Miljölotteriet Där alla är vinnare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljölotteriet Där alla är vinnare"

Transkript

1 Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka deras elförbrukning på ett roligt och lönsamt sätt. Samtidigt blir de medvetna om hur deras elförbrukning påverkar miljön och vad det verkligen kostar. Ungdomarna är framtiden och därför vill vi börja där! För att gå med i tävlingen registrerar man sig på en hemsida som vi har designat. Efter det får man en elmätare hemskickad till sig som kommer att beräkna elförbrukningen i det rum man valt. Förutom vinsten som delas ut till vinnaren varje månad, finns andra rabatter och förmåner på hemsidan till alla registrerade. En gång om året lottas storvinsten ut i form av en elbil.

2 Utgångspunkter I dagens samhälle blir det allt viktigare med miljömedvetande så därför tänkte vi göra det lite roligare att spara energi genom att anordna en tävling. Vår mest väsentliga tanke med detta är att få med ungdomarna och få dem att tycka att det är roligt att spara energi så därför tänkte vi utforma priserna så att de är mest attraktiva för just ungdomar. Välj ett rum i bostaden och skapa en ny tjänst, produkt eller ett koncept som får oss att använda så lite energi som möjligt i vår vardag Uppgiften i Design Open 2010 Målgrupp Vi valde ungdomar i åldern för att det är just den åldern vi själv är i och för att ungdomar är lättpåverkade eller i alla fall öppna för nya idéer. Vi tror att de är mer flexibla, inte lika fast i vanor, har inte lika mycket stelnat i sitt sätt att vara i vardagen. De kommer flytta hemifrån i den åldern, skapa ett eget hem. Om man förändrar sitt användande och levnadssätt redan i ung ålder kommer man troligen att hålla i det hela livet och påverka sina barn och vänner. Eftersom det är flest ungdomar ute på Internet och det är där vi kommer att ha hemsida och reklam för tävlingen är det lättillgängligt, även för andra, både äldre och yngre. Eftersom ungdomar gillar nya saker och även är mån om miljön är det troligen intresserade av en nytänkande tävling som denna. Ungdomar är flexibla och säkerligen mer mottagliga för ny teknik så därför tror vi att de verkligen kommer att ta tävlingen på allvar. Tanken med den här tävlingen är att ungdomar ska bli mer miljömedvetna och på så vis spara energi i framtiden. Val av rum Vi valde ungdomsrummet för att det är ett rum som det går åt väldigt mycket energi i för det mesta. Det finns vanligtvis saker som TV, dator, TV-spel, DVD, laddare av olika slag, plattång, stereo och lampor för att nämna ett fåtal. Som vi sa tidigare så tror vi att ungdomar har lätt för att ta in nya idéer och nytänkande så det är också en anledning till att vi valde ungdomsrummet. Det är också där vår målgrupp har möjlighet att påverka hur man använder energi, de har ofta inte möjlighet att ta beslut åt hela hushållet. Vi valde tidigt att koncentrera oss på inredningen/användningen av ett rum, för att det är lättare att förändra än t ex uppvärmning etc.

3 Användarstudie Vi gjorde en användarstudie bland ungdomar i åldern om deras energianvändande genom att intervjua vänner och familj. Frågorna - Vilka elapparater använder du mest i hemmet? Dator och TV hamnade på en klar förstaplats. Man använder även lampor, telefonladdare och dylikt i stor utsträckning. Man använder el till i princip allt i dagens samhälle. Men det är nog de som vi nämnt ovan som det slösas mest energi på. Det används alltför frikostigt och står ofta påslagna i onödan, t ex att TV:n står påslagen som bakgrundljud. - Hur länge använder du dessa apparater? Tiden varierade väldigt mycket eftersom det beror helt på vilka aktiviteter man har inplanerade under dagen. Men snittet ligger någonstans runt 3-4 timmar om dagen. Detta är tid när apparaterna används men ofta står de påslagna ännu fler timmar. - Hur använder du dina apparater? De flesta svarade att datorn står på i princip hela tiden och anledningen till det är att det är för jobbigt att starta om datorn varje gång man ska göra något på den. Många använder datorerna som radio eller låter den stå på för att ladda ner filer från Internet. En del brukar som sagt även ha TV:n påslagen i bakgrunden när man använder datorn. Även de andra apparaterna i hushållet får stå påslagen då de också är för jobbiga att stänga av. - Stänger du av apparaten eller låter den stå på stand-by? De flesta vet att det drar ström när saker står på stand-by men att ingen bryr sig och det beror troligen på att ingen av ungdomarna betalar elräkningen. - Vad skulle kunna få dig att ändra ditt beteende? Där fick vi svaren att om man kunde se direkt i hemmet hur mycket pengar man slösar så tror de att det skulle påverka dem att stänga av apparaterna lite oftare.

4 Koncept och visualisering Vi skapade en kravspecifikation med en lista på saker som vi ville ha med i vår produkt och som vi sen utgick ifrån när vi valde idé. Kravspecifikation: - Enkel att använda, Automatisk - Passa ungdomar år. - Minska Energiåtgång - Åstadkomma beteendeförändring - Billig - Liten, eller smälta in i rummet - Inte ful, attraktiv, åtråvärd - Lockande att använda - Belöna beteende Beskrivning av idéer Vi började redan i Sundsvall med att brainstorma och kläcka idéer. Det var väldigt många förslag men vi tog hjälp av vår kravspecifikation för att välja ut de som passade bäst. Här är de idéer som vi hade som förslag i början av projektet. Larm på TV:n som startar om den står i standbyläge längre än 30 min, vilket gör att man tvingas stänga av den helt. Elgenerator som utnyttjar kraften i att öppna och stänga dörrar hemma, kan användas till att ladda en mobiltelefon t ex. Konsulttjänst som man kan utnyttja för att miljösäkra ett rum hemma, en expert undersöker rummet och gör det så energisnålt som möjligt. Tjänst som kan subventioneras av myndighet eller företag. Datorprogram som håller reda på allas energiförbrukning i ett hem, varje ungdom får ett visst antal kwh att hushålla med per månad och måste styra sitt energianvändande därefter. Vid varje uppnåt mål ges t ex en belöning, som presentkort eller krediter i ett onlinespel. Man bör även kunna spara kwh för att använda under nästa månadsperiod. En mätare på rummets eluttag som håller koll på förbrukningen, som larmar om man överstiger en viss gräns eller visar i kronor och ören elen man förbrukar eller omräknat i hur mycket koldioxid man släpper ut, hur stor yta av glaciär-is smälter. Ett hemgym/motionsutrustning som driver en elgenerator och ger el till t ex mobil/dator etc. Tävling där man förbinder sig att minska sin elförbrukning med 25%, därigenom minskar man påverkan på klimatet, sparar pengar, och vinner ett pris. Tävling där man utmanar varandra på vem som kan minska sin energiförbrukning mest. Man kan t ex tävla mot varandra på samma gata, man kopplar husets elmätare till en websida som jämför deltagarnas förbrukning. Vinnaren får t ex en resa, alla sparar pengar och minskar påverkan på klimatet. Timer som styrs av föräldrarna/ målsman, som bestämmer hur länge man kan använda en apparat.

5 Fönster som drar in solenergi och lagrar den. Sensor som känner av om man är i rummet, och bryter strömmen när ingen är där, efter visst antal minuter Timer som stänger av alla apparater i ett rum. Strömbrytare för ett helt rum, som styr alla apparater. Kolla de dyraste elräkningarna, utgå från den och gör upp en överenskommelse att sänka förbrukningen, använd pengarna som sparas till en pott för resa eller dylikt. Sensor i Tv-soffan som känner av om man sitter i den, reser du dig upp stängs tv/dvd eller annat av. Bordslampa som ändrar färg med ökad energiförbrukning. Tavla som ändrar motiv med ökad energiförbrukning. Display centralt placerad där man ser all energiförbrukning och kan stänga av tex ett helt rum med knapptryckning. Varningstext i Tv n när energiförbrukningen når över en viss nivå. Elcentral som gör att strömmen bryts när energiförbrukningen når över en viss nivå.

6 Konceptval och utvärdering Vi valde att fortsätta med tre stycken idéer, elmätaren, sensorn, och tävlingen som minskar elförbrukningen. Det var dessa tre som passade in bäst med vår kravspecifikation och våra undersökningar om hur man kan påverka ungdomar. Vi vill locka till förändring, belöna och inte straffa. Slutligen bestämde vi oss för att kombinera tävlingen och elmätaren. Detta för att elmätaren kommer att underlätta avläsningen av elförbrukningen och man slipper krångla och registrera sina elräkningar. Man ser även direkt i hemmet genom att kolla på mätaren hur mycket man förbrukar istället för att få hem en räkning en gång i månaden med siffrorna. Vår idéprocess gick främst ut på att vi utgick från oss själva eftersom vi ville inrikta oss på målgruppen ungdomar. Vi gjorde undersökningar där vi intervjuade ungdomar om hur de använder el. Vi försökte att anpassa kravspecifikationen utifrån oss själva och från svaren vi fick från intervjuerna. Vi är grymt nöjda med vår slutgiltiga idé och tror verkligen på ett lyckat resultat. Eftersom ungdomar som bor hemma oftast inte tjänar något själva på att elräkningen blir billigare var det svårt att komma på andra belöningar och priser. Men vi kom fram till slut fram till ett bra koncept när det gället priserna. Elmätaren Elmätaren mäter rummets förbrukning och har 2 monitorer, en som visar din elförbrukning och en visar en sifferkod som du skriver in på tävlingshemsidan för att skicka dina resultat till tävlingen utan att kunna fuska. När man registrerar sig till tävlingen får man mätaren hemskickad till sitt hushåll. Den har tre lampor för att visa din förbrukning för tillfället, t ex lyser det rött när din förbrukning är stor och du har flera maskiner på samtidigt. Den är liten och smidig, endast ca 2x1 decimeter Den varnar för hög förbrukning med lampor som indikerar. Det är enkelt att använda kodfunktionen för att kunna använda med hemsidan. Den finns i olika färger och modeller.

7 Justering och genomförande Registrera dig till tävlingen För att gå med i miljölotteriets tävling registrerar man sig på hemsidan. Detta är helt gratis. Man får då en egen profil där man kan se sina egna sänkningar. När man har registrerat sig får man en elmätare hemskickad till rummet där man valt att beräkna el-minskningen. Efter att man anmält sig är det bara att börja spara och stänga av sina elapparater/lampor. Hur ska tävlingen vara upplagd? Ett förslag kan vara att när man går med i tävlingen binder man samtidigt upp sig på ett speciellt elbolag. Det kan man tjäna på jämfört med att ha ett rörligt elavtal som kan bli dyrare. Vi ska ha ett elbolag som är huvudsponsor, för att gå med i tävlingen måste man vara skriven på det bolaget men man behöver inte ha ett speciellt avtal. Företagen tjänar på detta eftersom de får ett bra rykte och vinner unga kunder och om de sen stannar kvar hela livet blir det långvariga kunder som de tjänar pengar på länge. Elbolagen har redan mätare för hur mycket varje hushåll förbrukar och då kan man lätt se och räkna ut hur mycket man sparar och gör av med varje månad. Förhoppningsvis kan man få flera bolag att sponsra tävlingen. Inget fusk För att de tävlande inte ska kunna fuska genom att registrera ett rum där man inte förbrukar någon energi har vi tänkt samarbeta med elbolag som visar att det har blivit sänkning över hela hushållet. Det man sparar räknas ut procentuellt så att det ska bli rättvist för alla olika familjer som har olika mycket saker och när man börjar tävla kollar man förbrukningen för de tidigare månaderna i hushållet för att kunna jämföra med de nya mätningarna och se förändring. Tävlingens mening Tävlingen går ut på att förminska elförbrukningen och det är inte mer komplicerat än så för de tävlande, utan det är bara att bli medveten och försöka att sänka så mycket som möjligt. På hemsidan kan man följa sin egen förminskning och hur det går för andra. Man ska kunna se vilka priser man kan vinna och hur det har gått tidigare månader och vilka som vunnit då. Rabatter och priser Tävlingen är uppbyggd av olika nivåer. Den första nivån är 5 % och det innebär att man ska ha minskat 5 % av elförbrukningen. Efter att man uppnått en nivå får man bättre förmåner och rabatter. Varje månad utses en vinnare. Personen ska ha minskat sin elförbrukning mest procentuellt. Vid årsslutet lottas en miljöbil ut. Alla tävlande har chans att vinna det priset. Våra sponsorer gör det möjligt att ha en gratistävling, och fina priser. Exempel på priser Årskort/månadskort på badhus/gym Behandling på någon skönhetssalong Presentkort på något café eller köpcentrum Busskort/tågkort

8 Biljetter till konserter eller t ex Peace & Love Företag som kan vara intresserade av tävlingen Energimyndigheten Kronofogden Skolverket Green Peace Naturskyddsföreningen Fältbiologerna Naturvårdsverket Kommuner Eon Vattenfall Miljöbilsföretag Om t ex vattenfall är med får de bra reklam och fler kanske vill bli deras kunder. De kanske förlorar på att kunderna sparar energi men tjänar på att de får fler kunder, de får good will. Att vara med och sponsra denna tävling är väldigt bra reklam för alla företag eftersom de då framstår som miljömedvetna! Många tänker på miljön men vet sen inte hur de ska gå till väga. Hur länge ska tävlingen pågå? Två år är en bra tid så att man kan se förändring! Både för miljön, företag och de som tävlar. Är man med i två år får man bättre priser, rabatter och förbättrar chanserna att vinna. Man kan också ha en annan tävlingsklass där man är med och tävlar i ett år, men får då inte lika fina rabatter eller priser om man vinner.

9 Marknadsföring En egen applikation och grupp på Facebook där det finns länk på hemsidan Vi kan skapa en grupp på Facebook och till en början bjuda in alla våra kompisar och eftersom vi är st som har i snitt runt 400 vänner på Facebook så blir det några stycken. Sen säger man åt alla att bjuda in så många som möjligt och verkligen försöker få fram budskapet till massor av ungdomar. Inne på gruppen kommer det finns en länk med info till hemsidan. Där det står hur man gör och hur allt fungerar på hemsidan. Reklam på TV Man skulle kunna få denna hemsida att växa nå grymt och få folk att spara pengar. Det skulle även gå att skapa ett eget program, ungefär som postkodslotteriet. Fast i vårt program vinner man t ex pengar genom att spara mest pengar i kvarteret. Har man reklam på tv:n kommer folk att se reklamen och bli intresserad att kolla upp tävlingen. Dock är reklam dyrt speciellt om man vill visa det runt de bästa tiderna. Reklam på Spotify Spotify är väldigt populärt bland ungdomar och man lyssnar på det så gott som varje dag. Har man en reklam där kommer garanterat många ungdomar att höra den. Man kan dessutom klicka sig direkt in på hemsidan av en reklam ruta som kommer upp på Spotify. Radio Radio är också en grymt bra idé då det är många som lyssnar på radio varje dag. Det är många ungdomar som lyssnar på webbradio så som Nrj och The Voice. Där är det också bra att ha reklam eftersom det sätter sig i människors huvud utan att man tänker på det. Internet För att få reda på tävlingen är nog det bästa sättet att få ut reklam över Internet, för att i stort sätt varenda person i åldern surfar på Internet varje dag. Därför har vi valt ut ett antal hemsidor som är populära hos ungdomar på gymnasiet, högskolan samt nyblivna studenter. Vi har tagit fram 9st hemsidor som ofta besöks av våra ungdomar i Sverige och här har vi motiverat några av dem. - Blogg.se Idag bloggar väldigt många människor och ännu fler människor läser bloggar, och får man in reklam på vissa privatpersoners bloggar som har många läsare ser många av våra förhoppningsvis nya kunder reklam på bloggen vilket förhoppningsvis leder till fler användare. - Peaceandlove.nu Det nuvarande året såldes biljetter till Peace & Love och förmodligen har varenda en av biljettbeställarna besökt hemsidan. Priser i tävlingen kanske till och med kan vara en biljett till Peace & Love. - Funcruises.se På den här hemsidan bokas biljetterna till studentkryssningen och vi tror att cirka % av alla gymnasieungdomar åker på studentkryssningen så om vi får lägga in reklam på Funcruises

10 kommer alla ungdomar som besöker hemsidan snappa upp vår reklam. Kanske man ska ha ett erbjudande här också? - Elskling.se Försöka få fram ett samarbete med Elskling så att både de och vi får fler kunder. De hjälper oss med att lägga upp reklam på deras sida och vi hjälper dem genom att lägga upp reklam på vår sida. - Blocket.se Många ungdomar går in på blocket för att köpa och sälja saker, speciellt aktuellt är köksartiklar eller bilar när man precis har flyttat hemifrån och skaffat eget boende. Därför kan blocket vara en bra hemsida att få in sin reklam på. - Tradera.se Denna hemsida är så gott som samma sak som blocket, dock uppbyggt på ett annat vis. Här är också ungdomar inne och kollar på prylar rätt ofta. Lite reklam på Tradera skulle göra gott för vår tävling. - Nrj.se Ungdomar gillar musik och många lyssnar på NRJ så lite reklam där skulle många höra. Annat än Internet Förutom Internet kan man faktiskt också ha en reklamutdelning i Sandvikens kärna där det bor ca personer, får vi ut reklam till alla hem har vi potentiella kunder. Går det bra kan man vidga vyerna och ha reklamutdelning i större städer som Uppsala och Gävle mm för att få alla att se att vår tävling finns. Förutom reklamutdelning kan man också ställa upp montrar på mässor där man berättar hur tävlingen går till och vad man kan vinna. Man kan även ha lite reklam i tidningar som Annonsbladet, GD, Arbetarbladet och nöjestidningar så att de som läser dagstidningar ser reklamen om tävlingen. En väldigt stor del av det svenska folket läser tidningar.

11 Hemsidan På förstasidan kan man gå med i lotteriet, läsa om tävlingen, se våra sponsorer och genom länkade flikar klicka sig vidare på resten av hemsidan.

12 Det här är en sida där man kan se hur mycket man sparat och vilken plats man ligger på jämfört med andra deltagare. Det finns ett diagram där man kan se sin elförbrukning genom hela året i både energi och pengar. När man är inloggad skriver man också in sin kod från elmätaren

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten ENERGIJAKTEN Välj ut ett rum i bostaden... Bjud in familjen till en trevlig kväll och spela Lilla EnergiJakten Tillsammans lär ni er hur ni bäst sparar energi i er bostad Nyttja er kunskap och vinn presentkort

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning - Sammanfattning Vår produkt är en klämma som fästs på sladden till dina elektriska produkter. Dess funktion är att visa elkonsumtionen hos den apparaten, och skicka informationen till din mobil eller

Läs mer

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén För strömbrytaren närmare dig Vi låta människan vara lat och glömsk Rummet du tänker på Hur lätt är det inte att glömma lamporna på i något rum när man åker hemifrån? Eller känna ångesten över att man

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Smart Light Energi i vardagen

Smart Light Energi i vardagen Smart Light Energi i vardagen Skulle du vilja bli mer miljömedveten utan att behöva ändra ditt beteende? Glömmer du att stänga av lampan när du lämnar rummet? Låta du lampan vara på när det är ljust? Vårt

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen.

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Lysis Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Den är utvecklad i form av ett gosedjur som är självlysande. Med sina solcellsögon, sin inbyggda

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

Energi jacktens koncept

Energi jacktens koncept Energi jacktens koncept Vi har utvecklat ett koncept som ska hjälpa personer sänka sin energiförbrukning och ge dom en lättförstådd överblick av sin förbrukningen. Konceptet bygger på en programvara som

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Timmätning får svensken att ändra sina elvanor

Timmätning får svensken att ändra sina elvanor Attitydundersökning om elavläsning: Timmätning får svensken att ändra sina elvanor Från energikonsument till energimedborgare September 2011 Maingate BOX 244 371 24 KARLSKRONA Tel: 0455-36 37 00 www.maingate.se

Läs mer

ELMÄTAREN. Så fungerar den

ELMÄTAREN. Så fungerar den ELMÄTAREN Så fungerar den Vi installerar snart en ny elmätare med ny modern teknik hos dig. Alla LEVA i Lysekils elmätare är fjärravlästa, vilket innebär att värden skickas automatiskt till vår databas

Läs mer

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten?

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Då har vi den perfekta produkten för dig som ogärna vill belasta rygg och knän.

Läs mer

Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet. Finansieras av Energimyndigheten

Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet. Finansieras av Energimyndigheten Hur tänker kunderna? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet Finansieras av Energimyndigheten 1 Vem blir prosument? Studier visar att det inte finns någon enhetlighet när det t.ex.

Läs mer

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 %

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL HÖST 2013 Luftvärmepump till kampanjpris! Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % Så minskar du enkelt varmvattenkostnaden

Läs mer

Beskrivning av datasetet energibolag.rdata

Beskrivning av datasetet energibolag.rdata Beskrivning av datasetet energibolag.rdata Enkäten sist i detta dokument besvarades av 223 personer. Utifrån deras svar kodades följande variabler som återfinns i filen energibolag.xlsx. Utifrån fråga

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem.

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. En anledning till att det blivit så är att teknologin har haft ett enormt uppsving sedan den industriella revolutionen, och rusat fram utan

Läs mer

E-tjänster. Hanna-Karin Grensman

E-tjänster. Hanna-Karin Grensman E-tjänster Hanna-Karin Grensman INTRODUKTION DEL 3 ÖVRIGA TJÄNSTER 1. INTRODUKTION TILL E-TJÄNSTER...3 A. Internet och säkerhet... 3 B. E-legitimation... 4 C. Blanketter... 9 DEL 1 DITT PRIVATLIV 2. TA

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Säkrare Facebook. med10 supersmarta tips. 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje

LAJKA-GUIDE. Säkrare Facebook. med10 supersmarta tips. 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje Säkrare Facebook med10 supersmarta tips 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje Så här gör du för att säkra Facebook Många är nervösa för säkerheten Facebook,

Läs mer

Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa?

Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa? Vad säger kunderna? Vilka hinder för att göra affärer finns det? Vilka problem bör vi lösa? Jenny Palm Internationella miljöinstitutet Lunds universitet Finansieras av Energimyndigheten 1 Upplägg Motiv

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo!

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo! Ett smartare sätt att bo! Lättare att både städa och möblera Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig värme från fjärrvärme Mindre el mindre koldioxid En knapp stänger allt Påverka klimatet från soffan

Läs mer

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi och pengar. Indus är skonsam för miljön genom mindre

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap

BUDSKAP. Konkurrenter. Ditt budskap DIN MARKNADSPLAN BUDSKAP Konkurrenter Ditt budskap KONKURRENTERS BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? USP Garantier Etc. DITT BUDSKAP Egenskaper? Fördelar? Påståenden/löften? Garantier? USP?

Läs mer

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B Hållbar utveckling Energiförbrukning 1. Vindkraftverk 1-5- Handledare: Pernilla Vesterlund Ronja 9B Innehållsförteckning Bild 1... 1 Bild 2... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Bild 3... 3 Bild 4... 3 Bild

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-17 Fastighetsbeteckning: Vanneberga 34:49 Adress/ort: Landöv 351, Fjälkinge Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag:

Läs mer

RÄKNA MED ELEKTRICITET!

RÄKNA MED ELEKTRICITET! RÄKNA MED ELEKTRICITET! Övningens mål Eleverna lär sig att beräkna energibehoven för elektriska apparater. Eleverna förstår begreppet kwh och kan beräkna det. Eleverna lär sig hur de ska göra för att minska

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R. Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens

E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R. Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens elräkningar. Innehåll Vem styr elförbrukningen?...4-5 Ta kontrollen...6-7

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Ungdomar, livsstil och identitet. Tylösandsseminariet, 2010-09-14 Peder Gunnarson, Ungdomsbarometern

Ungdomar, livsstil och identitet. Tylösandsseminariet, 2010-09-14 Peder Gunnarson, Ungdomsbarometern Ungdomar, livsstil och identitet Tylösandsseminariet, 2010-09-14 Peder Gunnarson, Ungdomsbarometern Ungdomsbarometern har sedan 1991 har arbetat med att kartlägga attityd- och beteendemönster bland unga.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-04-20 Fastighetsbeteckning: Rosenbönan 26 Adress/ort: Katterumsvägen 45 / Norrköping Besiktigad av : Jonas Johansson (5843) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-27 Fastighetsbeteckning: Åkersberg 1:143 Adress/ort: Dammg 15, Höör Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake!

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake! EcoFlake Vårt enkla miljömedvetna och effektiva koncept kommer inte bara minska din elräkning utan också minska det tunga arbetet vid rengöring av kylskåpet. Vår målgrupp är alla som är i behov av ett

Läs mer

Tree house. m i e. r du

Tree house. m i e. r du Tree house en r du årt tävlingsbidrag är ett spel som har till syfte att göra folk mer medvetna om hur man sparar energi i vardagen, samtidigt som de har kul. Det ska inte vara tråkigt att lära sig hur

Läs mer

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida?

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? När man går in på en webbsida är det utseendet och designen som står i centrum. Om det är en färglös hemsida kopplar man direkt det till något

Läs mer

Vatten, el eller bredband

Vatten, el eller bredband Vatten, el eller bredband vad är viktigast? Februari 2014 Höga krav på bredbandsleverantörerna men låg kännedom om vad man själv kan påverka Svenskarna har höga förväntningar på sin bredbandsleverantör.

Läs mer

Bygg med Vision. HomIQ

Bygg med Vision. HomIQ HomIQ Beskrivning: Har du åkt hemifrån och är orolig att du kanske glömt spisen på? Med HomIQs nya system får du full kontroll över el, värme och larm i huset, genom ett knapptryck på din PC, ipad, iphone

Läs mer

Green Envi. Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås.

Green Envi. Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås. Green Envi Nösnäsgymnasiet 08Tet. Kristian L. Larsson, Jesper Svensson, Martin Nilsson, Eric Wesström, Emil Dahlqvist, Kim Jegerås. Vi har utvecklat ett koncept för att få dig att duscha så energieffektivt

Läs mer

Affärsplan. Grupp 13. Simplex

Affärsplan. Grupp 13. Simplex Grupp 3 Affärsplan Simplex Simplex gör det möjligt för alla med ett hushåll att låna samt hyra ut prylar som inte används kontinuerligt i hemmet. Via en hemsida sparar kunden pengar och utrymme samtidigt

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval...

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... 4 Justering och genomförande... 4 Produktbeskrivning... 4 En

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL SOMMAR 2014 1 500 kr rabatt på elcykel Kör på el i sommar Sommaräventyr för hela familjen Fina rabatter till semestern Koppla upp och koppla

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling en undersökning om bredband och det viktiga med internet Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling Internet tillgodoser allt fler av våra behov, oavsett om det handlar

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Kanalerna 4. Statistik 5. 7 tips 6. Sammanfattning

Läs mer

Små förändringar som kan leda till stora förbättringar.

Små förändringar som kan leda till stora förbättringar. Små förändringar som kan leda till stora förbättringar. Alla vinner på minskad energiförbrukning Idag står kontorsfastigheter för ca 5 % av växthusgasutsläppen i Sverige. Om alla kontor skulle minska sin

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-06-17 Fastighetsbeteckning: Källvattnet 126 Adress/ort: Kummelgatan 64C, Ramlösa Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna

Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna PRESSMEDDELANDE 2011-12-12 Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna Två av tio svenskar som bor i hus tycker att tekniken begränsar umgänget med familjen. Lika stor andel tycker att tekniken

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer