Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader"

Transkript

1 Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader PRO Söderkulla - Malmö, Skåne ID505 Dagens äldre blir allt vitalare, friskare och lever längre än tidigare generationer. De är aktiva i föreningslivet och i de sociala verksamheterna som bedrivs i samhället. De kan vid behov få stödinsatser av olika slag via hemhjälpen och olika servicecentra, därmed kan de bo kvar i sitt egna boende. Men det finns en grupp av äldre som inte har möjligheter att vara med i olika aktiviteter. Det är de som trots stödinsatser inte kan lämna sin bostad på grund av sjukdom, funktionshinder mm. De som av myndigheterna bedöms kunna bo kvar i sin bostad med stödinsatser. Trots att de själva inget hellre vill än att bo i ett äldreboende tillsammans med andra. Där de har nära kontakter med andra och kan vara med i de aktiviteter man har som vitaliserar och ger en meningsfull tillvaro. De som tvingas bo kvar i sin bostad mot sin vilja blir isolerade i sina bostäder och har ett ringa om något kontaktnät över huvud taget. Detta på grund av sina sjukdomar, funktionshinder mm. Med en rätt till ett boende i ett äldreboende finns det möjligheter till social verksamhet och möjligheter att umgås med andra som bor på äldreboendet. De kan knyta sociala kontakter och vara med i den sociala verksamheten på äldreboendet som gör att de får ett meningsfullt, likvärdigt och fortsatt bra liv. Med ovanstående som bakgrund föreslår PRO Söderkulla att kongressen beslutar att PRO skall verka för att den som fyllt 80 år har efter 3 månader rätt till en bostad i ett äldreboende Styrelsen för PRO förening Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Berit Kristoffersson tel arne @bolina.hsb.se Arne Larsson inskickaren

2 Distriktets yttrande Dagens äldre är vitalare, friskare och lever längre än tidigare generationer. De kan vid behov få stödinsatser av olika slag via hemtjänst och olika servicecentra och kan därmed bo kvar längre i det egna boendet. Den grupp äldre, som inte kan eller orkar deltaga i olika aktiviteter eller inte kan lämna sin bostad på grund av sjukdom eller funktionshinder, men som av biståndsmyndigheten bedöms kunna bo kvar i egna boendet, med stöd och hjälp, hamnar i en för personen tråkig situation. I sin tillvaro känner man sig ensam - isolerad, utan möjlighet till någon aktivitet i social gemenskap. Vid biståndsbedömningen är det av stor vikt att se på helheten och inte göra bedömningen enbart efter personens fysiska och medicinska tillstånd utan även ta hänsyn till hur möjligheten till social gemenskap ser ut. När tiden är kommen då personen vill lämna sitt ordinära boende och flytta till ett äldreboende, bör denna möjlighet finnas inom rimliga 3 månader. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 1 I motionens att-satser tas ett antal krav upp som gäller innehållet i vård- och omsorgsverksamheten. I den första att-satsen berörs hela de boendepolitiska programmet och i tredje att-satsen krav på höjt bostadsbidrag. Vad gäller kvalité och innehåll i omsorgsverksamheten, formulerar PRO krav i programmet "Trygghet, tillit och tillgänglighet" som väl svara upp mot att-satserna i denna del. I vårt nätverk med professionen "Vård värd samverkan" förs samtal om kvalitetsutveckling inom såväl vård som omsorg. När det gäller det boendepolitiska programmet ser PRO det som en uppgift, inte minst utifrån vår egen "Äldrebarometern" och de synpunkter som kommer fram i den, kring just service och yttre miljö för bättre framkomlighet, säkrare gångvägar och närhet till samhällsservice, att driva såväl bostadsförsörjningen som miljöfrågorna. I ett program bör man eftersträva att se till helheten av problem och möjligheter och komma med förslag till åtgärder. Många av förslagen faller tillbaka på kommunnivå vilket innebär att våra KPR har en reell uppgift med utgångspunkt från programmet. När det gäller höjning avbostadsbidraget behandlas den frågan i annan ordning under kongressen. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 1 besvarad.

3 Motion nr 2 Dubbelhyra vid flytt till särskilt boende PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID526 När man p g a ålder och hälsotillstånd måste flytta från eget boende i hyreslägenhet till särskilt boende måste man ta den plats som anvisas och man kan inte själv planera när flytten skall ske. Man får därför oftast dubbla hyror. Tiden för detta kan variera men vanligt är tre månaders uppsägningstid. För en pensionär kan detta vara mycket betungande och saknar man tillgångar kan det bli katastrof. att PRO verkar för att dubbelhyran vid flytt från eget till särskilt boende i första hand tas bort och i andra hand maximeras till en månad. Bengt Pettersson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Olle Beng olle.beng@telia.com Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen delar motionärens åsikt att dubbelhyran vid flytt tas bort, eller maximeras till en månad. Distriktsstyrelsen föreslår därför höstmötet att bifalla motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 2 Motionen tar upp ett problem som kan uppstå vid byte av hyresboende. Samma problem, d.v.s. dubbel boendekostnad kan uppstå även vid andra boendeformer. I förhållandet som motionen åberopar regleras uppsägningstiden genom hyreslagen som stipulerar 3 månaders uppsägning ömsesidigt. I många fall kan man komma överrens med hyresvärden om kortare uppsägningstid, men det kan vara svårt på orter med låg eller ingen efterfrågan på bostäder. Det går även att begära prövning av Hyresnämnden, men det kan i sig ta lika lång tid som uppsägningstiden, om man hamnar i "paniksituation" som motionen beskriver. PRO kräver í det boendepolitiska programmet att alla 80+ ska ha rätt till, på egen begäran utan biståndsprövning, särskilt boende om man så vill. Detta skulle motverka en del av problematiken, då man lättare kunde planera övergången av boendet.

4 Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 2 besvarad.

5 Motion nr 3 Upplåtelseformer för äldreboenden PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID532 Under de senaste åren har massmedia rapporterat om olika skandaler inom vård och omsorg av äldre. Det har i Sveriges riksdag funnits en majoritet som fattat beslut om att låta vård, skola och omsorg skötas av marknadskrafterna. Detta har fått förödande konsekvenser. Man har frångått principen att ta hänsyn till människors behov, dessa marknadsaktörers ledstjärna är vinstintressen, och lögnaktigt kallar man detta för valfrihet. Med den insikt vi äldre har, vet vi att marknaden aldrig kan skapa valfrihet utan att det avgörs av vilken köpkraft den enskilde har. Konkurrensneutralitet saknas då marknadens entreprenörer kan gömma sig bakom att det handlar om affärshemligheter när det gäller anställdas villkor, lön, miljölagstiftning, räntesnurror i skatteparadis, meddelandefrihet. Alternativ till ett värdigt boende på äldredagar finns redan i stiftelser och personalkollektiv, genom så kallad intraprenad. Ett skolexempel är Tubberödshus i Tjörns kommun där det finns ett väl fungerande äldreboende som drivs genom intraprenad, personalen styr, verksamhetens resurser stannar i verksamheten och kommer de boende tillgodo. Kringboende och besökare kan komma för att delta i de boendes matstunder. Jag vill att denna motion hanteras som enskild. att söka politisk förankring för att som komplement till traditionell offentlig äldrevård endast godkänna driftsformer där eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten genom drift via stiftelser eller intraprenad. Kent Enlund Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Jouko Kangasoja joukokangasoja@bredband2.com Distriktets yttrande Motionären tar upp ett angeläget problem. Detta har också fått förnyad aktualitet genom den politiska utvecklingen på riksplanet. Även om styrelsen delar motionärens uppfattning i sak, kan inte motionen bifallas, då PRO är partipolitiskt obundet. Styrelsen föreslår höstmötet, att avslå motionen.

6 Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 3 PRO har i vårt senaste program kring äldrevård "Trygghet, tillit och tillgänglighet" slagit fast att "tillgång till god omsorg och vård ska göra att äldre personer kan åldras i trygghet med bibehållet oberoende". I vårt handlingsprogram slår vi fast att kommuner och landsting ska tillhandahålla vård och omsorg till minst hälften i egen regi samt att all verksamhet ska vara finansierade genom det allmänna. PRO konstaterar vidare att de äldres rättigheter behöver stärkas, och föreslår en ny lag om omsorgen och vården av äldre. Vi vet att resurserna för verksamheterna är ändliga, att det pågår diskussioner om vad, och hur mycket vård och omsorg samhället kommer att klara av i framtiden. PRO:s roll i denna diskussion måste vara, att se till bevarandet och utvecklandet av kvalitetssäkra verksamheter, som bygger på den enskildes behov och möjlighet till en god livskvalitet. Det innebär större krav på underlag till såväl upphandling av externa tjänster som att kvalitetssäkra den egna verksamheten. PRO ser det som självklart att den fortsatta finansieringen sker solidariskt precis som idag. PRO är av den uppfattningen att pengar avsatta till vård- och omsorgsverksamhet också ska komma verksamheterna fullt ut till godo. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 3 besvarad.

7 Motion nr 4 Motion ang bostäder för äldre PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID547 I takt med att den äldre befolkningen ökar måste PRO ställa krav på kommunerna att det ska byggas boendeformer som passar den äldre generationen. För dom som behöver ha trygghet dygnet runt så räcker det inte med hemtjänst vilket de flesta kommuner förespråkar. Det måste byggas flera alternativa boendeformer. Så som vanliga bostäder med hiss som gör att många kan bo kvar hemma, 55+-hus, seniorbostäder, trygghetsboenden, korttidsboenden, avlastningsboenden samt vård- och omsorgsboenden. att PRO påverkar regeringen att subventionera byggandet av bostäder för äldre Ulla Bäckman Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Li Teske info@ostergotland.pro.se Distriktets yttrande Det finns ett stort behov av nya bostäder för äldre runt om i landet. Det framkommer även i PRO;s bostadspolitiska program. Därför föreslår distriktsstyrelsen höstmötet att bifalla motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 4 I PRO:s boendepolitiska program slår vi fast att det ska vara en mångfald av upplåtelseformer för hela befolkningen. Över tid behöver vi mindre och större boenden, med eller utan service eller omsorg. PRO kommer att trycka på de politiska instanserna så man kommer till en nationell lösning på boendeproblematiken utifrån våra krav. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 4.

8 Motion nr 5 Boende PRO Östermalm-Gärdet - Stockholm, Stockholms län ID609 Kraftfullt, konkret och realistiskt boendepolitiskt program 2015 Vi anser att dagens program är svårt att få gehör för hos regering, riksdag och beslutande myndigheter pga av dess allmänt hållna formuleringar och att det omfattar för många allmängiltiga boendefrågor som rör hela samhället och som är alltför vittomfattande för PRO att driva. Ett smalare perspektiv önskas där PRO prioriterar boendefrågor för äldre och avstår från att förorda statliga utredningar om t ex tillgänglighet i utemiljön, statligt finansieringsstöd för inlösen av bostad och lån till bostad. PRO bör även avstå att föreslå utredningar som redan är utförda. att PRO:s boendepolitiska program 2015 innehåller mer konkreta, specificerade och realistiska förslag fördelade på ett färre antal frågor än i 2014 års program, att PRO kräver att biståndsbedömningen för plats på ett vård - och omsorgsboende blir mer generös samt slopas för servicehus för den som beviljats hemtjänst att PRO kräver att bostadstillägget höjs att PRO kräver att personal i särskilda boende skall var välutbildad med adekvat utbildning för sina uppdrag att PRO verkar för en fortsatt utbyggnad av trygghets- och seniorboenden inklusive servicehus Ulla Lindqvist, Ingrid Stockman, Louise tideström Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Owe Ivarsson europaforum@europaforum.se Distriktets yttrande Motionärerna tar upp ett antal ytterst viktiga krav för att uppnå ett förbättrat boende för äldre. PRO-distriktet ställer sig bakom kraven på detta område, som kräver samhällsinsatser på både statlig, regional och lokal nivå. PRO måste agera på alla dessa nivåer för att nå framgång- från ord till handling krävs nu från samhällets och byggbolagens sida! Enligt PRO är en helhetssyn nödvändig inom boendepolitiken innefattande både tillgång till olika former av boende och upplåtelseformer anpassade för alla åldrar, inre och yttre miljö, god tillgänglighet, närhet både till samhällsservice och kommersiell service och rimliga boendekostnader. PRO har också lyft fram att alla över 80 år själva ska kunna välja vård- och omsorgboende utan biståndsprövning. Det är

9 framför allt mindre hyreslägenheter av god standard som behöver byggas framöver passande både äldre och yngre. Enligt PRO-distriktet behövs också alternativa boendeformer lyftas fram och underlättas bl.a kooperativa hyresrätter. Distriktsstyrelsen bifaller motionens första attsats och delar kraven i övrigt men anser övriga attsatser besvarade då dessa hanteras i kommunerna. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla att-sats 1 att anse att-sats 2, 3, 4 och 5 besvarade. Samlat utlåtande över motion nr 5 och 6

10 Motion nr 6 Motion angående rätten till särskilt boende PRO Skurup - Skurup, Skåne ID613 Dagligen kan vi via massmedia följa många äldres förtvivlan att inte få en plats på ett särskilt boende trots ett stort behov ibland fysiska men också ofta p.g.a isolering,ensamhet oro att trilla,listan kan göras lång. Det är varje kommun som via en biståndsbedömning beslutar om man ska komma igenom nålsögat eller inte.det har utvecklats en praxis allt mer att avslå trots att både anhöriga och den enskilda kan intyga att behovet finns.när det gäller behovet p.g.a.social oro(t.ex.att dö ensam att trilla och skada sig)så anser man ofta att behov ej föreligger.att bo hemma så länge man själv vill med stöd ifrån samhället är en rättighet som är bra,men det ska vara på den enskildes villkor inte på en alltför snäv biståndsbedömning. Det är nu dags att via lagstiftning skärpa den enskildes rätt gentemot kommunen att inte som alltför ofta endast bedöma den fysiska förmågan. Många äldre orkar inte överklaga kommunens beslut och finner sig i att bli påsatt en tvångströja som kan vara livet ut. Mer resurser behövs till kommunerna via ökade stadsbidrag,alltför ofta är det en knapp ekonomi som styr biståndsbedömningarna. Utifrån ovan sagda skall kongressen besluta att bifalla motionen och uppdra åt PRO :s riksorganisation att Via Riksdag och regering arbeta för en starkare lagstiftning gällande den enskildes rätt till särskilt äldreboende i större utsträckning än nu. att Föra dialog med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om behovet av en förändrad syn i biståndsbedömningen att Verka för att mer resurser tillförs kommunera för att på så sätt göra det möjligt att erbjuda fler denna form av boende. Gertrud Ekman Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Eva Sandberg jane.eva@telia.com

11 Distriktets yttrande Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Samlat utlåtande över motion nr 5 och 6 Styrelsens utlåtande över motion nr 5 och 6 I motionens att-satser tas ett antal krav upp som gäller innehållet i vård- och omsorgsverksamheten. I den första att-satsen berörs hela de boendepolitiska programmet och i tredje att-satsen krav på höjt bostadsbidrag. Vad gäller kvalité och innehåll i omsorgsverksamheten, formulerar PRO krav i programmet "Trygghet, tillit och tillgänglighet" som väl svara upp mot att-satserna i denna del. I vårt nätverk med professionen "Vård värd samverkan" förs samtal om kvalitetsutveckling inom såväl vård som omsorg. När det gäller det boendepolitiska programmet ser PRO det som en uppgift, inte minst utifrån vår egen "Äldrebarometern" och de synpunkter som kommer fram i den, kring just service och yttre miljö för bättre framkomlighet, säkrare gångvägar och närhet till samhällsservice, att driva såväl bostadsförsörjningen som miljöfrågorna. I ett program bör man eftersträva att se till helheten av problem och möjligheter och komma med förslag till åtgärder. Många av förslagen faller tillbaka på kommunnivå vilket innebär att våra KPR har en reell uppgift med utgångspunkt från programmet. När det gäller höjning av bostadsbidraget behandlas den att-satsen tillsammans med motion 12. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 6. att anse motion 5 besvarad.

12 Motion nr 7 Motion angående en nationell översyn särskilt boende. PRO Skurup - Skurup, Skåne ID614 Det har via olika TV program,artiklar i tidningen,anhöriga listan kan göras lång,framkommit en ganska skrämmande bild av hur äldrevården ute i kommunerna fungerar eller snarare inte fungerar. Svält,övermedicinering,dålig mat,aldrig komma ut i friska luften ja redan nu har luften gått ur var och en av oss.ingen vill ha det så när man blir gammal och behöver extra hjälp för att livet ska fungera. Bara sitta och vänta på att dö som en kvinna sa ingen livskvalite alls.oberoende om verksamheten är upphandlad eller bedrivs i egen kommunal regi så har varje kommun ett ansvar att följa upp och kontrollera att verksamheten bedrivs på ett människovärdigt sätt. Det är tid för en stor nationell utvärdering för att få ett rejält grepp om hur verkligheten ser ut i landets kommuner,det finns bra exempel men riktigt grepp om hur det är har ingen. De enkäter som kommunerna är inte helt tillförlitliga även om det är ett sätt att mäta kvalite. I en sådan utvärdering ska också personaltätheten ingå där finns också mycket att göra. Utifrån ovan sagda skall kongressen besluta att bifalla motionen och uppdra år PRO:s riksorganisation att I dialog med Sveriges Kommuner och Landstig(SKL)och socialdepartementet kräva en nationell utvärdering av kvaliten i kommunernas särskilda boende oavsett driftsform.behövs mer resurser ska det också belysas. Gertrud Ekman Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Eva Sandberg jane.eva@telia.com

13 Distriktets yttrande Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 7 Motionen tar upp frågan om uppföljning och kontroll av särskilda boenden i landet. Idag är det IVO - Inspektionen för vård och omsorg, som har uppdraget att följa upp verksamheterna inom vård och omsorg i landet. Det finns ett antal lagar och författningar som olika myndigheter svarar för, som syftar till att förbättra verksamheterna. För att nämna några, så har vi SOSFS 2011:9; Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete; SOSFS 2011:12 Grundläggande kunskaper för personal som arbetar i socialtjänstens äldreomsorg, SOSFS 2012:12 Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden, SOSFS 2012:3 Värdegrund i socialtjänstens omsorg om äldre. Vidare har olika register för uppföljning av verksamheter tillkommit över tid, och här kan nämnas Demensregistret, Svenskt BPSD-register(Beteendemässiga och psykiska symptom vid demens)palliativregistret samt Senior alert. Vad leder då alla dessa författningar, regler och register till. Jo de ger arbetsredskap för verksamheterna att följa upp och kontinuerligt förbättra sina verksamheter. SKL har precis avslutat ett flerårigt projekt för de mest sjuka äldre samt Ledningskraft, verksamheter som lever vidare och som ytterligare ger möjlighet till såväl kompetensutveckling för personal som utveckling och kontroll av verksamheter. RO kommer att arbeta för att en översyn i linje med motionens förslag över riket kommer till stånd. Det är viktigt att betona vår roll via KPR/LPR att följa verksamheter och efterfråga utvärderingar av kommuner och landsting som att uppmana personer som ser och upplever problem inom vård och omsorg att ta kontakt med IVO. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 7 besvarad.

14 Motion nr 8 TRYGGHETSBOENDE PRO Trångsund - Huddinge, Stockholms län ID626 Trygghetsboende är berömvärt men man har glömt finansieringen. Det är inte rimligt att de boende ska betala för läkartjänster, gemensamhetslokaler m.m. Vi kräver statlig finansiering så att det inte blir som i Stockholm, att man avvecklar trygghetsboenden. PRO Trångsunds yrkande i trygghetsboende är: att Trygghetsboendets tjänster är statligt finansierade. Stig-Axel Englund Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Stig-Axel Englund stigaxel@hotmail.com Distriktets yttrande Motionären tar upp en mycket viktig fråga för många pensionärer, men angående finansieringen av trygghetsboendets tjänster så är det en primärkommunal fråga. PRO-distriktet anser att det ska förbli så även i framtiden. Distriktsstyrelsen avslår motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 8 Motionens intention är viktig, att alla, oavsett inkomst, ska ha möjlighet till en god hälso- och sjukvård och omsorg. Hela vårt intressepolitiska arbete går just ut på detta. Men, att som attsatsen föreslår, koppla välfärden till boendeformer är fel väg att gå. Idag bor flertalet av 65+ i eget boende, oavsett fysisk/psykisk kondition, och många vårdas i det egna hemmet, utan att bo i vare sig trygghetsboende, serviceboende, särskilt boende etc. Socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen reglerar väl förutsättningarna till såväl omsorg som hälso-och sjukvård, och precis som distriktet svarar, är det primärkommunal fråga. Det PRO driver, är att alla ska ha tillräcklig betalningsförmåga till bland annat de tjänster samhället tillhandahåller. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 8 besvarad.

15 Motion nr 9 Avser seniorboende PRO Oxie - Malmö, Skåne ID645 När man börjar känna att man inte orkar med sitt boende i t.ex. villa med källare och stor trädgård, så börjar man fundera på hur man ska bo för att orka med livet många år framåt. När man talar med andra personer i ungefär samma ålder så hör man att de flesta tänker på samma sätt. Ett förslag till seniorboende är ett boende som passar de flesta pensionärer. En liten bostad med 1-2 rum och ett litet pentry, allt på ungefär 50 kvadratmeter. Bäst hade det naturligtvis varit om det funnits seniorboende i den kommun man redan bor i, eftersom man har de allra flesta vännerna där. Problemet är att det inte finns något seniorboende i en del orter. Det har varit på tal i många år men för oss äldre är det jobbigt när inget händer, eftersom man blir mer och mer beroende av att få hjälp ju äldre man blir. Vi kräver att det byggs nya bostäder anpassade för seniorer omgående att det förses med god service när det gäller samlingsrum, matsal, café och aktivitetsrum att det finns personal tillgänglig dygnet runt som man kan kontakta vid behov att husen ligger i/nära centrum med tillgång till god service i närmiljön att boendekostnaderna är rimliga Eva Håkansson, Siv Fogelberg Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Malte Adolfsson malte.adolfsson@swipnet.se Distriktets yttrande Motionens motivering innehåller förslag på ett boende för seniorer med god service, förlagt i eller nära centrum och med tillgång till personal dygnet runt. En bostad på ca: 50 kvadratmeter gärna belägen i den kommun man redan bor i. Den nya boendeform utöver seniorboende d.v.s. trygghetsboende som tillkommit i många kommuner och som inte är biståndsprövat är ju den boendeform som tillsammans med seniorboende till en del kan tillgodose motionens innehåll. Trygghetsboende och Seniorboende finns inte i den utsträckning som behövs och som efterfrågas och framförallt ofta inte till rimliga kostnader. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

16 Styrelsens utlåtande över motion nummer 9 Motionen tar upp ett av de problem inom bostadssektorn PRO har uppmärksammat under lång tid. I vårt boendepolitiska program tar vi upp dessa frågor och ger förslag till lösningar. Vi kommer fortsätta kampen för fler och bättre boendeformer för äldre utifrån detta program. Det är viktigt att hela organisationen går i takt och tar gemensamt ansvar för frågorna, då en del av problematiken hamnar på den kommunala nivån. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 9.

17 Motion nr 10 Inrättande av bostadsförmedlingar. PRO Lindsdal - Kalmar, Kalmar län ID675 Det fanns en tid då det i varje större och medelstor kommun fanns en bostadsförmedling. En central där man fick en samlad bild av tillgång och efterfrågan på lediga lägenheter i kommunen. I dag får den om söker en lägenhet själv ta kontakt med ett antal ägare av bostadshus. Det finns alltså ingen samlad bild av utbud och efterfrågan på lägenheter i kommunen. För närvarande råder det brist på lägenheter i de flesta större och medelstora kommunerna i landet, vilket gör att det uppstår köer av bostadssökande. Dessa köer hanteras av bostadsbolagen själva. Alltså finns det ingen insyn i hur dessa köer hanteras. Värst drabbade av dagens system är de som önskar söka en bostad/hyresrätt i en annan kommun än hemkommunen. Men risk föreligger även för att de med vassaste armbågarna och bästa kontakterna får bostad, vilket bl.a. drabbar våra medlemmar negativt. att PRO verkar för att bostadsförmedlingar inrättas i större och medelstora kommuner i landet. Hans Johansson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Vivianne Friberg vivianne.friberg@tele2.se mobil Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen bifaller motionen. Motionen berör ett, för våra medlemmar, mycket aktuellt område. Ska vi få till en bostadscirkulation så måste vi inrätta bostadsförmedlingar i mindre och större tätorter. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

18 Styrelsens utlåtande över motion nummer 10 Motionen behandlar en i många stycken viktig fråga för samhället i dag. Inte bara äldre, utan alla som är i behov av ny eller förändrad bostadssituation är hjälpt av en bostadsförmedling. Kommunerna har i dag en skyldighet, om det behövs, anordna bostadsförmedling (Lag2000:1383;2013:866). Lagen ger dessutom regeringen rätt att förelägga en kommun att anordna kommunal bostadsförmedling om behov finns. Här finns möjlighet för våra KPR att med hjälp av RO framföra krav på att regeringen ålägger kommunen detta. I sammanhanget kan noteras att det finns i dag ca 250 kommuner där allmännyttan har bostadsförmedling för sitt bestånd. I 158 kommuner finns dessutom listat hyresvärdar som hjälp åt invånarna. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 10.

19 Motion nr 11 Inför ny typ av "undantagstuga" Kronobergs län ID738 Bostadssituationen för äldre blir ett allt besvärligare problem allteftersom antalet äldre ökar och tillgängliga hyreslägenheter minskar. De flesta pensionärer vill bo i egen bostad, utanför institutioner. Idag tvingas många bo kvar i bostäder som är klart olämpliga för personer med nedsatta funktioner. Detta påverkar i sin tur hemtjänst, sjukvård och anhöriga. Många kommuner har dessutom dåliga eller inga planer alls för hur man ska planera för en fjärdedel av sina invånare. PRO har begärt en lag på att sådana planer skall upprättas tillsammans med de lokala pensionärsråden. På landsbygden och i mindre tätorter är problemen med tillgängliga hyreslägenheter för äldre särskilt stora. Samtidigt vill många yngre ha någon äldre släkting boende nära sig, av praktiska eller känslomässiga skäl. Möjligheten att i sådant syfte bygga om sina egna villor, garage eller uthus till en trygg bostad med god tillgänglighet, stupar ofta på ekonomin. Boverket har bidrag för ombyggnad av flerbostadshus till anpassade boenden, men det saknas möjlighet till enstaka sådana bostäder. Systemet skulle i någon mån lösa äldres bostadsproblem. De äldres egna villor eller svårtillgängliga hyreslägenheter skulle frigöras till glädje för de yngre generationerna. Jag föreslår Kongressen: att hos Bostadsdepartementet begär att Boverket får till uppgift att snarast införa bidrag som underlättar för villaägare att bygga enstaka trygghetsboenden i anslutning till den egna bostaden. Kerstin Berlman Motionen har behandlats vid höstmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Kerstin Berlman berlmansro@bredband2.com

20 Styrelsens utlåtande över motion nummer 11 Det finns i dag möjlighet för enskilda villaägare att uppföra ett s.k. Atterfallshus på befintlig tomt, detta för att i första hand ge möjlighet till ungdomar att kunna få eget boende. Vid en första åsyn av förslaget kan det kännas riktigt att skapa möjlighet för äldre att bo kvar i det "egna" hemmet men ändå inte. Vid en djupare betraktelse faller förslaget på sin egen orimlighet. Att återgå till någon form av undantag bara för man blivit äldre känns kränkande. Styrelsen kan se två problem; det ena där barn och barnbarn utnyttjar de/de äldre till att ta större ansvar för barnbarn m.m. än vad som är önskvärt, dels tvärt om, där barn och barnbarn känner sig tvingade att ta hand om den/de äldre som har behov av omvårdnad. Redan i dag ser vi tendenser till krav på medpart att ta ett större egenansvar för nära istället för att samhället tar sitt ansvar inom vård och omsorg. Boendesituationen måste lösas genom samhällets försorg, genom bättre planering och genomförande som lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ger vid handen. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 11.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill?

Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill? Hur tror vi att seniorer vill bo i framtiden? Vad hindrar dem från att bo som de vill? Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden För att veta hur vi ska gå framåt måste vi

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering.

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering. Motion nr 228 Äldreombud PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID530 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Sveriges befolkning lever allt längre. Med högre levnadsålder följer utsatthet

Läs mer

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Äldreomsorg Boende Höör 2016-10-25 Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Demografisk utveckling Ca 2 miljoner pensionärer 65 år och äldre ökar med över 300 000 per år 2030 kommer det att finnas

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bostadspolitiskt program 22 STOCKHOLM EN REGION FÖR ALLA Det goda boendet är en förutsättning för att vi ska må bra och därmed vara ett väl fungerande samhälle. Hyresrätten

Läs mer

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden Kommittédirektiv Delegationen för utveckling av bostäder och boende för äldre personer Dir. 2006:63 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild delegation tillkallas

Läs mer

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering. Motion nr 183 Trippelskrapet PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID510 som pensionärer tycker vi att prenumerationen på (abonnemanget) på Trippelskrapets lotter är för dyr. Nu kostar det 200:-/mån

Läs mer

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Det handlar om individer, inte ett kollektiv Hur vill årsrika människor ha det Ses

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Äldreriksdagen, Sigtuna 13 november, 2013 Vad är Hjälpmedelsinstitutet HI?

Läs mer

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG Framtidens äldreomsorg Det här anser SPF Seniorernas distriktsstyrelse i Skåne att en äldreomsorgsplan skall innehålla Bakgrund Andelen äldre växer i många skånska kommuner samtidigt

Läs mer

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun Förslag till riktlinjer för trygghetsboende Enköpings kommun 2017 Yulia Innehåll: Inledning 3 Beskrivning av boendeformen 5 Riktlinjer 7 Dokumentversion: 2016-11-18 Getty Images Inledning Enköpings kommun

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning, utredning och utveckling i frågor som rör äldre och åldrande inom: geriatrisk medicin, folkhälsa psykologi, socialgerontologi,

Läs mer

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen

Bo bra hela livet. Barbro Westerholm. Äldreboendedelegationen Bo bra hela livet Barbro Westerholm Varför en utredning om äldreboenden? Bristen på platser i särskilda boenden När hemmets borg blev ett fängelse Den röda tråden i utredningen Vi lever inte för att bo.

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre

Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre Socialutskottets betänkande Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändringar i folkbokföringslagen, lagen om stöd

Läs mer

Företeelsen Trygghetsboende. SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP)

Företeelsen Trygghetsboende. SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP) Företeelsen Trygghetsboende SeniorVärldskonferensen 2015-04-21,22 Göteborg Barbro Westerholm Riksdagsledamot (FP) Några fakta I dag lever vi ett kvarts sekel längre än för 100 år sedan Medellivslängden

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden Motion 38 Motion 39 med utlåtanden 106 Motion 38 Kortare handläggningstider vid behov av tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen får ibland ärenden om dålig teknisk förvaltning och bristande underhåll.

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting

Samverkan mellan kommun och landsting Äldre medborgare Antalet äldre invånare i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett

Läs mer

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder PRO Bräcke - Bräcke, Jämtlands län ID605 Område: Hälsa och vård Underområde: Läkemedel Motivering Kvinnor och män kan reagera helt

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid

Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Ett bra boende för seniorer - där man bor kvar och kan planera sin framtid Stor brist på sådana boenden idag Rekordgenerationen födda under efterkrigstiden Vi seniorer är alla olika intressen, betalningsförmåga,

Läs mer

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro

Kvalitet och trygghet för äldre. Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Kvalitet och trygghet för äldre Socialdemokraternas politik för äldre i Örebro Inledning Socialdemokraterna i Örebro har under hela mandatperioden arbetat för ett bättre Örebro för äldre. Vi föreslog redan

Läs mer

Äldre på bostadsmarknaden

Äldre på bostadsmarknaden Äldre på bostadsmarknaden Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder

PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder Promemoria Datum 215-4-27 Diarienummer 1136-392/214 PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder Boverket genomförde i september 214 en enkät om seniorbostäder och trygghetsbostäder. Gemensamt för seniorbostäder

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Boendestrategier för äldrelivet I Alingsås

Boendestrategier för äldrelivet I Alingsås Boendestrategier för äldrelivet I Alingsås 1 Bakgrund och syfte - De samhällsekonomiska konsekvenserna av denna utveckling riskerar att äventyra kommunens ekonomi. - Äldreboendedelegationens rapport har

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan

Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 1 KUNGSÄNGEN och BRO Yttrande över remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020 PRO lämnar följande synpunkter på remiss angående revidering av Äldreplan 2014 2020. Remissvaret har disponerats enligt

Läs mer

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknadsläget 218 Bostadsmarknadsläget 218 utifrån kommunstorlek 135 26 29

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson Ulrika Hägred Dir 2014:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre

Läs mer

Välkommen till PRO:s boendekonferens. Norra Latin 14 mars 2013

Välkommen till PRO:s boendekonferens. Norra Latin 14 mars 2013 PROs medlemsenkät Medlemmarnas syn på PRO:s verksamhet, samhällsfrågor som rör äldre och den egna livssituationen inklusive boenden. Totalt fick 5 928 medlemmar enkäten under januari 2013. 71 procent svarade,

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre personer

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås

Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås Socialt hållbart boende, exemplet Alingsås 1 Boendestrategier för äldrelivet Bakgrund och syfte - De samhällsekonomiska konsekvenserna av denna utveckling riskerar att äventyra kommunens ekonomi. - Äldreboendedelegationens

Läs mer

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan

Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Fler och alternativa boenden för äldre och vikten av samverkan Konferens Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre Göteborg 2012 05 09 Barbro Westerholm Vad kommer jag att tala om Demografin Äldres

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)

Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Dnr N2015/06917/PUB Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Pensionärernas Riksorganisation (PRO) har getts möjlighet att avge yttrande över

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

När får jag mitt bistånd (V)?

När får jag mitt bistånd (V)? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR När får jag mitt bistånd (V)? Beslut och domar enligt SoL och LSS som inte har verkställts i Kalmar län 31 december 2004 Meddelande 2005:26 När får jag mitt bistånd

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

SAMORGANISATION I STOCKHOLM. Kommunalpolitiskt PROGRAM

SAMORGANISATION I STOCKHOLM. Kommunalpolitiskt PROGRAM SAMORGANISATION I STOCKHOLM Kommunalpolitiskt PROGRAM Stockholms stad PRO SAMORGANISATION I STOCKHOLM November 2013 LAYOUT Marie Richardson Kommunalpolitiskt program PRO samorganisation Stockholm PRO antog

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

Ökad livskvalitet för äldre

Ökad livskvalitet för äldre Stockholm 29 augusti 2010 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/9 Ökad livskvalitet för äldre 11 äldrepolitiska förslag ur den rödgröna regeringsplattformen

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg PiteåPanelen Rapport 20 Framtidens äldreomsorg November 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret Framtidens äldreomsorg En beredningsgrupp bestående av politiker från olika partier i kommunstyrelsen

Läs mer

Bohovsstyrd planering - att prognostisera och ta fram boendeformer som matchar olika målgruppers behov. In g

Bohovsstyrd planering - att prognostisera och ta fram boendeformer som matchar olika målgruppers behov. In g Bohovsstyrd planering - att prognostisera och ta fram boendeformer som matchar olika målgruppers behov In g 1 Bakgrund och syfte - De samhällsekonomiska konsekvenserna av denna utveckling riskerar att

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Äldrecentrums uppdrag Studiens syfte var att undersöka hur äldre personer i Stockholm ser på sitt nuvarande boende och hur de vill att boende

Läs mer

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2017-05-03 ON 2017/0043 53515 Socialdepartementet Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre Förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

1206:01. oenden i Stockholm

1206:01. oenden i Stockholm oenden i Stockholm ra alternativa boendeformer att välja bland. Bostadsförmedling i seniorlägenheter och trygghetsbostäder. Dessutom finns ende för dig med större behov av service och omvårdnad. r som

Läs mer

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 144 Äldres måltider PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID527 För äldre människor som inte längre kan laga sin egen mat har måltiden övergått till att bli en livsuppehållande utfordran. Man får

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

SVENSKA LUFTSLOTT OM ÄLDRES VALMÖJLIGHETER PÅ BOSTADSMARKNADEN

SVENSKA LUFTSLOTT OM ÄLDRES VALMÖJLIGHETER PÅ BOSTADSMARKNADEN OM ÄLDRES VALMÖJLIGHETER PÅ BOSTADSMARKNADEN Mäklarsamfundet granskar trögrörligheten på bostadsmarknaden JULI 2015 VI HAR FRÅGAT DE ÄLDRE VAD DE SJÄLVA VILL! FAKTA OM GRANSKNINGEN TNS Sifo har ställt

Läs mer

Utmaningar på bostadsmarknaden

Utmaningar på bostadsmarknaden ) 1 (5) Handläggare Datum Kikki Liljeblad 20140116 Samhällsplanerare 072-247 13 56 Utmaningar på bostadsmarknaden Bostadsplanering är en komplex fråga. Många faktorer påverkar och kommunen har bara rådighet

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 215:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, huvudsekreterare Dir 214:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån Motion nr 218 Fria hjälpmedel PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID524 Många huvudmän, landsting och kommuner, har börjat ta betalt för hjälpmedel, ex rollatorer mm. För den enskilde kan hjälpmedlet betyda

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Samorganisationens uppgifter SAMORGANISATIONER MOM 1 SAMARBETE KOMMUNVIS Enligt PRO:s stadgar ska, där det finns mer än en PRO-förening, finnas en samorganisation. Det krävas i olika

Läs mer

SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, utredningssekreterare Dir 2014:44 Analysera hinder och föreslå

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

Rätten till daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade upphör vid 67 års ålder.

Rätten till daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade upphör vid 67 års ålder. HFD 2014 ref 41 Rätten till daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade upphör vid 67 års ålder. Lagrum: 9 10 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

5. Omedelbar justering

5. Omedelbar justering SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSHINDER Handläggare: Yvonne Ekman Mohajerpour Telefon: 08-508 25157 SID 1 (6) 2009-03-25 DNR 006/396-2009 Till Skärholmens

Läs mer

Rätt att välja boende

Rätt att välja boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2017-02-23 OSN-2017-0151 Rev 2017-03-13 Omsorgsnämnden Rätt att välja boende Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Omsorgsförvaltningen 1(5) Datum 2008-02-28 Handläggare Jerry Karlsson Omsorgsnämnden Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Inledning Regeringskansliet, Socialdepartementet har inbjudit Landskrona

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer