Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-08-27"

Transkript

1 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff Närvarande Ann Traber, Konstnärsnämnden, Ulla Edberg, Livsmedelsverket, Susanna Wanander, Skatteverket, Johanna Giorgi, Tillväxtverket, Ingmari Hielm Jakobsson, Försäkringskassan, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Hedvig Stenius, Kriminalvården, Ulf Jonsson, Kriminalvården, Johanna Sarri, Sametinget, Matilda Lidström Dougnac, Försvaret, Marie Wisén, Musikverket, Helena Barret, Skolverket, Helena Lundgren, Ungdomsstyrelsen, Atosa Anvarizadeh, Pensionsmyndigheten, Lars Olof Gustafson, Konstnärsnämnden, Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse, Kerstin Hugne, Boverket, Kerstin Andersson, Boverket, Ulrika Kaby, Vetenskapsrådet, Magnus Ohre, CSN, Maria Hillerbrand, CSN, Lena Hallén, MSB, Judith Hadnagy, Arbetsmiljöverket, Lillemor Dahlgren, JiM/Göteborgs universitet, Sofie Karlberg, JiM/Göteborgs universitet Lägesrapport från myndigheterna Livsmedelsverket : GD ska skriva på planen i morgon (onsdag 28 augusti). Livsmedelskontroll och kostråd ligger i fokus, och de planerar en aktivitet för varje område. Ett mål är att myndigheten ska förstå vad jämställdhetsintegrering är, i dag är de lyckligt ovetandes. En aktivitet handlar om att se över rutiner för hur myndigheten skapar regler samt bemöter kunder (män skriver regler och kvinnor tolkar), där de i dag inte vet så mycket. På kostsidan vet de att unga kvinnor och män äter dåligt, men på olika sätt. Tillväxtverket: Har sedan tidgare aktiviteter kring jämställdhet och en mängd särskilda insatser, men svårt att ta hem frågan till myndigheten. De kommer fokusera på finansiering (hur mäta och följa upp på programnivå och på verksnivå), kunskap (förmedla vikten av jämställdhetsperspektiv i tillväxtarbete) och samverkan. Utmaningen just nu är att greppa ambitionsnivån, effektmålen är stora, men de operationella känns greppbara. Dessutom är generaldirektören relativt ny. Försäkringskassan: Intensivt läge just nu, förra veckan kom synpunkter som arbetas in och nästa ses styrgruppen. Planen innehåller bl.a. mål som handlar om att jämställdhet ska in i verksamhetsplaneringen. Fokus är på aktiviteter om att verkligen nå kund, det finns mycket rapporter och statistik och analyser, men de används inte. De ser att kvinnor och män får olika ersättning för samma behov. Myndigheten måste ner på handläggarnivå för att se till att det inte händer. Hur kan myndigheten upptäcka och motarbeta förekomsten av mäns våld mot kvinnor?

2 FK har ett upplysningsuppdrag, hur kan de informera om att ett jämställt föräldrauttag är bättre? Kunderna ska veta vad som gäller, så att alla har en bra grund för att fatta beslut om t.ex. föräldraledighet. I planen finns även stora utbildningsinsatser dels mot ledningsgruppen, sen chefer och så småningom medarbetare. Det måste finnas kunskap för att handlägga jämställt. Jämställdhetsarbetet ska även in i bemötandeutbildningen. Sametinget: Speciell myndighet eftersom den är politiskt styrd. Myndigheten måste alltid ta hänsyn till politikerna, även i det här arbetet. De har jobbat med jämställdhetsintegrering i flera år, mycket är påbörjat men inte avslutat. Planen är att fortsätta där de slutade. Fokus ligger på ekonomisk jämställdhet och fördelning av makt. Det samiska samhället styrs av rennäringen. På grund av hur lagstiftningen såg ut tidigare är det samiska samhället mansdominerat. Sametingets plan är att få fram kvinnliga förebilder som sysslar med renskötsel och starta nätverk med kvinnor från samebyar. Förhoppningsvis får de fler kvinnor i styrande position i samebyarna. De vill ha attitydförändringar. Alla som söker bidrag ska lämna in jämställdhetsplaner. Personalen på Sametinget ska följa upp dessa, inte bara vid ansökan. Ungdomsstyrelsen: De har täckt in hela verksamheten i sin plan. Myndigheten har mycket kompetens på området men de har jobbat olika på myndighetens enheter. Under 2014 ska de dela goda exempel internt på myndigheten, för att tillvarata det som är bra inom myndigheten. Generaldirektören slutade innan sommaren och den 2 september får de en ny GD. Hon är förberedd och nästa vecka ska hon med på tåget. Statens institutionsstyrelse: Planen var uppe för diskussion på ledningsgruppen förra veckan, de skulle ta ställning till en brutto-önskelista och prioritera denna. Men de valde att invänta verksamhetsplaneringen. Sis har inte dragit ner på ambitionsnivån men Åsa hade önskat att de var mer konkreta. Män och kvinnor får olika uppgifter, roller och ansvar på institutionerna. Som gör att de förstärker könsrollerna. Aktiviteter och behandlingsplaneringar påverkas av detta. Skolverket: Har precis som Tillväxtverket och Ungdomsstyrelsen haft särskilda jämställdhetsuppdrag. De ska nu jobba med den interna styrningen, den projektmodell som de arbetar med ska tydliggöras, vad innebär det att ha ett jämställdhetsperspektiv? De kommer ta in extern expertis, utveckla stöd i det dagliga arbetet och jobba med information och kommunikation, med ett normkritiskt förhållningssätt i hur de väljer exempel och bilder.

3 Vetenskapsrådet: Nästa måndag är deadline för den interna processen, nu funderar de på stimulansmedel. I myndighetens uppdrag ingår bl.a. att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att få forskningsfinansiering, de har även vidgat uppdraget till information och kommunikation; bilder, exempel, presentationer. Vetenskapsrådet har arbetat mycket med jämställdhet, men det har varit personbundet, utmaningen är att få in det i myndighetens processer. Musikverket: De har en ny handläggare för uppdraget sen en vecka tillbaka. Planen är föredragen för hela arbetsplatsen, eftersom det är en liten myndighet finns en närhet till ledningen, som är pigg på uppdraget. De har bland annat pratat om samarbete med Ungdomsstyrelsen och Konstnärsnämnden. Boverket: Har koll på läget men det är bråttom. Varje enhetschef har intervjuats för att se hur de tänker, de är positiva. De senaste två åren har de haft basutbildning för hela personalen kring jämställdhetsintegrering. Utkastet är fullt med goda idéer, nu måste de välja och prioritera. Hur mycket kan det kosta? De ska ha en tydlig aktivitet inom respektive verksamhetsområde, som kan göra skillnad. Det ska även in i verksamhetsledningssystemet och i de strategiska målen. Utbildning för chefsgruppen kommer ske kontinuerligt. Skatteverket: De har haft ett antal regeringsuppdrag, myndigheten har svarat på dessa, gjort rapporter och sen hamnar de i byrålådan. Utkastet till handlingsplan har förändrats en hel del efter GD:s önskemål och föreslagna aktiviteter tagits bort. Kriminalvården: De har jobbat mer mot personal, mindre mot klientsidan. Affärsidén är att de ska ha nöjda kunder men de ska aldrig komma tillbaka. 6 % av klienterna är kvinnor, i frivården 14-15%. Ingen ambition att det ska bli jämställt. Myndigheten har gjort mycket för kvinnors intressen, behov osv. Det finns en machokultur, den vill de ta tag i nu. De har försökt tänka långsiktigt, strategiskt och på kompetenshöjning. Ett område är maskulinitet och åtgärder som ifrågasätter den bilden, dels mot klienter men även mot personal, som står för den stödjande miljön. Andra insatser är konkret uppföljning, jämställd upphandling och risk- och behovsbedömningar, som är sprungna ur männens värld och ska revideras så att de är lika men också beaktar de skillnader som finns. CSN: De har inte jobbat med jämställdhetsfrågan tidigare. Efter ett intensivt arbete med ledningsgruppen börjar det dra ihop sig. De har satt tre delmål i planen som handlar om ärendehantering, bemötande och digitala kanaler. Bemötandet från myndigheten är prioriterat område. Konstnärsnämnden: Kulturområdet är kvinnodominerat, fler kvinnor söker och får bidrag. Konstnärsnämnden ser att det finns skillnader i hur de bedömer ansökningarna.

4 Och kvinnor söker lägre belopp t.ex. Det finns strukturella problem som myndigheten inte kan påverka direkt men som de kan förändra genom information. Lika möjligheter att söka stöd för sina konstnärliga ambitioner är i fokus. De har inte pratat så mkt om utbildning inom organisationen, men efter att ha hört de andra myndigheterna kommer de tänka om. I morgon träffar Konstnärsnämnden JiM. Arbetsmiljöverket: Arbetet handlar om att lämna traditionella metoder bakom sig. Många regler och kampanjer har fokus på dödsfall och olyckor, och främst fokus på män. Kvinnor jobbar inom yrken där de långsamt slits ut, detta synliggörs inte på samma sätt. Medvetenheten på myndigheten finns, och GD är ordförande för delegationen för jämställdhet i arbetslivet. De är mitt inne i planeringsfasen. Det har tagits fram strategiska mål inom olika områden, ett av målen är att jämställdhetsintegrera beslut. Nu diskuterar chefer resultatmål och effektmål som ska in i en treårig strategisk plan för myndigheten. Aktiviteterna ska också in i planen. De handlar om ledarutveckling, utbildning, och ska in i hela verksamheten. Myndigheten är bra på att ta fram statistik men inte på att analysera den. Pensionsmyndigheten: Myndigheten har mycket gemensamt med Arbetsmiljöverket. De administrerar och informerar om allmänna pensionen och har inte jobbat med jämställdhet. Det är en ny myndighet, och de behöver göra en kartläggning av nuläget efter som de inte alls vet hur de jobbat i myndighetsutövningen. Könsuppdelad statistik finns men används inte. Fokusområden är: bemötande (samarbete med Skatteverket och Försäkringskassan), statistik, myndighetsutövning, lagändringar, VP:n och kompetenshöjande insatser först och främst för cheferna. Fokus ligger på delmål ett, om ekonomisk jämställdhet. Planen är godkänd av GD och styrelsen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: En del av kärnverksamheten ska tjäna som en pilot, och sedan jämställdhetsintegreras hela myndigheten lång sikt. De har valt att koncentrera på något som har fokus på tredjeman, dvs. utbildning för räddningstjänsten. Av 300 utbildningsdeltagare är 7 kvinnor. Utbildningen ska jämställdhetsintegreras, verktyg, litteratur osv. Samtidigt ska personalen på myndigheten utbildas, chefer och medarbetare, samt lärare på skolorna. Finns även en mångfaldsgrupp som ska stötta och coacha cheferna. De har tre timmar per vecka i sin tjänst för detta uppdrag. Försvaret: I stort sett är planen godkänd, den ska upp till ledningsgruppen där ÖB och GD sitter den 5 september. I morgon (onsdag 28 augusti) ska planen ut för synpunkter från facken. Planen har tre huvudområden: inventering av styrdokument, utbildningar och uppföljningsmekanismerna.

5 Ledningen vaknade förra året när de startade gender coach-programmet, vilket innebär utbildning tre gånger om året tillsammans med bl.a. MSB. Är jämställdhet en arbetsmiljöfråga, eller var ska fokus ligga? Sådana diskussioner pågår. Hemvärnet är också en del av myndigheten, massor med utbildare som måste involveras. Mellan till anställda. Arbetet handlar om allt från HR-dokument till hur de agerar vid insats. JiM: Generaldirektörena är inbjudna av jämställdhetsministern till en träff nästa vecka, den 6 september, där JiM också deltar. Innan planerna hamnar i regleringsbreven kommer de att bearbetas på Regeringskansliet under hösten, och en del dialog mellan departement och myndigheterna kommer förmodligen att förekomma. Kunskapsnivån gällande jämställdhetsintegrering på de olika departementen skiftar säkert, men där kan de få stöd från jämställdhetsenheten på Utbildningsdepartementet och kanske även från JiM. Jämställ.nu medverkade på Almedalen, bl.a. med ett välbesökt seminarium som hette Vad kostar manlighet? På sista seminariet medverkade jämställdhetsminister Arnholm, där framkom bland annat önskemål från andra medverkande om en permanent stödfunktion för arbetet med jämställdhetsintegrering. JiM planerar en kick-off inför 2014, första halvan av december, med en heldag för alla myndigheter inklusive GD:ar. På eftermiddagen blir det mingel och pris för bästa jämställdhetsarbete ska delas ut. Just nu väntar vi på besked från jämställdhetsministern om passande datum. Länsstyrelsen Gotland har ett samordningsansvar för jämställdhetsarbetet mellan länsstyrelserna, de är nyfikna på vad myndigheterna ska göra under nästa år. Vi ska fortsätta ha en dialog mellan JiM och länsstyrelserna. Vad har RK för förväntningar på myndigheternas arbete? De sa inledningsvis, vi vill se resultat. Resultat i form av effekter på medborgarnivå kan vi förmodligen inte se på ett år. Ett resultat JiM ser är långsiktigheten och hållbarheten. Ledningens engagemang är avgörande i frågan. Jämställdhetsenheten på Regeringskansliet verkar nöjda med det som rapporterats hittills. Stimulansmedel Det finns inga riktlinjer för vad ni kan söka stimulansmedel för, det viktiga är att det inte ses som projektmedel med tydlig början och tydligt slut, utan pengarna ska starta upp en process som ska fortsätta. Därför kallas det stimulansmedel, inte projektmedel. Det är inte bara ert departement som ska läsa planen, utan även jämställdhetsenheten, därför är det viktigt att planen skrivs så att alla kan förstå den. Ju mer ni specificerar kostnader, desto lättare kommer det vara i dialogen med departementen i höst. Vad vi har sett kommer alla myndigheter kommer behöva stimulansmedel för att genomföra sina planer.

6 Samordning av utbildningar När planerna är inskickade kommer JiM att ha en överblick på den externa hjälp som myndigheterna planera ta in, och se var det finns samordningsvinster. JiM kommer att stå för en del utbildningar, som utbildning för verksamhetscontrollers (eventuellt med koppling till upphandling) och kommunikation/information (webb, bilder, språk). De kommer inte kosta någonting för myndigheterna. Det kommer även tas fram material som deltagarna (1-2 per myndighet) kan ta med tillbaka till organisationen. Om man vill göra en fördjupande insats utöver detta, får myndigheten stå för det själv. Det finns även planer på att spetsa till metoder för jämställdhetsintegrering för de myndigheter som inte har direkt koppling till medborgare, så att medarbetarna kan känna igen sig i dessa. Jämställt bemötande, maskulinitet och statistik (hur använder vi den?/indikatorer) är andra utbildningsinsatser som JiM kommer stå för. På Jämställ.nu finns en utbildning för de personer som inte haft möjlighet att medverka vid utbildningstillfällen som JiM har hållit i, den finns på och lösenordet är: jim2013. /Sofie Karlberg och Lillemor Dahlgren

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-06-05 Närvarande: Ann-Marie Bengtsson, Pensionsmyndigheten, Carl Jacobsson, Vetenskapsrådet, Hedvig Stenius, Kriminalvården, Helena Barrett,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-11-08 Närvarande Matilda Lidström-Dougnac, Försvarsmakten, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Helena Barret, Skolverket, Åsa Frodlund,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsmöte 2013-10-23 Närvarande Karin Hopstadius, Länsstyrelsen Kronoberg, Irma Cupina, Länsstyrelsen Gotland, Lillemor Landsten, Länsstyrelsen Jämtland,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2013-03-06 Närvarande: Judith Hadnagy, Arbetsmiljöverket, Kerstin Andersson, Boverket, Ylva Bernrup, Försäkringskassan, Ingmari Hielm Jakobsson,

Läs mer

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning

Agenda. Information från sekretariatet. Runda Workshop om mål och mätning Anna Hedar Musikverket Matilda Lidström Dougnac Försvaret Kristin Lilieqvist Skatteverket Karina Solax Stridh Försäkringskassan Therese Borrman Pensionsmyndigheten Kerstin Hugne Boverket Ulla Edberg Livsmedelsverket

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Nätverksträff 2014-03- 19 Närvarande Åsa Frodlund, Statens institutionsstyrelse, Karina Solax Stridh, Försäkringskassan, Gunnel Försäkringskassan Ann Traber,

Läs mer

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB

Könsuppdelad statistik Helena Löf SCB Könsuppdelad statistik 2014-04-23 Helena Löf SCB De jämställdhetspolitiska målen Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån

Läs mer

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering

Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Utbildningsdepartementet 2015-03-04 1 (5) Redovisning av uppdrag om jämställdhetsintegrering Härmed redovisas uppdraget om genomförande av plan för jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet, givet

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2015-2018 Bakgrund I 2014 års regleringsbrev

Läs mer

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation

2015-02-11. Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och. Jämställdhet NIKK ESF. JiM. Kommunikation Vi ökar genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet. ESF NIKK Genusforskning Jämställdhet JiM Kommunikation 1 2 Datum Lokal Målgrupp Tema 11 februari Kungsträdgården på Karlavägen 100

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28

Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM Referensgruppsträff 2013-02-28 Närvarande: Lillemor Dahlgren, Gunilla Sterner, Elin Turesson, Laila Berglund, Maritha Johansson, Monica Forsman, Lillemor Landsten,

Läs mer

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg

U2014/7490/JÄM. Göteborgs universitet Box Göteborg Regeringsbeslut IV:2 2014-12-18 U2014/7490/JÄM Utbildningsdepartementet Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Uppdrag att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter Regeringens

Läs mer

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering

Återrapportering av JiM 2013-2014. stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Återrapportering av JiM 2013-2014 stöd till 18 myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 UPPDRAGET 3 STÖD I PLANERING OCH GENOMFÖRANDE AV

Läs mer

Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet

Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet Utbildningsdepartementet 1 (7) Redovisning av uppdrag om plan för ökad jämställdhetsintegrering av Skolverkets verksamhet Härmed redovisas uppdraget om framtagande av plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Mini-seminarium 8 mars 2018

Mini-seminarium 8 mars 2018 Mini-seminarium 8 mars 2018 1978 blev 8 mars den Internationella kvinnodagen på FNs lista över högtidsdagar. Syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och visa på

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning 1 (12) Er beteckning A2013/3396/ ARM Enheten för ekonomi och planering Ulrika Söderman Wramsby, 010-730 9954 Regeringen arbetsmiljoverket@av.se Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2005-2009 Version 2007 Dnr 8003914-04 Inledning Arbetet med Handlingsplan för jämställdhetsintegrering kommer att innebära att Länsstyrelsen Östergötland står

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Läkemedelsverket Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1 2016 005862 Datum: 2016-10-31 Förord Läkemedelsverket har genom regleringsbrevet för 2016 fått i uppdrag

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Skatteverket 2014 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn: Fredrik Rosengren, Chef Ekonomistaben Telefon: 010-574 87 30 E-postadress:

Läs mer

Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering.

Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering. Välkommen! Vänligen, placera er enligt på lappar angiven placering. Dialogträff för myndighetshandläggare och samordnare Karin Bengtsson, Mikael Almén, projektsamordnare 3 september 2015 Syftet med utvecklingsprogrammet

Läs mer

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext

Bilaga 5. Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext Bilaga 5 Basutbildning i jämställdhetskunskap PPT och manustext 1 2 Jämställdhet en fråga om Rättvisa Kvalitet Effektivitet 3 Jämställd snöröjning i Karlskoga http://vimeo.com/68278764 4 Jämställd ambulans

Läs mer

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Bilaga 5, KF 6/ Sidan 1 av 6 Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Modell 1. Bakgrund och syfte KS förväntas anta förslag till strategi under hösten 2015. För tillämpning krävs informations-

Läs mer

Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014

Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014 2013-09-11 Generaldirektören Beslut om handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse år 2014 Uppdraget Statens institutionsstyrelse (SiS) har fått regeringens uppdrag (i regleringsbrevet

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

It-kostnadsuppdraget

It-kostnadsuppdraget It-kostnadsuppdraget Ett gemensamt språk Frukostseminarie 2015-06-04 Förstärkt styrning, samordning och uppföljning av den övergripande itanvändningen i staten En god bild av myndigheternas it-användning

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Sametinget

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Sametinget Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Sametinget 2015-2018 Datum: 2015-10-01 Diarienummer: 1.4.1-2015-1254 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering...

Läs mer

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Uppföljning av en kartläggning av regeringens styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Program Jämi Jämställdhetsintegrering i staten vid Nationella sekretariatet för genusforskning

Läs mer

Livsmedelsverket. Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014

Livsmedelsverket. Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014 Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014 Enligt Regleringsbrev för 2014, diarienummer 150/2014 1 1. Sammanfattning hade i uppdrag att bedriva utvecklingsarbete inom kärnverksamheten

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding Länsstyrelsen

Läs mer

MR-forum 18 maj Sammanställning gruppdiskussioner

MR-forum 18 maj Sammanställning gruppdiskussioner MR-forum 18 maj Sammanställning gruppdiskussioner Grupp 1 Hur fångar vi myndighetsledningarna? Kommer cheferna att gå på storgruppsföreläsningarna? Tveksamt! Eventuellt kan man samla ledningsgrupper. Cheferna

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Handlingsplan Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Inledning Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att utveckla arbetet för jämställd regional tillväxt. Målet med uppdraget är att kvinnor

Läs mer

Jämställdhetsintegrering som strategi ska bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska

Jämställdhetsintegrering som strategi ska bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska Bilaga till regeringsbeslut 2012-03-01, nr II:1 Dnr U2012/1388/JÄM Strategi för arbetet med jämställdhetsintegrering i Regeringskansliet Inledning Denna strategi anger hur arbetet med jämställdhetsintegrering

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering

Plan för jämställdhetsintegrering 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Plan för jämställdhetsintegrering Försäkringskassan har i regleringsbrevet för 2013 fått i uppdrag att ta

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten Jag ser inte till kön, jag ser till individen Om jämställdhet i socialtjänsten SoL och LSS könsblind lagstiftning? mottagarens individuella behov utveckla enskildas / / resurser jämlikhet i levnadsvillkor

Läs mer

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS

Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Checklista för planering och organisering av utvecklingsarbetet MUMS Trappsteg 3 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-271/2009 SID 1 (5) Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08 508 36 202 Äldrenämnden 2009-10-13 Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering Äldreförvaltningens

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet. Skellefteå september 2014

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet. Skellefteå september 2014 Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Skellefteå 24-25 september 2014 Raka rör och riktiga karlar vägen till ett hållbart skogsbruk? Carina O. Boström & Staffan Norin,

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU

Jämställdhetsintegrering vid SLU #slu40 Jämställdhetsintegrering vid SLU SLU ska verka för att nå de jämställdhetspolitiska målen med jämställdhetsintegrering som metod Jämställdhetspolitikens inriktning Regeringens jämställdhetspolitik

Läs mer

Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län

Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län Intern strategi för jämställdhetsintegrering Länsstyrelsen i Norrbottens län Titel: Författare: Omslagsbild: Kontaktperson: Intern strategi för jämställdhetsintegrering. Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Läs mer

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet Resultatrapport, Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) 2014 Bilder: Marie Enoksson Sametinget i Sverige 2015 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsförmedlingen Therese Borrman

Arbetsförmedlingen Therese Borrman KONTAKTUPPGIFTER JIM Myndighet Kontaktperson E-post Arbetsmiljöverket Ingrid Brorsson ingrid.brorsson@av.se Arbetsförmedlingen Therese Borrman therese.borrman@arbetsformedlingen.se Arbetsförmedlingen Sofia

Läs mer

Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR SOU 2015:86 Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Sammanfattning

Läs mer

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering

Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Försäkringskassans arbete med jämställdhetsintegrering Förord Jämställdhetsfrågor är inget nytt för Försäkringskassan. Arbete på detta område har pågått i många olika delar av verksamheten under en lång

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

AFFÄRSINRIKTAD JÄMSTÄLLDHET

AFFÄRSINRIKTAD JÄMSTÄLLDHET AFFÄRSINRIKTAD JÄMSTÄLLDHET INSPIRERANDE EXEMPEL FRÅN JÄMSTÄLLDHETSEXPERTEN! Pernilla Alexandersson VD och grundare Add Gender AB! www.addgender.se ADD GENDER AB Pernilla Alexandersson!!! VD och grundare!

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET > > Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2016-03-09, 81 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018

Läs mer

DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET

DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET DELREDOVISNING HBTQ-STRATEGISK MYNDIGHET Delredovisning av uppdraget att vara strategisk myndighet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter Jämställdhetsmyndigheten Göteborg, Delrapport 22 februari

Läs mer

Svenska myndigheters anseende 2015

Svenska myndigheters anseende 2015 Svenska myndigheters anseende 2015 Om undersökningen Undersökningen genomfördes mellan den 13 maj 27 maj 2015. Totalt genomfördes 6000 intervjuer via webbpanel. Vad vi tänkte prata om 1 Myndigheternas

Läs mer

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom livets alla områden. Lycksele kommun arbetar sedan 2009

Läs mer

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag Seminarium 2017-01-25 Dagens agenda Introduktionsrunda Bakgrund kort beskrivning Hur arbetet är organiserat i staten Vad vet vi om ojämställdhet? ESVs uppdrag

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. Artikelnummer 2015-10-16 Förord Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att ta

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0

Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0 Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0 Nu är hösten här och alla börjar så smått komma tillbaka från sina sommarsemestrar. Som många av er säkert redan hört kommer internutbildningarna i Nyfiken på

Läs mer

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Mål för dagen Gå igenom mall för skrivande av handlingsplan Erbjuda metoder för arbetet med planen Påbörja arbetet med planerna

Läs mer

Redovisning av JiM-arbetet

Redovisning av JiM-arbetet 2017-10-30 Redovisning av JiM-arbetet Ett handledningsmaterial till JiM-myndigheter inför redovisning och rapportering Redovisning av JiM-arbetet JiM1 och JiM2 ska enligt uppdrag i regleringsbreven för

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Jämställdhetsgaranti. För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter.

Jämställdhetsgaranti. För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter. Jämställdhetsgaranti För förskoleverksamhet, fritidsverksamhet, grundskola, gymnasieskola och övriga enheter. Barn- och utbildningsförvaltningen informerar Jämställdhetsgaranti för förskoleverksamhet,

Läs mer

Grundläggande jämställdhetskunskap

Grundläggande jämställdhetskunskap Grundläggande jämställdhetskunskap Trappsteg 1 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Vägen till VO-branschen

Vägen till VO-branschen Vägen till VO-branschen De flesta flickor/kvinnor vi frågade har alltid vetat pojkar/män uttryckte ofta att det var slumpen som avgjorde och att de fick testa på yrket: Jag jobbade som kakelsättare men

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Sida 1 (4) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Inledning 3 Övergripande mål 4 Mål 1- Att uppnå förändring genom ökad kunskap hos medarbetare och chefer 4

Inledning 3 Övergripande mål 4 Mål 1- Att uppnå förändring genom ökad kunskap hos medarbetare och chefer 4 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering av verksamheten i Södermanlands län under perioden 2007-2009 2 (12) Innehållsförteckning Inledning 3 Övergripande mål 4 Mål 1- Att uppnå förändring genom ökad

Läs mer

Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering Handlingsplan för Länsstyrelsens Jämställdhetsintegrering 2008-2015 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Carina Remröd och Roger Lundberg, Länsstyrelsen Foto: Carina Remröd och Roger Lundberg. Publ. nr 2009:2

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Inspektionen för vård och omsorg 2016-2018

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Inspektionen för vård och omsorg 2016-2018 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Inspektionen för vård och omsorg 2016-2018 Datum: 2015-10-23 Diarienummer: 1.5-2489/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering...

Läs mer

Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering

Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Kalmar kommun 2009-2010 Jämställdhet i Kalmar kommun Utvecklingsenheten Kommunledningskontoret Adress Box 611, 391 26 Kalmar Besök Södra Långgatan 39 Tel 0480-45

Läs mer

Återrapportering jämställdhetsintegrering

Återrapportering jämställdhetsintegrering Maria Hillerbrand Återrapportering jämställdhetsintegrering Datum 2015-03-05 Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienummer 2013-100-1634 Ert diarienummer U2013/5520/SF 1 (9) Återrapportering

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Bild: www.colourbox.com Innehållsförteckning 1. Om utbildningsförvaltningens jämställdhet- och mångfaldsplanplan...3 2. Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06

Jämställdhetsplan. för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014. ljusdal.se BESLUT I KS 2011-10-06 Jämställdhetsplan för anställda i Ljusdals Kommun 2012-2014 ljusdal.se Inledning Jämställdhetslagen pekar i 4-11 ut de områden där alla arbetsgivare är skyldiga att vidta så kallade aktiva åtgärder för

Läs mer

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Monika Nordh Cangemark 2014-09-11 SFN 2014/0757 0480-450406 Servicenämnden Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Ett jämt Västernorrland

Ett jämt Västernorrland Västernorrlands Jämställdshetsmål 2008-2010 Ett jämt Västernorrland Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv Västernorrland arbetar för ett jämställt län Jämställdhet mellan

Läs mer

Örebro universitets jämställdhetsplan

Örebro universitets jämställdhetsplan Dnr: CF 16-601/2009 Örebro universitets jämställdhetsplan 2009-2010 Fastställd av: rektor Datum: 2009-11-10 Jämställdhetsplan 2009-2010 Detta dokument omfattar anställda och studenter vid Örebro universitet.

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet

Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet Jämställdhetsintegrering vid Vetenskapsrådet 2015-2018 Inledning Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion 1 ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.

Läs mer

Regionförbundet Östsams handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Regionförbundet Östsams handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2007-2010 Handlingsplan för jämställdhetsintegrering 1(9) Regionförbundet Östsams handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2007-2010 Regionförbundet Östsams

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5)

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5) Regeringsbeslut I:6 2011-10-13 U2011/5668/IS Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Regeringens beslut

Läs mer