Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare."

Transkript

1 Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Den har en mätare som tydligt visar hur bränslesnålt man kör i en färgskala från grönt till rött. Green mile kan visa statistik på hur mycket koldioxid man har sparat på att köra miljövänligt under valfri tidsperiod. Den kan visa hur mycket pengar man har sparat genom att köra miljövänligt. Green Mile innehåller en avancerad GPS. Den kan även hjälpa föraren att hitta den bränslesnålaste vägen. Kommunicerar med bilens dator via Bluetooth. För att öka trafiksäkerheten så kan man använda röststyrning. Green Mile kan även användas som handhållen enhet. Man kan koppla ihop enheten med en dator via USB eller WiFi och ladda upp data till en webbsida. Den innehåller även en stegräknare och en musikspelare. Green Mile kan användas av transportföretag för att få statistik över hur förarna sköter sin körning.

2 Designprocessen Utgångspunkter Den grundläggande utgångspunkten var tävlingsuppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt. Målgruppen vi riktar in oss på är aktiva människor som vill göra miljövänliga val när de transporterar sig, men som behöver en produkt eller tjänst som hjälper dem. Användarstudier Vi gjorde en undersökning med några Bilförare. Frågan vi ställde var vad som var avgörande för att de skulle köra mer miljövänligt. Det vanligaste svaret var att det var viktigt att man kunde tjäna pengar på det. Detta tog vi med som en viktig punkt i det fortsatta arbetet. Vi ville visa att man både kunde göra miljön en tjänst och att det samtidigt blir billigare. Koncept och visualisering Vi började med att göra en brainstorming. Detta var några av förslagen: Iphone-applikation som fokuserar på miljövänliga transporter Ekomätare Cykeltunnelbana Billigare eko-bilar Eget körfält för miljöbilar Bil som utnyttjar energin från fartvinden på bilar Ta upp energi från bromsning Sensorer i vägen som kan ladda bilen Komfortabelt och billigare att åka kollektivt Miljöbilar med speciella features Magnetisk energi

3 Vi hade två grupper från början: 1. Ecomätaren. Grundidén var att föraren ska få en tydlig visuell signal om hur miljövänlig körstil han eller hon har. Alt. 1 var en mätare som var inbyggd i bilen från fabriken. Alt. 2 var att den skulle vara en separat enhet som man kunde köpa och placera i vilken bil som helst. Vi valde det andra alternativet. Vi kompletterade den också med GPS så att den skulle kunna mäta transporterna under dagen. Vi hittade en liknande mätare på marknaden som heter Ecometer, men tyckte att vi kunde utveckla vår produkt till något mycket bättre med många fler funktioner och en snyggare design. 2. Green Star Tanken med Green Star var att det skulle vara en applikation eller fysisk produkt som skulle kunna mäta dina transporter under dagen. Du skulle skriva in hur långt du åkt med bil och den skulle själv mäta med stegräknare hur långt du gått under dagen. Sedan skulle man kunna publicera sina resultat på en hemsida, där man skulle jämföra sig med andra, kanske i någon tävlingsform. Vi hade två alternativ för hur den skulle se ut. Alt. 1 var Iphone-applikation tillsammans med en hemsida på Facebook. Alt. 2 var en fysisk produkt med stegräknare där du förde in data om dina transporter. Produkten kunde delas ut av företag till sina anställda för att uppmuntra mer klimatvänliga transportalternativ. Skiss till Green Star Utvärdering och konceptval Vi tyckte att Ecomätaren och Green Star hade en del gemensamt, och valde att slå samman det bästa från bägge till en enhet som tävlingsförslag. Resultatet blev en Eco-mätare med GPS som även gick att använda som handburen enhet. Vi lade även till funktionen med stegräknare och möjligheten att föra över informationen från produkten till en dator, samt att kunna ladda upp resultatet på en hemsida. Vi hade några olika förslag på namn, bl.a. Green touch och Green Screen. Vi valde Green Mile.

4 Vi tycker att namnet berättar vad produkten handlar om, nämligen att hjälpa människor att köra klimatsmartare; gröna mil. Justering och genomförande Vi gjorde en funktionsanalys som skulle ge vägledning om vilka funktioner produkten skulle ha. HF NF ÖF Hjälpa människor att göra sina transporter mer miljövänliga. Attraktiv Bärbar Kunna kopplas in i bilen Användarvänlig GPS-funktion Kunna se bensinförbrukningen Kunna se koldioxidutsläppen Stegräknare Möjlighet att koppla upp sig till en webbsida Bluetooth Internet Väder Röststyrning Visa miljövänligaste vägen Musik spelare HF- Huvudfunktion NF- Nödvändig funktion ÖF- Önskvärd funktion Liknande produkter. När vi sökte på Internet så hittade vi en produkt som heter Ecometer. Vi ville dock ta steget vidare och designa en betydligt mångsidigare och attraktivare produkt, med en mängd användbara funktioner. Tekniken med Bluetooth-kommunikation med bilens dator via en adapter finns tillgänglig på marknaden och kan lätt byggas in färdig i enheten. En artikel i Tidningen Ångermanland i december berättade om ett företag i Härnösand som har utvecklat en (fyrkantig svart) låda som mäter hur miljövänligt föraren kör, och som är tänkt att användas av tranportföretag. Green Mile ska göra samma sak och mycket mer, med en betydligt snyggare design.

5 Sedan delade vi in oss i fyra arbetsgrupper som skulle färdigställa de olika delarna av projektet. 1. Skisser och produktbilder. Teckningar och digitala bilder som beskriver produkten. 2. Modell En fysisk modell som ska fotograferas 3. Grafiskt gränssnitt Hur det ser ut på displayen i produkten. Menyer, ikoner, logotyper m.m. 4. Tävlingsförslaget Sammanställa allt som behövs till tävlingen. Produktbeskrivning, analyser, designprocessen m.m. Vi arbetade fram ett antal olika designförslag. Här är några: Vi tyckte den sista av dessa uppfyllde våra krav bäst. Den har en stor och tydlig skärm vilket gör den lämplig i bilen. Den är samtidigt smidig nog att ta med sig och ha i fickan. Den har en diskret färgsättning, men ändå tillräckligt annorlunda för att den ska sticka ut jämfört med en vanlig GPS. De gröna färgdekorationerna signalerar miljö och natur.

6 Den har ett attraktivt utseende som kan attrahera både yngre och äldre, samt både män och kvinnor. Gruppen som jobbade med produktbilder arbetade med att ta fram skisser och noggranna bilder. En produktbild skapades i Photoshop. En i gruppen var kunnig i Autodesk Maya, och gjorde en 3Dmodell av produkten. Han renderade sedan 3D-modellen i olika vinklar. De blev ytterligare bearbetade i Photoshop, och kompletterade med displayen. Resultatet syns nedan.

7 Samtidigt arbetade en grupp med det grafiska gränssnittet. Det var viktigt att du som förare tydligt kan se om du kör bensinsnålt. Därför valdes en mätare med gröna streck, om du kör bra, som går över till orange och sedan rött om du gasar för mycket. Gränssnittet liknar en GPS, men har funktioner som är specifika för Green Mile. En av dessa är att man kan välja mellan ett miljöläge med en grön pil som visar den väg som drar minst bensin, och det vanliga GPS-läget med en blå pil som visar den snabbaste vägen. Ikonerna lyser i blått när de är aktiva. Displayen framställdes i Photoshop och skrevs ut på fotopapper, för att sedan monteras på modellen. En modell färdigställdes och kompletterades med displayen. Även högtalarna är utskrivna på fotopapper. Till sist sammanställde vi allt material till det här tävlingsförslaget.

8 Produktbeskrivning Green mile är en eco-mätare som hjälper föraren att köra miljövänligare. Den visar hur bränslesnålt man kör. Ett tydligt sätt att se hur miljövänligt man kör är färgskalan till vänster på skärmen. Skalan har en rad ikoner som skiftar från grönt via gult och orange till rött beroende på hur man kör. Föraren ställer in medelförbrukning för bilen. Sedan visar Green Mile om du kör bättre eller sämre än genomsnittet. Grön färg för miljövänlig körning, rött för miljöfarlig körning. För att göra oss medvetna om våra skadliga utsläpp har föraren möjlighet att via knappen Meny gå in och se hur mycket koldioxid man släppt ut under en valfri tidsperiod. Det kan vara en viktig väckarklocka som uppmärksammar hur mycket man släpper ut. Via Menyknappen kan man se hur mycket pengar man tjänar på att köra bränslesnålt jämfört med om man inte skulle göra det. Att tjäna på att köra grönt gynnar miljön. Green Mile har även GPS med inbyggda kartor över Europa. En unik funktion är att man kan trycka på knappen Grön väg. Då visar enheten den bränslesnålaste vägen för att värna om miljön.

9 Faktorer som avgör detta kan vara om den är mycket kuperad, eller att det är mycket trafikstockningar som ger många start och stopp. Den gröna pilen visar vägen istället för den normala blåa pilen som visar den snabbaste vägen. Produkten kan placeras i bilen i en dockningsstation som följer med när man köper produkten. I ODB-uttaget till bildens dator sätter man in en Bluetooth-adapter som skickar information trådlöst till Green Mile. Detta gör att enheten får information om bensinförbrukning m.m. Touch screen gör produkten mer exklusiv och lätthanterlig. Knapparna med ikoner på displayen är svarta, men trycker man på dem lyser de i blått när de blir aktiva. Röststyrning är ett bra sätt att öka trafiksäkerheten. Det är vissa kommandon som har en funktion, exempel: om man säger Starta GPS så ska den starta utan att man ska behöva klicka fram det medan man kör. Detta är ett smart sätt att hitta på okända vägar, och som ökar trafiksäkerheten. Man kan ställa in olika språk. Det finns även en väderapplikation där man kan se olika väderprognoser för hela världen. Men även se vad det är för väder dit man ska åka senare samma dag till exempel. Green Mile är bärbar och mycket smidig att använda som handhållen enhet. Man tar den bara ur dockningsstationen. Stegräknaren är en viktig funktion. Koldioxidmätaren gör oss uppmärksam på hur mycket skadliga ämnen vi släpper ut. Då kanske vi väljer att gå vissa sträckor istället för att transportera oss med bil. Promenaderna räknas också in i statistiken över hur miljövänligt man transporterar sig. Musikfunktionen är ett bra komplement till stegräknaren. Detta ska bli en uppmuntran till att vilja gå, och musik kan underlätta och göra promenaden lite roligare. De rejäla högtalarna gör också att man kan spela musik utan hörlurar.

10 Det finns möjlighet att koppla produkten till sin dator via USB. Den har också inbyggd WiFi för trådlös kommunikation. Där kan man granska statistik för sin körning under valfri tidsperiod. Man kan också i lugn och ro planera sin resa. Green Mile har en hemsida där man kan ladda upp sina data och jämföra sig med andra. Man kan t.ex. delta i tävlingar för månadens bästa ecoförare, eller utmana sina vänner från Facebook etc. Green Mile kan även vara till fördel för företag med mycket aktiv trafik, såsom transport- och taxiföretag. Genom denna mätare kan de se hur miljövänligt personalen kör. Det vara ett bra hjälpmedel för att få personalen att köra mer bensinsnålt vilket företaget kan spara stora pengar på.

11 Mått: Längd 144 mm Bredd 72 mm Tjocklek: 12 mm Skärmen: Längd 103 mm Bredd 63 mm

Design Open 2009 Rodengymnasiet itravel

Design Open 2009 Rodengymnasiet itravel Sammanfattning itravel är en mobiltelefonapplikation som ska ha många olika funktioner kopplade till miljöval. Applikationen beräknar användarens koldioxidutsläpp beroende på sättet användaren färdas på.

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Innehållsförteckning... 2. Presentation... 3. Affärsidé... 3. Varför cykel?... 3. Användarstudier och Personas... 4

Innehållsförteckning... 2. Presentation... 3. Affärsidé... 3. Varför cykel?... 3. Användarstudier och Personas... 4 Green by Bike Bilåkandet är idag ett växande miljöproblem. I ett försök att påverka detta har vi skapat en tjänst som vi hoppas och tror ska få folk att välja cykeln istället för bilen. Vårt bidrag Green

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem.

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Page1 ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Genom poängsystemet så vill vi motivera fler personer till att välja mer miljövänliga alternativ som att åka kollektivt istället för att

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

TEAMBUSS Genom en kombination av flera ideér har vi gjort ett buss koncept för att få fler att åka buss.

TEAMBUSS Genom en kombination av flera ideér har vi gjort ett buss koncept för att få fler att åka buss. TEAMBUSS Genom en kombination av flera ideér har vi gjort ett buss koncept för att få fler att åka buss. Gratis bussåkande Lösning är att varje arbetande vuxen betalar en viss summa i skatt varje år och

Läs mer

BikeAround. Av Teknikum i Växjö 2009-12-18

BikeAround. Av Teknikum i Växjö 2009-12-18 BikeAround Huvudsyftet med vår idé är att göra cykeln mer attraktiv och mer lättillgänglig. Målsättningen är att minska utsläpp, buller och platsbehov i stadsmiljö. Fördelarna med vår produkt är att erbjuda

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Användbar webbdesign.

Användbar webbdesign. Examensarbete Användbar webbdesign. Vilka faktorer som är avgörande för att en användare ska uppleva användbarhet på en webbplats. Författare: Ellinor Grönfors Handledare: Peter Adiels Examinator: Patrik

Läs mer

Taxianvändning. . Tvingande hastighetsgräns (fordon). Tåganvändning. Cykelanvändning. Utgångspunkter. Användarstudier. Koncept och visualisering

Taxianvändning. . Tvingande hastighetsgräns (fordon). Tåganvändning. Cykelanvändning. Utgångspunkter. Användarstudier. Koncept och visualisering Utgångspunkter Vi började hela projektet på Tonhallen, där vi lyssnade på öreläsningar av Stean Nilsson som är VD ör Trendgruppen, Pernilla Dahlman som är projektledare, Susanna Hurtig som jobbar med Vattenall

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Niclas Forsgren Jonas Lindeberg Gabriel Walz

Niclas Forsgren Jonas Lindeberg Gabriel Walz Med utgångspunkten att synliggöra och förminska människors energiförbrukning påbörjade vi vårt arbete. Våra användarstudier visade att apparater ofta är påslagna när man lämnar hemmet. Designprocessen

Läs mer

tokiga transporter Fakta

tokiga transporter Fakta Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om transporter: hur vi reser, om utsläpp, om våra ekologiska fotavtryck

Läs mer

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08 Innehållsförteckning Presentation... 3 Produktidé... 3 Analysfas... 4 Exempel på målgrupp... 4 Energiförbrukning bostad... 5 Uppvärmning och elförbrukning... 5 Dator & Elektronik... 6 Varmvatten... 6 Minska

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Vi plåstrar om världen.

Vi plåstrar om världen. Vi plåstrar om världen. När de blir stora ska de rädda världen. Detta projekt är första milstolpen på vägen mot förändring. Barn leder kampen och vuxna följer, tillsammans står de på startlinjen och väntar

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Av: Behzad Charoose, Johan Magnuson, Mikael Onsjö och Sofie Persson Datum och Plats: 03-09-19 Göteborg, Chalmers/GU Anledning: Uppgiften ingick som en obligatorisk

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Strategiska lösningsförslag för Papilios showcase.

Strategiska lösningsförslag för Papilios showcase. Strategiska lösningsförslag för Papilios showcase. Examensarbete för Papilio innefattande hantering och förberedande inför utvecklande av showcase. Syfte: Ge ökad förståelse för hur skapandet och upprätthållande

Läs mer