StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra"

Transkript

1 är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du kan bl.a. se hur mycket energi du har gjort av med varje dag och se hur mycket pengar du har sparat. Beroende på hur mycket eller lite energi du har förbrukat så kommer du få en energistatus; grön, gul eller röd. Den gröna statusen visar att du har sparat mycket energi, den röda visar att du har sparat lite och den gula visar att du har skött dig någorlunda bra. Du kommer att se allas statusar och du kommer även att se energiförbrukningen i ett större perspektiv genom att besöka vår hemsida se. Där kan du se energiförbrukningen i olika geografiska områden. Du sparar energi när du använder. Om du sköter dig bra så kan du ta del av olika belöningar som rabatter i olika butiker och kollektivtrafiken.

2 01.Koncept Beskrivning av tjänst Nedan kommer en beskrivning av den tjänst och det koncept som vi har utvecklat tillsammans inför Design Open. Vi kommer att förklara hur det fungerar och förmedla rätt känsla av konceptet som helhet. Tävlingsuppgigten var att förändra energiförbruknikningen i ett rum. Vi valde att förändra alla rum. s grundtanke är att förändra människans beteende. Att alla tar sitt ansvar och tänker på hur mycket energi i vardagen man använder. Koncept Genom en enkel registrering på våran hemsida så kommer du att få en snabb genomgång hur Staygreen fungerar. kommer att hålla koll på din energiförbrukning och göra den offentlig. Staygreen mäter din energiförbrukning via ditt elbolag. Om du har en låg och miljövänlig energiförbrukning så kommer du att belönas med poäng som sedan lagras i ditt - kort. Med ditt kort kan använda i butiker. Genom att besöka hemsidan kommer du att ha en god översikt över din energiförbrukning och miljöpåverkan.

3 02.Designprocessen Utgångspunkter Vi är 21 förstaårselever från den nyöppnade gymnasieskolan Johnbauer- mölndal. Enligt uträkning hade vi cirka 9 timmar arbete per vecka under 12 veckors tid. Allt startade den 24 september då vi besökte högskolan Chalmers för inledningen till tävlingen SVID open design. Vi satt i en utav Chalmers föreläsnings salar när vi fick reda på årets tema energi i vardagen, som innebar att vi skulle komma på en produkt, en tjänst eller ett koncept som skulle ändra människors energibeteende. Vi var alla väldigt spända och såg alla fram emot de kommande veckornas arbete med uppgiften. Vi blev otroligt inspirerade och peppade av föreläsningarna som ägde rum denna dag. Först skulle vi komma in i designprocessens tänkande. Därefter hade vi brainstorm då vi bara kom med förslag på alla idéer vi kunde komma på utan att rikta in oss på något rum eller någon målgrupp. Eftersom att vi aldrig har haft något liknade arbete tidigare så var det väldigt utmanande att komma på idéer förutom de i vår åldersgrupp skulle använda. Men när vi insåg detta började vi sedan tänka mer framtidsinriktat och mer outside the box. Senare kom vi fram till att det största problemet i hemmet idag är folk inte orkar bry sig och ser inte konsekvenserna som bildas av att slösa energi. De flesta orkar inte bry sig eftersom att man inte tjänar på det kortsiktigt och att det syns inte i plånboken på det sättet man skulle vilja. Designcoach: Hans Tollin, Industridesigner

4 03.Designprocessen Användarstudier Vi började med att ringa till Göteborgs energi för att få en översikt om vad de olika slags bostäderna, så som lägenheter, radhus och villor, drar i kw/h. Detta använde vi för att kunna skapa de olika maxgränserna för de olika statusarna. När vi gjorde en marknadsundersökning gick vi ut på stan och frågade folk i alla åldersgrupper om vad de tycker om vår ide och om de skulle kunna tänka sig att visa sin elförbrukning offentligt och att kunna se andras via t.ex. Facebook, Twitter alternativ porttelefonen eller dörrklockan. Unga och äldre var positiva till vår ide om att få belöningar/ rabatter om man sparar tillräckligt energi medan medelålders tyckte att det var mindre bra/ brydde sig inte. Frågan om att visa sin energiförbrukning offentligt var det en hel del negativa åsikter om. De flesta unga tyckte att det kunde vara pinsamt att visa det på Facebook eller Twitter medan de äldre inte använde några sociala medier. Andra åsikter var att de inte ville avslöja vad man gör av med skydda sin integritet. Individen belönas om den själv minskar sin elförbrukning i hemmet.

5 04.Designprocessen Koncept och visualisering Från början hade vi många idéer som vi sedan eliminerade för att fokusera på ett mer hållbart koncept. Vi har pratat med vår coach och med hans hjälp kunde vi konstatera vilken av våra idéer som var värd att satsa på. Vi delade sedan upp oss i olika grupper och jobbade med olika delar som vi därefter lade ihop till en Powerpoint, som vi återigen visade för vår coach. Utifrån hans tankar så byggde vi på bidraget mer detaljerat och funderade ut olika förbättringar och sökte lösningar på problem som redan fanns. De problem i utgick ifrån var huvudsakligen Folk bryr sig inte och Det är inte värt att spara så lite pengar, det märks inte av. Eftersom vi inte har en fysisk produkt så var den enda vi behövde bygga var en hemsida för att visualisera vårt koncept. Vi gjorde även illustrationer på hur vårt koncept kan fungera på sidor som Facebook och Eniro. Vi arbetade hårt med att få det så likt slutprodukten som möjligt. Vi ville integrera hemsidornas nuvarande grafik för att få det att se så verklighetstroget som möjligt. Vårt största problem var att få in vår egen logga och samtidigt få det att se passande ut, men efter mycket slit så fick vi det som vi ville. Vi blandade gruppens olika talanger och egenskaper för att få en så bred bild på hur konceptet skall fungera på bästa möjliga sätt. Samtidigt arbetade alla nära varandra för att få en strukturerad och effektiv arbetsmiljö.

6 05.Designprocessen Utvärdering och konceptval Redan första dagen var alla taggade och mycket idéer poppade upp, både produkter och koncept. Vi bearbetade vidare på några av våra idéer men tillslut var det ett koncept som verkligen fångade vårt intresse, nämligen Staygreen, som vi valde att satsa på. Vi tänkte att vi skulle på ett smart sätt att engagera alla olika åldersgrupperna i detta, men frågan var hur? Vi kom fram till att svaret var belöning på olika vis, eftersom att fler engagerar sig när man får en morot att kämpa till. I detta fallet kom vi fram till att olika sorters rabatter och förmåner skulle vara en bra belöning och även det enklaste att få andra företag att samarbeta med. Eftersom att om ex. en belöning är att få 10 % rabatt i en affär så får även affären mer kunder. Vårt mål var att ändra människors beteende till miljön på ett simpelt sätt, och även få med så många som möjligt. Att man som exempel skulle tänka på att släcka den där extra lampan som lyser på övervåningen, stänga av Tv:n medans man gör något annat, gå eller cykla den ynka biten till kompisen istället för att ta bilen osv. vårt mål har blivit att göra så att detta blir till en vana inte en jobbig sak att göra. Belöningen skall då locka människor till att tänka mer på detta sätt, och kanske till och med vilja exempel släcka den lampan, kanske till och med se det lite som en tävling och förbättra sig snabbt.

7 06.Designprocessen Justering och genomförande Här jobbade vi vidare genom att finjustera vårt koncept, vi delade upp oss i olika grupper och jobbade vidare på olika saker inom varje grupp. En grupp jobbade vidare med att ta reda på hur vi skulle lösa de tekniska i konceptet. Hur vi skulle kunna lösa problemet med att mäta av all el, energi och vatten som varje hushåll gjorde av med och sedan få in det på vår hemsida & hur vi skulle kunna koppla ihop de. I samtliga grupper diskuterades och bearbetades även hur loggan skulle se ut, visualiseringen av hemsidan och ett mer noggrant arbete på hur symbolerna för röd, grön och gul skulle vara och när man skulle få dem. En grupp arbetade med våra energistatusar. Vi jobbade ju även mycket med att sätta ihop hela tävlingsbidraget, det vi skall skicka in. Detta var lite som en utmaning eftersom att vi skulle förklara allt på det bästa möjliga sätt, och vi lät flera personer i olika åldersgrupper läsa för att veta att alla förstår, vi skulle också få in all text som behövs och få det att bli roligt och intressant att läsa, så att man vill fortsätta. Vi har gröna Facebook-statusar

8 07.Statusförklaring Här är våra tre statusnivåer. Dessa olika färger symboliserar vilken energiförbrukning individen förbrukar i hemmet. Den högsta statusen är Grön. Har du grön status är din energi förbrukning den Den mittersta statusen är Gul. Har du gul status förbrukar du en natural mängd energi. Den lägsta statusen är Röd. Har du röd status så förbrukar du över den normala mängden energi i varda- Tips: Ha alla el prylar i ett grenuttag, sänk temperaturen, samåk eller kollektivt om du har långt till jobbet kan du gå eller cykla, inte duscha längre än 10 min, stäng av istället för att ha den i standby läge, släcka lampan så fort man går ut ur ett rum, diska med full diskmaskin, byt glödlamporna i ditt hem till lågenergilampor, koka upp vatten i vattenkokaren och sedan hälla i de i kastrullen, tvätta kläderna med 40 grader istället för 60 grader, stänga av vattenkranen medan du borstar tänderna, se till att ha -18 i frysen inte lägre, köp närproducerad mat.

9 08.Belöning och beteende Belöningar Samarbeten Med poängen kan du köpa produkter lite billigare hos våra partners. Tack vare vårt poängsystem får du något som liknar presentkort som du kan använda hos våra samarbetspartners. T.ex. Du ska köpa en jacka för 1000kr och du har varit grön i en månad och har därmed samlat in 500 poäng. När du väljer att nu använda din poäng får du 250kr rabatt på jackan. Alltså kostar jackan 750kr istället för det ursprungliga priset på 1000kr. OBS! Återställning av poäng sker efter ett års tid Med detta kort ska du kunna åka kollektivtrafik, få rabatter i affärer och det bästa av allt, visa hur grön du är. Vi undrade hur vi skulle kunna få affärer att veta vilka som är gröna, gula och röda. Då kom vi på att ett kort skulle fungera. Man kan använda det i affärer som ett rabatt kort eller stämpla det när man åker buss. Kortet har då kontakt med hemsidan precis som ett vanligt bankkort och man kan se på hemsidan om man har poäng och var man kan få rabatt någonstans. Kortet registrerar varje gång du åker buss och det gör så att du får mer poäng. Hyr du en cykel får du antingen använda det i affären du hyr den eller om det finns lånecyklar på staden så ska man kunna använda kortet för att låsa upp en cykel. Tanken är att det här kortet ska ersätta busskortet om man är medlem i vår organisation och mäta hur mycket/ ofta man använder kollektivtrafiken. Man får 5 poäng för varje dag du åker buss. Det motsvarar 1825 poäng per år så det finns många poäng att samla in där. Staygreen ska försöka få Sverige att bli ett miljövänligt och grönt land! Staygreen har ett system som gör att individen får olika produkter och tjänster av företag vi samarbetar med om att samarbeta med olika företag så att folk får rabatt på olika produkter och tjänster av Varför vi ska samarbeta med olika företag är just då för att folk ska kunna få belöningar och då tycka det är kul och motiverande att jobba för miljön. Alla ska kunna vara gröna och ha möjligheten att samla in poäng. Dessutom kommer det att bli mycket bättre för miljön om alla gör sitt bästa för att bli gröna. Varför skulle företagen vilja jobba med oss? Jo därför att vi representerar grön handling för miljön. Att vara med oss visar att man tänker och vill arbeta för en bättre miljö. Vi hoppas att mer folk kommer att handla hos våra partners just för att de är gröna. Företagen kommer att samarbeta med oss för att förbättra miljön. Om många företag samarbetar med oss så kommer mer folk att försöka vara gröna så att de kan få poäng och få rabatt på den vara de vill köpa hos företaget som samarbetar med oss. Ju mer folk som är gröna desto bättre blir miljön.

10 09.Belöning och beteende Beteende Belöningssystemet bygger på att man samlar poäng för rabatter hos våra partners samt får en del privilegier. Status Fördelar Om du är grön enligt vår mätning så får du längre parkeringstid och 50 % rabatt på kollektivtrafik samt att du får 500 poäng som du kan utnyttja hos våra partners. Som gul får du längre parkering, 20 % rabatt på kollektivtrafik samt 200p. Är du röd får du inga privilegier samt inga poäng. Hur du samlar poäng Du skaffar poäng genom att vara grön eller gul. Men det finns också andra sätt att samla poäng på. Genom att skaffa Staygreen kortet så kan du registrera dig varje gång du åker kollektivtrafik, använder en lånecykel i staden och när du handlar klimatsmart mat eller klimatsmarta produkter i affärer. En annan sak som är bra att ha är att använda en elbil. Om du registrerar att du har en elbil på vår hemsida får du 50 poäng extra varje månad.

11 10.Marknadsundersökning Första frågan Vi har gjort en nutidsannalys,med hjälp av två frågor, om vad folk tycker om vårat koncept och ide och har nu sammanställt och tolkat det. Vi var ner i Nordstan mitt i Göteborgs stad. 1. Skulle du kunna kunna tänka dig att sänka din elförbrukning om du fick belöningar och förmåner t.ex. rabatter på olika butiker? Målgruppen år så svarade majoriteten 82 % JA mot 18 % svarade NEJ. När man är ung vuxen har man oftast skaffat sitt första jobb och det är oftast inte så höglönat. Man börjar att försörja sig själv och då vill man ju utnyttja allting där man kan få billigare produkter och tjänster så att man har pengar kvar till att göra kul brejer för. Bland åringar svarade 76 % JA mot 24 % NEJ. Här fick vi intrycket av att många var miljömedvetna och gjorde mycket för att inte påverka miljön på ett negativt sätt, bland annat släcka de rum man inte är i, släcka på natten och när man inte är hemma m.m. Så denna målgrupp var mycket possetiva till vårat koncept.

12 11.Marknadsundersökning Andra frågan 2. Skulle du kunna tänka dig att alla kan se din energiförbrukning och att du kan se andras via t.ex. Facebook, Twitter eller vid porttelefonen/dörrklockan? Folk runt års åldern svarade följande: 66% JA och 34% NEJ. Här tror jag många svarade JA för att man kanske inte skaffat familj än och vet att ens elförbrukning är låg. Jag tror dem som svarade NEJ helt enkelt inte bryr sig. 66% JA och 34% NEJ blev resultatet i åldersgruppen Intresset finns faktist bland dessa vuxna människor. Kanske för att man är självsäker vad gäller sin egen förbrukning. Eller för att man är nyfiken ifall andra är energibovar eller inte. Dem som svarade Nej är troligen inte så säker på hur mycket energi man gör av med.

13 12.Beskrivning av tjänst Vad är? är ett koncept där man på en hemsida kan se hur mycket energi man gör av med. Beroende på hur mycket energi man gör av med får man en färg: Grön, Gul eller Röd. Grön är det bästa och Rött är det sämsta. Belöningar: Beroende vilken färg du är kan du få belöningar för att du håller dig kvar på din färg. Om man är röd, vilket är det sämsta, får du ingen belöning. De enda belöningarna du får om du är röd är tips på hur du kan förbättra dig. Belöningarna är allt från billigare kollektivtrafik till rabatt på miljövänliga produkter. Så här fungerar det: I varje hus eller höghus finns det flera mätare: Elmätare, vattenmätare och i vissa hus gasmätare. Genom att läsa av dessa kan t.ex. ditt elbolag se hur mycket el du använder och skickar en räkning varje månad. Om vi då tar kontakt med ditt elbolag kan vi få dessa uppgifter om hur mycket el du använder och sedan visa dig detta på hemsidan och ge dig en färg. Det är viktigt att vi har en säker källa och inte låter användaren själv skriva in på hemsidan eftersom de kan utnyttja belöningssystemet och skriva in att de är gröna även om de inte är det.

14 13.Webbsida Webbsidan För att webbsidan ska vara användarvänlig och lätt att förstå har vi delat upp den i 3 flikar samt 2 till om du är medlem och inloggad. Loggar in gör du överst på sidan i högra hörnet. Basflikar: Hem Här presenteras sidan alla nyheter hamnar även här. Så fort det kommer något nytt du behöver veta. Här hittar du enkel information om konceptet och om vad som finns på de övriga flikarna. Info Här finns information om hur vårt koncept fungerar, om de olika statusarna, vilka företag vi samarbetar med, vilka vi är som arbetar med, och hur man samlar poäng. Kontakt Här finner du kontakt-info om oss som arbetar på. Vi hjälper dig om du har problem med någonting. När du är inloggad: Min sida Här kan du kolla hur mycket poäng du samlat på dig, vilken status du ligger på, och hur mycket pengar du sparar. Du kan även kolla din historik, hur mycket du förbättrat dig månad för månad. Belöning Det finns underflikar här med olika områden där du kan välja vilken typ av belöning du vill ha. Geografiskt område Här kan du direkt klicka på det området du vill se energistatusen på.

15 14.Varför? För dig själv Staygreen är till för alla. Med hjälp av Staygreen kan du hjälpa miljön och tjäna på det. Om du skaffar Staygreen så kan du se om du är grön,gul eller röd och få belöningar om du är grön. Om du tycker att det är jobbig att hela tiden gå och ladda ditt busskort och tycker att det är skönare att åka med bilen istället så är det perfekt att skaffa Staygreen. Med Staygreen behöver du inte ladda ditt kort längre utan poängen du samlar in genom att åka bussen kan du använda till bussturerna. Det enda du behöver göra att är gå in på datorn och omvandla poängen till pengar på busskortet. För miljön Om man skaffar Staygreen så hjälper man miljön. Fler kommer åka buss, fler kommer släcka lamporna efter sig och alla kommer ha nytta av det. Detta kommer leda till att fler får jobb då man bland annat kommer behöva fler bussar som går allt oftare.

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER Skriven av SCOTTDANIELS SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER att välja ditt företag när de gör sin hemläxa på webben SAMMANFATTNING SCOTTDANIELS Varför vi publicerar den här informationen: Vi bedriver självklart

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Te3a Lerums Gymnasium

Te3a Lerums Gymnasium Te3a Lerums Gymnasium Sammanfattning Vi tror att stora förändringar sker när vi själva är villiga att ändra vårt beteende. För att ta viktiga beslut vill vi ha torrt på fötterna, saklig information och

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Bankuellt Nr 8 Februari 2013

Bankuellt Nr 8 Februari 2013 Bankuellt Nr 8 Februari 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Under 2012 hände något historiskt. Bergslagens Sparbank öppnade ett nytt kontor på en ort som varit utan bankkontor

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland Av Dotank AB 2012 Inledning Nedan följer en sammanställning över fem grupper med företagare som diskuterat stöd för entreprenörskap

Läs mer