Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland"

Transkript

1 Motion nr 193 Ordval i stadgarnas punkt 3 PRO Internationell - Linköping, Östergötland När vi presenterar vår PRO-förening brukar vi överlämna ett A4-blad, som börjar med frågan: Varför heter vår förening PRO Internationell? Svaret som följer är: Jo, vi är säkra på att personliga relationer är den bästa vägen till förtroende och sympati mellan infödda och utlandsfödda svenskar. När vi läser PRO-s stadgar antagna vid kongressen juni 2012, sid 3, punkt 3, ser vi att stadgarna och vårt A4-blad har olika ordval i ett avseende. Där vi nämner personliga relationer har stadgarna personliga kontakter. Vi tycker att relation och kontakt visserligen kan användas synonymt i många fall men vi känner också spontant att relation bättre beskriver ett djupare förhållningssätt mellan människor än ordet kontakt. Vi får stöd i vår uppfattning i Synonymordboken respektive där relation står för "känslomässigt förhållande, gemenskap" och kontakt för bekantskap, personlig kontakt, agent, kontaktman. att byta ut ordet "kontakter" i punkt 3, sid 3, i stadgarna från 2012 mot ordet "relationer". Ulla Kardell Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. ID517 Kontaktperson: Sylvia Magnusson sylvia@ostergotland.pro.se Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen håller med om att ordet relation har en djupare och mjukare innebörd en ordet kontakt. Distriktsstyrelsen föreslår därför höstmötet att bifalla motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 193 I motion nr 193 föreslås att ordet kontakt i stadgarna 1, punkt 3, byts ut mot relation. Motivet är att ordet relation bättre beskriver ett djupare förhållningssätt mellan människor än ordet kontakt. Styrelsen instämmer i att orden kontakt och relation har olika valör och att relation bättre beskriver det stadgarna vill uttrycka, att skapa gemenskap mellan människor.

2 Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 193.

3 Motion nr 194 Ändring av stadgarna 4 MOM 6 Firmatecknare PRO Arbrå - Bollnäs, Gävleborg ID535 Styrelsen i PRO Arbrå anser att firmateckning upp till en mindre beloppsgräns kan ske var för sig av de valda personer som ska teckna en PRO-förenings firma. Detta för att förenkla kassörens vardag. Skrivningen bör ändras till följande: MOM 6 Firmatecknare Föreningens styrelse utser de personer som ska teckna föreningens firma. Firmateckningen kan upp till ett belopp av kr verkställas av de utsedda firmatecknarna var för sig. För högre belopp ska firmateckningen för att vara giltig verkställas av två i förening. Styrelsen fastställer attest- och delegationsordning. att stadgarna 4 MOM 6 ändras enligt förslaget Rolf Lundin Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Rolf Lundin rolf.e.lu@gmail.com Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen PRO Gävleborg föreslår kongressen besluta att ta tillbaka den skrivning som fanns i stadgarna efter kongressen MOM 6 Firmatecknare. Föreningens styrelse utser de personer som skall teckna föreningens firma. Firmateckning skall för att vara giltig verkställas av två personer. Styrelsen kan medge rätt till en av firmatecknarna att teckna firma upp till et belopp som styrelsen fastställer. Denna firmateckning skall redovisas vid nästkommande styrelsemöte för godkännande. Styrelsen fastställer attest och delegationsordning. Med detta förslag har distriktsstyrelsen tillmötesgått motionären. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att anse motionen besvarad.

4 Samlat utlåtande över motion nr 194 och 195

5 Motion nr 195 Ändring av paragraf 4 mom 6 PRO Svenljunga - Svenljunga, Södra Älvsborg ID554 Idag när det mesta sköts via datorn underlättar det för firmatecknarna att sköta sitt uppdrag för föreningen, om dom kan teckna firman var för sig. Exempelvis ordförande och kassör eller andra som styrelsen utser till firmatecknare. I 4 mom 6 står det, föreningens styrelse utser dem som skall teckna föreningens firma. Firmateckning skall för att vara giltig verkställas av 2 personer i förening. Styrelsen fastställer attest och delegationsordning. att ändra paragraf 4 mom 6 till föreningens styrelse utser 2 firmatecknare som var för sig kan teckna firman, övriga ledamöter 2 i förening, styrelsen fastställer attest och delegationsordning Gerhard Johansson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Gerhard Johansson gerhardj@telia.com Distriktets yttrande Styrelsen tycker att vi skall föra tillbaka paragrafen till den skrivning som fanns före kongressen Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Samlat utlåtande över motion nr 194 och 195

6 Styrelsens utlåtande över motion nr 194 och 195 Nuvarande lydelse i stadgarnas 4 MOM 6 Firmatecknare ger föreningarna möjlighet att själva upprätta den delegationsordning som bäst överensstämmer med de lokala förutsättningarna. Dessutom finns det inget som hindrar styrelserna att besluta om fullmakter på ett visst belopp för den tid som krävs. Digitaliserad hantering av föreningens ekonomi är inget argument för att frångå kravet om teckningsrätt två i förening. När föreningen ansluter sig till internetbanken kan man ange att alla konton tecknas två i förening. Två st med teckningsrätt kan sitta på helt skilda platser när utbetalningar kvitteras i internetbanken. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 194, 195.

7 Motion nr 196 Årsmöte för Föreningar-Samorganisationer- Distrikten PRO Genarp - Lund, Skåne ID565 Enligt stadgarna paragraf 4 moment 2 skall Föreningarna hålla årsmöte under första kvartalet. Samorganisationerna paragraf 5 moment 2 hålla årsmöte senast i april. Distrikten paragraf 6 moment 2 hålla årsmöte senast i april. Detta innebär att Samorganisationen och Distrikten kan hålla sitt årsmöte under vilken tid de vill under de första fyra månaderna på året. För att bevara den representativa demokratin och vara till för att medlemmarna ges möjlighet att deltaga i beslutsprocessen är det av största vikt att stadgarna konkret ger möjlighet till detta vilket de inte gör idag med nuvarande utformning. Mot bakgrund av ovanstående föreslår PRO-Genarp. att Kongressen beslutar att stadgarna får följande ändring. att Föreningarnas årsmöte hålles i februari månad. att Samorganisationernas årsmöte hålles i mars månad. att distriktens årsmöte håller i april månad. Stig Andersson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Stig Andersson stig @telia.com , Distriktets yttrande Vi tror det är olyckligt att allt för detaljerat styra i dessa frågor. Då stadgarna senast förändrades

8 vid kongressen 2012 var ett av motiven att göra stadgarna mindre detaljstyrande. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 196 I motion nr 196 föreslås att stadgarna ska föreskriva när i tiden föreningar, samorganisationer och distrikt ska hålla sina årsmöten. Motivet är att bevara den representativa demokratin och att medlemmarna ska ges möjlighet att delta i beslutsprocessen. Styrelsen anser att förslaget utgör en alltför långtgående detaljstyrning av distrikten, samorganisationerna och föreningarna. Det har inte framkommit några synpunkter på att den representativa demokratin och medlemmarnas möjligheter att delta i beslutsprocessen har begränsats. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 196.

9 Motion nr 197 Val av valberedning och riktlinjer för valberedningens arbete m m. PRO Eslöv - Eslöv, Skåne ID604 Valberedningen tillsätts av årsmötet. Dess uppdrag är att på nästa årsmöte ge förslag på en bra sammansatt styrelse, bra revisorer och eventuella övriga funktionärer nämnda i stadgarna. Hur val av valberedning går till och hur många personer den ska bestå av anges också i PROs stadgar. En valberedning är inte underställd styrelsen. Den har sitt mandat direkt från årsmötet och rapporterar till detta. I stadgarna framgår inte att välorganiserade föreningar som PRO bör ha särskilda riktlinjer för valberedningsarbetet som fastställs av årsmötet. Och det framgår inte att det tillhör god sed inom föreningslivet att en valberedning inte föreslår sig själv. Om en ledamot av valberedningen kandiderar måste denne först lämna valberedningen. att Att stadgarna kompletteras med en egen paragraf som behandlar val av valberedning, riktlinjer för valberedningens arbete och att en ledamot eller ersättare inte föreslår sig själv till uppdrag utan att först ha lämnat sitt uppdrag i valberedningen. Lena Larsson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Lena Larsson ronny.lena.larsson@telia.com Distriktets yttrande Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen.

10 Styrelsens utlåtande över motion nummer 197 I motion nr 197 föreslås att dagens stadgar kompletteras med en egen paragraf som behandlar val av valberedning, riktlinjer för valberedningens arbete och att en ledamot eller ersättare inte föreslår sig själv till uppdrag utan att först lämna valberedningen. Motionären påpekar mycket riktigt att god sed och praxis präglar många organisationers valberedningsarbete. Till exempel tillhör det god sed att avgå ur valberedningen om man föreslås till ett uppdrag valberedningen ska hantera. Styrelsen anser att god sed ska vara vägledande för arbetet i PRO:s valberedningar även fortsättningsvis. Styrelsen menar att riktlinjer för en valberednings arbete inte behöver förskrivas i stadgarna. Det finns inget som idag hindrar ett årsmöte att lämna riktlinjer för en valberednings arbete samtidigt som det inte finns något som tvingar årsmötet att göra det. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 197.

11 Motion nr 198 Motion angående stadgarnas 3 mom 1 att erhålla medlemskap PRO Kävlinge - Kävlinge, Skåne ID631 Det senaste året har vi i vår förening, PRO Kävlinge, vid ett flertal tillfällen fått förfrågan från personer, mellan år, om att få bli medlemmar men som inte i något avseende, enligt stadgarna, uppfyller kravet för erhållande av medlemskap, Varför vill dom då bli medlemmar? Jo helt enkelt för att kompisar som fyllt 65 år och som dom alltid umgåtts med, har berättat om en trevlig gemenskap med bl. a trevliga resor och trivselkvällar. Den typen av marknadsföring från medlemmar bör man väl buga och tacka för. Efter ett samtal med medlemsansvarig på PRO Riks rekommenderades undertecknad att på ett vänligt sätt be åringarna att invänta 65 årsdagen. Bland de som ställt förfrågan om medlemskap finns några par som fortfarande jobbar och två par som bara slutat jobba utan att ta ut någon form av pension. I vår resekommitte har vi en medlem som är 66 år men har en 10 år yngre fru som är fullt frisk och jobbar men uppfyller kravet för medlemskap. Eftersom ett par av de som önskar medlemskap hänvisar till frun som inte ens fyllt 60 år så uppstår ett oförstående. Tillgänglig statistik visar trots 65 och 67 års ålder för pensionering, att hittills pensionerar de flesta sig vid års ålder. En sänkning till 60 år för erhållande av medlemskap i PRO skulle ju dessutom vara ett led i föryngringen och möjlighet till ökat medlemsantal. Med vad som ovan anförts hemställes till kongressen: att fatta beslut om att göra ett tillägg i stadgarnas 3 mom1 att medlemskap i PRO kan erhållas vid fyllda 60 år. Börje Nilsson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Börje Nilsson kavlinge@pro.se

12 Distriktets yttrande För att en person ska kunna bli medlem i PRO krävs att personen i fråga uppbär någon form av pension eller sammanbor med någon medlem. Till dessa regler vill motionären lägga till att en person kan bli medlem när han eller hon har uppnått en ålder av 60 år. Att införa en åldersgräns på 60 år skulle innebära att rekryteringsbasen ökas, eftersom de flesta går i pension senare än vid 60 år. Detta är förvisso en positiv effekt. Dock finns det konsekvenser. Att införa en åldersgräns för medlemskap innebär att organisationens status som pensionärsorganisation skulle kunna ifrågasättas, vilket skulle vara ett mycket allvarligt avsteg från organisationens stadgar. Dessutom skulle det ekonomiska stödet från staten och landstingen kunna ifrågasättas. Av dessa skäl föreslås avslag på motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Samlat utlåtande över motion nr 198 och 199

13 Motion nr 199 Motion angående stadgarnas 3 mom1 att erhålla medlemskap. Kävlinge, Skåne ID632 Det senaste året har vi i vår förening, PRO Kävlinge, vid ett flertal tillfällen fått förfrågan från personer, mellan år, om att få bli medlemmar men som inte i något avseende, enligt stadgarna, uppfyller kravet för erhållande av medlemskap. Varför vill dom då bli medlemmar? Jo helt enkelt för att kompisar som fyllt 65 år och som dom alltid umgåtts med, har berättat om en trevlig gemenskap med bl. a trevliga resor och trivselkvällar. Den typen av marknadsföring från medlemmar bör man väl buga och tacka för. Efter ett samtal med medlemsansvarig på PRO Riks rekommenderades undertecknad att på ett vänligt sätt be åringarna att invänta 65 årsdagen. Bland de som ställt förfrågan om medlemskap finns några par som fortfarande jobbar och två par som bara slutat jobba utan att ta ut någon form av pension. I vår resekommitte har vi en medlem som är 66 år men har en 10 år yngre fru som är fullt frisk och jobbar men uppfyller kravet för medlemskap. Eftersom ett par av de som önskar medlemskap hänvisar till frun som inte en fyllt 60 år så uppstår ett oförstående. Tillgänglig statistik visar trots 65 och 67 års ålder för pensionering, att hittills pensionerar de flesta sig vid års ålder. En sänkning till 60 år för erhållande av medlemskap i PRO skulle ju dessutom vara ett led i föryngringen och möjlighet till ökat medlemstal. Med vad som ovan anförts hemställes till kongressen: att fatta beslut om att göra ett tillägg i stadgarna 3 mom1 att medlemskap i PRO kan erhållas vid fyllda 60 år. Böjre Nilsson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Börje Nilsson kavlinge@pro.se

14 Distriktets yttrande För att en person ska kunna bli medlem i PRO krävs att personen i fråga uppbär någon form av pension eller sammanbor med någon medlem. Till dessa regler vill motionären lägga till att en person kan bli medlem när han eller hon har uppnått en ålder av 60 år. Att införa en åldersgräns på 60 år skulle innebära att rekryteringsbasen ökas, eftersom de flesta går i pension senare än vid 60 år. Detta är förvisso en positiv effekt. Dock finns det konsekvenser. Att införa en åldersgräns för medlemskap innebär att organisationens status som pensionärsorganisation skulle kunna ifrågasättas, vilket skulle vara ett mycket allvarligt avsteg från organisationens stadgar. Dessutom skulle det ekonomiska stödet från staten och landstingen kunna ifrågasättas. Av dessa skäl föreslås avslag på motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Samlat utlåtande över motion nr 198 och 199 Styrelsens utlåtande över motion nr 198 och 199 I motion nr 198 och 199 föreslås att medlemskap i PRO ska kunna erhållas från 60 års ålder. Motivet är att medlemmar som har vänner som ännu inte är pensionärer kan gå gemensamt på aktiviteter samt att en sänkning av medlemsåldern till 60 är kan vara ett led i föryngringen i medlemskollektivet och bidra till ökat medlemsantal. Det är möjligt att PRO:s medlemsantal skulle öka och att det skulle innebära en föryngring av medlemsgruppen om medlemskap i PRO kan erhållas från 60 års ålder eller utan att vara pensionär, men annat skulle gå förlorat. PRO har sedan starten 1942 varit en organisation för gemenskap och samvaro för pensionärer. PRO arbetar också för att förbättra levnadsvillkoren för pensionärer. Just av den anledningen, att det är vi pensionärer som driver frågorna gör att PRO har hög trovärdighet i samhällsdebatten. Vid en sänkning av medlemsåldern skulle PRO:s status som pensionärsorganisation ifrågasättas i de kommunala pensionärsråden, regeringens pensionärskommitté och när PRO representerar äldre i olika sammanhang. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 198, 199.

15 Motion nr 200 Avser stadgarna (antagna 2012) 4 mom. 1. PRO Oxie - Malmö, Skåne ID650 Vid kongressen 2012 antogs ett ändringsförslag av stadgarna 4 mom. 1. Under föredragning och diskussion rörande motionerna 16 och 17 gällande sammanslagning av förening framfördes ett tilläggsyrkande om föreningarnas skyldigheter - utöver de gentemot Riksorganisation och distrikt. Detta yrkande innebar att föreningarna tillfördes samma skyldigheter gentemot organisationen. Det motiverades inte varför en sådan ändring ansågs nödvändig och redovisades inga konsekvenser för föreningarna. Föredragande på kongressen yrkade bifall i ett svårtolkat tilläggsyrkande - enligt texten i protokollet. Samorganisationens verksamhetsplan fastställs på årsmöten innebärande att föreningarna - även efter stadgeändringen kan överpröva beslut som fattas av Samorganisationens styrelse - på extra årsmöten. Behovet av förändringen är därför svårförståelig och innebär en omständlig organisation. Den samorganisation där förslagsställaren ingår i styrelsen - har inte i verksamhetsplaner eller verksamhetsberättelser 2012 respektive redovisat några åtgärder som motiverat stadgeändringen. Vi föreslår därför: att stadgarna 4 mom. 1 ändras tillbaka till tidigare stadgars 16 mom.1, "förening har skyldighet att följa riksorganisationens stadgar och de beslut som fattas av dess kongress, styrelse och representantskap samt av distriktets årsmöte och styrelse." att PRO-distriktet antar motionen som sin egen och för den vidare till PRO-Riks årskongress 2015 att kongressen beslutar enligt motionens första att-sats Malte Adolfsson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Malte Adolfsson malte.adolfsson@swipnet.se

16 Distriktets yttrande Motionärerna vill ändra i stadgarna 4 mom. 1. De vill ta bort skrivningen samt av samorganisationens årsmöte, höstmöte och styrelse. PRO består av olika organisationsleden föreningar, samorganisationer, distrikt och riksorganisationen. Alla organisationsleden har att följa de olika överliggande organisationsleden. Vid föra kongressen fattades beslut om nya stadgar. Där den nuvarande Skrivningen tillfördes. Distrikt styrelsen anser att nuvarande skrivning är en bra skrivning av stadgarna. Varför vi yrkar avslag på motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Samlat utlåtande över motion nr 200, 201 och 202

17 Motion nr 201 Avser stadgarna (antagna 2012) 4 mom. 1. PRO Lomma - Lomma, Skåne ID651 Vid kongressen 2012 antogs ett ändringsförslag av stadgarna 4 mom. 1. Under föredragning och diskussion rörande motionerna 16 och 17 gällande sammanslagning av förening framfördes ett tilläggsyrkande om föreningarnas skyldigheter - utöver de gentemot Riksorganisation och distrikt. Detta yrkande innebar att föreningarna tillfördes samma skyldigheter gentemot organisationen. Det motiverades inte varför en sådan ändring ansågs nödvändig och redovisades inga konsekvenser för föreningarna. Föredragande på kongressen yrkade bifall i ett svårtolkat tilläggsyrkande - enligt texten i protokollet. Samorganisationens verksamhetsplan fastställs på årsmöten innebärande att föreningarna - även efter stadgeändringen kan överpröva beslut som fattas av Samorganisationens styrelse - på extra årsmöten. Behovet av förändringen är därför svårförståelig och innebär en omständlig organisation. Den samorganisation där förslagsställaren ingår i styrelsen - har inte i verksamhetsplaner eller verksamhetsberättelser 2012 respektive redovisat några åtgärder som motiverat stadgeändringen. Vi föreslår därför: att stadgarna 4 mom. 1 ändras tillbaka till tidigare stadgars 16 mom.1, "förening har skyldighet att följa riksorganisationens stadgar och de beslut som fattas av dess kongress, styrelse och representantskap samt av distriktets årsmöte och styrelse." att PRO-distriktet antar motionen som sin egen och för den vidare till PRO-Riks årskongress 2015 att kongressen beslutar enligt motionens första att-sats Göran Folkell Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Malte Adolfsson malte.adolfsson@swipnet.se

18 Distriktets yttrande Motionärerna vill ändra i stadgarna 4 mom. 1. De vill ta bort skrivningen samt av samorganisationens årsmöte, höstmöte och styrelse. PRO består av olika organisationsleden föreningar, samorganisationer, distrikt och riksorganisationen. Alla organisationsleden har att följa de olika överliggande organisationsleden. Vid föra kongressen fattades beslut om nya stadgar. Där den nuvarande Skrivningen tillfördes. Distrikt styrelsen anser att nuvarande skrivning är en bra skrivning av stadgarna. Varför vi yrkar avslag på motionen Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Samlat utlåtande över motion nr 200, 201 och 202

19 Motion nr 202 Avser stadgarna (antagna 2012) 4 mom. 1. PRO Åkarp - Burlöv, Skåne ID652 Vid kongressen 2012 antogs ett ändringsförslag av stadgarna 4 mom. 1. Under föredragning och diskussion rörande motionerna 16 och 17 gällande sammanslagning av förening framfördes ett tilläggsyrkande om föreningarnas skyldigheter - utöver de gentemot Riksorganisation och distrikt. Detta yrkande innebar att föreningarna tillfördes samma skyldigheter gentemot organisationen. Det motiverades inte varför en sådan ändring ansågs nödvändig och redovisades inga konsekvenser för föreningarna. Föredragande på kongressen yrkade bifall i ett svårtolkat tilläggsyrkande - enligt texten i protokollet. Samorganisationens verksamhetsplan fastställs på årsmöten innebärande att föreningarna - även efter stadgeändringen kan överpröva beslut som fattas av Samorganisationens styrelse - på extra årsmöten. Behovet av förändringen är därför svårförståelig och innebär en omständlig organisation. Den samorganisation där förslagsställaren ingår i styrelsen - har inte i verksamhetsplaner eller verksamhetsberättelser 2012 respektive redovisat några åtgärder som motiverat stadgeändringen. Vi föreslår därför: att stadgarna 4 mom. 1 ändras tillbaka till tidigare stadgars 16 mom.1, "förening har skyldighet att följa riksorganisationens stadgar och de beslut som fattas av dess kongress, styrelse och representantskap samt av distriktets årsmöte och styrelse." att PRO-distriktet antar motionen som sin egen och för den vidare till PRO-Riks årskongress 2015 att kongressen beslutar enligt motionens första att-sats Jan Hansson Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Malte Adolfsson malte.adolfsson@swipnet.se

20 Distriktets yttrande Motionärerna vill ändra i stadgarna 4 mom. 1. De vill ta bort skrivningen samt av samorganisationens årsmöte, höstmöte och styrelse. PRO består av olika organisationsleden föreningar, samorganisationer, distrikt och riksorganisationen. Alla organisationsleden har att följa de olika överliggande organisationsleden. Vid föra kongressen fattades beslut om nya stadgar. Där den nuvarande Skrivningen tillfördes. Distrikt styrelsen anser att nuvarande skrivning är en bra skrivning av stadgarna. Varför vi yrkar avslag på motionen Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Samlat utlåtande över motion nr 200, 201 och 202 Styrelsens utlåtande över motion nr 200, 201 och 202 I motion nr 200, nr 201 och nr 202 föreslås att stadgarna 4 moment 1, ändras tillbaka till stadgarna som de beslutades på kongressen Motionären vill ta bort skrivningen att förening har skyldighet att följa samorganisationens stadgar och beslut. Styrelsen menar att alla organisationsled har att följa de överliggande organisationsledens beslut. Föreningarna är representerade i både samorganisation och distrikt och har därmed möjlighet att påverka beslut som fattas. Styrelsen anser att skrivningen förtydligar ett förhållande som gällt sedan länge. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 200, 201, 202.

21 Motion nr 203 tillägg till stadgar PRO Strömsund - Strömsund, Jämtlands län ID657 I stadgarna antagna av PRO:s kongress 2012 gällande förening, finns inte sista dag för kallelse till årsmöte respektive höstmöte. 14 dagar borde vara en lämplig framförhållning. att i komplement till stadgarna tillfogas att kallelse kallelse till årsmöte respektive höstmöte skall vara ute senast 14 dagar före Harald Eriksson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Inger Breil kassor@jamtlands-lan.pro.se Distriktets yttrande Motionen godkänns och överlämnas till höstmötet Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 203 I motion nr 203 föreslås att det i PRO:s stadgar gällande föreningar kompletteras med att kallelse till årsmöte respektive höstmöte ska utfärdas senast 14 dagar i förväg. Styrelsen menar att på samma sätt som det för distrikt och samorganisationer i PRO:s stadgar bestäms när kallelse till årsmöte senast ska utfärdas kan detta bestämmas för föreningar. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 203.

22 Motion nr 204 Stadgarna par 4 Föreningaarna mom 2 p 3 PRO Flen - Flen, Södermanland ID741 I många föreningsstrelser fungerar det så att ersättarna är närvarande på alla sammanträden. De har samma engagemang - yttrandefrihet - förslagsrätt - samhörighet och inflytande som ordinarie ledamöter. Trots det så är de "bara" ersättare. Det känns inte riktigt bra!. De borde ingå som ordinarie ledamöter med samma ansvar för de beslut som fattas. att Om någon föreningsstyrelse så önskar kan man avstå från att v älja ersättare och endast ordinarie ledamöter i lämpligt antal. Gunnar Andersson Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Gunnar Andersson progunnar@telia.com Distriktets yttrande Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 204 Motion nr 204 föreslår att om någon föreningsstyrelse önskar ska den kunna avstå från att välja ersättare och endast ha ordinarie ledamöter. Styrelsen instämmer i motionärens beskrivning av arbetet i många styrelser där både ordinarie ledamöter och ersättare drivs av samma engagemang. Skillnaden mellan ordinarie ledamöter och ersättare är att ersättare inte är delaktiga i besluten. Anledningen till att styrelser har ersättare är att det i många styrelser krävs en viss andel ledamöter närvarande för att styrelsen ska vara beslutsmässig. Ersättarna går då in för ordinarie ledamöter för att styrelsen ska kunna fatta beslut. PRO:s stadgar 4 moment 5 Styrelsen slår fast att styrelsen ska bestå av ordförande, kassör, sekreterare, studieorganisatör samt minst ytterligare en ledamot. Antalet ersättare beslutas av årsmötet. Det innebär att föreningar redan idag kan besluta om välja antalet ersättare.

23 Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 204 besvarad.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering. Motion nr 183 Trippelskrapet PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID510 som pensionärer tycker vi att prenumerationen på (abonnemanget) på Trippelskrapets lotter är för dyr. Nu kostar det 200:-/mån

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg Antagna 20xx-yy-zz 1 Föreningens namn Föreningens namn är Miljöpartiet de Gröna i Varberg. 2 Ändamål Föreningens ändamål är att bedriva politisk utveckling i

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

För. SRF Jönköpings län

För. SRF Jönköpings län STADGAR För SRF Jönköpings län Antagna vid SRF:s kongress 2014 Reviderade vid SRF Jönköpings läns representantskap 16 april 2016 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress 15 18 juni 2012 1 Innehåll 1 Detta är PRO...3 2 Så här ser organisationen ut...4 3 Medlemskap...4 4 Föreningarna...5

Läs mer

STADGAR. antagna vid PRO:s kongress den juni Gäller fr o m 1 januari 2016.

STADGAR. antagna vid PRO:s kongress den juni Gäller fr o m 1 januari 2016. STADGAR antagna vid PRO:s kongress den 12-14 juni 2015 Gäller fr o m 1 januari 2016. 3 INNEHÅLL 1 DETTA ÄR PRO...4 2 SÅ HÄR SER ORGANISATIONEN UT...5 3 MEDLEMSKAP...5 4 FÖRENINGARNA...6 5 SAMORGANISATIONER...10

Läs mer

Stadgar för Unga Forskare Stockholm

Stadgar för Unga Forskare Stockholm Sida 1 av 5 Stadgar för Unga Forskare Stockholm Reviderad: 2015 02 21 1 Grundstadgar 1.1 Definitioner Medlemsförening = Förening som har sitt säte i Stockholms län samt har antagits av UFS årsmöte och/eller

Läs mer

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

KONGRESS 2018 STADGAR

KONGRESS 2018 STADGAR KONGRESS 2018 STADGAR antagna vid PRO:s kongress den 15-17 juni 2018 Gäller fr o m 1 januari 2019 2 INNEHÅLL 1 Detta är PRO 3 2 PRO:s organisation 3 3 Medlemskap 4 4 Föreningarna 4 5 Samorganisationer

Läs mer

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 STADGAR FÖR SRF ÖSTRA VÄRMLAND Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006)

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006) NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den 20-22 oktober 2006) 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i Södertälje/Nykvarn och föreningen är ansluten till

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

Stadgar för Unga Forskare Stockholm

Stadgar för Unga Forskare Stockholm Sida 1 av 5 Stadgar för Unga Forskare Stockholm Reviderad: 2016 02 28 1 Grundstadgar 1.1 Definitioner Medlemsförening = Förening som har sitt säte i Stockholms län samt har antagits av UFS årsmöte och/eller

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening

Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening sid 1 (6) Svenska Folkdansringen Föreningarnas förening Stadgar för Föreningarnas förening 1 ÄNDAMÅL Föreningarnas förening, i fortsättningen kallad Föreningen, är en förening för alla åldrar, vars ändamål

Läs mer

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Stadgar Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Org. Nr. 889201-0466 Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com Stadgar för lokalföreningar antagna

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Stadgar för SPF Klaran

Stadgar för SPF Klaran Stadgar för SPF Klaran 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Klaran Karlstad (SPF Klaran) inom Värmlandsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 802419-4360. Föreningen är ideell

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Stadgar för Folkdansringen i Örebro län

Stadgar för Folkdansringen i Örebro län Stadgar för Folkdansringen i Örebro län 1 ÄNDAMÅL Uppdaterad senast 25/11 2010 Folkdansringen i Örebro län, i fortsättningen kallad Distriktet, är en distriktsorganisation för alla åldrar, vars ändamål

Läs mer

Förslag på stadgar för Bastuträsk by Byaförening. 1 Föreningens namn Föreningen benämns Bastuträsk by Byaförening

Förslag på stadgar för Bastuträsk by Byaförening. 1 Föreningens namn Föreningen benämns Bastuträsk by Byaförening Förslag på stadgar för Bastuträsk by Byaförening 1 Föreningens namn Föreningen benämns Bastuträsk by Byaförening 2 Säte Föreningens säte är Bastuträsk by, Norsjö kommun. 3 Ändamål Föreningen är ideell,

Läs mer

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL 1 STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL Reviderade 1974-03-14, 1975-03-05, 1982-02-25, 1994-05-09, 2004-03-04, 2005-03-15 1 BAKGRUND Ericsson Idrottsförening är en ideell idrottsförening,

Läs mer

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund , 1 Hjärt- och Lungsjukas lokalförening i Uppsala Hjärt- och Lungsjukas förening i Uppsala är en lokalförening inom Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Lokalföreningen är en egen juridisk person och dess

Läs mer

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker 1 NAMN Vällingby Folkets hus förening är en allmännyttig ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningens ändamål är att,

Läs mer

STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER

STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER Antagna vid föreningens årsmöte den 24 februari 2015, med ändring ( 6) antagen vid årsmötet den 23 februari 2016 samt med ändringar ( 4 mom. 6 och 5 mom. 1) antagna

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

STADGAR FÖR KULTURFÖRENINGEN TÅGET Reviderade vid årsmöte

STADGAR FÖR KULTURFÖRENINGEN TÅGET Reviderade vid årsmöte STADGAR FÖR KULTURFÖRENINGEN TÅGET Reviderade 110227 vid årsmöte SYFTE OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningen är en ideell förening. Föreningen har som syfte att erbjuda sina medlemmar ett alternativ till det kommersiella

Läs mer

Hembygdsgillet i Karlstad Stadgar

Hembygdsgillet i Karlstad Stadgar ÄNDAMÅL 1 Hembygdsgillet i Karlstad, Gillet, är en ideell förening vars ändamål och syfte är att med folklig tradition som grund verka för ett sunt nöjesliv i förening med god arbetsvilja. Gillets verksamhet

Läs mer

Stadgar för Vänersborgs Motorbåtsklubb

Stadgar för Vänersborgs Motorbåtsklubb Avskrift av stadgar 2006-01-06 Mats Anderson 90.02.12 Stadgar för Vänersborgs Motorbåtsklubb Antagna: Årsmötet 1990.02.12 samt Reviderade: Ersätter stadgar antagna 1955. 1. Namn Vänersborgs motorbåtsklubb,

Läs mer

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden.

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden. STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Mälarhöjden - Hägersten inom Stockholms distrikt av SPF Seniorerna. Föreningen har nummer 149 inom SPF Seniorerna Föreningens organisationsnummer är 802402-1514.

Läs mer

Stadgar. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

Stadgar. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Stadgar Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö 1 NAMN Föreningens namn är Malmö mot Diskriminering föreningarnas organisation för att främja

Läs mer

Stadgar för Stockholms Simförbund

Stadgar för Stockholms Simförbund 1 Uppgift Stockholms Simförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Simförbundets stadgar, såsom Svenska Simförbundets regionala förbund arbeta i enlighet med detta förbunds ändamål. 2 Sammansättning

Läs mer

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl ! Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Eslöv 2017-12-15 Kallelse till distriktets årsmöte 2018-03-21 Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl. 09.30 på Medborgarhuset

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs

Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs Stadgar för Swedish Association of American Square Dance Clubs (Svenska Squaredansförbundet) 1. Ändamål 1.1 Swedish Association of American Square Dance Clubs (nedan kallad SAASDC) är en riksorganisation

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Svenska Folkdansringen

Svenska Folkdansringen Svenska Folkdansringen Stadgar för Östergötland Holavedens Folkdansring. 1 ÄNDAMÅL Östergötland-Holavedens Folkdansring i fortsättningen kallad ÖHF är en distriktsorganisation verksam för barn, ungdomar

Läs mer

Sveriges Hundfrisörer

Sveriges Hundfrisörer Sid 1(6) Välkomna till Sveriges Hundfrisörers årsmöte 2008 Årsmöteshandlingar Sid 2(6) Innehåll: 3 Förslag till dagordning 4 Berättelse 5 Verksamhetsplan 5 Förslag avgift 6 Stadgar Sid 3(6) Förslag till

Läs mer

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv. Stadgar Förening och LH Motion 62 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Förtydliga stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2h FÖRTYDLIGA STADGARNA Nuvarande stadgar: 7 Hyresgästföreningar

Läs mer

Ludvigsborgs Byförening Org nr

Ludvigsborgs Byförening Org nr STADGAR för den ideella föreningen Ludvigsborgs Byförening (LBF) med hemort i Ludvigsborg, Hörby kommun. LBF bildades 1975. Stadgarna ändrade av årsmöte den 20 mars 2011. Organisationsnummer: 842000-6325

Läs mer

STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB

STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB STADGAR FÖR SUNNE BÅTKLUBB www.sunnebatklubb.com Antagna vid årsmöte den 10/11 1991, samt reviderade vid årsmöten 18/11 1995, 8/11 2003 och 12/11 2011 1 Namn Sunne Båtklubb (SBK) stiftad den 30/9 1991,

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna.

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna. Stadgarna antogs 2014-10-17 Agera Kvinnojour är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som arbetar med våldsutsatta personer definierar sig som kvinnor eller tjejer och deras eventuellt medföljande

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat.

Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat. Bilaga 1: Stadgar Stadgar för UP esport. 1 Namn och föreningsform Lokalavdelningens namn är UP esport. Lokalavdelningen är en ideell förening. Lokalavdelningen är ansluten till Ungdomsförbundet Ung Pirat.

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom

Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom Stadgar för Riksförbundet Ehlers-Danlos syndrom Förbundet kallades tidigare Föreningen för Ehlers-Danlos syndrom och EDS, Ehlers- Danlos syndrom, Riksförbund. Tidigare stadgar antogs första gången vid

Läs mer

Stadgar för. 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet.

Stadgar för. 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet. Stadgar för 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet. 2 Logotyp Förbundets logotyp är de två barnen med tillhörande text ovan. Endast denna logotyp ska användas i förbundets och anslutna föreningarnas

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Sid 1 (8) STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Innehåll sida 1 ÄNDAMÅL 2 2 SAMMANSÄTTNING 2 3 ANSLUTNING TILL ANDRA ORGANISATIONER 2 4 BESLUTANDE ORGAN 2 5 FIRMA OCH FIRMATECKNING

Läs mer

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i. och ansluten till läns-/regionföreningen i.. län/region och därigenom är den

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening Sveriges Släktforskarförbund Framtagna 2011 NORMALSTADGAR För släktforskarförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är. 2 Föreningens ändamål Föreningen, är en ideell förening samt politiskt och religiöst

Läs mer

Antagna den 26 mars 1997 och reviderade den 30 november 1998, den 23 mars 1999, den 29 februari 2000, den 25 februari 2002

Antagna den 26 mars 1997 och reviderade den 30 november 1998, den 23 mars 1999, den 29 februari 2000, den 25 februari 2002 Förslag till nya stadgar för Göteborgs atlet- och idrottssällskap Vid årsmötet 2013 diskuterades ett antal motioner rörande föreningens stadgar som gavs till en stadgekommitté för att titta närmare på.

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Stadgar EAPN Sverige 2006

Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar antagna av EAPN Sveriges årsmöte 2006. 1 Namn och inriktning European Anti-Poverty Network (EAPN) Sverige är en självständig ideell förening ansluten till det europeiska

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014)

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla, stödja och bedriva motionsverksamhet för alla åldrar, samt i övrigt verka

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Svenska Pastafarikyrkan

Svenska Pastafarikyrkan Svenska Pastafarikyrkan Standardstadgar lokal församling 1 Församlingens Namn Församlingens namn är [Föreningens Namn]* 2 Föreningen har sitt säte i [Ort] 3 Föreningsform Församlingen är en ideell förening.

Läs mer

Sverok Stockholms stadga

Sverok Stockholms stadga Sverok Stockholms stadga Antagna 910817. Ändrade 930913, 940227, 950326 och 961020. Nyantagna 970316. Ändrade 980315, 990328, 010721, 020520, 030330, 040328, 050402, 060409, 090516, 120324, 140309, 160312,

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb

Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb Stadgar för Norbergs Rid- och Travklubb 1. Föreningens namn Norbergs Rid- och Travklubb. 2. Föreningens syfte Norbergs Rid- och Travklubb är en ideell förening vars syfte är att medlemmarna tillsammans

Läs mer

Västra Göinge Hembygdsförening. Förslag till stadgeändring Nuvarande skrivning Förslag till ändring Kommentar 1

Västra Göinge Hembygdsförening. Förslag till stadgeändring Nuvarande skrivning Förslag till ändring Kommentar 1 Västra Göinge Hembygdsförening. Förslag till stadgeändring Nuvarande skrivning Förslag till ändring Kommentar 1 Namn, verksamhetsområde Västra Göinge hembygdsförening är en allmännyttig, ideell förening

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

19.1 Motion om stadgerevidering

19.1 Motion om stadgerevidering 19.1 Motion om stadgerevidering Under årsmötet 2018 framkom det att det fanns en del skrivningar i stadgarna som var öppna för tolkning. Därför har distriktsstyrelsen tillsammans med föreningskonsulenten

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

Stadgar antagna vid årsmötet den 24 april 2016

Stadgar antagna vid årsmötet den 24 april 2016 Stadgar antagna vid årsmötet den 24 april 2016 1 Namn Föreningens namn är FQ - Forum - Kvinnor och Funktionshinder (Forum Women and Disability in Sweden). Verksamheten startade 1989 under namnet Projektet

Läs mer

Välkomna till årsmöte torsdagen den 11 april 2019 med början kl på Kockum Fritid i Malmö. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte torsdagen den 11 april 2019 med början kl på Kockum Fritid i Malmö. Fika serveras från kl ! Till PRO Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper. Distriktets styrelse, revisorer och valberedning. Eslöv 2018-11-29 Kallelse till distriktets årsmöte 2019-04-11 Välkomna till årsmöte torsdagen

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22

Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22 Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Leksands Dykarklubb (LDK) 2 - Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Leksand. 3 Föreningsform

Läs mer

Stadgar. Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö. 1. Ändamål

Stadgar. Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö. 1. Ändamål Stadgar Föreningens namn Victory & Indian Club Sweden (VICS) Sätesort Malmö 1. Ändamål Victory & Indian Club Sweden (VICS) är en ideell organisation/förening som har till uppgift att främja och tillvarata

Läs mer

Stadgar för. Distrikt Vestur

Stadgar för. Distrikt Vestur Stadgar för Distrikt Vestur Stadgarna fastställda/ändrade vid distriktsårsmöte den 2016-03-03 Stadgarna har upprättats enligt Svenska Islandshästförbundets stadgemall för distrikt 2016-01-19 STADGAR FÖR

Läs mer

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005)

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) Hallands Konstförening 1 Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Hallands Konstförening har till uppgift att väcka, underhålla och

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING 1 FÖRENINGENS NAMN OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är: Gårdsjöbygdens Förening. Verksamhetsområdet är Gårdsjö m.o. 2. FÖRENINGENS ORGAN Föreningens organ är ÅRSMÖTET, STYRELSEN OCH REVISORERNA.

Läs mer

Stadgar för Distriktens distrikt

Stadgar för Distriktens distrikt Svenska Folkdansringen Distriktens distrikt Fastställda vid RS 2016-2 sid 1 (6) Stadgar för Distriktens distrikt 1 Ändamål Mom 4 Distriktens distrikt, i fortsättningen kallad Distriktet, är en distriktsorganisation

Läs mer

Malmö Kommunanställdas Konstförening. Stadgar

Malmö Kommunanställdas Konstförening. Stadgar Malmö Kommunanställdas Konstförening Stadgar Antagna 2015-02-12 1. Konstföreningens namn är Malmö Kommunanställdas Konstförening (MKK) med säte i Malmö. 2. Konstföreningens syfte och verksamhet Föreningen

Läs mer

Stadgar för ideella föreningen FMK Södermanland

Stadgar för ideella föreningen FMK Södermanland 2013-11-21 Sida 1 (5) Stadgar för ideella föreningen FMK Södermanland 1.kap Ändamål FMK Södermanland är en ideell förening med verksamhet inom trafiksäkerhet, trafikmiljö och konsumentfrågor. Föreningen

Läs mer

STADGAR. Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001

STADGAR. Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001 STADGAR Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001 1 2 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Hjärt- och Lungsjukas förening i och den är en lokalförening inom Hjärt-

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer