Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering."

Transkript

1 Motion nr 228 Äldreombud PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID530 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Sveriges befolkning lever allt längre. Med högre levnadsålder följer utsatthet och beroende av kvalité i vård och omsorg. Stora försämringar har skett när det gäller äldreomsorgen. Stor skuld till detta är när man tillåter profit som drivkraft inom vården. Detta är bevisat genom de skandaler som har belysts av massmedia. Jag vill att denna motion behandlas som enskild Yrkande Vi föreslår kongressen besluta att PRO söker en eller flera politiska samarbetspartners som i Sveriges riksdag kan driva en förändring av lagen så att kommuner och landsting får i uppdrag att inrätta ett äldreombud som har till uppgift att fritt och oanmält besöka, rapportera, offentliggöra missförhållanden inom landsting, regioners eller kommuners ansvarsområde gällande vård och omsorg av äldre. Kent Enlund Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Jouko Kangasoja joukokangasoja@bredband2.com Distriktets yttrande I och med den senaste politiska utvecklingen är motionärens förslag delvis inaktuellt, då det bottnar i missförhållanden i privat vård och omsorg. Den tillträdande regeringen avser, att starkt begränsa möjligheten till vinstuttag i välfärden. I PRO:s handlingsprogram, antaget vid kongressen 2012, finns redan kravet om att en Äldreombudsman tillsätts. Styrelsen föreslår därför höstmötet att avslå motionen Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen.

2 Styrelsens utlåtande över motion nummer 228 Situationen har, precis som distriktet säger i sitt utlåtande, förändrats sedan kongressen Förändringen har dessutom blivit större, då en ny myndighet har tillkommit, IVO - Inspektionen för vård och omsorg. IVO har till uppgift att utöva tillsyn inom vård- och omsorgsverksamheterna i landet. Man gör såväl planerade som oplanerade inspektioner och följer internt upplagda planer. IVO:s inspektioner följer de lagar och förordningar som gäller, och har redan gjort skillnad på en del håll i landet. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 228 besvarad.

3 Motion nr 229 Kräv kollektivavtal vi skattefinansierad upphandling. PRO Gustavsberg Ingarö - Värmdö, Stockholms län ID591 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Syftet med upphandlingsreglerna i Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) är att upphandlande myndigheter på bästa sätt ska använda de offentliga medel som finansierar offentliga upphandlingar, genom att uppsöka och dra nytta av konkurrensen på aktuell marknad. Samtidigt syftar regelverket till att ge leverantörerna möjlighet att tävla på lika villkor i varje upphandling. Konkurrensverkets Upphandlingsstöd bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet. De upphandlande myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Tyvärr är det så att det i dag finns en enkel, men olycklig, praxis vid offentlig upphandling att lägsta pris vinner upphandlingen. Inte bästa anbud. Det leder till en snedvriden konkurrens där oseriösa företag får fördelar och seriösa företag med kollektivavtal och schysta villkor får svårt att hävda sig. Det är viktigt att de som anlitar offentligt upphandlad service känner trygghet. När brukarna och konsumenterna väljer en tjänst ska de kunna göra ett medvetet val utifrån vetskapen att utföraren arbetar seriöst. En utförare som har trygga arbetsförhållanden utför sitt arbete på ett bättre och säkrare sätt än de som inte har trygga arbetsförhållanden. Kollektivavtalet utgör grunden för denna trygghet. Ställ krav vid upphandlingen Kommuner och landsting har ett stort ansvar för spelreglerna på arbetsmarknaden när entreprenader och tjänster köps in. Våra politiker måste bli bättre på att genomföra bra upphandlingar. Ett grundkrav för att ordning och reda ska råda på arbetsmarknaden är att de entreprenörer och underentreprenörer som anlitas har kollektivavtal. För det är ju så att det som är bra för utförarna är bra för brukarna. Gustavsberg 3 september 2014 Styrelsen för PRO Gustavsberg-Ingarö Dina rättigheter

4 Yrkande Vi föreslår kongressen besluta att PRO i LPR och KPR ska kräva att det finns kollektivavtal med entreprenörer och underentreprenörer vid skattefinansierad upphandling Styrelsen för PRO Gustavsberg-Ingarö Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Göran Ivarson goran@ivarson.co.uk Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen anser det viktigt att entreprenörer och underentreprenörer som anlitas inom äldreomsorgerna har kollektivavtal för sina anställda. Ordning och reda i anställningsvillkoren bidrar till en bra arbetsmiljö och positiv boendemiljö. Distriktstyrelsen bifaller motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 229 Motionen behandlar en i sak viktig fråga, nämligen möjligheten att ställa krav på kollektivavtal i upphandlingsunderlagen i samband medlou/lov. EU-parlamentet kom med en ytterligare förklarande text i fjol angående möjligheten till miljö- och sociala villkor i samband med upphandling. Tyvärr innebar inte detta förtydligande någon principiell ändring mot tidigare, utan fortfarande bedöms krav på svenskt kollektivavtal som irrelevant. Ett välkänt fall var det så kallade Laval-fallet för några år sedan, där Byggnads förlorade talan i domstol kring krav på kollektivavtal.det förs fortfarande en facklig/politisk kamp för att svenska avtal ska kunna villkoras i upphandlingsvillkoren. Det PRO kan göra, är att inom ramen för de olika upphandlingsalternativ som finns, se till att det alternativ som bäst motsvarar våra krav tillämpas. Möjligheterna är följande; Lägsta pris; innebär i princip att den leverantör som uppfyller skall-kraven till lägsta pris får uppdraget Förmånligaste priset; pris och kvalitet vägs samman, och man jämför vilka villkor som anses mest förmånliga för kommunen eller landstinget. Lägsta pris behöver därmed inte vinna upphandlingen. Upphandling till fast pris; I förfrågningsunderlaget anges ett fast pris som ska gälla, och som kommunen eller landstinget betalar för verksamheten. Kommunen kan t.ex. ange ett bestämt pris per boende och dygn som utföraren erhåller. Vid fast pris tar man endast hänsyn till vem som bäst uppfyller kvalitetskraven. Som framgår av ovanstående är det vad som ingår i specificeringen av uppdragen som är det viktigaste, och här kan man föra in delar av kollektivavtalen och dess mening, utan att helt hänvisa till avtalen på arbetsmarknaden. Vi har ett antal lagar som reglerar arbetsmiljö, arbetstid etc. så här har våra KPR/LPR särskilt viktiga uppgifter att

5 bevaka. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 229 besvarad.

6 Motion nr 230 Enhetsråd Linköping, Östergötland ID686 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Riktlinjer för Enhetsråd/Brukarråd i äldreboende samt samarbetsformer. I samarbete med Linköpings kommun har pensionärsorganisationerna startat enhetsråd/brukarråd som fungerat väl under många år. Det är ett samarbetsorgan mellan kommun, äldrevården, brukare, utförare och pensionärsorganisationerna. Det är ett informations och påverkandeforum med syfte att ge äldrevården ett ansikte utåt för brukare och anhöriga, samt ge information till brukare och anhöriga i aktuella äldrefrågor. Enhetsråden/brukarråden har blivit en väg att få insyn i hur kommunens äldrevård och omsorg fungerar i praktiken, då KPR inte är rätt forum för detta. Enhetsrådet ska vara ett arbetsinstrument för enhetschefen och ett påverkandeforum för pensionärer/brukare inom serviceenheten. Yrkande Vi föreslår kongressen besluta att PRO påskyndar arbetet med att skapa samarbetsformer för information och äldreforum i landets alla kommuner. att PRO verkar för ett enhetligt namn på detta forum. att PRO verkar för att riktlinjer i motionens syfte förs in i reglementet för KPR. Roland Johansson/ordförande Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Li Teske info@ostergotland.pro.se Distriktets yttrande Motionären tar upp ett bra exempel på hur man på ett positivt sätt kan vara med och påverka/samverka och vara delaktig ute i den befintliga äldreomsorgsverksamheten. Det man saknar är gemensamma riktlinjer för enhetsråd/brukarråd inom äldreboendena samt för samverkansformer så att alla kommuner som vill arbeta på ett liknande sätt har ett likvärdigt arbetsinstrument. Därför föreslår distriktsstyrelsen att höstmötet bifaller motionen.

7 Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 230 En motion med liknande krav behandlades vid PRO:s förra kongress. I styrelsens utlåtande vilket också blev kongressens beslut, var man positiv till tankegångarna i motionen men ansåg att formerna för denna samverkan måste lösas lokalt. Styrelsen ser gärna att det skapas olika former av kontakter mellan pensionärsorganisationer, omsorgstagare, utförare och ansvariga för äldreomsorgen. Det bästa är dock att lösa dessa lokalt utifrån de förutsättningar som råder på det lokala planet. Samtidigt är det viktigt att understryka att grunden för pensionärsorganisationernas samverkan med de kommunala beslutsfattarna är pensionärsråden, vars verksamhet omfattar hela det politiska fältet. Det kan finnas risk att nya samverkansformer kommer i konflikt med våra krav på väl fungerande pensionärsråd. Den risken är särskilt stor om riktlinjer för dessa samverkansformer förs i reglementet för KPR som föreslås i att-sats tre. Ju mer vi skapar av fasta samverkansformer mellan olika intressenter i kommunen, bredvid KPR, desto större är risken att råden hotas. Styrelsen menar att PRO måste prioritera arbetet med att utveckla den samverkan som sker inom ramen för pensionärsråden. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå att-sats 230:2, 230:3. att anse att-sats 230:1 besvarad.

8 Motion nr 231 PRO:s medlemmar vill och har rätt att få vara med och bestämma! PRO Axberg-Hovsta-Lillån - Örebro, Örebro län ID712 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Pensionärerna i Sverige är många, en fjärdedel av valmanskåren. PRO:s uppdrag att dels vara en röst för Sveriges alla pensionärer, dels agera för oss pensionärers bästa är av stor dignitet. Vi medlemmar i PRO vill vara med och agera i aktuella frågor, komma med förslag och synpunkter innan slutliga beslut fattas. Beslut som angår oss skall inte tas utan vår medverkan på något sätt. Det är av stor vikt och en av anledningarna till att man är medlem. Vi vill få information i ett tidigt skede så att vi kan bilda opinion och uppfattning samt ges möjlighet att kunna påverka den fortsatta riktningen och därmed vår framtid. En orsak till att jag skriver dessa rader är tyvärr att PRO inte uppfyller sitt viktiga uppdrag i nuläget. Detta eftersom vi medlemmar hamnar i bakgrunden och inte får vara med och tycka till och tänka kring frågor och slutliga beslut som rör oss. Exempelvis när det gäller våra pensionspengar som är vår syltburk och sjukvårdsfrågor på länsnivå. Det är inte bara politikerna som skall bestämma! Politikerna struntar i oss vanliga pensionärer. Därför blir det också ännu viktigare att styrelsen / ansvariga i PRO ställer sig på sina medlemmars sida och agerar för vårt bästa. Exempelvis kan det handla om att ge information som är tydlig och i stor storlek. Förändring på flera plan måste ske omgående, då vi vill och har rätt att få vara med och agera i de frågor som berör oss! Sist men inte minst vill vi att landstinget slutar kalla oss brukare. Att använda det begreppet är dumheter. Det är diskriminerande, absolut inte värdigt eller trevligt. Sluta genast!! Det är ett krav från oss. Med hopp om snabba åtgärder och förbättringar! Esko Nylund, (inte brukare) PRO Axberg-Hovsta-Lillån Yttrande över motion PRO:s medlemmar vill och har rätt att få vara med och bestämma! Styrelsen instämmer i motionärens uppfattning om rätt för medlemmarna att vara med och agera i aktuella frågor, få tidig information och kunna påverka. Samtidigt konstaterar vi att PRO idag har närmare medlemmar och att det därför krävs ett genomtänkt system för att den enskilde medlemmen ska kunna bli delaktig och få inflytande. Vår lokala förening har strax under 200 medlemmar. I Örebro finns 21 lokala föreningar som ingår i en gemensam sam-

9 organisation. I distriktet finns dessutom ytterligare ett knappt 40 - tal föreningar. För att säkerställa information och medinflytande är vi hänvisade dels till existerande representativt system, dels till möjligheten att ta egna initiativ genom t ex inlämnandet av motioner. Både riksorganisationen och distriktet skickar regelbundet ut information till föreningarna som i sin tur redovisar den på de lokala mötena med möjlighet att reagera med krav och synpunkter. Samma information finns också på respektive hemsida. Protokoll från kommunens och landstingets pensionärsråd finns också tillgängliga på lokala möten. PRO agerar, delvis tillsammans med andra pensionärsorganisationer, gentemot politikerna både på riks- och lokal nivå för att driva våra viktigaste frågor. Ex - Den orättvisa beskattningen mellan pensionärer och löntagare. En rapport med förslag till förbättringar har lämnats till regeringen. En kampanj kommer att bedrivas inför valet PRO kräver mer resurser till vård och omsorg, bättre läkemedelsbehandling, att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet. - PRO anser att vården ska finansieras solidariskt och ges efter behov, oberoende av den privata ekonomin. - PRO anser att pensionärernas frågor ignoreras i den politiska debatten. Därför kommer en mängd aktiviteter arrangeras under valåret för att bilda opinion och påverka politikerna. En särskild valsida finns på nätet: pro.se/val2014. Med exemplen ovan vill styrelsen understryka att det under kommande år kommer att finnas gott om tillfällen att delta i aktiviteter och driva PRO:s viktiga frågor. Förutom detta har vi möjlighet att inför kommande årsmöten i Sam-organisationen och Distriktet att på månadsmötet i mars samla in krav och synpunkter. Möjlighet finns också att sända in enskilda motioner till distriktets årsmöte. För styrelsen i PRO Axberg Hovsta Lillån är det en självklarhet att vi valts för att tillvarata gemensamma frågor och behov. Ett exempel på detta är vårt engagemang, enskilt och tillsammans med andra föreningar i vårt område, för att få till stånd livsmedelsbutik och annan viktig service i vårt område. Beslut: Årsmötet beslutar att insända Esko Nylunds motion till distriktets årsmöte och anser att motionen därmed är besvarad. Yrkande Vi föreslår kongressen besluta att medlemmarna får vara med och agera i aktuella frågor, komma med förslag och synpunkter innan slutliga beslut fattas att styrelsen / ansvariga i PRO ställer sig på sina medlemmars sida och agerar för vårt bästa att vi som medlemmar får vara med och agera i de frågor som berör oss att vi PRO-medlemmar får information i ett tidigt skede så att vi kan bilda opinion och uppfattning samt ges möjlighet att kunna påverka den fortsatta inriktningen och därmed vår framtid att landstinget slutar kalla oss brukare. Esko Nylund Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen.

10 Kontaktperson: Margareta Röstlund Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen anser att motionären tar framför allt upp de demokratiska spelreglerna i samhället och PRO:s möjligheter, som intresseorganisation, att påverka samhällsfrågorna. PRO Axberg Hovsta Lillåns styrelse har yttrat sig över motionen. Distriktsstyrelsen ställer sig bakom föreningen yttrande. Distriktsstyrelsen tillstyrker motionen och att den förs vidare som kongressmotion. Motionen har behandlats vid årsmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 231 Styrelsen delar motionärens uppfattning att det är självklart att PRO:s medlemmar ska vara med och agera i aktuella frågor, komma med förslag och synpunkter innan slutliga beslut fattas. PRO:s styrelse står alltid på medlemmarnas sida och agerar utifrån de beslut som har fattats på kongressen i handlingsprogram eller i motionsbehandling. Det viktigaste forumet för medlemmarna att väcka förslag och diskutera viktiga frågor när det gäller PRO:s intressepolitik är naturligtvis kongressen, men även på representantskap och ordförandeträffar finns goda möjligheter att komma med synpunkter på de frågor som PRO driver. Riksorganisationen informerar om de frågor som är aktuella i samhällsdebatten i tidningen PROpensionären, på pro.se, i distriktscirkulär och PRO Informerar för att väcka debatt och intresse. För att få reda på medlemmarnas synpunkter i viktiga frågor skickar styrelsen då och då ut rapporter och förslag på remiss till hela organisationen. Ett exempel på detta är PRO:s boendepolitiska program som under våren 2014 var ute på remiss i hela PRO-organisationen för att medlemmarna skulle få säga sitt om denna viktiga fråga. Två mycket viktiga forum för att påverka de beslut som fattas i kommuner och landsting är de kommunala och landstingskommunala pensionärsråden. Riksorganisationen har tagit fram en handledning Råd för råden för att stötta arbetet i pensionärsråden. Styrelsen delar motionärens uppfattning att "brukare" inte är en bra benämning på äldre inom kommunal eller landstingskommunal verksamhet. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla att-sats 231:5. att anse att-sats 231:1, 231:2, 231:3, 231:4 besvarad.

11 Motion nr 232 Motion om återinrättande av äldreråd i Socialstyrelsen Kronobergs län ID727 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Socialstyrelsens förändring att besluta ta bort äldrerådet i sin organisation har inte slagit väl ut. Förändringen har inneburit att all informationsutbyte mellan vår pensionärsorganisation och Socialstyrelsen totalt avbrutits. Erfarenhetsutbyte i äldrefrågor är ett måste för alla som arbetar med äldrefrågor i Socialstyrelsen. Pensionärsorganisationerna måste ha en plattform att förmedla viktiga synpunkter till Socialstyrelsen för att ge den sakkunskap som finns hos våra medlemmar. Våra medlemmar berörs av alla de utredningar och ärenden inom äldreomsorgen, hälso- och sjukvård, tandvård mm. Jag finner det mycket kränkande av oss äldre att inte inhämta den stora sakkunskapen som finns i våra organisationer. Jag vill: Yrkande Vi föreslår kongressen besluta att PRO påverkar Socialstyrelsen så att äldreråd (motsvarande) inrättas igen. att PRO kräver att Socialstyrelsen utser en ansvarig samordnare för äldrefrågor. Hen skall tillse att utredare av äldrefrågor kallas till rådet för utbyte av kunskaper. Sven Sandin Motionen har behandlats vid höstmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Sven Sandin sven.sandin@telia.com Styrelsens utlåtande över motion nummer 232 PRO sitter med i Socialstyrelsens äldreråd som behandlar frågor kring vård och omsorg och har så gjort sedan många år. Det finns också en ansvarig tjänsteman för rådet som efter behov och frågor tillkallar de myndighetspersoner som behövs för att svara upp på de frågor rådet behandlar. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 232 besvarad.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder PRO Bräcke - Bräcke, Jämtlands län ID605 Område: Hälsa och vård Underområde: Läkemedel Motivering Kvinnor och män kan reagera helt

Läs mer

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering. Motion nr 183 Trippelskrapet PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID510 som pensionärer tycker vi att prenumerationen på (abonnemanget) på Trippelskrapets lotter är för dyr. Nu kostar det 200:-/mån

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Gemensamt Det finns särskilda val till riksdag, kommun och till landsting (samt kyrkoval och val till EU) Gemensamt för

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland Motion nr 193 Ordval i stadgarnas punkt 3 PRO Internationell - Linköping, Östergötland När vi presenterar vår PRO-förening brukar vi överlämna ett A4-blad, som börjar med frågan: Varför heter vår förening

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 129 Medlemsavgifter PRO Oskarshamn - Oskarshamn, Kalmar län ID561 Med nuvarande rutiner kan man vara medlem i PRO upp till ett år utan att betala medlemsavgift. Kanske inte ett stort problem,

Läs mer

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg PM 2004 RVII (Dnr 327-2159/2004) Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna att uppdraget för och sammansättning av Branschrådet för

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård Motion nr 69 Högkostnadskort tandvården PRO Norrby - Borås, Södra Älvsborg ID538 De flesta pensionärerna dra sig för tandläkarbesök på grund av de höga behandlingskostnaderna. Dåliga tänder påverkar ju

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2015 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m.

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. 1 (4) Datum 2011-03-21 Identitet TN 1103-056 Trafiknämnden Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. Bakgrund Landstingsstyrelsens förvaltning har

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 144 Äldres måltider PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID527 För äldre människor som inte längre kan laga sin egen mat har måltiden övergått till att bli en livsuppehållande utfordran. Man får

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 9 Oktober 2014, kl 13.15 Plats: Lilla Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Ärendelista Val av justerare och tid för

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Motion 2014:12 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att bli ett skatteparadisfritt landsting

Motion 2014:12 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att bli ett skatteparadisfritt landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-03-18 LS 1406-0753 Landstingsstyrelsen Motion 2014:12 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att bli ett skatteparadisfritt landsting Föredragande

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån Motion nr 218 Fria hjälpmedel PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID524 Många huvudmän, landsting och kommuner, har börjat ta betalt för hjälpmedel, ex rollatorer mm. För den enskilde kan hjälpmedlet betyda

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 157 Motion gällande den alltför snabba övergången till enbart datorbaserad information och kommunikartion inom PRO och i samhället i övrigt. PRO Godegård - Motala, Östergötland ID520 Vi kan säkert

Läs mer

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Kommunal driver kampanj för bättre upphandlingar En facklig valrörelse Kommunals uppdrag är att förbättra villkoren för medlemmarna. Därigenom

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader PRO Söderkulla - Malmö, Skåne ID505 Dagens äldre blir allt vitalare, friskare och lever längre än tidigare

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Sundbyberg 11 sept 2017 Dnr.nr: Fi2017/02150/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009 Kommunstyrelsen 2010-01-18 Kommunala pensionärsrådet Demokrati- och medborgarservice Jack Roger Bäckstrand, 016-710 19 91 1 (5) Kommunala pensionärsrådet VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431)

254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(2) 254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan PRO Global - Stockholm, Stockholms län ID615 Område: Övrigt Motivering Bättre livsvillkor och bättre möjligheter till vård innebär att människor lever längre

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Förbättringar i hälso- och sjukvården

Förbättringar i hälso- och sjukvården Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1408 av Finn Bengtsson (M) Förbättringar i hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA

Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA Ärende 9. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens styrning (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Tillsätt en utredning om framtidens

Läs mer

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress 15 18 juni 2012 1 Innehåll 1 Detta är PRO...3 2 Så här ser organisationen ut...4 3 Medlemskap...4 4 Föreningarna...5

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2013-2014 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan för Rädda Barnen Distrikt

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF Handlingsprogram 2013-2016 Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF FÖRORD Handlingsprogrammet för 2014 2016 utgör ett övergripande styrdokument för SPRFs förtroendevalda och anställda och förmedlar förbundets

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 392 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114 Motion nr 114 Hedersmedlem PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg ID508 PRO Lergöken i V:a Frölunda har strax under 400 medlemmar. Vi har sett att när man kommit upp i åldern 90 år och äldre så kommer man inte

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

Motion gällande valberedningens deltagande och yttrande-, förslags- samt rösträtt vid regionstyrelsens sammanträden.

Motion gällande valberedningens deltagande och yttrande-, förslags- samt rösträtt vid regionstyrelsens sammanträden. Punkt 9 på dagordningen Motioner till kongressen. 2011-00018 Regionstyelsen Unionen Motion gällande verksamhetsrevisorernas deltagande vid regionstyrelsens sammanträde. Verksamhetsrevisorerna Uppgift och

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Hur har uppgifterna förändrats?

Hur har uppgifterna förändrats? Rune Kjernald Titt i backspegeln SPF bildades med namnet Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, 1939 i Göteborg med omnejd och bestod till stora delar av kommunister och syndikalister. Allmän folkpension

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2014 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen

Motioner E01 E04. Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010. Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Till Stockholms arbetarekommuns årsmöte 2010 Motion om hälsofrämjande krav på äldreomsorgen Hur vi mår som äldre hänger oftast samman med de livsvillkor vi haft tidigare under livet. Den rikaste tiondelen

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017) 2017 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-01-16 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Stockholmsdistriktet, Samorganisation Stockholm. Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8

Stockholmsdistriktet, Samorganisation Stockholm. Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8 Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8 Träffen var i ABF-huset. Kallade till förmiddagen var de nyvalda i Stadsdelsnämndernas pensionärsråd (SPR) samt Kommunstyrelsens

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Motion nr 208 Bättre anpassade bussar för PRO:s resor. PRO Möllevången - Malmö, Skåne ID502 Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Vi blir inte yngre

Läs mer

Svar på motion (S) om Äldreombud 7 SN

Svar på motion (S) om Äldreombud 7 SN Svar på motion (S) om Äldreombud 7 SN 2017.076 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2017-06-12 DNR SN 2017.076 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Anna-Lisa Simonsson, verksamhetschef Kerstin Wanstadius, sekreterare

12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Anna-Lisa Simonsson, verksamhetschef Kerstin Wanstadius, sekreterare Sida 1 av 5 Tid och plats 12 maj 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Inger Kjellberg Bengt

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 20 065 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-08-31 SDN 2005-09-22 Dnr 504-216/2005 STOCKHOLMS STADS ÄLDREOMSORGSPLAN

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS

227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS Stockholms läns landsting 19 (39) Landstingsstyrelsen 2018-0078 227 Motion 2017:64 av Mohibul Ezdani Khan (V) om att höja prissumman för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism LS 2017-1303 Ärendebeskrivning

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) DNR FI2016/04014/K PRO DNR 16-165 2017-02-23 Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Pensionärernas

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59 Orustveteranerna VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter 2017-2019 Antagen vid styrelsemöte nr 6, 2017-08-21, 59 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSPLAN (VP) 3 Inledning 3 Varför upprätta en lokal VP 3 Vad är uppgiften

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN

HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN MILJÖPARTIET DE GRÖNA Riksdagen 100 12 Stockholm Torsdagen den 23 november 2011 Mynttorget 2 (besöksadress) HANDLINGSPLAN FÖR KVALITET I ÄLDREOMSORGEN TIO FÖRSLAG FÖR EN GOD OMSORG sid 2 av 7 Sverige är

Läs mer

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften PRO informerar, september 2018. Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften Oavsett vilken regering som nu tillträder vill PRO se en höjd allmän pension, kraftfulla satsningar på äldreomsorgen

Läs mer

Motion nr 87 Kommunikationsplattform. Skåne. Motivering. Yrkande

Motion nr 87 Kommunikationsplattform. Skåne. Motivering. Yrkande Motion nr 87 Kommunikationsplattform Skåne ID567 Område: Kommunikation Motivering En kommunikationsplattform skall, enligt vår mening, innehålla riktlinjer för organisationens kommunikation, såväl intern

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Patientmedverkan i riskanalyser

Patientmedverkan i riskanalyser nationell satsning för ökad patientsäkerhet Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och uppdragsgivare Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för upphandling Upphandlingsregler 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Konkurrensutsättning inom socialnämnden

Konkurrensutsättning inom socialnämnden Revisionsrapport Konkurrensutsättning inom socialnämnden Halmstads kommun 15 februari 20109 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom PricewaterhouseCoopers i uppdrag

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT nr 73 74 Sid 2 Livsmedelspolitik HEM Innehåll Dagordningspunkt 73... 3 Motion nr 113 Angående Livs tar ansvar för svensk livsmedelsproduktion...

Läs mer

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering.

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering. Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län ID596 Område: Friskvård Motivering Många är de PRO-medlemmar, som gör stora insatser både för sitt

Läs mer

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Enskilda dialogmöten I enskilda dialogmöten träffar den upphandlande myndigheten en leverantör åt gången inför en kommande upphandling. Syftet är att inhämta information för att

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (5) Landstingets kansli 2014-01-21 LSAU 1/2014 Planeringsavd, Justerat 2014-01-28 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 januari, kl. 09.00 11.00 Plats Närvarande Övriga närvarande

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:25 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:30 av Sonia Lunnergård m fl (kd) om rättvisemärkt kaffe och te Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Motionärerna

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer