Miljölotteriet Där alla är vinnare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljölotteriet Där alla är vinnare"

Transkript

1 Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka deras elförbrukning på ett roligt och lönsamt sätt. Samtidigt blir de medvetna om hur deras elförbrukning påverkar miljön och vad det verkligen kostar. Ungdomarna är framtiden och därför vill vi börja där! För att gå med i tävlingen registrerar man sig på en hemsida som vi har designat. Efter det får man en elmätare hemskickad till sig som kommer att beräkna elförbrukningen i det rum man valt. Förutom vinsten som delas ut till vinnaren varje månad, finns andra rabatter och förmåner på hemsidan till alla registrerade. En gång om året lottas storvinsten ut i form av en elbil.

2 Utgångspunkter I dagens samhälle blir det allt viktigare med miljömedvetande så därför tänkte vi göra det lite roligare att spara energi genom att anordna en tävling. Vår mest väsentliga tanke med detta är att få med ungdomarna och få dem att tycka att det är roligt att spara energi så därför tänkte vi utforma priserna så att de är mest attraktiva för just ungdomar. Välj ett rum i bostaden och skapa en ny tjänst, produkt eller ett koncept som får oss att använda så lite energi som möjligt i vår vardag Uppgiften i Design Open 2010 Målgrupp Vi valde ungdomar i åldern för att det är just den åldern vi själv är i och för att ungdomar är lättpåverkade eller i alla fall öppna för nya idéer. Vi tror att de är mer flexibla, inte lika fast i vanor, har inte lika mycket stelnat i sitt sätt att vara i vardagen. De kommer flytta hemifrån i den åldern, skapa ett eget hem. Om man förändrar sitt användande och levnadssätt redan i ung ålder kommer man troligen att hålla i det hela livet och påverka sina barn och vänner. Eftersom det är flest ungdomar ute på Internet och det är där vi kommer att ha hemsida och reklam för tävlingen är det lättillgängligt, även för andra, både äldre och yngre. Eftersom ungdomar gillar nya saker och även är mån om miljön är det troligen intresserade av en nytänkande tävling som denna. Ungdomar är flexibla och säkerligen mer mottagliga för ny teknik så därför tror vi att de verkligen kommer att ta tävlingen på allvar. Tanken med den här tävlingen är att ungdomar ska bli mer miljömedvetna och på så vis spara energi i framtiden. Val av rum Vi valde ungdomsrummet för att det är ett rum som det går åt väldigt mycket energi i för det mesta. Det finns vanligtvis saker som TV, dator, TV-spel, DVD, laddare av olika slag, plattång, stereo och lampor för att nämna ett fåtal. Som vi sa tidigare så tror vi att ungdomar har lätt för att ta in nya idéer och nytänkande så det är också en anledning till att vi valde ungdomsrummet. Det är också där vår målgrupp har möjlighet att påverka hur man använder energi, de har ofta inte möjlighet att ta beslut åt hela hushållet. Vi valde tidigt att koncentrera oss på inredningen/användningen av ett rum, för att det är lättare att förändra än t ex uppvärmning etc.

3 Användarstudie Vi gjorde en användarstudie bland ungdomar i åldern om deras energianvändande genom att intervjua vänner och familj. Frågorna - Vilka elapparater använder du mest i hemmet? Dator och TV hamnade på en klar förstaplats. Man använder även lampor, telefonladdare och dylikt i stor utsträckning. Man använder el till i princip allt i dagens samhälle. Men det är nog de som vi nämnt ovan som det slösas mest energi på. Det används alltför frikostigt och står ofta påslagna i onödan, t ex att TV:n står påslagen som bakgrundljud. - Hur länge använder du dessa apparater? Tiden varierade väldigt mycket eftersom det beror helt på vilka aktiviteter man har inplanerade under dagen. Men snittet ligger någonstans runt 3-4 timmar om dagen. Detta är tid när apparaterna används men ofta står de påslagna ännu fler timmar. - Hur använder du dina apparater? De flesta svarade att datorn står på i princip hela tiden och anledningen till det är att det är för jobbigt att starta om datorn varje gång man ska göra något på den. Många använder datorerna som radio eller låter den stå på för att ladda ner filer från Internet. En del brukar som sagt även ha TV:n påslagen i bakgrunden när man använder datorn. Även de andra apparaterna i hushållet får stå påslagen då de också är för jobbiga att stänga av. - Stänger du av apparaten eller låter den stå på stand-by? De flesta vet att det drar ström när saker står på stand-by men att ingen bryr sig och det beror troligen på att ingen av ungdomarna betalar elräkningen. - Vad skulle kunna få dig att ändra ditt beteende? Där fick vi svaren att om man kunde se direkt i hemmet hur mycket pengar man slösar så tror de att det skulle påverka dem att stänga av apparaterna lite oftare.

4 Koncept och visualisering Vi skapade en kravspecifikation med en lista på saker som vi ville ha med i vår produkt och som vi sen utgick ifrån när vi valde idé. Kravspecifikation: - Enkel att använda, Automatisk - Passa ungdomar år. - Minska Energiåtgång - Åstadkomma beteendeförändring - Billig - Liten, eller smälta in i rummet - Inte ful, attraktiv, åtråvärd - Lockande att använda - Belöna beteende Beskrivning av idéer Vi började redan i Sundsvall med att brainstorma och kläcka idéer. Det var väldigt många förslag men vi tog hjälp av vår kravspecifikation för att välja ut de som passade bäst. Här är de idéer som vi hade som förslag i början av projektet. Larm på TV:n som startar om den står i standbyläge längre än 30 min, vilket gör att man tvingas stänga av den helt. Elgenerator som utnyttjar kraften i att öppna och stänga dörrar hemma, kan användas till att ladda en mobiltelefon t ex. Konsulttjänst som man kan utnyttja för att miljösäkra ett rum hemma, en expert undersöker rummet och gör det så energisnålt som möjligt. Tjänst som kan subventioneras av myndighet eller företag. Datorprogram som håller reda på allas energiförbrukning i ett hem, varje ungdom får ett visst antal kwh att hushålla med per månad och måste styra sitt energianvändande därefter. Vid varje uppnåt mål ges t ex en belöning, som presentkort eller krediter i ett onlinespel. Man bör även kunna spara kwh för att använda under nästa månadsperiod. En mätare på rummets eluttag som håller koll på förbrukningen, som larmar om man överstiger en viss gräns eller visar i kronor och ören elen man förbrukar eller omräknat i hur mycket koldioxid man släpper ut, hur stor yta av glaciär-is smälter. Ett hemgym/motionsutrustning som driver en elgenerator och ger el till t ex mobil/dator etc. Tävling där man förbinder sig att minska sin elförbrukning med 25%, därigenom minskar man påverkan på klimatet, sparar pengar, och vinner ett pris. Tävling där man utmanar varandra på vem som kan minska sin energiförbrukning mest. Man kan t ex tävla mot varandra på samma gata, man kopplar husets elmätare till en websida som jämför deltagarnas förbrukning. Vinnaren får t ex en resa, alla sparar pengar och minskar påverkan på klimatet. Timer som styrs av föräldrarna/ målsman, som bestämmer hur länge man kan använda en apparat.

5 Fönster som drar in solenergi och lagrar den. Sensor som känner av om man är i rummet, och bryter strömmen när ingen är där, efter visst antal minuter Timer som stänger av alla apparater i ett rum. Strömbrytare för ett helt rum, som styr alla apparater. Kolla de dyraste elräkningarna, utgå från den och gör upp en överenskommelse att sänka förbrukningen, använd pengarna som sparas till en pott för resa eller dylikt. Sensor i Tv-soffan som känner av om man sitter i den, reser du dig upp stängs tv/dvd eller annat av. Bordslampa som ändrar färg med ökad energiförbrukning. Tavla som ändrar motiv med ökad energiförbrukning. Display centralt placerad där man ser all energiförbrukning och kan stänga av tex ett helt rum med knapptryckning. Varningstext i Tv n när energiförbrukningen når över en viss nivå. Elcentral som gör att strömmen bryts när energiförbrukningen når över en viss nivå.

6 Konceptval och utvärdering Vi valde att fortsätta med tre stycken idéer, elmätaren, sensorn, och tävlingen som minskar elförbrukningen. Det var dessa tre som passade in bäst med vår kravspecifikation och våra undersökningar om hur man kan påverka ungdomar. Vi vill locka till förändring, belöna och inte straffa. Slutligen bestämde vi oss för att kombinera tävlingen och elmätaren. Detta för att elmätaren kommer att underlätta avläsningen av elförbrukningen och man slipper krångla och registrera sina elräkningar. Man ser även direkt i hemmet genom att kolla på mätaren hur mycket man förbrukar istället för att få hem en räkning en gång i månaden med siffrorna. Vår idéprocess gick främst ut på att vi utgick från oss själva eftersom vi ville inrikta oss på målgruppen ungdomar. Vi gjorde undersökningar där vi intervjuade ungdomar om hur de använder el. Vi försökte att anpassa kravspecifikationen utifrån oss själva och från svaren vi fick från intervjuerna. Vi är grymt nöjda med vår slutgiltiga idé och tror verkligen på ett lyckat resultat. Eftersom ungdomar som bor hemma oftast inte tjänar något själva på att elräkningen blir billigare var det svårt att komma på andra belöningar och priser. Men vi kom fram till slut fram till ett bra koncept när det gället priserna. Elmätaren Elmätaren mäter rummets förbrukning och har 2 monitorer, en som visar din elförbrukning och en visar en sifferkod som du skriver in på tävlingshemsidan för att skicka dina resultat till tävlingen utan att kunna fuska. När man registrerar sig till tävlingen får man mätaren hemskickad till sitt hushåll. Den har tre lampor för att visa din förbrukning för tillfället, t ex lyser det rött när din förbrukning är stor och du har flera maskiner på samtidigt. Den är liten och smidig, endast ca 2x1 decimeter Den varnar för hög förbrukning med lampor som indikerar. Det är enkelt att använda kodfunktionen för att kunna använda med hemsidan. Den finns i olika färger och modeller.

7 Justering och genomförande Registrera dig till tävlingen För att gå med i miljölotteriets tävling registrerar man sig på hemsidan. Detta är helt gratis. Man får då en egen profil där man kan se sina egna sänkningar. När man har registrerat sig får man en elmätare hemskickad till rummet där man valt att beräkna el-minskningen. Efter att man anmält sig är det bara att börja spara och stänga av sina elapparater/lampor. Hur ska tävlingen vara upplagd? Ett förslag kan vara att när man går med i tävlingen binder man samtidigt upp sig på ett speciellt elbolag. Det kan man tjäna på jämfört med att ha ett rörligt elavtal som kan bli dyrare. Vi ska ha ett elbolag som är huvudsponsor, för att gå med i tävlingen måste man vara skriven på det bolaget men man behöver inte ha ett speciellt avtal. Företagen tjänar på detta eftersom de får ett bra rykte och vinner unga kunder och om de sen stannar kvar hela livet blir det långvariga kunder som de tjänar pengar på länge. Elbolagen har redan mätare för hur mycket varje hushåll förbrukar och då kan man lätt se och räkna ut hur mycket man sparar och gör av med varje månad. Förhoppningsvis kan man få flera bolag att sponsra tävlingen. Inget fusk För att de tävlande inte ska kunna fuska genom att registrera ett rum där man inte förbrukar någon energi har vi tänkt samarbeta med elbolag som visar att det har blivit sänkning över hela hushållet. Det man sparar räknas ut procentuellt så att det ska bli rättvist för alla olika familjer som har olika mycket saker och när man börjar tävla kollar man förbrukningen för de tidigare månaderna i hushållet för att kunna jämföra med de nya mätningarna och se förändring. Tävlingens mening Tävlingen går ut på att förminska elförbrukningen och det är inte mer komplicerat än så för de tävlande, utan det är bara att bli medveten och försöka att sänka så mycket som möjligt. På hemsidan kan man följa sin egen förminskning och hur det går för andra. Man ska kunna se vilka priser man kan vinna och hur det har gått tidigare månader och vilka som vunnit då. Rabatter och priser Tävlingen är uppbyggd av olika nivåer. Den första nivån är 5 % och det innebär att man ska ha minskat 5 % av elförbrukningen. Efter att man uppnått en nivå får man bättre förmåner och rabatter. Varje månad utses en vinnare. Personen ska ha minskat sin elförbrukning mest procentuellt. Vid årsslutet lottas en miljöbil ut. Alla tävlande har chans att vinna det priset. Våra sponsorer gör det möjligt att ha en gratistävling, och fina priser. Exempel på priser Årskort/månadskort på badhus/gym Behandling på någon skönhetssalong Presentkort på något café eller köpcentrum Busskort/tågkort

8 Biljetter till konserter eller t ex Peace & Love Företag som kan vara intresserade av tävlingen Energimyndigheten Kronofogden Skolverket Green Peace Naturskyddsföreningen Fältbiologerna Naturvårdsverket Kommuner Eon Vattenfall Miljöbilsföretag Om t ex vattenfall är med får de bra reklam och fler kanske vill bli deras kunder. De kanske förlorar på att kunderna sparar energi men tjänar på att de får fler kunder, de får good will. Att vara med och sponsra denna tävling är väldigt bra reklam för alla företag eftersom de då framstår som miljömedvetna! Många tänker på miljön men vet sen inte hur de ska gå till väga. Hur länge ska tävlingen pågå? Två år är en bra tid så att man kan se förändring! Både för miljön, företag och de som tävlar. Är man med i två år får man bättre priser, rabatter och förbättrar chanserna att vinna. Man kan också ha en annan tävlingsklass där man är med och tävlar i ett år, men får då inte lika fina rabatter eller priser om man vinner.

9 Marknadsföring En egen applikation och grupp på Facebook där det finns länk på hemsidan Vi kan skapa en grupp på Facebook och till en början bjuda in alla våra kompisar och eftersom vi är st som har i snitt runt 400 vänner på Facebook så blir det några stycken. Sen säger man åt alla att bjuda in så många som möjligt och verkligen försöker få fram budskapet till massor av ungdomar. Inne på gruppen kommer det finns en länk med info till hemsidan. Där det står hur man gör och hur allt fungerar på hemsidan. Reklam på TV Man skulle kunna få denna hemsida att växa nå grymt och få folk att spara pengar. Det skulle även gå att skapa ett eget program, ungefär som postkodslotteriet. Fast i vårt program vinner man t ex pengar genom att spara mest pengar i kvarteret. Har man reklam på tv:n kommer folk att se reklamen och bli intresserad att kolla upp tävlingen. Dock är reklam dyrt speciellt om man vill visa det runt de bästa tiderna. Reklam på Spotify Spotify är väldigt populärt bland ungdomar och man lyssnar på det så gott som varje dag. Har man en reklam där kommer garanterat många ungdomar att höra den. Man kan dessutom klicka sig direkt in på hemsidan av en reklam ruta som kommer upp på Spotify. Radio Radio är också en grymt bra idé då det är många som lyssnar på radio varje dag. Det är många ungdomar som lyssnar på webbradio så som Nrj och The Voice. Där är det också bra att ha reklam eftersom det sätter sig i människors huvud utan att man tänker på det. Internet För att få reda på tävlingen är nog det bästa sättet att få ut reklam över Internet, för att i stort sätt varenda person i åldern surfar på Internet varje dag. Därför har vi valt ut ett antal hemsidor som är populära hos ungdomar på gymnasiet, högskolan samt nyblivna studenter. Vi har tagit fram 9st hemsidor som ofta besöks av våra ungdomar i Sverige och här har vi motiverat några av dem. - Blogg.se Idag bloggar väldigt många människor och ännu fler människor läser bloggar, och får man in reklam på vissa privatpersoners bloggar som har många läsare ser många av våra förhoppningsvis nya kunder reklam på bloggen vilket förhoppningsvis leder till fler användare. - Peaceandlove.nu Det nuvarande året såldes biljetter till Peace & Love och förmodligen har varenda en av biljettbeställarna besökt hemsidan. Priser i tävlingen kanske till och med kan vara en biljett till Peace & Love. - Funcruises.se På den här hemsidan bokas biljetterna till studentkryssningen och vi tror att cirka % av alla gymnasieungdomar åker på studentkryssningen så om vi får lägga in reklam på Funcruises

10 kommer alla ungdomar som besöker hemsidan snappa upp vår reklam. Kanske man ska ha ett erbjudande här också? - Elskling.se Försöka få fram ett samarbete med Elskling så att både de och vi får fler kunder. De hjälper oss med att lägga upp reklam på deras sida och vi hjälper dem genom att lägga upp reklam på vår sida. - Blocket.se Många ungdomar går in på blocket för att köpa och sälja saker, speciellt aktuellt är köksartiklar eller bilar när man precis har flyttat hemifrån och skaffat eget boende. Därför kan blocket vara en bra hemsida att få in sin reklam på. - Tradera.se Denna hemsida är så gott som samma sak som blocket, dock uppbyggt på ett annat vis. Här är också ungdomar inne och kollar på prylar rätt ofta. Lite reklam på Tradera skulle göra gott för vår tävling. - Nrj.se Ungdomar gillar musik och många lyssnar på NRJ så lite reklam där skulle många höra. Annat än Internet Förutom Internet kan man faktiskt också ha en reklamutdelning i Sandvikens kärna där det bor ca personer, får vi ut reklam till alla hem har vi potentiella kunder. Går det bra kan man vidga vyerna och ha reklamutdelning i större städer som Uppsala och Gävle mm för att få alla att se att vår tävling finns. Förutom reklamutdelning kan man också ställa upp montrar på mässor där man berättar hur tävlingen går till och vad man kan vinna. Man kan även ha lite reklam i tidningar som Annonsbladet, GD, Arbetarbladet och nöjestidningar så att de som läser dagstidningar ser reklamen om tävlingen. En väldigt stor del av det svenska folket läser tidningar.

11 Hemsidan På förstasidan kan man gå med i lotteriet, läsa om tävlingen, se våra sponsorer och genom länkade flikar klicka sig vidare på resten av hemsidan.

12 Det här är en sida där man kan se hur mycket man sparat och vilken plats man ligger på jämfört med andra deltagare. Det finns ett diagram där man kan se sin elförbrukning genom hela året i både energi och pengar. När man är inloggad skriver man också in sin kod från elmätaren

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin

-enkelhet framför allt. Luleåenergi ELin ELin -enkelhet framför allt Lika självklart som du tycker att det är med en specificerad telefonräkning, lika självklart ska det vara att få en specificerad elräkning. Med den enkla ELin loggar du enkelt

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Sammanfattning När vi tog oss hand om fallet Elias så var hans ekonomi knäfallen. Under arbetets gång har vi dock lyckats reda ut ett och annat och på så vis få upp honom på fötterna igen. Under den period

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi Välkommen till Svea Ekonomis skola för privatekonomi 1. Del 1. Ungdomsdel 4 Första inkomsten 8 Hemförsäkring 10 Ibland måste man låna 18 Skaffa en sparbuffert Del 2. Föräldradel. Sidan 25 2 välkommen Här

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung

Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung Det är lätt att hamna snett när man plötsligt ska börja sköta sin egen ekonomi. Här är de tio bästa råden för alla unga som drömmer

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster.

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster. Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar.

Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Kundtidning Nr 2 2006 Tidningen? Möt Peter. Bredband är en del av hans vardag. Läs mer på sidan 2 Sommartips! Stäng av strömmen men inte elmätaren och andra tips som sparar tid och pengar. Läs mer på sidan

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet Klimatsmart i hemmet 10 % mindre 2010 Innehåll Gemensamma utrymmen sid. 31 Hur klimatsmart kan du bli i hemmet? sid. 33 Stockholms klimatutmaning är du med? Badrum sid. 15 Kök sid. 9 Stockholm har ett

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1 1 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 2 Starta eget Rexit levererar denna bok i föreliggande skick utan garantier i någon form. Vi förberhåller

Läs mer