RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!"

Transkript

1 Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Vill du följa med på vägen mot framtidens resor? Att kunna ta hänsyn till miljön i alla resor vi gör dagligen är en viktig del av dagens samhälle. Vårt koncept CO två innehåller vår produkt Green Box som ska hjälpa dig att köra rätt och smidigt men ändå miljövänligt, men samtidigt innehåller vårt koncept så mycket mer. Vi riktar oss mot alla, även de som inte kör bil, genom att vi har funktioner som hjälper dig att hitta rätt buss, tåg etc. Det ska vara enkelt för alla åldrar att ta sig snabbt och enkelt fram i trafiken, att snabbt kunna hitta bästa lösningen. Därför kan alla som vill hjälpa till att spara på miljön men också spara på pengar för om du väljer att köra med greenbox har du chans till att få bonus. Med hjälp av vår koldioxidmätare kan du få veta hur mycket koldioxid du släpper ut, och om du håller dig under en viss gräns får du ta del av vår bonus. Bonusen är till för att få upp människors ögon för vårt koncept. Resan har redan börjat nu när du tagit del av denna information men lär dig mer om detta och du kommer vilja ha greenbox installerad i din bil direkt. Viljan att förändra och att kunna och göra skillnad i vår miljö är målet för oss.

2 COtvå Under de senaste åren har folk blivit mer medvetna om de miljöproblem som finns på vår jord idag och anledningarna till dem, tyvärr saknas kunskap hos folk vilket gör det svårt för dem att förändra sina vanor och bli bättre på att ta hand om vår miljö och allting som kommer med det. Alla tror att människan påverkar global uppvärmning. Man tror att vi kör för mycket bil som släpper ut alldeles för mycket koldioxid så vi måste köra mindre bil. I Sverige har alla i princip ett fordon per person vilket inte är logisk när det finns fler platser i bilen? Folk lever i överflöd. Varför inte hoppa in i en bil som går åt precis samma håll? Vi har därför försökt att lösa detta på ett sätt som vi tror kommer att fungera bra, vilket är vår samåkningstjänst inom vårt koncept. Vi har bestämt oss - vi vill ha kvar vår värld. Men att få en hel världsbefolkning att sträva åt samma håll är ingenting som kommer att hända över en natt, det är ett faktum. Men att däremot hjälpa folk som precis som oss har bestämt sig för att börja bry sig mer om vad de gör är någonting vi kan göra. Detta tänker vi göra genom vårt nya nytänkande koncept COtvå. Vi har lagt stor vikt vid speciellt tre punkter vid utformandet av vårt miljövänliga koncept. Enkelhet: Vi tycker att det är viktigt att CO tvås alla beståndsdelar går att nå på enkla sätt och därför så har våra olika funktioner basen på vår hemsida samt i vår mobiltjänst. Tillgänglighet: Att kunna nå information vart man än, när man än vill är viktigt för oss. Dessutom har vi ett brett koncept som gör att folk i alla åldrar kan vara användare av det. Ekonomi: Att göra något bra behöver inte kosta pengar. Dessutom är pengar ett bra drivmedel för folk då de betyder mycket i många sammanhang.

3 Koncept Co två är ett samlingsnamn för en rad olika funktioner som ska göra det roligare och lättare för folk att planera sina resor och framförallt att göra dem miljövänligare. Våra olika tjänster går att använda ensamma eller kombinerade på det sättet som passar just dig som användare! Vi som arbetar med det här är tio stycken designelever från Teknikprogrammet på Brinellgymnasiet. Här presenterar vi vårat projekt som vi har lagt ner ungefär 2.5 timmar i veckan på. Det började med att vi från teknikprogrammet med inriktningen design besökte Chalmers i Göteborg. Där vi skulle delta i en design tävling så kallad Design Open Det är i Design Open som framtidens designer samlas, entreprenörer och affärsutvecklare för att lära sig mer om designens betydelse och inspirera näringslivet till nya sätt att tänka. I år kommer hela personer var delaktiga i tävlingen och tillsammans lägga ner nästan timmar. Ett projekt som förhoppningsvis kommer att lära oss mycket och ge oss en otroligt rolig tid tillsammans. Uppgiften berör varje år områdena energi och miljö som ska vara en tjänst eller produkt. Tävlingsuppgiften i år är att: Utveckla en produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt. Vi fick ta del av olika personer som förläste om olika områden inom miljö och energi, man fick också ta del av föregånge årens designer. Vilket gav oss några få idéer att jobba vidare på. CO två Under några timmar så satt vi och brainstormade och kom fram till en riktigt bra idé tycker jag. En idé som ska få oss att vilja lämna bilen hemma och ta buss, tåg eller cykeln istället. Det ska få oss att förstå att vi måste värna om vår miljö men framför allt få oss att göra det här genom att tjäna pengar. För nu för tiden så är vi alla väldigt beroende av pengar och genom att då visa människor hur mycket pengar de verkligen gör av med så skulle man kunna få dem till att använda denna produkt och köra mer miljövänligt. Green Boxen är en produkt där man ska kunna se hur mycket man tjänar i pengar väg men också hur mycket koldioxid och hur mycket bensin man gör av med. Den ska också fungera som en sorts GPS där man ska se den närmaste vägen till ställena.

4 Kanske låta bilen stå hemma, för hälften av alla bilresor är under 5 kilometer, det skulle vara mycket bättre med friskare luft och bättre klimat, vi skulle också tjäna otroliga summor på att ibland ställa bilen hemma. Som jag sa så är ungefär hälften av alla bilresor väldigt korta, de sträckor är när vi kör till affären eller till träningen, alltså bara genom samhället. Det är också då vi skadar både miljön och oss själva. Eftersom ca 70 procent av alla koldioxidutsläpp kommer från personbilar så är detta en tankeställare till oss alla. Det är med hjälp av Green Boxen som vi alla ska få ta del av detta och se oss förändra det. Vi ska göra Green Boxen inte bara till en produkt som är tänkt i bilen utan även en revolutionerande tjänst genom mobil och Internet. Man ska själv kunna hitta lösningar att ta sig fram genom ett program som då finns även i bilen, där man ska kunna se möjligheterna att färdas på ett annat sätt, kanske ta cykeln, bussen eller tåget. Det ska även finnas som en applikation på facebook (en sida som bland annat många ungdomar är involverade i) där ska man kunna se med sina vänner om man kan samåka och slippa göra av med dubbelt så mycket koldioxid och pengar. Det är de kortare resorna som är de värsta, motorn är kall och det tar tid att få upp värmen, avgaserna renas dåligt de första kilometrarna. Eftersom förbrukningen är störst de första kilometrarna så vore det bäst för alla att ersätta dem med något annat hjälpmedel Användningen av Green Boxen både som produkt och tjänst ska vara så enkel som möjligt så att alla ska kunna förstå den, det ska även finnas flera funktioner för dom som är mer intresserad och mer insatt i att veta hur mycket t.ex. koldioxid man gör av med. Green Boxen ska inte ta stor plats, storleken är ungefär som en GPS, för att använda tjänsten och komma in på sin egen profil där vi har tänkt att man ska kunna se hur det går för en allt som allt, både i pengar väg och med utsläppen, man måste ha tillgång till Internet. Men allt utvecklas mer och mer och snart har alla det. Självklart ska man kunna ta bilen till de korta resorna ibland även när det gäller inne i staden, men tanken är att vi alltid ska försöka ifrågasätta oss om det inte finns ett bättre sätt att ta sig någonstans eller kanske samåka istället. Man kan inte tvinga människor att göra en viss sak, man kan inte tvinga människor att lämna bilen hemma. Det går helt enkelt inte ha det som en regel. Men tanken är att öppna människors tänkande och visa dem att små saker kan bli till en stor förändring. Viljan att hjälpa miljön finns inte i alla men i få, att spara pengar finns däremot i de flesta, så varför inte slå ihop det och göra det till ett enklare beslut

5 Under tiden som vi har jobbat med det här så har vi själv klarlagt våra resor och transportmedel. Vi undersökte hur våra resor såg ut under en vecka och samtalade även med andra runt omkring oss för att få en bild över allas transporter. På detta sätt så såg vi vad man skulle tjäna mycket på att ändra och underlätta våra sätt att resa inför framtiden. De första idéerna vi hade var att det först skulle vara en hårdvara, som innehåller både svåra och enkla mjukvaror, beroende på hur intresserad man är. Denna produkt skulle vara lätt att ta med sig men också kunna fästas i bilen. Vi utvecklade dessa tankar och idéer och vi var ganska eniga om att vi skulle jobba vidare på det skulle vara en produkt som innehöll ganska många olika möjligheter. Men efter ett tag så fick vi bara mer och mer idéer och tillslut kunde vi inte bestämma vad som skulle vara med och inte. Vi var då överrens om att utveckla vår produkt till ett koncept, ett koncept som innehåller både produkten och olika funktioner som t.ex. mobiltjänster, sms-tjänster, hemsida m.m. så kallat konceptet COtvå. Vi delade upp arbetet i olika små grupper Vi röstade om vilka funktioner som vi skulle ha och jobba vidare på. Detta blev sedan även vårt slutgiltiga exemplar på vårt bidrag till tävlingen. Cotvå Green Box Koldioxidmätare GPS Samåkning Mobiltjänst Hemsidan Sms-tjänst Lägg upp en egen resa Sökfunktion för bättre resande, t. ex buss och tåg Koplar samman Cotvås alla funktioner Kalkylerar kostnaden för vald resa Hitta en resenär att åka med Egen profil Tar reda på bränsleförbrukningen för din bil

6 Sedan delade vi upp arbetet och skrev om vad som behövde göras och vem som skulle göra det. Justeringar har gjorts kontinuerligt under arbetets gång, här är ett exempel: Den första versionen: Den slutgiltiga efter många justeringar: Vi hade även många idéer på hur den skulle se ut i både mobilen och i green boxen. Här kommer vår slutliga version efter justeringar.

7 (klicka, öppna med PP)

8 (klicka på länk, öppna med PP) Klicka på den lilla gröna bilen på telefonen för att börja PP.

9 Samåkningstjänst Här kommer en närmare presentation av våra olika tjänster: För att hitta en bil som man kan åka med så går man in på vårt koncepts hemsida och fyller i ett sökfält från och till vart man vill åka. Då kommer det upp förslag på bilar som går från startpunkten eller bara passerar vidare till målet, alternativt så kan du lägga upp din egen resa. För att för att föraren av bilen ska hitta passagerarna finns det även en kommunikationstjänst på sidan där kontaktuppgifter kan bytas, alternativt träffar kan bestämmas. Betalning sker efter överenskommelse och på hemsidan finns det kontrakt att fylla i där parterna genom godkännande har möjlighet att bekräfta resan, ifall inte båda parterna har godkänt detta kontrakt så underrättas givetvis inblandade och detta för att eliminera risken för personer som blir snuvade på pengar, alternativt tid. SMS-tjänst För att kunna använda denna sms-tjänst så måste man först registrera en profil på vår hemsida där man på sin profil fyller i uppgifter om sin bil, den information som behövs för att på ett ungefärligt sätt kunna räkna ut hur mycket bränsle just denna bil drar. Du måste även fylla i ditt mobilnummer så att din profil kopplas till just din mobil så att du kan få informationen anpassad till just din bil. När du har gjort det kan du sedan enkelt börja använda tjänsten, som fungerar som följer. Om du exempelvis befinner dig hemma och ska till din arbetsplatsplats, eller skola, så kan du enkelt skicka ett sms med adressen där du befinner dig och adressen för slutdestinationen. Då tar det endast ett par sekunder sedan får man svar direkt i mobilen med information om hur mycket bränsle jag gör av med om jag tar bilen och kör enligt hastighetsbegränsningarna. Dessutom kommer ett pris på hela bränsleförbrukningen för sträckan. GPS Vår GPS innehåller allt som du kan finna i en vanlig GPS, plus det lilla extra vilket gör detta till den mest miljöpåtänkta produkt. Med det lilla extra så menar jag att denna GPS även innefattar koldioxidmätare och en kostnadsmätare. Koldioxidmätaren mäter koldioxidutsläppet du släpper ut från ditt fordon, och kostnadsmätaren fungerar ungefär som en taxameter i en taxi. Den visar i kronor hur mycket det kostar att åka, så du verkligen ser att det kostar mycket att köra ditt fordon. Då kanske du inser att det är mycket billigare och bättre att samåka, ta bussen, gå eller att cykla. Tanken är ju att när du ser pengarna ticka och ticka så känner du hur mycket tunnare plånboken blir och då kommer du senare att välja ett smartare alternativ att färdas på. Man kan fästa GPS :en i bilen på olika sätt, allt för att passa användaren och dess bil på bästa sätt.. Vi har tänkt ge förslag på tre olika sätt som garanterat kommer fungera i din bil!

10 1. Detta är första förslaget, som visar att man sätter fast sin green box med en sugpropp fäst på vindrutan, för att få ut green boxen och göra den mer lättillgänglig så går det en arm mellan sugproppen och green boxen. 2. Detta är nog den enklaste metoden, du sätter fast green boxen smidigt på vindrutan och där sitter den stabilt hela resan.

11 3. Detta sätt är lite annorlunda mot de första två vi presenterat. Denna sitter på själva panelen med en sugpropp istället för på vindrutan, vilket gör det lätt att flytta din green box och sätta den vart du önskar. Denna metod anser vi vara den smidigaste och enklaste att använda i alla sorters bilar. Mobiltjänst Du som vill kunna använda mobilen i samband med greenbox kan göra det med hjälp av vår mobiltjänst. För att kunna använda denna mobiltjänst måste du registrera dig på hemsidan som är kopplad till konceptet. Du kan med hjälp av denna tjänst kunna logga in på din profil och se information om din/dina bilar direkt i mobilen. Du kan också hitta bästa resväg genom att skriva in vart ifrån du ska resa och vart du ska. Du kan då söka på tåg, buss eller hur du vill åka. Om du väljer att åka med bilen får du upp en karta med vägbeskrivning. Om du sen väljer att köra med bilen kan du överföra kartan till din GPS som är fastsatt i bilen.

12 Hemsida På vår hemsida om COtvå kan du läsa dig till allt du behöver veta om oss och våra produkter och tjänster. Du kan enkelt klicka dig vidare på hemsidan för att läsa mer detaljer och information om vårt koncept och vår produkt. Du kan även skaffa dig en profil, en profil med dina uppgifter registreras som kommer att behövas för att COtvå ska kunna hjälpa dig, efter just dina förhållanden. Du kan också mycket enkelt hitta olika kontaktalternativ så att du kan få dina eventuella frågor besvarade, och få hjälp med diverse problem.

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna.

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Kandidatuppsats 15 hp Medieteknik Höstterminen 2012 Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. En fallstudie bland

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer