StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra"

Transkript

1 är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du kan bl.a. se hur mycket energi du har gjort av med varje dag och se hur mycket pengar du har sparat. Beroende på hur mycket eller lite energi du har förbrukat så kommer du få en energistatus; grön, gul eller röd. Den gröna statusen visar att du har sparat mycket energi, den röda visar att du har sparat lite och den gula visar att du har skött dig någorlunda bra. Du kommer att se allas statusar och du kommer även att se energiförbrukningen i ett större perspektiv genom att besöka vår hemsida se. Där kan du se energiförbrukningen i olika geografiska områden. Du sparar energi när du använder. Om du sköter dig bra så kan du ta del av olika belöningar som rabatter i olika butiker och kollektivtrafiken.

2 01.Koncept Beskrivning av tjänst Nedan kommer en beskrivning av den tjänst och det koncept som vi har utvecklat tillsammans inför Design Open. Vi kommer att förklara hur det fungerar och förmedla rätt känsla av konceptet som helhet. Tävlingsuppgigten var att förändra energiförbruknikningen i ett rum. Vi valde att förändra alla rum. s grundtanke är att förändra människans beteende. Att alla tar sitt ansvar och tänker på hur mycket energi i vardagen man använder. Koncept Genom en enkel registrering på våran hemsida så kommer du att få en snabb genomgång hur Staygreen fungerar. kommer att hålla koll på din energiförbrukning och göra den offentlig. Staygreen mäter din energiförbrukning via ditt elbolag. Om du har en låg och miljövänlig energiförbrukning så kommer du att belönas med poäng som sedan lagras i ditt - kort. Med ditt kort kan använda i butiker. Genom att besöka hemsidan kommer du att ha en god översikt över din energiförbrukning och miljöpåverkan.

3 02.Designprocessen Utgångspunkter Vi är 21 förstaårselever från den nyöppnade gymnasieskolan Johnbauer- mölndal. Enligt uträkning hade vi cirka 9 timmar arbete per vecka under 12 veckors tid. Allt startade den 24 september då vi besökte högskolan Chalmers för inledningen till tävlingen SVID open design. Vi satt i en utav Chalmers föreläsnings salar när vi fick reda på årets tema energi i vardagen, som innebar att vi skulle komma på en produkt, en tjänst eller ett koncept som skulle ändra människors energibeteende. Vi var alla väldigt spända och såg alla fram emot de kommande veckornas arbete med uppgiften. Vi blev otroligt inspirerade och peppade av föreläsningarna som ägde rum denna dag. Först skulle vi komma in i designprocessens tänkande. Därefter hade vi brainstorm då vi bara kom med förslag på alla idéer vi kunde komma på utan att rikta in oss på något rum eller någon målgrupp. Eftersom att vi aldrig har haft något liknade arbete tidigare så var det väldigt utmanande att komma på idéer förutom de i vår åldersgrupp skulle använda. Men när vi insåg detta började vi sedan tänka mer framtidsinriktat och mer outside the box. Senare kom vi fram till att det största problemet i hemmet idag är folk inte orkar bry sig och ser inte konsekvenserna som bildas av att slösa energi. De flesta orkar inte bry sig eftersom att man inte tjänar på det kortsiktigt och att det syns inte i plånboken på det sättet man skulle vilja. Designcoach: Hans Tollin, Industridesigner

4 03.Designprocessen Användarstudier Vi började med att ringa till Göteborgs energi för att få en översikt om vad de olika slags bostäderna, så som lägenheter, radhus och villor, drar i kw/h. Detta använde vi för att kunna skapa de olika maxgränserna för de olika statusarna. När vi gjorde en marknadsundersökning gick vi ut på stan och frågade folk i alla åldersgrupper om vad de tycker om vår ide och om de skulle kunna tänka sig att visa sin elförbrukning offentligt och att kunna se andras via t.ex. Facebook, Twitter alternativ porttelefonen eller dörrklockan. Unga och äldre var positiva till vår ide om att få belöningar/ rabatter om man sparar tillräckligt energi medan medelålders tyckte att det var mindre bra/ brydde sig inte. Frågan om att visa sin energiförbrukning offentligt var det en hel del negativa åsikter om. De flesta unga tyckte att det kunde vara pinsamt att visa det på Facebook eller Twitter medan de äldre inte använde några sociala medier. Andra åsikter var att de inte ville avslöja vad man gör av med skydda sin integritet. Individen belönas om den själv minskar sin elförbrukning i hemmet.

5 04.Designprocessen Koncept och visualisering Från början hade vi många idéer som vi sedan eliminerade för att fokusera på ett mer hållbart koncept. Vi har pratat med vår coach och med hans hjälp kunde vi konstatera vilken av våra idéer som var värd att satsa på. Vi delade sedan upp oss i olika grupper och jobbade med olika delar som vi därefter lade ihop till en Powerpoint, som vi återigen visade för vår coach. Utifrån hans tankar så byggde vi på bidraget mer detaljerat och funderade ut olika förbättringar och sökte lösningar på problem som redan fanns. De problem i utgick ifrån var huvudsakligen Folk bryr sig inte och Det är inte värt att spara så lite pengar, det märks inte av. Eftersom vi inte har en fysisk produkt så var den enda vi behövde bygga var en hemsida för att visualisera vårt koncept. Vi gjorde även illustrationer på hur vårt koncept kan fungera på sidor som Facebook och Eniro. Vi arbetade hårt med att få det så likt slutprodukten som möjligt. Vi ville integrera hemsidornas nuvarande grafik för att få det att se så verklighetstroget som möjligt. Vårt största problem var att få in vår egen logga och samtidigt få det att se passande ut, men efter mycket slit så fick vi det som vi ville. Vi blandade gruppens olika talanger och egenskaper för att få en så bred bild på hur konceptet skall fungera på bästa möjliga sätt. Samtidigt arbetade alla nära varandra för att få en strukturerad och effektiv arbetsmiljö.

6 05.Designprocessen Utvärdering och konceptval Redan första dagen var alla taggade och mycket idéer poppade upp, både produkter och koncept. Vi bearbetade vidare på några av våra idéer men tillslut var det ett koncept som verkligen fångade vårt intresse, nämligen Staygreen, som vi valde att satsa på. Vi tänkte att vi skulle på ett smart sätt att engagera alla olika åldersgrupperna i detta, men frågan var hur? Vi kom fram till att svaret var belöning på olika vis, eftersom att fler engagerar sig när man får en morot att kämpa till. I detta fallet kom vi fram till att olika sorters rabatter och förmåner skulle vara en bra belöning och även det enklaste att få andra företag att samarbeta med. Eftersom att om ex. en belöning är att få 10 % rabatt i en affär så får även affären mer kunder. Vårt mål var att ändra människors beteende till miljön på ett simpelt sätt, och även få med så många som möjligt. Att man som exempel skulle tänka på att släcka den där extra lampan som lyser på övervåningen, stänga av Tv:n medans man gör något annat, gå eller cykla den ynka biten till kompisen istället för att ta bilen osv. vårt mål har blivit att göra så att detta blir till en vana inte en jobbig sak att göra. Belöningen skall då locka människor till att tänka mer på detta sätt, och kanske till och med vilja exempel släcka den lampan, kanske till och med se det lite som en tävling och förbättra sig snabbt.

7 06.Designprocessen Justering och genomförande Här jobbade vi vidare genom att finjustera vårt koncept, vi delade upp oss i olika grupper och jobbade vidare på olika saker inom varje grupp. En grupp jobbade vidare med att ta reda på hur vi skulle lösa de tekniska i konceptet. Hur vi skulle kunna lösa problemet med att mäta av all el, energi och vatten som varje hushåll gjorde av med och sedan få in det på vår hemsida & hur vi skulle kunna koppla ihop de. I samtliga grupper diskuterades och bearbetades även hur loggan skulle se ut, visualiseringen av hemsidan och ett mer noggrant arbete på hur symbolerna för röd, grön och gul skulle vara och när man skulle få dem. En grupp arbetade med våra energistatusar. Vi jobbade ju även mycket med att sätta ihop hela tävlingsbidraget, det vi skall skicka in. Detta var lite som en utmaning eftersom att vi skulle förklara allt på det bästa möjliga sätt, och vi lät flera personer i olika åldersgrupper läsa för att veta att alla förstår, vi skulle också få in all text som behövs och få det att bli roligt och intressant att läsa, så att man vill fortsätta. Vi har gröna Facebook-statusar

8 07.Statusförklaring Här är våra tre statusnivåer. Dessa olika färger symboliserar vilken energiförbrukning individen förbrukar i hemmet. Den högsta statusen är Grön. Har du grön status är din energi förbrukning den Den mittersta statusen är Gul. Har du gul status förbrukar du en natural mängd energi. Den lägsta statusen är Röd. Har du röd status så förbrukar du över den normala mängden energi i varda- Tips: Ha alla el prylar i ett grenuttag, sänk temperaturen, samåk eller kollektivt om du har långt till jobbet kan du gå eller cykla, inte duscha längre än 10 min, stäng av istället för att ha den i standby läge, släcka lampan så fort man går ut ur ett rum, diska med full diskmaskin, byt glödlamporna i ditt hem till lågenergilampor, koka upp vatten i vattenkokaren och sedan hälla i de i kastrullen, tvätta kläderna med 40 grader istället för 60 grader, stänga av vattenkranen medan du borstar tänderna, se till att ha -18 i frysen inte lägre, köp närproducerad mat.

9 08.Belöning och beteende Belöningar Samarbeten Med poängen kan du köpa produkter lite billigare hos våra partners. Tack vare vårt poängsystem får du något som liknar presentkort som du kan använda hos våra samarbetspartners. T.ex. Du ska köpa en jacka för 1000kr och du har varit grön i en månad och har därmed samlat in 500 poäng. När du väljer att nu använda din poäng får du 250kr rabatt på jackan. Alltså kostar jackan 750kr istället för det ursprungliga priset på 1000kr. OBS! Återställning av poäng sker efter ett års tid Med detta kort ska du kunna åka kollektivtrafik, få rabatter i affärer och det bästa av allt, visa hur grön du är. Vi undrade hur vi skulle kunna få affärer att veta vilka som är gröna, gula och röda. Då kom vi på att ett kort skulle fungera. Man kan använda det i affärer som ett rabatt kort eller stämpla det när man åker buss. Kortet har då kontakt med hemsidan precis som ett vanligt bankkort och man kan se på hemsidan om man har poäng och var man kan få rabatt någonstans. Kortet registrerar varje gång du åker buss och det gör så att du får mer poäng. Hyr du en cykel får du antingen använda det i affären du hyr den eller om det finns lånecyklar på staden så ska man kunna använda kortet för att låsa upp en cykel. Tanken är att det här kortet ska ersätta busskortet om man är medlem i vår organisation och mäta hur mycket/ ofta man använder kollektivtrafiken. Man får 5 poäng för varje dag du åker buss. Det motsvarar 1825 poäng per år så det finns många poäng att samla in där. Staygreen ska försöka få Sverige att bli ett miljövänligt och grönt land! Staygreen har ett system som gör att individen får olika produkter och tjänster av företag vi samarbetar med om att samarbeta med olika företag så att folk får rabatt på olika produkter och tjänster av Varför vi ska samarbeta med olika företag är just då för att folk ska kunna få belöningar och då tycka det är kul och motiverande att jobba för miljön. Alla ska kunna vara gröna och ha möjligheten att samla in poäng. Dessutom kommer det att bli mycket bättre för miljön om alla gör sitt bästa för att bli gröna. Varför skulle företagen vilja jobba med oss? Jo därför att vi representerar grön handling för miljön. Att vara med oss visar att man tänker och vill arbeta för en bättre miljö. Vi hoppas att mer folk kommer att handla hos våra partners just för att de är gröna. Företagen kommer att samarbeta med oss för att förbättra miljön. Om många företag samarbetar med oss så kommer mer folk att försöka vara gröna så att de kan få poäng och få rabatt på den vara de vill köpa hos företaget som samarbetar med oss. Ju mer folk som är gröna desto bättre blir miljön.

10 09.Belöning och beteende Beteende Belöningssystemet bygger på att man samlar poäng för rabatter hos våra partners samt får en del privilegier. Status Fördelar Om du är grön enligt vår mätning så får du längre parkeringstid och 50 % rabatt på kollektivtrafik samt att du får 500 poäng som du kan utnyttja hos våra partners. Som gul får du längre parkering, 20 % rabatt på kollektivtrafik samt 200p. Är du röd får du inga privilegier samt inga poäng. Hur du samlar poäng Du skaffar poäng genom att vara grön eller gul. Men det finns också andra sätt att samla poäng på. Genom att skaffa Staygreen kortet så kan du registrera dig varje gång du åker kollektivtrafik, använder en lånecykel i staden och när du handlar klimatsmart mat eller klimatsmarta produkter i affärer. En annan sak som är bra att ha är att använda en elbil. Om du registrerar att du har en elbil på vår hemsida får du 50 poäng extra varje månad.

11 10.Marknadsundersökning Första frågan Vi har gjort en nutidsannalys,med hjälp av två frågor, om vad folk tycker om vårat koncept och ide och har nu sammanställt och tolkat det. Vi var ner i Nordstan mitt i Göteborgs stad. 1. Skulle du kunna kunna tänka dig att sänka din elförbrukning om du fick belöningar och förmåner t.ex. rabatter på olika butiker? Målgruppen år så svarade majoriteten 82 % JA mot 18 % svarade NEJ. När man är ung vuxen har man oftast skaffat sitt första jobb och det är oftast inte så höglönat. Man börjar att försörja sig själv och då vill man ju utnyttja allting där man kan få billigare produkter och tjänster så att man har pengar kvar till att göra kul brejer för. Bland åringar svarade 76 % JA mot 24 % NEJ. Här fick vi intrycket av att många var miljömedvetna och gjorde mycket för att inte påverka miljön på ett negativt sätt, bland annat släcka de rum man inte är i, släcka på natten och när man inte är hemma m.m. Så denna målgrupp var mycket possetiva till vårat koncept.

12 11.Marknadsundersökning Andra frågan 2. Skulle du kunna tänka dig att alla kan se din energiförbrukning och att du kan se andras via t.ex. Facebook, Twitter eller vid porttelefonen/dörrklockan? Folk runt års åldern svarade följande: 66% JA och 34% NEJ. Här tror jag många svarade JA för att man kanske inte skaffat familj än och vet att ens elförbrukning är låg. Jag tror dem som svarade NEJ helt enkelt inte bryr sig. 66% JA och 34% NEJ blev resultatet i åldersgruppen Intresset finns faktist bland dessa vuxna människor. Kanske för att man är självsäker vad gäller sin egen förbrukning. Eller för att man är nyfiken ifall andra är energibovar eller inte. Dem som svarade Nej är troligen inte så säker på hur mycket energi man gör av med.

13 12.Beskrivning av tjänst Vad är? är ett koncept där man på en hemsida kan se hur mycket energi man gör av med. Beroende på hur mycket energi man gör av med får man en färg: Grön, Gul eller Röd. Grön är det bästa och Rött är det sämsta. Belöningar: Beroende vilken färg du är kan du få belöningar för att du håller dig kvar på din färg. Om man är röd, vilket är det sämsta, får du ingen belöning. De enda belöningarna du får om du är röd är tips på hur du kan förbättra dig. Belöningarna är allt från billigare kollektivtrafik till rabatt på miljövänliga produkter. Så här fungerar det: I varje hus eller höghus finns det flera mätare: Elmätare, vattenmätare och i vissa hus gasmätare. Genom att läsa av dessa kan t.ex. ditt elbolag se hur mycket el du använder och skickar en räkning varje månad. Om vi då tar kontakt med ditt elbolag kan vi få dessa uppgifter om hur mycket el du använder och sedan visa dig detta på hemsidan och ge dig en färg. Det är viktigt att vi har en säker källa och inte låter användaren själv skriva in på hemsidan eftersom de kan utnyttja belöningssystemet och skriva in att de är gröna även om de inte är det.

14 13.Webbsida Webbsidan För att webbsidan ska vara användarvänlig och lätt att förstå har vi delat upp den i 3 flikar samt 2 till om du är medlem och inloggad. Loggar in gör du överst på sidan i högra hörnet. Basflikar: Hem Här presenteras sidan alla nyheter hamnar även här. Så fort det kommer något nytt du behöver veta. Här hittar du enkel information om konceptet och om vad som finns på de övriga flikarna. Info Här finns information om hur vårt koncept fungerar, om de olika statusarna, vilka företag vi samarbetar med, vilka vi är som arbetar med, och hur man samlar poäng. Kontakt Här finner du kontakt-info om oss som arbetar på. Vi hjälper dig om du har problem med någonting. När du är inloggad: Min sida Här kan du kolla hur mycket poäng du samlat på dig, vilken status du ligger på, och hur mycket pengar du sparar. Du kan även kolla din historik, hur mycket du förbättrat dig månad för månad. Belöning Det finns underflikar här med olika områden där du kan välja vilken typ av belöning du vill ha. Geografiskt område Här kan du direkt klicka på det området du vill se energistatusen på.

15 14.Varför? För dig själv Staygreen är till för alla. Med hjälp av Staygreen kan du hjälpa miljön och tjäna på det. Om du skaffar Staygreen så kan du se om du är grön,gul eller röd och få belöningar om du är grön. Om du tycker att det är jobbig att hela tiden gå och ladda ditt busskort och tycker att det är skönare att åka med bilen istället så är det perfekt att skaffa Staygreen. Med Staygreen behöver du inte ladda ditt kort längre utan poängen du samlar in genom att åka bussen kan du använda till bussturerna. Det enda du behöver göra att är gå in på datorn och omvandla poängen till pengar på busskortet. För miljön Om man skaffar Staygreen så hjälper man miljön. Fler kommer åka buss, fler kommer släcka lamporna efter sig och alla kommer ha nytta av det. Detta kommer leda till att fler får jobb då man bland annat kommer behöva fler bussar som går allt oftare.

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten?

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Då har vi den perfekta produkten för dig som ogärna vill belasta rygg och knän.

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning - Sammanfattning Vår produkt är en klämma som fästs på sladden till dina elektriska produkter. Dess funktion är att visa elkonsumtionen hos den apparaten, och skicka informationen till din mobil eller

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen.

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Lysis Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Den är utvecklad i form av ett gosedjur som är självlysande. Med sina solcellsögon, sin inbyggda

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B Hållbar utveckling Energiförbrukning 1. Vindkraftverk 1-5- Handledare: Pernilla Vesterlund Ronja 9B Innehållsförteckning Bild 1... 1 Bild 2... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Bild 3... 3 Bild 4... 3 Bild

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén För strömbrytaren närmare dig Vi låta människan vara lat och glömsk Rummet du tänker på Hur lätt är det inte att glömma lamporna på i något rum när man åker hemifrån? Eller känna ångesten över att man

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Enkät resvanor studenter på

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du är, eller var du är på väg det finns alltid en bil i

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Sammanfattning Idag finns många miljövänliga transportval men det svåra är att få folk att ändra sina vanor.

Läs mer

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma PRESSMEDDELANDE Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar bara 7 procent att de agerar

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Energi jacktens koncept

Energi jacktens koncept Energi jacktens koncept Vi har utvecklat ett koncept som ska hjälpa personer sänka sin energiförbrukning och ge dom en lättförstådd överblick av sin förbrukningen. Konceptet bygger på en programvara som

Läs mer

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval...

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... 4 Justering och genomförande... 4 Produktbeskrivning... 4 En

Läs mer

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor?

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Utmana dina kollegor i Höstens stora aktivitetstävling TappaTrampet 2015 17 sep tem 5 nove ber mber Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Gör något roligt och aktivt tillsammans på jobbet! Läs om

Läs mer

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3 Designprocessen Sammanfattning Med pusselfordonet har du tillgång till fyra olika fordon i form utav ett. Detta är perfekt för familjer som behöver flera separataa fordon. Pusselfordonet kan delas i upptill

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Utgångspunkter & Användarstudier

Utgångspunkter & Användarstudier Energiduellen Vet du hur mycket vatten du kan spara genom att duscha fem minuter mindre? Eller hur mycket energi ditt kylskåp drar per år? Med det nya familjespelet Energiduellen kan du få reda på det

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem.

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Page1 ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Genom poängsystemet så vill vi motivera fler personer till att välja mer miljövänliga alternativ som att åka kollektivt istället för att

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi och pengar. Indus är skonsam för miljön genom mindre

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Resvanor hos studenter på Pedagogen

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk... 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk... 6 Beräkningar... 6 Produktion... 7 Marknadsföring...

Läs mer

Investera i Dig själv & våga förändra!

Investera i Dig själv & våga förändra! Investera i Dig själv & våga förändra! Bli en av oss på Milook 1 Är Du redo att prova på något nytt, få in flärd och glamour i Din vardag? Som återförsäljare/stylist väntar spännande utmaningar och personlig

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-17 Fastighetsbeteckning: Vanneberga 34:49 Adress/ort: Landöv 351, Fjälkinge Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag:

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009

Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009 Svenska folkets vitvaror och åsikter om vitvaror Undersökning gjord av YouGov, 9-13 december 2009 SAMMANFATTNING Fyrtio procent av svenska folkets vitvaror är äldre än 6 år, medan nästan hälften av alla

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

AWARE! DESIGN OPEN 2016

AWARE! DESIGN OPEN 2016 DESIGN OPEN 2016 Användarstudier De första veckorna på projektarbetet arbetade vi med en undersökning för att se hur ofta människor cyklar och vad som skulle få dem att cykla mer. Vi gav ut undersökningen

Läs mer

DESIGNDOKUMENT 1(8) 1. Idé & koncept. Grundidé, syfte & innehåll. Målgrupp, koncept & sammanhang

DESIGNDOKUMENT 1(8) 1. Idé & koncept. Grundidé, syfte & innehåll. Målgrupp, koncept & sammanhang DESIGNDOKUMENT 1. Idé & koncept Grundidé, syfte & innehåll Vad önskar du att du gjort mer av, när du var 20? Finns det böcker som påverkat ditt liv på något sätt? Vilka låtar ska jag lyssna på för att

Läs mer

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem.

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. En anledning till att det blivit så är att teknologin har haft ett enormt uppsving sedan den industriella revolutionen, och rusat fram utan

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt

En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt En poängsamlande gps som lär dig resa miljövänligt Passar alla! Privatbilister Kollektiv-resande Transportföretag Res klimatsmart och samla poäng Få rabatter hos företag! Ju klimatsmartare du reser, desto

Läs mer

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten ENERGIJAKTEN Välj ut ett rum i bostaden... Bjud in familjen till en trevlig kväll och spela Lilla EnergiJakten Tillsammans lär ni er hur ni bäst sparar energi i er bostad Nyttja er kunskap och vinn presentkort

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Green Envi. Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås.

Green Envi. Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås. Green Envi Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås. Vi har utvecklat ett koncept för att få dig att duscha så energieffektivt

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-27 Fastighetsbeteckning: Åkersberg 1:143 Adress/ort: Dammg 15, Höör Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake!

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake! EcoFlake Vårt enkla miljömedvetna och effektiva koncept kommer inte bara minska din elräkning utan också minska det tunga arbetet vid rengöring av kylskåpet. Vår målgrupp är alla som är i behov av ett

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-01-27 Adress/ort: Lärksångsvägen 9 / Linghem Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Bli klimatsmart. ett projekt

Bli klimatsmart. ett projekt Bli klimatsmart ett projekt Bakgrund Program för hållbar utveckling miljö Ålborg-åtaganden Borgmästaravtal Nationella och regionala miljömål Organisation Energieffektivisering Teknik Beteende Bli klimatsmart

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-05-22 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Haggenvägen 17, Västerås Niklas Saar (SC0253-17) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg

den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg den lilla blå Hur du skriver effektiva och engagerande statusuppdateringar på Facebook En guide av Ebba Strandberg innehållsförteckning Vilken är din status?... s. 4 Testa om din statusuppdatering är läsbar

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Kom igång med klimatsamtal! Det här häftet är tänkt som en hjälp och inspiration för dig som är ledare och vill skapa en programkväll kring klimatfrågan.

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-06-17 Fastighetsbeteckning: Källvattnet 126 Adress/ort: Kummelgatan 64C, Ramlösa Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer