Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen."

Transkript

1 Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av en levande demokrati. Det har inte funnits en klar viljeinriktning hos politiker i många kommuner och landsting att behandla pensionärsorganisationernas representanter med respekt. Organisationernas utvalda representerar en mycket stor grupp av äldre människor som inte längre kan föra sin egen talan, utan är helt utlämnade till andras välvilja. Jag vill att motionen behandlas som enskild. att PRO söker i de i lagstiftande församlingarna, som har vilja och kraft att verka för en förändring i lagstiftningen, som syftar till att råden får en helt annan status när det gäller att föra de äldres talan. Lagstiftning som andra Nordiska länder redan har. att Klart redogöra vilka beslutsfattare som skall ingå i råden via ett tydligt reglemente. att Publicerar offentliga protokoll som redovisar vilka beslutsfattare som var för eller mot rådets uppfattning Kent Enlund Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Jouko Kangasoja joukokangasoja@bredband2.com Motionären tar upp frågan om statusen för Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd. Första att-satsen syftar till att lagstiftningsvägen öka rådens status, vilket styrelsen anser vara rätt väg att gå. Andra och tredje att-satserna kan inte genomföras förrän råden blir beslutande organ och inte rådgivande. Styrelsen föreslår därför höstmötet, att bifalla första att-satsen, men avslå andra och tredje att-satserna.

2 Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla att-sats 1 att avslå att-sats 2 och 3.

3 Motion nr 234 Kommunala pensionärsråd Kungsbacka, Halland ID543 I Kungsbacka kommun har sedan några år kommunalt pensionärsråd avvecklats och i stället har kommunen infört en webbaserad medborgardialog och informationsforum för pensionärsorganisationer. Detta ger en viss information men inget inflytande eller möjlighet till påverkan från pensionärsorganisationernas sida, i form av remissinstans eller förslagsställare i frågor som rör pensionärernas livsvillkor. PRO Samorganisation i Kungsbacka föreslår kongressen besluta att PRO med all kraft ska arbeta för och påverka riksdagen och dess ledamöter fatta beslut om att pensionärsråd i kommuner, region/landsting snarast lagfästs Bo Eriksson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Bo Eriksson erikssonbo24@gmail.com Motionären föreslår att kongressen skall besluta verka för att verksamhet med pensionärsråd lagfästes. Distriktsstyrelsen delar motionärens förslag. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

4 Motion nr 235 Kommunala pensionärsråd PRO Varberg - Varberg, Halland ID655 KPR är en rådgivande instans i kommunen där pensionärsföreningarna får delta med förslag och yttranderätt. Det låter bra men fungerar inte så i praktiken. Pensionärsorganisationerna känner idag ingen delaktighet i besluten och saknar inflytande. Pensionärerna är en stor och betydande del av befolkningen, därför är det av största vikt att vi känner oss delaktiga och att det blir en bra dialog mellan parterna. Vi upplever att dagens situation inom KPR-området, lämnar ett stort utrymme för orättvisor och godtycke. I del kommuner avskaffas Pensionärsråden, vem skall då föra pensionärernas talan. PRO Varberg föreslår kongressen besluta, med hänvisning till att flera kommuner och landsting lägger ner sina pensionärsråd att Ge PRO styrelse i uppdrag att med kraft verka för att pensionärsråden blir lagfästa och obligatoriska i kommuner och landstingsregioner. Ulla Jihansson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Ulla Johansson ull-johansson@bredband.net Motionären föreslår att kongressen skall besluta verka för att verksamhet med pensionärsråd lagfästes Distriktsstyrelsen delar motionärens förslag. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

5 Motion nr 236 Kommunala pensionärsråd Laholm, Halland ID gjordes en överenskommelse med regeringen om regelbundna överläggningar med PRO om viktiga pensionärsfrågor. Kravet fanns även på lokal nivå. För att kunna förhandla ställdes krav att pensionärsråd skulle inrättas, senare också att de skulle ha förhandlingsrätt. Det som finns idag är möjligheter till överläggningar med politiska beslutsfattare. Pensionärernas frågeställningar är lite speciella, det är bara pensionären som vet hur det är att bli äldre. Många kan känna sej utanför samhället. För att säkerställa att KPR-råden får vara kvar behövs en lagstiftning. PRO Samorganisation Laholm att PRO kraftigt arbetar för och påverkar riksdagsledamöterna att besluta om lagstiftning av pensionärsråd i kommuner och region/landsting. Stina Lindberg / ordf. Laholm Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Stina Lindberg lindberg_stina@hotmail.com Motionären föreslår att kongressen skall besluta verka för att verksamhet med pensionärsråd lagfästes. Distriktsstyrelsen delar motionärens synpunkter. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

6 Motion nr 237 Lagstiftning av pensionärsråd i alla kommuner, landsting och regioner. PRO Hemseorten - Gotland, Gotland ID715 I många kommuner, landsting och regioner finns pensionärsråd - för samråd och ömsesidig information mellan företrädare och pensionärsorganisationerna. Vi anser att det är viktigt att pensionärsråd skall finnas i alla regioner, landsting, kommuner och att det sker genom lagstiftning. att riksorganisationens styrelse får i uppdrag att intensifiera sitt arbete för att Pensionärsråden genom lagstiftning blir obligatoriska i alla kommuner, landsting och regioner. att regler måste omarbetas, där vi som organisationer får ett större inflytande på äldrefrågor. att kongressen yrkar bifall på motionen. Kurt Korsman Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Carola Johansson cimjoh@hotmail.com Distriktsstyrelsen håller i stort med motionären om att det skulle vara bra med att göra Pensionärsråden obligatoriska i alla kommuner. För kommunerna finns riktlinjer om Pensionärsråd. Att göra dem lagstadgade är kanske ett avsteg från den kommunala självstyret. Att däremot omarbeta riktlinjerna för att ge pensionärerna större inflytande över pensionärsrådens arbete skulle kunna vara ett sätt att få mer inflytande över vissa beslut i pensionärsfrågor, som boendeavgifter, matkostnader mm. Vad gäller landstingen och regioner, som i stort har sjukvård och kommunikationer som huvuduppgift ser distriktsstyrelsen inte någon uppgift för pensionärsrådet. För Gotlands del är vi ju både kommun, landsting och region på samma gång. Distriktsstyrelsen föreslår höstmötet att avslå motionen första attsats då den kan

7 strida mot det kommunal självstyret. Distriktsstyrelsen föreslår höstmötet att bifalla motionens andra attsats då ett omarbetat regelverk till förmån för ökat inflytande för pensionärsorganisationerna skulle vara bra. Distriktsstyrelsen föreslår höstmötet att avslå motionens tredje attsats. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla att-sats 2 att avslå att-sats 1 och 3.

8 Motion nr 238 Lagstifta om KPR. PRO Tjörn - Tjörn, Bohuslän ID750 Vi vill att PRO arbetar för att KPR skall lagstadgas enligt följande att satser: att KPR skall finnas i varje kommun. som en motvikt mot bristen på äldres parlamentariker i olika beslutande församlingar. att pensionärerna i KPR skall ges möjlighet att yttra sig över kommunala frågor som vi är berörda av. Erling Alsin, Staffan Johansson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Bengt Eklund bengteklund2@hotmail.com Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

9 Styrelsens utlåtande över motion nr 233, 234, 235, 236, 237 och 238 Motionerna tar upp frågan om obligatoriska, lagfästa pensionärsråd i kommuner och landsting/regioner. Frågan har varit uppe tidigare och senast under föregående kongress biföll styrelsen motioner med krav att driva frågan än mer intensivt. Vissa frågor har en benägenhet att bli till inte-frågor i politiken. Tyvärr upplever vi att denna fråga blivit en sådan. Under alla år KPR och LPR varit på agendan, har partierna, ingen nämnd ingen glömd, visat sin välvillighet i ord, dock ej i handling. Frågan har med jämna mellanrum varit uppe på regeringens pensionärsråd med samma effekt. I den undersökning som PRO gjorde 2011 visade det sig att det fanns KPR i 282 av landets 290 kommuner och i flertalet av landstingen/regionerna. Styrelsen delar fullt ut innehållet i samtliga motioner, och kommer oförtrutet jobba vidare på att få till stånd en lagstiftning kring lokala och regionala pensionärsråd. Det är viktigt att vi samtidigt höjer kompetensen i råden, för att därigenom ytterligare få argument till införandet av råden i lag. Vi måste också ta ett samlat ansvar i kommuner och landsting att föra ut diskussionen och ställa våra riksdagsledamöter till svars varför man inte kommer till skott när deras partier tycker det är en bra och viktig verksamhet. Kravet finns i vårt handlingsprogram, och vi ska prioritera frågan under kommande kongressperiod! Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 234, 235, 236, att-sats 233:1, 237:1, 237:3, 238:1. att avslå att-sats 233:2, 233:3. att anse att-sats 237:2, 238:2 besvarad.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering.

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering. Motion nr 228 Äldreombud PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID530 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Sveriges befolkning lever allt längre. Med högre levnadsålder följer utsatthet

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård Motion nr 69 Högkostnadskort tandvården PRO Norrby - Borås, Södra Älvsborg ID538 De flesta pensionärerna dra sig för tandläkarbesök på grund av de höga behandlingskostnaderna. Dåliga tänder påverkar ju

Läs mer

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare

Läs mer

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder PRO Bräcke - Bräcke, Jämtlands län ID605 Område: Hälsa och vård Underområde: Läkemedel Motivering Kvinnor och män kan reagera helt

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala pensionärsrådet Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 19 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Pensionärsrådet Giltighetstid Tills

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 129 Medlemsavgifter PRO Oskarshamn - Oskarshamn, Kalmar län ID561 Med nuvarande rutiner kan man vara medlem i PRO upp till ett år utan att betala medlemsavgift. Kanske inte ett stort problem,

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala Upplands-Bro kommuns författningssamling Antagen av kommunfullmäktige den 20 mars 2019 www.upplands-bro.se Innehåll 1 Rådets övergripande syfte... 3 2 Syfte... 3 3 Rådets verksamhet...

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland Motion nr 193 Ordval i stadgarnas punkt 3 PRO Internationell - Linköping, Östergötland När vi presenterar vår PRO-förening brukar vi överlämna ett A4-blad, som börjar med frågan: Varför heter vår förening

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering.

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering. Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län ID596 Område: Friskvård Motivering Många är de PRO-medlemmar, som gör stora insatser både för sitt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Antagen av Kommunfullmäktige 2015-12-01 98 INNEHÅLLSFÖRTECKNING reglemente för kommunala tillgänglighetsrådet... 1 dokumentinformation... 1 1 syfte... 1 2 arbetsuppgifter...

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-03-19 KLK 2018/531 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Läs mer

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering. Motion nr 183 Trippelskrapet PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID510 som pensionärer tycker vi att prenumerationen på (abonnemanget) på Trippelskrapets lotter är för dyr. Nu kostar det 200:-/mån

Läs mer

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114 Motion nr 114 Hedersmedlem PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg ID508 PRO Lergöken i V:a Frölunda har strax under 400 medlemmar. Vi har sett att när man kommit upp i åldern 90 år och äldre så kommer man inte

Läs mer

Svar på nr 14/2015 från Mats Larsson (S) och Ann-Christine Furustrand (S) - En skärgårdsnämnd för länets mest attraktiva skärgårdskommun

Svar på nr 14/2015 från Mats Larsson (S) och Ann-Christine Furustrand (S) - En skärgårdsnämnd för länets mest attraktiva skärgårdskommun Ordförandeförslag Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Till Kommunstyrelsen Datum 2015-09-29 Dnr 2015/0183 Svar på nr 14/2015 från Mats Larsson (S) och Ann-Christine Furustrand (S) - En skärgårdsnämnd

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009 Kommunstyrelsen 2010-01-18 Kommunala pensionärsrådet Demokrati- och medborgarservice Jack Roger Bäckstrand, 016-710 19 91 1 (5) Kommunala pensionärsrådet VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-25, 113 Dnr: KS 2013/566 Revideras vid varje mandatperiod Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2018 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/1940/2018) 2018 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(7) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-12-04 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL. Ledamot i pensionärsråd

SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL. Ledamot i pensionärsråd SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL Ledamot i pensionärsråd Utbildningsmaterial: Ledamot i pensionärsråd SKPF Pensionärerna 2018 Ledamot i pensionärsråd / Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Strömsunds kommunhus den 10 maj 2007 klockan 09:30-17:00 Sandal Björn Geijer Gunnar Danielsson Bo Laws

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente

Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente Kommunfullmäktige POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2016-05-30 74 Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente... 3

Läs mer

Förbundsmötet beslutade

Förbundsmötet beslutade Förbundsmötet 2018 Utskott nummer 7 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 44. Att pensionärsmedlemmarnas företrädare får kontaktperson på tjänstemannanivå och i förbundsstyrelse, medverkan regionalt Motionär:

Läs mer

Motioner och motionssvar. Stadgar

Motioner och motionssvar. Stadgar Motioner och motionssvar Stadgar 0 0 0 0 0 Inkomna motioner på stadgarna, stadgekommitténs svar och förbundsstyrelsens kommentarer S - Demokratisera personvalen ( ) Många personval i Ung Vänster går till

Läs mer

Att bifalla motionen Utskottet bifaller FS förslag Att bifalla motionen. Att avslå motionen Utskottet bifaller FS förslag Att avslå motionen

Att bifalla motionen Utskottet bifaller FS förslag Att bifalla motionen. Att avslå motionen Utskottet bifaller FS förslag Att avslå motionen Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 6 Sekreterare: Olof Ambjörn 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 51: Lika förutsättningar för lokala RIM Att bifalla motionen Utskottet bifaller FS förslag Att

Läs mer

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan PRO Global - Stockholm, Stockholms län ID615 Område: Övrigt Motivering Bättre livsvillkor och bättre möjligheter till vård innebär att människor lever längre

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59 Orustveteranerna VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter 2017-2019 Antagen vid styrelsemöte nr 6, 2017-08-21, 59 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSPLAN (VP) 3 Inledning 3 Varför upprätta en lokal VP 3 Vad är uppgiften

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2017 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/2671/2017) 2017 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2018-01-16 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån Motion nr 218 Fria hjälpmedel PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID524 Många huvudmän, landsting och kommuner, har börjat ta betalt för hjälpmedel, ex rollatorer mm. För den enskilde kan hjälpmedlet betyda

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017)

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2016 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd (RS/31/2017) 2016 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2017-01-18 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(6) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Motion nr 208 Bättre anpassade bussar för PRO:s resor. PRO Möllevången - Malmö, Skåne ID502 Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Vi blir inte yngre

Läs mer

Annonsering av regionfullmäktiges sammanträden RS170696

Annonsering av regionfullmäktiges sammanträden RS170696 2017-11-29 Regionfullmäktige 77 Annonsering av regionfullmäktiges sammanträden RS170696 Beslut Regionfullmäktige beslutar att Region Hallands fysiska officiella anslagstavla ska ersättas med en ny webbaserad

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08:30-12:00 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Omsorgsnämnden Leif Nilsson PRO Ulla Svensson Omsorgsnämnden Åke Nilsson Tj.Ers. PRO Listerby/J-hus

Läs mer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer

Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-08-14 RS 2019-0382 Regionstyrelsen Modell för samverkan mellan Region Stockholm och länets pensionärsorganisationer Föredragande regionråd: Ella Bohlin Ärendebeskrivning

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 157 Motion gällande den alltför snabba övergången till enbart datorbaserad information och kommunikartion inom PRO och i samhället i övrigt. PRO Godegård - Motala, Östergötland ID520 Vi kan säkert

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut R sala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-10-01 21 (38) 246 Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut Dnr 2012/330 INLEDNING Carola Gunnarsson (C) och Christer

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2008-08-20. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2008-08-20. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Plats och tid Stadshuset, Kallingeslaen, kl 08.30 11.15 Ordinarie ledamöter Närvarande: Bo Johansson Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden Rickard Karlsson PRO-Ronneby Kurt Lindberg PRO-Kallinge

Läs mer

Motion om seniorernas hus svar

Motion om seniorernas hus svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 17 (31) Ks 413 Motion om seniorernas hus svar Dnr 2018/180-109 Harald Hjalmarsson (M) och Yvonne Nilsson (M) har den 18 maj 2018 lämnat in en motion om

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Många äldre i Sverige

Många äldre i Sverige 1 Många äldre i Sverige 2 miljoner äldre (65+) Äldre = var femte invånare = 20 % av befolkningen Äldre = mer än var fjärde väljare = 27 % av väljarna (2018) Tillsammans är vi starka! Åldrandets fakta I

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader PRO Söderkulla - Malmö, Skåne ID505 Dagens äldre blir allt vitalare, friskare och lever längre än tidigare

Läs mer

STYRELSESAMMANTRÄDE. Senioren, Hässleholm. Närvarande:

STYRELSESAMMANTRÄDE. Senioren, Hässleholm. Närvarande: Protokoll 9 Sammanträdesdag 2016-11-04 Blad 1-5 117-131 STYRELSESAMMANTRÄDE Plats: Senioren, Hässleholm Närvarande: Ordförande Ledamöter Lena Grevesmϋhl Råvik Lena Kvist Krister Persson Kjell Håkansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden Christoffer Stenström Omsorgsnämnden Rickard

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2015 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 144 Äldres måltider PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID527 För äldre människor som inte längre kan laga sin egen mat har måltiden övergått till att bli en livsuppehållande utfordran. Man får

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat Stadgar för Bohusläns partidistrikt Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte 2007-10-20 kompletterat 2013-03-23 1. Partidistriktets uppgift Partidistriktet ansvarar för: Utåtriktad opinionsbildning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet

Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-05-09 60 Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet (KS 2019.025) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Plats och tid: Matsalen, Stationsgatan 12, klockan

Plats och tid: Matsalen, Stationsgatan 12, klockan 1 (9) UPF2034 Plats och tid: Matsalen, Stationsgatan 12, klockan 15.00 15.45 ande: Rickard Malmström (MP), ordförande Hilde Klasson (S), 1:e vice ordf. Jonas Petersson (C), 2:e vice ordf. Andreas Hallin

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-8

Sammanträdesdatum Sida 1-8 Pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1-8 Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Plenisalen gamla Kommunhuset, Mora, Peter Helander, ordförande Inger Lindkvist, SPF, Mora Olle Johnsson, PRO, Venjan

Läs mer

1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande

1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande 19 1 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommun 2012-10-09 Annika Sabel Biträdande kommunjurist +46 8579 216 40 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0409 KS-2 Kommunstyrelsen Förslag från pensionärsrådet om revidering

Läs mer

Motion nr 2 En tandvårdsreform för ålderspensionärer med låg inkomst

Motion nr 2 En tandvårdsreform för ålderspensionärer med låg inkomst Motion nr 1 Tandvård - Att avslå motionen Motion nr 2 En tandvårdsreform för ålderspensionärer med låg inkomst - Att avslå motionen Motion nr 3 Processen kring val i partidistriktet - att anse första och

Läs mer

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen Yttrande (D) 12 mars 2019 Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Yttrandet Alliansen och Socialdemokraterna föreslår i ett gemensamt yrkande att Demokraternas förslag om

Läs mer

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Minnesanteckningar 1 (2) Datum 2012-11-05 Demokratiberedningen Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Deltagare: Björn Johansson (MP), Dag Bergentoft (M), Lotta Johnsson-Fornarve

Läs mer

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet

Stöd o omsorgschef May Hansson Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Områdeschef Gunilla Dahlin, HVB-hemmet 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, Årjäng, den 14 november kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Janson, ordf Elsie Olsson, SPF, PRO Lisbeth Larsson, SPF Stina Hesselborn-Ek, PRO Staffan Nilsson,

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-18.50 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Lars Kyrkeryd (m) och Linda Danielsson

Läs mer

Sid Rad Förslagsställare Distrikt Yrkande Föredragandes yrkande Ordföranden erinrade om det nya PS. Kongressens beslut

Sid Rad Förslagsställare Distrikt Yrkande Föredragandes yrkande Ordföranden erinrade om det nya PS. Kongressens beslut 9.4.5 Politiska riktlinjer, avsnittet Det goda livet - som alla äldre förtjänar Ordförande: Thomas Eneroth. Sekreterare: Anders Lindberg och Lars Westbratt. Sid Rad Förslagsställare Distrikt Yrkande Föredragandes

Läs mer

KONGRESS 2018 STADGAR

KONGRESS 2018 STADGAR KONGRESS 2018 STADGAR antagna vid PRO:s kongress den 15-17 juni 2018 Gäller fr o m 1 januari 2019 2 INNEHÅLL 1 Detta är PRO 3 2 PRO:s organisation 3 3 Medlemskap 4 4 Föreningarna 4 5 Samorganisationer

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sid 1 Plats och tid Sandskär, stadshuset kl. 09.00 11.00 Beslutande Övriga deltagare Kurt Rosendahl, ordförande Åke Bolmgren, PRO Haparanda Gun-Britt Liljegren, Ks Olof Lundgren, SPF Roland Harr, PRO Seskarö

Läs mer

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 ^PIKWWKM* ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Arkebäck-Morén Annie 2014-12-17 ALN-2014-0475.00 Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 Förslag

Läs mer

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Beslutat av Regionfullmäktige den 5 november 2014 108 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och andra författningar gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Gemensamt Det finns särskilda val till riksdag, kommun och till landsting (samt kyrkoval och val till EU) Gemensamt för

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum 2007-01-29 Pensionärsrådet Plats och tid Rådhuset 2007-01-29 kl 08.30 10.45 Beslutande Ersättare Utses att justera Stefan Möller, m ordförande Björn Stigborg,

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 (10)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) 1 (10) Paragrafer 25-31 Plats och tid Svanskogsrummet, Hermes, kl. 09.00-11.50 Beslutande Helene Agdén, ordf. (SiV) Lillie Karlsson (S) Berit Johansson (S) Dag Rogne (C) Stig Edebrant Torbjörn Hovelsås

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

KF MARS Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN

KF MARS Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN KF 53 25 MARS 2013 Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN-2012-0769 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd

Verksamhetsberättelse - Årsbokslut 2015 Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2015 Region Jämtland Härjedalens Version: 1 ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-01-26 Nyutgåva 2(7) Region Jämtland Härjedalens INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(7) 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 21-32

Landstingets pensionärsråd 21-32 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-09-08 Landstingets pensionärsråd 21-32 Tid: Fredagen den 8 september, kl 09.30-12.00 Plats: Sammanträdesrum Biblioteket, Vårdcentralen Centrum Falkenberg Närvarande ledamöter

Läs mer

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson

Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson. Patrik Hjalmarsson. Inger Johansson Demokratigruppen 2006-06-26 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl.18.00 19.00 Beslutande Sixten Carlsson, (s) ordf Margareta Arthursson Inger Johansson Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson Utses att justera

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår. att arbeta offensivt för att utveckla tillämpningen av det individuella lönesystemet för dessa yrkeskategorier.

Förbundsstyrelsen föreslår. att arbeta offensivt för att utveckla tillämpningen av det individuella lönesystemet för dessa yrkeskategorier. Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 9 Sekreterare: Karl Lundberg Sida 1 Motion med förslag Motion nr 81. Bättre ingångslön och löneökning för tandsköterskor och administrativ personal inom vården Motionär:

Läs mer

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning F Administration F Kansli 1 (5) Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

Årsbokslut Landstingets pensionärsråd 2014

Årsbokslut Landstingets pensionärsråd 2014 Dnr:LS/1364/2014 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2015-01-28 Nyutgåva Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd 2015-01-28 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Dnr:LS/1364/2014...

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1 Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Svanen, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.00 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Arne Andersson, PRO Stina Lindberg PRO Birgit

Läs mer

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg Antagna 20xx-yy-zz 1 Föreningens namn Föreningens namn är Miljöpartiet de Gröna i Varberg. 2 Ändamål Föreningens ändamål är att bedriva politisk utveckling i

Läs mer

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress 15 18 juni 2012 1 Innehåll 1 Detta är PRO...3 2 Så här ser organisationen ut...4 3 Medlemskap...4 4 Föreningarna...5

Läs mer