Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini"

Transkript

1 Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

2 Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka förminska den. Detta gör man genom att sätta upp en display som visar hur mycket vatten du har gjort av med idag och hur mycket du som minst gjort av med ditt rekord. Du vill alltid använda så lite som möjligt och på så vis slå dit rekord. Till en början lyser alltid vattnet grönt. Då du börjar närma dig att använda mer vatten än rekordet så lyser istället orange vatten som säger att du ska försöka använda mindre vatten. Sen när du har passerat rekordet blir lysdioderna i duschmunstycket slutligen rött, som gör dig medveten om att du förbrukat mer vatten än rekordet. Detta visas även på displayen så att man verkligen blir påmind om att man slösar bort energi och pengar då vattnet rinner. Dioden i duschen lyser med hjälp av energin som det strömmande vattnet avger så det drar ingen extra energi att ha den. Och då den lyser först grönt sen gult sen rött så lyser den så starkt att man inte behöver ha tänt i taket så det ser coolt ut plus att man sparar in extra mycket energi genom att kunna spara in på att släcka i taket.

3 1. Utgångspunkter Rum i hemmet: Vi har valt att fokusera på badrummet. Behov/problem: I detta rum är förlusten av vatten väldigt stor och det är något vi vill försöka hitta en lösning på. Basfakta: Efter att man duschat fem sekunder går det åt 1 liter vatten och när man badat går det åt mellan 80 och 200 liter vatten.

4 Tidsplan Dag Tisdag Torsdag Fredag Vecka 39 Brainstorming Brainstorming 40 Funktionsanalys Genomgång Funktionsanalys 41 Offert Genomgång + coaching med Carl Offert 42 Fysikprov Fortsatt arbete med sammanställning från brainstorming 43 Skissteknik Genomgång Eget individuellt 3-puntksperspektiv arbete 44 LOV LOV 45 Ritningar + Offert + Funktionsanalys ska göras klart Coaching med Carl Ritningar + Offert + Funktionsanalys ska göras klart 46 Konstruktionsprov Ö-dag men jobbar med skisserna 47 Ö-dag Fortsättning av skisser och ritningar 48 Skicka grejer till Carl och få eventuell feedback Modell utformning utifrån eventuella ritningar och skisser 49 Modell utformning utifrån eventuella ritningar och skisser Redovisning och coaching med Carl Modell utformning utifrån eventuella ritningar och skisser 50 Powerpoint Presentationer Digital Inlämning

5 2. Andvändarstudier Intressanta målgrupper i detta fall anser vi vara vilka personer som helst som är bostadsägare. Vilken ägare av lägenhet, villa, radhus, kedjehus, vill inte spara in på sin energiförbrukning? Vi vet om att just badrummet omfattar ett stort område inom vattenförbrukningen. Dusch, toalett och handfatet finns i badrummet och drar mycket vatten. Ibland kan vattnet stå på utan att man tänker på det. Det vi vill uppnå med detta projekt är att få dig som användare att tänka på det. Få dig att bli påmind om att försöka spara på vattnet. Det är bostadsägarna som produkten riktar sig till men användningen är till för alla i hushållet. Marknadsundersökningar Det finns produkter på marknaden som har ljusdioder som funktion. Men ingen av dessa är utformade för att göra människan mer medveten om miljön och hur mycket vatten man förbrukar. Därför ser vi att vår produkt har en ljus framtid på marknaden.

6 Produktens möjlighet att förbättra miljön: Som vi tidigare uttryckt så är vår baktanke att försöka få folk att tävla mot vattnet. Att det blir en rolig grej att man ska försöka duscha så snabbt så möjligt så man slår sitt så kallade high score. Om man har barn kan detta vara en bra sak då det blir roligare att duscha plus att man sparar energi. Barnen växer då upp med ett naturligt beteende av att spara in på vattenförbrukningen, och det kanske även leder till att man blir mer miljövänligt rent allmänt. Det kan alltså påverka barnens framtid och det är bra att man lär sig goda rutiner då man är liten. Då sitter de i längre och gör att man tänker mer miljövänligt och göra smågrejer för att förbättra. Det är givetvis en smart pryl för vuxna också, vem vill inte spara in pengar och samtidigt vara energisnål? Vi tror att detta koncept kan få många att vilja försöka börja på att spara in på energin. Vi har valt att börja rikta in oss på badrummet för denna idé, för där är det många som går in och ut och borstar tänderna, duschar, spolar och allmänt använder mycket vatten. Är man en stor familj kan man verkligen dra nytta av detta.

7 Produktens försäljningsställen och pris Vår vision om var vår produkt ska säljas är i butikskedjor som har tillbehör till duschar etc. Alltså affärskedjor som har ett stort sortiment av olika produkter så det är lätt att gå och köpa produkten. Vi tror att vår produkt kommer sticka ut på marknaden för badrumsartiklar just för att den tänker på energi- och pengaförbrukning. Produkten ska inte vara särskilt dyr utan det ska vara en produkt som man enkelt ska kunna inhandla för att vara mer miljövänlig. Och man kommer att se resultat på sin vattenförbrukning när räkningen kommer och på så vis snabbt tjäna in sina pengar igen. Så för att kunna tjäna pengar på detta vill vi inte att vår produkt ska kosta tusenlappar, vilket den inte kommer göra heller. Idé generering: Vi var alla eniga om att själva huvudfunktionen för vår produkt var att få människor att hålla koll på och minska sin vattenförbrukning. Det leder givetvis till en förbättring av miljön om man har det i tanke varje gång man duschar, tvättar händerna etc. Sen kunde vi alla sätta oss in i situationen genom att tänka på vad vi tycker är bra/ dåligt när vi duschar hemma hos oss. Utifrån våra egna tankar och funderingar kunde vi sätta ihop ett munstycke som vi tyckte passade överens med våra tankar. Vi har även försökt att se ur andras perspektiv vad de tycker är bra/dåligt.

8 3. Koncept och visualisering Vi lät vår fantasi flöda under tiden som vi skissade på våra enskilda duschmunstycken. Vi hade prata ihop oss om att vi skulle kunna tänka oss ett fyrkantigt, men mjukt duschmunstycke och att det skulle vara något annorlunda till vad vi oftast ser idag. Men även om vi prata ihop oss om detta, hade vi inget slutgiltigt beslut och vi skissade olika sorters idéer. När vi väl tittat på alla våra skisser bestämde vi oss för att göra en blandning av tre olika skisser, från tre olika personer. Slutresultat av alla dessa tre skisser blev väldigt bra och den är anpassad till funktionsanalysen, så vi ville ha en annorlunda design men samtidigt att det ska vara smidig och lätt. Då vi hade bestämt oss för att göra en blandning mellan våra tre olika skisser och skulle börja göra ritningar och modell valde vi att göra munstycket som är rektangulärt enligt gyllenesnittet-metoden. Vi började med att göra en test modell, vi utformad den utifrån våra tre olika skisser vi hade valt. Sedan gjorde vi en slutgiltig modell där vi gjorde några små ändringar från den första modellen som att ändra vinkel på munstycket och andra små ändringar.

9 Skisser (förhand)

10 Justering och genomförande Vi valde att kombinera 3 olika ritningar, för att få en så tilltalande produkt som möjligt. Vi valde en av allas ritningar och kombinera ihop dem: Vi tog munstycket från en, handtaget från en annan och formen från den tredje. Produkten har då blivit en attraktiv produkt för vår målgrupp, alltså att den passar till alla i familjen. Vi väljer då också en naturlig färg som är lätt att hålla ren och inte ser skitig ut men även som matchar i de flesta badrum, så att alla kan köpa den. Med tanke på att man sparar pengar när man använder produkten så tror vi att man kan ta lite mer betalt för den för att kunden senar tjänar in pengarna. När man står i butiken så kollar man på designen och där är den väldigt tilltalande. När vår produkt även är bra för miljön och för hushållets kostnad förutsätter vi att den bara är mer tilltalande för kunden.

11 Slutskiss

12 Modell

13 Justering och genomförande: Eftersom vi är en grupp på fyra kände vi att vi kunde utnyttja det så vi hann med olika saker. Det känns som onödig arbetskraft om alla sitter och fokuserar kring en och samma sak. Naturligtvis har vi gått ihop och diskuterat om sådant som är viktigt att alla gruppmedlemmar är medvetna om. Vi kollar även med varandra om det är något som bör ändras eller förbättras. Så vi har huvudsakligen delat upp vårt arbete i olika sektioner, medan någon har skrivit vår text, har någon framställt en konkret produkt samt skiss på vår slutgiltiga produkt. Även om vi jobbar på olika håll har vi en sammankoppling i gruppen, som när vi diskuterar om vad vi skrivit, utfört etc.

14 Funktionsanalys Munstycke: N: Lätt N: Generell användbarhet till många olika sorters duschar N: Bekväm N: Hållbar N: Lätt monterad Ö: Stort munstycke, många strålar Ö: Stilren Ö: Anti-kalk Ö: Lättrengöring Ö: Lockande design Display: N: Utbytbar lysdiod N: Utbytbar lampa N: Räkna vattenförbrukning en N: Fukttålig N: Lätthanterlig Ö: Ljusstyrka Ö: Lockande design Ö: Stor marknadsutbredd Ö: Stilren Konceptet: HF: Bli påmind om att spara vatten, hålla koll på och minska sin vattenförbrukning N: Miljövänlig N: Simpel N: Miljömedveten N: Enkel produkt N: Enkel uppsättning Ö: Positivt annorlunda Ö: Billig Ö: Riktar sig till bostadsägare Ö: Skapa intresse Ö: Skapa nytänkande

15 Avslutning och tack Nu när vi är klara med vårt projekt vill vi passa på och tacka alla de som har gjort det möjligt: Carl Forslund från Zenit design, Malmö vår coach. Tobias Edahl, i vår klass som hjälpte oss med vår modell i Solid Works. Jan Lindstrand i Polhems verkstad som hjälpte oss delvis med vår modell. Vår rektor Jonas Angeria som erbjöd möjligheten att åka till Göteborg och vara med i tävlingen. Vid frågor om vårat arbete kan ni höra av er till: Helene Branil Sofia Hallström

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Miljölotteriet Där alla är vinnare

Miljölotteriet Där alla är vinnare Miljölotteriet Där alla är vinnare Vår idé för att sänka förbrukningen i ett rum är att göra en tävling. Då vår målgrupp är ungdomar har vi valt att göra tävlingen online. Vi vill hjälpa ungdomar att sänka

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera

Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera Ett EEBC-badrum är ett badrum där många bra, energieffektiva lösningar interagerar samtidigt! Några av dem är ett nytt värmesystem, flera vattensparande åtgärder och värmeåtervinning, där det använda varmvattnet

Läs mer

Vi plåstrar om världen.

Vi plåstrar om världen. Vi plåstrar om världen. När de blir stora ska de rädda världen. Detta projekt är första milstolpen på vägen mot förändring. Barn leder kampen och vuxna följer, tillsammans står de på startlinjen och väntar

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt Spel Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

/ Orio Guide / Försäljning / 2013.11.13x. Skaffa fler kunder, behåll och utveckla dem

/ Orio Guide / Försäljning / 2013.11.13x. Skaffa fler kunder, behåll och utveckla dem x Skaffa fler kunder, behåll och utveckla dem INDEX Inledning 03 Skaffa kunder 01 Hur många bilar finns det för din verkstad att serva? 02 Hur talar vi om att vi finns och vad vi erbjuder? 03 Ta direkt

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Tilloppskraftverket Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Daniel Sjödin, Nv3a och Oscar Bergström, SpHIL3 Projektarbete 100p Nolaskolan 2011/2012 Johan Lundin,

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer