E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem."

Transkript

1 E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta på väggen i hallen, och den ska visa förbrukningen i kronor istället för kwh eftersom vi tycker att det är lättare att förstå kronor, och man blir mer motiverad att spara energi. Priset är kopplat till ditt nuvarande elavtal. E-Control har ett inbyggt inbrottslarm som kan kopplas vidare till sensorer runt om i huset, så om du reser bort vet du att E-Control vaktar både din elräkning och ditt hem. Det finns en lampa som kommer att signalera när produkten känner att elförbrukningen börjar bli för hög. E-Control kommer att visa statistik över förbrukningen. Du kommer att kunna se förbrukningen per dag, vecka, månad och per år. Du kan välja själv hur långt bak du vill kolla din förbrukning. Det gör att du enkelt kan se om du förbättrat din energianvändning. E-Control kan också mäta elförbrukningen i varje enskilt rum i huset. Det gör att du kan se var det förbrukas mest energi, och kan snabbt upptäcka problem. Du kommer att kunna sätta en max-gräns för din förbrukning, och du kan välja om du t.ex. vill göra av med 500kr/vecka på din el, och där hjälper E-control dig att hålla den gränsen, genom att uppmärksamma dig när förbrukningen börjar bli för hög. Den kommer visa en röd varningslampa och rummet som drar onödigt mycket ström markeras så att du kan åtgärda problemet. En grön lampa betyder att allt är ok.

2 UTGÅNGSPUNKTER. Vi är fyra stycken tjejer som går Teknikprogrammet I klass TE08 på Ådalsskolan i Kramfors. Vi läser alla kursen Design (TEU1204). Vi fick veta om tävlingen i augusti när kursen började och vi ska vara klara med uppgiften i december. Utgångspunkten är lika med tävlingsuppgiften, nämligen att formge något som kan hjälpa till få energianvändningen i ett rum så låg som möjligt. Vi valde att skapa en apparat som ska hänga på väggen i t.ex. hallen och hjälpa till att minska elförbrukningen. ANVÄNDARSTUDIER. Vi har pratat med föräldrar, lärare på skolan och andra bekanta, och alla var överrens om att om vår uppfinning E-Control skulle de finnas så skulle de definitivt testa den. Vi har även gjort en marknadsundersökning där vi frågade personal på skolan om E-Control. Ungefär 2/3 tyckte att vår produkt skulle vara bra att ha hemma i husen. Deras motivering var att de skulle få mer koll på vad de förbrukade och att de kunde tjäna pengar på att ha den som en liten vakt där på väggen. De som var negativa mot vår produkt hade som motivering att de redan hade koll på sin förbrukning och då var det ingen mening för dem att investera i något som de inte behövde. Fråga: Ja Nej Gör du någonting för att förminska energiförbrukningen? Skulle du köpa denna produkt om du kan spara pengar? Tror du den här produkten är något för 15 0 framtiden? Skulle du tänkta dig att betala ca 1500kr? 10 5

3 KONCEPT OCH VISUALISERING. Vi satte oss ner och brainstormade innan vi kom fram till vad vi ville jobba med. Här är några exempel på vad vi funderade på innan vi enades: Ha runda hörn i rummen för att värmen skulle cirkulera bättre. Fönster som tog upp energi och och gav värme till huset. Cykla till sig energi till exempel hårtorken. Transportera värme från Afrika till Sverige. Rabatt på olika produkter vid minskad förbrukning/månad. En fläkt man fäster i taket för att få luften i rörelse. Liknande apparat som E-Control men man kunde ta med sig den. I början när vi diskuterade olika idéer visste vi att vi ville att produkten skulle hjälpa människor att sänka el/energiförbrukningen. Vi pratade om en applikation till I- phonen som skulle visa hur mycket man gjorde av med även när man inte var hemma. Men vi la den idén åt sidan eftersom vi tyckte att vi kom på en mer originell idé. Vi ville helt enkelt skapa något nytt! UTVÄRDERING OCH KONCEPTVAL. Vi var alla överrens om att vi ville göra något enkelt som de flesta åldrar kan förstå och använda. Vi valde till slut att försöka utveckla en produkt som mäter energianvändningen i hemmet och visar hur man kan minska kostnader. Eftersom gamla hus i ofta har den största elförbrukningen nu för tiden ville vi att produkten ska fungera i både gamla och nya hus. Eftersom vi hade många idéer tog det tid innan vi bestämde oss för denna. Även om den kändes mest självklar från början så ville vi inte låsa oss just vid denna idé direkt. Men till slut kom vi fram till att den var intressantast och började arbetet med att förbättra den till en färdig produkt, att formge den och skriva rapporten. De vuxna vi talade med tyckte att det var ett bra sätt att förstå hur mycket pengar man gör av med eftersom vi har valt att produkten ska visa hur mycket energi man gör av med i kronor istället för kwh., samt att den kan visa statistik.

4 KRAVSPECIFIKATION. Mäta förbrukningen i huset. Visa förbrukningen i kronor. Inte för dyr och en med enkel meny. Attraktiv design. Inbyggt inbrottsalarm. Varna om något drar onödigt mycket ström. Den ska ha en åtgärdsknapp. Färgskärm. Ingen touch-contol utan knappar p.g.a. priset. Ska kunna bläddra mellan rummen och visa energianvändningen. Visa utförlig statistik som man inte kan få via elräkningen. JUSTERING OCH GENOMFÖRANDE. Det vi har jobbat med är: Vi har utvecklat en apparat visa hur mycket ström/energi man gör av med i huset. Vi har tänkt att den ska sitta på väggen i till exempel hallen. Den ska visa förbrukningen i kronor för att folk ska få upp ögonen över hur dyrt det är om man har onödiga lampor eller elapparater på. Vi har tänkt att den ska ha en liten lampa som ska lysa i tre olika färger och visa statusen för husets elanvändning. Grön- förbrukningen ligger på en bra nivå. Orange- förbrukningen börjar bli dyr/högre nivå. Röd- förbrukningen är dyr/mycket hög nivå. När den lyser rött kommer det ploppa upp en ruta på displayen som ska vara ett slags åtgärdsknapp där apparaten visar vad man kan stänga av för att minska förbrukningen. Förutom åtgärdsknappen ska man kunna styra huset med hjälp av andra knappar, stänga av lampor och liknande. Det ska även finnas ett inbrottslarm inkopplat till produkten. Om du reser bort vaktar E-Control ditt hus under tiden och larmar dig om larmet skulle gå. Ett tag funderade vi på att göra apparaten smidig så man kunde ta med den överallt och styra förbrukningen även när man var borta. Men eftersom man då måste ta hänsyn till en avståndsradie skulle den blivit för dyr att köpa.

5 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING. Inom gruppen har arbetet gått bra, vi har satt upp mål inför varje lektion vi har kunnat arbeta. Alla har varit delaktiga och positiva och vi har kunnat utföra arbetet på bästa möjliga sätt. Det vi skulle kunna göra bättre i framtiden om vi skulle få liknande uppdrag är att börja i god tid, även om vi hade bra med tid på oss nu så stressade vi nog upp oss lite i slutet. BESKRIVNING AV PRODUKTEN Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta på väggen i hallen, och den ska visa förbrukningen i kronor istället för kwh eftersom vi tycker att det är lättare att förstå kronor, och man blir mer motiverad att spara energi. Priset är kopplat till ditt nuvarande elavtal. E-Control har ett inbyggt inbrottslarm som kan kopplas vidare till sensorer runt om i huset, så om du reser bort vet du att E-Control vaktar både din elräkning och ditt hem. Det ska finnas en åtgärdsknapp som kommer att signalera när produkten känner att elförbrukningen börjar bli för hög. E-Control kommer att visa statistik över förbrukningen. Du kommer kunna se förbrukningen per dag, vecka, månad och per år. Du kan välja själv hur långt bak du vill kolla din förbrukning. Det gör att man enkelt kan se om man förbättrat sin energianvändning. E-Control kan också mäta elförbrukningen i varje enskilt rum i huset. Det gör att man kan se var det förbrukas mest energi, och kan snabbt upptäcka problem. Du kommer att kunna sätta en max gräns för din förbrukning, och du kan välja om du t.ex. vill göra av med 500kr/vecka på din el, och där hjälper E-control dig att hålla den gränsen, genom att uppmärksamma dig när förbrukningen börjar bli för hög. Den kommer visa en röd varningslampa och rummet som drar onödigt mycket ström markeras så att du kan åtgärda problemet. En grön lampa betyder att allt är ok. Vi tror att med stigande energipriser skulle E-Control vara mycket intressant för många hushåll. Den senaste vintern var elpriserna väldigt höga, och även denna vinter har börjat riktigt kall. Problemen med kärnkraften förvärrar läget. En framtida oljekris skulle göra att priserna på energi skulle rusa i höjden. De 1500 kr som vi tror E-Controll skulle kunna säljas för skulle vara mycket rimligt för många hushåll då man skulle bli mer inriktade på att spara energi, och priset skulle snabbt tjänas in.

6 ANVÄNDNING. Här sitter E-Control färdigmonterad på väggen och just nu visar den statistiken över elförbrukningen från förra veckan. Energiförbrukningen i kronor. Den gröna lampan till höger visar att förbrukningen är inom den uppsatta marginalen.

7 .

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi LEKTIONSTIPS FRÅN SWEDBANK OCH SPARBANKERNA LYCK SLANTEN Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi 1/9 Till dig som är lärare

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Taxianvändning. . Tvingande hastighetsgräns (fordon). Tåganvändning. Cykelanvändning. Utgångspunkter. Användarstudier. Koncept och visualisering

Taxianvändning. . Tvingande hastighetsgräns (fordon). Tåganvändning. Cykelanvändning. Utgångspunkter. Användarstudier. Koncept och visualisering Utgångspunkter Vi började hela projektet på Tonhallen, där vi lyssnade på öreläsningar av Stean Nilsson som är VD ör Trendgruppen, Pernilla Dahlman som är projektledare, Susanna Hurtig som jobbar med Vattenall

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Att sälja smycken och tjäna på det

Att sälja smycken och tjäna på det Innehåll Kan man sälja smycken och tjäna på det? Sida 2 Vad vill du med ditt skapande? Sida 3 Hobby eller företag? Sida 4 Vem ska köpa dina smycken? Sida 5 Dina kunder Sida 6 Ge referenser Sida 7 Kundens

Läs mer

Förkylning av mjölk Energibesparing

Förkylning av mjölk Energibesparing Förkylning av mjölk Energibesparing Foto: Lars Johansson Författare: Lars Johansson Klass: Agrotekniker 2010 LIA rapport 2011-03-28-2011-04-29 Handledare: Kent-Olof Söderqvist, Agroväst. Utgivningsdatum:

Läs mer

Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi

Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi Välkommen till Lyxfällan ett arbete om hushållsekonomi De följande 3-4 veckorna kommer ni att arbeta med uppgifter kopplade till hushållsekonomi. Arbetet sker i mindre grupper där ni resonerar och diskuterar

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi.

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. 65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. Samtidigt är de närmaste 20-30 åren väl utstakade. De som fyllt 65 år vet ofta vilka inkomster

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el

elementärt Vinn Bli ditt eget elbolag! Med solceller på taket gör du din egen el elementärt F r å n e l v e r k e t n r 1 2 0 1 3 Vinn solcellsdriven husnummerlampa! Aldrig mer överraskad av elräkningen Betalsmart TM - samma summa varje månad Lär din villa kolla vädret Elpiloten TM

Läs mer

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det man kan. CARIN LINDAHL Projektkalkylen beräkna utgifter

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Jag sparar 5 000 kr per år.

Jag sparar 5 000 kr per år. Jag sparar 5 000 kr per år. ET2007:14 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: elanders berlings malmö 2007 upplaga: 50 000 foto: mikael ljungström idé, form och produktion: etc www.boverket.se

Läs mer