mångfaldsuppföljning, med fokus på kön, etnicitet och ålder. Verktyget ska mäta hur väl verksamheten når ut till målgruppen. De kommer även att utbilda kommunikatörer och då eventuellt använda sig av samma upplägg som Jim. Det finns en nyfikenhet kring på myndigheten och utbildningar efterfrågas. En nyhet på intranätet har resulterat i frågor och intresse från medarbetare. Tillväxtverket genomgår nu en omorganisation som kommer resultera i att det blir en avdelning mindre och det görs även en översyn av enheterna. Livmedelsverket, Ulla Edberg Myndigheten har startat upp arbetet för året och ett första steg har varit att få med jämställdhetsarbetet i den strategiska planen för året. De har även arbetat med att få med de olika avdelningarna som ska genomföra olika delar av planen på banan. En av delarna är att på kontrollavdelningen genomföra ett projekt om bemötande. Livsmedelsverket bygger även upp ett projekt som heter Riksmaten ungdom. Målgruppen är ungdomar mellan 9-17 år och Livsmedelsverket kommer använda en del av Jim- pengarna till att se vilka skillnader som finns mellan pojkar och flickors matvanor. Kommunikationsavdelningen har deltagit i utbildningen i Jämställd kommunikation. De ska ha en informationsträff för hela Livsmedelsverket i nästa vecka. Men det är inte säkert att jämställdhetsintegreringsuppdraget uppmärksammas. Ulla upplever det som tungt att Livsmedelsverket inte deltar i de regionala nätverken. Det har dock startats ett nätverk internt med en person från varje enhet som Ulla sammankallar. Igår blev det också klart att det ska sjösättas en ny organisation den 1 april. Försvaret, Matilda Lidström Dougnac Försvaret har anställt tre verksamhetsutvecklare inom området jämställdhet. Det första kvartalet kommer fokusera på att organisera sig i den egna gruppen.

6 Parallellt sker ett arbete med jämställdhet inom områdena: Styrning och uppföljning Materiell Utbildning Det finns ett intresse från högsta ledningen. Men inom de tre olika områdena får de olika gehör från ex stabschefer. Det har börjat komma in en del förfrågningar från olika delar av organisationen. Exempelvis vill Nordic Battlegroup se över hur de kan jämställdhetsintegrera materialtillförselprocessen. Utifrån ett brukarperspektiv har inte kvinnor inte tidigare varit en testgrupp. Nu kopplas de som tar fram material ihop med nätverket Noak, som samlar kvinnor anställda vid försvarsmakten. Inom utbildningsområdet är myndigheten i en kartläggande fas. De ser över vilka utbildningar de äger och därför kan påverka. Man fokuserar på officersprogram, specialistofficersprogram och insatsförbredande utbildning, och ska också se över hur nomineringarna till utbildningarna går till. Ansvariga för uppdraget kommer träffa generaldirektören och försvarsmaktsledningen framöver, men alla delar av organisationen är inte med på tåget. Exempelvis så har det inte kommit ut information om uppdraget internt, vilket medför att många mellanchefer inte känner till uppdraget. Konstnärsnämnden, Ann Traber Uppdraget har landat bra i både ledningen och i arbetsgruppen, alla är positiva. De har kontaktat Eva Mark vid Göteborgs universitet och kommit igång med arbetet att ta fram en metodhandbok. Inför detta har de kartlagt sina processer och Eva Mark kommer även träffa ledningen och arbetsgrupperna. Myndigheten ska se över sina styrdokument. De ska också göra en komparativ studie av de olika konstområdena, men en utmaning har varit att besluta vad studien ska fokusera på. Konstnärsnämnden kommer också medverka i ett möte med andra bidragsgivande myndigheter som Ungdomsstyrelsen sammankallat till. Försäkringskassan, Karina Solax Stridh Det har tagit ett tag att forma de olika delprojekten och innehållet i dem, men de har nu kommit långt i den konkreta planeringen. En utmaning är att organisationen har förändrats sedan handlingsplanen skrevs. Delprojekten är: Verksamhetstyrning involvera jämställdhet i de olika delarna Kompetensutveckling myndigheten tar in konsulter som ska genomföra detta. De tar fram en utbildning och verktyg till den avdelning som sedan ska ta hand om utbildningarna och genomföra den

7 Fördjupade studier ska studera olika områden ex. sjukpenningen ur ett jämställdhetsperspektiv Kommunikationsprojekt intern och extern kommunikation Hållbarhet process och metodutveckling Mäns våld mot kvinnor en forskare tar fram ett underlag om sjukskrivningar och mäns våld mot kvinnor Den allmänna uppfattningen på myndigheten är att de är bra på jämställdhet, och kompetens finns på flera håll, men samtidigt finns det ett behov av att störa och utveckla arbetet ytterligare. Planen är att under året skapa förutsättning för ett mer långsiktigt arbete. En utmaning är att gå från nyhetens behag till en vilja att arbeta med frågan på lång sikt. Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse Statens institutionsstyrelse kommer pröva och utveckla två pilotutbildningar: Insatser och behov hur kön spelar roll Kvalitetssäkring av s.k. kill- och tjejgrupper genom att utbilda utbildare som ska utbilda i frågor som exempelvis rör rätten till sin egen kropp. Myndigheten och institutionerna börjar nu vakna till liv, vilket är roligt och nu är det viktigt att det engagemanget blir synligt i verksamhetsplanen Det går långsamt, men samtidigt nöts uppdraget in i verksamheten. Workshop om mål och mätning Se bildpresentation på

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning Anna Hedar Musikverket Matilda Lidström Dougnac Försvaret Kristin Lilieqvist Skatteverket Karina Solax Stridh Försäkringskassan Therese Borrman Pensionsmyndigheten Kerstin Hugne Boverket Ulla Edberg Livsmedelsverket

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Närvarande Karin Hopstadius, Länsstyrelsen Kronoberg, Irma Cupina, Länsstyrelsen Gotland, Lillemor Landsten, Länsstyrelsen Jämtland,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05 Närvarande: Ann-Marie Bengtsson, Pensionsmyndigheten, Carl Jacobsson, Vetenskapsrådet, Hedvig Stenius, Kriminalvården, Helena Barrett,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Närvarande Matilda Lidström-Dougnac, Försvarsmakten, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Helena Barret, Skolverket, Åsa Frodlund,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27 Närvarande Ann Traber, Konstnärsnämnden, Ulla Edberg, Livsmedelsverket, Susanna Wanander, Skatteverket, Johanna Giorgi, Tillväxtverket,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Närvarande: Lillemor Dahlgren, Gunilla Sterner, Elin Turesson, Laila Berglund, Maritha Johansson, Monica Forsman, Lillemor Landsten,

Läs mer

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Uppdraget Under 2013 och 2014 har 18 myndigheter fått ett särskilt uppdrag av regeringen att arbeta med jämställdhetsintegering.

Läs mer

Praktiskt idag. Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00. Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00. Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Fika 10.00-10.30 Lunch 12.00-13.00 Skomakarlåda, Saffrandoftande fisk- och skaldjursgryta samt broccoligratäng Fika 14.30-15.00 Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy

Läs mer

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Utbildningsdepartementet 2015-03-04 1 (5) Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Härmed redovisas uppdraget om genomförande av plan för jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet, givet

Läs mer

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet. ESF NIKK Genusforskning Jämställdhet JiM Kommunikation 1 2 Datum Lokal Målgrupp Tema 11 februari Kungsträdgården på Karlavägen 100

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Bilaga Jämställdhetspolitikens mål Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Delmål 1 Delmål 2 Delmål 3 En jämn fördelning av makt och inflytande Kvinnor och män ska ha samma

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Närvarande: Judith Hadnagy, Arbetsmiljöverket, Kerstin Andersson, Boverket, Ylva Bernrup, Försäkringskassan, Ingmari Hielm Jakobsson,

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2015-2018 Bakgrund I 2014 års regleringsbrev

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn: Fredrik Rosengren, Chef Ekonomistaben Telefon: 010-574 87 30 E-postadress:

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Mål och aktiviteter, CSN 2014

Mål och aktiviteter, CSN 2014 Mål och aktiviteter, CSN 2014 Aktivitet Mål Resultat Effekt 1. Inkludering av hetsmål och ett jämställt synsätt i arbetet med VP. Ledningsgruppen, controllers, processledare och 2. Information om hetsintegrering

Läs mer

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg Regeringsbeslut IV:2 2014-12-18 U2014/7490/JÄM Utbildningsdepartementet Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Uppdrag att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter Regeringens

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass

En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass Projektet En jämställdhetsintegrerad skola i världsklass har ökat kunskaperna kring jämställdhetsintegrering på alla nivåer inom Stockholms kommunala skolor.

Läs mer

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning 1 (12) Er beteckning A2013/3396/ ARM Enheten för ekonomi och planering Ulrika Söderman Wramsby, 010-730 9954 Regeringen arbetsmiljoverket@av.se Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet 2017 INNEHÅLL SYFTE... 3 Syfte med Totalförsvarets rekryteringsmyndighets jämställdhetsintegrering... 3 UPPDRAG JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING...

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Skatteverkets återrapportering av regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering 2014

Skatteverkets återrapportering av regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering 2014 1(8) Skatteverkets återrapportering av om jämställdhetsintegrering 2014 1 Uppdraget I Skatteverkets regleringsbrev för 2014 återfinns följande uppdrag om jämställdhetsintegrering: Skatteverket ska bedriva

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (7) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-271/2009 SID 1 (5) Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08 508 36 202 Äldrenämnden 2009-10-13 Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering Äldreförvaltningens

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2017.09.25 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete.

Läs mer

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Återrapportering av JiM 2013-2014 stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 UPPDRAGET 3 STÖD I PLANERING OCH GENOMFÖRANDE AV

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Sida 1 (4) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering

Plan för jämställdhetsintegrering 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Plan för jämställdhetsintegrering Försäkringskassan har i regleringsbrevet för 2013 fått i uppdrag att ta

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Foto: Mikael Almén Kön Könsidentitet eller könsuttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionalitet Sexualitet Ålder

Läs mer

Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning för att stärka arbetet med jämställdhetsintegrering i länen

Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning för att stärka arbetet med jämställdhetsintegrering i länen MISSIV Datum -03-11 Dnr 800-3267-2012 1(1) Utbildningsdepartementet, elektroniskt via registrator@education.ministry.se Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning

Läs mer

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Uppföljning av en kartläggning av regeringens styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Program Jämi Jämställdhetsintegrering i staten vid Nationella sekretariatet för genusforskning

Läs mer

DO redovisade under 2015 i enlighet med uppdraget en Handlingsplan för antidiskrimineringsintegrering på Diskrimineringsombudsmannen

DO redovisade under 2015 i enlighet med uppdraget en Handlingsplan för antidiskrimineringsintegrering på Diskrimineringsombudsmannen Delredovisning regeringsuppdrag 2018-02-19 Sida 1 (7) Ärende LED 2015/12 handling 54 Handläggare Olle Andersson Brynja och Katarina Rouane Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Delredovisning av regeringsuppdrag

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Förord Jämställdhetsfrågor är inget nytt för Försäkringskassan. Arbete på detta område har pågått i många olika delar av verksamheten under en lång

Läs mer

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Trappsteg 3 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER Sidan 1 av 13 Bilaga 2 DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER FÖLJANDE GÄLLER ALLA DELPROJEKT Deltagande arbetsplatser kommer efter genomgången utbildning att kunna tjäna som Goda Exempel för andra arbetsplatser

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: april 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från Hallstahammars

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Mål för dagen Gå igenom mall för skrivande av handlingsplan Erbjuda metoder för arbetet med planen Påbörja arbetet med planerna

Läs mer

Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor?

Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor? Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor? Lillemor Dahlgren Verksamhetsansvarig för JiM och Jämställ.nu Na

Läs mer

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB Könsuppdelad statistik 2014-04-23 Helena Löf SCB De jämställdhetspolitiska målen Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdrag: Jämställdhetsintegrering

Återrapportering av regeringsuppdrag: Jämställdhetsintegrering 1 (19) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av regeringsuppdrag: Jämställdhetsintegrering Sammanfattning I 2014 års regleringsbrev

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter

Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter Processer i arbetet med jämställdhetsintegrering - ett samtal med tio myndigheter Jämi Rapport 2010 nr 2 Helena Olofsdotter Stensöta, docent Linnéuniversitetet & Program Jämi, Nationella Sekretariatet

Läs mer

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Delrapport 1 31 januari 2012 Utvärdering av kompetenslyftet ehälsa i primärvården Projekt: Kompetenslyftet ehälsa Period: December 2011- januari

Läs mer

DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET

DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET Delredovisning av uppdraget att vara strategisk myndighet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter Jämställdhetsmyndigheten Göteborg, Delrapport 22 februari

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Handlingsplan Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Inledning Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att utveckla arbetet för jämställd regional tillväxt. Målet med uppdraget är att kvinnor

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering.

Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering. Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering. Dialogträff för myndighetshandläggare och samordnare Karin Bengtsson, Mikael Almén, projektsamordnare 3 september 2015 Syftet med utvecklingsprogrammet

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Återrapportering jämställdhetsintegrering

Återrapportering jämställdhetsintegrering Maria Hillerbrand Återrapportering jämställdhetsintegrering Datum 2015-03-05 Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienummer 2013-100-1634 Ert diarienummer U2013/5520/SF 1 (9) Återrapportering

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Socialförvaltningen CARPE

Socialförvaltningen CARPE CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014 Inledning Carin hälsade välkommen till dagens träff som har temat forskning och utveckling. Vid dagens Kompetensombudsträff medverkade Kristina Engwall, forskningsledare

Läs mer

Mini-seminarium 8 mars 2018

Mini-seminarium 8 mars 2018 Mini-seminarium 8 mars 2018 1978 blev 8 mars den Internationella kvinnodagen på FNs lista över högtidsdagar. Syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och visa på

Läs mer

Välkomna till workshop om socialt bokslut!

Välkomna till workshop om socialt bokslut! Välkomna till workshop om socialt bokslut! 2013-11-15 1 Upplägg Inledning Vad är ett socialt bokslut? Hur jobbar vi med jämställdhet, barnperspektiv och tillgänglighet? Hur kan vårt sociala bokslut se

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå

Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå Presentation av kommunbesöken hösten 2014 Piteå 150313 Målbild för FoUI FoUI Norrbotten ska stärka samverkan inom och mellan kommunerna vad gäller kunskapsbildning inom socialtjänst, skola, kommunövergripande

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET > > Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2016-03-09, 81 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018

Läs mer

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt Jämställdhet som mål Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsintegrering hälso- och sjukvård så här styr och leder vi arbetet idag i vårt landsting

Jämställdhets- och jämlikhetsintegrering hälso- och sjukvård så här styr och leder vi arbetet idag i vårt landsting Jämställdhets- och jämlikhetsintegrering hälso- och sjukvård så här styr och leder vi arbetet idag i vårt landsting Samverkan för jämställdhet länet Personell resurs för jämlikhet, jämställdhet i avd.

Läs mer

Jämställdhetsintegrering

Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering Illustration: Nina Hemmingsson ESF Jämt ESF Jämt är ett av de processtöd som finns knutna till socialfonden ESF Jämt tillhandahåller kostnadsfritt stöd till potentiella och beviljade

Läs mer

Famnas kompetensforum i ehälsa

Famnas kompetensforum i ehälsa Famnas kompetensforum i ehälsa Slutrapport Ersta Diakonisällskap Sammanfattning Ersta diakoni fick i december 2015 anslag för två e-hälsocoacher under en 3-årsperiod via Famnas ESF-projekt Famnas kompetensforum

Läs mer

Redovisning av JiM-arbetet

Redovisning av JiM-arbetet 2017-10-30 Redovisning av JiM-arbetet Ett handledningsmaterial till JiM-myndigheter inför redovisning och rapportering Redovisning av JiM-arbetet JiM1 och JiM2 ska enligt uppdrag i regleringsbreven för

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

KAROLINSKA INSTITUTETS UNIVERSITETSBIBLIOTEK, STADSBIBLIOTEKET I STOCKHOLM, STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK. Handledning

KAROLINSKA INSTITUTETS UNIVERSITETSBIBLIOTEK, STADSBIBLIOTEKET I STOCKHOLM, STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK. Handledning KAROLINSKA INSTITUTETS UNIVERSITETSBIBLIOTEK, STADSBIBLIOTEKET I STOCKHOLM, STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Handledning till metoderna som använts i Hur gör jag? en utmanande 7 stegskur för medvetet bemötande

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter

Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter Delrapport 2018:17 MISSIV DATUM 2018-06-05 ERT DATUM 2017-10-05 DIARIENR 2017/230-5 ER BETECKNING S2017/05461/JÄM

Läs mer

2013-09-23 Dnr: 1220/2013. Uppdragsbeskrivning för processledning av utbildningar inom ramen för Förvaltningspartnerskapet,

2013-09-23 Dnr: 1220/2013. Uppdragsbeskrivning för processledning av utbildningar inom ramen för Förvaltningspartnerskapet, 2013-09-23 Dnr: 1220/2013 Uppdragsbeskrivning för processledning av utbildningar inom ramen för Förvaltningspartnerskapet, 2013/2014 (se bilaga 1). Ungdomsstyrelsen söker en uppdragstagare att ta fram

Läs mer

Kunskapslyft SIP för äldre

Kunskapslyft SIP för äldre Kunskapslyft SIP för äldre Nu är vi igång! Projektägare: Åsa Furén-Thulin, chef sektionen för Socialtjänst, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL har fått uppdraget att leda satsningen Kontaktpersoner: samira.radwan@skl.se,

Läs mer