Join us. Det är detta koncept som reder ut ett problem som legat i luften länge.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Join us. Det är detta koncept som reder ut ett problem som legat i luften länge."

Transkript

1 Join us Varutransport har alltid varit ett miljöproblem. Detta har vi löst genom att göra ett koncept som kombinerar tåg och lastbilstransporter. Det är detta koncept kallat Join som ska komma att göra vårt samhälle grönare. Konceptet går ut på att: Vi gör olika knutpunkter där lastbilar och tåg ska kunna samarbeta. Vid denna knutpunkt finns en station där tåg och lastbilar skiftar containrar. Fördelarna med detta är att lastbilstransporterna förkortas genom att vi ersätter dessa med tåg och vi ger då miljön ett hopp. I framtiden kan detta utvecklas till en knutpunkt där man handlar miljövänligt och vi ställer krav på miljövänlig persontransport med bland annat cykelvägar, kollektivtrafik och miljöbilsparkeringar. Det är detta koncept som reder ut ett problem som legat i luften länge.

2 Process Introduktion Vi började i Stockholm på KTH den 24 september där en föreläsning om projektet ägde rum. Där blev alla klasser tilldelade en coach, och Charlotte Ryberg blev vår coach. Under denna dag fick vi 4 timmar att arbeta med Charlotte. Hon gav oss information om hur vi skulle arbeta och hur processen ska gå till. Vi delade upp oss i tre olika grupper för att undersöka vilket område vi skulle specialisera oss på. Uppstarten Grupp 1: Transportbeteende Grupp 2: Miljö Grupp 3: Varutransporter Färskvara & känsliga varor Vi arbetade i de olika grupperna under de lektioner vi hade i skolan. Vi arbetade alla med att få fram så mycket information som möjligt under några veckor. Grupp 1: Gjorde undersökningar på olika målgrupper i Falun för att se hur de transporterar sig. Vi frågade: Taxi, körskolor, barnfamiljer, posten, budfirmor/tjänsteföretag. Resultat utav undersökning, bilaga 1. Grupp 2: Vi inriktade oss på drivmedel och undersökte hur människor ser på drivmedel vs pengar. Vi kom fram till att pengar var viktigare än drivmedel genom att skicka ut till olika företag såsom Statoil, OkQ8 och Shell. Sammanfattning, se bilaga 2. Grupp 3: Färskvara tomat. Genom undersökningar via Internet kom vi fram till att det kostar mindre att importera tomater än att odla dem i växthus i Sverige då det krävs mer energi och olja för att värma upp det. Sammanfattning, se bilaga 3. Känsliga varor För att transportera dessa varor används lastbil för att det skall gå så snabbt och effektivt som möjligt och varorna inte skall bli skadade. Tiden är ett stort hinder i denna fråga eftersom att man inte hinner med omlastningar då det inte i dagens läge finns någon bra lösning på detta. Vi har kommit fram till att det är för dålig infrastruktur i vårt land och de miljövänliga transportmedlen är inte tillräckligt effektiva. Slutsats, se bilaga 4. Brainstorming Sedan samlades vi hela klassen och diskuterade det grupperna kommit fram till, och bestämde oss för att rikta in oss på varutransport, då det fanns ett stort problem att lösa. Sen brainstormade vi och fick ihop ett papper med olika ideér.

3 Inriktning Vi kom fram till att vi skulle göra en knutpunkt där miljövänlig transport utav varor och människor finns. Men även att ett miljövaruhus skulle ligga i knutpunkten för att få människor att lockas dit. Det ska inte finnas någon möjlighet att ta sig till detta ställe utan att transportera sig dit miljövänligt. Utveckling 3 november fick vi besök utav vår coach och ägnade en hel dag till att arbeta vidare på projektet. Först gjorde vi ett träddiagram och försökte se möjligheter, problem och svårigheter med att ha en knutpunkt på det ämnet vi valt. Sen gick vi vidare med att brainstorma på 4 olika teman, inom en viss tid, dessa var: knutpunkt, varutransporter, miljöfokus och koncept. Vi valde sedan ut olika delar som vi ansåg viktiga i brainstormingen. Sedan gjorde vi en sammanfattning på det vi kom fram till i brainstormingen. Vi gick igenom vad vi skulle arbeta med framöver. brainstorming Vi kom då fram till att denna knutpunkt skulle kunna se ut på detta vis: Transporter Varor skall transporteras miljövänligt till knutpunkten (tåg och buss) och därmed minska utsläpp från andra transporter. Tågvagnarna skall vara specialanpassade för att lastbilar så lätt som möjligt utan om packning skall kunna koppla på tågvagnarna på deras lastbilar. Från lagret där tågen kommer in med varor transporteras varorna vidare till de olika affärerna.

4 Miljövaruhus Vid knutpunkten skall det finnas ett miljövaruhus som lockar människor att åka dit genom att försöka få plånboken och miljön att gå hand i hand. Enbart miljöbutiker får infinna sig i varuhuset. Alla varor i varuhuset måste ha en grön stämpel dvs att de transporterats dit miljövänligt. Andra stämplar såsom KRAV, rättvisemärkt och svensk sigill är självklart ett plus. Det skall inte finnas möjlighet att transportera sig till knutpunkten utan miljövänlig transport. Enbart parkering för miljöbilar, cykelställ, cykelbanor, tåg och busstransport. Från 10 november och till coachen kommer igen alltså den 30/11. Love and hate Kommande lektion staplade vi upp fördelar och nackdelar på det vi kommit fram till. Vi kom fram till att vi ska hålla oss mer fokuserade på hur varor och människor transporters än att fokusera på vad som ska finnas i varuhuset. Det ska dock enbart finnas varor som är miljövänliga i detta varuhus. Sedan delade vi upp oss i grupper, två och två, för att ge olika idéer om hur denna knutpunkt skulle se ut. Vi fick till slut ut 8 stycken olika alternativ som vi sedan jobbade vidare på genom att skissa mer ingående på logistik, design och transportfrågan.

5 Fördjupning När vi satt och gjorde upp idéer insåg vi att området vi valt blev för stort och enades om att enbart fokusera på varutransport med tåg/lastbil. Vi kom överens om att varuhuset och transport utav människor skulle komma att bli en framtidsutveckling. Vi gjorde därför om processen där vi delade upp oss två och två och skissade på nya idéer. Vi fick fram 8 stycken nya och enades om en grupps skiss på hur logistiken skulle se ut och även hur stället skulle se ut. Vi började nu göra stora ritningar på hur stället skulle se ut och det gick inte så smidigt som vi trott men efter många diskussioner kom vi fram till en bra lösning och ritade upp den i stort. Sedan gjorde vi en funktionsanalys på vad som var nödvändigt, önskvärt och lyx. Detta hjälpte oss att se vad som verkligen var huvudpunkten i vårt koncept. Sedan vad vi verkligen måste ha med för att detta skulle fungera. Detta gav oss en bra överblick då detta varit diffust. Se bilaga 5 Slutspurten När Charlotte Ryberg vår coach kom den 30 november gjorde vi upp vad vårt koncept skulle ha för namn och ritade även en symbol som skulle kunna vara anpassningsbar nu och i framtida utvecklingar. Vårt koncept heter Join. För detta är en mötesplats för många olika saker.

6 Vi började även skissa på framtidsscenarion och ritade mer ingående ritningar på viktiga delar. Exempelvis hur containrar ska komma från rullbanden och på lastbilen och tvärtom. Vi har även gjort en bild på dator på hur detta skulle kunna komma att se ut i verkligheten, vilken blir bra. Vi ska nu och framöver sammanställa vårt arbete. Snabblista över processen introduktion - KTH i Sthlm, fick Charlotte Ryberg som coach. Uppstarten Dela in oss i tre grupper, undersökte olika inriktiningar. Transportbeteende, Miljö, Varutransporter Färskvara & känsliga varor. Brainstorming kom fram till att vi skulle inrikta oss på varutransport Inriktning Miljövänlig knytpunkt för varor och människor. Miljövaruhus. Utveckling Vidareutvecklade transporter och miljövaruhus. Love and Hate Dissa och hissa olika delar. Fördjupning Fokusera på en mindre del av våran utveckling. Slutspurten Modeller, ritningar, ingående beskrivningar.

7 PRESENTATION AV SLUTFÖRSLAGET: Varutransport har alltid varit ett miljöproblem. Detta har vi löst genom att göra ett koncept som kombinerar tåg och lastbilstransporter. Det är detta koncept kallat Join som ska komma att göra vårt samhälle grönare. Konceptet går ut på att: Vi gör olika knutpunkter där lastbilar och tåg ska kunna samarbeta. Vid denna knutpunkt finns en station där tåg och lastbilar skiftar containrar. Fördelarna med detta är att lastbilstransporterna förkortas genom att vi ersätter dessa med tåg och vi ger då miljön ett hopp. I framtiden kan detta utvecklas till en knutpunkt där man handlar miljövänligt och vi ställer krav på miljövänlig persontransport med bland annat cykelvägar, kollektivtrafik och miljöbilsparkeringar. Det är detta koncept som reder ut ett problem som legat i luften länge. Logistik Containrar ligget till grund bakom logistiken i vårt koncept. Det vill säga att det är de som gör vårt koncept möjligt. Containrarna skall vara anpassade för både lastbil och tåg, vilket gör att förflyttningen mellan dem sker effektivt. Vi utför de långa transporterna med tåg, och de korta med lastbil. För vad vi ville få ut med

8 detta koncept var att minska ner de långa lastbilssträckorna. Detta för att värna om miljön då tåg släpper ut betydligt mycket mindre växthusgaser. Join -en knutpunkt för tåg- och lastbilstransporter Vi har utvecklat en knutpunkt som kopplar samman tåg- och lastbilstransporter för att minska tiden som det tar att transportera och lasta om containrar. I vår knutpunkt har vi fokuserat oss på hur allt ska kunna ske så effektivt som möjligt utan hinder. Detta är en prototyp på platsen. På platsen har vi en central järnvägslinje där det finns förgreningar. Man kan antingen lasta på containrar eller lasta av. Detta sker på olika sidor av järnvägen, det vill säga att på ena sidan lämnar lastbilarna av sina containrar och på den andra sidan hämtar lastbilarna upp sina containrar. Det kommer att finnas två olika ingångar till dessa sidor alltså en för av/på lastning för att misstag inte skall kunna ske. Vi har gått in på att beskriva hur containrarna går från tåg till lastbil och från lastbil till tåg. Det ser ut på detta vis.

9 Vad som kommer att skilja de små, mellan och stora knutpunkterna åt är att på de små kommer det enbart att finnas en järnvägslinje, medan det på de mellan och större kommer att finnas 2-4 stycken.

10 Joins fördelar och vinster Konceptet kommer att: Förändra förflyttningen av containrar, för att på så vis minska antalet lastbilar som färdas långt på vägarna till fördel för tågtrafiken. Gynna miljön, då det blir mindre miljöfarliga utsläpp. Viljan att transportera miljövänligt kommer då att öka. Möjliggöra för flera aktörer att samarbeta. Förändra hanteringen av containrar, istället för att stå staplade kommer de att ständigt vara i rörelse. Framställa miljön som är den stora vinnaren, och det är inte ekonomiska vinster som kommer i första hand. Ge stora möjligheter till kringverksamhet, såsom försäljning och distribution av miljö-, säsongs- och rättvisevaror. Även ge möjligheter till miljövänlig reseverksamhet. På sikt ge stora miljömässiga utvecklingsmöjligheter för Sverige. Join Train 2 Truck, om logga och symbol Själva symbolen kom utifrån hur själva anläggningen ser ut. Hur på och avlastningen sker. Pilarna symboliserar hur skiftet från ett transportmedel till ett annat sker. Konceptet är en mötesplats för tåg och lastbilar, därav passade namnet Join T2T. T2T betyder truck to train och det är det Join i dagsläget innefattar. I framtida utvecklingar kommer namnet troligtvis även att omfatta miljököpcentrum och busstransporter. Namnet associeras med en mötesplats, och det är just detta som vi vill få fram en stor knutpunkt. I första bokstaven i namnet Join är det en stor röd prick och det är en symbol

11 för en stor knutpunkt. Framtida utvecklingar Vid framtida utvecklingar kommer denna kombitransportcentral att globaliseras. Detta kommer i slutändan göra det ännu mer effektivt vid dessa knutpunkter. Förhoppningsvis kommer denna idé att förändra miljöbeteendet i andra länder. Vad gäller själva stationen kommer troligtvis många förändringar att behöva göras. Då förhoppningsvis flertal företag vill synkroniseras vid denna knutpunkt kommer troligtvis en utbyggnad krävas. Vi hoppas att denna central kan byggas på ett flertal ställen i Sverige. Vid fler centraler, minskar lastbiltransporterna ännu mer och Sverige kommer att lysa grönt. I vårt koncept har vi inriktat oss tydligt på varutransport. Vi dessa olika knutpunkter kan vi i framtiden se ett större köpcentrum med inriktning mot miljö. Det vill säga att: man kan enbart ta sig dit med kollektivtrafik, gång, cykel eller miljöbil endast de som använder miljöbil får parkera vid detta centrum enbart varor som transporterats dit miljövänligt får säljas (KRAV-, rättvise-, eller svensk sigill märkning är självklart ett stort plus). Ett (soluppvärmt) växthus som enbart odlar grönsaker och dylikt under deras säsong ska finnas för att detta varuhus ska kunna erbjuda närodlat. Kläder och smink och annat som kan finnas i miljömärkning får även det säljas i detta varuhus. Tanken med detta varuhus är att priset inte ska vara det viktigaste utan miljömedvetenheten. Åker man till detta ställe vet man hur varorna transporterats dit genom att kombitransport centralen ligger i direkt anknytning till detta centrum och man vet även att man gör något

12 gott för miljön. Om detta skulle gå bra kommer priset troligtvis att sänkas vilket gör att ännu fler människor vill till denna knutpunkt. Eftersom miljön är en prio-ett fråga och troligtvis kommer att bli ännu viktigare i framtiden ser vi detta som en bra möjlighet att få människor att tänka om.

13 Bilaga 1 Transportbeteende sammanställning Budfirmor/tjänsteföretag: 4 företag blev tillfrågade och resultatet blev: -¾ använder miljöbilar -¾ tänker på hur de lastar för att få med så mycket som möjligt -2/3 tänker på att få med så många kunder som möjligt på en och samma tur. (ett utav företagen ville ge sina kunder bästa möjliga service och leverera direkt därför hade de inget med frågan att göra) Körskolor: 4 företag blev tillfrågade och resultatet blev: -Alla körskolor är miljötänkande vad gäller utlärning -¾ använder miljöbilar -¾ anser att miljön inte är något problem vid byte utav bilar Posten: -Det färdmedel de använder mest är bil -De tänker inte på att sätta ut kontor så att körsträckan minskar vid utdelning -De tänker på miljön -De har utbildningar för sin personal om miljövänlig körning -De har miljödäck och planerar att byta till dieselbilar Hedmans buss och taxi: -De tänker på miljön -Väljer bil beroende på hur många som skall fraktas -De har utbildade förare inom miljövänlig körning Barnfamiljer: 6 barnfamiljer blev tillfrågade och resultatet blev: -4/6 tar bilen för att det sparar tid -5/6 kan tänka sig att byta till ett miljövänligare alternativ om det var möjligt -De fyra som åkte bil gjorde det pga att det spar tid och de kan släppa av sina barn på vägen till jobbet då det är farligt för dem att gå själva -De två som åkte cykel gjorde det för att spara pengar och tänka på miljön. Bilaga 2 Miljögruppen - Med inriktning på drivmedel Enligt vår undersökning verkar priset vara viktigare än att tanka miljövänligt. Utbudet av miljövänliga drivmedel är ganska stort och ökar. Troligtvis spelar lättillgängligheten roll i val av drivmedel. SL har nästan 20 olika bussgarage och kör på etanol, biogas och diesel, vilket speglar meningarna ovan. Bilaga 3 Transport av tomater

14 Tomaten är den grönsak som vi äter mest av i Sverige. De största producenterna är Kina och USA. I snitt åt svenskarna 2004 ungefär 10kg färska tomater per person och år. Oftast är det mer miljövänligt att köpa mat som producerats lokalt än mat som importerats från andra länder. Med tomater är det mer komplicerat eftersom de svenska tomaterna odlas i uppvärmda och upplysta växthus. I varmare länder behövs inte växthusen. Energiåtgången för svenskodlade tomater är därför mer än 12 gånger större än för tomater som importerats från Sydeuropa, trots de kortare transporterna! Ett annat problem är användningen av kemiska bekämpningsmedel. De importerade tomaterna besprutas oftast mer än de svenska. En spansk tomat har besprutats med 4 gånger så mycket bekämpningsmedel som en Svensk tomat och för en Holländsk tomat är siffran 25 gånger mer. En spansk friodlad tomat transporteras med lastbil och båt till Sverige. Men ändå så orsakar den svensk odlade tomaten fem gånger mer växthusgas än den spanska. Bilaga 4 Transport av känsliga varor Vi har talat med ett antal lokala färskvaruföretag och frågat om deras vanor angående transporter till och från deras lokaler. Av samtliga företag fick vi svaret att allt sker med lastbil. Detta antingen på grund av att de använder sig av olika utomstående transportföretag det är då dessa som ansvarar för alla transport. Den andra anledningen till att de använder sig utav lastbil var på grund av att det är färskvaror så måste transporten ske snabbt och med så få omlastningar som möjligt. Skall man skicka via tåg så måste först varorna transporteras ner till tåget, lastas om, och sedan transporteras till nästa punkt där en annan lastbil måste möta upp. Alltså så anser vi att problemet ligger i att vi har för dålig infrastruktur i Sverige. Den skulle behöva utvecklas och möjligtvis omformas. Det är idag för komplicerat och tidskrävande att använda sig utav något annat transportmedel än lastbil. Ett problem att lösa är då att göra ett billigare och/eller enklare sätt att transportera saker på eller med. Bilaga 5 FUNKTIONSANALYS Anmärkning Underlätta transportbyte HF Tåg-lastbil Frakta miljövänligt N Med tåg Underlätta transportbyte N Snabbhet Säkerställa säkerhet N Av- & pålastning Säkerställa säkerhet N Anslutning trafik Vara lättförståeligt N Superlätt system Minska kostnaderna Ö/N Drivmedel osv Samordna person/godstrafik Ö Framtidscenario/ anslutningar Underlätta transportförfarandet Ö För företagen Minska lastbilstransporter N Sverige/Europa

15 Minska drivmedel N Sverige/Europa Synka lokalt Ö Tid /effektivitet Synka nationellt Ö Tid /effektivitet Synka globalt Ö Tid /effektivitet Vara lätthanterligt N Arbetsmiljö Märka användandet Ö Symbol Förklaringar: HF - huvudfunktion N - nödvändigt Ö - önskvärt

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner.

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner. Pinni ETT PEDAGOGISKT ARBETSMATERIAL FÖR ATT VÄRNA OM VÅR MILJÖ. Syftet är att påverka viljan till att aktivt vara med och minska på koldioxidutsläpp. Materialet vänder sig till barn mellan 6-10 år. Miljömaterialet

Läs mer

Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare.

Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Den har en mätare som tydligt visar hur bränslesnålt man kör i en färgskala från grönt till rött. Green mile kan visa statistik

Läs mer

11 saker du inte visste... men borde veta

11 saker du inte visste... men borde veta 11 saker du inte visste... men borde veta Hej Har du någonsin tänkt på att lastbilstransporter inte bara är ett sätt att frakta varor utan också är en viktig livsnerv? Vårt moderna samhälle kan inte överleva

Läs mer

Design Open Johan Sundström & Emma Lagesson Wargentin Östersund

Design Open Johan Sundström & Emma Lagesson Wargentin Östersund Design Open 2015 Johan Sundström & Emma Lagesson Wargentin Östersund 1 Design Open Användningsområde för överflödig energi från serverhallar Vår idé till användning av den överflödiga värmen är för uppfödning

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA

11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA 11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA Hej Har du någonsin tänkt på att lastbilstransporter inte bara är ett sätt att frakta varor utan också är en viktig livsnerv? Vårt moderna samhälle kan inte överleva

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

N Time. Trafik & Miljö

N Time. Trafik & Miljö N Time Trafik & Miljö On Time är en digital busstidstabell som ska göra det enklare för många att åka buss. On Time kan visa vart och när man ska byta buss för att minska väntetiden, Buss tiderna kommer

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

AWARE! DESIGN OPEN 2016

AWARE! DESIGN OPEN 2016 DESIGN OPEN 2016 Användarstudier De första veckorna på projektarbetet arbetade vi med en undersökning för att se hur ofta människor cyklar och vad som skulle få dem att cykla mer. Vi gav ut undersökningen

Läs mer

Projektledare: Deltagare: Ansvariga lärare: Coach:

Projektledare: Deltagare: Ansvariga lärare: Coach: Det är lätt att bli förvirrad av alla de hundratals miljömärkningar som finns idag, man vet varken var man hittar dem,vad som skiljer dem åt eller vilka olika standarder de går ifrån. GREEN DECLARED är

Läs mer

Presentation Inledning Framtidens transportmedel Tillgången till elektricitet Säkerhetsåtgärder Affärer Future sky

Presentation Inledning Framtidens transportmedel Tillgången till elektricitet Säkerhetsåtgärder Affärer Future sky Presentation Skala: 1:500 Inledning Vi har inte fokuserat så mycket på att framtiden ska vara superhäftig med flygande bilar och svävande hus. Istället lagt tid på att staden ska vara funktionell, miljövänlig

Läs mer

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3 Designprocessen Sammanfattning Med pusselfordonet har du tillgång till fyra olika fordon i form utav ett. Detta är perfekt för familjer som behöver flera separataa fordon. Pusselfordonet kan delas i upptill

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Bilen en livsnödvändighet?

Bilen en livsnödvändighet? Stadium Aktivitetsform Längd S2 Grundskola 1-3 A2 Klassrumsaktivitet L1 Lektionsinslag Bilen en livsnödvändighet? Sammanfattning Vårt syfte med detta arbete är att visa på olika alternativa transportmedel.

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du är, eller var du är på väg det finns alltid en bil i

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och För att få människor att resa miljövänligt har vi tagit fram ett koncept, som ska visualisera hur biltrafiken påverkar miljön just i denna stund. Genom att placera vår kalender på ett flertal offentliga

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

DINA VAL SPELAR ROLL

DINA VAL SPELAR ROLL DINA VAL SPELAR ROLL Vad? Interreg-projektet Green Drive Region jobbar för att du som bilist enkelt ska kunna byta till fordon som drivs av el, vätgas eller biodrivmedel som till exempel biogas och biodiesel.

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 3 4 UR-val svenska som andraspråk Klimatet och växthuseffekten och Klimatet vad kan vi göra? Handledning till två program om klimat och växthuseffekten av Meta Lindberg Attlerud Förberedelse

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet.

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet. 1 2 Svenskar om bilen Sverige behöver bilen, det är ett faktum. Utan bilen skulle vi inte få ihop livspusslet eller kunna sköta våra arbeten. Utan bil och buss skulle vi inte hinna med våra fritidssysselsättningar

Läs mer

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg.

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Banverkets säkerhetsarbete Banverket har som mål att skapa ett transportsystem som både ur

Läs mer

Process- och metodreflektion Grupp 5

Process- och metodreflektion Grupp 5 Process- och metodreflektion Grupp 5 IDM Grupp 5 Anders Fougstedt, Anders Green, Lay Truong, Anna Sjödin, Tobias Kask Val av metoder Det första steget i vår designprocess var att bestämma vilka metoder

Läs mer

kommer användaren tillgodo i form av nya energikrediter. Möjligheten att själv påverka kostnaderna för sin lokaltrafik är en central idé i konceptet!

kommer användaren tillgodo i form av nya energikrediter. Möjligheten att själv påverka kostnaderna för sin lokaltrafik är en central idé i konceptet! Använd din egengenererade energi för att betala lokaltrafiken Din energi återförs och driver lokaltrafiksystemet Konceptet i korthet: Ett lokaltrafikkort som registererar genererade energikrediter (EC),

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Tema: Transport Teknikspanarna

Tema: Transport Teknikspanarna Tema: Transport Teknikspanarna Tema: Transport Övergripande om temat I dag tar vi för givet att vi kan åka buss, tåg eller bil så fort vi ska ta oss någonstans. Men för 200 år sedan tog det veckor att

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Hållbara transporter i kommunsektorn. Stockholm Lördagen den 27 november 2010

Hållbara transporter i kommunsektorn. Stockholm Lördagen den 27 november 2010 Hållbara transporter i kommunsektorn Stockholm Lördagen den 27 november 2010 Trafikens miljöpåverkan Trafiken påverkar: p - övergödningen (kväveutsl veutsläpp) - hälsan (genom buller + kolväten och partiklar)

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

Transport. have a. We will not. society. Margaret Mead. Transport 33

Transport. have a. We will not. society. Margaret Mead. Transport 33 Transport We will not have a society if we destroy the environment. Margaret Mead Transport 33 Åsa Pettersson Mänskligheten har aldrig varit lika global som den är idag. Förutom att vi vill resa jorden

Läs mer

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter 1 till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter Denna introduktion till ämnet energibesparing och hållbara transporter riktar sig till personer som arbetar med invandrare, och som vill stödja

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt

En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt Passar alla! Privatbilister Kollektiv-resande Transportföretag Res klimatsmart och samla poäng Få rabatter hos företag! Ju klimatsmartare du reser, desto

Läs mer

CYKELKORT UPPSALA STAD

CYKELKORT UPPSALA STAD CYKELKORT UPPSALA STAD Hej Vi är en klass med 21 elever som pluggar designprogrammet på GUC (Grafisk Utbildnings Center) i Uppsala. Inom programmet läser vi arkitektur, bild och form, grafisk kommunikation

Läs mer

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Utmaningar för fossilfrihet Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Spektrum Biologi. PROVLEKTION: Perspektiv Konsumtion vår tids fråga

Spektrum Biologi. PROVLEKTION: Perspektiv Konsumtion vår tids fråga Spektrum Biologi Nya Spektrum möter nya behov. Med lättlästa texter, förklarande bilder, tydlig struktur och en stor mängd infallsvinklar finns det något för alla i nya Spektrum. Målsättningen har varit

Läs mer

Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa

Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa KlimatVardag 20100306 Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa Michael Johansson Miljöstrategi/LTH Lunds Universitet Campus Helsingborg KlimatVardag Helsingborg 6 mars 2010 Från

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande.

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande. Nails - Affärsidé Affärsidé Ge färg och glans till dina naglar! Vi erbjuder en mängd trendiga nyanser som skapar en skönhetskänsla. Vi säljer ett stort utbud av märket Catrine Arley med ett rimligt pris

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Sammanfattning Idag finns många miljövänliga transportval men det svåra är att få folk att ändra sina vanor.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Strategiskt program 2012

Strategiskt program 2012 Strategiskt program 2012 Mandatperioden 2010-2014 Miljöpartiet de gröna i Härryda Innehållsförteckning Förord... 3 Leva och arbeta... 4 Miljö...5 Barn och utbildning... 6 Trafik och kommunikation...7 Bygga

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

www.tomtom.com/business

www.tomtom.com/business www.tomtom.com/business WORKsmart -Eko Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat Let s drive business Innehåll 2 Hur grön är er verksamhet? 3 Optimera utnyttjandet av fordonen för att sänka

Läs mer

Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat

Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat 23042012_WORKsmart_ECO_bro_SE WORKsmart -Eko Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat www.tomtom.com/business Let s drive business Innehåll 2 Hur grön är er verksamhet? 3 Optimera utnyttjandet

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Grossisterna En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Av: Linnéa Iseland Mars - april 2001 På uppdrag/under ledning av: Kristina Sjöholm, projektledare

Läs mer

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Dag 1 Undersökningar och experiment kring energi. Skolår 1-3 gör dessa studier på skolan Skolår 4-5 åker till Klimat-X halva dagen och diskuterar olika sätt för dem

Läs mer

tillverka etanol, än vad man får ut

tillverka etanol, än vad man får ut Men, det vet ju varenda kotte att det går åt mer energi att tillverka etanol, än vad man får ut Eva Sunnerstedt, Miljöförvaltningen i Stockholm osv SIDAN 1 Problemet: Den tunga distributionstrafiken står

Läs mer

Mål: Lära oss vilken sorts energi som människor, växter, djur och fordon behöver. Mål: Förstå att resor och transporter påverkar klimatet och miljön

Mål: Lära oss vilken sorts energi som människor, växter, djur och fordon behöver. Mål: Förstå att resor och transporter påverkar klimatet och miljön 2011-06-30 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Grön flagg Grön Flagg är en miljöcertifiering och ett verktyg som många skolor i Örebro använder för att arbeta med miljö och hållbar utveckling. Skolans arbete

Läs mer

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem.

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Page1 ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Genom poängsystemet så vill vi motivera fler personer till att välja mer miljövänliga alternativ som att åka kollektivt istället för att

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval

NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval NY VÄG TILL MÅLET! Fem berättelser om smarta resval 1 Tiden på tåget är min gyllene stund på dagen Det finns många goda anledningar att resa kollektivt eller samåka. En viktig anledning är att det nästan

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar:

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar: Hushållsfakta 2005-10-26 Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn 2005-09-28 Startar: 11:53:08 Stänger: Inget datum Antal frågor: 82 Antal påbörjade svar: 72 Antal kompletta svar:

Läs mer

UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY MODELL "Mothman City"

UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY MODELL Mothman City Estniska skolan i Stockholm Svartmangatan 20-22 111 29 STOCKHOLM 08-412 60 20 exp@estniskaskolan.se Lärare: Patrik Slimane, patrik@parafras.se 800 ord inklusive bildtexter. UPPSATS REDOVISNING FUTURE CITY

Läs mer

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer!

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! vardag KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! Vi reser idag mer och mer och ofta längre och längre. Redan för 40 år sedan var vägtrafiken det dominerande

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

BikeAround. Av Teknikum i Växjö 2009-12-18

BikeAround. Av Teknikum i Växjö 2009-12-18 BikeAround Huvudsyftet med vår idé är att göra cykeln mer attraktiv och mer lättillgänglig. Målsättningen är att minska utsläpp, buller och platsbehov i stadsmiljö. Fördelarna med vår produkt är att erbjuda

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Projektarbete KRAV-märkta elever i åk 4-6

Projektarbete KRAV-märkta elever i åk 4-6 1 Projektarbete KRAV-märkta elever i åk 4-6 Seminarieledare: Per Sönnerby LAU 160 dk 2 A8 grupp 4, Petter Findin 810816-7555, Louise GladBerg 790408-2448, Sarah Mattsson 860115-5008, Veronica Broberg 850906-5960,

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

IOD 3 Innovation och Design Institutionen för tillämpad maskinteknik KTH

IOD 3 Innovation och Design Institutionen för tillämpad maskinteknik KTH IOD 3 Innovation och Design Institutionen för tillämpad maskinteknik KTH DESIGNPROCESSEN Drygt 20 studenter i kursen Industridesign med färg och form II deltog i att skapa detta tävlingsbidrag för Design

Läs mer

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Datum för undersökningen: Skola/organisation: Kontaktperson: Klass/grupp: E-post: Antal deltagare: Skolans adress: Telefon: Fax: Kommun där undersökningen är gjord:

Läs mer

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats.

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats. Resa i Huddinge Gå En promenad är ett enkelt och billigt sätt att hålla sig i form. En halvtimmes promenad varje dag ger dig motion som kan motverka både övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och stress.

Läs mer

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval...

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... 4 Justering och genomförande... 4 Produktbeskrivning... 4 En

Läs mer

Jonas Möller Nielsen. ä ö

Jonas Möller Nielsen. ä ö Jonas Möller Nielsen ä ö Energin i svensk växthusgrönsaksodling 2009 2009 Jonas Möller Nielsen Cascada AB Georgs väg 1 430 16 Rolfstorp Telefon: 0709-68 63 93 Hemsida: cascadaab.se E-post: jonas.moller.nielsen@cascadaab.se

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

Firma Margareta Ivarsson - klimatrapport

Firma Margareta Ivarsson - klimatrapport Firma Margareta Ivarsson - klimatrapport FÖRETAGSINFORMATION Webadress Verksamhetsområde Beräkningsperiod 20071130-20081130 Kontaktperson Margareta Ivarsson www.margaretaivarsson.se Konsult - Skräddarsydd

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Kön A. Man 38 38 B. Kvinna 6 6 Total 100 100 98% (100/10) Ålder A. -18 0 0 B. 18-4 11 10,8 C. 5-34 33 3,4 D. 35-44 4 3,5 E. 45-54 0 19,6 F. 55-64 13 1,7 G. 65+ 1

Läs mer

Persontransporter Godstransporter

Persontransporter Godstransporter Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Persontransporter Godstransporter Resultat från revision 2013 Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens eget miljömärke och ett av föreningens verktyg för att driva på utvecklingen

Läs mer

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö AKTIVITETENS NAMN Namn på aktiviteten/projektet: Trafik och klimatdag 22/9 KONTAKTPERSON Ansvarig kontaktperson Pär Wallin; Lennart Lundberg Organisationstillhörighet

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer